Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jó kérdés, hogy mennyire radioaktív a Hold felszíne<#fejvakaras>#fejvakaras>, de jó eséllyel emberi fogyasztásra nem alkalmas. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A felszín közeli víz tríciumtartalma nagyjából a földi vizekével fog megegyezni. A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van.
Radioaktív lesz.
Megtiszticcsák? 😊
Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?
Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. 😄😄😄
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövõje. 😄
Ebbõl csak az látszik, hogy nem olvasol Hawking könyveket, bár az idézetet megérteni szerintem a nélkül is meg lehet egy kis háttérismerettel...
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövõje. 😄
Persze önáltatásnak jó, az tény...
Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
Megtiszticcsák? 😊
Szinte a szemem elõtt van ahogy a többi, nem 20-as IQ-val rendelkezõ jelenlévõ sülyed le a székében szégyenében, hogy egy ilyen bolond beférkõzött közéjük. :S
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Crew exposed to vacuum of space 1971 June 30 Soyuz 11
Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev, Vladislav Volkov
The crew of Soyuz 11 were killed after undocking from space station Salyut 1 after a three-week stay. A valve on their spacecraft had accidentally opened when the service module separated, which was only discovered when the module was opened by the recovery team. Technically the only fatalities in space (above 100 km).
The Soyuz 11 landing coordinates are 47.35663°N 70.12142°E which is 90 km South West of Karazhal, Karagandy, Kazakhstan and about 550 km North East of Baikonur. At the site is a memorial monument in the form of a three-sided metallic column. Near the top of the column on each of the three sides is the engraved image of the face of each crew member set into a stylized triangle. The memorial is in open, flat country, far from any populated area. It is within a small, circular, fenced area.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A szórakoztatás nevében nem drága az élet (a gladiátorok óta legalább), a tudomány nevében minden fûszálat és minimum háziállat ranggal rendelkezõ élõlényt védeni kell.
Ha egy ilyen jellegû vállalkozást azért ítélnének el, mert veszélyes, akkor utána betiltják a motorcsónakversenyeket is? Ugyan már.
Lehet, hogy pár "jól megmondom én a frankót" feltûnési viszketegségben szenvedõnek jó alkalom lesz, hogy megkapja a maga 15 perc hírnevét, de nem hinném, hogy ennél többet jelentenének.
Egyébb szempontból viszont még kevesebb az eltérés. Egészségügyi és egyébb problémák miatt egy "oda-vissza" úton se lehetséges idõ elõtt haza indulni, vagy a Földrõl gyorsan segítséget küldeni. Ugyanúgy ott helyben kell a felmerülõ nehézségeket megoldani.
Szóval azért egy Hold egyirányú vs. Hold oda-vissza, és egy Mars egyirányú vs. Mars oda-vissza összevetés nagyon is különbözik egymástól.
(valamikor rég beszéltünk a topicban az egyirányú utazásokról, és akkor is arra jutottunk, hogy hihetetlen morális vitákat indítana...)
Egy kettõs tükörrel ellátott KH-11/HST-2 meg szerintem alapból valahol 500 millió körültõl kezdõdne, de inkább több (kiindulva a HST-bõl és a JWST-bõl). Szvsz ezért nincs tervben igazi utód a HST-nek. Amennyibe az fáj, annyiból a VLTI-hez és LBT-hez fogható komplexumból felhúznak hármat-négyet...
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Ettõl még be lehet dobni a Discovery-szondák közé az ötletet, hátha ráharapnak a politikusok...
Amúgy én azt csinálnám, hogy a COTS-hoz hasonlóan csinálnék egy versenyt, hogy a civil ipar építse meg és üzemeltesse az ûrteleszkópot, oszt a NASA már "csak" bérli.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Ha a most elkezdik az NRO teleszkópokat használni, akkor úgy 10(20?) évre elõre nem lesz elõrelépés a NASA optikai ûrteleszkópjai terén. Mert ami pénz erre lenne, az egy 1970-es évekbeli technológiára épülõ ûrteleszkópra költik, aminek van egy 2,4 méteres, egy darabból álló tükre van.
A legtöbb modern ûrteleszkóp terv már "rovarszemû", tehát mint a JWST esetében hatszögletû elemekbõl áll össze, és a világûrben nyílik ki. Így akár 6-10m-es tükör is lehet...
Itt meg van egy fix 2,4m-es tükör. Hiába építed köré a legmodernebb elektronikát, képalkotást, a lelke a rendszernek a tükör. Az meg 40 éves technológia...
Pont ez az, ami miatt szerintem nem ugrik ki mindenki a bõrébõl a NASA-nál az NRO felajánlása miatt.
Vénusz átvonulás
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
Az elsõ képek a COTS-2 Dragonnak csak a hátulját mutatták, míg a COTS-1 Dragont leginkább az ajtó oldaláról fotózták.
