9999
  • Pares
    Újabb videó a 2012-es majdnem világvégéről:

• Dzsini
    Mars körüli pályára állt a Mangalyaan is.

Érdekesség: az indiai eszköz 2013 november 5-én indult, és ma érkezett meg, míg a MAVEN november 18-án indult, és 2 nappal ezelőtt állt keringő pályára. Útközben legyorsulta :)
  • Kmarha
    csodálatos képek!
  • Dzsini
    Senki. Az atmoszféra határa egyrészt nem egy vonal, vagy egy fix magasság, hanem egy folyamatosan ritkuló közeg.

ez alapján 200 kilométer környékén van az exoszféra határa, ami a Földnél kb. 700 kilométer.
    (a mi Kármán vonalunknak (100km) megfelelő határ is kb. 60km magasan van - sokkal kisebb a gravitáció, nem húzza annyira össze a légkört)

És igen, a MAVEN feladatai között ott van a felső atmoszféra vizsgálata.
  • Nemzsidó
    "...A MAVEN ellipszispályán kering majd a Mars körül, amelynek legalacsonyabb pontját a tervek szerint időnként egészen közel helyezik a felszínhez, így nem csak felülről láthat rá a gázburokra, hanem néhány alkalommal keresztül is haladhat annak felső rétegein, kb. 125 kilométeres magasságban..." -írja az Origo cikke.
    A Mars légkörének sűrűsége kb 1%-a a Földinek, s mégis 125 Km távolságban már a marsi légkörbe lép a szonda!? Ki hazudik most?
  • Dzsini
    A Rosetta 10 éves útja 28 fényképben
  • PetruZ
    Az üstökösök nagyobbrészt por és víz(jég) laza keverékei, így, gondolom én, a nagy, sík területek ebből a szempontból nem túl jók, félő, hogy megbillen a szonda, vagy felborul, illetve a laza talajban megkapaszkodni sem tud. Le fog fúrni két rögzítőt, hogy ne repüljön le, de biztos jobb lenne sziklába fúrni, mint fagyos hóba. Olvastam, hogy a kiválasztott terület sem 100%-os, de minden szempontot figyelembe véve a legjobb, mivel elég szilárdnak tűnik. Sok időt nem már nem tölthettek el a keresgéléssel, a Naphoz közeledve egyre fokozódik az aktivitás, ami a sík, laza terepen erősebb is lehet, ami károsíthatja a berendezéseket, vagy le is lökheti a szondát. Így is rizikós lesz, mert gyak. szabadesésben, manőverezés nélkül kell eltalálniuk a helyet...
  • MerlinW
    Én is, de tegyük hozzá, hogy egy ici-picivel jobban értenek hozzá az ESA-nál, mint mi:)
  • MerlinW
  • Dzsini
    A nagyított kép kb. 1 méter/pixeles felbontású - elég sík az a rész is, a szonda se óriási nagy. Itt lehet, hogy jobban bíznak abban, hogy sikerül megkapaszkodni a felszínben.
  • kamionosjoe
    Nekem úgy tűnik az pont egy bucka tetején van. Én inkább ott landolnék, ahol a képen a kör alatt van az a nagy vízszintes terület.
  • Dzsini

Kiválasztották a landolás helyszínét, november 11-re tervezik.
  • Nemzsidó
    Rosetta-arc
  • Ninju
    Igen, végiggondolni is durva a teljes folyamatot.
  • Molnibalage
    Ilyenkor érzem azt, hogy milyen messziről jutottunk el oda, ahova.
  • Ninju
    Kézzel forrasztott logikai áramkör és szövéssel készített 65 kilobites ROM modul, ami akkora, mint egy fogkrémes doboz. =)
    Ez zseniális volt, köszönöm.
  • kamionosjoe
    Megerkezett a Rosetta a 67p/Csurjumov-Geraszimenko üstököshöz.

link
  • DrRadon
    Új, érdekes meghajtási ötlet kísérleti fázisban:

link
  • MitsuMishi
    Hellósztok!

Valaki tudna ajánlani egy jó könyvet a szovjet űrkutatásról, esetleg Koroljov életéről?
    A válaszokat előre is köszönöm!
  • Molnibalage
    Akkor ez is tetszeni fog.

• Ninju
    Ez remek volt!
    Köszönöm!
  • Molnibalage
    7-8. percnél vektorgrafikás ábrázolás a '60-as években. Nem semmi.
  • Dzsini
    A lenti video is NASA forrás, idén áprilisból, akkor volt az ott is említett workshop-konferencia, annak jelenhettek meg most a tanulmányai.

