9999
-
#2556 Űrsaláta termesztés:
Remélem a következő a sonka és a tojás lesz, hogy lehessen egy jó kis rántottát csinálni a salátához :) -
#2555 Az az, spanyol. -
#2554 pláne, hogy nem is olaszul beszél az emberke, szerintem :D nekem így elsőre spanyolnak tűnik :)
amúgy meg mi ez a videó? :) valaki nagyon unatkozhat, ha ilyeneket csinál... :) -
#2553 Izé, 186f, csak már este van... :) -
#2552 Kepler-188f, az első Föld-méretű bolygó a lakhatósági zónán belül. -
Piszke01 #2551 Miért, szerinted valójában mit látunk a videón? -
#2550 Ne haragudj, de ennek mi köze van a topikhoz...? -
#2549 Nem, de miután van angol felirat nem is kell tudnunk:) Egyébként tipikus UFO-s baromság a videó. B scifi fogatókönyvnek mondjuk elmenne:) -
Piszke01 #2548 Tud valaki olaszul? http://www.youtube.com/watch?v=NR7NIwY5y1A -
Piszke01 #2547 Szerintem ezek csak amolyan találgatások. Inkább azzal foglalkozhatnának, hogy a Földhöz közelebbi objektumokkal mi van. A múltkor egy 274 méteres MOBY DICK névre keresztelt sziklát tévesztettek szem elől. Ennyire "precízek". Akkor ugyan hogy hihetnék az ilyen hírek valóságtartalmában? -
#2546 Óceán a Plútó felszíne alatt? -
#2545 -
#2544 Hát, magyarul már nehezebb feladvány :)
Munkahelyen nem tudom kipróbálni mennyire jók, de "carl sagan kozmosz vhs" szavakra dobott pár torrentet a kereső...
vagy esetleg ezek? -
Chris Lowe #2543 Ja ezt megtaláltam, magyarul jobb lenne. Pont az érdekel, hogy anno mit láttak rosszul vagy másképp mint most. -
#2542 Az Ég és Föld megvan nekem is, ha a közelébe kerülsz érdemes átlapozni, hogy mennyire másképp gondoltak akkor még dolgokat (főleg ebben a politikai régióban, ez is megérne egy beszélgetést, hogy mekkora ellentét volt még a tudományban is az ideológiai különbségek miatt). -
#2541 Bizony!
Én ajánlom még mellé Dávid Gyula Kozmológia - Kozmofizika előadássorozatainak a felvételét is, ezek "csak" 3-6 évesek, és nagyon jól érthető, érdekes, részletes műsorok (én a hanganyagokat szoktam hallgatni, de tudom, hogy többen szeretik, ha nézni is lehet, ezért linkelem inkább a videókat). Mindegyik előadássorozat más egy kicsit, és egymás után meghallgatva az is feltűnik, hogy akár 3-4 év különbséggel már ő is mást mond bizonyos dolgokról, az alapján, ami azóta kiderült. -
Zero 7th #2540 Kb 30 éve (kicsit kevesebb) volt nekem egy Ég és Föld című csillagászati könyvem, abban volt ilyesmi. Naprendszer bolygói, azok holdjai, galaxisok, csillagködök, meg minden. És az gyerekeknek szóló tudományos ismeretterjesztő irodalom. Vagy éppen Az Idő című, relativitáselmélettel foglalkozó ugyanilyen.
