Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gondolom a Holdon se 99.9999999% tisztaságú vizet találnak a kráterek alján, meg volt szó a kozmikus sugárzásról, ami a Földön elenyészõ a Holdhoz képest.
Jó kérdés, hogy mennyire radioaktív a Hold felszíne<#fejvakaras>, de jó eséllyel emberi fogyasztásra nem alkalmas. 😊

[NST]Cifu
Pont ezt akartam írni, hogy akkor a Földi vízmennyiségben, ahol egyébb radioaktív elemek is jelen vannak (mint az urán), akkor minek számít? 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Na azért nem kell beszarni.

A felszín közeli víz tríciumtartalma nagyjából a földi vizekével fog megegyezni. A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van.
"Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?"

Radioaktív lesz.

Rincewind
[NST]Cifu
Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
Megtiszticcsák? 😊

Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?

Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. 😄😄😄
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövõje. 😄

Ebbõl csak az látszik, hogy nem olvasol Hawking könyveket, bár az idézetet megérteni szerintem a nélkül is meg lehet egy kis háttérismerettel...

Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. 😄😄😄
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövõje. 😄
Persze önáltatásnak jó, az tény...

http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/06/21/boven_lehet_jeg_a_hold_sotet_kratereiben/

Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
Megtiszticcsák? 😊

Hamár exobolygó: Konteós támadás az exobolygó-elõadáson

Szinte a szemem elõtt van ahogy a többi, nem 20-as IQ-val rendelkezõ jelenlévõ sülyed le a székében szégyenében, hogy egy ilyen bolond beférkõzött közéjük. :S

Dzsini
Az eddig megismert exobolygók méretei:

forrás

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Teppik Amon

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Dzsini
õk is zümmögnek rajta egy kicsit - olyan bulvármédiás módra, szakértõkkel a fedélzeten.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu
A Szojuz-11. A személyzet akkor halt meg, amikor az orbitális modult leoldották. Az visszatérõmodul és az orbitális modul szétválasztása 12 pirotechnikai töltet segítségével volt megoldva, valószínûleg ezek felrobbanásakor nyílt ki valahogy a külsõ és belsõ nyomást kiegyenlítõ szelep, amelynek a visszatéréskor, 4km-es magasságban kellett volna kinyílnia. A leválasztásra viszont 170km-es magasságban került sor, itt nyílt ki a szelep, a személyzet pedig mintegy 100-110 másodperc alatt megfulladt.

Dzsini
Ott van a linken:

Crew exposed to vacuum of space 1971 June 30 Soyuz 11
Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev, Vladislav Volkov

The crew of Soyuz 11 were killed after undocking from space station Salyut 1 after a three-week stay. A valve on their spacecraft had accidentally opened when the service module separated, which was only discovered when the module was opened by the recovery team. Technically the only fatalities in space (above 100 km).

The Soyuz 11 landing coordinates are 47.35663°N 70.12142°E which is 90 km South West of Karazhal, Karagandy, Kazakhstan and about 550 km North East of Baikonur. At the site is a memorial monument in the form of a three-sided metallic column. Near the top of the column on each of the three sides is the engraved image of the face of each crew member set into a stylized triangle. The memorial is in open, flat country, far from any populated area. It is within a small, circular, fenced area.

Molnibalage
Kik õk...? Én nem találok ilyet.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
Érdekes, hogy összesen három, konkrétan a világûrben meghalt emberrõl lehet tudni hivatalosan.

Dzsini
Képmutatás, de ahogy az emberes gyógyszer- és egyéb orvosi kísérleteket, úgy ezt is közfelháborodás fogadná, hiába lennének önként jelentkezõk.
A szórakoztatás nevében nem drága az élet (a gladiátorok óta legalább), a tudomány nevében minden fûszálat és minimum háziállat ranggal rendelkezõ élõlényt védeni kell.

[NST]Cifu
Képmutatás. A hegymászást, sportrepülõ-, sporthajó-, autó- és motorsportot, stb. sem ítéli el az emberiség, pedig évente nagyon sokan halnak meg ezekben.

Ha egy ilyen jellegû vállalkozást azért ítélnének el, mert veszélyes, akkor utána betiltják a motorcsónakversenyeket is? Ugyan már.

Lehet, hogy pár "jól megmondom én a frankót" feltûnési viszketegségben szenvedõnek jó alkalom lesz, hogy megkapja a maga 15 perc hírnevét, de nem hinném, hogy ennél többet jelentenének.

Dzsini
2011 július, #1150 és környéke - én már akkor sem problémáztam volna az egyirányú úttal, de gondolj bele a nemzetközi megítélésbe.

