Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Rincewind
Nagyon jo video!
Dzsini
Kedvenc hozzászólásom a lenti fotóknál: "They're going to invade Mars with a nuclear powered laser tank and they haven't gotten any freaking awesome publicity for this? WHERE HAS THE MEDIA BEEN?!?"

(nem is mondtam, hogy soha, csak hogy elég feltûnõ lenne)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu
Soha ne mond, hogy soha. 😊
Lehet az ûrhajósokat direkt azért küldenék fel egy seprûvel. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
Azért kicsit túl feltûnõ lenne berendelni a marslakóktól még tíz éven át a napelem-söpréseket, hogy az Opportunity még mûködjön 😉

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Molnibalage
Nagyok király lett a topik kinézete. 5*

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A Spirit már mindenképen halott lenne, amire oda érnének. A Beagle 2 esetében csak egy rejtélyt oldanának meg. Mindkettõ kétségkívül vonzó dolog, de azért nem igazán versenyképes azzal, hogy a legrégebb óta aktív Mars-rovert látogatják meg (hmm... ki tudja mi lesz addigra az Opp-al ^^)

Dzsini
Elmehetnének megkeresni a Beagle 2-t, kíváncsi vagyok mi történt vele, vagy megolajozhatnák a Spirit beragadt kerekét 😊

[NST]Cifu
Szvsz az elsõ út elsõ sorban technikai "shakedown" lesz várhatóan, nem a tudományos eredmények, hanem a technológia tesztelése az elsõdleges. Abba bõven beleférne ez. 😉

Dzsini
...plusz valami õrült ötlettõl vezérelve oda szállnának le, ahol épp ez a guriga épp dolgozik (vagy valami olyasmit találna a rover, amit mindenképp meg akarnak nézni emberi szemmel is).

[NST]Cifu
14 év az ugye 2025. Nem tartom kizártnak, hogy a SpaceX a 'Red Dragon'-al megvalósítaná ezt. Fõleg, hogy addigra már mûködhet a VTVL, 100%-osan újrahasznosítható Falcon verzió is...

Dzsini
Hát, ahogy írtam is minimum 2 évnyi munkát szánnak neki, és a rádióizotóp minimum 14 évig még szolgáltat annyi energiát, amibõl mûködõképes lehet a legtöbb mûszer.

(az igazi nagy dolog az lenne, ha még készítene olyan felvételt, hogy odasétál hozzá egy szkafanderes ember, de ez azért kevéssé valószínû)

[NST]Cifu
Hát ha a Spiritbõl és az Opportunity-bõl indulunk ki, akkor a Curiosity akár a következõ évtizedben is mûködhet még. ^^

Dzsini
Indulásra készül a Curiosity (a képtárat a kilövésig - jelenleg úgy tûnik mi idõnk szerint ma délután 4 óra - folyamatosan frissítik)

Rincewind
Orulok, hogy eddig tetszik mindenkinek.

A forrashoz tovabbra is hozzaferek, tehat ha valtoztatni kell rajta, illetve hozza kell adni valamit, akkor konnyen elintezheto. A szelesseget peldaul lehet, hogy novelni fogom meg, hogy jobban kitoltse a teret.
morcosqtya
Köszönjük a bannert és gratula, nagyon tetszetõs! <#eljen>

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Molnibalage
Zsír. Már csak egy sötét topik háttérszín és a mennybe menne a topik. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A már említett Space.com és astronomycast mellett:

Astronautix.com - Non-plusz-ultra ûrhajózási technikatörténelem terén.

Ûrvilág.hu - Kétségkívül a legnagyobb és legnaprakészebb magyar ûrkutatási oldal.

Így most még nekiálltam sorolni (russianspaceweb, mert orosz technikák terén megkerülhetettlen, vagy a Cydonia.blog.hu, mert igényes és jó), de ha tényleg csak a legjobbakat akarjuk, akkor így hirtelen ez a kettõ.

[NST]Cifu
Jól hangzik! Támogatom! <#eljen>

A linkjeimet mindjárt összegyûjtöm.

Rincewind
Ezzel egyetertek. Es szerencsere ez a topic azon kevesek koze tartozik, ahol ertelmes, intelligens beszelgetes folyik. De ezen szerintem egy izleses kinezet nem fog rontani, sot talan meg meg is erositeni, hisz latja mindenki, hogy ezzel a topic-cal torodnek.

Valami diszkret nebula (Orion talan) kepre gondoltam egyebkent, Steven Hawking idezetevel:

"I think the human race has no future if it doesn't go into space."

Plusz a link gyujtemeny, ahova viszont keves, csak a legjobb oldalakat tartalmazo listat kellene berakni, mert ugye urkutatassal rengeteg oldal foglalkozik.

