Falcon 4.0 - BMS 4.3X
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez a bal szélső kapcsoló a többi ábrán az melyik pl...? Ilyen dolgok nekem 10+ éve Falconosnak nem tiszta. Akkor egy 0 órás, nem natív angolos honnan a búbánatból mazsolázza ki?

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.04. 13:30:33
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Egyes üzemmódok esetén pl. van ECM és dispenser rendszer kezelés, egyeseknél nincs. És nagyon nem látom elmagyarázva, hogy ezt hogy a búbánatba kéne beállítani...
TMS = target management swtich
DMS = data management swtich
CMS = cursor management swtich
Jól emlékszem? Ez a három "MS" kapcsoló van és a HOTAS alapja? Mert ez is már zavaros. Mert a CMS az az egyiken countermeasure switch és a cursor kezelés meg az ábra bal oldalán van...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.04. 13:29:02
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Ja nem vitatom , hogy kell a HOTAS, nekem is van , csak még darabokban, nem sikerült még átépitenem USB-re a gameportos FLCS/TQS párost
Nálam még a HOTAS se játszott az elözö részeknél, meg most se még, és arra amire kellett igy is elvoltam
Jóóó, van aki joystick nélkül is leül repülőszimulátorozni, és "elvan" vele <#alien>#alien> Természetesen mindenki úgy és azzal tölti az idejét, amivel akarja, amit én mondok, az ahhoz kell, ha valaki aktívan akar hadjáratban repkedni, vegyesen légi és földi célok ellen, "rich target environment"-ben. Ott qrva fontos a HOTAS, összeszámolni sem tudom hányszor volt olyan, hogy AG-ben dolgozva emeltek ránk gépeket közeli reptérről, pillanatok alatt a nyakadon vannak, és azonnal kellett reagálni, megtalálni honnan jönnek, és lelőni akit lehet (vagy lelépni, ha nincs más mód, lényeg, hogy egyben hazaérj). Már a 40-60 mérföld is olyan közeli, hogy azonnal reagálni kell, főleg mert AG-ben nem a sebesség és magasság az elsődleges, ezért eleve kiszolgáltatottabb vagy mintha AA-ra lennél készülve. Van, hogy a géppárnak kell sürgősen segítség, van, hogy te kényszerülsz deffenzívre, ott egyszerűen nincs idő azzal foglalkozni, hogy bill kombinációkat keresgéljek klaviatúrán - de nem hiszem, hogy ezzel valami nagyon nagy újdonságot mondtam volna <#alien>#alien>
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.03. 20:53:58
www.pumaszallas.hu
www.pumaszallas.hu
De egy HOTAS sokkal megkönnyiti az ember életét, ha nem a bill kombó után kell nyulkálni, , föleg ha mind a két kézre szügség lenne egy egy olyan kombónál amit nem érsz el egy kézzel.
ÉS akkor még irányitsd a gépet is közbe.
Szerintem jobban járnál azzal, ha nem FF5 klónra próbálnád meg belőni a BMS-t. Azért, mert pont azt szoktad meg, hogy F1 ezt csinálja, F2 azt csinálja, nem pedig azt, hogy a gép hogyan működik, és a kabinban melyik gombot kellett megnyomni ehhez vagy ahhoz. Én sokkal előbb nyúlok az egérhez és klikkelek, mint billentyűzettel szórakozzak, nekem sokkal természetesebbnek tűnik, amit kapcsolni akarok az a 3D kabinban ott van előttem, egy klikk és csinálja is. Nincs annál idegesítőbb, mint megnyomsz egy gombot, hallod hogy kattan valami, csak épp nem az, amit vártál.
Ami nekem billentyűzetre van téve:
- Slap Switch (space-re tettem, hotason ott van a sima CMS gomb, oda feesleges, ha mást csinálok épp amikor hirtelen kellene, akkor a space a legideálisabb.),
- Futómű ki-be (hotason nincs már neki hely, és klikkelni ezt speciel qrva szar),
- MasterArm és Laser Arm ON (biztonsági tartaléknak legyen bill-en is),
- ICP gombok (F1-F6, numerikus bill, nyilak),
- UHF, VHF, IFF IN/OUT adógomb is (joyon nálam a TS adógomb van alapból, comm switchnek nem jutott hely).
