Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem a Földön maximum az ilyen "elem-cseréhez" hasonló különlegességek fordulhatnak elõ. Ahhoz, hogy egy DNS-t lecserélõ életformára bukkanjunk, valószínûleg a Földön kívül kell keresgélnünk.

Az, hogy a Földön találjunk valami ilyesmit, még az én fantáziámnak is túl bizarr.

Az a kérdés, hogy az ilyen nem-DNS-en alapuló életet fel tudnánk-e ismerni. Esetleg "élet-alakja" lenne-e? Életnek számítana-e? Itt megint elõjönnek az élet definíciója körüli kérdések.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Na igen, a környezeti körülményeknél konkrétan az olyanokra gondoltam, amik nem fordulnak elõ a Földön. Szóval a földihez képest igazán extrém körülményekre, amit még a Medveállatkák se komálnának. Most már van valami bizonyíték arra, hogy akár ilyen nagyon fura helyeken is lehet élet. Ami szuper!

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

morcosqtya
Igen, az az új benne.
Nem anyagcserérõl van szó, hanem átörökítésrõl, az alapvetõ szerves bázisokról.

Olyan ez, mintha 20 éves korodig azt tanulnád, hogy szabályszerûen minden gerinces állat csontjai alapvetõen kalciumra, magnéziumra, foszforra épülnek, elfogadod, természetesnek veszed, ebben élsz, majd egyszerre amazónia eldugott erdeiben találnak egy majmot aminek a csontjai szilíciumból vagy nikkelbõl vannak...

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

[NST]Cifu
Õszintén szólva nem tudom, melyik az elfogadottabb elmélet, de jelentõsége ebbõl a szempontból most talán nem is olyan fontos.

Ez a baktérium még viszonylag keveset jelent, továbbra is DNA / RNA alapú életforma, "csak" egy foszformolekulát felcserélt arzénmolekulára, és ezt laboratóriumi körülmények között sikerült reprodukálni. A következõ nagy kérdés, hogy meddig lehet elmenni a DNS lánc megváltoztatásában, mennyire térhetünk el az eddig ismert alkotóelemektõl. A végén pedig akár kiderülhet, hogy olyan helyeken is elõfordulhat élet, ahol eddig el sem mertük képzelni (mondjuk egy csillag felszínén).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Elnézést, ha túl durván fogalmaztam, utólag olvasva egy kicsit érdes volt a stílusom. 😊

morcosqtya
Errõl is többrõl van itt szó (illetve kicsit másról).
A földön az elmúlt 100 évben fedezték fel a legtöbb addig nem ismert extremofil fajt (olyan szélsõséges körülmények között életképes fajok - fõként egysejtûek - amik ott is megélnek ahol az nem lenne elvárható a földi élet biológiai természeténél fogva) vannak extrém savas, lúgos, forró, fagyott, száraz, vagy hatalmas nyomás alatti (óceánok mélyén) körülmények mellett megélõ fajok. Ezek azonban csak az életkörülményeikben extrémek, alternatív niche-eket hasznosítanak, genetikailag viszont ALAPJAIBAN nem különböznek, mind a hagyományos modell szerint épülnek fel, örökítõanyagukban az RNS és DNS szerves bázisai azonosak minden földi életformában.
Itt (ha igaz a hír és hiteles a forrás) a biológia olyan alapvetõ szabályait/ kvázi tabuit döngettek meg amire jó ideje nem volt példa.

A földi élet kialakulásáról alkotott teóriák közül melyik az általánosabban elfogadott a tudományos berkekben? A pánsperma vagy a véletlenszerû verzió?
Mert a véletlenszerû verzió esetén, és ezeknek az új fejleményeknek a tudatában szvsz úgy kell feltenni a kérdést, hogy mekkora az esélye annak, hogy NEM alakult ki más bolygókon élet.

