Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Forrás Spacex:
http://www.spacex.com/updates_archive.php?page=0205-0505

"Changing to TEA-TEB (pyrophoric) ignition, which we already use on the Kestrel engine, from torch ignition. There is just too much to go wrong with a torch igniter, whereas TEA-TEB is a lot simpler. Historically, most LOX/RP engines, such as the Saturn V F-1, have used TEA-TEB."
Dzsini
Kíváncsi leszek a forrásmegjelölésre a cikkben 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu
A vízesõ hiányáról tudtam, viszont arról nem, hogy a Merlin kémiai gyújtású.

Nem baj, ha a SpaceX cikkben "ellopom" az új információt? ^_^

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
Ezért szeretjük a szakértõ újságírást 😊 köszi a javítást, szerencsére a lényeg (hogy miért is történt a leállás) nem torzult.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Sem zuhany sem szikraesõ nincs. A Merlin hajtómûvek kémiai gyújtásúak.

Ez van amikor az újságíró kimásolja a Shuttle indítások szövegrészletét.
Kár hogy nem indították el, a héten ez lett volna a hatodik ûrrakéta indítás, amire elég régen lehetett példa, ha egyáltalán volt.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
A NASA közvetítésén látható volt, ahogy minden úgy történik, ahogy az a visszaszámlálás utolsó másodperceiben szokott: a kilövõállás alatt megnyitották a rakományt és a rakétát védõ óriászuhanyt, és a begyújtást végzõ szikraesõ belobbantotta a hajtõmûvekbõl kiáramló üzemanyagot. Aztán nagyjából két másodperccel ezután a kilövést irányító számítógép letiltotta a rendszert. Az elsõ jelentések szerint az utolsó másodpercekben lefutó hibakeresés a Falcon–9-es hordozórakéta 9 hajtómûvébõl egyben, az ötösben túl magas nyomást mért, így még idejében, a begyújtás után, de az elemelkedés elõtt megállította a folyamatokat.

A sikertelen kísérletet követõ következõ próbálkozásig legalább 72 órának el kell telnie, így legkorábban kedden van esély az elsõ polgári ûrjármû startjára, ami 3 nap keringés után a Nemzetközi Ûrállomást is megközelíti, és szerencsés esetben egy robotkar segítségével össze is kapcsolódik azzal.

A Falcon–9-es rakétatípusnál gyakoriak az utolsó másodperces leállások, a számítógép a legkisebb adateltérésre is így reagál. A javítás általában nem áll többõl, mint az adott határérték felülvizsgálás utáni módosításából, azonban ezúttal nincs lehetõség gyors második indításra, hiszen az ûrállomás messze jár attól a pozíciótól, ahol a sikeres találkozás miatt lennie kéne.
index

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
Kedden.

Dzsini
Gondolom most tárgyalják meg, hogy lesz-e most indítás, vagy csak két nap múlva.

Molnibalage
Mát fúvatják le az tüzelõanyagot. Ebbõl nem lesz indítás szerintem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
Valamelyik paraméter nem stimmelt az egyik hajtómûtérben, most azt mondják.

Dzsini
Azt mondják a számítógép állította le, mert nem érezte, hogy megindult a rakéta - most kapcsolják át kézi vezérlésre.

Molnibalage
Pont a visszaszámlálsra értem oda. Viszont valami komoly gabasz van...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
De jó, el is felejtettem 😊

DrRadon
Sok sikert Dragon, hajrá SpaceX!

nasa közvetítés

Dzsini

A mai APOD illusztrációja rávilágít arra is, h a közelben valószínûbb, h fémsziklákat, mintsem vízjeges aszteroidák találhatóak.

Dzsini

Dzsini
... meghalt majdnem 3 milliárd éve 😊

video, és részletesebb beszámoló a Hubblesite-on.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Dzsini
Ide is el kellene menni...

Teppik Amon
Hogy ne csak ûrbányászat legyen.
Bakonybélben megnyílt a Pannon Csillagda.
néhány fotó

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Bár az Ir és Os harmad annyiba kerül, mint a Pt

PGE (Platinum Group Element)-rõl van szó (6 elem). Csak ha árat akarunk nézni, meg elõfordulást/koncentrációt, akkor célszerû egyrõl beszélni és a Pt-t választottam erre. De a másik 5 elemmel is hasonló a helyzet. Az én periódusos rendszerembe Pt, Ir, Os a legsûrûbb elemek és ezekrõl van szó.

A Pt ≈40%-át autó katalizátorokba használnák, ≈20%-át kémiai eljárásoknál katalizátornak. A maradék elektronika, meg egyéb...
Egyébként annyira szükség van rá, h a hulladék újrahasznosításban is igyekeznek minden grammot összegyûjteni. De még kiégett nukleáris fûtõanyagokból is kitermelik, amire nem adnák a fejüket, ha nem kéne annyira, mert egyéb instabil izotópokat is szûrniük kell.

Bucser
most neztem. a legnagyobb szerepe a hidrogén begyújtásában van.

