Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha találunk majd egy élhetö bolygot (szinte teljesen olyan mint a föld) akkor hogy kéne megcsinálni hogy a "telepesek" ne gondoljanak olyan hülyeségre pár száz évvel a beköltözés után hogy függetlenek akarnak lenni, és nem küldenek több nyers anyagot? 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Dzsini
frissítve

"A legfrissebb pályaszámítások alapján a légköri belépés szeptember 23-án este, hazai idõ szerint 20 óra és éjfél között várható. A mellékelt ábrán húzódó három vonal három olyan pályát jelöl, amely mentén a mûhold halad ebben az idõszakban. Azt egyelõre nem lehet megállapítani, hogy a három közül melyik pályán, és azon belül is a pálya melyik szakaszán történik meg az esemény."

lehet drukkolni 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Biztos lesz valami, mert reggel még azt lehetett olvasni, hogy nagyjából Dél-Afrika vagy az Indiai-óceán környékére tippelik, este a rádióban már azt nyilatkozta egy magyar csillagász, hogy jelenleg úgy tûnik, hogy tõlünk is meg lehet figyelni legalább részlegesen...
idõképrõl: "Talán Magyarországról is látni fogjuk (16:20) - Péntek este 8 és éjfél között várják a mérnökök az UARS érkezését. Amennyiben fél 10 környékén történik a zuhanás, úgy az Ausztria és Csehország felett lezajló események fénye hazánkból is (elsõsorban az osztrák határhoz közel) látható lehet - írja az Origo."

ekkora szórás azért nem semmi, ezért nincs hivatalos elõrejelzés, a NASA is csak 2 és 4 órás figyelmeztetést fog adni a helyszínrõl.

Molnibalage
Vajon utólag lesz pálya felrajzolva. Megnézném azt a pattogást.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
itt frissítik a legújabb információkkal az UARS belépését, holnap este-éjszaka várható a visszatérése, azt még nem tudják, hogy hol, mert egészen érdekeseket "pattog" a légkör szélén.

ezen a linken elvileg elérhetõ az aktuális pozíció, de komolyan le van halva a szerver, túl sokan nézegetik.

morcosqtya
Sok színesfém tolvaj (vagy színes fémtolvaj.. khmm) reménykedik most még egy pár óráig..

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Dzsini
le fog pottyanni 😊

"A viszonylag nagy, 6,5 tonnás mûholdat több helyrõl is megfigyelték már. Az észlelések alapján változtatja fényességét, mivel "bukdácsol", részben a ritka felsõlégkör súrlódásától, de lehetséges, hogy egy ûrszemétdarab becsapódása is módosította forgását. Az objektum fényessége alkalmanként akár a Vénusz bolygóét is elérheti.

A NASA legújabb közleménye alapján is csak annyit tudni, hogy legvalószínûbben szeptember 23-án lép be a légkörbe, és töredékei közel 800 kilométer hosszú szakaszon oszlanak majd el. A mûhold a becslések szerint a légkörbe lépéskor körülbelül száz darabra esik majd szét. Ezek zöme elég majd, és csak 20-25 éri el a földfelszínt, melyek közül a legnagyobb tömege meghaladhatja a 100 kilogrammot.

A NASA senkit nem biztat arra, hogy törmeléket gyûjtsön be, mert bár nem mérgezõ, de éles lehet. Ráadásul a mûhold minden része az Egyesült Államok tulajdonát képezi, ezért törvényellenes a birtoklásuk vagy az interneten való értékesítésük. A NASA ezért azt javasolja, hogy ha bárki egy darabot talál, azonnal értesítse a rendõrséget."

morcosqtya
采取!

