Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A gond az, hogy sok tonnányi anyag kibányászásához már olyan bányász-robotokat és szállító robotjármûveket kell gyártani, amelyek tömege aligha szerény -> megint ott tartunk, hogy a feljuttatás a fõ költségtényezõ.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

De amelyik számmal dobálóztak, h az egyévi világtermelés, stb. az egy nagy 100km-es kisbolygó volt. És nem volt arról szó, h arról milyen ütemben tudnának szállítani.

Nem a nagyokkal kezdenének.

LEO csak a kisebbeknél merült fel és azok közül is csak NEO-knál. Ha már úgyis itt száguldanak el a közelünkben, lehet nem kell sok a pályájuk módosítására. De megcsinálhatják, h bányászrobotot küldenek rá és x évente (amikor újra Föld közelbe ér) egy szállító modul hozza vissza a "termést".
Ezekrõl a cikkben is szó volt.
A lényeg, h ez koncepció és vannak, akik úgy látják nincsen annyira távol a megvalósulástól, h ne érné meg nekik érdeklõdni/befektetni.

Molnibalage
A dolog szépséghibája az, hogy ha valamibõl hirtelen sok lesz, akkor az ára is zuhan. Tehát a bibi az, hogy ha lehetõvé válig nagy mennyiségben mai árak mellett ûrányászni, akkor a kínálat bõvülése az, ami alávág a dolognak...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
Gondolom az ásványokkal, fémekkel nem kell olyan kesztyûs kézzel bánni, mint emberekkel, tehát valamelyest olcsóbb lehet a visszajuttatása a felszínre - vannak arról számítások, hogy mennyivel?

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu
Az emberes misszió volt, és eredetileg nem az volt a célja, hogy Holdkõzetet hozzanak vissza. Az csak "mellékes".

Egy bányászati rendszer nyilván más megoldásokhoz, más megközelítéshez fordul.

A dolog fõ mozgatórugója az, hogy hosszú távon megtérülhet a befektetés...

Én nem látom akkora képtelenségnek, de az biztos hogy nem mostanában lesz ez jövedelmezõ. Szerintem a szükséges technológia egyenlõre túl drága.
Ha mondjuk találnék egy nagyobb darab aranyrögöt, lehet én is elgondolkoznék rajta, hogy aszteroidát csináljak belõle.
Molnibalage
Vicc az egész. 400 kg holdkõzet lehozatalan volt 61-es dollárban 24 millárd. Ha 100-zal osztod akkor is reménytelen. Ha csiszolt gyémátok hevernének odafent azokért sem érné meg felmenni.

Az meg külön facpalmos, hogy LEO-ra akarnak rángatni ekkora tömegeket? És, ha elkezdenek magasságot veszteni? Tényleg saját magunknak kell aszterodiát a Földbe vezetni...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu

Nagyon fasza! <#eljen>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dísznek jók, meg fényt is adnak csöppet. Most egy villanykörte hogy nézett volna már ki... <#idiota>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini

Stressz helyzetben könnyebb és gyorsabb átkapcsolni egy kapcsolót, mit kijelzõk menüiben zongorázni. Plusz így az MS1 kezei is rendelkezésre állnak.
Köszi szépen!
Nem értem, miért nem sikerül néha.

Walk the Talk.

[NST]Cifu
Nem igazán értettem, hogy a digitális "glass cockpit" upgrade után miért nem szüntették meg az összes analóg mûszert... Hatásosan néz ki, de ergonómikusnak nem nevezném...

Endeavour pilótafülke

(javítottam a linket - Cifu)

Walk the Talk.

Dzsini
Azért vannak kevésbé vitatható égi tünemények is, a fejlécben is szereplõ Lófej-köd például egészen rendben van 😊

...pedig az sem olyan fotogén más spektrumban fotózva:

a kék foltokból egy nyuszi vagy egy szamár fejet is össze lehet rakni

ezt a tarantulát meg a mai képeken... inkább hagyjuk

Dzsini
Hát, ha 1751-ben te írod le, akkor lehet, hogy az lett volna a neve 😊

Molnibalage
Nekem ez inkább nagyszemû ördögnek tûnik.

