10000
  • Pares
    Szerintem most sem lett egyértelműbb, hogy mi az.
  • Palinko
    sajna egyre inkább természeti jelenségnek tűnik :(
  • Pares
  • PetruZ
    Új Ceres képek, már sokkal közelebbiek.
  • Dzsini
    Május 20-án indul első tesztre a Planetary Society fényvitorlása - egyelőre csak kipróbálják, hogy jól működik-e a nyitómechanizmus, nem reptetni fogják. Az majd jövőre, ha minden jól megy.
  • PetruZ
    Majd a benne lévő crash dummy megmondja, volt-e akkora G, hogy leszakadjanak. :)
  • Palinko
    de ha már leszakadnak a szervei a G erőktől, az nem poén
  • PetruZ
    Nem mindegy? :) Manapság is előfordul, hogy lefelé jövet összehányják magukat a rázkódástól. Ez meg egy elég extrém teszt volt egy vízszintesen leválasztott kabinnal. Szerintem aki űrhajós, pont lesz*rja, mennyire mozog a kabin, ha a végén stabilan földet/vizet ér. :)
  • kissssss
    miért van olyan érzésem hogy a rókázásra való zacskók nem tartoznak bele a szériafelszerelés kategóriába :DDD
  • Palinko
    az sem semmi, meg az ernyő nyitás is olyan lassított felvételnek tűnik nekem :D
  • [NST]Cifu
    Azért 0:42 körül láthatóan durván ráncigálja a fő ernyő nyitása a kabint...
  • PetruZ
    Sikeresen lezajlott a teszt, itt a videó is róla.
  • PetruZ
    Az emberi utazásra tervezett Dragon V2 várhatóan holnap fogja végrehajtani az első tesztrepülését egy bábuval és rengeteg szenzorral.
  • PetruZ
    A Tejút jócskán nagyobb lehet, mint eddig hittük.
  • Palinko
    tudom most párakon végig fog futni a hideg és legtöbben eltörnék, kezem-lábam, de ha mars utazás muszáj betennem :D

• PetruZ
    Ez sem friss téma, de újra előkerült egy kísérlet miatt: a bolygóközi emberi utazás súlyos kockázatokkal járhat az agyműködésre nézve.
  • Master91
    Imádom ezt a videót, tök jó lenne ilyeneket nézni élőbe is :D

Mikor közel van hozzánk a Hold, és olyan szép nagy, örömmel nézem mindig.
    Kéne még egy Nap legalább mint a Tatooin-on, vagy ilyesmi :D
  • kamionosjoe
    Végre egy projekt ami magyarul van!
  • dimre
    Akinek kedve van hozzáfoghat egy kis elemzéshez, felfedezéshez
    Disk Detective

• Palinko
    azért a Saturnus menő lenne, csak sűrűbben lenne napfogyatkozás, meg mi lennénk az ő holdja :D
  • Pares
    Ezek is érdekesek :)

• PetruZ
    Egy érdekes, kb. méretarányos kép az "űrmeghódiccsa" és a "hol állunk most?" témához... :)
  • [NST]Cifu
    A fejlődési potenciált nem értem, úgy gondolom a bonyolultabb rendszerekben több a fejlődési potenciál, mint az egyszerűkben.

Nem feltétlenül igaz. A Virgin rendszere nehezen skálázható egy bizonyos méret fölé, és eleve a költségek egy jó része maga az első fokozat, a White Knight. Hosszú távon persze ez kifizetődik, hiszen üzemanyag-takarékosabb, de a New Shepard egyetlen fokozata mindezt pilóta nélkül teszi meg, és nincs szükség kifutóra sem (az indítóállás pedig igen egyszerű, alig több, mint egy torony, amiben fel tudnak sétálni az utasok a kapszuláig). Az első fokozat falai elég masszívak, hogy gond nélkül megtartság az egész rendszer tömegét, akár feltöltött tartályok nélkül is.