Ide en mindenkeppen ajanlanam az astronomycast.com oldalt (ami velemenyem szerint a legjobb tudomanyos podcast), valamint a space.com-ot (picit tul popularis, de naponta frissul es alapvetoen megbizhato). Plusz meg a bad astronomy-t.

Ha ugy dontotok, hogy megprobalkozunk a fejleccel, akkor a linkekre termeszetesen javaslatokat szeretnek meg. Jo lenne egy olyan linkgyujtemenyt osszehozni, ami tenyleg csak a legjobb, legmegbizhatobb urkutatassal foglalkozo oldalakat tomoriti.
Dzsini
Én azon a véleményen vagyok, hogy egy topicnak nem a kinézete, hanem a tartalma fontos. De nem vagyok ellene sem, ha nem zavaró a fejléc (tehát flash alapból felejtõs - kép + linkek persze lehetnek).

Rincewind
Ti gondolkodtatok mar a topic "kicsinositasan?" Ha van ra igeny, akkor a hetvegen esetleg osszehozhatnek egy design-osabb fejlecet valami alapszintu link gyujtemennyel. Az NFL topic-nak en csinaltam a fejlecet es valami hasonlo minosegut (illetve remelhetoleg jobbat) ide is el tudnek kovetni.
Molnibalage
Igen, pont ennyire gondoltam. Köszi!

[NST]Cifu
Csak USA esetében?

Ha nem este hétkor értem volna haza, és nem lennék hulla fáradt, akkor most az ûrsiklós cikk végén dolgoznék, de így, ilyen állapotban nem. Az "epiológus", vagyis az utolsó utáni rész is készen van szövegileg, csak képek és formázás kellene...

Ha tõszavakban megfelel (cégnév, ûrhajó (ha van), használni szánt hordozórakéta (ha van):

ATK - Liberty: Az ûrsikló SRB-inek gyártója, akik az ARES I.-ben nagy részt vállaltak, meg persze sok pénzt kaptak rá. Miután az ARES vissza lett kergetve a tervezõasztalra, ezért saját szárnyuk alá vették (a NASA nem adott pénzt...), most éppen az ESA-val közösködnek, hogy az Ariane V. rakétahajtómûveivel felszerelt második fokozattal lássák el a Libertyt. Jelenleg esélyesen a legnagyobbat bukó cég, mivel a Liberty a kutyának nem kell, az SLS-hez meg alig-alig fog kelleni SRB, és lehet, hogy késõbb folyékony hajtóanyagúval váltják ki. Ott meg nem rúg labdába az ATK...

Boeing - CST-100, Atlas V.: Szép és nagy cég, az ULA-n keresztül Atlas V. és Delta IV. hordozórakétákkal operál. A Bigelow Aerospace-el közösen csinálják a CST-100 (Apollo 2.0) ûrkapszulát.

Bigelow Aerospace - CST-100 és TransHab ûrállomások: Teljesen alulról jött (persze multimilliomos alapítóval) cég, a NASA TransHab (felfújható ûrállomás-elemek) elképzelését megvalósító cég. Eredetileg saját ûrállomásban gondolkoztak, amit más cégek ûrhajói látogathattak. Az ûrhajók elmaradása miatt a Boeing-el társultak a CST-100-ban. A TransHab ûrállomás próbamoduljait Dnyepr rakétákkal juttatták fel.

Blue Origin - (Ismeretlen), (Ismeretlen) / Atlas V. (ULA): Rejtélyes kis cég, de egy óriással a hátuk mögött. Alapítója az Amazon.com egyik alapembere. A CCDev keretében kaptak pénzt egy, a korai (orosz) Kliper ûrjármûre hasonló ûrhajó kifejlesztésére, ezen kívül saját, újrafelhasználható rakétán is dolgoznak, de amíg az elkészül, az Atlas V. fogja a saját ûrhajójukat az égbe emelni.

Excalibur Almaz - Almaz, ?: Egy nemzetközi konzorcium, amely az ex-szovjet TKSz ûrhajókra és az Almaz ûrállomásokra épít. A TKSz ûrhajókat immár Almaz-nak nevezik, de nem tudni mivel jutnak fel.

Orbital Sciences - (Prometheus)/Cygnus, Taurus II., közepes szintû civil cég, szilárd hajtóanyagú rakétákkal (levegõbõl indított Pegasus, meg a Taurus/Minotaur), most a Taurus II.-vel más folyékony üzemanyagra is rálépnek. Õk fejlesztik a Cygnus teherûrhajót az ISS ellátására. Volt emberes mini-ûrrepülõgép tervük, a Prometheus, de miután a NASA nem adott rá pénzt kukázták.

