Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A műholdas netnél az Iridium holdak 40ms-os Latency-val rendelkeznek (user-to-base, aztán onnan megy a jel a gerinchálózatra), de ugye ez egy elég régi rendszer. A OneWeb és a Google/SpaceX féle rendszer esetén is 20-30ms-os latency-vel számolnak e téren, ez alapján azért én 80-100ms-os átlagos (valós) latencyben még bőven bíznék. Ez a HC FPS játékosoknak nyilván nem opció, de nekik ott lesz a Google Fiber, a Gigabites hálóval. Upsz. Csak nem nálunk. Meg nem Indiában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, és a világ nagyjából 95%-ban. Nekik viszont opció lesz a műholdas net, főleg, ha tényleg olcsó lesz...
Utoljára szerkesztette:
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A másik oldalon a Falcon 9R hozzávetőleg 23 műholdat vihet fel egyszerre, ha ~7 tonnás hasznos terherrel számolunk, ami ~173 indítás, ez sem kevés, még 10 millió dollár per indítás költség esetén is 1,73 milliárd.
Szép kis csata lesz, de valahogy én nem látom a Virgin Galactic-nál azt az átütő erőt, ami megvan a SpaceX-ben... <#whatever>#whatever>
A műholdak ionhajtóművekkel lennének felszerelve, így az élettartamuk végén kis költséggel lefékezhetőek.
A hibás műholdakra pedig már érdemes lehet takarítóműholdakat fejleszteni és építeni.
Egy újabb terjeszkedési lehetőség nyílhat az űriparnak.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Az alapvető különbség a műholdak mennyisége mellett a hordozóeszköz. A SpaceX ugye a Falcon-9R-t használná, míg a Virgin Galactic a LauncherOne-t. A Falcon-9R hozzávetőleg 7 tonnát képes az adott pályára felvinni, a LauncherOne viszont legfeljebb ~150kg-ot. Ha 50kg-os műholdakkal is számolunk, akkor is 216 indításra lenne szükség a LauncherOne-ból, hogy a 700 műholdat feljuttassák. Ez valami brutális szám. Ha csak 5 millió dollárba is kerül egy LauncherOne indítás, akkor 1.08 milliárd dollár csak a hordozórakéták költsége...
Utoljára szerkesztette:
Ezért volt jó ötlet kétfajta teherűrhajót rendszerbe állítani.
Ami a legtöbb időt veszi igénybe itt, az a bürokrácia.
Ebben az a probléma, hogy az ESA leállította az ATV repüléseket, a JAXA következő HTV-je pedig augusztusban megy csak, miközben az űrállomás vízkészlete 2015 szeptemberében kifogy a jelen állás szerint. A NASA eredetileg a Cygnus-t szerette volna megfeleltetni a kritikus rakományokra, de a tavaly októberi Antares 130 / Cygnus CRS-3 tüzijáték ezt meghiusította. Most azon dolgoznak, hogy a Dragon megkapja az engedélyt, és így felülkerekedjenek a problémán.
Az űrállomáson az űrsikló leállításával párhuzamosan regeneratív technológiákkal próbálnak úrrá lenni a vízellátás problémáján. Eredetileg egy vizelettisztító rendszerben bíztak, de a 250 millió dolláros eszköz, amit az STS-130 vitt fel, életképtelennek bizonyult, rengeteg probléma adódott vele, sőt, még tűzriadót is kiváltott. 2010-ben a NASA egy Sabatier-reaktor megoldás mellett döntött. A dologot bonyolítja, hogy az oxigén-generátor vízet bont elektrolízissel, így termel hidrogént is melléktermékként (amit korábban a világűrbe űrítettek), ebből a hidrogénből, és a kilélegzett CO2-ből gyártana a Sabatier-reaktor ismét vízet, így elviekben közel tökéletes zárt rendszert lehetne működtetni (a NASA részben a későbbi Mars-missziókra készül már az ilyen zárt-közeli rendszerekkel), minimális külső hidrogén-betáplálást igényel csak a rendszer.
A gond most az, hogy a Sabatier-reaktor tavaly december óta nagyon kevés vizet produkál csak... Elképzelhető, hogy a rendszert sikerül rendbehozni addig, de a NASA elég kényelmetlen pozícióban találta magát, mivel nincs kritikus szállítmányra megfeleltetett járműve...
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Ha még a SpaceX is visszahozza a rakétáját, igazán rendkívüli nap lesz.
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
Az F9-nél a 4,85t GTO (13,15t LEO) szintén az egyszer használatos repülésre vonatkozik egy hajtómű kiesésével és 10% biztonsági ráhagyással, lábak és felületek nélkül.
Újrafelhasznált módban kb. 11t LEO és 4t GTO amit az F9R tudni fog. A többi a Falcon Heavy(R) dolga lesz.
Az F9R célja a kisebb műholdak és a Dragon olcsó felvitele lesz.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
További érdekesség:
A Falcon-9 1.1-nél a Spacex honlapon a 13.15t LEO-hoz 4.85t GTO adat tartozik.
A max. 16,7t LEO-hoz nagyjából 5,8t GTO tartozik.
Namost legalább kettő olyan műhold van jelenleg ami F9 1.1-re van kiírva GTO-ra és 5,5-5,5t tömegű. Itt a megrendelő lemondott a nagyobb biztonsági ráhagyásról.
Ez egy kicsit furcsa és következetlen számomra. Ám a Skyrocket.de számai téged igazolnak teljesen, így nem kételkedem.
url a bejegyzésre
szerk: kép volt, de így nagyítható a jobban olvashatóságért
Utoljára szerkesztette: Teppik Amon, 2015.02.01. 06:19:49
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
Az egyik a 13,15t LEO, amit egy hajtómű kiesése esetén is 10%-os ráhagyással tud a rakéta.