- Néhány nézet váltás, fps on/off, meg ilyesmi UI kezelés van még billentyűzeten,
minden mást klikkelek, vagy HOTAS-ról álljtok (plusz nekem van thrustmaster keret az MFD-khez, ez nagyon jó egyébként, de amíg nem volt, azt is egereztem).
Ha soha nem használtál szimulátorhoz HOTAST, arra most mit mondjak? Gondolom arról azért nem kell győzködni, hogy IRL egész jól kitalálták, hogy az mire jó és miért jó. A CMS, DMS, TMS, és a többi négyállású az eredeti gépeken is azért van úgy és ott, mert azoknak nagyon gyorsan elérhetőnek kell lennie. Ha egy tanácsot elfogadsz, akkor -amit már mondtam is- hagyod a picsába az FF5 billentyűzet kiosztást, használj hotast, minimális billentyűzetet, és minden mást klikkelj egérrel.
(Az előbbi mondat csak az F-16-ra vonatkozik, bármilyen egyéb gépen a kabin klikkelhetősége nagyon változó, azt egyénileg kell megnézni).
Idle detelnttel kapcsolatban csak idézni tudom magam:
"A bot (5.11) és gázkar (2.19) gombjait mindenképp fel kell konfigolni, mert azok (gázkar idle detent kivételével) nem klikkelhetők egérrel."
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.03. 11:57:46
www.pumaszallas.hu
A bal/jobb MFD ciklikus váltást is mindig gombbal csináltam. Igen, döbbenetesen hangozhat, de akatív játékos karriere alatt soha nem volt fullra felprogramozva a HOTAS talán néhány hétig, mert annyira megszoktam a billentyűzetet, hogy a CMS, DMS és TMS POV HAT-re rakása csak összezavart.
Vagy akkor ezt el kéne felejtenem és megtanulni azzal élni, hogy kell a 3 db POV HAT?
Ami még furcsa, hogy idle detent kapcsolóra ha jól látom, akkor ramp start mellett is egyszer van szükség. Mi értelme ezt a HOTAS-ra tenni? Inkább tenném az chaf/flare és a slap swich-et gázkarra...
Én a radar üzemmód váltáshoz elsősorban az MFD gombjait és a HOTAS gyorsbillentyűit használom, pl. AA módbam RWS TWS között vált a ha hosszan nyomom a TWS-t jobbra (1 sec +). A "–34" doksiban a 17. oldalon vannak a HOTAS gyorsgombok, illetve a "–1" doksiban a 34. oldaltól általánosságban a radarról. Úgy 60. oldal környékén nagyon részletesen végigmegy a main- és a sub- üzemmódokon is. Azt is írja, melyiket hogy hozod be, hogy működik, mikor kell használni. Ezeket így próbálod?
www.pumaszallas.hu
A BMS-ben 34 különböző F-16 altípus (kabinbelső) van, őszintén megmondom, én nem tudnám azokat egyenként megmondani, hogy melyik mennyire pontos, fejlesztők szerint amennyire BMS engedi, pontosak. Némelyik kabin 3D-ben is kapott kisebb -nagyobb változásokat (belga pl elég sokat), van amelyik csak avionikában más. A (Falcon BMS launcherről indítható) Avionics Configurator-ban meg tudod nézni, mik azok a szempontok, amikben a különböző altípusok változásait beállítja. Piszkálni ne nagyon piszkáld, mert acdata fájlokat módosítja, amit az online szerverek nem engednek - ha csak offline repülsz, akkor azt csinálsz vele amit akarsz.