Dzsini
Houston? Inkább Peking 😊

morcosqtya
Ezért még semmit, de ha közben talajt (Marsot) érve vigyorogva bekiabálod Houston-nak, hogy "TÉK" akkor sokat esik majd a népszerûséged. 😊

Dzsini
Szerintem simán csak ott hagynák az egyik roverrel beszélgetni 😊

[NST]Cifu
1.: A kapitány valószínûleg a hátralévõ másfél-két évben csak a WC tisztítást bízná rád. 😊
2.: Valószínûleg több ûrutazáson nem veszel részt, mert az ûrügynökségek ilyen rebellis ûrhajósra nem tartanának igényt. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Úgy összevágnák a felvételt, hogy rajta se lennél, mert még szép, hogy nem élõ adásban sugároznák...

<#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Sziasztok, lenne egy láma kérdésem. 😄
Tételezük fel hogy egy olyan ürhajon vagyok ami a marsra megy. Ez az elsõ emberi küldetés. A kapitány már készül hogy kiszál a komopbol, hogy kilépjen a marsra, de én gyorsan kiugrok hogy én legyek az elsö ember a marson. 😄
Ezért milyen büntetést kapnék? :😄😄😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Molnibalage
Vagy Senate Launch System. Mondjuk fel lehetne rá rakni a felé és felküldeni. Retúrjegy nem kell. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

DrRadon
Abból a 18-ból 10 biztosan munkahely megõrzésre megy. Valahol hallottam, hogy az SLS másik gúnyneve: Social Launch System 😊

Azért valamennyire megértem õket. Nem lenne jó, ha azt a sok ezer remekül képzett mérnököt Kína kilóra megvenné.

[NST]Cifu
Ime, az ARES V. utódja, az SLS. Elég szánalmas, hogy 18 milliárd dollárt adnak ki valamiért, amit a SpaceX bizonyítottan olcsóbban tudná elõállítani (Falcon X Heavy: 125 tonna, a Merlin 2 hajtómû várható költsége "mindössze" 1 milliárd dollár, ami harmad annyi, mint a J-2X kifejlesztési költsége).

[NST]Cifu
Na, akinek a Space Shuttle cikkek technikai részei tetszettek, azoknak közelezõ: A Space Shuttle alakjának változása a fejlesztés alatt.

Ûrnövények
érdekes lehet

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Még szerencse, hogy nem ekkorák az ûrtörmelékek, különben már 40 éve lakhatatlan halott sivatag lenne a Föld.

<#idiota>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

wantonly
Nem írtam, hogy lehetetlen, csak azt, hogy a 60-as évek óta annyi ilyen jó terv született már, aztán alig valósult meg belõle valami, pedig akkor a politikai támogatottság is relatíve nagyobb volt.
Egyébként (szégyen szemre csak) most kezdtem el olvasni A Mars Titkai-t Clarke-tól, ezért vagyok ilyen marsos kedvemben. <#zavart1>

[NST]Cifu
Nem lehetettlen az olcsóbb megvalósítás, a Falcon 9 például harmad-negyed annyiba kerül, mint egy hozzá fogható EELV (Atlas 5. vagy Delta IV.)...

Dzsini
Nem ismert a mélyebb talaj szerkezete, tehát nem tudni milyen fúróeszközre lenne szükség. Kõzetek fúrásához/töréséhez/stb. rengeteg energia, és nagyon nagy tömeg kellene, hogy a fúró-vágószerkezet ne az eszközt emelje fel (lásd a földi markológépeket, fúrótornyokat) - ráadásul elõször jó lenne tudni, egyáltalán érdemes-e ilyesmivel vacakolni, emellett ezer más, egyszerûbb és olcsóbb lehetõség is van az ismeretek bõvítésére: a felszín is eléggé változatos.

Ilyen nagy szilárdságú eszközöknél pedig az összehajtogatás sem olyan egyszerû: ha megnézed most a Curiosityt, vagy akár a régebbi eszközöket láthatod, hogy egyik sem igazán robosztus.

Olvastam. Nem tudom miért, de nagyon nehezemre esik elképzelni, hogy ennyibõl kihozzák az egészet. Papíron mûködhet, de a való élet... Ez akkora változás lenne a jelenlegi helyzethez képest, hogy... hát a NASA ennyi pénzbõl "apró" robotokat küldöz oda. De ha tényleg elkezdik megcsinálni, akkor visszaszívok mindent, amit írtam. Majd meglátjuk. Bár én megtanultam semmi jót nem várni.