A másik egy 16,7t LEO amin semmi hibahatár nincs. Ekkor minden fokozatot teljesen üresre kell járatni. Nulla üzemanyag marad visszatérésre. Ha az első fokozat visszatér az indítóállásra, akkor valamivel több mint 11t LEO amit a rakéta tud.
Ha kiszámolja az ember az ismert tömegarányokkal a fokozatok deltav- értékeit, akkor ez ki is jön.
A Falcon Heavy egyszer használatos módban, üresre járatva és csak kereszttáplálással tud 53t LEO-t.
Minden más esetben a hasznos teher ennél kisebb. Ha nem hiszed, számolj utána.
De még teljesen újrafelhasználva az első fokozatokat is eléri a Delta-IVH teheremelő képességét, ami elég a piacszerzéshez.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
In ungarische: A (Falcon 9 v1.1) jármű valójában 30%-al nagyobb teljesítménnyel rendelkezik ahhoz képest, amit az internetre kiraktunk (ie.: a honlapjukra - Cifu), és ez az extra teljesítmény az újrafelhasználhatóságra és visszaszerezhetőségre van tartalékolva... a jelenlegi rakéta az újrafelhasználhatóságra van méretezve.
Forrás
Ez alapján a Falcon 9 v1.1 valós 27°/LEO képessége 17095kg, a Falcon Heavy-é 68500kg egyszer használatos üzemmódban...
Utoljára szerkesztette:
Az üzemanyag viszont a rakéta több tíz millió dolláros előállítási árához képest olcsó.
Teljes újrafelhasználással a hasznos teher 53 tonnáról 30-35 tonnára csökken, de még ezzel is tarolhat a nehéz távközlési műholdak piacán. Nagyobb terhekre meg marad az egyszeri felhasználás, illetve köztes lehetőségként a tengeri platfor(ok)ra leszállás.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Utoljára szerkesztette:

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.01.30. 09:20:20
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Elég ügyetlen munka, de egy laikust esetleg megtéveszthet.
A haszon egyből fejlesztésekbe megy és ez meg is látszik.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: memphis1985, 2015.01.23. 10:22:17
A SpaceX meg az állam csöcsein lengedez, fix megrendelésük van fix áron, plusz a hardware fejlesztését is az állam állta. Biztos van valamennyi haszon ezeken is (bár az Orbital ugyanezért a feladatért majdnem 100 millióval többet kap <#circling>#circling> ) de sztem jóval többet költenek fejlesztésekre mint amennyi profitjuk van ebből (pl. az új texasi bázisuk építése sem lehet olcsó) szvsz még mindig a befektetőkből élnek és nem abból amit ők kitermelnek.
Az újrahasznosítás anyagi vonzata még mindig kérdéses, de pl. Musk legutóbb azt nyilatkozta, hogy a második fokozatot már nem tervezik újrahasználhatóvá tenni, mert nem éri meg.
Mind a Tesla mind a Spacex az eredeti ígéretekhez képest ( elektromos-autó elterjesztése/filléres űrindítások) még mindig csak fél úton járnak. Persze ez is óriási teljesítmény, de még messze vannak attól, hogy olyanok legyenek mint annak idején a Ford vagy a Boeing.
Nem aranybánya? A fene tudja. Az USA / ULA anno olyan marginnal dolgozott, és olyan cost-plus contractokkal, hogy igen, lehet, hogy azokhoz képest nem az. De azért egy olyan cég, amely 10 éve még vergődött a Falcon-1 indításokkal... Hát szeretnék én ilyen "nem aranybánya" céget indítani...<#nezze>#nezze>
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
az angol wikin elég jól le van írva, hogy ki mikor mennyit tett bele a cégbe és hogy áll most.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Az 1 millió dolláros ülésenkénti árat nem a Dragon V2 és nem a Falcon 9-R fogja elhozni, az még legalább egy lépésre van ettől a szinttől.
Egyébként nem vagy naprakész. A NASA / ESA / JAXA 76 milliót fizet egy Szojuz ülésért, a civileknek pedig 45-50 millió USD egy űrtúrísta út az ISS-re.
Utoljára szerkesztette:
illetve óhatatlanul a 200K-s űrugrás árából indultam ki, ami már belefér a nagyon gazdagoknak is.
Mondjuk amire én gondoltam, hogy teszem azt, mennyire volt elterjedt a netes fizetés a PayPal előtt? Ezt vajon ő "forradalmasította" vagy szintén csak nagyot alkotott egy meglévő, gyerekcipőben járó piacon.
Illetve, ha majd beindul az elérhetőbb űrturizmus (na nem nekünk, hanem már nem csak a mocskosan gazdagoknak, hanem a nagyon gazdagoknak is) amiben valószínűleg szintén ott lesz, akár mint zászlóvivő, akkor az már az ágazat kibővítése, helytálló lesz-e akkor az, hogy, ő az űrturizmus egyik úttörője?
egyébként meg sajnos ja, nekem is majd minden használati tárgyam, forradalmi, innovatív, különleges és szenzációs. 😊
A legalapvetőbb technológiai dolgok sincsenek meg hozzá, hogy az esetleges funkcionalitása a rendszernek meglegyen és ne két végpont között mozgó legyen a rendszer...
nno mikor kitette a tanulmányterv szintjét el sem érő doksit és letölthető lett gyakorlatilag minden kicsit is műszaki tudományokhoz értő ember szétcincálta. Okkal. Az egész nem több egy ötletnél...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egy szén nanocső vagy a fullerének felfedezése sztem forradalmi. Egy Akkut hozzákötni négy villanymotorhoz meg egy kormányhoz az nem az. 😊
Bocsi a szifon miatt. 😊