10000
  • Sequoyah
    Nem ertem miert kell elkezdeni egy eddig nagyjabol normalis vitaban. Es miert kell eltorzitani amit irtam (ismetlem, szalmabab-erveles)

Sehol nem mondtam, hogy kizarolag egy dologba lehet fektetni a penzt. De az en kerdesem (melyik a fontosabb, urkutatas vagy filmipar) az 1 bites kerdes, mert csak 2 fele valasz lehet ra. vagy az egyik fontosabb, vagy a masik.
    Ez NEM jelenti azt, hogy mind a 100%-ot a nyertesbe kell fektetni. De az aranyokon jo lenne valtoztatni, es kicsit kevesebbet kolteni a filmekre es a tobbire, es tobbet az urkutatasra.
    Azt sem mondtam, hogy mindenki fektesse a penzet ebbe, es minden mas iparag dogoljon meg. En annyit szeretnek, ha NEHANY milliardos beszallna az uzletbe, ami nagy lokest athatna neki. Ha nekem lenne 50 milliardom, akkor megtartanek 1-et, (amivel meg mindig hipergazdag vagyok) es a tobbit beletolnam ilyen iparagakba. Remelem, hogy lesz nehany valodi gazdag is ako hasonlokepp gondolkozik. 1-2 akad azert, pl Richard Branson, Burt Rutan, legyen tobb ilyen.

• Sequoyah
    Az az erzesem, hogy direkt kotekszel minden egyes mondattal amit leirok, meg akkor is, ha amugy a felszin alatt egyetertunk, csak picit elbeszelunk egymas mellett:) Kerlek probald megtalalni a mondataim indittatasat, ne pedig megkeresni a fogalmazasi hibait. Nem vagyok iro, igy biztos mindig lesz amit nem a legjobb formaban irok at, de masok is igy vannak vele...

Őnáluk van a pénz, és vele együtt a döntés joga, mihez kezdenek vele... ...Figyelemfelkelteni lehet, hogy befektessenek az ilyen emberek, erről szólnak a Kickstarter és hasonló megoldások.

Senki sem akarja kivulrol megmondani nekik, ez nem tudom honnan jott. Vagy divatta kell oket tenni Musk-fele playboyokkal (Applenek pl ez bejott), vagy penzzel kell motivalni oket. En az elobbi mellett ervelek epp. Utobbit az allam csinalta a hideghaboru alatt, de nem mukodott hosszutavon.
    Ha sikerulne elerni a fejlettseg azon fokat, hogy uzlet legyen belole (pl meteoritbanyaszat, vagy akarmi), onnantol mar megy a dolog.

Ahogy Musk Tesla autója nélkül is. Mégis abba is fektet be, nem csak a SpaceX-be.

A Tesla elorebb viszi a vilagot (uj technologia, tisztabb kornyezet), szoval ez is egy kituno befektetes. Es ez meg talan rovid tavon provitabilis is lehet. MInt irtam ha rajtam mulna nem is innen csoportositanam at, hanem a tobbi sok felsorolt teruletrol, aminek semmi hosszutavu haszna nincs.

Nekem az a bajom Musk-al, hogy ő kvázi elszipkázza a pénzt a többi konkurense elől, ezzel a marketing-hadjárattal.

Valoban egy idealis vilagban a legalkalmasabb jeloltnek megy a penz. De remelem, hogy a konkurensei karanak ellenere osszessegeben tobb penz kerul ebbe a szektorba, es akkor lehet egyenileg valaki rosszul jar, de osszessegeben nyerunk vele. Ha tobb figyelem es penz kerul ebbe a szektorba, akkor hosszutavon mindenki jol fog jarni vele. Pl megjelenik egy ujabb, jobb Musk-fele aki mindezt meg tudja lovagolni akar, es mar elokeszitett terep varja.

