Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

PetruZ
Az Europa Jupiter felé néző oldala az eddigi legnagyobb felbontású képen, korábbi felvételekből összeillesztve. A NASA néhány órán belül egy új, kifejezetten az Europa vizsgálatát megcélzó küldetést is be fog jelenteni.
Teppik Amon
Kis olvasni való a JamesWebb készítéséről. unalmas pillanatokban akár a webkamerát is lehet nézegetni ahogy készül. Most éppen nem dolgozik senki.

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

PetruZ
A múltkori SpaxeX "pad abort test" most PoV nézetből, a külső burkolatra szerelt kamerából nézve.
Palinko
A Hold a Nap és a Föld, de könnyű volt mert chattel cheateltem 😄
Dzsini
Felfedezett égitestek 1980 óta (ajánlott a lehető legmagasabb felbontásban nézni - elég apró pöttyök vannak 😊 )

Bónusz kérdés: melyek azok az égitestek a naprendszerben, amelyeket bár ismerünk régóta, nincs hivatalos csillagászati nevük?
nagy segítség, ha megmondom azt is, hogy 3 ilyen van

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Igazad van, elnéztem. Sorry

Nem a régi 0,073 és újabb 0,09 értéken okoskodok (tök fölösleges volna), hanem a "0,073%"-on, mert az nagyságrendi elírás.
Az albedót mértékegység nélküli arányszámként adják meg,. Ha a forrás 0,073-at ír, az 7,3%-ot jelent.
Amúgy a lényegen valóban nem változtat, a sötét felület és világos foltok egyszerre nem férnek a kamera dinamikájába.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

A sötétebb a felszín, jobban elnyeli a fényt.

Az elétérés elhanyagolhatóan kicsi, 2 század. De valóban az általad megadott adat pontosabb, de a mondandóm lényegén még 10 egész érték módosulás sem változtatna. Az albedó százalék értékben van kifejeze, és ezek nem elhagyhatók. Mert 0,9 micsoda? Darab, kg, liter? Matekból ilyenekért szokták megvágni az embert, és egy nyílt forumon - ha már szörözünk - akkor a félreértések elkerülése végett mindenképpen oda kell írni.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.05.18. 12:06:20

molnibalage83
Erre gyanakodtam én is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Szerintem az első adatnál nem kell a százalékjel.
A 0,073-as adat egy 1984-es megfigyelés eredménye, a wikin talált 0,09 pedig egy 2006-os Hubble-mérésből való.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

szerintem csillogó jégnek álcázott idegen bázis... vagy inkább fordítva?

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Mi van már a fénylő ceresi pöttyel? Kiderült már, hogy akkor most csillogó jég vagy idegen bázis?
molnibalage83
Mitől ilyen kicsi? A Holdé ennél egy nagyságrenddel magasabb.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.17. 20:58:34

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

A Ceres igen gyenge - 0.073 % albedóval rendelkezik, és látszólagos fényessége is kicsi. Ha erre kalibrálom a kamerát akkor a rajta lévő jég 90%-os albedóval szinte beégeti a fényképet. Ettől ilyen fényes, ha űrhajóból néznénk, nem lenne ilyen láványos jelenség...

gothmog
Hicsí!<#awink>

Ошибка 404 ракеты не найдены

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

PetruZ
Az oroszok megint elvesztettek egy rakétát és vele együtt egy mexikói műholdat is. A hírek szerint minden orosz kilövési programot felfüggesztettek.
Palinko
készülj fel, ha túl jelentékeny úgyis eltussolják valami jelentéktelennel
Master91
biztos megőrülök ha kiderülne hogy valami tök jelentéktelen dolog
PetruZ
Na, ez egy jobban látható és átnézhető animáció a Ceres foltjairól.

Vagy közlekedési tábla:

"Lakható övezet vége
Viszontlátásra!"

Jaja. Poén lenne valami intergalaktikus hirdetőtáblába botlani. 😊
Palinko
mennyire röhögnél, ha csak világító reklámtábla lenne 😄
Khm 😊

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

protean?