Így papíron sok minden hangzott már nagyon jól, aztán sok mindenbõl sok minden nem valósult meg.

[NST]Cifu
A jelenlegi gazdasági/politikai/társadalmi helyzetet elnézve emberes Mars-utazásra szerintem max. a század közepe felé lehet számítani, és akkor is csak valami oltári átalakulás után.

Mindezt az után írod, hogy pár hozzászólással alantabb kifejtettem Robert Zubrinék legutóbbi "diszkont" Mars-utazás tervét. Ami 1 milliárd dollár alatt kijöhet (én azt írtam, hogy a várható költségeket duplázzuk meg, a túlköltekezést nehéz egy ilyen esetben elkerülni, de ennyi még akár reális is lehet), tehát ha egy picit is akarná a NASA, akkor megvalósítható lenne.

Hááát, azért a Nasanak van már némi tapasztalata a kicsire összehajtogatásról... nemde? Az interneten nem sok mindent (egész pontosan semmit) találtam ilyen tervekrõl... Vagy tényleg jelenleg a Phoenix a legjobb, amit ilyen Marsi mély-ásással kapcsolatban megengedhetnek maguknak?

Dzsini
Van helyben álló, lefele fúrós szonda, a Phoenix - már nem aktív, de rengeteg adat jött róla. A több tíz méterre lefúrással ott van a gond, hogy ahhoz több tíz méternyi rúd kellene, amit nehéz kicsire összehajtogatni.

Errõl beszéltem az elõbbiekben, hogy a nyugat jelenleg nem áll úgy se pénzügyileg, se politikailag, hogy csak "úgy", holmi "jelentéktelen" és "nem profitáló" tudományos célok miatt embereket lövöldözzön a Marsra. De ami nyugaton késik, az keleten nem múlik...

Molnibalage
Az a helyzet, hogy jelen helyzetben én nem örülnék, ha marsutazásra pazarolná a pénz a saját kormányom. Már, ha jenki lennék.

Addig szondákkal lehet kereseni a potenciális leszállóhelyek. Látod, hogy még most is mennyi meglepetés van. Akkor ne "céltalanul" száljanak le egy helyen, hanem alaposan megfontolva, minél több infó alapján. Ez viszont töredék összegbõl kijön és a bolygó teljes területén gyak. szabadon választhat tudtommal leszállási helyet.

Tudom. Csak sajna ez esetben rohadt nehéz ignorálni azt a tényezõt, ami mindennek a legnagyobb visszatartója: a politikát. De ne firtassuk.

Azon gondolkoztak már, hogy mi lenne, ha egy olyan szondát küldenének fel, ami nem mászkál sehova, nincs rajta semmi extra, pusztán annyit csinál, hogy jó mélyre, akár tíz méterre vagy többre is, és leás a földbe, és megvizsgálja a talajt? Mi az ilyen robotnak a hátránya? Nem lenne értelmesebb, mint a felszínt kapirgálni?

Dzsini
Ez nem az a topic.

Jóvan'. Nem kell ahhoz visszaolvasnom, hogy tudjam, nyugati embert a Marson valszeg én már nem látok... De az még lehet, hogy csillag alakú tévében fogom nézni, vörös-fehér színkavalkádban, ahogy a retúrjegy nélküli kis kínaiak hõsiesen ugrálnak ki egy 2x2 méteres, atomrakétával felszerelt acéldobozból, amint azt kiabálják: "A Vörös Bolygó a Vörösöké!"

<#hehe>

Dzsini
Errõl beszélgettünk nem túl rég, olvass vissza.

Molnibalage
Asszem valamelyik Viking volt.

