10000
-
#3686 Pont ezt akaram leírn, de nekem egy vicc ugrott be erről.
Terápián képeket mutogat a pszichológus a betegnek. Először egy kört ábrázoló képet mutat.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy négyzetet.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy háromszöget.
- Na és erről mi jut eszébe?
- Pina.
- Hát azt hiszem a probléma egyértelmű. Maga túlságosan sokat gondol a nemi életre.
- Én? Hiszen maga rajzol folyton pinát... -
#3685 Snowden klasszikus kalapács aki mindent szögnek néz, itt az ellenérvelés -
#3684 Pont erről beszélnek, hogy megfelelően fejlett titkos üzenet már megkülönböztethetetlen lehet, hiszen nem találni benne ilyesmit, mert abból már el lehet indulni. És ha olyan frekvenciasávon terjesztik, ahol pl. a kozmikus háttérsugárzás is van...
Érdekes elgondolás szerintem. -
#3683 A mai, földi titkosításoknak is van egyfajta üteme, modulációja, elhelyezkedése a frekvenciasávon (pivot jelek, stb.), ami felismerhetően üzenetté teszi, de a fehérzaj nem ilyen. Ettől persze még nagyon is lehetséges, hogy nem ismerjük fel, hogy ami hozzánk érkezik, abban megbújhat üzenet, még ha nem is célzottan. Viszont, ha azt nézzük, hogy a földi nagy teljesítményű adások is csak kb. 50-60 éve jelentek meg, és ami kiszóródott az űrbe, kb. ugyanennyi fényévnyire juthatott el, az nem valami sok. Egy földihez hasonló szintű civilizációnak ekkora távolságon belül kellene lennie, hogy egyáltalán legyen esélye is valami torz zagyvaságot meghallani abból, amit sugárzunk. Ez azért - valljuk be - igen pici esély... -
#3682 Neil deGrasse Tyson beszélgetett Edward Snowdennel (meghallgatható: első rész, második rész)
Elég sok témát érintenek, többek között volt egy felvetés, miszerint ha egy civilizáció hasonló irányba fejlődik, mint az emberiség, akkor természetesnek fogja tartani, hogy a kommunikációját hozzánk hasonlóan titkosítja. Megfelelően titkosított adatfolyam pedig gyakorlatilag megkülönböztethetetlen lehet a fehérzajtól, a kozmikus háttérsugárzástól. Tehát ez is megoldása lehet a Fermi-paradoxonnak - érzékeljük más civilizációk jeleit, csak nem tudjuk, hogy az egyáltalán jel. -
Pares #3681 Tekintve a résztvevőket, szerintem több mint valószínű, hogy ERRŐL lesz szó.
August 5th, 2011: "...In fact, scientists say, Ojha had found the first evidence of finger-like features on the slope of the crater that could be liquid briny water on Mars, although scientists do not know for sure. The source of this water could be below the surface, but that has yet to be determined, Ojha said.
"There's going to be years of research put into this to even prove that this is definitely a proof of water. And from that, we can move on: OK if this is water, what are the chances that life could be in these kinds of surroundings?" he said." -
#3680 ja közeleg a jövő évi büdzsé kihirdetése ezek szerint :D -
#3679 Hát ja, párszor már elsütötték ezt... -
kissssss #3678 mindjárt lerágom az összes körmöt a kezemről lábamról..... (nem) -
#3677 A NASA hétfőn valami nagy horderejű bejelentésre készül a Marssal kapcsolatban. -
#3676 Az érdekes az, hogy ez a "kígyóbőr" felszíni mintázat, amit a képek mutattak, ismereteink szerint csak aktív légkör mellett alakulhatna ki. Eddig azt hittük, a Plútó légköre jelentéktelen lehet, de a szonda első képein is sokkal kiterjedtebbnek tűnt a mérések alapján. Ilyen hullámos mintázatot meg a Földön a szél szokott kialakítani. -
#3675 A NASA részleteiben is ismertette a Mars utazás terveit és ütemezését. -
Sequoyah #3674 Sztem lesz olyan elvetemult aki meg ki is keresi a valodi kepek kozott, hogy ez hol is van pontosan, es stimmelni is fog:D -
#3673 A vicc az, hogy a fantáziarjz a wikin nem is tévedett akkorát..
-
Sequoyah #3672 Par szep keptol nem lesz hirtelen ujra bolygo, de ha ma dontenenek a statuszanak a sorsarol, ilyen kepek utan senkinek sem lenne szive elvenni tole a bolygo statuszt:) -
#3671 Ismét "péntek" és ismét új Plútó képek! Baromi jól néznek ki, nem hittem volna, hogy ennyire részletgazdag képek fognak születni. -
#3670 Pár részlet a mostanában előkerült Neumann-hajtóműről. Nem vagyok a téma szakértője, de nekem egyelőre nem tűnik annyira hatékonynak. -
Garga Pitic #3669 A "The Right Stuff"-ban John Glenn startjához használtak belőle egy részletet. -
Pares #3668 Gustav Holst - A bolygók - Jupiter
Ennek a 8-bites változata.