A WH2 méretei adottak, nem tudják sokkal nagyobb járműhöz felhasználni (Launcher One méretlimit), itt jön a StratoLaunch alternatíva, amely meg a világ legnagyobb repülőgépét kell, hogy megépítse első fokozatnak. Mint az űrsiklónál a A és B tervezési fázisban, nem egy, hanem rögtön két járművet kell építened...

A Blue Origin megoldása sokkal egyszerűbben skálázható, nagyobb méretűvé tervezik át, és építik meg az első fokozatot. A második fokozat lesz a mostani első, és kész. Máris van egy LEO képes űrhajó és hordozórakéta-rendszerük.

Az orbitális pályára állni képes New Shepard fantáziarajza a Blue Origin honlapjáról

A Virgin erre nem képes. A WH2 túl kicsi, az SS2 nem elég ellenálló, a gyorsító fokozat pedig túl kicsi ehhez. Vagyis gyakorlatilag egyik meglévő komponenst sem tudják felhasználni egy orbitális repüléshez...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.04.30. 16:57:05
  • Palinko
    Az is kérdéses, hogy a Virgin Group Richarddal mennyire gondolja ezt komolyan és mennyit hajlandó ölni bele.

A fejlődési potenciált nem értem, úgy gondolom a bonyolultabb rendszerekben több a fejlődési potenciál, mint az egyszerűkben.
    Azért jó lesz, ha a Blue Origin megoldja olcsóbban amit a SpaceX és menni fog a landolás is, bár az a SpaceXnek is majdnem megvolt, de mint mondtad nehezen összehasonlítható a 2 a pénzforrás miatt.
  • [NST]Cifu
    Hmm.... A Virgin mögött ugye ott a Virgin Group, ez így az lenne, hogy persze, igen, komolyabb a háttér. Csakhogy a White Knight 2 / SpaceShipTwo páros ambíciózusabb elképzelés, hogy a Launcher One-ról ne is szóljak. A Blue Origin csendben dolgozott, nem mondtak határidőket, nem álltak neki látványos kirakodóvásárt csinálni az egészből. Ez marketing szempontjából hátrányosabb, viszont a kudarcaikkal nincs is tele a net, mint ami a Virgin-nél megvan/volt. A Blue Origin is elvesztett már egy protot, mégse volt se halálos áldozat, se médiahajcihő, mint a Virgin-nél...

Technikai szempontból a New Shephard messze egyszerűbb és bolondbiztosabb (eleve a WK2/SS2 pároshoz két kiképzett pilóta szükséges, a NS-hez pejoratív beszólással egy majom is elég.... ). Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy máris megelőzték a Virgin-t, hiszen a Virgin SS2-ője még nagyon nem járt a világűr közelébe sem. A technolgiájuk pedig meglehetősen hasonlít a SpaceX Falcon-9 R megoldására, vagyis a gyorsító fokozat a hajtómű újraindításával, puhán landol a kibocsátott lábaira. Már dolgoznak a BE-4 hajtóművükön, ami az ULA következő generációs Vulcan hordozórakétáját fogja hajtani.

Magyarul a Blue Origin-ben bőven van fejlődési potenciál, ami a Virgin-nek kevésbé adatott meg.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.04.30. 16:53:57
  • Palinko
    A virginben is nagyobb potenciál van nem?
  • [NST]Cifu
    A Blue Origin alapvetően különbözik a SpaceX-től. Noha mindkettőt gazdag magánzók építették, a SpaceX állami pénzből kezdte és folytatta. A Blue Origin eleddig egy cent állami pénzt nem kapot. Igaz nem is a SpaceX-el, hanem a Virgin Galacticcal versenyzik... :)
  • Palinko
    nekem a spacex eddig a legígéretesebb
  • [NST]Cifu
    Tegnap a Blue Origin is majdnem átlépte a nagy határt: 93km magasra jutott fel a New Shepherd:

