Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
Rosetta és Philae update

A Rosettát kicsit távolabb kormányozták, mert a rengeteg kiáramló anyag miatt nehezebben tudta magát orientálni (vannak "csillagnéző" kamerái, ami alapján meg tudja határozni a pozícióját).
A Philae pedig - a július elején érkezett adatok alapján - valószínűleg elmozdult, másképp érte a fény a napelemeit. Hogy ez kitörő gázok vagy valami más miatt volt, azt nem tudni. Emellett az egyik kommunikációs rendszere valószínűleg hibás, így csak a másikat használják.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Palinko
ilyenkor átfut az agyamon, hogy ilyen minőségbiztosítás mellett, ilyen árak mellett, ilyen odafigyelés mellett megtörténik ilyesmi, akkor vajon mit várhatunk el a személyautóktól, és egyéb kommersz gépektől 😄
PetruZ
Az első vizsgálatok szerint a CRS-7 egy külső beszállítótól származó merevítő hibája miatt robbanhatott fel: nem bírta a 3,2g-t, eltört és belenyomódott a héliumtartályba.
És mivel a Dragon maga működött egészen a becsapódásáig, azaz megmenthető lett volna, a következő küldetéstől kezdve élesítik a vészhelyzeti szoftvert, hogy a visszatérési fékezőernyőket ilyen helyzetben is ki lehessen oldani..
Palinko
az a baj, hogy bár az így sok pénznek tűnik, mégis kevés lesz.
PetruZ
Egy orosz milliárdos 10 éven át összesen 100 millió dollárt ad a földönkívüli élet kutatására (és a magyar index hír belőle).
Master91
Nem bolygó 😄D
Egy ilyen rendszerben a Pluto és a Charon gravitációja mellett gondolom elég könnyen lehetne a két bolygó közt közlekedni (?).

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini
Pluto és Charon

Két képből készült montázs, de nagyjából a valóságnak megfelelő távolságban, méretben, irányban, fényességgel, színnel összerakva, ahogy a New Horizonsról lehetett volna "látni".

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Nem tudom többé már nem látni. 😊
Napi Pluto:

Dzsini
Augusztus 13-án Napközelbe kerül a Rosetta és kedvenc üstököse.
Addig is régiókra osztották fel az üstököst felszíni jellegzetességek alapján:

teljes méret
és még rengeteg kép

Dzsini
Ja, és NatGeo papír magazin (és nyelvész oldal) alapján: a törpebolygó hivatalos magyar neve "Pluto" nem "Plútó", mert a magyar átírású név csak a bolygóknak és azok holdjainak jár, és őt lefokozták. Az Eris se Érisz hivatalosan, a Nyx se Nüx, Charon se Kharón, és így tovább.

Csillagoknál meg teljesen vegyes a tészta 😊

Dzsini
Egy kis Charon: az érdekes a kiemelés bal felső sarkán látható "hegy a gödörben"

További érdekesség: a Charon nagy sötét foltját Mordornak nevezték el 😊

Dzsini
Június végén- július elején volt egy kis pályamódosítás, majd pár napos "safe mode"-ba kapcsolás, de nem sokára indulhat a második, majd a harmadik "térképezési" keringés.
Mivel a pálya elég biztos, ionhajtómű és napelem van a Dawnon, és nincs kommunikációs "ablak" probléma a láthatáron, így nem kell sietniük, inkább biztosra és biztonságra mennek.

Dzsini
Over the years - ugyanonnan.

lel nájngeg
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Master91

(amúgy örülök Plútónak, hogy "történelmi" pillanatot éltem meg)
PetruZ
Jönnek az képek! Az első egy közelkép a Plútó jegyes hegyvonulatairól, amiről eddig senki sem gondolta, hogy léteznek. A második a Charon hold egy átfogó képe. Ez pedig a két égitest együtt, egy hamis színes képen. A többi között van egy elég elnagyolt kép a Hydra holdról (de még mindig ez a legjobb képünk róla eddig) és a Plútó metán eloszlási felmérése, ami elég érdekes eltéréseket mutat.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2015.07.15. 22:11:58
PetruZ
Szintén a planetary-ról a Naprendszer nem bolygó kategóriájú, de nagyobb égitestjei, méretarányosan.
Dzsini
mikor és milyen adatok jönnek a New Horizons irányából (cikk végén napra-órára leosztva)

(a képen természetesen nem valódi Plútó és Charon képek vannak, a Ganümédész szerepel a Plútó, és a Thetys és a Rhea a Charon helyett, mert ezeknek nagyjából hasonló a felszíne, azt illusztrálják, hogy körülbelül milyen részletességű képekre lehet majd számítani)

Dzsini

Palinko
én is csalódott vagyok ahogy elkezdte, gondoltam lesz történelem, majd képek. múlik a műsor, múlik a reklám, de semmi, na majd ekkor gondolom, na majd a végén gondolom, még utolsó 5 percben is reménykedtem. persze hogy elmaradt, ezt az összefoglalót múlt héten is leadhatták volna... semmi friss infó, semmi kép magyarázás.
dimre
Én is ettől tartottam, de a reklám után már értelmesebb lett, az a sok változó és ismeretlen, belegondolva csoda, hogy "eltalálták" ezt a pici golyót.