A bolygók az egyik kedvencem.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2015.09.20. 14:28:12 -
kamionosjoe #3667 Nehezen de le lehet rakni, viszont ez a zene rohadt idegesítő. -
#3666 nekem sikerült most, de űber nehéz -
Irasidus #3664 Grasshopper Game a SpaceX-től. Csak hogy mindenki átérezze, hogy mennyire nehéz leszállni egy rakétafokozattal egy célpontra. (Nekem egyszer sem sikerült.) -
#3663 A-Z-T-A-K-U-R-V-A! -
kissssss #3662 -
#3661 Friss Pluto képek, brutál jók! -
Sequoyah #3660 Idezem magamtol: "...ami persze egyutt jart azzal, hogy uzletemberkent szemet is volt sokszor..."
Nem mondtam, hogy nem elhetett volna jobban csinalni. Ettol meg nem lesznek kisebbek azon erdemei, amiket valoban elert. -
fonak #3659 > Edison az alkalmazhatosagra fokuszalt jobban
Hát azért Edison ragaszkodása az egyenáramhoz és az AC elleni kampányolása... -
#3658 Nem trollkodotam én szét semmit. -
Sequoyah #3657 Nyilvan, ha nincs Edison, akkor megcsinalja valaki mas, szoval nem allitom, hogy mas lenne ma nagyon a vilag. Az alapkutatasok szerepet fontosabbnak tartom, ha azon tul vagyunk mar tenyleg csak ido kerdese, hogy mikor forrja ki magat. (persze most kisarkitottam kicsit)
Edison szerepe pedig nem az volt, hogy barmit is feltalat volna, hisz azt megcsinalta mas. De o volt az, aki a talalmanyokat, es fizikai elmeleteket kepes volt osszekotni az emberek igenyeivel, es uzletet csinalni az egeszbol. Es ez kellett a szeleskoru elterjedessel.
Teslaval szembeallitva peldaul Tesla azt kutatta, hogy miaz amit meg lehet csinalni. Ezzel szemben Edison azt kutatta, hogy mire van szuksege az embereknek (azaz mibol lehet penzt csinalni). Utobbi sokkal gyakorlatiasabb volt, ami persze egyutt jart azzal, hogy uzletemberkent szemet is volt sokszor:) (Plusz o talalta fel a K+F-et mint onallo vallalati reszleg)
Ebbol a szempontbol nem is voltak konkurenciai egymasnak, mert igazabol a kutatasok mas-mas szakaszara koncentraltak. Tesla inkabb az alapkutatasokra, mig Edison az alkalmazhatosagra fokuszalt jobban. (A gyakorlatban ezek aztan osszemosodtak valamennyire)
-
#3656 Bár jórészt egyetértek azzal, hogy nincs olyan, hogy pazarlás az alapkutatások finanszírozása, mindössze az Edison megjegyzésre reagálnék: az elektromosság kapcsán, ha nincs Edison, ma valószínűleg brutál drága és sok tekintetben használhatatlan egyenárammal szívnánk (bár valószínűleg feltaláltunk volna minden mai hasonló dolgot). A szénszálas izzót (vélhetően) egyszerűen ellopta, a váltóáramról meg képes volt gyalázkodó cikkeket írni és meghamisított eredményeket közölni, miközben a saját egyenáramos megoldását erőltette. -
Sequoyah #3655 Igy van. Vannak alapveto emberi vagyak es motivaciok, mint peldaul a hatalom, vagy az ismeretlen megismerese es/vagy meghoditasa (es meg nehany egyeb). Valakiben az egyik erosebb, valakiben a masik. Ennel a ket peldanal maradva, termeszetenel fogva sajnos az elobbi (hatalom) kepes elnyomni az utobbit (megismeres), meg akkor is, ha tarsadalmilag az utobbi is hasonlo tamogatottsaggal bir. En, akiben az utobbi az erosebb, nem tudok annyit tenni az ugyem erdekeben, mint az elobbi, aki pont ezen tulajdonsaga miatt hatalmi poziciobol elnyomhat engem.
Ez vegul egyensulytalansaghoz vezethet (es kicsit fel is borult pl a sotet kozepkorban).
.
