9998
  • Dzsini
    Hosszú menetelés hordozórakétán a Holdistennő szondán a Jáde nyúl holdjáró - tetszenek a neveik :)
  • [NST]Cifu
    Kínai Moon Rover indult tegnap:

A leszállóegység és a rover makettje:

• kjhun
    Sajnos, semmit sem fogsz látni belőle.

Vége - Szétesett az üstökös

A Lovejoy mikor és mennyire látható?
  • Master91
    http://www.idokep.hu/hirek/ison-ustokos-mikor

Talán látok akkor valamit
  • Zoli007
    Egyik képet a SOHO a másikat a STEREO készítette.
  • kjhun
    Fene tudja, lehet. Úgy néz ki bujócskázik az üstökös. A lentebbi képen ismét látható!

• Zoli007
    Nem ért már ki a képből?
  • kissssss
    szerintem keresztet vethetünk rá.
  • kjhun
    Vége van neki??? Se fényfolt, se csóva, nyoma sincs neki.

• Dzsini
    Én a 97-es Hale-Boppra emlékszem, az nagyon szép látvány volt.
  • Chris Lowe
    Nem is erre gondoltam, hanem a 3000+fokos hőmérséklet ami megcibálhatja a csóvát. Az mindenesetre látszik, hogy keményen megtépte a napunk. Jó lett volna egy olyan mint amit a jupiter szakított darabokra és lett belőle 8-10 darab különálló. Ez már nem valószínű, kérdés még, hogy ezekután fényesebb lesz-e a 86-os halley-nél.
  • Dzsini
    A kisebb tárgyakra (csóva szemcséi) sokkal kevésbé hat romboló erővel a Nap gravitációs ereje (ide elég a newtoni fizika), míg egy nagyobb tárgy két végére mérhetően különböző mértékű és irányú erők hatnak, így könnyebben szétroppanhat, elkenődhet.
    ennek extrém foka a spagettifikáció
  • Chris Lowe
    Szerintem ha valami eltünt akkor az inkább a csóva. Azt gondolom a magból kellett valaminek maradnia, de persze ezt tök laikusként feltételezem.
    Mindenesetre bíztató a jelenség
  • Dzsini
    Még nincs róla meggyőző hír, lehet, hogy csak a csóva maradéka, a mag lehet, hogy szétkenődött a Nap gravitációjában (és az is lehet, hogy pályán maradt). A webcaston azon beszélgettek, hogy ha telibekapta egy napkitörés erősebb szele, akkor meg ki tudja, hogy mi történik vele.

Bárhogy is van, lesz még munkája vele a kutatóknak :)
  • kjhun
    Úgy néz ki, valami maradt belőle.

• kjhun
    Ezekből, mit láttok ki?? Szétesett, valami maradt belőle?

• fonak
    A francba, megint elmarad a világvége... :)
  • Master91
    Nincs szerencsém, sose látok ilyesmit :(

Napfogyatkozásra már nem emlékszek...
  • Dzsini
    egyre biztosabbak benne, hogy szétesett a Nap mentén... a WinXP lezáróképernyő egészen izgi :)
  • Master91
  • Master91
    Késik az édes

vagy Csubiék szét lőtték :D
  • Dzsini
    Még nem bukkant ki a túloldalon, azért megy a nézői kérdések megválaszolása.
  • Master91
    jól sejtem most várunk arra hogy elő bukkanjon a nap mögül?

vagy már az üstököst látom ,csak a fénye egybe olvad 1 napkitöréssel ?
  • Dzsini
    Most beszélnek róla a webcaston, hogy mikor hol lehet majd látni (ha egyáltalán).
  • Master91
    oh !

akkor téged kérdezgetlek :D

nem tudom melyik oldalnak / hírnek higgyek...

szabad szemmel lehet majd látni ? december első hetében?
  • Dzsini
    Ne olvasd, nézd - Nasa ISON webcast
  • Master91
    Na mi a helyzet ? Olyanokat olvasok hogy túl élte.
  • Chris Lowe
    Most azt olvasom, hogy van még remény!
    1 óra múlva "találkozik" a csillagunkkal.
  • Chris Lowe
    Sajna nagyon úgy tűnik vége az isonnak. Pedig nagy élmény lett volna egy üstökös szabad szemmel...
  • kjhun
    Ha, nem sok látszódna belőle, akkor van még 3 másik. :D

Cikk <-- Itt, ezen az oldalon mostanában, majd minden napra volt egy cikk az ISON-ról.
  • Chris Lowe
    ..a halley-t.
    Ez lemaradt.
  • Chris Lowe
    Köszi! Igen most olvastam, hogy három forgatókönyv lehetséges, amiből az egyik a sebessége miatt lehetségesnek tartja, hogy túléli. Állítólag 200km/sec. :O
    Kicsi voltam még 1986-ban de valami rémlik, hogy anno a panel erkélyéről néztük faterral. :-)
  • Dzsini
    két éve a Lovejoy is súrolgatta a Napot, és egész jól túlélte :)
  • [NST]Cifu
    Amennyiben túléli a Nap megkerülését, igen, sőt, fényesebb lesz. Csak az a gond, hogy feltehetően nem fogja túlélni, széttépi a Nap gravitációs ereje.
  • Chris Lowe
    Mit gondoltok az ison üstökös lesz olyan fényes mint anno a halley volt?
  • hihy
    Elismerem tudásod. Grat.
    Látod így is lehet.
  • Molnibalage
    OFF

Én is sokat szoktam magyarázni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi a véleményem az indexről.

Némi referencia, hogy milyen az, amikor magyarázokl.

ON
  • hihy
    "legtöbb gyök2 user"
    Igazad van. Bár csak bizonyos mértékig. Ilyen Nukedli Jancsik is mint én, akik nem feltétlen a szakirodalmat bújják, próbálnak egy talán nem teljesen klotyó médiumból okosodni, nem lenézendő dolog. Veled ellentétben CiFu-ék elmagyarázták, elmondták a bibiket, melyekkel nem minősítettek engem.
    Bár kíváncsi lennék, te hol kezdted.
  • Molnibalage
    Bármilyen technikai és főleg haditechnikai témában gyakorlatilag csak hülyeséget sikerül írni kivéve, ha az eredeti forrásuk nem írt hülyeséget és nem nyúlnak bele.

Egy tudományos topikon meg a politikai témájú írásaik a kit érdekel kategóriában vannak.

Anno az F-22-ről lehoztak egy fél oldalas hírt. A kritikám volt 2 oldal úgy, hogy visszafogtam magam. Ezek után szerinted mit kellene mondanom.

Ha egy az adott témában hozzáértő ember olvas ott bármi technikait elég nagy az esélye, hogy sírva röhög rajtuk olyan hiábkat ejtenek. Nem értem, hogy ha nem ért hozzá, akkor miért nem kér segítséget...?

És mivel a legtöbb gyök2 user origot meg indexet olvas és ennyit, amit ott talál szinte kész ténynek veszi, legyen bármekkora állatság is.
  • [NST]Cifu
    Nyilván nem nevezném az Origo-t sem a tudományos média világítótornyának, de azért a kettő közül egyértelműen az Origo a minőségibb (legutóbbi pl. ezen a cikken lamentáltam magamban).