"The most common use of platinum is as a catalyst in chemical reactions, many times as platinum black. It has been employed in this application since the early 19th century, when platinum powder was used to catalyze the ignition of hydrogen. Its most important application is in automobiles as a catalytic converter, which allows the complete combustion of low concentrations of unburned hydrocarbons from the exhaust into carbon dioxide and water vapor. Platinum is also used in the petroleum industry as a catalyst in a number of separate processes, but especially in catalytic reforming of straight run naphthas into higher-octane gasoline which becomes rich in aromatic compounds. PtO2, also known as Adams' catalyst, is used as a hydrogenation catalyst, specifically for vegetable oils.<24> Platinum metal also strongly catalyzes the decomposition of hydrogen peroxide into water and oxygen gas."

Ja a forrás Wiki.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
A titán is ilyen, és abból sokkal több van.

Bucser
"Platinum is used in catalytic converters, laboratory equipment, electrical contacts and electrodes, platinum resistance thermometers, dentistry equipment"

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
orvosi implantátumokban. ugyanis az egyik olyan fém amit nem vet ki a szervezet gyógyszerezés nélkül.

Molnibalage
A "nem értem a célt" nem egyenlõ az akkurátsan való támadással. Eleddig egy olyan anyagot tudtak mondani, ami olyan ritka idelet, hogy tonnákban mérik az éves kitermelést.

Azt a részét viszont nem vágom, hogy lesüllyed a földkéregbe. Számtalan nehézfém van és még sûrûbb anyag, ami nagy koncentrációban bányászható. Akkor miét pont a Platina ilyen rika?

Évi ~100 tonnás termelés mellett mire használják fel egyébként a platinát?

Becslések alapján kb 3 nagyságrenddel nagyobb koncentrációban fordulnak elõ, mint a földkéregben. Persze az így is kérdés, h ez egyenletesen oszlik el az aszteroidákban vagy van egy típus, amelyikben nagyobb koncentrációban.

[NST]Cifu
Továbbra sem kell ilyen akkurátusan támadni egy olyan elképzelést, amelynél a platina és a vízjég bányászat még csak távoli opció.

Viszont ahogy alant Polarka rámutatott, a platina valóban ritkafém, és van kereslet iránta. Ha a PR tervei jól haladnak, én úgy becsülõm, hogy úgy 10 év múlva kezdhetnek el bányászni. A vízjég ugyan az elsõdleges cél, de ha például a Platina ára felmegy 2000-3000US$/uncia szintjéra, akkor bizony nem csodálkoznék, hogy ha a platina-bányászatban igenis látnának páran fantáziát.

Igen, kérdéses, hogy rentábilis lesz rövid távon, de ha egyben kifejlesztik a technológiát, akkor a megtérülés idõben igenis realizálódhat.

És ismét visszautalnék arra, hogy a PR nem csak a bányászatból (illetve adott esetben a bányászatra való robotokból) szerez, szerezhet bevételt, már az odáig tartó úton is lesz bevétele a tervek szerint...

Elvileg nagyobb a koncentráció, mivel mi csak a földkéreg felszínéhez férünk hozzá.
Az elõzõ mese alapján feltételezhetjük, h ugyanolyan a NEO-k összetételbeli koncentrációja, mintha az egész Földre számolnánk a koncentrációt (nemcsak a kéreg felsõ részére). Így lehetne becsülni.

Az a mondás, h a Föld kérgében ritkák, de mélyen van bõven. A Föld keletkezésekor lesüllyedtek. Azóta meg csak a meteoritok hozták, ami van.
Aztán, h kint ténylegesen mennyi van... Hát erre van a cég elsõ fázisa, h ezt megtudják.

Molnibalage
Ez mind szép. Azonban, ha a Földön ennyire ritka, akkor mitõl lenne gyakoribb odafent? Tehát nem ártana tudni. Mert, ha ott is kb. ennyire gyakori, akkor ott vagyunk, hogy miért érén meg ugyanolyan koncentráció esetén 3-5 nagyságrenddel drágábban bányászni?

Én személy szerint teljes mellszélességgel az ûrbányászat mellett vagyok (mint ahogy mindig is az ûrkutatás mellett álltam), szóval én senkit... De "lehet" egy pár ország hatalomgyakorlói másképp gondolkodnak, hogy nekik mi éri meg...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

És a PGE (Platinum-Group Elements)-ekért kit rohannál le? Az oroszokat vagy a dél-afrikaikat? Gyakorlatilag náluk van a világkészlet 90%-a.

Olvasgattam...

60 tonna a platinából a világ évi bányászati termelésének (kb. 200tonna) 30%-a. Jelenlegi árfolyamon kb. 1550$/uncia≈55$/g=55ezer$/kg-mal számolva az 3,3milliárd$. Ez egy "adag".
A kereslet növekszik. A bányászati hozam meg 2006 óta nemhogy nõtt, de csökkent.

Nyersanyagokért egyelõre egyszerûbb lerohanni idegen országokat.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

[NST]Cifu
A Planetary Resources más megoldás alapján dolgozik.