Szoval az ember alaptermeszete is mar jo indok hogy alapkutatasokat vegezzunk, mar csak a tudasszomj kielegitese miatt is. Ezen felul a hosszutavu profit pedig belathatatlanul nagy lehet, de nagyon kockazatos is. Ezert maganemberkent kevesen teszik fel a vagyonukat erre, mert ha lesz is profit, lehet nem az o eletukben, mar ha sikeres lesz egyaltalan. A kovetkezo generaciok profitja viszont oriasi lehet. Jo pelda erre az elektromossag. Tobb ember, pl Franklin, a vagyonat aldozta a kutatasara, es sok anyagi haszna nem szarmazott belole. Jo 100 evvel kesobb viszont beert a kutatasok gyumolcs, es Edisonnak koszonhetoen a vilag oriasit profitalt belole. El se tudjuk ma amr kepzelni az eletet enelkul.
Az egyik ilyen draga hobbi jelentheti az emberiseg jovojet majd. Persze megertem, ha valakit nem erdekel a jovo es csak a jelenben el, vagy nem akar valtozas. De rengeteg ember van akit erdekel, viszont nem halljuk a hangjukat. -
Irasidus #3654 "Ennek ellenére kis túlzással ma az űripar semmiben sem különbözik a szél- és napenergia kutatás és használattól. Felnőtt emberek igen drága hobbiját finanszírozzák adófizetők pénzéből."
Remélem ez nagyon sokáig így marad! Az alapkutatásnak ez a feladata, és akármennyire is szét-trolkodsz mindent, nagyon sok eszközünk ennek a "drága hobbinak" köszönheti, hogy ma létező és nélkülözhetetlen eszköz.
"Nagyrészt az állam vállal szerepet, mert belátja, hogy bizonyos alapkutatásokra az esetleges másodlagos haszon miatt szükség van, amiben néhány cég is beszáll."
Az alapkutatásnak nincs gyakorlati felhasználható haszna, nem azért csinálják. Az ilyen kutatások egyedüli haszna, hogy jobban megismerjük a világot.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.16. 11:41:33 -
Sequoyah #3653 Ez egy tudományos fórum. Minden masnak, pl a Marvel filmeknek nincs szükségük támogatásra jol elvannak anelkul is:) Na jo, az afrikai ehezoknek van, de értük érvelni tenyleg nem itt fogok.
Es a vita nem arrol szolt hogy mi mennyire fontos, hanem arrol, hogy Musk tevékenysége art-e a tudománynak es az urkutatasbak, vagy hasznal-e. Eleve a tudomány volt a téma középpontjában, engedtessék meg, hogy enis ezt kozeppontba állítva erveljek, ugyanis eppen az volt a kerdes, hogy a tudományt es,az urkutatast mivel lehet elősegíteni.
Ha azt kérdezed hogy mi mas fontos dolog van meg ezen kivul, akkor arrol is elmondom a velemenyem, de nem errol volt szo, csak mellékesen említettük. -
#3652 Szerintem nincs igazad, szerintem nem azert eheznek afrikaban mert a holdon jartak
Én is ezt írtam...
UI.: Volt mar itt a forumon olyan vitad, ahol nem volt a masik fel hulye es nem kellett kioktatni 3 hozzaszolason belul? Ahogy nezem eleg ritkan, ami elgondolkoztato...
N+1-szer. Viszont a te kommentjeidből gyakorlatilag az jönl egy, hogy éljen a tudomány és minden más értéktelen.
A fenti megjegyzéssel együtt jobb szövegértelmezést és pontosabb fogalmazást ajánlanék...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 23:32:39 -
Sequoyah #3651 Igen te vegyel vissza, te kezdtel szemelyeskedni, es eldurvitani ezt a vitat, ami eddig kulturalt volt nelkuled. En probalok meg a hulyekhez meg a holdraszallastagadokhoz is kulturaltan beszelni, de ha nekem tamadnak azt mar nem szeretem.
Egyebkent pedig par targyi tevedes:
1.: Imadom a Marvel filmeket, az osszeset lattam, az utobbi 5-ot eleve moziban. Ettol meg nem ez a legfontosabb dolog a vilagon... A peldamat nem megertesre, hanem kotozkodesre hasznalom. De konyorgom ez egy PELDA, egy kiragadott sarkitott es eltulzott elem, hogy erzekeltessem a problemat. te meg ugy ertelmezed, mintha ez az egy kiragadott pelda lekepezne a teljes vilagkepemet...
2.: Szerintem nincs igazad, szerintem nem azert eheznek afrikaban mert a holdon jartak. Akarat kerdese, hogy mely problemakat oldjuk meg, es tobbet is meg lehet, kerdes mik a fontosabbak.
3.: Sok ertek van a vilagon, es sokat tamogatok kozuluk en is. De szerintem a tudomanyos felfedezesek alulertekeltek. Elfogadom ha mas mast gondol, -ellentetben veled aki engem szid mert mas a velemenyem- , de ettol meg hangoztati fogom a sajat velemenyemet.
En probalom megerteni a te mondandodat, de te egyaltalan nem probalod megerteni az enyemet. inkabb kifacsarod a mondataimat, hogy jol nekem tamadhass...
