Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Az elsõ nyilvánosságra hozott kép, ami a már Föld körül keringõ új Kínai ûrállomásról készült:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Viszont jön a ROSAT, és ez akár elég nagy darabban érhet földet...

Dzsini
Véglegesítette a NASA az UARS visszatérési térképét - még korábban volt a visszatérés, mint azt eleinte sejtették, de sikerült 30 percre (ilyen hosszú a szakasz) szûkíteni az idõtartamot, GMT szerint 3 óra 30 és 4 óra közé:

Ezen a vonalon valahol van egy 3-800 mérföld hosszú szakasz, ahol a darabok szétszóródhattak - szárazföld nem sok.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Milyen a gravitációs tere egy henger alakú, üres ürkabinnak, nem tudom számítani, de egy kocka, vagy hasábalakúnak igen, és számoltam is.
10x10x10U=1000 tömegpontot írhatok be a programba.
Jól kirajzolódtak az anomáliák, hogy pl. középen a legnagyobb térerõség az üreges kockán kivül volt. Belül középtájt pedig, de nem pont középen csomósodási (vonzási) zónák voltak, pedig nincs is anyag. Olyasmik, mint a Lagrange pontok, azonban ezek zónák, terek.
Ilyenek biztos vannak az ûrhajóba is.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Egy 500 m magas 100x100 m hosszú épület teteje telekkönyvileg is 8 mm-el lehet szélesebb az aljánál.
Ez egy 150 emeletes épületnél=100,004*100,004*150...120 m2 alapterületet jelent, amelynek értéke 1000 $/m^2b esetén 120000 dolcsi. Ha ezt a tervezõ nem használta ki, és ezért büntetésbõl a bérébõl levonják...

De vegyünk egy piramist, amelynek a sírkamrája a földsíkon van.
A múmia felett 2Millió tonna kõhalom, aminek a gravitációja felfelé húzza õt!
Jó, ha fel nem is emelkedik, de a por?
És hogyan viselkedik a por egy ûrkabinban, amely a Föld körül kering, és a falának, meg az összevissza berendezéseknek van csak gravitációja? No meg az embereknek? Hol gyûlnek a porcicák, a gázok benne össze? Hol kell azt takarítaniuk leginkább? Van e olyan sarok ahol a spenótkrém szaga, és olyan ahol a liliom szaga az uralkodó? (Mert ott lehet keresni a nõt!)

Én egyébként foglalkoztam hasonló kérdéssel, programot is csináltam rá. (most nem a nõrõl beszélek, hanem a gravitációs erõtérrõl.) Nagyon érdekes volt az eredmény, mert az üres helyeken is keletkezik vonzás, amit csomósodási zónának nevezek.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Papirzacsi
Én csak ~2 centit számolok annak a hídnak a pilléreivel.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Klassz példa.
Valamelyik Top Gear-ben áradozott a brit vívmányokról Clarkson és egy hosszú híd pilléreit (talán a Severn híd) említette, amelyek függõlegesek, de a tetejük mégis jó 10 centivel távolabb van egymástól mint az aljuk.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Én a Földet akkor érzékelem parányinak, amikor pl. a Balatonban állva nézem a horizontot a víztükör felett. Nézem, és kiszámolom a horizont távolságát. Elõbb megbecsülöm a szemmagasságom (h), azután négyzetgyök (kétszer földsugárszor h). Ami csupán néhány kilométerre jön ki. Ha pedig a szemem csak 30 cm-el van a víztükör felett, akkor még kisebb: 2 km. Vagyis mindössze 20 perc gyalog, és onnan már elhajlik a víztükör? És olyankor tényleg elszomorodom, hogy milyen parányi a Föld!

[NST]Cifu

Csirke4
Megyünk a Holdra. :d
morcosqtya
Félelmetes magasság ember léptékkel.. mégis milyen vékony, sérülékeny kis atmoszféra.. 😊

Ilyen filmekért havonta/kéthetente járnék IMAX-be.. rá lehetne szokni.. 😊

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Papirzacsi
Ez HD-ben lenne nagyon klafa.

