• Sequoyah
    Az az erzesem, hogy direkt kotekszel minden egyes mondattal amit leirok, meg akkor is, ha amugy a felszin alatt egyetertunk, csak picit elbeszelunk egymas mellett:) Kerlek probald megtalalni a mondataim indittatasat, ne pedig megkeresni a fogalmazasi hibait. Nem vagyok iro, igy biztos mindig lesz amit nem a legjobb formaban irok at, de masok is igy vannak vele...

Őnáluk van a pénz, és vele együtt a döntés joga, mihez kezdenek vele... ...Figyelemfelkelteni lehet, hogy befektessenek az ilyen emberek, erről szólnak a Kickstarter és hasonló megoldások.

Senki sem akarja kivulrol megmondani nekik, ez nem tudom honnan jott. Vagy divatta kell oket tenni Musk-fele playboyokkal (Applenek pl ez bejott), vagy penzzel kell motivalni oket. En az elobbi mellett ervelek epp. Utobbit az allam csinalta a hideghaboru alatt, de nem mukodott hosszutavon.
    Ha sikerulne elerni a fejlettseg azon fokat, hogy uzlet legyen belole (pl meteoritbanyaszat, vagy akarmi), onnantol mar megy a dolog.

Ahogy Musk Tesla autója nélkül is. Mégis abba is fektet be, nem csak a SpaceX-be.

A Tesla elorebb viszi a vilagot (uj technologia, tisztabb kornyezet), szoval ez is egy kituno befektetes. Es ez meg talan rovid tavon provitabilis is lehet. MInt irtam ha rajtam mulna nem is innen csoportositanam at, hanem a tobbi sok felsorolt teruletrol, aminek semmi hosszutavu haszna nincs.

Nekem az a bajom Musk-al, hogy ő kvázi elszipkázza a pénzt a többi konkurense elől, ezzel a marketing-hadjárattal.

Valoban egy idealis vilagban a legalkalmasabb jeloltnek megy a penz. De remelem, hogy a konkurensei karanak ellenere osszessegeben tobb penz kerul ebbe a szektorba, es akkor lehet egyenileg valaki rosszul jar, de osszessegeben nyerunk vele. Ha tobb figyelem es penz kerul ebbe a szektorba, akkor hosszutavon mindenki jol fog jarni vele. Pl megjelenik egy ujabb, jobb Musk-fele aki mindezt meg tudja lovagolni akar, es mar elokeszitett terep varja.

Társadalmi támogatottság? Érdekes, pont te írtad, hogy Musk a saját erejéből építette fel a SpaceX-et. Én meg erre reagáltam, hogy a fenét, a DARPA és a NASA nélkül még talán ott se lenne

Nyilvan megrendelok kellenek:) Na mindegy, nem ez a lenyeg, hanem a "tarsadalmi tamogatottsag" gondolata. A tarsadalmi tamogatottsag minden oldalrol segiti a dolgot, hisz egyreszt a kormanyt is arra sarkallja, hogy tobb penzt fektessen az urkutatasba (Apollo program tobbek kozott a tarsadalmi erdektelenseg miatt maradt felbe), masreszt noveli annak az eselyet, hogy egy ujabb hipergazdag valaki fektessen bele milliardokat, csak azert mert erdekli a dolog es nem sajnalja az elegetett penzt.

Ez sajnos tényleg így van. De ahelyett, hogy megpróbálnák javítani a helyzeten, Musk szerintem bizonyos szinten inkább ront...

Nem mondom, hogy nincs igy, valoban vannak negativ dolgok is. Amit leirsz ebbol a szempontbol mind igaz. En a mellett ervelek, hogy emellett az altalam emlitett pozitiv dolgok is leteznek, amik azert javitanak a merlegen. Ebben biztos vagyok, azt viszont csak REMELEM, hogy ezen pozitiv dolgok hosszutavon meghaladjak az altalad emlitett negativ dolgok. En szemely szerint optimista vagyok, de az elet meg konnyen megcafolhat.

Ha létezne fair és korrekt versengés. De nincs. Innentől kezdve vagy a lobbyerő számít (ULA, Orbital ATK), vagy az agresszív médiajelenlét (SpaceX, Virgin Galactic). Majd nézzünk szét, és szembesüljünk vele, hogy az USA határain túl zéró a helyzet, csak és kizárólag állami cégek csinálják (Oroszország, EU, Japán, Kína, India, Dél-Korea).

Ha nincs versenges, akkor az egyenlo a halalitelettel. Akkor csak addig van urkutatas, amig egy emberek egy csoportja olyan kedveben van, es elobbutobb biztos eljon a pillanat, amikor kiszallnak. Pl USA kiszallt, Oroszorszag kiszallt, tobbiek igazabol be se szalltak komolyan. Kina most beszall, de ez ott is csak politikai dontes, es presztizs.
    Tehat versenges midnenkepp kell. Meg a torz verseny is jobb mint a semmilyen, mert amint megszunik a verseny, onnantol nincs kenyszer a fejlesztesre, es megall az elet.
    Ehhez kepest masodlagos (de meg mindig nagyon fontos), hogy ez egy hatekony, vagy nem hatekony verseny. Egyebkent most kapasbol felsoroltal 4 ceget, szoval nem olyan rossz a helyzet ahhoz kepest, hogy nemreg meg kizarolag az allami cegek voltak jelen.
    NYILVAN nem tokeletes a helyzet az altalak leirtak miatt, es emiatt nem olyan hatekony a verseny. De ezekkel egyutt is merfoldekkel elorebb vagyunk, mint 20 eve amikor semmi nem tortent ezen a teren.