10000
-
#3123 Kis olvasni való a JamesWebb készítéséről. unalmas pillanatokban akár a webkamerát is lehet nézegetni ahogy készül. Most éppen nem dolgozik senki. -
#3122 A múltkori SpaxeX "pad abort test" most PoV nézetből, a külső burkolatra szerelt kamerából nézve. -
#3121 A Hold a Nap és a Föld, de könnyű volt mert chattel cheateltem :D -
#3120 Felfedezett égitestek 1980 óta (ajánlott a lehető legmagasabb felbontásban nézni - elég apró pöttyök vannak :) )
Bónusz kérdés: melyek azok az égitestek a naprendszerben, amelyeket bár ismerünk régóta, nincs hivatalos csillagászati nevük?
nagy segítség, ha megmondom azt is, hogy 3 ilyen van -
Irasidus #3119 Igazad van, elnéztem. Sorry -
Garga Pitic #3118 Nem a régi 0,073 és újabb 0,09 értéken okoskodok (tök fölösleges volna), hanem a "0,073%"-on, mert az nagyságrendi elírás.
Az albedót mértékegység nélküli arányszámként adják meg,. Ha a forrás 0,073-at ír, az 7,3%-ot jelent.
Amúgy a lényegen valóban nem változtat, a sötét felület és világos foltok egyszerre nem férnek a kamera dinamikájába. -
Irasidus #3117 A sötétebb a felszín, jobban elnyeli a fényt. -
Irasidus #3116 Az elétérés elhanyagolhatóan kicsi, 2 század. De valóban az általad megadott adat pontosabb, de a mondandóm lényegén még 10 egész érték módosulás sem változtatna. Az albedó százalék értékben van kifejeze, és ezek nem elhagyhatók. Mert 0,9 micsoda? Darab, kg, liter? Matekból ilyenekért szokták megvágni az embert, és egy nyílt forumon - ha már szörözünk - akkor a félreértések elkerülése végett mindenképpen oda kell írni.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.05.18. 12:06:20 -
#3115 Erre gyanakodtam én is. -
Garga Pitic #3114 Szerintem az első adatnál nem kell a százalékjel.
A 0,073-as adat egy 1984-es megfigyelés eredménye, a wikin talált 0,09 pedig egy 2006-os Hubble-mérésből való. -
kissssss #3113 szerintem csillogó jégnek álcázott idegen bázis... vagy inkább fordítva? -
Prof William #3112 Mi van már a fénylő ceresi pöttyel? Kiderült már, hogy akkor most csillogó jég vagy idegen bázis? -
#3111 Mitől ilyen kicsi? A Holdé ennél egy nagyságrenddel magasabb.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.17. 20:58:34 -
Irasidus #3110 A Ceres igen gyenge - 0.073 % albedóval rendelkezik, és látszólagos fényessége is kicsi. Ha erre kalibrálom a kamerát akkor a rajta lévő jég 90%-os albedóval szinte beégeti a fényképet. Ettől ilyen fényes, ha űrhajóból néznénk, nem lenne ilyen láványos jelenség... -
#3109 Hicsí! -
Pares #3108 Ошибка 404 ракеты не найдены -
#3107 Az oroszok megint elvesztettek egy rakétát és vele együtt egy mexikói műholdat is. A hírek szerint minden orosz kilövési programot felfüggesztettek. -
#3106 készülj fel, ha túl jelentékeny úgyis eltussolják valami jelentéktelennel -
#3105 biztos megőrülök ha kiderülne hogy valami tök jelentéktelen dolog -
#3104 Na, ez egy jobban látható és átnézhető animáció a Ceres foltjairól.
-
Garga Pitic #3103 Vagy közlekedési tábla:
"Lakható övezet vége
Viszontlátásra!" -
Prof William #3102 Jaja. Poén lenne valami intergalaktikus hirdetőtáblába botlani. :) -
#3101 mennyire röhögnél, ha csak világító reklámtábla lenne :D -
Pares #3100 Khm :) -
kissssss #3099 protean? -
Prof William #3098 Én egy kivilágított -és elhagyatott- Protean bázisra tippelnék. A bázis remélhetőleg tele van mindenféle -évszázadokkal előttünk járó- technikával. -
Pares #3097 Azt már 226 éve felfedezték, a Szaturnusz körül kering :D -
#3096 Amatőrként én is jégre gondolok
de azért drukkolok hogy egy rejtett birodalmi bázis -
#3095 A kis tömegvonzás miatt a por elég lassan kerülhet vissza és igen, emberi léptékkel inkább hosszabb idő lehetett (néhány évtized). -
Garga Pitic #3094 "nem sokkal a szonda érkezése előtt történt"
Ez akár emberi lépték szerint hosszú idő is lehet, mert egy 2004-es Hubble-képen már látszik a folt.
#3088:
Kiterjedés: wiki szerint a kráter átmérője 80km.
A #3085-ben linkelt kép 3. sorának első képét méricskélve a nagy folt kb 10km átmérőjű, a kisebb kb 10x5km a picik meg kb 2km méretűek.
Utoljára szerkesztette: Garga Pitic, 2015.05.13. 19:38:32 -
#3093 Van egy elméletem, nem tudom, mennyire lesz igaz. Szóval a kráterek közepén szokott lenni egy kis kiemelkedő csúcs, az erőhatások formálják így. Arra tippelek, hogy nemrég érkezett egy meteor, leverte a csúcsot és az egész lepattant oldalra több darabban, ahol a lazább foltoknál felsértette a felszínt. Ami látszik, az jég és egyszerűen csak mák, hogy nem sokkal a szonda érkezése előtt történt, a felszínt még nem borította be újból a por (a tömegvonzás amúgy is kicsi). -
Pares #3092 -
Pares #3091 Bármi is az, durván elüt fényességben minden mástól a felszínen, már a messziről készült rossz minőségű képeken is tisztán lehetett látni. Meg az is érdekes, hogy csak azon az egy kráteren belül látható a jelenség, a nagy fényes pötty annak is szinte pontosan a közepén van. Lehet hogy valami kisebb becsapódás felsértette a felszínt? Ha geológiailag aktív vagy kriovulkanizmus nyoma lenne, akkor gondolom ezeknek a felszínen máshol is lennének jelei, nem? Mert a fényes pöttyöt leszámítva így ránézésre egyelőre eléggé hasonlít a Holdra. -
#3090 És felmerül az örök kérdés, hogy a "természetes" és a "mesterséges" határa hol van? :)
csak lefújta a szél a port az üveggolyóról.
-
Prof William #3089 A cereszlakók eléggé pazarolják az áromot. :)
Mellesleg sztem 100% hogy valami természeti jelenség lesz de mekkora lenne már ha kiderülne, hogy valami mesterséges objektum? -
#3088 értem, köszi. érdekes a #3086 ban lévő képen meg inkább mesterségesnek tűnnek :D mintha egy torony lenne egy másik épülettel amit 3 kis valami vesz körül. mekkora a kiterjedése ezeknek? -
Garga Pitic #3087 Május 9-én kezdett ereszkedni 13500km-ről, elvileg június 6-án áll a 4400km magas pályára. -
#3086 -
#3085 milyen gyorsan közeledik? -
Pares #3084 Kíváncsi vagyok, hogy 4400 kilométerről mi fog látszódni.