Az elsõ lépés, cirka két éven belül az Arkyd 100 széria, a Leo ûrteleszkóp. Egy olcsó, kis méretû, privát ûrteleszkóp, amit lehet Földi megfigyelésre használni (a'la GeoEye és társai), de ugyanakkor csillagászati célra is. Igaz, hogy elsõ sorban a NEO-k felderítésére használná a cég, de ugyanakkor ki lehet bérelni a Leo-t akár Földi megfigyelésre, akár csillagászati megfigyelésre.

Tehát bevételt generálnak már az elején. Hogy mennyit, az majd kiderül.

Aztán jön az Arkyd 200 (Interceptor) ûrszondák, ami egy Arkyd 100-as hajtómûcsomaggal felszerelve. Ezeket már el lehet küldeni a NEO-khoz (vagy a Hold-hoz) közeli felvételeket készíteni. Feltehetõen szintén kibérelhetõek lesznek, tehát megint lehet pénzt keresni velük.

Ezek után jönnének az Arkyd 300-asok, amelyek lézeres adatkapcsolattal bírnak már, és jobb, részletesebb érzékelõvel lesznek felszerelve - de az Arkyd 200-ason alapulnak. Ezek fogják a bányászatra alkalmasnak vélt aszteroidákat komolyabban feltérképezni.

A PR üzletpolitikája abban tér el a korábbi, hasonló cégekétõl, hogy menet közben is igyekszik bevételt termelni.

Sztem fölösleges arról vitázni, h megéri-e vagy nem és mikor.
Egyelõre ott tartanak, h infókat gyûjtenek, feltérképezik a NEO-kat, összetételüket vizsgálják majd.
Olyan ez, mint a mélytengeri próbafúrások. Ott sem sikeres a fúrások nagy része és esetleg olyan mélységben van, amit egyelõre nem lehet gazdaságosan kitermelni. De ahhoz, h legyen mirõl beszélni, mivel kalkulálni jó volna tudni, h konkrétan hol, mibõl, mennyi van.

Mélytengeri bányászatnál nagy a nyomás, sötétség van és nincsen messze (ez már beindulóban van). NEO-k nincsenek annyira közel, kicsi a nyomás, jók a látási viszonyok (valszeg más fémek nyerhetõk, mint a tenger mélyén).

Dzsini
Távoli jövõbe mutató stratégiai innovációt vagy a politika (elsõsorban háború), vagy a hobbi fog pénzelni - ez pedig túl nagy falat, hogy hobbiból belekezdjenek. Bransont nem vágta volna csõdbe, ha az egész Virgin Galactic csõdbe megy, mert csak játék, ahogy a világ körberepülése napelemes géppel, vagy a Mariana-árok aljára merülés.

Bucser
Hasonlóan nagyléptékû projekt amire azt mondanád (és asszem mondtad is a klímatopicban) hogy hülyeség. És senki nem adna rá pénzt. Valahogy mégis kaptak rá pénzt.

Molnibalage
Jó. Akkor mutass befektetõt, akiknek van erre 100 milliárdja.

www.desertec.org

Itt hol kapok választ a kérdésemre?

Bucser
Nem érted. Én nem az ûrbányászatról mint konkrétumról beszélek csak, hanem a te hozzáállásodról bármilyen távoli stratégiai innovációs célt figyelve és mindig csak egy dolgot lehet a szádból hallani, "hogyan nem lehet megcsinálni."

És most nem a Égely féle hülyeségekrõl beszélek.

Dzsini
2004-ben kezdõdött az egész ûrturizmus-dolog, tehát 10 éven belül "termelésbe" fordult - itt most ennek legalább a négyszeresérõl beszélünk, vagyis egy 40+ éves embernél (ilyen életkor minimum megvan, mire a pénzmag alapját megteremtik, Branson most 61 éves) saját élettartamon belül nem, vagy épphogycsak megvalósítható. És itt visszaértünk a tölgyfához.

Bucser
Ja és nem HITEL kell rá, hanem befektetés. Ergó nem csak hitelbõl lehet építeni hanem joint venture-el is ulajdonrészt átengedve a kapott tõkéért cserébe.

Bucser
www.desertec.org

Dzsini
Tehát adjon valaki hihetetlen mennyiségû pénzt arra, hogy 20 év után lehet, hogy valaki eljut oda, hogy esetleg ki kell hajítani az egészet. Ha nem, akkor további 20 év és sok pénz kell ahhoz, hogy az eszközök elkészüljenek, és startra kész legyen. A következõ lépés (az elõzõkkel mondjuk párhuzamosan, még a régi technológiával, drágábban) az, hogy megkeresik azokat a forrásokat, amelyeket érdemes bevonni a kitermelésbe - lehet, hogy nincsenek, lehet, hogy vannak. Ha vannak, akkor kezdõdhet a kitermelés, és a visszajuttatás. Ha ez sikeres, akkor befut az elsõ cent a befektetésbõl, és lehet reménykedni, hogy a technológia már nem lépett tovább azon, amit 20+ évvel elõtte kitaláltak, hogy jó üzlet lesz.

Ki fizetné ezt?

Molnibalage
Mutass ma bárkit, aki iszonyatosan kockázatos ötletre ad 100 millárd dollár hitelt.