A másik oldala szinte ép.
Képek itt
-a mai kajánk, az a "marha"-kis-pörkölt, még 97fok_Celsius-on megfõzve, 10perc alatt is 1_"szép" falat.
-a Grill-csirkémhez pedig már legalább a 190fok is dukál(-na), ugyanennyi idõ alatt.
(Okay, aláírom; az az: ~1600fok, 1_kissé melegebb.)
Amúgy feltûnt valakinek a C2 Dragon sokkal pörköltebb képe?
A Dragon C2 a SpaceX által gyártott hõvédõ pajzsot kapott, míg a C1 még külsõ cég (ITT) által gyártottal repült.
Az adatokat és a módszerek egy részét átmentették a késõbbi LPCE programba, amit a NASA Stennis központjában futtattak egy jóval nagyobb hajtómûvel. Ez lett a TRW által fejlesztett TR-106. Ez a program 2000-ig futott az SLI programba tervezett alkalmazások nem valósultak meg.
Itt került a képbe Tom Mueller aki a TRW-nél dolgozott.
A Merlin hajtómûvekbe mind direkt a Fastrac-ból mind az LPCE programból kerültek elemek. A Merlinek turbószivattyúit ugyanaz a Barber-Nichols cég szállítja, mint anno a FASTRAC szivattyúit. A befecskendezõrendszer viszont a LPCE-nél nyert tapasztalatok alapján lett kialakítva.
Tehát egy ábrán ábrázolva megy egy nyíl a Merlinbe a FASTRAC és az LPCE programból, plusz megy egy nyíl a FASTRAC-ból az LPCE-be is.
A Barber-Nichols-révén kapcsolódik a dolog a szintén nagyon fontos Bantum hajtómûprogramhoz, de ez már egy másik történet...
Félreértés ne essék, csak próbálom a fejlesztési fát kialakítani a fejemben. A Merlin-1a valóban hasonló volt a Fastrac-hoz, de közvetlen õsének azért tán mégse biztos, hogy nevezném, akkor már inkább a TR-106-ost... nem? Vagy a fene tudja. Mindenestre furcsa, hogy sem a SpaceX-nél, sem a Mueller-el kapcsolatos cikkekben nem merül fel.
A Wikin láttam az összekapcsolást, ám forrásmegnevezés nélkül...
Ezzel az un."pintle design injector"-al radikálisan csökkenthetõ a befecskendezõrendszer bonyolultsága.
Bõvebben itt:
Link
BTW, ismét megjegyezném, hogy azért a Falcon 9 Heavy esetén rögtön két változatot rajzoltak, az egyiket 27db Merlin-1D-vel, a másikat 3db Merlin-2-vel...
A 27db Merlin-1D kevesebb alkatrészbõl áll mint 3db SSME hajtómû ami a Shuttle-t indította.
Érdekességképpen egy Merlin egyszerûbb szerkezetû és kevesebb alkatrészbõl áll mint egy orosz RD-180. Az RD-180 tizedannyi alkatrészbõl áll mint egy Shuttle SSME...
A hajtómû ihletõje a Saturn-V F-1 hajtómûve volt, viszont a közvetlen õse a NASA FASTRAC programjából ered ami a kilencvenes évek végén zajlott. Célja egy minél egyszerûbb, olcsóbb kerozin-oxigén rakétamotor megalkotása volt. Itt próbálták ki azokat a konstrukciós megoldásokat amire a Merlinek épülnek.
Elsõsorban az üzemanyag-befecskendezõ rendszer és a turbószivattyú volt az, ahol jelentõs alkatrésszám csökkentést sikerült elérni. (az ablatív fúvókája viszont a Merlinnél nem vált be).
A most kifejlesztett Merlin-1D változat nagyobb tolóereje ellenére még kevesebb alkatrészbõl áll és könnyebb mint a mostani Merlin-1C változatok.
Mindezt a Spacex jórészt egy Tom Mueller nevû fazonnak köszönheti, aminek van egy jó kis története itt:
Behind the Scenes With the World's Most Ambitious Rocket Makers Read more: The Future for SpaceX – The Full Story Behind Elon Musk and Tom Mueller's SpaceX - Popular Mechanics
Persze ott már nem tudják "eladni" az engine-out képességet (vagyis ha egy hajtómû bemondja az unalmast a repülés közben, akkor attól még a rakéta gond nélkül pályára áll.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A mai APOD illusztrációja rávilágít arra is, hogy igazából a Földön nincs túl sok víz - a kisebbik égitest a Jupiter Európa nevû holdja, és mellette az ott található vízmennyiség (700km sugárhoz képest kb. 870km sugarú gömb, térfogatra 1.4 és 2.8 x 10^18 m^3, tehát a duplája )

kamov: <#eljen>#eljen>