Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

adamq01
-.-'

De Most ne a montázs tükörképével foglalkozzál, hanem azzal, hogy a 3. és 4. közt miért van 180 fok különbség?
Azt értem, hogy az 1. és a 7. a 2. 6. és a 3. 5. ugyan az a kép csak függõlegesen tükrözve van.
Én arról beszélek, hogy a 3. és 4. holdkép közt VÍZSZINTES tükrözés van!

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

Dzsini
Nem elfordul - a két félhold képe egymás tükörképei - ugyanaz a holdkép van tükrözve. Az elsõ és az utolsó képen ugyanígy.

Még egyszer: az a kép egy fotómontázs, nem a valódi holdállásokat mutatja be.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

adamq01
Ti megnéztétek a képet amit küldtem?
Mert egyértelmûen látszik, hogy 180 fokban elfordul!
Balról a 3. és 4. kép egyértelmû!

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

9gagrõl

International Space Station toolbox

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Dzsini
Ez egy fotómontázs, ha megnézed a holdfázisok ugyanazok a képek tükrözve. A valóságban a Hold csak a #2311-ben ismert módon "hintázik" a Földhöz képest.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

adamq01
Lehet, hogy csak sírt 😄

adamq01
Lenne egy kérdésem.

A Hold az forog a Földrõl nézve párhuzamosan?

Csak, mert én úgy tudtam, hogy nem, de ezeken a fotókon látható, (a foltokból ítélve), hogy forog párhuzamosan is.

Molnibalage
Mert?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Integessetek a szaturnusz felé fél 12-kor.
Remélem nem lesz felhõs az idõ...:-D

PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe

Víz a sisakban...

Eddig nem találtak hibát... mivan, ha nem is víz volt? <#idiota>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Ez a film kegyetlenül ott van a szeren! <#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

joebacsi
fájdalmas 😊
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

[NST]Cifu
Az már fájdalmasabb döntés lesz, hogy mégis ki és milyen feltételek mellett bányászhat csak. Ez az a forró kása, amit egyre többen kerülgetnek, és egyszer mindenképpen ki fog borulni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
Azért elég nagy a Hold felszíne, hogy néhány focipályányi védett terület ne fájjon senkinek.

Ha a volt szovjet, orosz és a leendõ kínai és egyéb egységek ugyanilyen elbírálásban részesülnek, akkor se lesz gond azzal, ha szanaszét akarják bányászni a felszínt 😊

Molnibalage
Eddig az elsõ és utolsó helyeknél kérték azt, hogy tartsák tiszteletben a tervezés során a két helyszín környékét.

DrRadon
Az Amerikaiak nemzeti parkokat akarnak a Holdon. Az Apolló-11 leszállási helyével még egyet is értenék, mivel tényleg fontos mérföldkõ volt, de szerintetek nem túlzás az, hogy emellett az összes többi leszálló helyét is nemzeti parkká akarják nyilvánítani, vagy hogy az Apolló-13 küldetés néhány roncsának becsapódási helyét is védetté akarják tenni?

Dzsini
Aki jár oda, az nyugodtan tegye meg, én itt lakok, nincs olyan nagy pörgés, hogy több helyen ugyanarról beszélgessek 😊

Amúgy igen, jelenleg a legegyszerûbben észlelhetõ exobolygók azok, amelyek nagyok és közel vannak a csillagokhoz.

Érdekes, szóval egy merkúri közelségben lévõ, Jupiter méretû Neptunuszt képzeljünk el. Egyébként ha már van exobolygó topik, talán oda (is) kellene linkelni az ilyeneket.

