Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

New Horizons -> Pluto
Dawn -> Ceres

Egyébként meg egyértelmű, hogy a Charon Relay zavarja az adást... <#nezze>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Véletlenül rázoomoltak az eggyik foltra amiről kiderül, hogy az nagyváros, 😊 A tudjukkik pedig rögtön léptek mert az ütemterv szerint majd 2032-ben kell rájönnünk, hogy élet van a Ceres-en. 😊. 😊
PetruZ
Napi konteó: hajnalban rövid időre felmondta a szolgálatot a New Horizons, safe módba váltott és a kommunikáció is megszakadt vele. Vajon mit látott? <#alien> <#crazya>
Nagyon érdekes lesz a távolabbi félgömb, az a 4 folt igencsak figyelemfelkeltő. Remélhetőleg a megközelítés időszakában még fordul annyit a törpebolygó a jobb felbontású képek készítéséhez.
Ja egy vulkán ami nem forró, és akkor mitől világít? Infravörös felvételek szerint nem vulkán.

Ez alapján hogyan tűnik úgy? Kb ugyanúgy néz ki mint a másik fotón...
Ez alapján úgy tűnik mégis vulkán! De azt jó lenne tudni milyen szögben is állt a jármű amikor ezt fényképezte.

★★★★★

PetruZ
A Plútó elég furán foltos. Szűk két hét és egészen közeli képeink is lesznek.
szerintem az ott superman főhadiszállása amit fehér Kryptonitból csinált.

nah most hogy szupiman is lebukott végre nekialhatunk keresni a reptoidokat......

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Inkább hajnali vagy alkonyi, hiszen a táj is látszik. Alapvetően nagyon sötét a Ceres, míg a jég nagyon fényes. De jó kép.

allock
Ceres fotó
a sötét oldaláról

#hhwnd

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

PetruZ
Most egy folyékony oxigéntartályra gyanakodnak, mivel 20 másodperccel az első fokozat leállása és leválása előtt túlnyomásról érkeztek adatok onnan.
Kiderült az is, Musk miért mondta azt, hogy a Dragon talán megmenthető: levált a második fokozatról és elkezdett telemetriai adatokat sugározni, csak persze rossz magasságon volt.
Az én információim szerint virsliket szállítottak az űrállomásra és hát tudjuk mi történik a virslikkel ha túl sokáig hagyjuk bent őket a mikróban. Sajnos a Nasa nem jól számolt a virslikkel. 😞

★★★★★

PetruZ
Musk mondta még elsőre tegnap, de persze nem sok remény van rá.
A nasaspaceflight.com olvastam. Amúgy valóban, túl elhamarkodottan írtam, de nem én akartam túl okos lenni, csak túl gyorsan posztoltam. Elnézést.

[NST]Cifu
Ezért kérdeztem, hogy mégis milyen forrásból származik ez az információ, sem Twitteren, sem a SpaceX oldalán, sem a NASA oldalán, sem relevánsabb fórumokban (pl. Nasaspaceflight.com) nem volt ehhez még csak hasonló információ sem. Erre beírni, hogy "Most már kiderült mi történt..."... Hát igen, élnék a gyanúval, hogy megint valaki túl okos akart lenni...

Érdekesség:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Az én jelenlegi információim szerint az eddig elemzett telemetriai adatokban nem találták még meg a hiba okát.
Jelenleg azokat a sérült adatrészeket elemzik, amik már a rakéta feldarabolódása közben érkeztek be.

A forrás Musk Twitterje:
"Cause still unknown after several thousand engineering-hours of review. Now parsing data with a hex editor to recover final milliseconds."

Az IDA adapter integrációját a SpaceX végezte. Az esetleges elszabadulása és a tartályhoz ütközése a gyorsulásmérők adataiból már kiderült volna.
[NST]Cifu
Forrás?

