Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
nem az oroszokat kérték meg hogy tartsák már tiszteletben a helyet. na kína is meg lenne kérve, és nem merne pattogni sztem.
Dzsini
Elég csak "véletlenül" pont rá landolni 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Vagy kihúznák az amcsit, és helyébe nyomnák a kínait... 😄 Ez felérne egy hadüzenettel?

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Master91
Kína a holdon érdekelne, biztos jobb képeket , felvételeket láthatnánk mint amióta a Holdon volt az ember.

Poén lenne, ha nem találnák meg a régi amcsi zászlót 😄
Dzsini
Kína esetleg Holdra száll, ha jól megy az Opportunity betölti a 10. indítási szülinapját júliusban, 2014 januárjában pedig az érkezésit a Marson, a Naptevékenység pedig a maximuma közelében lesz, tehát lehetnek komolyabb kitörések.

NASA 2013 launch schedule
Elindítják augusztusban a LADEE-t (Holdlégkör és Holdpor vizsgáló), novemberben a MAVEN-t (Mars körül keringõ, felsõlégkör-kutató).

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Mi várható jövõre? Ok curiosity küldi az adatokat, talán kiérünk a naprendszerbõl, elindul a kereskedelmi space one, de lesz valami komolyabb szonda kilövés, vagy csak a 2014-es webb távcsõ a következõ pont?

PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe

Dzsini

Egy kínai szonda 3 kilométerre közelítette meg a Toutatist
forrás

egy pdf is tud interaktív lenni
Vajon miért nem abban csinálták és adták közre, hogy mindenki interaktívan nézegethesse?

Érdekes, köszi! <#worship>

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Molnibalage
Igen.

Még Mike Oldfield is felhasználta...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Most megy az Apollo 11 film a TV-ben, az Apollo 8 legénysége tényleg a teremtés könyvébõl idézett élõ adásban? 😄D

Dzsini
A HubbleSite két ingyenes könyvet adott ki, elsõsorban (interaktív színes könyvként) iBook formátumban almás eszközökre, de bárki számára fogyasztható PDF-ként is a Hubble és a Webb távcsõrõl:
http://hubblesite.org/ibooks/

Dzsini
Mikor máskor, ha nem holnap - Idõképék beindítják a kvantumradarukat.

Addig is élõben közvetítik a világvégét - Napkitörés-figyelõvel, meteoritnézõvel, stb.

Ha a Hubble-t vesszük alapul, akkor egészen biztosan.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Master91
Most olvastam a James Webb ûrtávcsõrõl.
Számíthatunk tõle valami hihetetlen felfedezésre, valami elképesztõ dologra?
Nyilván több dolgot tud mint az eddigi távcsövek, de én valami nagy áttörésre gondolok vele kapcsolatban.
A másodiknál nem lehetett egyételmûen megállapítani a hiba okát...

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
amivel ezerszeresére növelték a saját esélyeiket a sikerre, de eddig eredménytelenül.

Emmm, az elsõ indításnál mindkét fokozat rendesen mûködött, az orrkúp nem vált le.
A másodiknál az elsõ fokozat (ami orosz) robbant fel.

Persze a végeredmény szempontjából lényegtelen...

Az USA-nak nem nagyon kellett lobbizni a rakétaprogramok ellen,mert a magas költségek jelentették a legnagyobb akadályt,

Dél-Korea és az Egyesült Államok között van egy egyezmény, mely szerint nem épít Dél-Korea olyen rakétát, amely 130km-nél nagyobb magasságba képes felrepülni (akár a ballisztikus pályán), és hatótávolsága meghaladja a 300km-et.

A NARO-1 esetében kölcsönös megegyezéssel úgy módosították a dolgot, hogy lehet ilyen eszközük, de nem teljesen saját gyártmány. Ezért lett a NARO-1 elsõ fokozata orosz (talán bosszú a koreaiaktól azért, mert rájuk kényszerítették a korlátozást?).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"Nem véletlen, hogy a Dél-Koreai NARO-1 hordozórakéta orosz alapokon és orosz tudásra építve készül..." - amivel ezerszeresére növelték a saját esélyeiket a sikerre, de eddig eredménytelenül.

