10000
  • [NST]Cifu
    Én így találtam a fotót, de közben itt egy teljesen más történetet vázolnak fel. E szerint a műhold antennáját tesztelték volna, de egy fém teherautóplatón ez nem lett volna igazi, ezért inkább egy fa ökrös kordéra rakták a teszt idejére.

Hogy miért kellett az antenna tesztet ilyen megoldással csinálni, nem tudom.

Számomra is furcsa volt, mert azért India messze nem volt ennyire elmaradott, de a másik fele az, hogy amikor az indiai és pakisztáni atomprogramról gyűjtöttem információkat, vagy például a kínai (1960-as évekbeli) emberes űrrepülés-előkészületekkor, akkor máris nem volt annyira hihetettlen egy ilyesmi.

A kínai esetből így hirtelen nagyon bennem volt az, hogy az egész űrhajós kiképző programjukhoz (ismét, még az 1960-as évekbeliről beszélek) kaptak egy darab telefonvonalat és egy darab szállítójárművet (egy dzsipet).

Ezek után számomra elsőre nem tűnt olyan elképzelhetettlennek, hogy egy műholdat adott esetben megfelelő szállítójármű hiányában ökrös kordéval mozgassanak... (amennyiben a hadsereg érintett lett volna a programban, egészen biztos vagyok benne, hogy másképpen nézett volna ki a dolog, de hiába, nem csak az USA-ban és a Szovjetunióban, de a világ minden táján a civil programok csak megtürtek, amíg nem hoznak politikai hasznot... :)
  • kissssss
    ez most komoly?
  • [NST]Cifu
    Érdekesség: az első indiai GEO műhold, az APPLE éppen egy helyi szállítóeszközzel útban a gyártócsarnokból a vasút felé (egy Ariane I.-essel lőtték fel 1981 június 16.-án)...

• allock #2474
  • Dzsini
    A Puli Space Blog szabadidős foglalkozásban fordítgat a Holdat megjáró űrhajósok és egyéb Apollo-közeli emberek könyveiből, ott ilyen téma is előkerül sok egyéb mellett - The Last Man on the Moon, Failure Is Not an Option, Carrying the Fire
  • [NST]Cifu
    Az idő egy jó része a rendszerüzemeltetéssel volt kapcsolatos, folyamatos ellenőrzések, jelentések a Föld felé. Az első teljes "űrnap" például mindig az LM modul "átvételéről" szólt, vagyis a személyzet kinyitotta a zsilipet, és megvizsgálta az LM-et, majd letesztelték a főbb rendszereit. A személyi higénia és személyes dolgok mellett inkább dokumentálással foglalkoztak, így viszonylag kevés tudományos kísérletet végeztek, azok is jobbára alapvető dolgok voltak (pl. az Apollo-15 legénysége egy órát töltött azzal az odaúton, hogy egy irányba nézve mindegyikük felvett egy szemellenzőt, és az figyelték, hogy milyen felvillanásokat látnak (irány, szín, intenzitás), ez a kozmikus sugárzás által okozott jelenség első ilyen célzott megfigyelése volt).
  • Molnibalage
    A holdutazások során az oda és visszaút alatt milyen kísérleteket vagy megfigyeléseket végeztek az űrhajósok? Vittek csak ilyen célra is különböző eszközöket? Gondolom nem malmozással töltötték az időt.
  • COOLancs
    Bizonytalan dolgok, de elvileg az első Angara, CZ-7 és Falcon Heavy indításokra is sor kerülhet az idén.
  • Teppik Amon
    köszi!
    Nálunk felhő volt és még enyhe köd is :(
  • kjhun
    Szia

Itt nézelődj.
  • Teppik Amon
    Srácok, a quadrantid meteorokról tud valaki valamit? Ma éjjel jönnek és állítólag látványosak: némi infó
    Magyar leírást nem találtam róla IDÉN. Csak egy kis bejegyzés az MCSE-n jelenség naptár
    21 óra nincs is későn. Szóval irány a szabadba!
  • Dzsini
    Már "csak" az Opportunity, a Spirittel 2010 márciusa óta nem tudnak kommunikálni, bár akkor már egy ideje nem nagyon tudott mozdulni, ez is okozhatta azt, hogy a napelemeit nem tudta a marsi tél elviselésére jó irányba fordítani, így valószínűleg szétfagyott-lemerült.

(és az a csak nagyon idézőjeles, 90 marsi napra (24 óra 39 perc) tervezték az alap programjukat, a Spirit 2208 marsi napot működött, az Opportunity 3530-nál tart)
  • Molnibalage
    10 éves lesz a két szonda? Az igen...!
  • [NST]Cifu
    Azért 7 (vagy 8) Falcon 9 indítás elég szép fejlődés, gyakorlatilag a Szojuz szintjére emelkedik idén a SpaceX hordozórakétája.

Ami még szerintem érdekes lehet, az az első Orion indítás, természetesen még személyzet nélkül...
  • Chris Lowe
    Thx! Akkor indiaiak is durrantanak.
    Philae izgalmas lehet, virgin kevésbé.