Willenbrock
Én most láttam ezt a filmet és egészen lenyûgözött.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

morcosqtya
<#eljen> ez jó.

Papirzacsi
Én ezt szoktam nézni. Kinyomom TV-re, oszt had menjen. Pihizni szuper.

DrRadon
Minden kép hosszú expozíciós idõvel készült, ezért láthatóak a csillagok és erõsebben a városi fények, valamint az a zöld/vörös keskeny sáv is, ami a felszín felett kb 80 km magasan húzódó réteg fénylése (ezt a réteget a Nap UV sugárzása gerjeszti, szabad szemmel nem látható)

Papirzacsi
Éjszaka a felhõk sem láthatók ennyire. Biztosan jó nagy érzékenységgel és megfelelõen hosszú exponálással dolgoztak a képkockák készítésénél.

morcosqtya
Valamit biztosan mert városi fényszennyezés ennyire azért nem hinném, hogy látható. (szabad szemmel)

[NST]Cifu
Szvsz fényerõt, gammát lehet hogy változtattak rajta, de ez el is várható...

morcosqtya
Igen gondoltam, csak elültetted a fejemben a kisördögöt (mostanában csinál pár hülyeséget a gépem) és már ott is rémeket kezdek látni ahol nincsenek. 😊

Nem akarok butaságot kérdezni, de sajnos fogok: itt a videót alkotó képek (frame-ek) azért nem teljesen manipulálatlanok nem? Vagyis a városok fényei pl. rendesen ki vannak emelve stb.. ?

DrRadon
Húúúúú... túl szép ez a látvány ahhoz, hogy száraz szemmel nézzem végig. Állam valahol a padlón...

[NST]Cifu
Nagyon jó videó. Én külön felhívnám a légkörre a figyelmet, ahogy a zeniten megtörik rajta a fény. Gyönyörû... <#buck>

[NST]Cifu
Már nem emlékszem a pontos számra, de a roncsnak mindössze a 30% körüli részét találták csak meg. 😊

Dzsini
Fotók vannak összefûzve - a video oldalán írja a készítõ, hogy csinált belõle interpolált több frame-es videót is, valamint ezt is felgyorsította.

...csak ezek nincsenek hasonló felbontásban.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
Kicsit darabos a mozgás de gondolom nem a gép baja.. 😊

30 colon lenne ez az igazi..

Dzsini
Teljes képernyõn, 1080-on az igazi (akinek bírja a gépe...)

Dzsini
azt egész jól összeszedték:

[NST]Cifu
Érdekes paradoxon: a legkomolyabb ûrszemét-veszély egy balesetbõl származik/származott, amely egy teljesen kontrollált visszatérésbõl származott. A Columbiáról beszélek. Ott hatalmas, részben lakott területen szórodott szét a gép maradványa.

Dzsini
Ahogy hallatszott az interjú alatt, igazából õk sem 😊

(és az esetek nagyobb részében nem is tudják, hogy hova érkezik - ha a tengerbe vagy olyan lakatlan vidékre esik, ahol nem találják meg pár napon belül, akkor csak egy, a mostanihoz hasonló 1-2 órás ablakot tudnak megjelölni)

[NST]Cifu
Egen, ezért sem értem, miért volt most hirtelen ekkora felhatás az UARS miatt.

Dzsini
Mondta tegnap a fickó a rádióinterjúban: naponta van egy visszatérés, hetente kb. egy, ami valahol felszínt ér, és évente 2-3 akkora, mint most az UARS.