Az USA-nak nem nagyon kellett lobbizni a rakétaprogramok ellen,mert a magas költségek jelentették a legnagyobb akadályt, de Japánban pl. tevékenyen benne voltak/vannak a rakétaprogramban.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
Elnézést, de a "probléma" csak annyi, hogy hibás a megállapításod. Dél-Korea sok más közép- és nagyhatalommal együtt (pl. Németország, Ausztrália) azért nem folytatott komolyabb rakétaprogramot (vagy hagyta abba a sajátját), mert az Egyesült Államok politikailag lobbyzott ezek megszüntetése mellett. Cserébe amerikai rakétákat biztosítottak, vagy bevonták az adott ország tudósait amerikai programokba.

Nem véletlen, hogy a Dél-Koreai NARO-1 hordozórakéta orosz alapokon és orosz tudásra építve készül...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Palinko
szerinted ha akarna Dél nyugati támogatással nem várna rá köröket?
benőmenő
Nem túl jó a videó minõsége, de valaki megerõsíthetne, hogy ez egy elég béna és szaggató cgi rakéta 😞
Cowie
Nagyon szép eredmény. Kár, hogy közben éhen hal a lakosság. <#shakehead>

Észak és Dél-Korea versenyfutásából Észak került ki gyõztesen:

Dzsini
Mivel fõleg inkább szabadon járó protonokról és elektronokról van szó, ezért tényleg nem nagyon lehet anyagnak nevezni, még csak atomoknak sem - a nagyon ritka plazma talán a legjobb megközelítés: olyan, mint ami a Nap belsejében van, csak a sûrûsége közel 30 nagyságrenddel kisebb (a Nap-víz sûrûségkülönbség kb. 150-szeres (2 nagyságrend), a víz kb. 10^22 molekula/cm^3, a csillagközi tér kb. 10^-3 proton/cm^3).

Nem igazán tudom, hogy egy ilyen ritka anyagnál egyáltalán van-e értelme hõmérsékletrõl beszélni, a hõsugárzáshoz infravörös hullámhosszú fotonok kellenek, méghozzá rengeteg (a kozmikus háttérsugárzás "hõmérséklete" 2-3 Kelvin között jár), a fotonok pedig reakciókból indulhatnak ki, ahhoz találkoznia kell 2 valaminek a semmiben 😊

Molnibalage
Tehát azt mondod, hogy az "anyag" igen ritka, de azok igenn forróak?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
...ha a bow shock rész (terminációs lökéshullám? hogy ezt honnan sikerült összehozni - hivatalos jegyzetekben (csillagközi) fejhullám néven szokott szerepelni) igen erõs sugárzása nem nyírja ki, akkor "odakint" talán már nem sok baja lehet. Jelenlegi elméletek alapján a kb. 1 proton / m^3 átlagos sûrûség legnagyobb részében szó szerint nincs semmi* (bár az pár izé nagyon forró - bõven az atomos állapoton túl: 8-10 ezer Kelvin hõmérséklettel - már amennyiben a hõmérséklet értelmezhetõ ilyen környezetben), plusz a ködök területén porszemcsék egy régebbi szupernóvából.

*:semmi, ami reakcióba léphet, hiszen a sötét anyag / energia a tömeg jó 90%-át kiteszi, de ha valóban neutrínószerû reakciókészséggel rendelkezik, akkor tök mindegy a szonda számára, hogy hol mennyivel találkozik

Molnibalage

Ahogy gondolod.

Dzsini
Nyugi már, próbáljuk meg itt a normális hangnemet tartani.

Molnibalage
Folyamatosan azon rinyálsz, hogy miért, miér, miért. Te nem kérdezdtél, te toporzékoltál, hogy miért, miért, miért...

Rohatul nagy difi...

Nem baj, akkor majd a következõ alkalommal... Kivárjuk. Persze az is lehet, hogy azt már emberek fogják csinálni [álmodozik <#rolleyes>]...

Ezt vártam már tõled... Igen, lehet nem értek a roverek mûködéséhez úgy mint Te, mélyen tisztelt Molnár Balázs, ezért bocsánatot kérek, ha esetleg zavartak az érdeklõdõ hozzászólásaim...

<#sniffles>

Dzsini
Nincs azzal baj, azért beszéljük itt meg a dolgokat - én sem értek egy csomó mindenhez, azért szoktam kérdezni (pl. rakétatechnika terén), mert a "józan paraszti" elképzeléseknek sokszor távolról sincs realitása az ilyen tudományoknál.