Dzsini
Nagyjából így:

A lenti kép ennek a középsõ, bal alsó részét mutatja más színekkel - a leírója a 18. század közepén még jóval kisebb pontosságú eszközökkel rendelkezett.

jah én is bírom az ilyen elnevezéseket
gyak minden mást beleképzelek, de akárhogyan keresem, amirõl a nevet kapta, azt már nem találom (persze van néhány kivétel)
olyan képet kéne mutassanak az 1. ránézõnek, ahol körülhatárolják, h miért látszik olyan alakúnak

Punkerwork
én ebben nem látok pókot, nem lehet hogy a lencsére mászott rá? 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Molnibalage

Dzsini
Jövõ héten lesz 22 éve, hogy útjára indult a Hubble ûrteleszkóp. Ennek örömére a Hubblesite közzétett néhány gyönyörû képet a Tarantula-ködrõl:

Az igazi ínyencség viszont egy figyelmeztetés után érhetõ csak el, letölthetõ az eredeti, 20323 X 16259 pixeles, veszteségmentes TIFF álomány is, és annak JPG változata is, 643 illetve 169 megabájtban. Böngészõben megtekintésre nem ajánlott 😊

Termeszetesen ismerem azokat akiket felsoroltál (Lutz Kayser leszámítva). Viszont számomra Musk akkor is messze kiemelkedik a hasonló emberek körül. Nem csak a SpaceX-et hozta létre, hanem ott van a Tesla meg a SolarCity is. Õ tipikusan egy olyan ember, aki tényleg próbál tenni valamit az emberiségért nemcsak ül a millióin és ezért borzasztóan becsülöm.

[NST]Cifu
Akadnak hasonlóak, csak nem mindenki sikeres, és sokszor külsõ tényezõk miatt. Az CRPU rakétákról már volt szó, Lutz Kayser lehetett volna az 1970-es és 80-as évek Elon Musk-ja és az OTRAG lehetett volna az elsõ SpaceX. Nem így alakult.

Egy 5 modulos CRPU rakéta 1978-ból, látható, hogy minden a költségcsökkentésrõl szól

Ott van a BlueOrigin és mögötte Jeff Bezos, aki Musk-hoz hasonlóan az internet iparágban szedte meg magát.

Ott van a Peter Madsen és a Copenhagen Suborbital, Madsen csinálta meg a legnagyobb privát tengeralattjárót, és a CS is szépen halad, tavaly elindították a HEAT 1X-et, és ahhoz képest, hogy még amatõr rakétákhoz képest is hajmeresztõ dolgokat engedtek meg maguknak, hogy minél olcsóbban érjék el a célt, nagyon tudnak.

CS 2011 plakát a HEAT 1X indításával

De elõ lehetne hozni a Burt Rutan-t és a Scaled Composite céget is. Õk voltak az elsõ civi suborbital repülés uttörõi.

Szóval vannak ilyen emberek...

Elon Musk Interview a Daily Showban

Több ilyen ember kéne erre a bolygóra!

Dzsini
Megvannak a prioritások, ez az igazi ûrkutatás: szeszt fõznek az ISS-en
"Elsõ alkalommal fõznek szeszt a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) fedélzetén. A kísérlet célja, hogy a whisky elõállításánál pontosabban megértsék a gravitáció szerepét. A híres ardbegi whisky két alkotóelemét, a malátát és a füstölt tölgyet még tavaly októberben juttatták fel a Nemzetközi Ûrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelõdését kíséri figyelemmel mikrogravitációs környezetben."

(értem én, hogy van haszna egy ilyen kutatásnak, hosszabb távú utazásoknál fontos lehet, hogy egy ilyen érlelõdés mennyire másképp mûködik, de mókásan jött ki a cikk)

Imremagdi
Ezt a cikket elsõ olvasásra se értettem.

Hajtómûveket? Azok rá vannak "csavarozva" az elsõ fokozatra!

Hogy akarják azokat leszedni 4000 méter mélyen?

Vízbe, majd tengerfenékbe csapódáskor elég nagy ütés érhette õket, simán lehet, hogy palacsintává lapultak.

http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1

Szerintem lemaradtam. Azt nem értettem, hogy a xenon hogyan lehet sûrûbb.

[NST]Cifu
A halmazállapot mióta függ ettõl? Van higanygõz is, csak megfelelõ nyomás/hõmérséklet kell hozzá.

Ha nem kérdezek rá, a cikkbõl sosem érteném meg, köszi! Viszont egy valamit még nem értek: miért lehet sûrûbb a xenon más (nemes)gázoknál? Elvileg több elektron = nagyobb atom = nagyobb molekulák, nem? Vagy a kötéstávolság olyan alacsony?