Dzsini
A Mars felszíne kb. 145 millió négyzetkilométer, és vízjég már bizonyítottan van bõségesen pl. a sarki jégsapkákban is (kb. 15% vízjég, 85% szárazjég (CO2)). A kérdés az, hogy elég só van-e például ahhoz, hogy a melegebb napokon ez folyékony lehet-e a felszínen, vagy a felszín alatt vannak-e folyékony vízterületek, ami esetleg elég ahhoz, hogy abban megéljen valami.

Az a gond, hogy ez több(tíz) méter mélyen is lehet, amire még a következõ szonda sem fog leásni.

Na igen, és akkor ezt most magyarázd meg a politikusoknak, akik az új életben is csak a terrorveszélyt vélnék felfedezni... <#idiota><#nezze><#hehe><#rolleyes>

Emberes ûrutazás a Marsra? Ja, majd lehet a következõ ezredforduló környékén újra fel lehet hozni a témát... De most komolyan. A jelenlegi gazdasági/politikai/társadalmi helyzetet elnézve emberes Mars-utazásra szerintem max. a század közepe felé lehet számítani, és akkor is csak valami oltári átalakulás után. Mert ha a jelenlegi helyzet marad fenn, akkor lehet hogy a fórum helyett a barlangfalon fogjuk kifejteni az ûrutazással kapcsolatos véleményünket...

[NST]Cifu
Már nem tudom, hogy pontosan melyik szonda esetében volt olyan, hogy kivitték a tesztelésre használt verzióját egy kõsivatagba, és nem sikerült életre bukkaniuk vele.

De amúgy ha megnézed a különféle tudományos híradásokban sem azt mondják, hogy "nincs élet a Marson", hanem azt, hogy a Mars Pathfinder program nem talált életre utaló nyomokat a Marson.

Az emberes Mars-utazás mellett az egyik fõ érvként az szokott elhangzani, hogy sokkal rugalmasabban és körültekintõbben képesek az élet utáni kutatásokat végrehajtani az ûrhajósok, mint a robotszondák...

Na most ehhez a vizes témához még annyit szeretnék hozzátenni, hogy én mindig is hittem abban, igen HITTEM (bármennyire szánalmasnak is tartja ezt errefelé pár ember), hogy lehet a Marson élet. És ebben a hitemben évrõl-évre, felfedezésrõl-felfedezésre egyre jobban meggyõzõdöm. Bár a földönkívüli élet mûködésérõl vajmi keveset tudunk, de ha a földi extremofilekbõl indulok ki, akkor szerintem a Marson is létezhetnek baktériumok vagy hasonló dolgok. Nagyon régen bizonyítottan volt folyékony víz a felszínen, és az éghajlat is melegebb lehetett. Ha akkor volt élet, akkor ma is lehet. Az élet nem porcelánból van.

És elég fura így átnézni az elmúlt néhány évtizedet a Mars-kutatással kapcsolatban. A legelsõ képek és vizsgálatok láttán elkönyvelték a bolygót mint egy jeges, halott, vörös sivatagot. Aztán az egyre fejlettebb mûszereknek köszönhetõen a vörös jeges sivatagtól eljutottak odáig, hogy a melegebb idõszakokban folyékony víz is lehet a felszínen. Ez így... hát hogy is mondjam, Impressive.

[NST]Cifu
1.: Erõsen kétlem, hogy kiröhögött volna. Inkább azt mondta volna, hogy jelen tudásunk szerint folyékony víz nincs a Marson.
2.: Ahogy Dzsini is írja, a tudósok is csak tippelnek, mi lehet az adott jelenség oka. A legkézenfekvõbb válasz a víz jelenléte, de bizonyíték nincs rá. Viszont ideális hely lehet egy késõbbi mars-szonda vagy mars-rover számára.

Dzsini
Akkoriban az volt a közmegegyezés, hogy valaha volt, de ma már nem tudja a légkör megtartani a folyékony vizet - mellesleg még nem bizonyított, hogy ez attól van, de a Földön hasonló nyomot az okozhat, ezért egy elméletként felmerült.