Társadalmi támogatottság? Érdekes, pont te írtad, hogy Musk a saját erejéből építette fel a SpaceX-et. Én meg erre reagáltam, hogy a fenét, a DARPA és a NASA nélkül még talán ott se lenne

Nyilvan megrendelok kellenek:) Na mindegy, nem ez a lenyeg, hanem a "tarsadalmi tamogatottsag" gondolata. A tarsadalmi tamogatottsag minden oldalrol segiti a dolgot, hisz egyreszt a kormanyt is arra sarkallja, hogy tobb penzt fektessen az urkutatasba (Apollo program tobbek kozott a tarsadalmi erdektelenseg miatt maradt felbe), masreszt noveli annak az eselyet, hogy egy ujabb hipergazdag valaki fektessen bele milliardokat, csak azert mert erdekli a dolog es nem sajnalja az elegetett penzt.

Ez sajnos tényleg így van. De ahelyett, hogy megpróbálnák javítani a helyzeten, Musk szerintem bizonyos szinten inkább ront...

Nem mondom, hogy nincs igy, valoban vannak negativ dolgok is. Amit leirsz ebbol a szempontbol mind igaz. En a mellett ervelek, hogy emellett az altalam emlitett pozitiv dolgok is leteznek, amik azert javitanak a merlegen. Ebben biztos vagyok, azt viszont csak REMELEM, hogy ezen pozitiv dolgok hosszutavon meghaladjak az altalad emlitett negativ dolgok. En szemely szerint optimista vagyok, de az elet meg konnyen megcafolhat.

Ha létezne fair és korrekt versengés. De nincs. Innentől kezdve vagy a lobbyerő számít (ULA, Orbital ATK), vagy az agresszív médiajelenlét (SpaceX, Virgin Galactic). Majd nézzünk szét, és szembesüljünk vele, hogy az USA határain túl zéró a helyzet, csak és kizárólag állami cégek csinálják (Oroszország, EU, Japán, Kína, India, Dél-Korea).

Ha nincs versenges, akkor az egyenlo a halalitelettel. Akkor csak addig van urkutatas, amig egy emberek egy csoportja olyan kedveben van, es elobbutobb biztos eljon a pillanat, amikor kiszallnak. Pl USA kiszallt, Oroszorszag kiszallt, tobbiek igazabol be se szalltak komolyan. Kina most beszall, de ez ott is csak politikai dontes, es presztizs.
    Tehat versenges midnenkepp kell. Meg a torz verseny is jobb mint a semmilyen, mert amint megszunik a verseny, onnantol nincs kenyszer a fejlesztesre, es megall az elet.
    Ehhez kepest masodlagos (de meg mindig nagyon fontos), hogy ez egy hatekony, vagy nem hatekony verseny. Egyebkent most kapasbol felsoroltal 4 ceget, szoval nem olyan rossz a helyzet ahhoz kepest, hogy nemreg meg kizarolag az allami cegek voltak jelen.
    NYILVAN nem tokeletes a helyzet az altalak leirtak miatt, es emiatt nem olyan hatekony a verseny. De ezekkel egyutt is merfoldekkel elorebb vagyunk, mint 20 eve amikor semmi nem tortent ezen a teren.
  • PetruZ
    Pont ma jött velem szembe.
  • molnibalage83
    Ez sem igaz. A hozzállásod meg rossz, mert fekete és fehér. Hol a szürke? És speciel megosztanám...
    Az összes itteni kommented ma eszméletlenül szélsőséges.
  • Sequoyah
    Hat se a haboru, se a drogozas, se a marvel filmek nem termelnek fizikai profitot. Penzt lehet, de valodi, fiikai profitot nem. A kulonbseg az, hogy ha technologiaba fektetek (pl auto), akkor az egy ongerjeszto folyamat, fejlettebb technologiat eredmenyez, amivel aztan a kovetkezo generacio meg fejlettebb lehet.
    A haboru, a drogok es a film profitja nem ilyen. A film profitja az az, hogy az emberek szorakoznak, es jol erzik magukat. De aztan masnap elfelejtik. A teljes szolgaltato-szektor ilyen szinte. A hajat lenyirni sem lesz konyebb masnap, csak azert mert a mai lenyirasbol lett egy kis profit. Es ennek vilagos eredmenye, hogy a gazdasagi fejlodessel a szolgaltatas ara nem csokken, sot novekszik. Ezzel szemben az ipari cikkek ara, ahol valodi fejlodes van, az folyamatosan zuhan.
    .
    Amugy meg ne mond, hogy ha valasztani lehet hogy Marvel filmekre koltjuk a penzt (btw en szeretem oket, de akkoris...), vagy a mars meghoditasara, akkor te inkabb a Marvel filmet valasztanad...
    Persze penzed az utobbibol lesz tobb, de ugy gondolom vannak sokan akiknek nem csak a penz szamit...
  • molnibalage83
    Látom nem vágod. A legtöbb felsorolt dolog PROFITOT termel. Azér készült n+1 Marverl film és autó. Az űrkutatás legtöbb estben nulla közvetlen profitot termel. Pont.
  • [NST]Cifu
    Pl a sor legaljarol kezdve az arab olajsejkek arany-Bugattijai es orgiai nelkul nagyon jol meglenne a vilag, es sok penz felszabadulna vele:)