[NST]Cifu
Elõször is: a cikk iszonyú gáz, azzal kezdi, hogy a jelenlegi, napenergiára alapuló meghajtást válhatja ki. Napenergián alapulónak én a napvitorlást nevezném, az meg még igencsak gyerekcipõben jár.

Az, hogy az energiát napenergiából nyerik, teljesen független a meghajtástól.

No mindegy... 😛

Az ionizáció nem függ össze azzal, hogy nemesgáz az adott anyag, a nemesgáz "sérthetettlensége" csak kémiai reakcióknál számít, itt viszont nem errõl van szó.

Az ionizálást teljesen hétköznapi katód-anód párossal csinálják, az kettõ között áramló elektronokkal lehet ionizálni a gázt, és azért használnak Xenon-t, mert

1.: Alacsony elektromos feszültség kell az ionizációhoz (12,1eV, szemben például a Hidrogénnel, amihez 13,6eV kell).
2.: Sûrû, így adott molekulamennyiség kevesebb helyett foglal.

Utánpótlás nincs. Létezik olyan elképzelés, amely hatalmas mágnesekkel az ûrben található hidrogén-atomokat gyûjti össze, sûríti, és ezt használja fel üzemanyagként, de ez az elképzelés életképessége erõsen megkérdõjelezhetõ (ezt hívják egyébként Bussard-jetnek).

Az Ion-hajtómû elõnye, hogy nagyon jó a hatékonysága. Ezt Isp-nek nevezik, és alapvetõen arról van szó, hogy adott tömegû üzemanyagból mennyi tolóerõt lehet termelni adott idõn belõl. A tömeg és a tolóerõ kiüti egymást a képletbõl, így egy másodpercre vetített idõ jön ki.

A kémiai rakétahajtómûvek általában 200-500 Isp között tudnak teljesíteni, a nukleáris-kémiai hajtómûvek 1000 Isp körül, az Ion-hajtómûvek viszont 2000-4000 Isp körül tudnak, vagyis 1kg üzemanyagból mintegy 10x annyi hasznosítható tolóerõ-idõt tudnak generálni. Maga a tolóerõ persze nagyon kevés (legfeljebb pár tíz Newton), de még így is ez a legjobb jelenleg elérhetõ bolygóközi meghajtás.

Hogyan ionizálják a nemesgázokat, a pl. Xenont? És mi az utánpótlás, egy idõ után ez is elfogy, nem?

Molnibalage
Nem látni a fotón csillagokat! Sakcok, ez is biztos összeesküvés volt! 😊

Egyébként döbbenetesen szép fotók vannak a sorozatban.

Dzsini

veszelka
Molnibalage
Csak egy Lenink kép hiányzik. 😊

Dzsini
A legénység a Zvezda modulban várja az ISS vészhelyzet végét - a legérdekesebb a kép háttere szerintem:

Mária, Jézus, az apostolok és Gagarin.
forrás: PuliBlog

Halálsugár? <#ijedt><#idiota>

A kamera szép meglepetés volt. Mi lehet még a fedélzeten? 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Dzsini
De jó, pár napja keresgéltem valami információt arról, hogy mi a helyzet velük, de csak a fellövés után pár napos híreket találtam.

Összefoglaló a Vegával fellõtt Cubesatok teljesítményérõl. Gyakorlatilag csak a MaSat mûködik probléma mentesen. <#taps><#eljen>

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
Ezek alapján nem. Akkor viszont tényleg érdekes kérdés, hiszen 11 Saturn V. indítás volt, és nem hiszem, hogy jelentõsen eltérõ pályaelemekkel indultak volna, hogy határozottan meg lehessen különböztetni õket a fokozatok visszahullása terén...

Dzsini
A cikk alapján még nem hozta fel, és több, mint 40 éve pihen a tenger alján... gondolod, hogy egy beleütött sorszámot el lehet rajta olvasni négyezer méter mélyen? (az angol nyelvû cikkben azt írja, szonárral érzékelték egyelõre - ilyen fejlett lenne már a szonártechnológia? 😊)

"I'm excited to report that, using state-of-the-art deep sea sonar, the team has found the Apollo 11 engines lying 14,000 feet below the surface, and we're making plans to attempt to raise one or more of them from the ocean floor. We don't know yet what condition these engines might be in - they hit the ocean at high velocity and have been in salt water for more than 40 years. On the other hand, they're made of tough stuff, so we'll see."

[NST]Cifu
Sorozatszám? 😊