Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(amúgy a technológiák többsége már ki van dolgozva, csak adoptálni kellene a feladatra)
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Ezzel együtt persze kétségkívül roppant kockázatos, és mindennel együtt hasonlóan költséghatékonyságra való törekvéssel sokkal olcsóbb Mars-rover küldetést lehetne összehozni.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Egy átlagos NASA misszió azért kerül olyan horribilis összegekbe, mert baromi sok mindent politikai nyomásra csinálnak és így iszonyatos a pazarlás meg a bürokrácia. Van nem tudom hány központjuk szerte az Usában, több tízezer dolgozóval. Emiatt rendszeresen támogatnak olyan technológiákat, amiknek semmi értelme, de muszáj nekik, mert az embereknek dolgozni kell. Ha konkrét példa kell olvasd el az úgynevezett 90 Day Reportot, ami szintén egy Mars utazásra tett hivatalos beadvány. A Zubrin féle tervvel ellentéten viszont annak szinte csak az volt a célja, hogy évtizedekig legyen munkája a NASA összes emberének, beszállítójának, partnerének. Mindezt 500 milliárdért!
A 30 milliárdos Mars Direct ezzel szemben azt javasolja, hogy használjunk már meglévõ technológiákat (pélául Atlas V rakétákat) és csak ott fejlesszünk, ahol muszáj.
A sugárzásról: 2001-ben a Mars Oddyssey által mért sugárzás mindössze 2.5-szer volt nagyobb annál, mint amit az ISSen kapnak az asztronauták. Ebbõl kiszámolták, hogy lent a felszínen, a Marsi légkörnek köszönhetõen, nagyjából az ISSel megegyezõ sugárzási szint van. Ezt a földi LEO mértékû sugárzást pedig egyszerû homokzsákokkal tovább lehet csökkenteni gyakorlatilag Földi mértékûre. A közhiedelemmel ellentétben tehát egy marsi asztronauta kevéssel kapna csak több sugárzást a felszínen, mint itt a Földön (gyakorlatilag csak akkor, ha kimegy a bázisról). Amit meg kell oldani az a 16 hónap utazás, de erre is vannak tervek, amik bõven a nemzetközileg elfogadott tûréshatáron belülre teszik a teljes küldetés alatt (picit több, mint 3 év) elszenvedett sugárzás mennyiséget. Számokkal kifejezve ez durván 2-3 százalékkal nagyobb esélyt jelent arra, hogy az ember egyszer majd rákot kap élete egy késõbbi szakaszában. Ez pedig szerintem egy olyan ár, amit az emberiség nagyon nagy része simán vállalna, ha cserébe a Marsra mehetne. 😉
Esetleg egy magáncég, egy "Mars to stay", azaz öngyilkos missziót össze tudna hozni ennyi pénzbõl, lenne jelentkezõ is, aki a hírnévért vállalná a halált is (mondjuk mert rákot diagnosztizáltak nála) viszont túl sokáig nem élhetnének túl a Marson.
Nekem egyébként nincs semmi bajom a nem emberes felfedezéssel, csak azt nem értem, hogy miért kellene minden tojásunkat egy kosárba rakni? Nem fér meg a kettõ egymás mellett? Szerintem igen, fõleg, hogy mindkettõnek megvannak a maga elõnyei és hátrányai, egyik metódus sem tökéletes.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
10 év múlva egy robot fene tudja mit tud majd megcsinálni, de ha a 3 marsi robot fejlõdését megnézed akkor látható, hogy ez a jövõ.
PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe
Persze mocskos drága lenne embert küldeni a Marsra, de az alatt a közel két év alatt, amit ott kene tölteniük az asztronautáknak félelmetes mennyiségû tudományos felfedezést tehetnének, a program pedig ami odajuttatta õket technológiai innovációk áradatát indíthaja el.
Robert Zubrin becslései szerint egyébként, kivitelezhetõ lenne 30 milliárdból az emberes Mars program 10 év alatt, nagyrészt jelenlegi technológiák felhasználásával. Ez durván négy James Webb Space Telescope, ami persze nagyon drága. Viszont ha megnézzük, hogy milyen értelmetlen dolgokra költ az USA súlyos milliárdokat minden évben, már annyira nem is tûnik vészesnek.
Egész egyszerûen értelmetlen oda küldeni élõlényt.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Nyilván a tudományos háttérmunka kérdése nem vitás, hogy hasznos, és igen, kutatni kell ilyen irányokba is. Ám kérdés, mennyi pénzt és erõforrást fordít rá a NASA, és adott esetben ezeket nem-e lenne jobb más irányokba fordítani.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Addig én bölcsebbnek tartanám az olyan, tudományosan már bizonyított, és jelenleg megvalósítás útját járó technológiákra fordítani a figyelmet, mint a VASIMR hajtómû és az ûrbéli nukleáris reaktorok.
Szóval van egy elképzelés, és nemrég azt kezdték el vizsgálni hivatalosan is, hogy a következõ fázisba léphet-e az elképzelés, vagyis tudományosan van-e lehetséges realitás a warp-hajtûmû elképzelés mögött.