A pánsperma elmélet is új megvilágítást nyerhet. Mi van akkor, ha ezeken az ûrbeli kõzeteken amolyan "alapértelmezett" élet található. Nagyon ellenálló életforma (mint a földi Medveállatkák) , és nagyon alkalmazkodó képes, ami mondjuk mindig ahhoz a környezethez alkalmazkodik, amibe belepottyan. Így tehát ha egy metán tengerbe esik, úgy fejlõdik, ha egy arzénos tóba, úgy fejlõdik, vagy ha egy vízbõl álló tengerbe, akkor meg amúgy fejlõdik (ha szárazföldre esik, na 'akkor mi van?).

Egyszóval lehet, hogy az élet egyik alap definíciója lehet az adott környezethez való alkalmazkodó képesség. Tehát se nem víz, se nem metán, se nem arzén és a többi, hanem bármelyik.

zvaragabor
Igazad van, enyhén buta kijelentés volt.

Chaos Anno Domini

nonicks
eddig nem tudták hogy van arzén evõ baci?
én azt hittem hogy itt az új dolog hogy az arzén a DNS láncába van benne..

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

Ez hatalmas felfedezés! Most bebizonyosodott, amit sokan sejtettek, feltételeztek (köztük én is), hogy az élet nem feltétlenül az eddig ismert alapokhoz ragaszkodik. Ám -ahogy Cifu is írta- erre eddig nem volt bizonyíték. Most már van. Ez a baci majdnem olyan, mintha egy földön kívüli lenne, hiszen alapjaiban más a felépítése. Ezzel a felfedezéssel gyakorlatilag 100%-os bizonyossággal kijelenthetõ, hogy az élet nagyon sok fajta, a földitõl gyökeresen eltérõ formát felvehet. Olyan környezetekben is kialakulhat élet, ami a földi életformáknak túl savas/lúgos, túl hideg, vagy túl meleg, nagyobb vagy kisebb a légnyomás, ritkább vagy sûrûbb a légkör, vagy kisebb/nagyobb a gravitáció.
Bebizonyosodott, hogy az élet nem ragaszkodik a földön eddig általánosan megszokott elemekhez.

<#taps><#ijedt><#alien2>

morcosqtya
..csak annyi hogy alapjaiban kell átírni a biológia, genetika, és biokémia könyveket... (+ kibõvíteni az összes kapcsolódó résztudományt, és terminológiát az állatélettantól az ökológiáig, niche-ekig, stb stb) semmi különös....
lásd #855-ben bõvebben..

[NST]Cifu
Ha csak ennyit sikerült megérteni belõle, hogy arzénzabáló bacik, akkor kb. itt abba is lehet hagyni az olvasást...

A jelentõsége a felfedezésnek azért hatalmas, mert az eddigiektõl eltérõ felépítésû DNS-sel találkoztak, ahol a foszfor helyet arzén található a DNS láncban.

Hogy mi ennek a jelentõsége? Eddig az "élet" és a "életre alkalmas" megfogalmazás a Földi életre vonatkozott, arra alapozva, hogy erre volt bizonyíték. Azt eddig is feltételezték, hogy a Földönkívüli élet alapjaiban lehet más, mint a Földi, de erre nem volt bizonyíték. Máshonnan megközelítve a dolgot: sok tudós és kutató azon a nézeten volt, hogy alapvetõen a Földönkívüli életnek is úgy kell kinéznie, mint a Földi életnek. Ugyanazokból az alapelemekbõl kell felépülnie, ugyanazon az "igénylista", ami nélkül nem jöhet létre, nem tud fejlõdni és szaporodni. A végkövetkeztetés pedig az, hogy egy Földönkívüli értelmes életforma nagy valószínüséggel ugyan úgy fog kinézni és ugyanúgy fog mûködni, mint az ember.

Ezt az elméletet eddig nem lehetett igazán megfogni, nem volt olyan bizonyíték, ami ezt cáfolhatná.

Ez a felfedezés viszont ilyen. Nem kell az életformáknak ugyanazon módon felépülni, mint ahogy a biológia eddigi állása szerint feltételeztük.

