Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
Ennek a 8-bites változata.
A bolygók az egyik kedvencem.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2015.09.20. 14:28:12
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
★★★★★
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Nem mondtam, hogy nem elhetett volna jobban csinalni. Ettol meg nem lesznek kisebbek azon erdemei, amiket valoban elert.
Hát azért Edison ragaszkodása az egyenáramhoz és az AC elleni kampányolása...
Edison szerepe pedig nem az volt, hogy barmit is feltalat volna, hisz azt megcsinalta mas. De o volt az, aki a talalmanyokat, es fizikai elmeleteket kepes volt osszekotni az emberek igenyeivel, es uzletet csinalni az egeszbol. Es ez kellett a szeleskoru elterjedessel.
Teslaval szembeallitva peldaul Tesla azt kutatta, hogy miaz amit meg lehet csinalni. Ezzel szemben Edison azt kutatta, hogy mire van szuksege az embereknek (azaz mibol lehet penzt csinalni). Utobbi sokkal gyakorlatiasabb volt, ami persze egyutt jart azzal, hogy uzletemberkent szemet is volt sokszor😊 (Plusz o talalta fel a K+F-et mint onallo vallalati reszleg)
Ebbol a szempontbol nem is voltak konkurenciai egymasnak, mert igazabol a kutatasok mas-mas szakaszara koncentraltak. Tesla inkabb az alapkutatasokra, mig Edison az alkalmazhatosagra fokuszalt jobban. (A gyakorlatban ezek aztan osszemosodtak valamennyire)
Ez vegul egyensulytalansaghoz vezethet (es kicsit fel is borult pl a sotet kozepkorban).
.
Szoval az ember alaptermeszete is mar jo indok hogy alapkutatasokat vegezzunk, mar csak a tudasszomj kielegitese miatt is. Ezen felul a hosszutavu profit pedig belathatatlanul nagy lehet, de nagyon kockazatos is. Ezert maganemberkent kevesen teszik fel a vagyonukat erre, mert ha lesz is profit, lehet nem az o eletukben, mar ha sikeres lesz egyaltalan. A kovetkezo generaciok profitja viszont oriasi lehet. Jo pelda erre az elektromossag. Tobb ember, pl Franklin, a vagyonat aldozta a kutatasara, es sok anyagi haszna nem szarmazott belole. Jo 100 evvel kesobb viszont beert a kutatasok gyumolcs, es Edisonnak koszonhetoen a vilag oriasit profitalt belole. El se tudjuk ma amr kepzelni az eletet enelkul.
Az egyik ilyen draga hobbi jelentheti az emberiseg jovojet majd. Persze megertem, ha valakit nem erdekel a jovo es csak a jelenben el, vagy nem akar valtozas. De rengeteg ember van akit erdekel, viszont nem halljuk a hangjukat.
Remélem ez nagyon sokáig így marad! Az alapkutatásnak ez a feladata, és akármennyire is szét-trolkodsz mindent, nagyon sok eszközünk ennek a "drága hobbinak" köszönheti, hogy ma létező és nélkülözhetetlen eszköz.
"Nagyrészt az állam vállal szerepet, mert belátja, hogy bizonyos alapkutatásokra az esetleges másodlagos haszon miatt szükség van, amiben néhány cég is beszáll."
Az alapkutatásnak nincs gyakorlati felhasználható haszna, nem azért csinálják. Az ilyen kutatások egyedüli haszna, hogy jobban megismerjük a világot.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.16. 11:41:33
Es a vita nem arrol szolt hogy mi mennyire fontos, hanem arrol, hogy Musk tevékenysége art-e a tudománynak es az urkutatasbak, vagy hasznal-e. Eleve a tudomány volt a téma középpontjában, engedtessék meg, hogy enis ezt kozeppontba állítva erveljek, ugyanis eppen az volt a kerdes, hogy a tudományt es,az urkutatast mivel lehet elősegíteni.