[NST]Cifu
Nézd a másik oldalról. Sokkal egyszerûbb a szervezés, hiszen nem kell a visszautat megoldani. A "Marslakók" alacsonyabb gravitációhoz való alkalmazkodása miatt nincs probléma azzal, hogy a Földre visszatérve hónapokig, évekig tartó rehabilitációra szorulnak majd, mielõtt újra teljes értékû Földlakók lesznek.

Egyébb szempontból viszont még kevesebb az eltérés. Egészségügyi és egyébb problémák miatt egy "oda-vissza" úton se lehetséges idõ elõtt haza indulni, vagy a Földrõl gyorsan segítséget küldeni. Ugyanúgy ott helyben kell a felmerülõ nehézségeket megoldani.

Szóval azért egy Hold egyirányú vs. Hold oda-vissza, és egy Mars egyirányú vs. Mars oda-vissza összevetés nagyon is különbözik egymástól.

Dzsini
Akit kiszavaznak, attól elveszik a szkafandert, és futnia kell két kört a bázis körül 😊

(valamikor rég beszéltünk a topicban az egyirányú utazásokról, és akkor is arra jutottunk, hogy hihetetlen morális vitákat indítana...)

[NST]Cifu
Érdekes Mars elképzelés. Egy irányú küldetés (az ûrhajósok nem jönnek vissza a Földre, vagy csak nagyon sokára), a SpaceX Dragon-jára épülõ Mars-bázis és szállítójármû. Anyagilag a "Big Brother on Mars" elképzelés tartaná életben. Érdekes.

[NST]Cifu
Na ezt meg még fel se hoztuk. Az LBT cirka 150 millió dollárba fájt, és teljesítménye összevethetõ a Hubble-al (bizonyos téren rosszabb, bizonyos téren jobb). 150 millió dollárból pedig nem igazán áll meg még egy nagyon alsó hangon összetákolt KH-11/HST-2 sem.

Egy kettõs tükörrel ellátott KH-11/HST-2 meg szerintem alapból valahol 500 millió körültõl kezdõdne, de inkább több (kiindulva a HST-bõl és a JWST-bõl). Szvsz ezért nincs tervben igazi utód a HST-nek. Amennyibe az fáj, annyiból a VLTI-hez és LBT-hez fogható komplexumból felhúznak hármat-négyet...

Ha a két tükröt kombinálnák, mint az LBT esetében, az már érdekes lenne...

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
Ezt már nem másoltam be, de igen. Én úgy sommáztam, hogy hiába van egy V8-as Ferrari motorod, attól még nincs egy Ferrarid. Talán az egy milliárd egy kissé túlzás, ha polcról leemelhetõ technológiákhoz nyúlnak, ám akkor meg nincs elõrelépés a Hubble-hoz képest, és így is saccra alsó hangon 250-300 millió dollárba fájna (Falcon 9 Heavy-vel indítva). Ennyi pénze erre pedig most nincs a NASA-nak.

Ettõl még be lehet dobni a Discovery-szondák közé az ötletet, hátha ráharapnak a politikusok...

Amúgy én azt csinálnám, hogy a COTS-hoz hasonlóan csinálnék egy versenyt, hogy a civil ipar építse meg és üzemeltesse az ûrteleszkópot, oszt a NASA már "csak" bérli.

A költségvetés miatt 10-20 évre ugysem lesz elõrelépés az ûrteleszkópok terén, a JWST elvitt mindent. Persze a legjobb egy 30 méteres tükör lenne, csak ez irreális. Itt arról van szó hogy a Hubble kiesésével elvesznek képességek, amit a JWST nem pótol és ezeket lenne érdemes tovább vinni a bespájzolt tükrökkel. A baj hogy a tükör önmagában kb. 250 milliót $-t ér. Kifejleszteni a hozzá szükséges elektronikát, majd az ûrbe juttatni kb még ötször ennyi lenne, és ezt a NASA-nál nem tudják ad-hoc módon elõteremteni.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
Akkor copy-paste a chatból. 😛

Ha a most elkezdik az NRO teleszkópokat használni, akkor úgy 10(20?) évre elõre nem lesz elõrelépés a NASA optikai ûrteleszkópjai terén. Mert ami pénz erre lenne, az egy 1970-es évekbeli technológiára épülõ ûrteleszkópra költik, aminek van egy 2,4 méteres, egy darabból álló tükre van.

