10000
  • Molnibalage
    Kis kukacoskodás, űrrakétát indítanak és nem kilőnek....
  • Ninju
    Igazad van. Sőt én azt mondom, h ha egy perccel korábban szakad meg a stream most a kutya sem emlékezne rá. Itt ugye az volt a probléma, hogy pont a kilövéskor szakadt meg.
    Feltételezem, hogy az államokban a közszolgálati tv közvetítette is a kilövést. Csak hát ugye egyre kevesebb ember néz hagyományos médiát. Ez csak egy olyan fiaskó, ami igazából nem a NASA hibája, de mindenki úgy fog rá emlékezni.
  • Pares
    Földet (vagyis inkább vizet) ért az Orion, állítólag teljesen hibátlanul működött minden rendszer.

Szerk.: kivéve a légzsákokat a tetején, ha jól értettem akkor az 5-ből 3 nyílt csak ki, de ettől függetlenül "stable 1" helyzetben van.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2014.12.05. 17:42:15
  • [NST]Cifu
    Ehhemm... Azért az had ne a NASA teljes felelőssége legyen, hogy mindenki számára elérhető módon közvetítsék az indítást. :)
    Ott volt kismillió TV adó, és egyébb média, papíron valójában az ő dolguk lenne ez, a NASA TV egy extra dolog, és így is az alulfinanszírozottabb dolgok közé tartozik.

Alsó hangon is vagy 20-30 millió néző csatlakozhatott a NASA TV-re az indításkor, már az is szép, ha nem omlottak össze az első nekifutásra (egyébként készültek rá rendesen, de úgy tűnik mégse eléggé).
  • Palinko
    akkor örülök, hogy lemaradtam, majd youtuben :D
  • Pares
    Én 5 perccel maradtam le... 13:05-kor lőtték fel én meg 13:10-kor tudtam csak bekapcsolni a streamet... legalább visszajátszották.
  • Fulcrum11
    Cifu, csak irónia volt, persze nincsen köze hozzá!
    Csak elég lehangoló, amikor több millióan nézik, és ha már ennyit promózták az eseményt, illett volna felkészülni.
  • Ninju
    De az bosszanthatja az adófizetőket, h ha a pénzüket költik meg sem nézhetik a leglátványosabb pillanatokat nem?
    Persze ez nem ránk vonatkozik, de elég rossz marketing, nem gondolod?
  • [NST]Cifu
    Aham, mert a NASA TV stream szervereinek bármi köze is lenne ahhoz, hogy az űrprogram mire lesz képes?
  • Dzsini
    Látjátok, ezért kell helyből a magyar technológiában (Ustream) bízni :)
  • Ninju
    Komment a twitterről:
    "Immediatley replay that launch #NASATV Waited ALL MORNING for that. 5 seconds to go ! Nearly trashed my laptop"
    Én is így voltam vele. :)
    Gyorsan váltottam ustreamre, de akkor már a felhők felett volt.
  • Fulcrum11
    Amikor T-5 sec-nél megy el a stream, az elég bosszantó... Így akarnak a Marsra menni, ha még a szerverek sem bírják?
    mindenesetre fenn van az Orion.
    Utoljára szerkesztette: Fulcrum11, 2014.12.05. 13:19:28
  • Ninju
    ~20 perc és kilövés:
    Nasa TV
  • joebacsi
    Ámen.
  • Palinko
    nem lesz itt ma semmilyen fellövés :(
  • Pares
    NASA oldalán élő közvetítés megy az Orion fellövéséről.
  • [NST]Cifu
    Az Apollo program eléggé kilóg a "normális" küldetések közül, én az általános jelenlegi tesztrepülésekhez képest mondanám ambíciózusnak.
  • kamov
    Attól függ mihez képest ambíciózus.

Az Apollo-4 jóval ambíciózusabb volt. Új CM, új SM, holdkompmakett, új Saturn-V rakéta.

Most az SLS rakéta 2018-ra lesz kész, a SM pedig csak makett.

Hőpajzs, navigációs és kommunikációs rendszerek tesztje ez.

Következő ember nélküli tesztrepülés 2018- ban indulhat immár a teljes űrhajóval és az SLS rakétával, Hold körüli elliptikus pályára.