Őnáluk van a pénz, és vele együtt a döntés joga, mihez kezdenek vele. Te örülnél neki, ha valaki kívülről meg akarná mondani, hogy neked elég lesz kisebb autó/lakás/kiadás, és a felesleget inkább add olyasmire, ami ugyan hasznos, de számodra érdektelen.

Figyelemfelkelteni lehet, hogy befektessenek az ilyen emberek, erről szólnak a Kickstarter és hasonló megoldások.

Egy ujabb, tobb 100 millios Marvel film nelkul is meglenne a vilag.

Ahogy Musk Tesla autója nélkül is. Mégis abba is fektet be, nem csak a SpaceX-be.

Szvsz a legfontosabb feladatok egyike lenne.

Ezzel egyetértek, de attól tartok sem te, sem én nem rendelkezünk olyan szintű befolyással, pláne nem olyan mennyiségű pénzzel, hogy ezt előre mozdíthassuk.

... de kozuluk eddig Musk volt kepes arra, hogy showt csinaljon ebbol, es divatot kezdjen epiteni.

Nekem az a bajom Musk-al, hogy ő kvázi elszipkázza a pénzt a többi konkurense elől, ezzel a marketing-hadjárattal. Ügyesen csinálja, ismétlem. Jól is, ezt sem vitatom el. De ez egy ilyen kegyetlen játék...

Es az emberek elkapraztatasa elengedhetetlen ehhez, mert kell a tarsadalmi tamogatottsag.

Társadalmi támogatottság? Érdekes, pont te írtad, hogy Musk a saját erejéből építette fel a SpaceX-et. Én meg erre reagáltam, hogy a fenét, a DARPA és a NASA nélkül még talán ott se lenne, mint a Blue Origin, ami tényleg saját erejéből érte el amit elért (hozzáteszem a Blue Origin is indult a NASA pénzéért, csak alul maradt a megmérettésben).

Én károsnak tartom azt, hogy kiépül a Musk-rajongókör, amit a média körbetáncol, miközben a többi szereplő egyszerűen megfullad, vagy legalábbis fulladozik, mert a SpaceX és Musk elveszi előlük a levegőt. A befektetőkért és a megrendelésekért folytatott harcban egyszerűen esélytelenek. A SpaceX kettő (plusz egy) talpon lévő "nagy" ellenfele az Orbital ATK, a Boeing és a plusz egy a Lockheed (aki a Boeinggal kooperál főleg). Ezek olyan cégek, amelyek az évtizedek alatt komoly lobbyháteret építettek ki. Musk úgy veszi fel velük a harcot, hogy a médiaszerepléseinek hála megkerülhetettlen lett a témában. Szó se róla, kellett hozzá a Falcon-9 és a Dragon sikere, de ő is hajszálon táncol, lásd a nemrég történt Falcon-9 / Dragon kudarcot. Szóval ő is vékony jégen táncol...