Dzsini

az elsõ exobolygó, aminek sikerült a látható színét is meghatározni

"A fedési exobolygó-rendszerek esetében a bolygópálya a látóirányunkba esik, így a bolygó minden keringés során elhalad a csillag elõtt, a csillagfény elnyelõdése szépen észlelhetõ. Ezután a csillag is eltakarja a bolygót, ami visszaveri a csillagfény, és közvetlenül a fedés elõtt teli fázisúnak látszik (gondoljunk csak a Vénusz mozgására, fázisváltozásaira), ilyenkor a fényesség csökkenése – ha a bolygó elég nagy méretû a csillaghoz képest – mûszereinkkel kimérhetõ. Ha a fedés elõtti színképeket (amikor a csillag és a bolygó visszavert fényét egyszerre látjuk) összehasonlítjuk azokkal, amelyeket akkor készítettek, amikor a bolygó a csillag mögött volt, a két spektrum közötti apró intenzitás-különbségekbõl következtetni lehet a bolygó fényvisszaverõ-képességére, és az elhalványodás maximumának hullámhosszából a színére is. Az eredmények alapján tehát a HD 189733b fényvisszaverõ-képessége a Földével egyezõ, 0,4-es (a ráesõ fény 40%-át veri vissza), színe pedig azúrkék."

... 63 fényév távolságból.

Dzsini
"én kérek elnézést" kategóriába:

Dzsini
Normál polgári repülésnél 100-150 indulásonként van egy olyan üzemzavar, ami miatt legalább 3 órás késés adódik. Nem az a 149 kerül a hírekbe, ahol jól mennek a dolgok.

[NST]Cifu
Milyen "sok" bakiról beszélünk?

A Proton / Briz-M esetében a következõ képen nézünk ki:

2010: 12 indítás, 1 sikertelen
2011: 9 indítás, 2 félig sikeres (a Briz-M ill. Briz-KM hibája miatt alacsonyabb pályára állt a mûhold mindkét esetben)
2012: 11 indítás, 2 sikertelen, mindkét esetben a Briz-M fokozat volt a probléma
2013: 5 indítás eddig, ebbõl egy sikertelen

Ezen kívül egy "oroszb baki" volt még volt az elmúlt években (egy Szojuz-2.1b/Fregatt), hacsak az idén februári Sea Launch-ot nem soroljuk ide, de a Sea Launch egy Orosz-Amerikai-Norvég-Ukrán nemzetközi cég.

Még egy kis számmisztika:

2013: Eleddig 36 indítás, ebbõl 15 orosz, amibõl 1 volt sikertelen.
2012: 68 indítási kísérlet, ebbõl 26 orosz, amibõl 24 sikeres (a két Proton/Briz indítás volt a "ludas")
2011: 65 indítás, ebbõl 25 orosz, ebbõl 1 sikertelen (Szojuz-2.1b/Fregatt), 2 félig sikeres (a már említett Briz fokozat hibák)
2010: 44 indítás, ebbõl 23 orosz, ebbõl egy Proton/Briz indítás sikertelen

Szóval a "sok" baki talán onnan adódik, hogy az oroszok indítják a legtöbb rakétát (ha a Sea Launch-ot ide vesszük, akkor persze mind az indítások, mind a kudarcok terén adhatunk még hozzá további adatokat).

Dzsini
Amit #2291-ben írtak, plusz a sikeres fellövésekrõl nincs hír 😊
(többek között elég folyamatos a postajárat az ûrállomásra)

Molnibalage
Mindenhol elõfordulnak pechszériák. A USAF 50 éves évforulóját pl. olyan katasztrófasorozat árnyékolta be, amire azóta sem volt példa. Egy napos reptilalmat rendeltek el, amit elõre is kellett hozni, mikor megint odaverte magát a vas. Sok ember újra vizsgáztattak bizonyos dolgokból, nyomoztak, vizsgálódtak és semmit nem tudtak kimutatni. A véletlen hozta összes azt, hogy a statisztikai átlagról nagymértékben eltért a balesetek és katasztrófák száma.

A polgári repülésben is volt olyan a '80-as években, hogy egy adott évben példátlanul kevesen haltak meg nagy kereskedelmi utasszállító balesetben. Aztán mikor a következõ évben valaki verte a tamtamot, hogy 100%-kal nõtt a tavalyihoz képest, akkor közölték, hogy a tavalyi év messze átlag alatti volt, a 100%-os növekedés az elõzõ évtized átlagának megfelelt.