Emberrel leghamarabb 2021-ben repülhet, ki tudja hova a Hold térségbe.
  • [NST]Cifu
    Holnap repül az Orion... Link

Első repüléshez képest elég ambíciózus küldetésprofil. Ráadásul ha jól rémlik, a Mercury óta nem volt arra példa, hogy amerikai űrhajó pilóta nélkül repüljön.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.12.03. 22:11:35
  • PetruZ
    Chris Hadfield interjú
  • asszongyahogy
    Biztos ráharap a NASA, végülis még nincs elég PowerPoint baromság amik közül válogathat :D Gyakorlatilag nulláról kezdenék újra a fejleszést és még 10 év múlva se lenne kész, addigra a Spacex letarolja a "piacot", sőt még talán a Boeing féle papírmasé CST-100 is elkészül...
  • [NST]Cifu
    A Sierra Nevada Company tovább kergeti az álmokat, vagyis a Dream Chaser mini-űrrepülőgép programját. Most közösködni akarnak a StratoLaunch-al (ez a gigantikus, 590 tonnás White Knight szerű hat hajtóműves hordozó-repülőgépről indított hordozórakéta), hogy ezzel küldenék fel a Dream Chaser-t. A kettő párosításánál viszont a matek eddig nem stimmelt, mert a SL maximum 6.123kg-ot tud LEO-ra feljuttatni, míg az eddigi DC tervek egy 11.300kg-os űrsiklóról szóltak. Most a cég azt tervezi, hogy egy "mini"-Dream Chaser-t rakna az SL rakétájának orrára, és így lenne képes kiszolgálni az ISS-t. A 9 méteres űrsiklóból így csak 6.9 méteres maradna, de ennek az árán a tömege beleférne az SL képességeibe. A tömeg még így is kritikus maradna, lévén az ISS-hez csak két embert képes felvinni, alacsonyabb pályára viszont akár 3 ember is elférne még így is a járműben (a DreamChaser eredetileg 7 embert kellett volna, hogy felvigyen).

A kérdés persze leginkább az, hogy a NASA rá-e harap erre a mosásban összement megoldásra, illetve versenyképes lesz-e egyáltalán. Főleg úgy, hogy a NASA-nak továbbra is van egy saját űrhajója (az Orion, ami most decemberben indul első, pilóta nélküli útjára), és van két kereskedelmi alternatíva, a SpaceX Dragon V2 illetve a Boeing CST-100. Érdemes megemlíteni, hogy a Sierra Nevada kimaradt a NASA Commercial Crew Capability program végső köréből, és a Boeing (CST-100 űrkapszula) illetve a SpaceX (Dragon V2) lett nyertesnek hírdetve, amit a Sierra Nevada megtámadott - emiatt a NASA egy időre le is állította a Boeing és SpaceX fejlesztését, amíg a GAO elemzés el nem készül. Ezt az féket azonban most októberben kioldották (de a GAO még mindig nem készült el). Így feltehetően ez a 75%-os DreamChaser terv, illetve bejelentés talán erre lehet válasz, mely szerint a Boeing-nél sokkal olcsóbb (viszont a CST-100 a Dragon-hoz hasonlóan 7 ember vihet fel, illetve a NASA tervei szerint 4 ember, plusz hasznos teher lesz a kabinban), tehát számolni kell(ene) velük is.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.11.29. 00:24:04
  • PetruZ
    Persze, nem is azt írtam. :) Csak érezhetően lecsengett a dolog.
  • Dzsini
    Azért a Rosetta továbbra is dolgozik, még ha a Philae pihen is egy kicsit :)

Jó közel volt, alig 30 kilométerre - decemberben lesz 20 is, akkor még szebb képek várhatók.
    Amikor 10 kilométerre volt, akkor ilyenek készültek
  • PetruZ
    A kék sarokban a Philae elhallgatott, de a piros sarokban, a Plútóhoz közeledve felkészül a New Horizons, hogy jövőre se maradjunk érdekes és izgalmas, eddig soha nem látott naprendszerbeli képek nélkül. :)
  • hiper fizikus
    Hát akkor nem azt jelenti amire gondoltam, mert én azt hittem, hogy jó kedve van azért vihog és mutat valamit.
  • Dzsini
    Azok a kezek a középső ujjukkal mutatnak az olvasó irányába. (a rövidítés mf-je is az ott olvasható első értelmet jelzi)
  • hiper fizikus
    Azt jelentené, hogy remek a cikk.
  • Molnibalage
    Nem értem az emoticont, amit használtál...
  • hiper fizikus
    Születőben lévő bolygókat fotóztak le
  • PetruZ
    Még a Philae felpattanása is értékes adatokkal szolgálhat. :)
  • [NST]Cifu
    Az eleve poénra volt véve, tehát mindenki tudta, hogy pénzt nem fog veszíteni vele.