A belga F-16-ban lévő tesztpanel nincs az amerikai változatokban, az csak az FLCS szoftverét ellenőrzi, a FLCS szervóit, kormányok mozgatását nem.
www.pumaszallas.hu
Gyanús lett, hogy az instant flightnál blank MFD fogadott, eddig (nem nagyon kezdek levegőben) mindig NAV mód volt, jobb MFD=HSD a bal meg a radar. Inditottam egy rampstartot és addig a pontig, amég nem loadoltam a data cartridget (nem jut eszembe a subpage neve, DTE ?) addig tudtam váltani a DMS switchel. Utána nem. Úgyhogy eszembe jutott, tegnap psizkáltam a data cartridget és elmentettem, nyomtam egy resetet és voila...múködik az oldalváltás DMS-el.
Kipróbáltam (instant flightban) az összes verziót, Block 15-52-ig és egyikben se működik a DMS jobbra/balra MFD váltás. <#confused>#confused>
Ez kicsit zavar.
Tom
Két rapid kérdés.
A Block 15 kabinja mennyire reális ?
Úgy értem, a két MFD. Úgy tudom sokszor korszerüsitették a Block 15-ösöket, volt olyan változat aminek a kabinja igy nézett ki ?
Apropó kabikon. Kipróbáltam pár más gépet, hát...a FF5 kabinjaival (flight model ide, avionika oda) élmény volt repülni. Az ottani F14 meg F117-el vagy a Tornódóval élmény volt nyomni. Ami itt van más gépeknél, még az A10 mega 18 is okádék. Inkább be se tették volna.
A másik kérdés, a belga változatnál, (BM ?) van egy selftest kapcsoló a bal hátsó panelen, ami végigfuttat egy tesztprogramot ami lepróbálja az aileronokat. Mint az F 18 nál. Az a többinél nincs meg, vagy csak nem találom ?
Ha a radar MFD-je van SOI módban.
A sima kurzor nyilak a DED HUD alatti négyállású kapcsolója.
A másik rejtélyes a radar üzemmód váltás. F1-gyel és F2-vel megy, de csak akkor, ha előtte MFD gombokkal átváltok AA és AG módok között.
Miért nem működik úgy, ahogy régen mindig is, hogy AA-ban vagy, akkor F2-őt lenyomva AG módok között megy a ciklus. Az különösen vicces, hogy ACM módokat kiválasztva azokat is letolja ciklusban, de aztán a RWS, TWS, VS között lesz ciklus.
Azt érzem, hogy annyira sok plusz nincs még az FF5.x-hez képest sem. Kicsivel több rádiózás és TACAN, hangyányival több a ramp start, de az alap fegyverzet ugyanaz. A TFR + a sok új spéci fegyver az, amit tanulni kell az F-16-on. A hordozós gépek persze más tészta...
De akkor ma jön a joy tengely. Szépen lassan.
Android Marketban van még pár cucc, pl MFD képet tudsz tabletre kitenni, vagy a komplett (működő) ICP-t. De inkább a flight bag ami hasznos, a többi csak szórakozni jó 😊
www.pumaszallas.hu
Ha a DMS-t ismered, akkor nem fog kelleni az MFD Cycle, mivel a DMS ugyanaz, illetve annyival jobb, hogy nem kell SOI-t váltani, hogy a másik MFD-n is lapozni tudj.
A radar kurzor lehet gomb és tengely is. Nálam tengelyre van téve, de nem olvastam, hogy a gombokkal baj lenne...
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.02. 00:46:38
www.pumaszallas.hu
Ma Karácsony van...
Az első training mission-t ennek ellenére lenyomtam.
Az FF ramp starthoz képest minimális a difi, ami plusz az kg. a DTE. A többi meg csak kozmetikai meg, hogy hátra kell húzni a gázkart a JSF indítás előtt.
A pilótát én is kikapcsolom, mert zavaró.
TIR5 van, de tanuláshoz nem használom, mert felesleges.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.02. 00:13:46
Ha tableted van, akkor szedd le rá ezt is:
https://play.google.com/store/apps/details?id=kosmo.bms.efb
Ez 4.33 alá készült, nem tudom, hogy mikor updatelték utoljára, de a benne lévő infók 99%-a aktuális 4.34-ben is. Térképek, frekik, eljárások, satöbbik.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.01. 23:13:23
www.pumaszallas.hu
Idle-be meg Alt+I teszi a gázkart, 20% RPM-nél, amikor eltűnt a SEC jelzés.