SpaceX - Dragon, Falcon 1/9/Heavy: Az új üstökös. Saját rakétahajtómû, saját rakéta, saját ûrhajó. Mindezt olcsóan, elég kevés pénzbõl. A Dragon teherûrhajóként és emberes ûrhajóként is élni fog a jelek szerint.

Sierra Nevada - Dream Chaser, Atlas V. (ULA): Kisebb magáncég, a NASA HL-20 lifting body koncepcióját ültetik át a tervek szerint egy mini-ûrrepülõgépbe, a Dream Chaser-be. Saját hordozórakétájuk nincs.

ULA - Atlas V.: United Launch Alliance A Boeing-Lockheed leányvállalata, amely a hordozórakéta-piacot akarta lefedni az Atlas V. / Delta IV. rakétacsaládokkal. Jelenleg az Atlas V. fejlesztésére koncentrálnak, de már felhasználják a Delta komponenseit is.

Molnibalage
Valaki összefoglalná nekem, hogy mik a fõbb cégek, akik a civil ûriparban dolgoznak és milyen hordozórakétát terveznek használni és milyen paraméterekkel? Én már nem tudom követni.

[NST]Cifu
A Wikin van egy elég jó kis táblázat.

LEO-ról GEO-ra: 4.33 km/s
LEO-ról LLO-ra: 4.04 km/s (igen, kevesebb)
LEO-ról Holdraszállás: 5.93 km/s

Itt egy másik forrás.

Földrõl LEO-ra: 8.0 km/s
Földrõl GEO-ra: 11.8 km/s
LEO-ról Hohman-transzfer a Mars-ra: 3.7 km/s
LEO-ról GEO-ra: 3.5 km/s
LEO-ról Holdraszállás: 6.3 km/s

A pontos értékek függenek az indítási helytõl, a pontos pályaadatoktól és még jó pár dologtól.

Molnibalage
A geoszinkrop pálya eléréséhez mennyivel kell kevesebb energia, mit egy holdutazáshoz?

Dzsini
Murphy.
Elromolhat, elromlik, nem lehet olyan mértékben túlbiztosítani mindent, hogy a pótalkatrészeknek is pótalkatrészeket raknak be, a helyettesítõ másodlagos áramköröknek pedig harmad- és negyedlegest. Meg minden fúvóka helyett kettõt, hátha az elsõ elromlik. Egy embereket szállító utasszállító repülõnél belefér a költségekbe, ilyen esetben minden plusz kilónak ahogy írtad is régebben igen komoly ára van.

Az érdekes az, hogy mûködnek a hajtómûvei, tehát nem hullaként kering.

[NST]Cifu
Ha jól veszem ki a különféle fórumokon és blokgon fellelhetõ információmorzsákat, akkor egész egyszerûen nincs beletervezve a rendszerbe az a lehetõség, hogy a gyorsító fokozat nem indul be magától. Az antennák vagy fedésben, vagy csukott állapotban vannak, a szoftverek pedig azt várják, hogy a gyorsító fokozat leválljon. A gyorsító fokozat meg ki tudja, mire vár.

Ez egy tervezési / tesztelési hiba.

Dzsini
Ez a hírek alapján egy "szimpla" üzemzavar, bármilyen technológiánál elõfordul, sokat nem lehet vele kezdeni, próbálták napokig újraindítani, de nem tudnak utánaküldeni valakit, hogy nyomja meg a reset gombot rajta.

Igen történt már hasonló, csak ahogy nõ a telítettség, úgy nõ az esetek száma is. Hacsak nem javítanak valamit a technológián.

Walk the Talk.

[NST]Cifu
Ez azért nem olyan ritka dolog. Emlékszik még valaki a Szaljut-7 esetére? Argentínában ért földet. 😊

Dzsini
De ebben legalább van egy adag mérgezõ izé is, úgyhogy újra lehet verni a "mindmeghalunk" dobot 😊

Dzsini
Rájöttek, hogy ha növelik a frekvenciát (csökkentik a hullámhosszt), akkor könnyebben tudják növelni a sávszélességet? Micsoda zsenialitás 😊 (viszont miért állnak le a (kép alapján) vörös fénynél? irány a kék, lila, UV, röntgensugárzás)

...viszont egyre nagyobb probléma lesz a jelek gyengülése, ezért vagy erõsebb forrás kell, vagy tele kell pakolni a jelet hibajavítással, és kérdéses a haszna a magasabb frekvenciájú jelnek. Itt is gondolom mûholdas átjátszóval/ismétlõvel fognak dolgozni.