Persze a kérdés az, hogy ez miért olyan "nagy" hír, hogy minden hírportál most ezzel foglalkozik.

Utánanézve, a NASA bejelentése egyáltalán nem rendkívüli, olyan, mint tucatnyi korábbi hasonló. Elõre egy-két nappal bejelentik a sajtótájékoztatót, hogy kik lesznek ott és hogy milyen fõ témával kapcsolatos. Ez alapján a hírügynökségek odaküldhetik a megfelelõ riportert, van idõ végigszervezni az utat, stb.

A tippem az, hogy egy bulvároldal fogta, és addig törpölt, amíg úgy meg nem fogalmazta az amúgy tudományosan valóban komoly felfedezéssel kapcsolatos sajtótájékoztató elõzetes beharangozóját, hogy arra mindenki felkapja a fejét. A többi média pedig egybõl átvette a forrást. A futótûzként terjedõ hír pedig átjárta a világot. A bejelentés után viszont a laikus csak néz bambán, hogy ez most mi? Ez kérem a bulvármédia, amely megetett, rájátszva az emberi fantáziára...

Andr0
érdekes felfedezés.

Armin & Ayu fan

nonicks
ebbe mi olyan különös?
a bacik minden ***-t megzabálnak 😄

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

zvaragabor
Kiderült. Arzénzabáló bacik.

Chaos Anno Domini

[NST]Cifu
Az utóbbi idõben viszonylag sokat hallottunk a Rhea-ról (tiszta, nem megkötött oxigén), illetve a Cassiniról, szóval én ezért nem várok nagy bejelentést... De hamarosan kiderül.

Igen, sajnos ez is benne van a pakliban, és amint olvastam, rengetegen erre is számítanak. De bennem még van annyi naivitás, hogy azt remélem valami nagy, igazán nagy dolgot jelentenek be. Bár erre tényleg vajmi kevés esély van.

Sok spekulációt olvastam, hogy talán a Kaliforniai Mono-tavi bacikról fog szólni a nagy bejelentés, amiknek a DNS-e nem a szokásos hat elembõl épül fel (C, H, O, N, P, S), hanem a foszfort arzénnal helyettesítik. Igen érdekes dolog. Ez esetben komolyan el lehet gondolkozni azon, hogy milyen, teljesen más alapokon létezõ élet lehet az univerzumban. Talán már a mi Naprendszerünkben is! Titán, Mars, Európa (Vénusz? Rhea? stb.?)

[NST]Cifu
Az egész arra ideális, hogy egy kicsit megint a NASA-ra, illetve a földönkívüli élettel kapcsolatos kutatásra irányítsa a figyelmet, elég a világsajtóra odanézni - a fél világ azt találgatja két napja, mit akar bejelenteni a NASA. Most éppen téma a szigorú költségvetési megszorítás az Amerikaiaknál (elvileg még decemberben kell dönteni), márpedig az utóbbi évekre az ilyen jellegû kutatások amúgy se voltak elengedve, mert az Ares / Orion páros (ie.: emberes ûrrepülés) jelentõs elvonásokat jelentett a többi kutatási ágtól, így a földönkívüli élettel kapcsolatosoktól is.

Szóval én fenntartom a lehetõséget, hogy hegyibeszéd helyett csak egy jól idõzített kutatási eredmény publikációt kapunk, hatásvadász csomagolásban, kvázi lobbyérdekbõl.

Remélem tényleg valami érdekes és nagy dolgot jelentenek be, és nem csak agyon hypeolják az egészet...

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Ötletek lehetnek, de igazán világmegváltó dologra nem számítok. 😊

Talán valamiféle megerõsítés a Marsi baktérium-szintû életformákról?

zvaragabor
Európa, Titán, Mars. A 3 közül lesz szerintem valamelyik a téma.

Chaos Anno Domini

Lacee
szerintetek mit jelentenek be?

itthoni idõ szerint csütörtök este lesz sajtótájékoztató valamilyen asztrobiológiai felfedezésrõl, addig hírzárlat...