A legtöbb modern ûrteleszkóp terv már "rovarszemû", tehát mint a JWST esetében hatszögletû elemekbõl áll össze, és a világûrben nyílik ki. Így akár 6-10m-es tükör is lehet...
Itt meg van egy fix 2,4m-es tükör. Hiába építed köré a legmodernebb elektronikát, képalkotást, a lelke a rendszernek a tükör. Az meg 40 éves technológia...

Pont ez az, ami miatt szerintem nem ugrik ki mindenki a bõrébõl a NASA-nál az NRO felajánlása miatt.

Dzsini
NASA kapott ajándékba két katonai kémtávcsövet - igaz nem teljesen mûködõképesek, és a Földön állnak egy raktárban.

Teppik Amon
NASA oldalán élõben megy, közben beszélgetés, stb:
Vénusz átvonulás

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Dzsini
Szerdán napkeltekor Vénusz-átvonulás, halhatatlansággal kevéssé rendelkezõknek ez az utolsó esély a megtekintésre, az elõzõ 2004-ben volt, a következõ 2117-ben lesz a Földrõl megfigyelhetõ.

Közben a Dream Chaser is meg lett "PR" röptetve, mert szerintem ilyen sebességgel lóbálni nem sok értelme van...

A Dragon a visszatérés egyes részein nem haladási irányra merõlegesen, hanem állásszöggel repül. ezért hátul, az eltõernyõrekesz oldalán mindig jól összeég, míg elöl, a kiszállóajtó oldalán, viszonylag ép marad.

Az elsõ képek a COTS-2 Dragonnak csak a hátulját mutatták, míg a COTS-1 Dragont leginkább az ajtó oldaláról fotózták.

A másik oldala szinte ép.
Képek itt
Mér`; Te, mit is vártál ?

-a mai kajánk, az a "marha"-kis-pörkölt, még 97fok_Celsius-on megfõzve, 10perc alatt is 1_"szép" falat.
-a Grill-csirkémhez pedig már legalább a 190fok is dukál(-na), ugyanennyi idõ alatt.

(Okay, aláírom; az az: ~1600fok, 1_kissé melegebb.)

[NST]Cifu
Köszi! 😊

Amúgy feltûnt valakinek a C2 Dragon sokkal pörköltebb képe?

A Dragon C2 a SpaceX által gyártott hõvédõ pajzsot kapott, míg a C1 még külsõ cég (ITT) által gyártottal repült.

A fejlesztési fa úgy néz ki, hogy a kilencvenes évek végén futott a FASTRAC program a NASA MSFC irányításával, itt fektették le az alapokat. A hajtómû fejlesztését 1998-ban befejezték, az X34-re és a Roton-ra szánt alkalmazások nem valósultak meg.

Az adatokat és a módszerek egy részét átmentették a késõbbi LPCE programba, amit a NASA Stennis központjában futtattak egy jóval nagyobb hajtómûvel. Ez lett a TRW által fejlesztett TR-106. Ez a program 2000-ig futott az SLI programba tervezett alkalmazások nem valósultak meg.

Itt került a képbe Tom Mueller aki a TRW-nél dolgozott.

A Merlin hajtómûvekbe mind direkt a Fastrac-ból mind az LPCE programból kerültek elemek. A Merlinek turbószivattyúit ugyanaz a Barber-Nichols cég szállítja, mint anno a FASTRAC szivattyúit. A befecskendezõrendszer viszont a LPCE-nél nyert tapasztalatok alapján lett kialakítva.

Tehát egy ábrán ábrázolva megy egy nyíl a Merlinbe a FASTRAC és az LPCE programból, plusz megy egy nyíl a FASTRAC-ból az LPCE-be is.

A Barber-Nichols-révén kapcsolódik a dolog a szintén nagyon fontos Bantum hajtómûprogramhoz, de ez már egy másik történet...
[NST]Cifu
Ezt ismertem, de itt is csak az LM descent engine-t említik, illetve a TR-106-ost. Viszont nem kerül elõ sem az F-1-es, sem a Fastrac.

Félreértés ne essék, csak próbálom a fejlesztési fát kialakítani a fejemben. A Merlin-1a valóban hasonló volt a Fastrac-hoz, de közvetlen õsének azért tán mégse biztos, hogy nevezném, akkor már inkább a TR-106-ost... nem? Vagy a fene tudja. Mindenestre furcsa, hogy sem a SpaceX-nél, sem a Mueller-el kapcsolatos cikkekben nem merül fel.

A Wikin láttam az összekapcsolást, ám forrásmegnevezés nélkül...