UI.: Volt mar itt a forumon olyan vitad, ahol nem volt a masik fel hulye es nem kellett kioktatni 3 hozzaszolason belul? Ahogy nezem eleg ritkan, ami elgondolkoztato...
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.15. 23:02:03 -
#3650 Én vegyek vissza...? Kicsit szereptévesztéseben élsz...
2 sört után kommentelegetek, de semmi kirívót nem látik a kommentemben. Ellenben te sziplán semmi mást nem tekintesz értéknek, mint a tudományos felfedezést - és gyak. nyíltak leköpöd a képregény filmeket, csak mert neked nem tetszenek - ellenben én képes vagyok elfogadni azt, hogy az emberek nagy részét az űrkutatás:
ad.1 nem mozgatja, mert fingja sincs róla...
ad.2 számukra fontos a profit, mert valamiből élni kell...
Te egyiket sem veszed figyelembe, csak mondod magadét, mint az imamalom...
Vagy másképpen mondva, nem azért éheznek Afrikában, mert jártunk a Holdon és nem azért nem jártunk a Marson, mert készült Marvel film...
Megáll az ész...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 22:50:52 -
Sequoyah #3649 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Kicsit vegyel vissza az arcodbol, mert ez igy nem kommunikacio amit csinalsz, hogy szemelyesgedve nekem tamadsz.
Egyebkent pedig megis kinek a velemenyet mondjam, ha nem a sajatomat? A tiedet, mert az felsobbrendu? Vagy atlagoljam a vilagvelemenyt es azt ismetelgessem? Es tobbszor is leirtam, hogy ez az en sajat szemelyes velemenyem, es masnak lehet mas velemenye. Nekem fontos az urkutatas, szoval e mellett ervelek, ha te filmezel inkabb akkor menj oda. De nem ertem akkor mit keresel ebben a forumban.
A vitakulturad a padlot verdesi, es igy beszelgetesre, konstruktiv vitara alkalmatlan vagy.
Bocs, hogy most en szemelyeskedem, de kihozol a sodrombol az onzo egoista stilusoddal, ami szerint barki barmit mond az csak hulyeseg lehet. Es nem en vagyok az elso aki ezt felveti neked, szoval erdemes lenne elgondolkoznod magadon, hogy beszelgetni akarsz itt, vagy pedig raeroltetni a velemenyedet mindenkire, es lehulyezni mindenkit aki mast mer mondani.
En kerek elnezest.
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.15. 22:43:57 -
#3648 A NASA nagy bizonyossággal állítja, hogy egy jókora óceánnak kell lennie az Enceladus felszíni jégpáncélja alatt. A Szaturnuszhoz érkező Cassini szonda méréseit már több, mint 10 éve figyelik nagy alapossággal és a felszíni kráterek kis elmozdulásából furcsa billegést figyeltek meg az Enceladus kapcsán. Korábban feltételezték, hogy nagyobb, folyékony tenger lehet valahol a felszín alatt a déli sark körül, de most már, az adatok birtokában, ki merik jelenteni, hogy egy egész óceánnak kell lennie, ami a "kis" (~500 km-es) hold szilárd magját teljesen körülveszi. Október végén a Cassini alig 50 km-nyire fog elrepülni a felszín felett, ami a déli sark körüli repedésekből feltörő fagyott gáz és víz felhőjét is érinti, szóval minden eddiginél pontosabb adatokat kaphatunk majd az ottani körülményekről. -
#3647 Mi nem normális az egészben? Az összes kommentedből egy álláspont és nézőpont süt. A sajátod. És ennyi. Ez emberek nagy része szarik az űrkutatásra, mert nem érdekli, de a jó filmeket ellenben szereti. És ebben szintén nem csak a te ízlésed a mérvadó. A te szemléleteddel művészet sem lenne, mert csak felesleges pénzkidobás.
A szomorú igazásg meg az, hogy az űrkutatásban a kereskedelmi és ipari célú holdakat leszámtítva nincs semmiféle profit. Nagyrészt az állam vállal szerepet, mert belátja, hogy bizonyos alapkutatásokra az esetleges másodlagos haszon miatt szükség van, amiben néhány cég is beszáll. Ennek ellenére kis túlzással ma az űripar semmiben sem különbözik a szél- és napenergia kutatás és használattól. Felnőtt emberek igen drága hobbiját finanszírozzák adófizetők pénzéből. Ellenben az általad szidott Marvel filmek magánenberek által összedobott befektetés, ami a betett pénz sokszoroság fialja 3 éven belül.
A többi meg matek és szemlélet.
Igen, engem is érdekel a tudomány, a természettudomány és űrkutatás, de mégsem olyan beszűkülten és dedósan nézem a témát, mint te.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 22:34:11 -
#3646 Na tessék, úgy néz ki, Bezos felveszi a kesztyűt.