9999
-
kamionosjoe #2516 -
#2515 Ma este 17 óra 57 perctől tavasz van :)
Érdekesség: ebben az évszázadban már többször nem lesz 21-én tavaszi napéjegyenlőség (majd 2102-ben), és egészen vissza fog csúszni 2049-től 19-ére. -
#2514 Live from Space -
kamionosjoe #2513 Ma is jön egy, ráadásul ez még közelebb lesz. -
#2512 El jah. -
#2511 Page not found.
De gondolom már elment. -
#2510 14perc a 30méteres aszteroida elhaladásáig -
kamionosjoe #2509 ISS Live Stream
Lehet, hogy már volt, de úgy látom mostanában nem. -
#2508 Most olvasom, Hawkins unatkozott és megcáfolta az eseményhorizontot:) Vajon mikor cáfolja meg a cáfolatot Susskind?:) -
#2507 A cím kicsit hatásvadász. Én nem ez tartanám, hanem amikor egy misszióban három embert vesztettek el. Ez "csak" látványos technikai malőr, de senki nem halt bele. -
tyúkszem #2506 Egy kis visszaemlékezés. -
#2505 Két napja elhunyt Valerij Kubaszov akivel Farkas Berci volt odafent, a Szojuz-Apollo program űrhajósa. RIP. -
Pares #2504 -
#2503 Érdekesség csak. -
#2502 Nem tudom, hogy minek kellett betenni azt a hatásvadász valamit. Nyilvánvaló, hogy nem katonai célra kell, mert az ISS-en nincs is hozzá elég elektromos teljesítmény. Ha az űrállomáson mindent lekapcsolnának, akkor is kb. olyan célokat tuda elvben egy lézer lassan átégetni, amik megteszik azt a szívességet, hogy szinte 0 relavít sebesség difivel és közel mennek, hogy meg lehessen célozni és, hogy legyen elég idő bármi átégetésére. Nagy távon sem célozni, sem fókuszálni nem tudnak. A másik bibi meg az lenne, hogy hogya rákban hűtenék le a rendszert...? A lézerek hatásfoka brutálisan szar, tehát nagy teljesítmény esetén gond a hűtés. Már magán az állomáson is az egyik legkomolyabb vészhelyzet, ha tönkremegy a kondi rendszer egyik része, mert az állomáson akkor bizony a hőmérséklet igen hamar elérné a 60 fokot, ahogy anno a meghibásodott Skylaben is... -
hihy #2501 Te ezzel ugye suggalni akarsz valamit?? -
Lézerágyú kerül az űrállomásra -
kamionosjoe #2499 veri nájsz -
#2498 Innen.
-
#2497 "a Holdkomp maradékát leválasztották" - nekem ez maradt ki, hogy ezt már ott elvégezték. Úgy gondoltam, hogy azzal visszatértek a Föld köré, és csak a légkörbe visszatérés előtt kapcsolták le.
Köszönöm az információt :) -
kamov #2496 Volt ami a Föld légkörében végezte (Apollo-9,13), volt amit nap körüli pályára állítottak (Apollo-10).
Bővebben itt:http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module#Lunar_Modules_produced -
#2495 A korábbi holdkompok nem a holdba csapódtak be? -
kamov #2494 Akkor menjünk végig a repülés menetén.
A Holdséták után a Holdkomp feszállófokozatával a két űrhajós dokkolt az Apollo űrhajóhoz.
Az átszállás és átrámolás után a Holdkomp maradékát leválasztották. Az utolsó három küldetés holdkompjai ezután a Holdba csapódtak.
Ezután az Apollo űrhajó a három űrhajóssal beindította a hajtóművét és elindult vissza a Hold körüli pályáról a Földre.
Ezek után a visszaúton került sor az űrsétára, amiről most szó van. -
#2493 A Holdról azért valamiben csak visszajutottak a parancsnoki modulhoz, nem? Csak egy keretet hagytak lent a felszínen... -
kamov #2492 "Simán kiengedték a nyomást és kinyították az ajtaját a visszatérő egységnek és a többiek is szkafanderben dekkoltak addig?"
Igen. A Holdkomp a visszaúton már nem volt velük. -
#2491 ez alapján - a Command module ajtaját nyitották ki, és ez alatt a többiek a holdraszálló egységben voltak, ami (természetesen) légmentesen elzárható a parancsnoki modultól. -
#2490 Még egy hülye kérdés. Az Apollo rendszerből hogyan lépett ki a delikvens az űrbe? A többiek addig hol voltak? Simán kiengedték a nyomást és kinyították az ajtaját a visszatérő egységnek és a többiek is szkafanderben dekkoltak addig? -
kamov #2489 Igen, fotózta is. Emellett a műszercsomagban lézeraltiméter spektrométerek voltak elhelyezve.