Az üzemanyagbefecskendezés konstrukcióját a FASTRAC program hajtómûve az LM hajtómûvébõl vette. Viszont ezzel a hasonlóság véget is ért.

Ezzel az un."pintle design injector"-al radikálisan csökkenthetõ a befecskendezõrendszer bonyolultsága.

Bõvebben itt:
Link
[NST]Cifu
Akkor a SpaceX oldalán miért folyton az LM descent engine-t emlegetik a Merlin felmenõjének? O.o

BTW, ismét megjegyezném, hogy azért a Falcon 9 Heavy esetén rögtön két változatot rajzoltak, az egyiket 27db Merlin-1D-vel, a másikat 3db Merlin-2-vel...

Ez van amikor elsõ látásra nélkül alkotunk véleményt.

A 27db Merlin-1D kevesebb alkatrészbõl áll mint 3db SSME hajtómû ami a Shuttle-t indította.

Érdekességképpen egy Merlin egyszerûbb szerkezetû és kevesebb alkatrészbõl áll mint egy orosz RD-180. Az RD-180 tizedannyi alkatrészbõl áll mint egy Shuttle SSME...

A hajtómû ihletõje a Saturn-V F-1 hajtómûve volt, viszont a közvetlen õse a NASA FASTRAC programjából ered ami a kilencvenes évek végén zajlott. Célja egy minél egyszerûbb, olcsóbb kerozin-oxigén rakétamotor megalkotása volt. Itt próbálták ki azokat a konstrukciós megoldásokat amire a Merlinek épülnek.

Elsõsorban az üzemanyag-befecskendezõ rendszer és a turbószivattyú volt az, ahol jelentõs alkatrésszám csökkentést sikerült elérni. (az ablatív fúvókája viszont a Merlinnél nem vált be).

A most kifejlesztett Merlin-1D változat nagyobb tolóereje ellenére még kevesebb alkatrészbõl áll és könnyebb mint a mostani Merlin-1C változatok.

Mindezt a Spacex jórészt egy Tom Mueller nevû fazonnak köszönheti, aminek van egy jó kis története itt:
Behind the Scenes With the World's Most Ambitious Rocket Makers Read more: The Future for SpaceX – The Full Story Behind Elon Musk and Tom Mueller's SpaceX - Popular Mechanics
[NST]Cifu
Nem is véletlen, hogy a SpaceX a Falcon 9 Heavy második generációjához már a Merlin 2-õt tervezi. Abból csak 3db kell hozzá...

Persze ott már nem tudják "eladni" az engine-out képességet (vagyis ha egy hajtómû bemondja az unalmast a repülés közben, akkor attól még a rakéta gond nélkül pályára áll.

27 db hajtómû? Az már elég sok, az N1 elsõ fokozatában 30 db hajtómû volt, fel is robbant mind a 4 db, amit indítottak (az utolsó bírta a legtovább, 107 másodperccel az indítás után 40 km magasan robbant fel).
[NST]Cifu
Például arra, hogy (akár csak az eredeti SpaceX médiaprezentáció) megfeledkezik teljesen az 1980-as években kétszer repült szovjet Enyergiáról.

Molnibalage
Melyik részére gondolsz? Arra, hogy a legnagyobb? Pillanatnyilag lehet, hogy az lesz, de régen volt nagyobb méretre és teljesítményre is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

DrRadon
Tudom, nem kuriózum egy-egy újabb indexes baki, de olyan jó mosolyogni rajtuk 😊 link

Copenhagen Suborbitals rakéta teszt (6:00-tól)

Dzsini
"A mai APOD illusztrációja rávilágít arra is, h a közelben valószínûbb, h fémsziklákat, mintsem vízjeges aszteroidák találhatóak."

A mai APOD illusztrációja rávilágít arra is, hogy igazából a Földön nincs túl sok víz - a kisebbik égitest a Jupiter Európa nevû holdja, és mellette az ott található vízmennyiség (700km sugárhoz képest kb. 870km sugarú gömb, térfogatra 1.4 és 2.8 x 10^18 m^3, tehát a duplája )

Dzsini
Ma már problémamentes volt.

Dzsini
Tudom, csak poénkodtam 😊

kamov: <#eljen>

[NST]Cifu
Köszönöm szépen a linket, nyálazgattam a SpaceX honlapját, de ezt especiel meg se nyitottam... :\

[NST]Cifu
Az elsõ SG-s cikkekeimnél én még elküldtem a forrásmegjelölést, utána már csak magamnak írtam fel, mert ha megnézted, sose jelent meg a cikkek mögött... 😊