Boldog új évet!
  • Dzsini
    2014-ben várható:
    Branson és a Virgin Galactic végrehajtja az első üzleti űrugrásokat (istenbizony)
    További rengeteg exobolygót találnak, köztük olyanokat is, ami komoly fejvakarásokat okoz :)
    Szeptemberben a Philae leszáll (nem becsapódik) egy üstökös, a 67P Csurjumov-Geraszimenko felszínére
    Az indiai Mangalyaan és a NASA MAVEN eléri a Marsot.

Amúgy ezek alapján és ezek alapján tervezett kilövés nem lesz semmi egetverő, ISS taxijáratok és egy vödör műhold a Föld köré.

Ja, és január 25-én az Opportunity 10 éves landolási szülinapját ünnepli :)
  • Pares
    Naccerű...
  • kamov
    Legtöbbször semennyire. Kiterjedt újrateszteléseket igényel.
  • Molnibalage
    Ilyenkor a hardvert mennyire fejlesztik up-to date szintre az eredeti koncepcióhoz képest?
  • kamov
    A JWST leghamarabb 2018-ban indulhat.

http://www.jwst.nasa.gov/about.html
  • Pares
    Persze a teljes építési költséget állítólag már kvadrilliókban kéne mérni...

Egyébként a James Webb teleszkóp indítását tervezik jövőre.
  • Pares
    Lehetséges. Ha van fölös 550 trillió dollárod és 8 évszázadod arra, hogy ki tudd termelni a megfelelő mennyiségű építőanyagot... Persze akkor Kr.u. 1000 környékén kellett volna kezdeni, hogy 2014-re befejezzék.
  • Master91
    Megépül az első Halálcsillag
  • Chris Lowe
    2014-ben mik várhatóak az űrkutatásban?
  • Drubowski
    Kösznöm

Itt van még 2 time-lapse ha valaki még nem látta őket, hang nincs hozzájuk de tele vannak szép snittekkel.
    The ALMA Time-lapse Compilation 2012
    Paranal Time-lapse Compilation 2012
  • Daffit
    A légköri torzítást tudják ezzel kiküszöbölni úgy, hogy egy gerjesztett fényes pontot hoznak létre a légkörben. A módszert adaptív optikának nevezzük.
  • Molnibalage
    Lézer. Talán a légkör paramétereit mérik vele, és az alapján korrigálnak ezt-azt.
  • MerlinW
    Nekem pointer-nek tűnnek, azaz mutatja hogy éppen hova néz a távcső.
  • Drubowski
    Valóban jó videó lett. Egyébként mik azok a narancssárga nyalábok amik a csillagvizsgálókból erednek?
  • Ninju
    Nagyon jó videó:
    http://www.space.com/23925-watch-sky-over-mauna-kea-in-stunning-time-lapse-video.html
  • MerlinW
    Megérkezett a holdjáró:

• Daffit

• Daffit
  • Molnibalage
  • MerlinW
    Ápdét: Chang'e-3-al minden rendben, nem volt szükség harmadik korrekcióra az első 350.000km alatt.
    A holdraszállás 14.-én várható UTC 3pm körül.

• Pares
    Újabb nem létező bolygót találtak.
  • Ninju
    Nem mindegy, hogy mekkora a szilárd" mag és mekkora a fényes csóva. Ami azért szerintem itt a földön simán elmenne vákuumnak is. Szóval azért mert látszik valami az nem jelenti azt, hogy van is benne anyag. Ez picit olyan mint amikor azt kérdezik, h a holdon készült fényképeken miért nem látszanak a csillagok. Csak akkor facepalm, ha helytelen következtetést próbálnak igazságnak beállítani. Ha csak kérdezné, akkor egyszerűen nem figyelt oda fizikaórán.
    Az hogy valami nagy, még nem feltétlenül jelenti, hogy fényes is. Ha a nap mellett van valami, akkor azt csak nappal lehet látni. Gondolom ezt nem kell magyarázni. Főleg ha csak visszavert fénye van, az mindig alacsonyabb, mint maga a fényforrás. Az általad linkelt képen is csak azért látszik, mert maga a nap ki van takarva. Ha nem lenne, annyira elvakítaná a kamerát, hogy más nem látszana.
  • Dzsini
    Odafele úton persze, hogy lehetett, csomó kép van róla (a fényessége nem volt túl nagy). A napfotózással kapcsolatban pedig ajánlanám a kép készítőjének a látószöggel, távolságokkal és ilyesmikkel kapcsolatos alapismeretek megtekintését, bár annak a fajtának tűnik, aki ha elhatároz valamit, hogy az úgy van, akkor olyan apróságok, mint a valóság nem nagyon tudják eltántorítani attól.
  • adamq01
    De ha ekkora csóvát hagyaott, akkor azt lehetett volna látni szabad szemmel is, nem?
    Vagy lehetett?
  • benőmenő
    Nem nagyon értek hozzá, de kb. minden hírben benne volt, hogy a naphoz közeledve a leszakadó/elpárolgó anyag, a csóva az ami a fényjelenséget okozza, az látszódik a felvételeken is.
    Gondolj bele, ha nem esik szét akkor is láttuk volna, pedig többször távolabb lett volna, mint a Hold.