Haha. Elég nevetséges, hogy ha csak pusztán 1-2 évvel ezelõtt olyat írtam volna be a fórumba, hogy a Marson folyékony víz van, minimum kiröhögött volna a tisztelt társaság, de valószínûbb, hogy egy tudatlan, áltudomány- és összeesküvés-hívõ idiótának neveztek volna. Hát hiába, változnak az idõk.

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

[NST]Cifu
De nem mindegy, hogy a támogatás nagyobbik részét a hordózóeszközökre és a feljuttatásra költik, vagy a lényegi fent végzett kutatásra.

Hogy a NASA pazarló e téren, az nem is vitás, pont ezért üdvös a COTS és CCDev.

A szállítási költségektõl elvett és ide csoportosított pénzek ugyanúgy mérnökök ezreinek adnának munkát, és megjósolhatatlan felfedezéseket hozhatnának az anyagtudományokban. (Persze lehet, hogy a nanotechnológia beelõzi, de ez még nem biztos)

A gond az, hogy a COTS és CCDev finanszírozása is innen vesz el pénzeket. Tehát elõször ki kell fejleszteni az olcsó világûrbe jutás lehetõségét (ha már az elképzelehetettlen, hogy például Szojuz vagy Proton vigye fel az amerikai ûrhajósokat / modulokat huzamosan).

Egy szót nem szóltam emberes misszióról

Akkor félreértés a részemrõl...

Komolyan nem értelek. Pár hsz-al korábban azt mondtad, az esetleges valaha létezett marsi élet kutatása nem indukálna fejlõdést, mivel ahhoz -szerinted- elég egy robotszonda. Most meg két szóban bólogatsz 😊

Mert félreérttelek. 😊

Ezek szerint csak egyetlen dologba értünk egyet: a legfontosabb és legégetõbb feladat, az olcsó szállítóeszközök kifejlesztése.Mert nem mindegy, hogy egy éves - mondjuk - 10 mrd USD-bõl 7-et a szállításra és 3-at az érdemi munkára költünk, vagy fordítva. (Az arányokat te jobban tudod)

A baj az, hogy most valahogy úgy néz ki, hogy mondjuk a 10 milliárdból megy 2-3 milliárd a fejlesztésre, 4 a feljuttatásra, 1-2 a robotszondákra és a maradékot kell beosztani. Jelenleg a NASA még mindig jelentõs összegeket költ az Orion-ra, az Ares ill. annak utódjára, a COTS-ra és a CCDev-re.

DrRadon
"Akkor lesznek monstre kutatások, ha:
1.: Állami szinten van keményen megtámogatva (lásd LHC).
2.: Olyan mérvû reális gazdasági..."

Nem. Most is keményen van támogatva (azért sok milliárd USD-rõl beszélünk). De nem mindegy, hogy a támogatás nagyobbik részét a hordózóeszközökre és a feljuttatásra költik, vagy a lényegi fent végzett kutatásra. Lásd: STS, aminek fenntartása és üzemeltetése, a gazdag ( a világ többi ûrkutatásához képest) amerikai ûrkutatási támogatás jelentõs részét emésztette fel, és vette el hasznosabb tevékenységek elöl. Az ûripar fejlõdését a mainál jóval nagyobb méretû mikrogravitációs környezetben végzett kutatások jelentenék. A szállítási költségektõl elvett és ide csoportosított pénzek ugyanúgy mérnökök ezreinek adnának munkát, és megjósolhatatlan felfedezéseket hozhatnának az anyagtudományokban. (Persze lehet, hogy a nanotechnológia beelõzi, de ez még nem biztos)

Ami a robotszondákat, illeti, természetesen ezekkel is megoldható a feladat, de ilyen kutatásokhoz már nem elég évtizedenként 2-3-at küldeni. Ilyen feladathoz - tekintettel a nagy területre - már tucatszám kell odajuttatni õket, ráadásul specializált szondákkal kell végeztetni a feladatot:
Ez teljesen igaz, de amíg egy Mars-rover kihozható pár száz millió dollárból, addig egy emberes Mars-misszió alsó hangon is 3-4 milliárd dollárnál kezdõdik, reálisan pedig inkább 5-10 milliárdnál.