Ami azt illeti a '70-es és '80-as években sokkal népszerűbb volt a dolog, ment az űrverseny meg minden. A LEGO is "realisztikus" űrhajósokkal volt tele, nem StarWarsszal (pedig az is akkor volt csúcsra járatva)... -
#2539 a NatGeo -n most megy az új verziója, Kozmosz: Történetek a világegyetemről címen
"mai" vagyis naprakész és nagyon látványos, érdekes -
#2538 ez talán az (munkahelyen nem tudok belenézni, de a képek alapján ez lesz az)
Azért problémás amúgy a régi Kozmosz sorozat, mert nagyon sok olyan állításnak tűnő dolog van benne, amit már azóta sikerült elég nagy bizonyossággal cáfolni. Én nem túl rég nézegettem gyermek- és fiatalkorom kozmológiával és ilyesmikkel foglalkozó könyveit, és hát... szóval ezzel azért valamennyire naprakészebbnek kell lenni, és szerintem ez is egy komoly gond az iskolai oktatásával, mert akár 10 éven belül is elég lényeges változások állhatnak be abban, hogy mi mennyire elfogadott. A kozmikus inflációt 1980-ban vetették fel, sokáig elég komoly ellentábora is volt, és csak idén év elején jutottak el odáig, hogy egy, az inflációból is kikövetkeztethető jelenséget sikerült megmérni. A világegyetem gyorsuló tágulása (a korábbi periodikus táguló-összehúzódó modellel szemben) is csak néhány évvel ezelőtt került inkább előtérbe, és így tovább.
Na ha ezeket egy tanár oktatni is szeretné (pláne tankönyvet találni hozzá), akkor hol kezdjen neki?
Kozmológiatörténetet lehet oktatni talán ilyen témában.
sok baj van még :) -
Chris Lowe #2537 Hülye SwiftKey...
Fénysebesség nélkül helyett fénysebességnél.
Bocs... :-) -
Chris Lowe #2536 A gyerekemnek mindenképp levetítem ezt a sorozatot vagy a következő még frissebbet, mert itt nem is az a lényeg, hogy megtudd hány g van egy fekete lyukban, vagy van-e gyorsabb a fénysebesség nélkül, hanem hogy így esélyesebb, hogy elkezd azon gondolkodni milyen érdekes ez a világ. Most még korai (3 és fél éves) de egy 3-4 év múlva már talán érdekelni fogja. Ettől függetlenül suliban is többet kéne foglalkozni ezekkel a témákkal, mert az igen gyenge indok, hogy nincs tökéletesen bizonyítva ez a része a tudománynak. Az 500 évvel ezelőtti történelem sincs 100%-ban bizonyítva mégis tanítják, pedig lehet jó része mese.
Apropó régi kozmosz részek valahol a neten fellelhetőek? Szívesen megnézném. -
#2535 ja meg ilyen általános dolgok, hogy a föld forog, kering a nap körül a többi bolygóval együtt, lapított gömb alakja van (a tanár mondta így :)), a forgás és keringés miatt vannak a napszakok és évszakok...stb.,
szerintem ezek mindenképpen az "illik tudni" kategória -
#2534 ha jól rémlik mi említőleges szinten tanultunk általánosban (vagy szakközépben?) az ősrobbanásról, a naprendszer bolygóinak sorrendjéről (a felépítésükről biztos nem)
talán arról is volt szó, hogy a nap is egy csillag, de arról már nem, hogy az égbolton látható csillagok hasonlóak a naphoz, csak messze vannak ezért látszanak picinek... ez földrajzból volt
-
#2533 Hétvégén megkérdeztem most gimnázium elsős unokaöcsémet, ő egyetlen egy leckényire se emlékezett* általánosból...
Mit és mennyit kellene belerakni ezekből az ismeretekből, ami az "illik tudni" kategória?
- Kozmológiából a világegyetem keletkezésének jelenleg leginkább igazoltnak tűnő elmélete?
- Galaxisok, csillagok, a naprendszerben a bolygók sorrendje, felépítése?
- Egyáltalán mit látunk ha felnézünk az égre és látunk valamit az égbolton fényszennyezésen kívül?
* - mondjuk előfordulhat, hogy csak annyira "figyelt oda", hogy ennyi maradt meg belőle :) -
#2532 Amennyire emlékszem, az általános iskolai földrajzból egy (1) lecke volt az un. "csillagászat". Talán 8. osztály második félév. (nem biztos) Középiskolában meg vagy volt földrajz, vagy nem. -
#2531 Értelemszerűen azokra gondoltam, akiket kicsit is érdekel a téma:) Egyébként igazad van. -
#2530 Azért sokak számára az "eddig is nyilvánvaló volt" egyáltalán nem nyilvánvaló. Úgy hirtelen nem is tudom, hogy ilyesmit például egy középiskolában hol tanítanak... fizikából lehet, hogy a gravitációnál megemlítik, de kozmológiát, a Naprendszeren túli dolgok ismeretéről hol beszélnek? Földrajzból? És 30 éve hol beszéltek ilyesmiről? Ha valaki nem érdeklődik egy cseppet se, annak még az sincs feltétlenül az aktív tudásában, hogy az égen a csillagok a mi Napunkhoz hasonló égitestek, és baromi messze vannak (tudok erre konkrét példát). Sose beszéltek róla, sose érdekelte, honnan kellene tudnia?