Ez nagyon-nagyon messze van még attól, hogy egyáltalán reálisan warphajtómûben gondolkozhassunk, az elméleti tudományos hátterét vizsgálják csak az elképzelésnek.
Gumicsontnak viszont ideális... 😊
"Eltemették Neil Armstrongot: hamvait az USS Philippine Sea fedélzetérõl az Atlanti-óceánba szórták, ugyanitt nyugszanak az Apollo 11 elsõ rakétafokozatának F-1-es hajtómûvei is - immár több mint negyven éve. A szeptember 14-én megtartott szertartás idejére a hajó fedélzetén félárbocra eresztették az Egyesült Államok zászlaját."
Hogy a zuzmók túlélik, még egyszer, azt nem én találom ki, hanem itt állítják:
http://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-3409/
meg itt is:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20402583
Igen, igaz, hogy a húsz-harminc napos túlélés nem sokat jelent, mert lehet, hogy egy évszázadot már nem élnének túl, vagy szaporodni nem tudnának.
A költség azért érdekes, mert ezt relatíve kis költséggel ki lehetne próbálni. 20m dollár nem annyira sok, mikor egy hollywoodi film, vagy AAA videojáték költségvetése 100-200m dollár.
Persze tény, hogy laboratóriumban még olcsóbban ki lehetne próbálni, igazából én magam sem értem, miért olyan szimpatikus az elképzelés 😊
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A dolog ott kezdõdik, hogy a zuzmóknak is kell tápanyag és víz. A Mars felszínén ebbõl nem túl sok akad. További probléma, hogy mivel nincs a Marsnak mágneses védõpajzsa (Van Allen övezet), ezért a kozmikus sugárzásnak és a napszélnek közvetlenül vannak kitéve az élõlények.
Továbbá az, hogy a szélsõséges körülményeket képes valami túlélni, nem jelenti azt, hogy szaporodni is képes. A Surveyor-3 kameráján egy baktérium képes volt 2,5 évig túlélni a Hold felszínén lévõ körülményeket. Ám szaporodni nem tudott, nem kezdett el hatalmas baktérium telep létrejönni a Hold felszínén. Egyszerûen azért, mert ahhoz megfelelõ tápanyagok és körülmények kellenek.
Szóval az elképzelésed egypár ponton hibádzik, és nem a hordozórakétánál kezdõdik a dolog. 😊
Erre te zuzmókat akarsz szétdobálni a légkörben 😊)
http://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-3409/
De nyilván mehetne bármi mikroba, baktérium, aminél van esély a túlélésre.
Szóval a rakéta a terveim szerint nem kell, hogy leszálljon, hanem ha a légkörben úgy nagyjából lefékezi magát, majd kazettákból szanaszéjjel szórja a zuzmót, akkor egy pár csak túléli, meg jó nagy területen szóródna szét. A rakéta meg aztán becsapódik, az már nem érdekes.
Hogy konkrétan mi lenne a cél, az még nem tiszta 😊 (nyilván nem terraformálás). Mindenesetre fura módon vonz a gondolat.
20 milló dollárért lehet mondjuk egy indiai PSLV rakétát venni ami párszáz kg-t el tud indítani a Marshoz.
A többi azon múlik hogy mi a rakomány.
Odaúton kell egy szintén pártíz kg-os egység a pályakorrekciókhoz is. Ennek a kifejlesztési és gyártási költsége adja meg a végleges árat.
egy elméleti kérdésem lenne.
Kilõni egy rakétát a Marsra (leszállnia nem kell, elég, ha becsapódik ("eltalálja a Marsot"), hasznos tömeg amit vinnie kell kg. 50 kg) mennyibe kerülhet? Millió dollárok, vagy inkább milliárdok? Hol lehet ilyesmirõl olvasni?
Kösz
Ezt ~600 napra tervezik, és az elemek 5000 napot elvileg kibírnak úgy, hogy minden mûszert el tudnak látni - ráérnek.
Egyelõre aktívan tesztelik (néha használják) a mûszereiket, tehát inkább dolgozik, mint gurul, a múlt hétvégén pl. a kar végére szerelt kamerával fotózta körbe önmagát.

Imádnivaló, a Curiosity kevésbé izgalmas ezek szerint - bár mostanában inkább csak raliznak vele 😊

Hideg van odaát, ráadásul a légnyomás is kevesebb, mint századrésze annak, amit mi itt megszoktunk.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Szóval igen, itt tartunk, de azért (remélhetõleg) a 2020-as évekre ez változni fog... 😊
az 1970-es szovjet holdminta visszajuttatásról szóló cikkbõl
Tulajdonképpen igazuk lett, bár...
A Szovjetuniónak jó oka volt a Luna 16 ünneplésére. A repülés olcsóságát és a robotok sokoldalúságát azonban eltúlozták, a 105 grammos minta pedig meglehetõsen csekély volt az Apollo-program által a földre hozott mintákhoz képest: az amerikai asztronauták minden egyes küldetésükön jóval 20 kiló fölötti holdkõzetet hoztak magukkal. Ezzel a Luna 16 nem vehette fel a versenyt, ráadásul a minta csak a leszállóegység környékérõl, "robot-karnyújtásnyi" távolságból származott.
elsõ oldal, második oldal