Ha azt kérdezed hogy mi mas fontos dolog van meg ezen kivul, akkor arrol is elmondom a velemenyem, de nem errol volt szo, csak mellékesen említettük.
Én is ezt írtam...
UI.: Volt mar itt a forumon olyan vitad, ahol nem volt a masik fel hulye es nem kellett kioktatni 3 hozzaszolason belul? Ahogy nezem eleg ritkan, ami elgondolkoztato...
N+1-szer. Viszont a te kommentjeidből gyakorlatilag az jönl egy, hogy éljen a tudomány és minden más értéktelen.
A fenti megjegyzéssel együtt jobb szövegértelmezést és pontosabb fogalmazást ajánlanék...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 23:32:39
Egyebkent pedig par targyi tevedes:
1.: Imadom a Marvel filmeket, az osszeset lattam, az utobbi 5-ot eleve moziban. Ettol meg nem ez a legfontosabb dolog a vilagon... A peldamat nem megertesre, hanem kotozkodesre hasznalom. De konyorgom ez egy PELDA, egy kiragadott sarkitott es eltulzott elem, hogy erzekeltessem a problemat. te meg ugy ertelmezed, mintha ez az egy kiragadott pelda lekepezne a teljes vilagkepemet...
2.: Szerintem nincs igazad, szerintem nem azert eheznek afrikaban mert a holdon jartak. Akarat kerdese, hogy mely problemakat oldjuk meg, es tobbet is meg lehet, kerdes mik a fontosabbak.
3.: Sok ertek van a vilagon, es sokat tamogatok kozuluk en is. De szerintem a tudomanyos felfedezesek alulertekeltek. Elfogadom ha mas mast gondol, -ellentetben veled aki engem szid mert mas a velemenyem- , de ettol meg hangoztati fogom a sajat velemenyemet.
En probalom megerteni a te mondandodat, de te egyaltalan nem probalod megerteni az enyemet. inkabb kifacsarod a mondataimat, hogy jol nekem tamadhass...
UI.: Volt mar itt a forumon olyan vitad, ahol nem volt a masik fel hulye es nem kellett kioktatni 3 hozzaszolason belul? Ahogy nezem eleg ritkan, ami elgondolkoztato...
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.15. 23:02:03
2 sört után kommentelegetek, de semmi kirívót nem látik a kommentemben. Ellenben te sziplán semmi mást nem tekintesz értéknek, mint a tudományos felfedezést - és gyak. nyíltak leköpöd a képregény filmeket, csak mert neked nem tetszenek - ellenben én képes vagyok elfogadni azt, hogy az emberek nagy részét az űrkutatás:
ad.1 nem mozgatja, mert fingja sincs róla...
ad.2 számukra fontos a profit, mert valamiből élni kell...
Te egyiket sem veszed figyelembe, csak mondod magadét, mint az imamalom...
Vagy másképpen mondva, nem azért éheznek Afrikában, mert jártunk a Holdon és nem azért nem jártunk a Marson, mert készült Marvel film...
Megáll az ész...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 22:50:52
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Egyebkent pedig megis kinek a velemenyet mondjam, ha nem a sajatomat? A tiedet, mert az felsobbrendu? Vagy atlagoljam a vilagvelemenyt es azt ismetelgessem? Es tobbszor is leirtam, hogy ez az en sajat szemelyes velemenyem, es masnak lehet mas velemenye. Nekem fontos az urkutatas, szoval e mellett ervelek, ha te filmezel inkabb akkor menj oda. De nem ertem akkor mit keresel ebben a forumban.
A vitakulturad a padlot verdesi, es igy beszelgetesre, konstruktiv vitara alkalmatlan vagy.
Bocs, hogy most en szemelyeskedem, de kihozol a sodrombol az onzo egoista stilusoddal, ami szerint barki barmit mond az csak hulyeseg lehet. Es nem en vagyok az elso aki ezt felveti neked, szoval erdemes lenne elgondolkoznod magadon, hogy beszelgetni akarsz itt, vagy pedig raeroltetni a velemenyedet mindenkire, es lehulyezni mindenkit aki mast mer mondani.