A vilagunkban altalaban nem a legokosabb eri el a legnagyobb eredmenyt, hanem az aki a legjobban marketingeli a tehetseget

Ez sajnos tényleg így van. De ahelyett, hogy megpróbálnák javítani a helyzeten, Musk szerintem bizonyos szinten inkább ront...

Konkurencia es versenges nelkul nincs hosszutavu fejlodes.

Ha létezne fair és korrekt versengés. De nincs. Innentől kezdve vagy a lobbyerő számít (ULA, Orbital ATK), vagy az agresszív médiajelenlét (SpaceX, Virgin Galactic). Majd nézzünk szét, és szembesüljünk vele, hogy az USA határain túl zéró a helyzet, csak és kizárólag állami cégek csinálják (Oroszország, EU, Japán, Kína, India, Dél-Korea). Nyekk. Szép verseny... Mintha NFL bajnokság lenne, világbajnokságként aposztrofálva. :)
  • Sequoyah
    Most gondold el például, ha a Bill & Melinda Gates Alapítvány nem a szegényeket és tanulatlanokat támogatná, hanem a Holdbázist

Szalmabab-erveles. Rengeteg dologba lehet a penzt fektetni, de te azon peldak egyikevel ervelsz, amit meg veletlenuls sem kene megszuntetni. Ez nem szep toled:) Ezzel szemben 100 mas pelda van ami nelkul nagyon is jol tudnank elni. Pl a sor legaljarol kezdve az arab olajsejkek arany-Bugattijai es orgiai nelkul nagyon jol meglenne a vilag, es sok penz felszabadulna vele:) A haboruk is eleg dragak, megha a haditechnikai fejleszteseket nem is szamoljuk bele (mert azok akar hasznosak is lehetnek technikailag). Egy ujabb, tobb 100 millios Marvel film nelkul is meglenne a vilag. Egyeni velemeny kerdese, hogy meddig lehetne elmenni, de a mainal mindenkepp tovabb. Szvsz a legfontosabb feladatok egyike lenne.

Bocsánat, de én akkor is többre tartom Lutz Kayser-t, mint Musk-ot. ... ...Akkor már inkább Jeff Bezos-al kellene pedáloznod, Ő tényleg saját tőkéből csinálja a Blue Origin-t...

Azt mondtam, hogy TOBB ilyenre van szukseg, nem azt, hogy tuntessunk el barkit, hogy Musk lehessen eloterbe:) Az altalad felsoroltak mindegyikere szukseg van. de kozuluk eddig Musk volt kepes arra, hogy showt csinaljon ebbol, es divatot kezdjen epiteni. Es az emberek elkapraztatasa elengedhetetlen ehhez, mert kell a tarsadalmi tamogatottsag. A vilagunkban altalaban nem a legokosabb eri el a legnagyobb eredmenyt, hanem az aki a legjobban marketingeli a tehetseget. Persze szukseg van a tobbiekre is, mert orajuk epitkezve lehet elore haladni, de Muskfelek lehetnek azok, akik sztarcsatarkent belovik a golt, es miatta veszik az emberek a mezt:)

Szóval ott vannak, de nem együtt, egymás mellett dolgoznak...

Konkurencia es versenges nelkul nincs hosszutavu fejlodes.
  • [NST]Cifu
    A kormany nem nagyon erolkodik a nagyobb szabasu fejlesztesekben (pl mars utazas

Helyesebben szólva: nincs politikai iránymutatás, hogy mi is a NASA emberes űrutazásának célja. Igen, a tartós emberi űrben tartózkodást vizsgálják az ISS-en, de a továbblépés erősen lobby-központú. Készül az SLS és az Orion, de nem tudni pontosan hova fog még menni, és mit fog csinálni. A NASA-nak vannak folyamatosan tervei, de azokra nem kap pénzt viszont...