A rampstart egyszerűbb sokkal mint az A 10 en, a Harrierhez képest meg egy csoda.
A rádiózás nekem se megy, ki is mentettem amit irsz és kösz a tippet a pilota váltásra, ugyan minden elérhető kis ügyességgel, a kitakart ECM konzol gombjai is kattinthatóak, meg a katapultülés biztositókarja is.
A controls-t én úgy állítom be, hogy bemegyek a játékba, és ott kijelölöm az adott sort, az világos kékre vált, és megnyomom azt a billenytűt, vagy joy gombot, amit használni akarok. Bármilyen más módszer, külsős excel fájl vagy alternate launcher, abban én nem tudok segíteni, sosem használtam.
A valóságban az F-16 HOTAS gombjainak sok funkciója aszerint változik, hogy a futón van-e súly, illetve milyen combat vagy navigation módban van a computer.
Az eredeti F-16 bot elején, jobb oldalt van egy "NWS A/R Disc MSL Step" gomb (controlsban STICK: NWS A/R Disc MSL Step SWITCH néven találod meg az 5.11 szekcióban), amivel gurulás közben tudod ki és bekapcsolni a futómű pedállal forgatását (Nose Wheel Seeting), ugyanezzel a gombbal tudod légi utántöltés közben manuálisan megszakítani a töltést, ha nem kéred tele a tankot (A/R Disc), viszont ugyanezt a gomb való arra is, hogy A/A (Air to Air) módban röviden megnyomva vált a pilonok között, sokáig (0.5 sec-nél tovább) nyomva tartva vált a fent lévő rakéta típusok között. Ugyanez a gomb A/G módban vált a CCRP, CCIP, DTOS módok közt bombáknál, és vált a pilonok közt A/G rakétáknál (Maverick handoff beállításnál fontos pl).
Amit keresel "MFD cycle", az a boton lévő DMS (Display Management) gomb jobbra és balra iránya váltja. Jobbra a jobb oldali, balra a bal oldali MFD-nek. (Az alsó három gomb a data cartridge-ben beállítható, hogy üzemmódonként mi legyen a default). Ugyanez a négyállású gomb felfelé tolva a SOI-t a HUD-ra teszi, röviden lefelé húzva váltja a SOI-t a két MFD között (SOI - Sensor of Interest, ahol a kurzormozgatás, célbefogás, zoomot végrehajtja), hosszan lefelé húzva meg váltja a sisakcélzó szimbolikát, ha lehetséges.
A manualban van egy elég fontos rajz, elsőre talán nehéz értelmezni a rengeteg rövidítés, és a kissé körülményes megfogalmazás miatt, de a TO-BMS1F-16CM-1.pdf 30. oldal, és a TO-BMS1F-16CM-34-1-1.pdf 17. oldalán pont ezeket a hotas funkciókat írja le. Világos kékkel, vagy dőlt betűvel írják, hogy az adott gombokat a controlsban milyen néven találod meg. Ha FF5-ben ezek még nem így működtek, akkor tényleg csak azt tudom mondani, hogy minél előbb felejted el az FF5-öt, annál jobb.
Kabin nézet reset funkciót nem tudom, hogy van-e. Ha nem trackIR-t használsz, akkor mindenképp kelleni fog valami fejmozgás követés, az ED Trackert egész jónak mondják, és sokkal olcsóbb, mint a TrackIR (más elven is működik), esetleg nézz egy olyat.
A gázkar ramp startnál nem mozog, vagy már repülés közben? Ramp startnál indítási procedúra része, hogy "Idle detent"-ből ki kell szedni, után fog mozogni. Ha repülés közben ülsz a gépbe, és ott nem mozog a gázkar, az valami setup probléma lesz.