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Most olvasom csak, hogy hogyan összekevertem ezt a mondatot. Ott maradt egy extra szó (mire) a javítás után...

Meglenne az elsõ mars polgár.Földönkívüli ha úgy tetszik.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Csak nehogy mire a Marsra nagy pocakokkal érjenek oda...

<#hehe>

[NST]Cifu
Ez a Lisa Nowak eset hatalmas hír lett, de én nem látom be, miért hozzák fel ezt érvként a nõi ûrhajósok ellen. Annyit bizonyít, hogy az ûrhajós is ember. Hány, de hány szerelemféltésbõl elkövetett támadás, gyilkosság, stb. történik az emberek között? Rengeteg. Egy ezek közül ûrhajóst is érint, és máris ráharapnak a dologra, mintha a világûrben a féltékenység mást jelentene, mint a Földön.

Nõk az ürben
érdekesség,félig off..

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Az árapály elméleteddel maradj szépen a fizika és csillagászat topicban. Okkal nem látogattam tovább azt.

A jelek meg nekem azt mutatják, hogy itt vannak google mûveltségû emberek. Egyébként, én is az vagyok. Nálam ez dícséret.
Mert lehetõségem van a végtelen hamis és igaz információ áradatból magamnak értékelni, dönteni: szerintem ez igaz, az nem.
Jelenleg egy Geofizika egyetemi jegyzetet olvasok, ki tudja hányadszor. Célirányosan. Ahogy egy egyetemista soha. Õ a vizsgára készül, azután elmegy geodétának.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

42000 km-en nulla az árapály pld.
50000 km-en meg már távolodna.
Persze, több üzemanyag kell.
Ezt lehetne optimalizálni.De ha nem ismerik az árapályt, nem lehet.
És rosszul ismerik!

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Molnibalage
Túlmenõen azon, hogy a HVG-nél is vannak tanult emberek,õk is a "tudósoktól" kapják az értesületlenségeiket.

A jelek szeritn nem. Azt amit Cifu leírt kb. 5 perc googlizással ki lehet deríteni...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kiszámoltam, hogy igenis: a földi árapály okozhatja a mûhold gyors zuhanását, olyan közelrõl.
Lehetne optimalizálni a kiinduló pálya magasságát, a fõtömegének orientációját, stb.
Hiszen távolabb kisebb az árapály is, mert lassúbb a keringés.
Miért nem érdekel ez titeket, ha egy antenna mérete olyan fontos?
Persze, az érdekel amit akartok.

Amellett, hogy egyetértek veletek néha megkérdezem.

Hogyan írhatja CIFU, hogy "Ebben az egy hírben annyi marhaságot sikerült összehordaniuk, hogy csak na"?

Molnibalage meg hogy: "Mit vártál? HVG.."

Túlmenõen azon, hogy a HVG-nél is vannak tanult emberek,õk is a "tudósoktól" kapják az értesületlenségeiket.
Nem akarom az újságírókat védelmezni, de nem (csak) velük van probléma.
Ám ha ti ilyesmire mertek "vetemedni, nekem miért nem lehet?
Ahogy megpróbáltam valamit mondani, ami végre nem ufó, vagy tudományos hátulról- hasvakarás, rámrohantatok, vagy ignoráltatok.
Ahogyan most is.
Nem várhatom tõletek, hogy köznapi dolgokon túlmenõen gondolkozzatok, de valahogy kezdetben mégis elvártam.
Azt hittem, ez az a hely.
Nézzétek már meg, milyen képleteket irtam "Csillagászat- Fizika" topikban!
És beszéljük meg az árapály mai állapotát, mert hihetetlenül elhanyagolt, és pont azért perspektivikus, és érdekes.
Fektessétek belé azt a kevés energiát, ami látom, megvan bennetek, és ami azután bõven megtérülne nektek is.