Furcsa lesz, hogy a NASA-nak van egy SLS-e és egy Orion-ja, és közben keresik a feladatokat ezeknek a méregdrágán kifejlesztett eszközöknek...

Viszont egyes emberek akkora penzeken ulnek, amivel akar egymagukban is megfinanszirozhatnanak egy ilyet, de inkabb a hagyomanyos piacon forgatjak a penzuket.

Mert nem eltapsolni akarják a pénzüket, hanem befektetni - akár további pénzügyi, akár megítélési tőke irányába . Most gondold el például, ha a Bill & Melinda Gates Alapítvány nem a szegényeket és tanulatlanokat támogatná, hanem a Holdbázist. A közhangulat melyiket támogatná inkább? Hát nem az űrkutatást...

Pontosan egy ilyen Musk-ra (es meg sok hasonlora) van szuksege a vilagnak, hogy divatta tegye az urtechnologiat, es iranyt mutasson abban, ahogy a sajat tokejebol er el eredmenyeket

Bocsánat, de én akkor is többre tartom Lutz Kayser-t, mint Musk-ot. Be kell mutatnom? Írtam már itt róla eleget. Kayser mégis alig ismert ember, és az OTRAG is. Pedig ő 1975 óta dolgozik azon, hogy olcsó, elérhető világűrbejutási megoldást tegyen le az asztalra...

A "saját tőke" dolgot pedig ismét megkérdőjelezem. A SpaceX a DARPA pénzéből csinálta az első két Falcon-1-est. A NASA pénzéből a Dragont és részben a Falcon-9-est. Akkor már inkább Jeff Bezos-al kellene pedáloznod, Ő tényleg saját tőkéből csinálja a Blue Origin-t...

Meg nehany milliardos ha kedvet kapna hozza akkor oriasit haladhatnank elore

Jeff Bezos, Robert Bigelow, Paul Allen, Richard Branson. Ott vannak, valaki régebb óta, mint Musk.
    Aztán hol tartunk? Paul Allen-nek pont a SpaceX mutatott ajtót, mert nem kívántak konkurenciát állítani saját maguknak (Paul Allen eredetileg Falcon-5 rakétát akart az óriásrepülégének szárnya alá). Szóval ott vannak, de nem együtt, egymás mellett dolgoznak...
  • Dzsini
    Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a technoplayboy attitűd (az Iron Man hasonlat, és az ilyen megszólalások) mind a kőkemény marketing része. Lehet, hogy van benne valami Musk eredeti stílusából, ötleteiből, de a cég már régóta túl nagy ahhoz, hogy ne legyen minden mondat (még ami csak félig odavetett mellékesnek is tűnik) jól megtervezve, kitalálva. Valószínűleg tucatnyi ember dolgozik rajta nap mint nap, mert ez szükséges része Musk, és rajta keresztül a cég imázsának.
  • Irasidus
    Azért nem árt tudni, hogy ez egy sohw-műsor volt, és így kezelni a dolgokat. Elon Musk illetve Space-X nyilván tesz marketingkijelentéseket, és nyilván próbál a lehető legtöbb időt a rivaldafénybe lenni, és a lehető legtöbbet propagálni. Ez kőkemény marketing, és nem technoplaboy attitűd. Ez bármilyen cég, üzletember alapvető és lételemi érdeke. Némi affinitás elsajátítása után azért különbséget lehet tenni, hogy mi a marketing, és mi valóság. És szomorúnak sem érzem, ha az űrkutatáson/terraformáláson pörög a téma.
  • Sequoyah
    A kormany nem nagyon erolkodik a nagyobb szabasu fejlesztesekben (pl mars utazas). A profit-orientalt cegeknek meg nem eri meg beszallni az oriasi kockazatok miatt. Viszont egyes emberek akkora penzeken ulnek, amivel akar egymagukban is megfinanszirozhatnanak egy ilyet, de inkabb a hagyomanyos piacon forgatjak a penzuket.