Itt egy jó összefoglaló:http://www.myspacemuseum.com/simbay.htm -
#2488 Ja, ok. Értő olvasásból most picit elhasaltam. A SZM akkor a holdfelszínt fotózta? -
kamov #2487 Igen, nagyjából 100km-el magasabban volt a H.oldon lévő űrhajósok vállánál, ugyanis az Apollo űrhajó szervízmoduljában volt a helye. -
fonak #2486 Ezek az Apollo szervizmodulon voltak, nem a holdkompon. :) -
#2485 Ezt csak űrsétával lehetet begyűjteni? Túl magasan volt, hogy a holfelszínen elérjék? -
kamov #2484 Az utolsó három (J típusú) Apollo küldetésen, a Föld felé, visszaúton került sor a parancsnoki modul pilótájának ezen űrsétájára, amin az Apollo szervizmodul Hold megfigyelő műszereinek a filmkazettáit gyűjtötték be. -
fonak #2483 Igen, az (első bekezdés utolsó előtti mondat). -
#2482 Ez most űrséta akar lenni az A-17 misszió során? Vagy ilyen kacifántosan van megfogalmazva a holdkompon kívüli tevékenység? -
#2481 Ma 10 éve landolt az akkor 90 naposra tervezett útjára induló Opportunity marsjáró.
-
#2480 Erről eszembe jutott, hogy BME nyílt napon is mondták a Masat antennája, is fém mérőszalagból van, mert a külön jóval drágábban legyártatott fém sem volt olyan erős, könnyű és rugalmas.
Bár azért a faszekér + tehén kombót nem übereli :D -
kissssss #2479 nos én nem is vártam semmi extrém high tech antigravitációs megoldást de azért ha már űrtechnikát tesztel az adott kutatócsapat akkor lehetőleg az elérhető legmegbízhatóbb "szerszámokkal" végezze már, mert nem hiszem el hogy nem tudtak volna beszerezni egy nyavalyás hétköznapi személyautót egy megfelelő utánfutóval és keresni egy jól lebetonozott terepet ahol nekiállnak tesztelni.
(a faszekér meg mehet tűzifának a marha meg vissza a templomba)
bár ismerve az indiaiakat ezeknek az egész világ a nyavalyás teheneik körül forog, azzal alszanak, esznek, dolgoznak, élnek nemi életet,stb, csak tudnám miért lepődök meg ezen hozzászokhattam volna már.
-
#2478 Semmi fura nincs benne. 2001-ben Afaganisztánban a külnöféle SF alakulatok amikor lézeres célmegjelölés és GPS kooridnátákat adtak öszvéren mozogtak. Attól, mert valami régi, attól a célnak megfelelhet. Viccesnek, vicces, de van, költséghatékony és jó. Akkor meg minek szarozni mással...?
Tipikusan franciás és agyfaszt kapok eset. A Rafale gépen a kabinlétrát elektromotor nyitja ki. Oszt mégis a kézi miért nem jó...? Mi a frásznak a plusz tömeg és koplikáltság...?
Szóval, miért kell más, ha jó a lenti példa is...? -
#2477 Én így találtam a fotót, de közben itt egy teljesen más történetet vázolnak fel. E szerint a műhold antennáját tesztelték volna, de egy fém teherautóplatón ez nem lett volna igazi, ezért inkább egy fa ökrös kordéra rakták a teszt idejére.
Hogy miért kellett az antenna tesztet ilyen megoldással csinálni, nem tudom.
Számomra is furcsa volt, mert azért India messze nem volt ennyire elmaradott, de a másik fele az, hogy amikor az indiai és pakisztáni atomprogramról gyűjtöttem információkat, vagy például a kínai (1960-as évekbeli) emberes űrrepülés-előkészületekkor, akkor máris nem volt annyira hihetettlen egy ilyesmi.
A kínai esetből így hirtelen nagyon bennem volt az, hogy az egész űrhajós kiképző programjukhoz (ismét, még az 1960-as évekbeliről beszélek) kaptak egy darab telefonvonalat és egy darab szállítójárművet (egy dzsipet).
Ezek után számomra elsőre nem tűnt olyan elképzelhetettlennek, hogy egy műholdat adott esetben megfelelő szállítójármű hiányában ökrös kordéval mozgassanak... (amennyiben a hadsereg érintett lett volna a programban, egészen biztos vagyok benne, hogy másképpen nézett volna ki a dolog, de hiába, nem csak az USA-ban és a Szovjetunióban, de a világ minden táján a civil programok csak megtürtek, amíg nem hoznak politikai hasznot... :)