10000
-
#4606 Ja igen a voyager ki lett parancsolva a naprendszerből, nem lett volna túl okos a napelem, de gondoltam az RTG-khez is kell akksi, vagy valami nagy kondenzátor, akkor ezek szerint közvetlenül nyerik az energiát.
a Curiosity nem, de az Opportunity hasonlóan sikeres marsjáró pl használ napelemeket és akksija is van :) -
fonak #4605 A mérés befolyásolja az eredményt, nem a "megfigyelés", azaz nem kell a megfigyelőnek egy értelmes lénynek lennie, ez félreértés. Akkor is így van, ha soha senki nem fogja a mérés eredményét megnézni. Szerintem. :) Szóval ez a szimulációra sovány bizonyíték. -
fonak #4604 Hadfield interjú, ha valaki nem olvasta az origon :D -
#4603 Gyakorlatilag semmilyen. RTG-n kívül semmiféle reális alternatíva nincs. Esélyed nincs annyi energiát tároln, ami évtizedes űrutazáshoz kellene. -
#4602 A Voyagereken (és a Curiosityn és általában a nem-napelemes dolgokon) RTG van (az angol változat részletesebb)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.05. 13:13:46 -
#4601 nem hangzik paradoxnak, teljesen logikus. érdekes az akksi tech, itt sg-n is elég sűrűn jön cikk, hogy feltalálták a legjobbat :D legutóbb valami zselében arany nano szálak, meg a levegős volt :D érdekes harc lesz ez is és az űrkutatásban is fontos szerepe lesz, mert sokkal nagyobb élettartamú szondákat, járműveket gyárthatunk, bár így se semmi amit elértünk.
például a voyagereken milyen akksik vannak? -
#4600 elég megnézni a Tesla és a HyperLoop nyílt szabványúvá tételét
A Tesla "nyílt szabványúvá tétele" arról szól, hogy minél többen álljanak be a Tesla / Panasonic féle akkumulátor technológia mögé, és minél több potenciális partnere legyen a Gigafactory-nak, ha végre működni kezd. Ugyanis ha jön egy jobb képességű akkumulátor-technológia, akkor a Tesla a hajára kenheti a Gigafactory-t, olyasmibe fektetett be, amely túlhaladott lesz. Márpedig a Toyotától a VW-en át az LG-ig most mindenki azt kutatja, hogy milyen jobb alternatívái lennének a Lítium aksiknak. A Toyota a magnézium-alapú technológiában látja most a jövőt, a VW pedig a nano-technológiás aksiban.
Tudom, paradoxnak hangzik, de a Tesla féle nyílt szabvány üzleti fogás, hogy minél többen válasszák a Lítium aksikat, mert hát ott van, nyílt szabvány és hurrá.
már mi sem emlékszünk kitől, ki tudja lehet a Zubrin féle kolonizálást is egy Space X mérnök mesélte neki kávé időben...
Nem, hajdan Musk támogatta Zubrin Mars Society-jét. Tehát közvetlen kapcsolatban voltak. Azóta Musk saját "Mars projektet" kerget, de az alapokat Zubrin fektette le. Musk pedig nem igazán emlegeti sehol, hogy valójában kinek az ötletét is vázolja fel...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.06.05. 07:45:45 -
#4599 sztem én már láttam mindet. jah én is beteszem délután más mellé, a háttérben fut, vagy elmegyek aludni beírom a parancsot, hogy egy óra múlva kapcsoljon ki a gép és elindítom az előadást. másnap meg oda tekerem vissza ameddig emlékszek rá :D -
overseer-7 #4598 nagyon hosszúk. de már egy csomót megnéztem.. némelyiket félálomban csak.. ezekre alszok el -
#4597 Érdemes még Dávid Gyula kozmológiás és egyéb előadásait megnézni, a téma hozza magával, hogy belemegy kvantumelméletbe is, és elég közérthető módon vázolja az akkoriban kurrens ismereteket (2006-11). -
#4596 ja én magyar nyelven gondoltam, értek angolul, de ilyesmihez szívesebben fogok magyarul úgy is elég összetett ha nem kell még a nyelvvel is foglalkozni. az időképen voltak jó cikkek
érdekesek a videók, meg fogom nézni a hosszabbakat is hamarosan
-
overseer-7 #4595 hát.. azért lehet találni bőven illusztrációkat.. főleg képeket.