[NST]Cifu
Az a szomorú, hogy az UARS-nál sokkal komolyabb problémát fognak okozni a MEO (közepes magasságban a Föld körül keringõ) és a GEO (Geostacionárius, vagyis a Földrõl nézve egyhelyben "álló") pályán keringõ mûholdak. Ezek száma folyamatosan szaporodik, de mivel közvetlen veszélyt nem jelentenek, ezért a média kevesebb figyelmet is szentel nekik. Pedig mivel ezeken a pályákon keringenek a legfontosabb kommunikációs és navigációs mûholdak, elõbb-utóbb ebbõl is lesz ramazuri... :S

Dzsini
A rádióinterjú alapján a 1328-ban látható kép a "középidõ" szerinti belépés, ez elõtt és után kb. 50 perc a mostani ablak, amikor beérhetett - a nyugati partról sokan figyelték az eget, és nincs pozitív észlelés, tehát elõfordulhat, hogy hamarabb megtörtént, és az egész a Csendes-óceánba hullott, ha késõbb, akkor akár Kanada után is lehetett, hiszen onnan sincs megbízható észlelés - bár késõbbrõl sincs, sem a keleti partról, sem Afrikából.

Amúgy nagyjából napi szinten (!) vannak a légkörbe visszaérõ apróságok, és heti sûrûséggel olyan mûholdak vagy hulladékok, amelyek akár leérkezhetnek a felszínre, természetesen mindegyiket követik, figyelik, és finomítják a számításokat, ami alapján megpróbálják az újabb beérkezéseket megjósolni. De még így is sokszor elõfordul, hogy soha nem tudják meghatározni, hogy pontosan mikor és hol érkezett le - fõleg így, hogy az éjszaka folyamán érkezett, sokkal kisebb az esély arra, hogy befut esetleg valamilyen észlelés.

A heavens-above nem nyomonkövetést, hanem alap pályaadatokból helyzetszámítást végez, ami stabil pálya esetén teljesen jó pontosságú.
Egyébként tegnap legalább kétszer frissítették a pályaadatokat, valamikor délelõtt és este 10-11 tájban, vagyis igyekeztek a döglõdõ eszközrõl is használható adatokat adni a rendszer keretein belül.

"Gondoltam, ha majd fölénk ér, kinézek és látom"
Úgy emlékszem, tegnap este fél tíz tájban csak a rálátás lehetõsége volt meg (nem takarta el a Föld görbülete), a tényleges láthatóságé nem, mert se nem sütött rá a nap, se nem izzott fényesen.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Dzsini
Ezért dicsértem amúgy meg a NORAD-os linkedet, mert az (egyik) legpontosabb volt, és reggel 6 óra tájt "Signal Lost" (vagy valami hasonló) felirat kíséretében átkapcsolt egy elméleti pályára - ezt az elméleti pályát követték/követik a többi oldalon is, ami nem alkalmazkodott a megismert lassulási, bukdácsolási változásokhoz. Bár mostanra több helyen már azért rájöttek, hogy ideje lenne törölni az adatbázisból az UARS-t, ezekszerint nem mindenhol 😊

Fölénk amúgy egyáltalán nem ért volna, a legközelebbi fordulatai tegnap este voltak a fél 10 körüli nyugati, és az éjfél körüli keleti áthaladás (1299-en látszik, hogy nagyjából fix pályája volt).

Mert úgy tûnt a linkelt lapokon, hogy az. De megtávesztõ volt. Egyébként van ahol még mindig "nyomonkövetik" és szépen megy most is például itt is: http://www.heavens-above.com/ . Na, ezt azért nem vártam volna. Gondoltam, ha majd fölénk ér, kinézek és látom, hogy a nyakamba-hullik, vagy nem. De egészen máshol mutatták, egészen más magasságban, sebességgel, stb ment.

Dzsini
Nem hülyéztelek le, annyit mondtam, hogy hülyeséget beszéltél (ahogy tegnap is néhányszor, például Ausztráliával kapcsolatban) - nagyon nem ugyanaz a kettõ.

Dzsini

Molnibalage
És miért kellene valós idõnek lenni? Azért, mert te azt akarod?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mit is kérsz rajtuk számon

Semmit. Csupán csalódottságomnak adtam hangot. Te viszont hülyézni, sértegetni kezdtél. Én erre nem adtam okot neked.