Pontosan egy ilyen Musk-ra (es meg sok hasonlora) van szuksege a vilagnak, hogy divatta tegye az urtechnologiat, es iranyt mutasson abban, ahogy a sajat tokejebol er el eredmenyeket. Meg nehany milliardos ha kedvet kapna hozza akkor oriasit haladhatnank elore. Vagy ha nepszeru lesz, akkor talan a kormany is jobban foglalkozik a kerdessel.

O az aki mer almodni, kepes is, hogy veghezvigyen ezt-azt es meg penze is van hozza. Mindenki masnal legalabb egy hianyzik ezek kozul.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.14. 20:18:25
  • Sequoyah
    Mondott egy erdekeset, szerintem o sem gondolta hogy felkapna a sajto. Sok mast is mondott, ez egy volt a sok kozul. Neztem eloben ezt a bizonyos interjut, es en kulonosebben fel sem kaptam ra a fejem.
    Egyebkent annyira azert nem volt a cimlapon vele, 1-2 cikk elvetve foglalkozott vele, neha az elso oldalon, de en pl siman atsiklottam felettuk amig nem kerestem diret ra:)
  • molnibalage83
    Szomorú, hogy médiabomba az, ami egy ezeréves és ráadásul elég ökör ötlet.
  • [NST]Cifu
    Musk zsenálisan kommunikál, amíg egy-egy felkapaszkodott emberke örül, ha 15 perc hírverést sikerül elérnie, addig Musk el tudja érni, hogy folyamatosan róla zengjen a sajtó. A Dreamchaser mini-űrrepülő fejlesztőgárdája, a Sierra Nevada-ról kb. alig hallott valaki, aki nem néz űrkutatással foglalkozó oldalakat. A Boeing CST-100-ról szinte alig látsz nem tematikus oldalon bármit is. A Dragon V2-ről viszont folyamatosan, még sokszor akkor is az van a háttérbe rakva Musk mögé, amikor éppen a Mars-kolonizációról beszél.

Az, hogy mikor fogják kolonizálni a Mars-ot, alant már elég sokat írtunk, szinte biztos, hogy nem a mi életünkben jutunk el oda, hogy a CO2 sapkákat elkezdjék felolvasztani. Szóval most előhozakodni ezzel egyértelműen hatásvadászat, főleg, hogy sok egyébb elképzelés lenne még az asztalon, ami kevésbé radikális (tükrök, aszteroida-bombázás, stb.).

Szóval de, Musk volt az, aki ilyen jól koegrafálta meg a szereplését. Tudja ő nagyon jól, hogy úgy kerülhet a címlapokra, ha olyasmit mond, ami megfogja a figyelmet. Nukleáris töltetek a Mars-ra? Ez olyasmi, amit a legtöbb szerkesztő nem fog félresöpörni. Hopp, máris ott van még egy Musk-ról szóló hír.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.09.14. 19:36:06
  • Dzsini
    És ezt gondolod, hogy Musk nem tervezte meg előre? Annyira ő se hülye, hogy ne tudja mi az, amivel könnyedén a címlapokon lehet :)
    A sajtó meg úgy táncol, ahogy ő fütyül.
  • Sequoyah
    Nem mondanam, hogy Musk robbantott volna mediabombat. Musk sok mindent mondott, ez csak egy volt a sok kozul. Inkabb a sajto hibaja, hogy kiragadott egy gondolatot, felfujta, es Musk gondolatakent vilagga kurtolte.
  • Dzsini
    Az 1990-es Sim Earth egyik scenarioja volt a Mars terraformálás, a robbantgatós módszer ott is működött.
  • [NST]Cifu
    A gond valahol az, hogy mindenki azzal jön, hogy Musk ötlete ez, és ő akarja, hozzá kötik. Évtizedekkel ezelőtt felmerült már a nukleáris robbanótöltetek használata, amelyekkel a Mars sarki sapkáit hevítenék fel. Ez hatalmas mennyiségű CO2-őt adna a légkörhöz, növelve az üvegház hatást.