En kerek elnezest.
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.15. 22:43:57
A szomorú igazásg meg az, hogy az űrkutatásban a kereskedelmi és ipari célú holdakat leszámtítva nincs semmiféle profit. Nagyrészt az állam vállal szerepet, mert belátja, hogy bizonyos alapkutatásokra az esetleges másodlagos haszon miatt szükség van, amiben néhány cég is beszáll. Ennek ellenére kis túlzással ma az űripar semmiben sem különbözik a szél- és napenergia kutatás és használattól. Felnőtt emberek igen drága hobbiját finanszírozzák adófizetők pénzéből. Ellenben az általad szidott Marvel filmek magánenberek által összedobott befektetés, ami a betett pénz sokszoroság fialja 3 éven belül.
A többi meg matek és szemlélet.
Igen, engem is érdekel a tudomány, a természettudomány és űrkutatás, de mégsem olyan beszűkülten és dedósan nézem a témát, mint te.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.15. 22:34:11
Sehol nem mondtam, hogy kizarolag egy dologba lehet fektetni a penzt. De az en kerdesem (melyik a fontosabb, urkutatas vagy filmipar) az 1 bites kerdes, mert csak 2 fele valasz lehet ra. vagy az egyik fontosabb, vagy a masik.
Ez NEM jelenti azt, hogy mind a 100%-ot a nyertesbe kell fektetni. De az aranyokon jo lenne valtoztatni, es kicsit kevesebbet kolteni a filmekre es a tobbire, es tobbet az urkutatasra.
Azt sem mondtam, hogy mindenki fektesse a penzet ebbe, es minden mas iparag dogoljon meg. En annyit szeretnek, ha NEHANY milliardos beszallna az uzletbe, ami nagy lokest athatna neki. Ha nekem lenne 50 milliardom, akkor megtartanek 1-et, (amivel meg mindig hipergazdag vagyok) es a tobbit beletolnam ilyen iparagakba. Remelem, hogy lesz nehany valodi gazdag is ako hasonlokepp gondolkozik. 1-2 akad azert, pl Richard Branson, Burt Rutan, legyen tobb ilyen.
Őnáluk van a pénz, és vele együtt a döntés joga, mihez kezdenek vele... ...Figyelemfelkelteni lehet, hogy befektessenek az ilyen emberek, erről szólnak a Kickstarter és hasonló megoldások.
Senki sem akarja kivulrol megmondani nekik, ez nem tudom honnan jott. Vagy divatta kell oket tenni Musk-fele playboyokkal (Applenek pl ez bejott), vagy penzzel kell motivalni oket. En az elobbi mellett ervelek epp. Utobbit az allam csinalta a hideghaboru alatt, de nem mukodott hosszutavon.
Ha sikerulne elerni a fejlettseg azon fokat, hogy uzlet legyen belole (pl meteoritbanyaszat, vagy akarmi), onnantol mar megy a dolog.
Ahogy Musk Tesla autója nélkül is. Mégis abba is fektet be, nem csak a SpaceX-be.
A Tesla elorebb viszi a vilagot (uj technologia, tisztabb kornyezet), szoval ez is egy kituno befektetes. Es ez meg talan rovid tavon provitabilis is lehet. MInt irtam ha rajtam mulna nem is innen csoportositanam at, hanem a tobbi sok felsorolt teruletrol, aminek semmi hosszutavu haszna nincs.
Nekem az a bajom Musk-al, hogy ő kvázi elszipkázza a pénzt a többi konkurense elől, ezzel a marketing-hadjárattal.
