9999
  • Molnibalage
    Elérhető adat a Hold felszínén levő hőmérsekltőr tóbb holdciklusnyi időtartamban? A felmelegedés gradiense érdekelne.
  • Dzsini
    Szerintem semmi baj vele, ahogy írtam is a kép után (szerintem van, aki nem vette észre, hogy utána is van szöveg) - reklámra, közismertségre, ilyen dolgokra is szüksége van a NASA-nak is, ha másért nem azért, hogy tudjanak pénzt kunyerálni az államtól.

Ezért működik állandó élő feed az ISS-ről, ezért tolják folyamatosan az ismeretterjesztő, szórakoztató videókat, ezért imádták Chris Hadfield kapitányt, és ezért hírezték meg a lenti designt is...
  • Zero 7th
    Most miért baj az, amikor terméktervezők kicsit elszállnak?

Ilyen gyönyörűségek keletkeznek belőle. Csodaszép, elegáns, egy pár apróság, mint motor, üzemanyagtartály, vezérlés, stb. lemaradt, de mit számít az? :D
  • Inquisitor
    Mint másik fórumon írtam a 2013 novemberi előadás alapján ezeket a képeket egy Star Trek hajók tervezésében is jártas ismert művész csinálta és ha jól értettem nem a Nasa rendelte őket, de azért a bulvár sajtó így hozta le mindenhol. Mondjuk az ST beütés első ránézésre kiüti az ember szemét. :D

De.
    Alább linkelt kis hírhez, hogy Dr. White után Prof. Alcubierre is beszállt az Icarus Interstellar XP4 projektjébe az senkit nem hat meg? :D
    Azt hiszem kicsit nagyobb jelentősége van az elméleti kutatásnak és annak való életbe ültetésének pillanatnyilag, mint az űrhajó designak. Konkrétan ha a végtermék egy konzervdobozra vagy kockára fog hasonlítani, senkit se fog érdekelni és akkor is használják. Persze HA meg lehet csinálni.
  • Dzsini
    Ez a térhajlítósdi - legalábbis az energiaellátás terén - jelenleg itt tart:

Persze nem jelenti azt, hogy ne foglalkozzanak vele, de ez az űrhajódesign dolog inkább reklámértékű, mint tudományos munka.
  • MerlinW
    NASA Reveals Latest Warp-Drive Ship Designs
  • gothmog
    A nasa pl. elég következetes a "far side" kifejezés használatában, az újságírók viszont jobb szeretik a sötét oldalt, mert az olyan misztikus.
  • MerlinW
    Nem csak az újságírók nevezik így, hanem mindenki "dark side of the moon" :) Azért nevezik így, mert a földről mindig sötétnek látszik - hiszen nem látjuk:) Ettől persze világos van ott is ha a nap felőli oldalon van.
  • Dzsini
    Régi, megszokott elnevezés (még ha hibás is, mint sok másik). Mindenki tudja, hogy mit jelent, és tisztelegnek Pink Floyd előtt vele :)

Az indexen az ilyen miatt nem morognék, bulvárújság. Egy tudománnyal foglalkozó oldalnál esetleg lehet miatta szólni.
  • Zero 7th
    Azt tudja valaki, hogy miért írják az újságírók a túloldalt sötétnek?

http://index.hu/tudomany/2014/06/10/megfejtettek_a_hold_sotet_oldalanak_titkat/

Agyfaszt tudok kapni a pongyolaságtól...
  • Inquisitor
    Professor Miguel Alcubierre joins Icarus as an Honorary Member of Project XP4
  • Dzsini

(Aznap éjjel az Amerikai Légierő pilótái átírták a számot 50-re )
  • PetruZ
    És a Virgin Galactic is megkapta az FAA előzetes engedélyét a fizetős űrutazásokra, év vége felé már beindulhatnak. "Csak" $250K egy út, de a súlytalanság és a 100 km-es magasságú szuborbitális utazás garantált. :)
  • dimre
    Megint nagyot büfizett a nap, első alkalommal a NASA új (IRIS) napobszervatóriuma megfigyelésén.
  • PetruZ
    A NASA (újból) elkötelezte magát, hogy 2035-ig embert küldenek a Marsra.
  • PetruZ
    2017-ig repülnie kell, különben elesnek a NASA pénzektől. Jövőre indulnak a tezstrepülések és 2016-ban az emberi utasokkal végzett tesztek is.
  • Fulcrum11
    Köszi a választ!
    Azóta utánanéztem, és van tartalék ejtőernyő is, ha a SD-k csütörtököt mondanának.
    Kíváncsi vagyok, mennyi idő kell még a fejlesztésre és földi tesztekre.
  • kamov
    Az űriparban a dolgokban nem hisznek, hanem kiszámolják és leszimulálják azokat.