Dzsini
Értem én, hogy a Martian most nagyon sikeres, de ennyire nem kéne újrajátszani... kajával tönkrevágni kilövést...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

molnibalage83
Tehát lényegében a hasznot teher tette tönkre az egészet...? Nem semmi....

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Most már kiderült mi történt. A csomagokat a NASA nem rögzítette jól, a Dragon aljában lévő keretre. Leszakadt az egész keret, és nekiesett a második fokozatnak. A SpaceX nem hibázott, elvileg, vagy legalábbis nem a rakétával volt baj.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.29. 14:33:30

Visszaszerezhető? Na ne, ha ejtőernyő nyitása nélkül beleesett a tengerbe, aligha van javítható állapotban még ha a robbanás nem is tette tönkre.
Dzsini
Éhen/szomjan/stb. halni egyelőre nem fognak, de azért ez így kezd kellemetlenné válni.

[NST]Cifu
Tavaly óta nem volt Cygnus indítás, áprilisban a Progresz veszett oda, most meg egy Dragon. Rájár a rúd az ISS ellátmányokra... 😞

PetruZ
A második fokozattal volt valami baj, még nem tudni, mi. A SpaceX szerint a Dragon lehet, hogy még visszaszerezhető.
PetruZ
A SpaceX CRS-7-es küldetése a felszállás után felrobbant a magasban.
Palinko
gothmog

Pontosan az a reklám jutott eszembe nekem is. 😊
Először azt hittem, hogy a Marsról szól <#hehe>
Ősrégi és vótmá, de klasszikus:

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini

gothmog
PetruZ
Utólag könnyű azt mondani, hogy a Philae talán pont jó, hogy beleesett abba a hasadékba. 😊 Most ugyanis több esélye van annak, hogy újra tud dolgozni.
Kb. néhány százezer és egymillió év kell onnan egy üstökösnek, hogy ideérjen. Ha 70e éve volt, sokat nem látunk még ma belőle, sajnos. Azért írom, hogy sajnos, mert statisztikai alapon gömbszimmetrikusan okoz zavart az Oort-felhőben, és számítások szerint nem lesz (statisztikai alapon) egy két üstökösnél több, ilyen elhaladások miatt (és még a Jupiter is ott van...) Persze ettől még becsapódhat, csak igen-igen kicsi eséllyel. 😊

Ja, tényleg, a Tobát el is felejtettem. Amúgy nem feltétlenül vulkánkitörésre gondoltam, inkább az Oort-felhő üstököseire.

Nem. Az a Toba-vulkán kitörése miatt volt. Egy fényévről meg semmi nem okoz vulkánkitörést, ilyen nincs.

Csak kíváncsiságból beírtam a Google-ba, hogy "70000BC", és rögtön az első találat: Hoppá... Lehet hogy van összefüggés a kettő között?

"Who would have thought that as recently as 70,000 years ago, extremes of climate had reduced our population to such small numbers that we were on the very edge of extinction."

PetruZ
Csillagászati mértékkel "tegnap", azaz 70000 évvel ezelőtt elhúzott a Naprendszer mellett egy másik csillag, és alig egy fényévnyi távolságra volt csak tőlünk.
Na igen, várjuk meg a közelebbieket meg hogy a Nasa mit is mond.

Még egy jó videót találtam a közelítésről:

★★★★★

Igen, ρ(T,R,r,G) - ahol a T a forgásidő, R az ármérő, r a szonda vagy hold távolsága bolygótól, G meg gravitációs állandó. Vagy általánosan tömeg/térfogat, vagyis a tömeg F = GMm/r^2 per térfogat (4/3)pi*r^3 alapján tudjuk kiszámolni.

molnibalage83
A pályábából és méretből számolnak sűrűséget?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