Valoban egy idealis vilagban a legalkalmasabb jeloltnek megy a penz. De remelem, hogy a konkurensei karanak ellenere osszessegeben tobb penz kerul ebbe a szektorba, es akkor lehet egyenileg valaki rosszul jar, de osszessegeben nyerunk vele. Ha tobb figyelem es penz kerul ebbe a szektorba, akkor hosszutavon mindenki jol fog jarni vele. Pl megjelenik egy ujabb, jobb Musk-fele aki mindezt meg tudja lovagolni akar, es mar elokeszitett terep varja.
Társadalmi támogatottság? Érdekes, pont te írtad, hogy Musk a saját erejéből építette fel a SpaceX-et. Én meg erre reagáltam, hogy a fenét, a DARPA és a NASA nélkül még talán ott se lenne
Nyilvan megrendelok kellenek😊 Na mindegy, nem ez a lenyeg, hanem a "tarsadalmi tamogatottsag" gondolata. A tarsadalmi tamogatottsag minden oldalrol segiti a dolgot, hisz egyreszt a kormanyt is arra sarkallja, hogy tobb penzt fektessen az urkutatasba (Apollo program tobbek kozott a tarsadalmi erdektelenseg miatt maradt felbe), masreszt noveli annak az eselyet, hogy egy ujabb hipergazdag valaki fektessen bele milliardokat, csak azert mert erdekli a dolog es nem sajnalja az elegetett penzt.
Ez sajnos tényleg így van. De ahelyett, hogy megpróbálnák javítani a helyzeten, Musk szerintem bizonyos szinten inkább ront...
Nem mondom, hogy nincs igy, valoban vannak negativ dolgok is. Amit leirsz ebbol a szempontbol mind igaz. En a mellett ervelek, hogy emellett az altalam emlitett pozitiv dolgok is leteznek, amik azert javitanak a merlegen. Ebben biztos vagyok, azt viszont csak REMELEM, hogy ezen pozitiv dolgok hosszutavon meghaladjak az altalad emlitett negativ dolgok. En szemely szerint optimista vagyok, de az elet meg konnyen megcafolhat.
Ha létezne fair és korrekt versengés. De nincs. Innentől kezdve vagy a lobbyerő számít (ULA, Orbital ATK), vagy az agresszív médiajelenlét (SpaceX, Virgin Galactic). Majd nézzünk szét, és szembesüljünk vele, hogy az USA határain túl zéró a helyzet, csak és kizárólag állami cégek csinálják (Oroszország, EU, Japán, Kína, India, Dél-Korea).
Ha nincs versenges, akkor az egyenlo a halalitelettel. Akkor csak addig van urkutatas, amig egy emberek egy csoportja olyan kedveben van, es elobbutobb biztos eljon a pillanat, amikor kiszallnak. Pl USA kiszallt, Oroszorszag kiszallt, tobbiek igazabol be se szalltak komolyan. Kina most beszall, de ez ott is csak politikai dontes, es presztizs.
Tehat versenges midnenkepp kell. Meg a torz verseny is jobb mint a semmilyen, mert amint megszunik a verseny, onnantol nincs kenyszer a fejlesztesre, es megall az elet.
Ehhez kepest masodlagos (de meg mindig nagyon fontos), hogy ez egy hatekony, vagy nem hatekony verseny. Egyebkent most kapasbol felsoroltal 4 ceget, szoval nem olyan rossz a helyzet ahhoz kepest, hogy nemreg meg kizarolag az allami cegek voltak jelen.
NYILVAN nem tokeletes a helyzet az altalak leirtak miatt, es emiatt nem olyan hatekony a verseny. De ezekkel egyutt is merfoldekkel elorebb vagyunk, mint 20 eve amikor semmi nem tortent ezen a teren.
Az összes itteni kommented ma eszméletlenül szélsőséges.
A haboru, a drogok es a film profitja nem ilyen. A film profitja az az, hogy az emberek szorakoznak, es jol erzik magukat. De aztan masnap elfelejtik. A teljes szolgaltato-szektor ilyen szinte. A hajat lenyirni sem lesz konyebb masnap, csak azert mert a mai lenyirasbol lett egy kis profit. Es ennek vilagos eredmenye, hogy a gazdasagi fejlodessel a szolgaltatas ara nem csokken, sot novekszik. Ezzel szemben az ipari cikkek ara, ahol valodi fejlodes van, az folyamatosan zuhan.