A mostani teher Dragon is a kúp alakú visszatérőegységben, a hordozza 1290kg hajtóanyagát, a kúpos részt ugyanis a kabin most is csak részben tölti ki. Egy átlag út során ennek a hajtóanyagnak a fele se fogy el, a többi tartalék.

Az új Dragon kb. 1600kg üzemanyagot hordoz. A 7 tonnás kabin rakétás leszállására ebből kb. 850-900kg kell. A nagyobb tartályokat a Superdraco hajtóművek oldalra helyezéséből felszabaduló tér tette lehetővé.

Az oldalra nyíló rész a gyakorlatban semmilyen plusz kockázatot nem jelent, ugyanis nem 90, hanem 180 fokban nyitható...
  • Pares
    Space Magic. Egyébként tök sci-fi, főleg a belseje. Remélem sikerül nekik.
  • Fulcrum11
    Sziasztok!
    Néztétek a Dragon V2 leleplezését?
    http://new.livestream.com/accounts/142499/events/3040228
    Van benne egy animáció, de több helyen sántít szerintem az elképzelés. Például, teljesen rakétákkal oldanák meg a fékezést, ennyi hajtóanyagot azonban nehéz lenne bezsúfolni a 7 ember és a létfenntartó rendszerek mellé a kabinba... Másik, hogy az orrkúp alatt van a dokkoló, a kúp 90°-os nyitásával használható - de nagy veszélynek tartom, hogy ütközik a az űrállomással/céleszközzel véletlenül, nincs sok hely mellette. A napelemek megoldása viszont tetszik.
    Persze ez még közel sem kész jármű, de szöget ütött a fejembe. Mit gondoltok?
  • benőmenő
    A végén csak én vártam a "yo mama" viccet? :D
  • hihy
    Legnagyobb képződmény.

• Dzsini
    ESA még nincs (december óta aktív tárgyalásban vannak a hírek alapján), de az "újraélesztett" Interszputnyik nemzetközi űrtávközlési rendszer és szervezet [URL=http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=32394]"teljes jogú" tagja[/URL] lett (még 1971-ben alapítók is voltunk) - igaz, ez főleg műholdas távközlésről szól, de az is az űrben van :)

Egyéb híreinkben, ma este 9-kor Szojuz TMA-13M élő webcast magyar kommentárral, mennek fel az űrállomásra.
  • Drubowski
    Itt van még pár videó ha érdekel valakit.

Ha nem tévedek te jártas vagy az űrkutatás terén, a magyar űriparral mi a helyzet? A kormány által beharangozott "támogassuk a K+F-et"-ből lett valami? Esetleg sikerül végre ESA taggá válnunk, így hogy kb. már mindenki az rajtunk kívül, aki kicsit is számít?
  • Dzsini

ALMA távcsőrendszer, a jelenlegi legnagyobb alapterületű rádiótávcső, Google térképen már látszik néhány darabkája.
  • precision
    csillapodik a vihar :D addig kell szerezni egy távcsövet és megnézni szabad szemmel míg el nem tűnik teljesen :)
  • dimre
    Zsugorodik a Jupiter vörös foltja.

cikk
  • Dzsini
    Nekem a Szaturnusz hatszög-felhője jobban tetszik :)

Ezekből látszik amúgy, hogy mennyire vonzódik az emberi szem és tudat a szabályossághoz, szimmetriához, a mintázatokhoz.
  • precision
    négyszög alakú lyuk a napon :)
    http://www.iflscience.com/space/astronomers-spot-square-hole-sun

• MerlinW
    Ennél nagyobbat nem látsz soha
  • Molnibalage
    Gyenge PS. Ennek mi köze az űrkutatáshoz...?

Ez az eredeti kép.
  • smilodon001
  • BladeW
    http://444.hu/2014/05/08/igy-szuletett-az-univerzum/
  • immovable
    Az tuti. :D
  • fonak
    Néztem egy ideig de egy idő után mindig elment a kép, aztán egész más szögből folytatódott az adás.
    Biztos azért, mert ufók jelentek meg, és ezt kellett eltitkolni ;)
  • immovable
    Extrém időjárások a naprendszerben.
  • allock #2560
  • BladeW
    http://www.iflscience.com/space/eyes-earth-iss-hd-earth-viewing-experiment

ISS 24h livestrem, most hagyta el Észak-Afrikát.
  • Dzsini
    és fel, és le...
  • Pares
    Gyesznyót és tyúkokat az ISS-re!