A Ceres átlagsűrűsége kb. 2,0-2,2 g/cm3. Ez azt jelenti, hogy anyagának maximum egynegyede vízjég, ezt viszonylag régóta tudjuk (aztán ez még pontosítják a többi méréssel). Vagyis az egész nincs jégből, de része igen. A NASA a szavazást májusban tette közé, azóta új, közelebbi képek és mérések is történtek, a szavazás kiírása nem tudományos állásfoglalás. Normál vulkán ma már kizárható, mivel nem forró a terület. A kirovulkán az (még) lehetséges opció, de mint írtam az nem forró, nem izzik, nem bocsát ki fényt, csak visszaveri. És úgy látom a folt átmérője nem változik, pedig egy vulkáni lávaömlés után illene nagyobbnak lennie. A láva a Földön is vöröses-sárga színű a műholdképeken, a színt a hőmérséklet adja, nem az anyag összetétele, és én erre utaltam nem anyagi összetételére. De várjuk meg a jobb felbotlású képeket is.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.20. 20:33:48

Félre ne érts, nem mondom azt, hogy ezek most valóban vulkánok, csak felvetettem, mint egy lehetséges megoldási javaslatot. De szerintem a Nasa sem vetette még el a lehetőséget, mert ez az opció is szerepelt ott ahol erről szavazni lehetett. Az Io azért is van más helyzetben, mert a Jupiter közelében kering, elég szélsőséges gravitációs hatásoknak kitéve, illetve azért sárgás-vöröses a vulkánok színe, mert olyan anyagból van a bolygó összetétele, de azt nem hiszem, hogy a Ceres is ugyanabból az anyagból lenne.

Igen láttam a többi kisebb foltot is, volt az az animáció ahogy lefényképezték pörgés közben. Egy másik verzió szerintem, hogy az egész bolygó jégből van és csak ilyen aszteroida becsapódások által válik láthatóvá mert már teljesen belepte a por. Akkor lehet ez egy fiatal becsapódás és hamarosan elkezd ez is beporosodni.

★★★★★

Azért ez ennél bonyolultabb. Ha vulkán lenne, akkor gázoknak is kellene lenni. A szonda vizsgálta a terültette, és az egész Cerest és eddig vízgőzt mutattak ki. Az infravörös tartományba készült mérések sem mutattak forró pontot! Azonkívül a jégnek van (mint minden anyagnak) egy jellegzetes fényvisszaverődési karakterisztikája, amit ilyen fényviszonyok mellet, ilyen albedóval rendelkező égitest esetében - a kamera képességeit figyelembe véve ki lehet számolni. És erősen valószínű, hogy jég. Viszont sok földcsuszamlásos terület van, összeomlott struktúra ami belső aktivitásra is utalhat. Elképzelhető, hogy kirovulkanizmus hagyta, de az is, hogy becsapódásos eredetű. Viszont a kriovulkán az nem forró, az nem fénylik...

Eddig az árnyékos oldalon volt, végzett méréseket, fénynek, hőnek(!) nyoma sincs. Több ilyen foltot is azonosítottak már a Ceresen, ez csak a legnagyobb. Au Io sárgás-vöröses vulkánjait nézed, akkor valami ilyet kellet volna látni, de ez nem olyan:

Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.20. 14:12:52

Például az Io-n is ott vannak a vulkánok, erre gondoltam. Ha ez a szonda hamarosan odaér és ott fog keringeni a Ceres körül, akkor biztosan tud majd az árnyékos oldalról is képet készíteni.

★★★★★

molnibalage83
Mi az, ami képes fényt kibocsáani úgy magából, hogy nem visszaver valamit? Ugybár valahonnan jönnie kell az energiának és ez a magasadáson kívül az űrben mi lehet?

Szerintem elsőnek azt kéne kideríteni, hogy ez most saját magától fénylik vagy pedig csak visszaveri a rá eső napfényt. Máris egyszerűsödne a magyarázathoz vezető út.

★★★★★

Palinko
molnibalage83
Mi az a DEM? Nem érte, hogy felbontással miért nő az az érték.