Én egy kivilágított -és elhagyatott- Protean bázisra tippelnék. A bázis remélhetőleg tele van mindenféle -évszázadokkal előttünk járó- technikával.
Azt már 226 éve felfedezték, a Szaturnusz körül kering 😄

Master91
Amatőrként én is jégre gondolok

de azért drukkolok hogy egy rejtett birodalmi bázis
PetruZ
A kis tömegvonzás miatt a por elég lassan kerülhet vissza és igen, emberi léptékkel inkább hosszabb idő lehetett (néhány évtized).
"nem sokkal a szonda érkezése előtt történt"
Ez akár emberi lépték szerint hosszú idő is lehet, mert egy 2004-es Hubble-képen már látszik a folt.

#3088:
Kiterjedés: wiki szerint a kráter átmérője 80km.
A #3085-ben linkelt kép 3. sorának első képét méricskélve a nagy folt kb 10km átmérőjű, a kisebb kb 10x5km a picik meg kb 2km méretűek.
Utoljára szerkesztette: Garga Pitic, 2015.05.13. 19:38:32

PetruZ
Van egy elméletem, nem tudom, mennyire lesz igaz. Szóval a kráterek közepén szokott lenni egy kis kiemelkedő csúcs, az erőhatások formálják így. Arra tippelek, hogy nemrég érkezett egy meteor, leverte a csúcsot és az egész lepattant oldalra több darabban, ahol a lazább foltoknál felsértette a felszínt. Ami látszik, az jég és egyszerűen csak mák, hogy nem sokkal a szonda érkezése előtt történt, a felszínt még nem borította be újból a por (a tömegvonzás amúgy is kicsi).

Bármi is az, durván elüt fényességben minden mástól a felszínen, már a messziről készült rossz minőségű képeken is tisztán lehetett látni. Meg az is érdekes, hogy csak azon az egy kráteren belül látható a jelenség, a nagy fényes pötty annak is szinte pontosan a közepén van. Lehet hogy valami kisebb becsapódás felsértette a felszínt? Ha geológiailag aktív vagy kriovulkanizmus nyoma lenne, akkor gondolom ezeknek a felszínen máshol is lennének jelei, nem? Mert a fényes pöttyöt leszámítva így ránézésre egyelőre eléggé hasonlít a Holdra.

Dzsini
És felmerül az örök kérdés, hogy a "természetes" és a "mesterséges" határa hol van? 😊

csak lefújta a szél a port az üveggolyóról.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

A cereszlakók eléggé pazarolják az áromot. 😊

Mellesleg sztem 100% hogy valami természeti jelenség lesz de mekkora lenne már ha kiderülne, hogy valami mesterséges objektum?
Palinko
értem, köszi. érdekes a #3086 ban lévő képen meg inkább mesterségesnek tűnnek 😄 mintha egy torony lenne egy másik épülettel amit 3 kis valami vesz körül. mekkora a kiterjedése ezeknek?
Május 9-én kezdett ereszkedni 13500km-ről, elvileg június 6-án áll a 4400km magas pályára.

allock

#hhwnd

Palinko
milyen gyorsan közeledik?
Kíváncsi vagyok, hogy 4400 kilométerről mi fog látszódni.

Szerintem most sem lett egyértelműbb, hogy mi az.

Palinko
sajna egyre inkább természeti jelenségnek tűnik 😞
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

PetruZ
Új Ceres képek, már sokkal közelebbiek.
Dzsini
Május 20-án indul első tesztre a Planetary Society fényvitorlása - egyelőre csak kipróbálják, hogy jól működik-e a nyitómechanizmus, nem reptetni fogják. Az majd jövőre, ha minden jól megy.

PetruZ
Majd a benne lévő crash dummy megmondja, volt-e akkora G, hogy leszakadjanak. 😊
Palinko
de ha már leszakadnak a szervei a G erőktől, az nem poén <#idiota>
PetruZ
Nem mindegy? 😊 Manapság is előfordul, hogy lefelé jövet összehányják magukat a rázkódástól. Ez meg egy elég extrém teszt volt egy vízszintesen leválasztott kabinnal. Szerintem aki űrhajós, pont lesz*rja, mennyire mozog a kabin, ha a végén stabilan földet/vizet ér. 😊
miért van olyan érzésem hogy a rókázásra való zacskók nem tartoznak bele a szériafelszerelés kategóriába 😄DD