.
Amugy meg ne mond, hogy ha valasztani lehet hogy Marvel filmekre koltjuk a penzt (btw en szeretem oket, de akkoris...), vagy a mars meghoditasara, akkor te inkabb a Marvel filmet valasztanad...
Persze penzed az utobbibol lesz tobb, de ugy gondolom vannak sokan akiknek nem csak a penz szamit...
Pl a sor legaljarol kezdve az arab olajsejkek arany-Bugattijai es orgiai nelkul nagyon jol meglenne a vilag, es sok penz felszabadulna vele😊
Őnáluk van a pénz, és vele együtt a döntés joga, mihez kezdenek vele. Te örülnél neki, ha valaki kívülről meg akarná mondani, hogy neked elég lesz kisebb autó/lakás/kiadás, és a felesleget inkább add olyasmire, ami ugyan hasznos, de számodra érdektelen.
Figyelemfelkelteni lehet, hogy befektessenek az ilyen emberek, erről szólnak a Kickstarter és hasonló megoldások.
Egy ujabb, tobb 100 millios Marvel film nelkul is meglenne a vilag.
Ahogy Musk Tesla autója nélkül is. Mégis abba is fektet be, nem csak a SpaceX-be.
Szvsz a legfontosabb feladatok egyike lenne.
Ezzel egyetértek, de attól tartok sem te, sem én nem rendelkezünk olyan szintű befolyással, pláne nem olyan mennyiségű pénzzel, hogy ezt előre mozdíthassuk.
... de kozuluk eddig Musk volt kepes arra, hogy showt csinaljon ebbol, es divatot kezdjen epiteni.
Nekem az a bajom Musk-al, hogy ő kvázi elszipkázza a pénzt a többi konkurense elől, ezzel a marketing-hadjárattal. Ügyesen csinálja, ismétlem. Jól is, ezt sem vitatom el. De ez egy ilyen kegyetlen játék...
Es az emberek elkapraztatasa elengedhetetlen ehhez, mert kell a tarsadalmi tamogatottsag.
Társadalmi támogatottság? Érdekes, pont te írtad, hogy Musk a saját erejéből építette fel a SpaceX-et. Én meg erre reagáltam, hogy a fenét, a DARPA és a NASA nélkül még talán ott se lenne, mint a Blue Origin, ami tényleg saját erejéből érte el amit elért (hozzáteszem a Blue Origin is indult a NASA pénzéért, csak alul maradt a megmérettésben).
Én károsnak tartom azt, hogy kiépül a Musk-rajongókör, amit a média körbetáncol, miközben a többi szereplő egyszerűen megfullad, vagy legalábbis fulladozik, mert a SpaceX és Musk elveszi előlük a levegőt. A befektetőkért és a megrendelésekért folytatott harcban egyszerűen esélytelenek. A SpaceX kettő (plusz egy) talpon lévő "nagy" ellenfele az Orbital ATK, a Boeing és a plusz egy a Lockheed (aki a Boeinggal kooperál főleg). Ezek olyan cégek, amelyek az évtizedek alatt komoly lobbyháteret építettek ki. Musk úgy veszi fel velük a harcot, hogy a médiaszerepléseinek hála megkerülhetettlen lett a témában. Szó se róla, kellett hozzá a Falcon-9 és a Dragon sikere, de ő is hajszálon táncol, lásd a nemrég történt Falcon-9 / Dragon kudarcot. Szóval ő is vékony jégen táncol...
A vilagunkban altalaban nem a legokosabb eri el a legnagyobb eredmenyt, hanem az aki a legjobban marketingeli a tehetseget
Ez sajnos tényleg így van. De ahelyett, hogy megpróbálnák javítani a helyzeten, Musk szerintem bizonyos szinten inkább ront...
