Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Törpebolygó kategória se volt 10 évvel ezelőtt, lehetne valamit adni nekik... (Transz-Neptunusz-Objektum) nem tudni, hogy van-e köztük olyan, ami valóban periodikusan kering, van-e olyan, ami csak épp "erre jár" és azért fedezték fel, és pár körrel ezelőtt, ezután már nem is találkozunk vele... elég hozzá egy jobban sikerült parittyázás. Ezeknek esetenként több száz, ezer éves periódusa lehet, az alatt akármi történhet vele, és egy ilyen soktest-problémát még nagyjából modellezni is lehetetlen.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ilyen módszerekkel találtak még néhányat, de jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb méretű égitest a Neptunuszon túl nincs "belátható" távolságban, leghamarabb jóval kintebb (150AU-n túl) lehet Mars méretű, vagy nagyobb égitest - az mondjuk szerintem vita tárgya, hogy ez még a Naprendszer-e (a Voyagerek 130, illetve 103 AU-nál járnak) - a lenti cikkben említett 145-525AU-s távolság azért meglehetősen szélsőséges. A Nap körül keringenek persze, de azért na...
(vízszintesen a távolság a Naptól, függőlegesen a kitérés a bolygók ekliptikájából)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.01.19. 08:08:40
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
@Kamov: Azért az is szép dolog, hogy a SpaceX milyen szép profitot hozhat össze abból, ha az eredeti költségeken vállalt CRS indításoknál meg tudja menteni akár csak az első fokozatot is... 😊
@Petruz: Elkezdte az elektromos autók új generációjának forradalmát
Én is nagy rajongója vagyok Musk-nak, de azért az "elkezdte" a forradalmat messze nem igaz rá. Akkor már inkább a Citroen Berlingo Electrique / Citroën Saxo Electrique, vagy a General Motors EV1 / Chevrolet S-10 EV, amik az első nagyobb szériában gyártott elektromos autók voltak.
A Tesla első autója a Tesla Roadster volt, ami kvázi egy elektromos, customizált Lotus Elise (még ilyen téren se volt az első, mert a Zytek Lotus Elise ugyanezt megcsinálta (gyengébb elektromos rendszerrel persze) 1998 és 2003 között), és négy év alatt tudtak 2500 db-ot eladni belőle...
első magáncégként rendszeresen szállít az ISS-re utánpótlást
Nem igaz, mert az Orbital-al együtt teszi mindezt, a Commercial Resupply Services szerződés értelmében. Az már más kérdés, hogy az Orbital (amely egyébként az első magáncég volt, amely NASA megbízást kapott még a Pegasus-rakétákkal a LEO pályára való műhold-állításra) ma már erősen a SpaceX árnyékában kénytelen élni, és amíg a SpaceX szárnyal, az Orbitalt még az ág is húzza...
(ismét) felvetette a Mars kolonizálását
Ez oké, csak pénz honnan lesz rá? Ez a fő kérdés az összes Mars-programmal kapcsolatban, mert ugye már Von Braun is felvetette a Mars kolonizálását, de a terveknél tovább nem jutottak...
illetve elkezdte piszkálni az amerikai légierőt, mivel csaknem monopolhelyzetük van a műholdak felbocsájtása terén és ő is szeretné ezt csinálni.
Nem a légierőt, hanem a Pentagon-t, mert alájuk tartozik az összes állami katonai illetve kémműhold (NRO) felbocsátás, és az ULA (United Launch Alliance, egy közös Boeing-Lockheed leányvállalat) rendelkezik monopóliummal e téren. Egyébként annyira vernie nem kellene az asztalt, a Falcon 1 program első két indítását (kvázi a SpaceX első megrendelője) a Pentagon / DARPA volt, szóval az, hogy a SpaceX elindulhatott, nem kis mértékben nekik köszönhető.
A tesztjárművek ugyanúgy a sorozatgyártásból jöttek, kisebb módosításokkal. Nem véletlenül írtam ami írtam.