Mi ez a sok baki az oroszoknál??? Mostanában sorra potyognak/robbannak fel a különféle rakéták/mûholdak náluk. Nem volt olyan sok régebben. Szabotálja valaki ott?
Nem egy emberen kék egyenruha volt, valószínûleg az ûrközpontban dolgoznak. A robbanást megúszták, de a vörös füstfelhõbõl is látszik hogy sok mérgezõ gáz szabadulhatott el, a helyükben megnézném merrõl fúj a szél.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
Továbbra sincs jobb módszer, mint egy nagy vödör éghetõ anyag tetejére rakni a felküldenivalót, és alágyújtani 😞
Persze, az esetek túlnyomó részében nincs gond.

szerintem mezei bámészkodók, elég távolról nézték és látszik az úton egy stoptábla is, gondolom addig lehet menni

Molnibalage
A videózók "mezei" bámészkodók voltak? Azért mázlijuk is volt, mert a video alapján még jó, hogy nem feléjük tért le a cucc.

Proton-Glonass becsapódás

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
Tiszteletre méltó hapsi.

Molnibalage

Dzsini
Chris Hadfield visszatért a Földre.

"144 days on the #ISS, 146 days in space, 2,336 orbits around the planet and clocked almost 62 million miles. What a ride!"

Nem. Ez a szivárgás a rács legvégén maximum az áramellátás 1/8 részének a kiesését okozza.

A személyzetre az jelenthet veszélyt ha 50 méterrel arrébb, a lakott moduloknál történik ammóniaszivárgás.

Kellemetlen lehet még, ha a kint esetleg a ruhájukra tapadó ammóniahavat beviszik a zsilipen. Ezt úgy igyekeznek elkerülni, hogy a zsilipbe visszatérés elõtt napoznak egy kicsit, hogy ami lehet az elszublimáljon.
Fulcrum11
Hadfield: "This type of event is what the years of training were for." - gondolom, hogy valamit nekik kell megoldani hirtelen, külsõ erõforrás nélkül.
A sisakkamerák adatkapcsolatán még van mit javítani... De izgalmas nézni, ritkán van közelkép az ISS ezen részérõl 😊

Molnibalage
Ez nem az egyik elképzelhetõ legveszélyesebb helyzet? Chris Hadfield minta errõl beszélt volna vagy az egyik régebbi videón valamelyik nõi ûrhajós.

Dzsini
A tudomány fõtémának sok szeretettel:

50 évvel Gagarin után a Vosztok ûrkapszula még mindig használatban van, csak már nem emberek hanem egerek utaznak benne:

Dzsini

Cost of the Mars Curiosity Rover - $800 million

Cost of a team to operate the Mars Rover - $1 billion

Total Cost of the Mars Science Laboratory mission - $2.5 billion

Accidentally drawing a penis on the surface of another planet - Priceless

Dzsini
December 21 óta van fent, öt hónapra szól a parancsnoki kinevezése.

a twittere egészen mókás néha 😊

Igen ez kell a népnek. Remélem észbekapnak, hogy szomjazik a nép az ilyen és még komolyabb kisérletekre, nem fog megszünni ha lejön. Egyébként meddig van fönt?

PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe

Molnibalage
Én már azon behalok, hogy fogja a mikrofont, elengedi és újra felveszi, miközben az ottan marad a helyén. Minta valami vígjáték lenne, pedig nem. 😊

MerlinW
Ez is jópofa volt😊

[merlinw.org]

[NST]Cifu
A CSA eddig is toppon volt az ûrhajósai kiválasztása terén, mindig jó kommunikációs képességû, empatikus embereket válogattak be, és ügyeltek arra, hogy a lakosság "magáénak érezze" az ûrprogramokat. Az ilyen videókat látva nagyon jó munkát is végeztek. 😊

Dzsini
Chris Hadfieldet szeretjük, amióta csak fent van, önti a fotókat és a videókat az Állomásról.

Dzsini
1961-ben a ami napon kerülte meg az ûrben a Földet Jurij Gagarin, 1981-ben ezen a napon indult el a Columbia az STS-1 küldetésre.
Április 12 az ûrhajózás világnapja.

gothmog
Elég nagy csúsztatás, viszont így jól néz ki, és köré lehet kanyarítani mindenféle ezoterikus fasságot.