Musk nagyon jó érzékkel megint "robbantott" egy médiabombát, róla beszél mindenki... Ez az, ami miatt a "technoplayboy" jelző valamilyen szinten jogos rá...
  • molnibalage83
    Pl. mit? Monjdad.
  • Bucser
    Mindig azt mondod, hogy techplayboy aztan valahogy mindig olyanokat valosit meg amikre te azt mondod, hogy lehetetlen.

Lehet hogy a hiba nem az o elkepzeleseiben van hanem a te korlataidban talan?
  • molnibalage83
    Az ilyenek miatt mondom az, hogy Musk csak egy techplayboy... BTW ezeréves ötleté, tehát még csak saját agyalás sem kellett hozzá...
    És mekkora hatóerő is kellene egy olyan légkörben, ahol szinte nincs is hőátadás általi hővezetés...? Hát izé...
  • PetruZ
    Megérkeztek az ígért új Plútó képek is, elég szépek, részletgazdagok. Lesznek majd színes változatok is belőlük, csak azok még nincsenek letöltve.
  • PetruZ
    Musk szerint a Mars terraformálásának leggyorsabb eszköze az lenne, ha pár termonukleáris bombát dobnánk a sarkvidékekre... Most azért kicsit elvetette a sulykot ezzel, ahogy a cikk is kitér a problémákra.
  • Dzsini
    Nincs túl sok belőlük, amiről tudunk - vagy inkább sejtjük, hogy az - és csillagegyesülést is elég keveset láttunk, fekete lyukat még úgy egyáltalán egyet se... valószínűleg komoly felvillanással meg gravitációs hullámokkal járna egy egyesülés, de azt meg még csak most kezdjük mérni, ahogy a linkelt oldalon írják is.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.09.11. 15:54:16
  • Sequoyah
    Peldank nincsen egyesulo fekete lyukakrol? Ha szamolni nem is tudunk vele, megfigyelni azert meg tudnank, es latnank h egyesulnek-e.
  • Irasidus
    Igen, de ilyen befogás annyira ritka, mint az összeütközés, elhanyagolhatóan kicsi az esélye. Amúgy számolták és szimulálták galaxisok ütközését direkt az ütközésekre koncentrálva, és nem lesz magasabb az esély az ütközésre. Nagyon nagy távolságok vannak a csillagok között, ami az animáción mérete miatt nem látszik, és így elég csalóka.
  • Dzsini
    Minden kiegészítés jól jön

Ha befogja egymást két csillag, akkor bináris is lehet belőle, stabil vagy nem stabil keringéssel, az kérdéses. Az egymásnak száguldó csillagoknál valószínűleg néhány tucat oldalban le lehet vezetni, hogy az egymáshoz viszonyított sebességek, irányok, és egyebek alapján mik történhetnek.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.09.11. 15:20:51
  • Irasidus
    Némi kiegészítés. Az eseményhorizonton túl tudunk számolni, a szingularitáson "túl" lesznek az értékek végtelenek. Az idézett cikk nem ütköző csillagokról szól, hanem egy összeolvadó binárról. Azért nem mindegy. A tízezer év is ilyen, többes rendszerekre illetve gömbhalmazokra vonatkozik, nem olyan szabadon álló csillagokra mint a Nap, vagy csillagok többsége. A 10^25 év a galaxis legtöbb csillagára is igaz, nem csak a Napra.