Konkurencia es versenges nelkul nincs hosszutavu fejlodes.
Ha létezne fair és korrekt versengés. De nincs. Innentől kezdve vagy a lobbyerő számít (ULA, Orbital ATK), vagy az agresszív médiajelenlét (SpaceX, Virgin Galactic). Majd nézzünk szét, és szembesüljünk vele, hogy az USA határain túl zéró a helyzet, csak és kizárólag állami cégek csinálják (Oroszország, EU, Japán, Kína, India, Dél-Korea). Nyekk. Szép verseny... Mintha NFL bajnokság lenne, világbajnokságként aposztrofálva. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Most gondold el például, ha a Bill & Melinda Gates Alapítvány nem a szegényeket és tanulatlanokat támogatná, hanem a Holdbázist
Szalmabab-erveles. Rengeteg dologba lehet a penzt fektetni, de te azon peldak egyikevel ervelsz, amit meg veletlenuls sem kene megszuntetni. Ez nem szep toled😊 Ezzel szemben 100 mas pelda van ami nelkul nagyon is jol tudnank elni. Pl a sor legaljarol kezdve az arab olajsejkek arany-Bugattijai es orgiai nelkul nagyon jol meglenne a vilag, es sok penz felszabadulna vele😊 A haboruk is eleg dragak, megha a haditechnikai fejleszteseket nem is szamoljuk bele (mert azok akar hasznosak is lehetnek technikailag). Egy ujabb, tobb 100 millios Marvel film nelkul is meglenne a vilag. Egyeni velemeny kerdese, hogy meddig lehetne elmenni, de a mainal mindenkepp tovabb. Szvsz a legfontosabb feladatok egyike lenne.
Bocsánat, de én akkor is többre tartom Lutz Kayser-t, mint Musk-ot. ... ...Akkor már inkább Jeff Bezos-al kellene pedáloznod, Ő tényleg saját tőkéből csinálja a Blue Origin-t...
Azt mondtam, hogy TOBB ilyenre van szukseg, nem azt, hogy tuntessunk el barkit, hogy Musk lehessen eloterbe😊 Az altalad felsoroltak mindegyikere szukseg van. de kozuluk eddig Musk volt kepes arra, hogy showt csinaljon ebbol, es divatot kezdjen epiteni. Es az emberek elkapraztatasa elengedhetetlen ehhez, mert kell a tarsadalmi tamogatottsag. A vilagunkban altalaban nem a legokosabb eri el a legnagyobb eredmenyt, hanem az aki a legjobban marketingeli a tehetseget. Persze szukseg van a tobbiekre is, mert orajuk epitkezve lehet elore haladni, de Muskfelek lehetnek azok, akik sztarcsatarkent belovik a golt, es miatta veszik az emberek a mezt😊
Szóval ott vannak, de nem együtt, egymás mellett dolgoznak...
Konkurencia es versenges nelkul nincs hosszutavu fejlodes.
A kormany nem nagyon erolkodik a nagyobb szabasu fejlesztesekben (pl mars utazas
Helyesebben szólva: nincs politikai iránymutatás, hogy mi is a NASA emberes űrutazásának célja. Igen, a tartós emberi űrben tartózkodást vizsgálják az ISS-en, de a továbblépés erősen lobby-központú. Készül az SLS és az Orion, de nem tudni pontosan hova fog még menni, és mit fog csinálni. A NASA-nak vannak folyamatosan tervei, de azokra nem kap pénzt viszont...
Furcsa lesz, hogy a NASA-nak van egy SLS-e és egy Orion-ja, és közben keresik a feladatokat ezeknek a méregdrágán kifejlesztett eszközöknek...
Viszont egyes emberek akkora penzeken ulnek, amivel akar egymagukban is megfinanszirozhatnanak egy ilyet, de inkabb a hagyomanyos piacon forgatjak a penzuket.