A fúrással kapcsolatban: érdemes olvasgatni a sarkvidéki jég alatti tavak fúrásáról (pl. Vosztok, Vida, és a többi) - igaz, ott kilométerekrõl van szó, de a hõmérsékleti tartomány és az, hogy mennyire vigyázni kell a szennyezõdésekkel hasonló körülményeket hoz.

Molnibalage
Láthatólag nemigen van mûszaki affinitásod...

Dzsini
Valószínûleg azért, mert egyelõre feleslegesnek és drágának tartanák - így is érdekes meló lesz lefúrni 5 méterre az ismeretlenbe, és valahogy lejuttatni oda a szondát (valószínûleg a fúróegységgel egybeépítve), de a minta felhozásához egy hosszú csövet is le kellene tolni (lásd a régi hozzászólást az összehajtogatásról), majd valahogy elválasztani a fúró által lejuttatott anyagot a lent találhatótól, azokat felhozni, és minimum a Curiosityval megegyezõ technológiájú szerkezettel megvizsgálni.

Így a szondát beletolják a talajba, és az lent dolgozik, egy kábelen pedig továbbítja az adatokat a landernek. Ez nagyságrendekkel egyszerûbb feladvány.

De ez nem vesz semmiféle mintát a földbõl, csak mérni fogja a szeizmikus aktivitást. God, why, oh why... <#rinya>

Dzsini
A 2016-os InSight (Interior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) elvileg pont ezért indul, és fúr majd le ha minden jól megy 5 méterre, hogy ott figyeljen - jelenleg nagyon keveset tudunk a Mars belsejérõl.

Molnibalage
Milyen érzékenységû mûszer és gerjesztés kellene ehhez? Ha csak kicsit is szeizmikusan aktív a Mars, akkor olyan, mintha a légy zümmögését akarnád csúcsforgalomban mérni...

Ó, ezt a hozzászólásod nem is olvastam, pedig nekem válaszoltad, bocsesz. De most már értem, nem ismerik a talaj összetételét.

Dzsini
Hát, kering ott két közepes méretû kavics, amivel korrekt földrengéseket lehetne csinálni... 😊

Komolyabbra fordítva a szót, gondolom az ultrahangos módszer lehet jó, vagy esetleg a bolygó 2 ellenpontjára elhelyezni két érzékenyebb mûszert, és azokkal kopogtatni egymásnak.

Molnibalage
Szerkezetvizsgálatot mivel tudnának végezi? Ultrahang? Vagy szeizmikusan? Vagy leküldenek egy "füllel" rendelkezõ szondát, és a környkét orbitálás pályáról elkedzik kis tömegekkel hajigálni, mint ahogy a Holdba vezettek bele szondát és utána mérni ezt-azt?

Dzsini

Master91
Nem olyan egyszerû oda vinni egy olyan fúró gépet mint amit te gondolsz 😄
Értem, kösz. Szóval mindez azért erõsíti azt a feltételezést, hogy régen (vagy akár most is?) létezhet/ett élet a Marson?! Meg még azt magyarázza meg nekem valaki, hogy miért a felszínt kapirgálják, és miért nem visznek komoly fúrógépet oda?

Dzsini
Vizes (vízmolekulákat tartalmazó, nem nedves), kén- és klórtartalmú vegyületeket talált, szénatomokhoz is kapcsolódva - ráadásul ezeket nagyobb arányban, mint idáig remélték (vagy mérték máshol). Valamint megerõsítették a perklorát jelenlétét, amit a 2008-as Phoenix is talált, de akkor késõbb elvetették, mert földi szennyezõdésnek tartották.

A szén eredetérõl mondták, hogy egyelõre nem lehet eldönteni, hogy honnan származik (marsi, földi, stb.), de még több évük van kapargatni 😊

Hmm, hmm, biztos? <#idiota><#hehe>

Oké, köszi!

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
gondoltam ideje lenne elindítani a marshoaxerkedést <#idiota>

Ez nem egy fotó, hanem az 5 féle kamera csinálta több tucat szögbõl, így kép fõ részét csináló kamera karja az illesztett képek okán nem látszik.

Biztos nyilvánvaló mindenkinek, de ezt a fotót mi csinálta? Bocs a hüje kérdésért...

És most ez mit is jelent? Jó jel? Rossz? Mi következik ebbõl?