Link (valamiért videóként nem tudom beszúrni)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.04.30. 16:05:51
  • Palinko
    Hihetetlen, de örülök, hogy részese voltam :D

• Pares
    Én tisztában vagyok a szomorú valósággal, a pénz és akarat hiányában sok mindenre nem lehet számítani. Csak azt remélem, hogy még életemben láthatok valamilyen emberes űrexpedíciót valamelyik szomszédos égitestre... Az űrversenyhez túl későn, az űrmeghódíccsához meg túl korán születtem...
  • Palinko
    azért a hold jóval közelebb vagyok és a bázist nem terraformált valamin gondoltam, csak egy zárt kis házikónak ami kiszűrhetné a port.

"Egyszerűen nem látom hozzá azt a hajtóerőt, ami miatt érdemes lenne ezt az óriási pénzt beletolni."

Holdraszállás is hidegháború gyermeke volt, most meg újra itt van egy hidegháború nagyon úgy néz ki. vagy ha ez nem tüzeli majd egy japán Holdraszállás (esetleg még európai vagy indiai, bár róluk nem tudom, hogy tervezik) biztos megdobja majd a kedvet egy távolabbi helyszínhez
  • Dzsini
    Én annak is örülni fogok, ha még az életünkben lesz valaki, aki másik égitestre lép. Egyszerűen nem látom hozzá azt a hajtóerőt, ami miatt érdemes lenne ezt az óriási pénzt beletolni.
  • Pares
    Terraformálástól minimum évszázadokra vagyunk, először megtenné egy kis bázis is. Persze ehhez az űrmeghódíccsához nagyon sok pénz kell, szóval először a Földön kéne rendet rakni, amire viszont nem sok esély látok az elkövetkezendő 50-100 évben...
  • Dzsini
    Szerintem hamarabb lesz Mars, mint Hold - még a vékonyka légkörtől lekerekített Marshomok is sokkal jobb, mint a Holdpor.
  • [NST]Cifu
    Azért mielőtt még pezsgőt bont mindenki a szép jövőre, hagy jegyezzem meg, hogy már volt 30 napos Föld-Mars útra tervezett űrhajó is, az első még NERVA hajtóművekkel, két éve pedig VASIMR plazma-hajtóművel. Készült terv már működő és bizonyított ion-hajtóművekkel, sőt, hagyományos, készen álló kémiai hajtóművekkel is.

Mégse indult még egyetlen egy űrhajó sem a Marsra, emberekkel a fedélzetén. Az EM hajtómű ráadásul nagyon-nagyon sok kérdőjeles dolgot vonultat fel, és eleddig még csak tesztlaborban működtették őket.
  • Palinko
    ezt a belakást, hogy tervezted? mert a terraformálás gyerekcipőben jár. talán egy Holdbázis az amit elképzelhetőnek tartok
  • Prof William
    Van egy sejtésem, hogy esetleg majd ha egyszer felfedezik a full warp maghajtást ,az majd az is egy ilyen "véletlennek" lesz köszönhető.

De ha nem is lesz Warp meghajtás jövő héten... :) de azért egy 70 napos mars út kezdetnek már nem is olyan rossz...

Véleményem szerint szépen lakjuk be/fedezzük fel 100%-ban a naprendszert és ha ez megvan, akkor belakás/felfedezés során elért új módszerekkel/ffejleszrésekkel+ felfedezett új dolgokkal/anyagokkal (ki tudja mire jövünk rá közben) na majd akkor elkezdhetünk kacérkodni a csillagközi űrrel.
  • Pares
    Engem az a rész fogott meg, ahol ha jól értettem azt taglalja, hogy 32 hónap alatt lehetne megtenni egy Föld-Szaturnusz-Titán-Enceladus-Föld körutat, meg hogy az Alpha Centauri több tízezer évek helyett csak 130 évnyire lenne... :)
  • Palinko
    hát ehhez képest porszem csak az LHC