Azóta is volt pár X-es napkitörés, sokszor írnak róluk.
  • Pares
    Távol álljon tőlem, hogy az indexet védjem, de több más külföldi oldal is, köztük a NASA is lehozta a hírt. Bár nekem újdonság volt, nem emlékeztem rá, hogy 2012-ben ez nagy port kavart volna (visszakerestem Googleval a 2012-es hírekre, és hát nem volt nagy sajtóvisszhangja), hogy nem múlt sokon a modern világ vége...
  • Dzsini
    Helyesbítés: két évvel később ír róla az index, mert akkora uborkaszezon van, hogy nincs jobb dolga (esetleg mostanra sikerült lefordítaniuk a cikket arról a tanulmányról, ami egy tavaszi konferenciáról jelent meg)

A napkitörésekről eléggé állandó és aktív információ van szerte a neten, pl. a SOHO élőképe:

A két STEREO kép:

Plusz egy video a NASA-tól a cikkben is említett kitörésről (nem az egyetlen, bár tényleg az utóbbi évek egyik legnagyobb kitörése volt):
  • Pares
    Heh, két év után derül ki, hogy könnyedén lehetett volna világvége 2012-ben... Rögtön a születésnapom másnapján
  • Dzsini
    Gondolom a Lófej-köd valamelyik árnyalatából szedte ki még anno, aki készítette.
  • Master91
    akkor eddig nem tűnt fel :DDD
    mindig csak a képet néztem, annyira nem vagyok szakértő a témába hogy a linkeket nézegessem
  • Dzsini
    Eddig is pont ilyen volt, ( #EFCDF3 ), csak körülötte volt a fekete háttér :)
  • Master91
    jó ez a a bugyi rózsaszín
  • Dzsini
    A topic fejlécet "modernizáltuk", az új felületen ami remélhetőleg nemsokára mindenki számára elérhető lesz rendben van, cserébe a régin kicsit most szétesett. De akkora tömeg úgysincs itt, gondolom belefér.
  • benőmenő
    :(
  • Dzsini
    Ma 45 éve indult az Apollo 11, ami először vitt embereket a Holdra, 21-én szálltak le.

1969 és 1972 között 6 expedíción 12 ember járt a Holdon, legutóbb 1972 decemberében, nem sokára 42 éve.
    A 12 asztronautából 8 él még, a legfiatalabb közülük 78 éves.

A 12 emberből 11 pilóta / katona volt, egyetlen tudóst vittek, Harrison Schmitt geológust, az utolsó útra.
  • Ninju
    Köszi ez jó volt.
  • Dzsini
    Én ebben a témában inkább Stanislaw Lem felé húzok - amíg az elméleteink ennyire emberközpontúak (motivációk, energia, stb.), addig esély sincs arra, hogy bármiféle olyan becslést tegyünk, aminek köze lehet a valódi értékekhez. Főleg a Kardasev-skála annyira emberi, annyira látszik, hogy a történelem melyik időszaka hozta létre.

Könnyű elképzelni egy Star Trek világot, ahol az "intelligens fajok" kétlábú, kétkezű, átlag 180 magas emberformák, akiknek a homlokuk másképp redőzött, de még a Star Wars-szerű 16 faj egy bolygón, akik ugyanazt a levegőt szívják, ugyanúgy "szeretnek" és "utálnak" is rendkívül emberközpontú.

Lemtől a Solaris, az Éden vagy a Kudarc egy kicsit megvillantja azt, hogy mennyire más alapokon is lehet gondolkodni.

a Dyson-gömböt pedig bárhol arról lehet felismerni, hogy egy csillag formájú lyuk van rajta, ahol távozott a közepéből az égitest :) Fizikailag levezethető, hogy az ilyen gömb természetéből adódóan instabil, és óriási energiapazarlás lenne azt egyensúlyban tartani
  • Renegade
    hát én már régóta vallom az időben túl messze vagyunk elvet, majd egyszer találunk leleteket, rég letűnt, átlényegült civilizációk hagyatékát. Nyilván bejön mellé, hogy nem figyelünk elég ideje. Illetve ami szintén az alap elképzelésemhez kapcsolódik -mivel erősen szimpatizálok a transzhumanizmussal- a régebbi túlélők helyes kis szerverekben kószálnak. :)
  • BladeW
    Én inkább a földhözragadtabb első csoport véleményét osztom, abból is az 1, vagy 3.
  • Pares
    Tetszett, nagyon alaposan összefoglalta a lehetőségeket. Én a kettes csoportból az 1,2,6,7(?),8 és 9-es pontokra tippelnék...
  • BladeW
    nagyon jó kis összefoglaló - Fermi Paradox
  • Molnibalage
    Közben találtam adatot.