Nagyon sok angol nyelvű irodalom van..
viszont a magyar nyelven csak felszínesen foglalkoznak vele sajnos.. valahogy kiestünk a frontvonalból kvantum mechanika ügyben.
Talán most egy kicsit visszajövőnk, mert úgy tűnik megvan debrecenben az ötödik alapverő kölcsönhatás.
Magyar nyelven viszont sok régi irodalom van.
A másik dolog amit számításba kell venni, hogy a kvantummechanika leült elég alaposan az 1950 es évek óta.
Azóta csak itt ott van újabb eredmény.. Alain Aspect kísérletileg bizonyította a Bell egyenlőtlenség sérülését.
Késleltetett kvantum választásos kísérlet.. stb.. mind a koppenhágai értelmezést támassza alá.
Vagyis, hogy a jelenség megfigyelése nélkül, nem értelmezhető a jelenség mint fogalom.
"a keleti vallások hozták először be, mikor a világunkat csak álomnak, illúziónak, Maja fátyla stb nevezik. nyilván akkor nem volt még számítógép így a szimuláció se jöhetett szóba természetesen, de azért ebből látszik, hogy gondolkoztak hasonlókon már ők is. "
=)
Carl Sagan - Kozmosz - Az öröklét peremén
Innen a 36 -ik perctől érdemes nézni.
Pont olyan dolgokról beszél amiről te is.
Ha a tudománnyal foglalkozik az ember.. fizikával, asztrofizikával, csillagászattal, előbb utóbb belefutunk a filozófiába, és a vallásba is talán.
hmm
-
#4594 csak elég kevés az anyag kvantummechanikáról, vagy én kerestem bénán, mert mindig ugyanazt a 10-20 dolgot ismétlik, mintha nem lenne új felfedezés benne. meg az is jól jellemzi, hogy mennyire feldolgozott a téma, hogy a kétrés kísérletre még mindig egy gyerekeknek szánt rajzfilm a legjobb szemléltető eszköz :D könyvekből meg ilyen 70-es években kiadottak forognak, amiknek első kiadása még az 50 es évekből való... talán Geszti Tamás könyve a kivétel.
keresni se könnyű mert az áltudományok egyik kedvenc szava a kvantum :(
egyébként én nem Schrödingerhez tenném a szimulált világ elmélet kezdetét, sokkal régebben volt már róla szó. tetszik, nem tetszik a keleti vallások hozták először be, mikor a világunkat csak álomnak, illúziónak, Maja fátyla stb nevezik. nyilván akkor nem volt még számítógép így a szimuláció se jöhetett szóba természetesen, de azért ebből látszik, hogy gondolkoztak hasonlókon már ők is.
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.06.05. 02:16:18 -
#4593 valljuk be az átlag emberek nem tudnának 5 tudóst megnevezni, ha a magyarokat nem számoljuk, meg feltétel, hogy aktív legyen szóval Newton nem ér... viszont szinte bárki meg tudna 50 celebet... szóval igen, beszéltek róla 2 éve a TED-en, de egy szubkultúra híressége, Musk meg egy fősodrású sztár. lehet ezt szeretni, vagy nem szeretni. én úgy vagyok vele hogy nem bánom ha Kardashianok beszélnek erről akkor is behozzák a közbeszédbe és ez jó, ez a lényeg, hogy bekerült, az már kevésbé érdekel hogyan. sajnos nem fognak változni az emberek, a nobel díjas tudósok csak pár embernek lesznek érdekesek.