A rádiózás mindenkinek új, egy teljesen külön doksit is írtak rá (BMS-Comms-Nav-book.pdf). A frekit azért mondja el, mert IRL is a frekit mondják, azt honnan tudná, hogy neked presetre be van téve, vagy sem? Ha te tudod, hogy az valamelyik preseten be van állítva, akkor beállítod úgy. Ha begépelni egyszerűbb/biztosabb, akkor gépeld be. Briefing lapon van egy COMMS Ladder-nak hívott lista, ahol látod az indulási, érkezési reptér frekiket, meg az összes többit. Ha ott a listában kapcsos zárójelben van egy szám a freki mögött, az azt jelenti, hogy a DTC-n azok be vannak arra a presetre állítva. Ha nincsenek, akkor a Data Cartridge gombot meg kell nyitni, DTC-ben a COMMS fülön a "Comm Plan" gombbal (és ha már ott vagy, az IFF fülön az "IFF Plan"-t is nyomd meg) a DTC-be másolja a freki beállításokat. Arra kell még figyelni, hogy induláskor a Ground, Tower, Departure, érkezéskor az Approach, Tower, Ground sorrendet ne keverd össze, és csak a hozzájuk tartozó ATC COMMANDS rádiós oldalról válassz opciókat.
A grafikai beállításoknál én bekapcsoltam a pilóta modellt (SIM: Toggle Pilot Model-re be kell rakni egy gombot ki és bekapcsolni, mert alapból elég sokat kitakar, és az problémás ramp startnál), viszont van rajta két kneeboard, aminek a tartalmát a Weapon Delivery Planner (WDP) updatelni tudja az aktuális mission alapján. Ez egy nagyon hasznos feature, én erről szoktam lesni a frekiket, mert előfordult már, hogy a presetet nem állítottam be jól.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.01. 22:40:16
www.pumaszallas.hu
Vahol azért viccesnek érzem, aki régen simán letolt egy rampstartot FF alatt és értette kb. az összes funkcióját az itt semmit sem ért a manualokkal sem úgy, hogy már vagy ötször elolvastam. Most vagy én hülyültem meg vagy mégsem annyira jó a manual, mint gondoltam vagy gondolja más. 😞
Ha elmozgattam a fejem egér középső gombbal, akkor hogyan lehet resetelni az alap 3D kabin beállítást? Ezt sem találom meg.
Mikor végre először felszálltam volna, akkor meg rájöttem, hogy az NWS nincs bekonfigolva. Bersze ennek beállítását is csak az találja meg, aki már játszott vele és tudja, mi az az NWS, mert kiírva sehol nincs, hogy nose wheel... Így nehéz...
Tom vagy bárki, nem ér rá egyszer egy kicsit oktatni?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 19:42:45
A manual érdekes, mert a parking brake bekapcsolását nem írja elő. Ez a choke modellezés miatt van?
Pl.
US = 0 ---HUN = ö
De pl. az sem értem, hogy miért nincs sehol a Cycle AA weapon, ami régen az enter volt. A Next AG hardpoint az van.
Az MFD cycle-t sem találom sehol.
Egy örökkévalóság felkonfigurálni a játékot. 😞
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 18:20:40
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 18:03:40
Pdf-hez én a Foxit Readert használom, annak van egy olyan kereső funkciója Ctrl+Shif+F-el (Adobe Acrobat readernek is van ilyen), hogy nem a doksi szövegében keres, hanem akár egy beállított mappa összes pdf-jében megkeresi az idézett szöveget, sőt, még szövegkörnyezetet is kilistázza. Nekem a BMS doksik egy mappába vannak rendezve, ezzel qrva egyszerű keresni bármilyen témát, mert nem kell külön külön megnyitnom a doksikat. Persze ez csak akkor működik, ha legalább az tudod, hogy mi a neve annak amit nem tudsz 😄
www.pumaszallas.hu
Aha, pedig ki is írtam magamnak az CMS gombot (kicsit zavaró az A 10 után) de még magamat se olvasom 😊
Igen, a balpaneles főkapcsoló zavart meg, mert csak mostanában rampstartolok (a sima felszállásnál már be van kapcsolva) és meggyőződésem volt, hogy a CMDS panelen levő JMR kapcsolja be. Igen, sok és jó anyag, de nekem túl sok az időmhöz képest. A training manualból szemezgetek egyelőre, de szeretnék egy tömör anyagot, ami csak a kezelést magyarázza el röviden. Mint Chuck manualjai a DCS-hez. Jobb hiján kiírogatom egy füzetbe, de végül is így csak el kell olvasni 😊
A CMS az eredeti boton a hüvelyujjnál lévő négy állású kapcsoló. CMS fel az elindítja a beállított 1-4 program közül az aktívat, illetve bypass módban kidob egy chaff-et és egy flare-t. CMS bal az fixen a 6-os programot játssza le, CMS lefelé bekapcsolja-, CMS jobbra pedig kikapcsolja a zavarást.