Egy szót nem szóltam emberes misszióról (legalább is abban a bekezdésben). csak azt bátorkodtam írni, hogy ha volt élet a Marson, és találnak egy fosszíliát, akkor olyan méretû nemzetközi kutatási program indulna be, amihez édeskevés egy-egy robotszonda.

"Szerintem ez lökést adna a fejlõdésnek. És ha ezek megvannak, akkor már az emberes misszió is könnyebben megoldható, még ha csak presztízs értéke is lenne.

Egyrõl beszélünk"

Komolyan nem értelek. Pár hsz-al korábban azt mondtad, az esetleges valaha létezett marsi élet kutatása nem indukálna fejlõdést, mivel ahhoz -szerinted- elég egy robotszonda. Most meg két szóban bólogatsz 😊

Ezek szerint csak egyetlen dologba értünk egyet: a legfontosabb és legégetõbb feladat, az olcsó szállítóeszközök kifejlesztése.Mert nem mindegy, hogy egy éves - mondjuk - 10 mrd USD-bõl 7-et a szállításra és 3-at az érdemi munkára költünk, vagy fordítva. (Az arányokat te jobban tudod)

[NST]Cifu
Nem feltétlenül kell visszahozni. Az is elég, ha kifizetik a világûrben nyújtott szolgáltatást. Teszem azt ha például csinál valaki egy olyan fizetõs szolgáltatást, hogy 10 tonnát eljuttat a Mars-ra 100 millió dollárért, és teszi ezt egy Hold körüli pályáról indított Hold-Mars ingajárattal, üzemanyagként a Holdon bányászott vízbõl nyert Hidrogénnekl és Oxigénnel használva, akkor az elég versenyképes lehet a késõbbi Mars-misszió kiszolgálására. Csak persze kell egy elég komoly befektetés ennek a megvalósítására.

A Bigelow például ilyesmibe gondolkodik/gondolkodott, tehát megépíti az ûrállomását, aztán bérbe adja azoknak, aki fizet érte. Az "apró" probléma, hogy amíg nincs olcsó alternatíva a szolgáltatás eléréséhez, addig ez nem versenyképes, hiszen ha egy Szojuz útját kell kifizetni, akkor már az ISS is igénybe vehetõ...

Emiatt csinálta elõször a Bigelow azt, hogy kiírt egy versenyt az X-Prize mintájára, hogy aki LEO képes ûrhajót prezentál, hogy kihasználhassák az ûrállomását, annak fizetnek 100 millió dollárt (ez volt az America's Space Prize), csak ugye senki sem teljesítette ezt a feltételt 2010-ig. Ezért inkább fogták magukat, és a Boeing-ot vették rá, hogy a CST-100-as fejlesztésébe invesztálnának egy kisebb összeget. Csak a Boeing nem fogja saját maga kifizetni a nagyobbik részt, amíg nincs biztos megrendelése. Ezért teszi/tette függõvé a CST-100 kifejlesztését a sikeres COST / CCDev.2 pénzektõl...

Ahhoz, hogy a nagy cégek is elkezdjenek komolyan érdeklõdni, kell valami olyan dolog az ûrben, ami motiválja õket. A cégek csak úgy a felfedezés kedvéért tutira soha életben nem fognak nagyobb ûrrepülésekre vállalkozni, de még kisebbekre sem. Ha találnának valamit a naprendszerben, amit nyereségesen vissza lehetne hozni a Földre, profitálni lehetne belõle, akkor szerintem tennének a rizikóra... Csakhogy egyelõre nem találtak olyan dolgot, amit a jelenlegi technológiákkal nyereségesen vissza lehetne hozni, ezért motiváció sincs, így egyelõre csak felfedezõ utakról lehet szó...