Az F9R-Dev-1 végzetét hajtóművezérlési probléma okozta az emelkedési fázisban, a mostani kísérletnél az aerodinamikai kormányfelületekkel volt a gond a leszálló fázisban.
A mostani visszatérési kísérlet próbáinak azon részét, ami miatt a vezérsíkok kifogytak a hidraulikából, az F9R-Dev-1-el nem is lehetett volna tesztelni, mert a texasi tesztállás FAA engedélyei nem teszik lehetővé sem a nagy magasságú, sem a komolyabb oldalirányú manővereket.
Utoljára szerkesztette: kamov, 2015.01.17. 10:37:13
Más téma: valami van odakint... Az ismert Neptunuszon túli objektumok és törpebolygók eloszlása és keringési anomáliái alapján azt feltételezik, hogy még legalább két nagyobb törpebolygónak kellene lennie odakint.
Amúgy egyike annak a viszonylag kevés dolognak, amit a jelek szerint az oroszok találtak fel maguktól. 😊 (legalábbis ők voltak az elsők az alkalmazásában)
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.01.17. 09:58:18
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Amikor az egyedi DC-X elpukkant, a csak erre szánt pénz elfogytával nem tudták pótolni. Vége lett.
Itt meg Musk vállat von, és három hét múlva kéri a következőt.
A DC-X egy demonstrátor volt a hosszú évtizedes (az 1960-as évekig visszanyúló) Douglas / McDonnel-Douglas VS/VL (függőlegesen induló és leszálló) SSTO programjukhoz, ami Philip Bono-hoz köthető. Anno az ROOST-vel (Rocket One-stage Orbital Space Truck) kezdődött, lett aztán a SASSTO (Saturn Application Single Stage To Orbit), Douglas Hyperion, és aztán Ithacus (laza 6400 tonnás induló tömeg, valamint 500 tonnás hasznos teher! A katonai célú változatnál úgy számoltak, hogy 1200 katonát képes a világ bármelyik pontjára eljuttatni 90 percben belül).
Kollázskép az Ithacus program elemeiről - a hordozófedélzeti alkalmazása már nagyon elborult ötlet volt...
Ez után jött a Delta Clipper, egy rentábilis SSTO megoldás a McD-D-től, ez már megfogta a NASA figyelmét is, akik éppen az X-30 sokkján próbáltak valahogy keresztül vergődni (Reagen és tanácsadóinak csodás agymenése a hiperszonikus repülésről nem tartott sokáig, főleg, hogy a szükségesnél sokkal kevesebb pénzt adtak rá). 60 millió dollárt kaptak a DC-X (Delta Clipper - eXperimental) programra, hogy az életképességet bizonyítsák (Proof-of-concept). A DC-X után jött volna a DC-Y, még mindig kísérleti státusszal, de a 84 tonnás indulótömegével képes lett volna LEO pályára állni. A végleges verzió a DC-I, ami 470 tonnás indulótömegével 10 tonnás hasznos terhet tudott volna világűrbe vinni két fős személyzet mellett. A Douglas számításai szerint 5 milliárd (FY1991) dollárból meglett volna a kifejlesztése és a megépítése egy DC-I-nek (ebben egy DC-Y is benne volt). Állami támogatást nem kaptak végül a DC-X után...
A DC-X és a DC-Y egymáshoz viszonyítva
Fantáziakép a DC-I-ről
A fejlesztők egy része aztán a Rotary Rocket ROTON civil kezdeményezésbe futottak át, ám nem sikerült befektetőket találni, így ez a vonal elsikkadt.
A japán elképzelések sajnos semmivel sincsenek közelebb a valósághoz, mint a DC-X vagy ROTON volt. Alapvető teszteken dolgoznak, és közben reménykednek állami támogatásban vagy valami befektetőben...
https://www.youtube.com/watch?v=dD1Dtec8dsk
"Next rocket landing on drone ship in 2 to 3 weeks w way more hydraulic fluid. At least it shd explode for a diff reason"
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
Utoljára szerkesztette:
Ott hirtelenjéban megszokásból próbáltam gyorsmagyarítani a szakszavat, és ez lett a vége. Ha hagyom eredetin (stabilizer fins) akkor sem tartanám helyesebbnek nyelvtanilag...