Ezzel kapcsolatos egyébként a sci-fiben is felmerülõ "rádiócsend" jelenség elmélete, miszerint a Föld is eleinte bõséges hosszúhullámú rádió- és tévéadást produkált, amit szertesugároz a világmindenségbe (lásd még: rádióamatõrök a világ két végén is egész jól "elbeszélgetnek", szemben egy hasonló teljesítményû WIFI adó pár tíz méter után már használhatatlan), viszont a mikrohullámú adók egyre inkább "ottragadnak" a bolygófelszínen, tehát a fejlettség egy bizonyos szintjét elérve a bolygók egyre inkább elhallgatnak, ezzel megnehezítve a rádiós SETI kutatók dolgát.

[NST]Cifu
Hey-ho, hey-ho, munkába menni jó... Ehhemm... szóval, nézzük csak, mi is a probléma a mai mélyûr-szondákkal? Az, hogy bár X mennyiségû adatot képesek összegyûjteni, továbbítani csak X/sok mennyiségût tudnak. Van egy fojtószelep az adatáramlásban, mégpedig a sávszélesség. A rádiós kommunikáció ugyan egyre gyorsabb, de jelenleg a Mars-ról egy nagy felbontású képet egy-másfél óra eljuttatni a Földre. De pár év, és ez megváltozhat, hála a lézer-kommunikációnak:

Dzsini
Egy kis sarki fény:

forrás

Dzsini
A Star Wars óta szokás, hogy az ûrben a jármûveknek hajtómûhangja van, és nem Kék Duna keringõ 😊

Egyszerûbb a légzsák, de egy ekkora izét nem tudtak megfelelõen biztosítani - írtak róla NASA-ék, hogy próbálkoztak vele, de sehogy sem tudták biztosítani a problémamentes landolást vele - ezt jobb módszernek tartják, bár kétségtelen, hogy egészen durva ez a sugárhajtásos lift dolog 😊

[NST]Cifu
Csak engem zavar, hogy a világûrben (nem a légkörbe való belépéskor, az más kérdés) is aláfestõ "hush" hangokat raktak a videóba? 😊

A leszállás nagyon szépen néz ki, de nekem a szívemhez mindig az egyszerû megoldások állnak közel. A légzsák egy nagyságrenddel egyszerûbb és elegánsabb. Szerintem. 😊

Dzsini

Középen a Sojourner 1997-bõl, balra a Spirit - Opportunity páros 2004-bõl, és jobboldalt a Curiosity méretarányos modelljei - a Curiosity 900 kilogrammos szemben az elõzõ generáció 174 kilogrammjával, és 2 éves idõtartamra tervezik a mûködését. Napelemek helyett rádióizotópos energiaforrása van, aminek az élettartama minimum 14 év.

Dzsini
Leghamarabb jövõ pénteken (legkésõbb december közepén) indítják a Mars felé a Curiosity rovert

A landolás (kb. 8 hónappal késõbb) egész cifra lesz, a rover túl nagy és bonyolult a légzsákos dobálózáshoz:

Dzsini

Na, vége a mars 500-nak. Másfél év nök nélkül. Inpossible.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Köszönöm.

Rákerestem a Hondára a kommentek között, és valóban, a többség azt mondja, hogy ez az. Viszont 1 órával ezelõtt még az a komment volt a lista elején, ahol azt írta valaki, hogy ez nem lehet a Honda. De hogy mit ír, hogy szerinte miért, abból semmit se értettem. Ezért bizonytalan maradtam.

A kommentek között megtaqlálható a helyes válasz is.

"The object is 45P/Honda–Mrkos–Pajdu¹áková (ez egy üstökös)
The reason it's looking so big is because it is very close to stereo ahead right now."
STEREO képeibõl egy videó.

Esetleg van valakinek tippje, hogy mit látunk a képeken? Mi lehet az a fekete "pötty" ami távolodik a Földtõl? (Totál laikus vagyok. Most hallottam elõször errõl a STEREO dologról is.)

[NST]Cifu
Tényleg érdekes, mert nem találtam olyan jó képeket, mint az STS-rõl vagy az ISS-rõl lehet találni. Azért akadt kettõ "használható" kép.

Az elsõ egy sima kézikamerás kép:

A második már közelebb áll az ahhoz, amit keresünk, de a felbontása egy nagyságrenddel rosszabb:

[center]

Dzsini
Nincs róla távcsöves kép? Az ISS-rõl egészen komoly fotókat készítenek a felszínrõl - vagy nem tudni, hogy merre kering?

[NST]Cifu
Készülõdik a SzenCsou-8 az indításra, és CGI képek a novemberi dokkolásról, illetve a késõbbi, végleges ûrállomásról:

[NST]Cifu
Grrr... <#falbav>

Na ma befejezem a Shuttle cikksorozat utolsó elõtti részét, utána meg nekifogok a YU55-nek... <#email>

morcosqtya
És ez még csak az Origo.
A csúcspont a fókusz szinvonalú müsorokban várható.
Venni kell popcorn-t. 😊

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.