Őszintén nem tudom melyik három kapcsolóra gondolsz, ECM-nek van a baloldali panelen (ECM PANEL) egy főkapcsolója, ami áram alá helyezi a zavarókonténert, ott a többi gomb nem kapcsolható (eléggé titkos anyag). Ezután a CMS le és előre kapcsolja be és ki a zavarást, mást nem kell csinálni.
Ha a CMDS panelra gondolsz (Countermeasure Dispenser), ahol a chaff és flare programot és módot állítod be, az ottani JMR ON kapcsoló csak arra szolgál, hogy (RWR ON-al együtt) Auto módban magától tudja dobni a chaff-et és flare-t. Ennek működése nincs részletezve, szintén az miatt mert eléggé titkos anyag. Én nem is használom auto-ban, mert elég kevés a töltet, és pillanatok alatt kitolja, ha automatikus szórás van beállítva.
Én mostanában elég sokat olvasgatom a manualt, kinézek magamnak egy témát és átolvasom, mit írnak, mert sok olyan változás is lehet, amit tudni kellene, vagy eleve nem is tudtam régebbi dolgokat, néha meglepő miket raktak bele. Ezt mindenkinek ajánlom, akivel repülünk, rengeteg apró részletet magyaráznak el nagyon részletesen, a dokumentációja a BMS-nek tényleg elsőrangú.
Mediterran theatre linkek.
Közben mondták mások, hogy már próbálgatták, és ez a Mediterrán térkép is még csak készülőfélben van, sok terület van, ami nincs rendesen kidolgozva még. A mostani változatból ki van szedve a hadjárat is, mert a repülőterekkel gond volt. A következőre ígérik, hogy beleteszik. Szóval ezt csak akkor szedd le, ha ez nem gond.
Ezeket kell feltenni sorrendben (2,5GB, 170MB, 25MB -os fileok):
Download EMF v1.0.2
Download EMF v1.0.3
Download EMF v1.0.3a
www.pumaszallas.hu
Nemhogy azt felejtem el mindig, mi a kódom a fórumba belépéshez, most még azt is elfelejtettem, hová irtam fel a kódot 😞
Miért van a 16 oson a jammernek három kapcsolója is ?
Megbolondultam, mire rájöttem hogy van egy kapcsoló a baloldali oldalsó panelen is, nemcsak az ECM panel jammere meg a "j".
Szerintem úgy jártam mint a videós Zoli a közös repüléseteken.
A "j" switch a valóságban hol van amúgy ? A HOTAS része ?
www.pumaszallas.hu
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.05.30. 21:27:20
www.pumaszallas.hu
Utoljára szerkesztette: Wampapa, 2019.05.30. 21:18:18
Zsír.
Ka-50
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.18. 21:45:58
Ha semmiképp nem megy, a Steamen hét dollár, kevesebb, mint 3000 Ft-ért megvehető a Falcon 4.0, vagy a GoG-on kilenc dollárért a Falcon collection, amiben az összes régi verzió is benne van, plusz bónusznak adják a 4.0-át. (BMS-hez csak a 4.0-nak kell a gépen lennie, nem csak installnál, hanem amikor futtatni akarod, de alapvetően abból a mappából semmit nem használ, csak a meglétét ellenőrzi).
Mivel a BMS ingyenes kieg, ennél több kiadásod nem lenne vele, és szerintem ennyit simán megér...
www.pumaszallas.hu