A hely stimmel, a forma, szín stimmel...
A méret pont az MRO szonda kameráinak határán van, tehát ennél jobban nem nagyon fogják látni.
"Full RUD (rapid unscheduled disassembly) event." Van egy humora a csávónak 😊
1., a stabilizálás azt jelenti, hogy valamit eredeti helyén/helyzetében megtartunk, és nem azt, hogy módosítjuk az irányát/helyzetét
2., a vezérsík általában fix, merev beépítésű szerkezet, ami mozgó/kitéríthető felület, annak kormánylap a neve (kivétel a kb. 6-700 km/ó tervezett tartós sebesség fölötti gépek vizszintes vezérsíkja, amely lehet részben vagy teljesen mozgó felület, előbbi esetben csak a magassági kormány trimmelésére szolgál, utóbbinál teljes értékű kormánylapként balansz magassági kormánylap a neve).
Mivel a hírben a működtető hidraulika hibáját említik, így egyértelmű, hogy vezérléssel mozgatott felületekről, vagyis kormánylapokról van szó. Ettől kezdve részletkérdés, hogy a repülőszerkezet saját kijelölt tengely-koordinátáinak megfelelően melyik "stabilizer fin" melyik kormánylap (oldal,magassági vagy csűrő) szerepét tölti be. Persze akkor se "csűrőlapát" ahogy az Indexnél szerepel (a lapát az más "szakágak" szerszáma), hanem csűrő-kormánylap a neve.
Sajnos a magyar rep-műszaki szakszótár-kiadás nemigen követi a valóságos műszaki fejlődés gyorsaságát, utoljára 25 éve adtak ki angol-magyar repműszaki szótárt, az is elsősorban polgári vonalra szólt, a haditechnikai szakág kimaradt belőle (hogy mást ne mondjak, pl. nincs benne a HUD/head up display sem, pedig azt ma már civil gépeknél is használják - és mai napig nincs magyar műszaki megnevezése). Azt a szótárt is elsősorban rep-elektronikai szakemberek állították össze, így sárkány-hajtóműves szemmel itt-ott vannak benne furcsaságok is.
<#hehe>#hehe>

Magyarul a stabilizáló felületek (nem csűrőlapok...) hidraulikája adta be a kulcsot. Az automatikus irányítórendszer a hajtóművet felfuttatta (több tolóerőt adott), hogy próbálja azzal kiegyenesíteni a rakétatestet, de ehhez már késő volt.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Utoljára szerkesztette: gothmog, 2015.01.11. 22:14:52

A BME-n lévő földi állomás már várhatóan sosem veszi újra a műhold jelét.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.01.10. 11:43:20
A hírek szerint a Falcon első fokozata eltalálta a leszállóhelyet, de megsemmisült.
(én tegnap olvastam a Pulispace blogon)
A pálya Földhöz közeli része az ionoszférán halad keresztül. Ebben a rétegben elektronokat találunk. Számuk a Nap aktivitásától függ. A Napból érkező nehezebb részecskék a Földhöz közelebb jutva csak rövid időre kerülnek Masat-1 útjába. Az ionoszféra összetétele inhomogén és időben változó. Ezen a rétegen rohan át napjában többször is. Ezen réteg fékező hatása meghatározó. Az ionoszféra állapotának előrejelzésére gyakran mondjuk, hogy bizonytalanabb, mint a földi időjárásé. Állapotát földi szondázó állomásokkal tudjuk mérni. Ezen mérési eredmények és a Nap állapotának ismeretében határozzuk meg elektrontartalmát, ami esetünkben meghatározó szerepet játszik a Masat-1 fékezésében.
A 2015. 01. 06-án készült előrejelzés szerint a Masat-1 visszatérése 2015. január 09. péntek 21:00 UTC és 2015. január 10. szombat 14:00 UTC között várható.
forrás