Dzsini
Senki nem állította, hogy valósidejû volt - se nekik, se neked, és aki egy kicsit is utánaolvasott, az tudhatta, hogy amint bekerül a légkör környékére, akkor csak utólag lesz róla információ, ahogy eddig az összes légkörbe visszatérõ jármûrõl, legyen az lezuhanó mûhold, vagy ûrsikló - van egy idõszak, amikor legjobb esetben is csak szabad szemmel nézheted, hogy mi történik, mert nincs kommunikáció az eszközzel.
A légkörbe érés (és valószínûleg a zuhanás) pedig az éjszaka közepén történt, meglehetõsen lakatlan terület fölött, tehát nem nézte hatszáz kamera, mert kb. 2 órával elõre tudtak egy intervallumot közölni, ahogy ezt elõre lehetett tudni.

Mit is kérsz rajtuk számon akkor 1320ban? Hogy SZÁMODRA nem ér sokat az óriási mennyiségû adat, ami befutott hozzájuk feldolgozásra? Nem is azért dolgoznak, hogy a te kedvedre tegyenek 😊

Figyel okoska, én az általad és mások által más fórumokba berakott linkeken követtem a fejleményeket. Nem volt valós-idõ. Ezt te is megállapítottad a #1310. Mi a problémád azzal, ha én ugyanezt állítom. Olvasási, értelmezési nehézséget okoznak a soraim? Akkor talán kérdezz, ne kezdj rögtön hülyézni.

Dzsini
Minek? Ha nem akarod felfogni a NASA közleményeit az elmúlt pár napból, akkor hiába írom le újra néhányszor.

Nem, de te majd lehülyézel részleteiben is. Hajrá!

Dzsini
Azzal ugye tisztában vagy, hogy hülyeséget beszélsz?

Használták, csak nem volt valósidejû. Én nem részesülhettem belõle. A következõnél is így lesz? Csak utólag tudom meg, hogy majdnem a fejemre esett? Ez így nem sokat ér sajnos.

Dzsini
De használták, és folyamatosn gyûjtik össze és értékelik ki a megfigyelõpontokról az információt, hogy mikor hol merre - a légkörbe lépésrõl az információ pl. a kaliforniai Vandenberg bázisról származik. Viszont minden kiadott közleményt sokszor visszaellenõriznek, õk nem egy bulvárlap, hogy nekiálljanak utólag javítgatni - azt megteszi a félig-meddig, vagy teljesen laikus közönség, és az ezer "rajongói" oldal. Az más kérdés, hogy az így terjedõ hírek mekkora része bizonyul utólag hamisnak.

Itt nem egy sima repülõrõl van szó, ami alig 10 km magasan repked, hanem egy apró (mint egy kisbusz) passzív, bukdácsoló valamirõl, ami másodpercenként 7-8 kilométert tesz meg olyan 70-100 km magasan, majd felforrósodva a darabjaira esik, és ki tudja milyen módon szóródik szét a légkörben, esetleg a felszínen - ez kiszámíthatatlan.

(mit értesz amúgy tétlen szemlélõdésen?)

Azt hittem eddig, hogy ez sokkal korrektebb dolog. Már látom, hogy ahogy esik, úgy puffanik. Nem használták a kezükben lévõ nagy-hatásfokú megfigyelõ eszközöket, csak tétlenül szemlélõdtek, ahogyan mi is. Vajon így lesz ez máskor is?

Dzsini

Ez volt az utolsó kör, illetve még a vonal kezdete elõtt (balról jobbra haladt a kép szerint) még Kanada elõtt, a Csendes-óceán felett lépett be a sûrû légkörbe (idáig a hivatalos közlemény, innentõl feltételezés) - tehát ha hamar esett le róla olyan darab, ami leérkezett a felszínre, az Kanadában lehet (kb. 6-8 perc alatt átért Kanada fölött), utána 10-12 percet töltött az Atlanti-óceán fölött, és további 6-8 percet (ha ekkor még volt belõle valami) Afrika fölött, de onnan már nincs hír róla.

Youtubeon már van pár videó innen-onnan (fõleg Kanadából természetesen), amirõl azt állítják, hogy az UARS lehet, de vagy a helyszín, vagy az idõpont nem igazán stimmel hozzá - tehát fenntartásokkal kell kezelni.