Molnibalage
Mit vártál? HVG...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ebben az egy hírben annyi marhaságot sikerült összehordaniuk, hogy csak na.

1.: Legnagyobb? Milyen szempontból? Az adott mûhold esetén az antenna mérete miatt lesz a "legnagyobb". Pontos adat nincs. Az eddigi legnagyobb antennával a SkyTerra-1 rendelkezett, 72 láb vagyis ~22 méter átmérõjûvel. A 100 méter egy "picit" soknak tûnik azért.

2.: 7 tonna nem éppen rendkívüli. A KH-12 "Improved Crystal" kémmûhold (képzeld el, hogy a Hubble a Föld felé néz, na ez a KH-12) tömege 17 tonna körül van.

3.: A Delta-4 sehol sincs a valóban nagy hordozórakétákhoz képest, még ha az egykori hordozórakétákat nem is számoljuk, a Delta IV. legnagyobb változata tud 3'304kN (4x 826kN szilárd gyorsítórakéta) + 3'312kN (elsõ fokozat) = 6'616kN tolóerõt. Az Ariane V. ECA meg összesen 7'584kN-ot.

Teppik Amon
najó, van neki 1 hatalmas antennája
"Állítólag a hold egy igen nagy, akár 100 m-es átmérõt is elérõ antennát fog kinyitni, ha eléri végleges pályáját. " ûrvilág.hu -ról.
Így már érthetõbb

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Teppik Amon
7 tonnás lehalgató mûhold?
De most komolyan. 7 tonna? Egy lehalgató mûholdnak? Amit el bírok képzelni hogy rengeteg üzemanyagot visz hogy sokáig üzemben maradhasson/pályát módosíthasson.
Vagy valami egész más is van rajta. Menjek a NWO topikba? 😄

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Mit nem adnék ezért az élményért!

Molnibalage
+1

[NST]Cifu
Hejj, de irigylem azt a kilátást, abból a pozicíóból... <#rinya>

Molnibalage

[NST]Cifu
Egy fenét nem. Éppen ezért nem is álltam neki elemezni a realitását az itteni elképzeléseknek. Igaz például a moduláris város esetén a modulok elég komolynak néznek ki, de a hatalmas ablakok meg ilyesmik nem játszanak ilyen esetben...

Meg azért az is kérdéses, hogy mennyire lenne biztonságban az egész épület. Gondolom a Holdon naponta vannak kisebb-nagyobb meteorit becsapódások. Na most azt nem olvastam sehol, hogy milyen magas lenne ez az épület, de a képek alapján szép magasan kitüremkedne a Hold felszínbõl. Nem okozhatnának gondot a röpködõ ûrkõzetek?

[NST]Cifu
Az a baj, hogy sose a Hold / Mars / (tetszés szerinti égitest) területén felhúzott épületek tervezésével voltak a gondok, hanem annak a jármûnek a megtervezésével, amely odaviszi a nyersanyagokat, vagy annak a gyáregységnek a tervei, amely legyártja helyben a részegységeket. 😄

Amúgy legjobban a gyõztes elképzelés 'mi nem mûködne' részében olvasható tetszett:

"Nem világos, hogy a mikrohullámú sugár közepébe elhelyezett lakómodul jó ötlet-e". (ie.: a lakómodul most vagy beépített mikrohullámú sûtõ, vagy olyan sugárvédelme van, hogy csak na 😄).

Arra az olimpiai stadionra nagyon kíváncsi lennék! Egy kráterben a Holdon, a földi gravitáció 1/6-oda mellett, elképesztõ kilátással!

<#worship>

Hold tervek
Érdekes cikk.

Ja, a Caps Lock napról lemaradtam. Ha ettõl eltekintünk, akkor viszont tényleg ott a többi bõdületes hiba...

[NST]Cifu
Caps Lock nap volt, egy adag hírt úgy szerkesztettek meg, mintha beragadt Caps Lock gombbal gépelték volna le.

Ettõl függetlenül tényleg nem ez a gond a cikkel. 😄