Musk meg rugalmasan kezeli azért ezt, elég megnézni a Tesla és a HyperLoop nyílt szabványúvá tételét, ok a Space X zártabb, de arról is tudunk egy rakás dolgot. valljuk be mi sem említünk meg mindig mindenkit, mikor anyagmegmaradásról beszélünk például nem tesszük oda Lomonoszovot és Lavoisier-t. ha nincs levédve valami akkor nem is kötelességünk csak jófejség. meg valljuk be hányszor volt az, hogy hallottunk valamit és már mi sem emlékszünk kitől, ki tudja lehet a Zubrin féle kolonizálást is egy Space X mérnök mesélte neki kávé időben... -
overseer-7 #4592 Ez a téma gyakorlatilag a Schrödinger macskája gondolat kísérlet óta napirenden van.
Fél évszázada.
Schrödinger pedig elég nagy név a fizikában.
Egy paradoxonra akar rámutatni, hogy az amit megtudtunk a valóságról a kvantummechanikával, az szembe megy minden elképzeléssel..a józan ésszel.. lehetetlen, hogy így legyen.. de sajnos így van.
Ne nekem hidjetek. Csak nézzetek utána, olvassatok.. a kvantummechanika túl fantasztikus dolog.. a legdurvább sci-fi ami létezik, de ez a valóság és a tudomány. Megfelelő körültekintéssel és kíváncsisággal érdemes csak olvasni a témában. -
#4591 Nem csak "most Musk beszélt" erről és azért "jutott eszébe" embereknek - elég sok éve aktív téma ez, rengeteg felületen voltak már erről beszélgetések - elég régi téma mindenhol. -
#4590 Abban én Molninak adok igazat, hogy oké, a TED-en beszéltek erről. Majd ezt felhozza ő is, és wháooo, a média felkapta a témát, mert hát Musk beszélt róla... Bakker, miért nem a 2 évvel korábbi TED-es előadást hozták fel akkor?
Anno ugyan ez volt a Zubrin-féle Mars-kolonizálással. A média úgy tálalta, mintha Musk ötlete lenne, mert hát Musk egy szóval nem említette, hogy ő Zubrin kis tervét propagálja éppen. -
#4589 A díjazottak nagy nevűek. Díj néküli nagy nevűek is mondanak sokszor ökörségeket. -
#4588 -
#4587 Egyetlen szót nem írtam díjakról. -
#4586 Nagy nevű tudosok is állítottak már kapitákis ökörségeket a díjaik megszerzése után. Volt még erről egy frankó kis lista valahol. -
#4585 Elég nagy nevű tudósok szerint nem annyira ökörség, mint amennyire elsőre tűnik. Rengeteg dolgot meg tud magyarázni úgy, ahogy egyetlen más elmélet se, és jelenleg nem igazán találni olyasmit, ami alapvetően ellentmondana neki.
És a Mátrix óta eltelt 20 év, picit finomodtak a dolgok azóta. A kvantumelmélet is ökörségnek tűnik, aztán csak a legjobb magyarázat jelenleg sok mindenre :)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.04. 14:37:38 -
#4584 A Mátrix óta olvastam erről. Mindig is ökörségnek tartottam. -
#4583 jajongás helyett (mellett) érdemes utánaolvasni-hallgatni-nézni a dolognak -
overseer-7 #4582 In the 1960s, Eugene Wigner[2] reformulated the "Schrödinger's cat" thought experiment as "Wigner's friend" and proposed that the consciousness of an observer is the demarcation line which precipitates collapse of the wave function, independent of any realist interpretation. See Consciousness and measurement. The non-physical mind is postulated to be the only true measurement apparatus.[3] Rudolf Peierls was also a proponent of this interpretation.[4]
This interpretation has been summarized thus:
The rules of quantum mechanics are correct but there is only one system which may be treated with quantum mechanics, namely the entire material world. There exist external observers which cannot be treated within quantum mechanics, namely human (and perhaps animal) minds, which perform measurements on the brain causing wave function collapse.[3]
Henry Stapp has argued for the concept as follows:
From the point of view of the mathematics of quantum theory it makes no sense to treat a measuring device as intrinsically different from the collection of atomic constituents that make it up. A device is just another part of the physical universe... Moreover, the conscious thoughts of a human observer ought to be causally connected most directly and immediately to what is happening in his brain, not to what is happening out at some measuring device... Our bodies and brains thus become...parts of the quantum mechanically described physical universe. Treating the entire physical universe in this unified way provides a conceptually simple and logically coherent theoretical foundation.. -
#4581 Jaj... -
overseer-7 #4580 sajnos úgy tűnik hogy neki van igaza..
szerintem is.. sokkal nagyobb a valószínűsége hogy mi szimulációban élünk.. mint egy fajta programok. =(
miért?.. azért mert a valóság tanulmányozása során erre lehet következtetni.. egymástól független jelenségekből
pl.. kvantummechanika.. : a tudatos megfigyelés befolyásolja a valóságot, a létezést.