A fekete lyukak körül keringés sem teljesen igaz. Nagy tömegű fekete lyukak esetében igaz az állítás, viszont kis tömegű fekete lyukak esetében a keringés nem ellipszis hanem rozettázó pálya történne. Illetve relativisztikus effektusok is elég érdekesek lennének...
  • Dzsini
    Ha egymás gravitációs vonzáskörén belülre érnek, akkor előbb-utóbb összeütköznek, miután kerülgetik egymást. Sok modell van rá, valószínűleg a gömb alakból igen komoly eltérések lesznek, szétkenődnek egymás körül...

van róla cikk is, már figyeltek meg ilyet 2008-ban. Bőven nem 0 az esélye, főleg olyan helyeken, ahol sok friss csillag alakul ki, ott egész gyakori esemény is lehet (pár tízezer évente egy), amíg ki nem alakul egy valamelyest stabil távolság és keringési minta.

A régebbi galaxisoknál ez jóval valószínűtlenebb, ez alapján a mi Napunk kb. 10^25 év alatt számíthat egy ilyen ütközésre (a világegyetem 10^10 éves).
  • molnibalage83
    Okas.

Fizikailag lehetséges az hogy két csillag ütközéssel telibekapja egymást? Vagy a saját gravitációjuk ezt kizárja még elméleti szinten is? (Ha nem teküintünk el attól, hogy a világűr annyira üres, hogy ilyen ütközés esélye még évmillárdos léptékben is gyakorlatilag 0? Vagy nem 0?)
  • Dzsini
    Tömegpont a fekete lyuk, semmi több. Messziről figyelve a gravitációs hatását tekintve semmi különbség. Ha a Napot kicserélnénk egy azonos tömegű fekete lyukra (kb. 3 kilométer sugarú lenne), akkor azon kívül, hogy elég hamar elkezdenénk fázni, az égitestek keringésében semmi különbség nem lenne.
  • molnibalage83
    Tehát a lenti animgifegyszerűen egy gravitációs erőt pakolt be a galxisok közepére és a csillagokna meg van tömege oszt ennyi?
  • Dzsini
    Valószínűleg vannak szupermasszív fekete lyukak (a körülötte keringő csillagok alapján), és mivel a jelenlegi fizikai modellünk nem tud számolni azzal, hogy mi történik az eseményhorizonton túl (kvantumgravitációs modell kéne), ezért az ütközés eredményének kiszámolásához várjunk addig, amíg lesz :)

valószínűleg egyesülnek
  • molnibalage83
    A galaxisok magjában akkor most vannak gigantikus fekete lyukat vagy sem? Ha azok ütköznek, akkor mi lenne? :)
  • Prof William
    Jaja. Ez pár másodperc rendkívül hosszú időintervallumot fed le.

Azt írták, hogy a csillagok vagy naprendszerek ütközésének még így is közel 0 a valószínűsége + ha még lesz akkor bámilyen civilizáció (vagy civilizációk) fel sem fog tűnni nekik.

Amúgy a végét sosem láttam ennek... Végül mi lesz amikor lecsillapodnak a kedélyek? 1 nagy közös galaxis ami majd idővel újra spirál lesz?
  • Dzsini
    Hát, ez azért pármilliószorosra felgyorsított :)
    Mi az Andromédával fogunk ütközni ~4 milliárd év múlva, van amúgy néhány "pillanatképünk" épp aktuális összeérésekről.
    Galaxy Zoo-ban is bele lehet futni, van is külön "merger" különlegesség jelölő gombjuk.
  • molnibalage83
    Istenkirály modell. Egyébként mennyire gyakori ez? Hány ilyen galaxist sikerült eddig megfigyelni, ami ilyen állapot felé tart vagy éppen ütközésben vannak?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.10. 14:08:18
  • Dzsini
    Az ott szétrepülő pöttyök:
  • Prof William
    Yuggoth a legjobb név. Már Lovecraft is megírta, hogy innen jönnek a rák-gomba ufók. :)