Mert nem eltapsolni akarják a pénzüket, hanem befektetni - akár további pénzügyi, akár megítélési tőke irányába . Most gondold el például, ha a Bill & Melinda Gates Alapítvány nem a szegényeket és tanulatlanokat támogatná, hanem a Holdbázist. A közhangulat melyiket támogatná inkább? Hát nem az űrkutatást...
Pontosan egy ilyen Musk-ra (es meg sok hasonlora) van szuksege a vilagnak, hogy divatta tegye az urtechnologiat, es iranyt mutasson abban, ahogy a sajat tokejebol er el eredmenyeket
Bocsánat, de én akkor is többre tartom Lutz Kayser-t, mint Musk-ot. Be kell mutatnom? Írtam már itt róla eleget. Kayser mégis alig ismert ember, és az OTRAG is. Pedig ő 1975 óta dolgozik azon, hogy olcsó, elérhető világűrbejutási megoldást tegyen le az asztalra...
A "saját tőke" dolgot pedig ismét megkérdőjelezem. A SpaceX a DARPA pénzéből csinálta az első két Falcon-1-est. A NASA pénzéből a Dragont és részben a Falcon-9-est. Akkor már inkább Jeff Bezos-al kellene pedáloznod, Ő tényleg saját tőkéből csinálja a Blue Origin-t...
Meg nehany milliardos ha kedvet kapna hozza akkor oriasit haladhatnank elore
Jeff Bezos, Robert Bigelow, Paul Allen, Richard Branson. Ott vannak, valaki régebb óta, mint Musk.
Aztán hol tartunk? Paul Allen-nek pont a SpaceX mutatott ajtót, mert nem kívántak konkurenciát állítani saját maguknak (Paul Allen eredetileg Falcon-5 rakétát akart az óriásrepülégének szárnya alá). Szóval ott vannak, de nem együtt, egymás mellett dolgoznak...
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Pontosan egy ilyen Musk-ra (es meg sok hasonlora) van szuksege a vilagnak, hogy divatta tegye az urtechnologiat, es iranyt mutasson abban, ahogy a sajat tokejebol er el eredmenyeket. Meg nehany milliardos ha kedvet kapna hozza akkor oriasit haladhatnank elore. Vagy ha nepszeru lesz, akkor talan a kormany is jobban foglalkozik a kerdessel.
O az aki mer almodni, kepes is, hogy veghezvigyen ezt-azt es meg penze is van hozza. Mindenki masnal legalabb egy hianyzik ezek kozul.
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.09.14. 20:18:25
Egyebkent annyira azert nem volt a cimlapon vele, 1-2 cikk elvetve foglalkozott vele, neha az elso oldalon, de en pl siman atsiklottam felettuk amig nem kerestem diret ra😊
Az, hogy mikor fogják kolonizálni a Mars-ot, alant már elég sokat írtunk, szinte biztos, hogy nem a mi életünkben jutunk el oda, hogy a CO2 sapkákat elkezdjék felolvasztani. Szóval most előhozakodni ezzel egyértelműen hatásvadászat, főleg, hogy sok egyébb elképzelés lenne még az asztalon, ami kevésbé radikális (tükrök, aszteroida-bombázás, stb.).
Szóval de, Musk volt az, aki ilyen jól koegrafálta meg a szereplését. Tudja ő nagyon jól, hogy úgy kerülhet a címlapokra, ha olyasmit mond, ami megfogja a figyelmet. Nukleáris töltetek a Mars-ra? Ez olyasmi, amit a legtöbb szerkesztő nem fog félresöpörni. Hopp, máris ott van még egy Musk-ról szóló hír.
Utoljára szerkesztette:
A sajtó meg úgy táncol, ahogy ő fütyül.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Musk nagyon jó érzékkel megint "robbantott" egy médiabombát, róla beszél mindenki... Ez az, ami miatt a "technoplayboy" jelző valamilyen szinten jogos rá...