Tudat nélkül nem létezik objektív valóság sem... márpedig.. elméletileg tudat.. ember.. nélkül is léteznie kellene a valóságnak.. a világnak.. de nem.. Sajnos nem létezik semmi sem, amíg egy tudattal rendelkező elme meg nem figyeli.
Ez tényszerű állítás. A tudomány állítja.
Ez mit jelent? Nem azt jelenti hogy van isten, vagy valami hozzá hasonló.. hanem inkább azt, hogy valami féle szimulációban élünk.. aminek a középpontjában a tudat áll. Mi magunk. Minden mást csak megfigyelünk, tapasztalunk.
-
#4579 Kapcsolódva ehhez:
-
#4578 pont jófej, hogy felhozta, itt van nobel díjas fizikus is beszél róla:
ha valami nem fél bele a materialista világnézetbe még nem automatikusan ökörség -
#4577 Muskot pont az ilyen húzásai miatt tartom médiacelebnek. Őszintén, mi szükség volt erre az ökörségre...? -
Prof William #4576 Más híroldalon még nem is olvastam! Kösz!
Egy új technológia születésének vagyunk a tanúja. :)
Bár Mézga Család Aladárja ezt már évtizedekkel ezelőtt feltalálta. :) -
#4575 Második próbálkozásra sikerült felfújni a BEAM modult. -
Garga Pitic #4574 Hang nélkül nem az igazi, másik ablakban játszd le ezt:
-
gombabácsi #4573 köszi :) -
#4572 A Falcon 9 első fokozat égésvégi sebessége ~Mach 10 (~3000m/s), amit elvár, vagyis ha vissza akarsz térni a keringési pályáról, akkor ~Mach 27 (~8100m/s) sebességről kell lelassítanod. Az előbbi még kivitelezhető a Falcon 9 első fokozatának megoldásával (ahol a hajtóművel előre ér be a sűrűbb légkörbe, és ott is van hővédő hab a hajtóművek között). Az utóbbi már nem. A Falcon 9 második fokozatának visszaszerzésénél éppen ezért szükséges már hővédő pajzs, ami ~900kg tömeget jelent. Ennyivel kevesebb terhet vihet fel alapból, plusz még a visszatéréshez szükséges üzemanyag tömege.
Ebben a videóban 1:14 után látható, hogy tér(ne) vissza a második fokozat:
Innen sejthető, miért nem volt ez opció: a mai technológiai szint mellett is kihívás az, amit a SpaceX meg akar csinálni. 20-30-40 évvel ezelőtt ezt óriási kockázatnak vélték (voltak egyébként elképzelések plusz fékezésre, ám elvetették, mert brutális üzemanyag mennyiség kellett volna hozzá, ha jól rémlik, kb. az indulási tömeg kétszeresére emelkedett volna).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.28. 18:21:25 -
gombabácsi #4571 egy ismerősöm kérdezi:
Jó, jó ez, de gyerekkoromban sem értettem, hogy ezt miért nem csinálták már meg az űrhajók leszálló kompjával és az űrrepülőgépekkel. Mivel majdnem sz@rrá égtek leszálláskor. Persze tudom, hogy nagy lett volna a súlyuk, de akkor most meg, hogy tudnak elegendő üzemanyagot vinni, mert az irányítás már akkor is megoldott volt. -
#4570 Itt van egy másik, lassítva. -
gombabácsi #4569 nem semmi
kár hogy pont a leszállás nincs itt benne -
Garga Pitic #4568 Viszonyítsd ehhez, itt van egy részlet normál sebességgel -
gombabácsi #4567 durva :)
ez hányszoros gyorsítás amúgy?