Továbbá lássuk be, hogy a 600.000 font ahhoz kell, hogy rendesen megtervezzék a holdszondát. Ez még nagyon kis lépés a teljes programra vetítve. Crowfunding-al esélytelen ilyesmit végigvinni, nem is véletlen, hogy a tervekben is arról van szó, hogy a költségvetést is meg kell tervezni - aligha crowfundingra akarnak építkezni.

Egyébként itt kezd 'gyanús' lenni a háttér, a vezetőség egyike egy ex-tudományos miniszter. Élnék a gyanúval, hogy a program egy korábbi fázisban állami pénzre pályázott, de nem kapta meg a támogatást, ezért volt szükség a crowfundingra, hogy egy kidolgozott tervvel újra állami pénzre pályázhasson. Igaz, hogy nagyon arra a lapra játszanak, hogy "ez a TE űrprogramod", erősen kétségesnek gondolom ennek a realitását. Akkor inkább reálisabb cél, hogy megpróbálják eladni az egészet Sir Richard Branson-nak (Virgin-csoport), aki lazán képes lehet kifizetni akár a program teljes költségét, ráadásul ott van a Virgin Galactic, ami köré felépítheti az egészet (noha a LMO egy olyan méretű holdszonda lehet, amit aligha lehetséges a Launcher One-al felvinni... Persze ez az egész már inkább fantazmagória szint...).
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.11.19. 21:37:26
  • Dzsini
    A Halálcsillagra összejött 320 ezer font...
  • [NST]Cifu
    A Lunar Mission One honlapja.

Kezdjük az elején, ez csak annyira angol, hogy angol magánszemélyek kezdték el. Nincs állami támogatás mögötte, semmi.

A kezdeményezés szép, de... akárhogy is nézzük, ez még csak egy program, ami Kickstarter-el akarja összeszedni a fejlesztés/tervezés első 3 éves szakaszának cirka 950 millió USD-s költségét (egyébként nem halad rosszul, 2 nap után megvan az 1/4-e a pénznek). Az indítás 2024-re van tervezve, de ugyebár az első 3 év feladata az, hogy megszabják mekkora holdszondát kell építeni, és az milyen hordozóeszköz viszi a világűrbe. Itt fognak kezdődni a problémák, mert azért szerintem ez a holdszonda minimum 1000kg körül kellene, hogy legyen, ha tényleg olyan mélyre (20+ méter) akar leásni. 1 tonnát eljuttatni a Holdra azért nem olyan egyszerű, Falcon 9 szintű hordozórakétáról beszélünk tehát - ami azért alsó hangon is 54 millió USD. A legolcsóbb opció. Ez viszont már aligha jön össze Kickstarter-el...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.11.19. 21:26:05
  • Dzsini
    Hát, ha minden jól megy 10 éven belül a Puli és a többi holdjáró már körbeugrálja a Holdat, igaz ők nem fognak fúrogatni... :) (nagyon drukkolok, hogy ezek a kis holdmissziók tényleg eredményesek legyenek)

Ez a fúrás amúgy is érdekes feladvány, régebben itt beszélgettünk is róla sokat, és most a Philae is megküzdött rendesen a témával, nem sikerült a puha felszín alatti jégbe rendesen lefúrnia - többek között hiányzott a megfelelő rögzítés.

Apropó Puli - 1010 napja kering a Föld körül a Masat-1, az 1000 napos jubileum alkalmából a Nemzeti Múzeum tudománytörténeti tárlatában egy másolatát helyezték el.
    A süllyedését tekintve nincs sok neki hátra, jelenleg úgy jósolják, hogy 2015 január 19-én (plusz-mínusz 15%, tehát január 7-31) lép be a légkörbe.

A vele együtt indult többi kisműhold állapota:

Van mire büszkék lennünk.
  • PetruZ
    Az angolok első űrbeli missziója a Holdra visz: a következő 10 évben valamikor egy holdjárót akarnak felküldeni, ami legalább 20 méterre képes lesz lefúrni.
  • kamionosjoe
  • precision
  • Dzsini
    Rosetta és 67P pályavizualizáció
  • PetruZ
    Még a teljes lemerülés előtt küldtek neki egy parancsot, hogy fordítsa el a törzsét, jobb szögbe helyezve a napelemeit és éjszaka ismét sikerült kapcsolatba lépni vele, tehát tudott tölteni egy keveset, viszont nem fog kitartani néhány óránál többet.