X universe Home, sweet home

Master91
totál elfelejtettem nézni, most kapcsoltam csak oda 😞
A nat geo-n ez a pluto doku megint egy tipikus hype-olos, túlzó műsor... Azt hittem szépen végigvezeti az eddig történteket, de egy buta végletekben magyarázó program. Legalábbis eddig.

PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe

A Kuiper-öv fele a nagyobb szilárd égitestek úgy tűnik ilyen színesek. A Triton se egy unalmas szürke vagy fehér színű márványgolyó.

Utoljára szerkesztette: panoz0, 2015.07.14. 20:59:07
molnibalage83
Érdekes számadatok vannak benne.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Valószínűleg a tholni vegyületektől vörös a Pluto. Ezt földi megfigyelések is megerősítik, többek között magyar mérések is.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.14. 15:49:16

Palinko
ez mát dohány!
Dzsini
Próbálnak azokhoz a színekhez közelíteni, ahogy mi látnánk, ha itt lenne mellettünk az űrben. Az, hogy mitől barna pedig az elmúlt pár hónap (amióta látják, hogy az) egyik legjobb kérdése 😊
A jelenlegi legjobb tipp a fagyott metán, ami ha megfelelően alakul ki és bomlik a napsütéstől (már amennyi ott van), akkor a vöröses színekben pompázik.
Többek között ezt is próbálják kideríteni a többi műszerrel, ami dolgozik.
A Charon olyan világos-szürkés, mint a mi Holdunk.

molnibalage83
Ez mennyire hamis színes? Mitől ennyire barna vajon?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Kmarha

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Dzsini
zumm.... - 4,5 óra, és megtudjuk, hogy odatalált-e 😊

Kmarha
A holnapi NatGeo-ig egy egész sajátos kis dokumentum film a Plútóról, ha valakit érdekel (kevésbé technikai, inkább amolyan osztálynak levetítős kis valami):

https://www.youtube.com/watch?v=B8H4b9XI5So

Nem mai darab
Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2015.07.13. 11:37:47

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Dzsini
A 2011-es Curiosity egy 2001 óta gyártott 132 MHz-es processzort használ.
A processzor elődje üzemel többek között az Opportunityban.
A New Horizons repülésirányító és adatkezelő processzora 1988-as gyártmány.

[NST]Cifu
Az űrkutatásban sokkal lassabb a fejlődés, lévén sugárzásálló eszközöket kell gyártani, letesztelni, majd beépíteni. Ma is kaphatóak olyan memória modulok, amik 20 évvel ezelőtt kerültek piacra. Ezeket pedig aktívan használják is az űrszondákban. Még a 2000-es évek elején is használtak 386-os CPU-kat LEO pályán keringő eszközökben.

Természetesen nyilván lehet jobb optikát, jobb rádiót építeni, az elmúlt évek fejlesztéseit beépíteni, ám a fejlődés nem fogható például a 9 év mikroelektronikában, vagy például okostelefonoknál látható fejlődéshez.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2015.07.13. 10:40:01

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

molnibalage83
Én basszus mindig belegondolni abba, hogy mire odaér egy szonda, akkor a mai technikával milyen lenne összerrakható.

dimre
Holnap a NatGeo-n a részletekről.

X universe Home, sweet home

[NST]Cifu
Azért basszus belegondolni, hogy "mindössze" 9 év alatt eljutott egy Szonda a földről a plútóig... nagyon nem semmi...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
2006-ban elindul a New Horizons

és holnap lesz a legközelebb:
Plútó

és Charon

Az elkészült anyag (képek, mérési adatok, stb.) a távolság és a sávszélesség miatt kb. novemberig fog beérkezni, úgyhogy folyamatosan jön majd a néznivaló.

PetruZ
Pár heti némaság után a Philae ismét megszólalt és 12 percig stabil kapcsolat is volt vele, melynek során adatokat küldött haza a Rosettán keresztül.
Jól. Flyby azaz elrepülő szonda. Viszont már meg van a következő célpontja is - a találó nevű PT-1, ami nagyon más lesz mint az eddigi égitestek. Érdekesség, hogy ehhez csak az üzemanyag egyharmadát használja majd el, úgyhogy lehet, hogy belefér még egy... Szóval lehet izgulni, hogy manőver a Pultonál sikerüljön.

molnibalage83
Jól tudom, hogy nem fog pályára állni és egyetlen áthúzás lesz?

PetruZ
Friss Plútó kép. Még 5 nap...
DrRadon
Érdekes hajtómű szabadalom a Boeingtől:
cikk

Utoljára szerkesztette: DrRadon, 2015.07.09. 08:00:26

Skylab-4.
Carr, Gibson, Pogue.

https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab_4
erről eszembe jutottak azok az űrhajósok akiknek ezer meg egy feladatot osztottak ki de nem bírták szuflával és inkább hagyták a fenébe az egészet, első és egyben utolsó repülésük is volt, azt hiszem amerikaiak voltak. valaki világosítson fel.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

molnibalage83
Bázz, ilyen alapvető dolgoknál nincs tiltás és sorrendvezérlés?

PetruZ
Ismét egy blőd hiba volt az ok: két dolgot csinált egyszerre (visszaküldendő anyagokat tömörített és a megközelítéshez szükséges pontosabb parancsokat dolgozta ki) és kifutott a memóriából, mire a fő számítógép lelőtte magát és átkapcsolt a tartalékra... De már újra működik. Egy hét és lesznek szép, közeli képeink is.
Pont ez ugrott be nekem is. 😊