Nagyon kockázatos dolog ám rámondani valamire, hogy "nyilvánvaló", ami számunkra az. -
#2529 Jah, az alábbi videó egy hatásvadász izé. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a csillagok a galaxis központja körül keringenek, csak természetesen lassabban az (távolság függvényében), mint a csillagok körül keringő bolygók. Tehát a csillagokra hatással van a galaxis központja, a csillagok pedig értelemszerűen (közelségük és tömegük által) nagyobb hatást gyakorolnak a körülöttük keringő bolygókra, ezért azokat kevésbé vagy egyáltalán nem befolyásolja. -
#2528 #2266 - múlt április :) ezekszerint ez évente visszatérő jelenség -
BladeW #2527 link
Volt pár hónappal ezelőtt magyar újságokban is cikk erről, de most hirtelen csak ezt találtam. -
steweee #2526 rendicsek, csak biztos akartam lenni hogy hülyeség
-
Ninju #2525 Megnéztem.
Tulajdonképpen igazat mond. Részben.
Semmi világrengető nincs abban amit mond, viszont a tálalás és a titkosság egyáltalán nem jellemzi ezt a jelenséget.
A világűrben nincs fix pont. A sebességet is mindig valamihez viszonyítva mérik.
Namármost ha a mi naprendszerünket vizsgáljuk, akkor a bolygók a nap körül keringenek. Viszont a nap és vele együtt a bolygók, a galaxis középpontja körül kering.
Könnyebb megérteni, ha a holdra gondolsz. A hold a föld körül kering. Viszont a föld a holddal együtt meg a nap körül.
Ugyan ezt tapasztalhatjuk, ha egy léptékkel nagyobbra váltunk és a napot vizsgáljuk.
Szóval a galaxis középpontjához viszonyítva a bolygók tényleg spirális pályán haladnak. Az is igaz, hogy a föld nem kerül vissza a tér ugyanazon pontjára egy év elteltével. Minden halad. A bolygók, a nap, még a galaxis is.
Csak az iskolában egy egyszerűsített modellt tanítanak. Picit úgy, mint amikor azt mondják, hogy a folyadékok összenyomhatatlanok. -
#2524 Nem néztem végig, de a cím is gáz. Forogni objektumok saját tengelye körül szokak, a Nap körül a Föld kering.
A cím alapján nyilvánvaló, hogy orbitális marhaság az egész. -
steweee #2523 ez számomra teljesen új. (laikus vagyok a témában)
mennyire valós vagy csak újabb netes hoax ?
https://www.youtube.com/watch?v=3DrUbJbuDFs&feature=youtu.be -
#2522 firefox -al próbáltam, ott nem ment, még adblockot is letiltottam, hátha az kavar be neki, de nem :)
IE alatt viszont elindult :) (tényleg nagyon lassú...) -
#2521 2-3 másodperc után átvált a felirat Explore-ra... esetleg valami chromium-alapú böngészővel próbáld meg, hátha az kell neki(?)
... bár most kipróbáltam régi Operával, és ott is elindult... jó lassan. -
#2520 ez működik valakinél? :) nálam csak loading... felirat van már 5 perce és semmi -
#2519 Újabb törpebolygó-jelölt a Plútó pályáján túl. (De elég kicsinek tűnik az eddigi adatok alapján.)
-
COOLancs #2518 Felfedezték az első gyűrűs aszteroidát (Chariklo) -
#2517 szavazzatok ti is az új űrruha-designra :)