1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
  • Takezó
    most tényleg akadályozhat az agyam, hogy megértselek, pls ismételd meg úgy is, hogy én is felfogjam ;)
  • Takezó
    Azzal van a legkevesebb baj ;) Bár 100-szor ellentmondanak a tízparancsolatban szereplőknek még a Bibliában is (pl. Jézus is saját magának...).
  • mikike
    he?
    szerintem téged a saját agyad akadályoz abban, hogy rájöjj valamire

sok mindenre rá lehet jönni csak nem érdemes hangoztatni
    sem a középkorban, sem most
  • Takezó
    HÚ, már csak te hiányoztál...
  • Takezó
    Lál, erről van szó, pontosan az egyház akadályozta a tudományt abban, hogy rájöjjünk, hogy nem lapos a Föld, vagy hogy nem körülöttünk forog a világ ;)
  • Botond #57
    Isten örök egyszerű gondolattal rövidre zárja a témát a vallások többsége,végülis nincs is sok értelme töprengeni mi meg hogy volt évmilliárdokkal ezelőtt,sokkal fontosabb az erkölcsi tanítás,lásd ne lopj stb stb.Na meg persze a lelki vigasz,hogy szerény életedért kárpótolva leszel,és az,hogy mutat vmi célt az életben a halálon kívűl.
  • SoDI---
    [aprogja, és egy kis olvasnivaló is
    ;)[/apro]

Tóta W.-nek csak annyit írtam mailben:

"A sátán legnagyobb hazugsága, hogy tagadja önmaga létezését."
  • Botond #55
    baromság=tízparancsolat például?^.^
  • Takezó
    "Az emberi tanítás így működik.Az öregek megmondják a fiataloknak mi a jó,és ők e szerint élnek.Neked elmondták a szüleid,hogy cselekszel helyesen,és hogy nem.Az egyházak több ezer évesek nagyrészt(nem csak a katolikus),tehát kicsit több tapasztalatanyagot halmoztak fel," Nem, kb. ugyanazt a baromságot szajkózzák már több évezrede ;)
  • SoDI---
    -Miért vagy köteles kereszténységben hinni, ha érzed, hogy a világ nem materialista?

Mert Európa 2000 éve keresztény, és itt születtél.

-Mi az egyház szerepe a vallásban?

Központi.

-Fenntartható-e az egyház a modern társadalomban?

Persze, csak keményen kell harcolnia a liberalizmus ellen.
  • Takezó
    Hmmm, és te tudod, hogy hogyan jött létre az istened? Ná. Szal ugyanannyira megalapozott azt gondolni, hogy örökké itt volt az "ősmassza", mint "Isten"...
    "ateizmus=Isten/felsőbb hatalom elutasítása,és reménykedés,hogy vki jön majd vmi épkézláb magyarázattal vmikor." -> Mi a baj azzal, ha valaki épkézláb magyarázatra vár, és nem egy hihetetlenül nagty baromságra?
  • Takezó
    :nagjyábólegyetért:
  • Vlala #50
    "összetartó erő"
  • Takezó
    Mi a gondod az egyháznak az abortusz kérdésével kapcsolatosan képviselt álláspontjával?
  • Takezó
    Lál hülye-e vagy?
    1)
    -Miért vagy köteles kereszténységben hinni, ha érzed, hogy a világ nem materialista? - Már mér lennél köteles? Senki nem kötelez rá.
    -Mi az egyház szerepe a vallásban? - Összetartó erő.
    -Fenntartható-e az egyház a modern társadalomban? - Amint a példa is mutatja, igen, de nehezen ;)
    Én se vagyok keresztény, de a cikk stílusa, és arcpirító tévedései nevetségesek, legszívesebben megütném Árpikát ;)
  • Vlala #47
    Mindegyik. Bárhogy nevezik, ugyanarról beszélnek, csak minden népnek más-más arcát mutatja, nehogy már az emberek egyetértsenek valamiben. Lásd Bábel.

• Botond #46
    Isten nem konkrét személy,csak egy felsőbb erő.Én például úgyképzelem el a dolgot,mint a Man in Black 2ben,ahol a kis lények a pályaudvari megörzőben imádják a névjegykártyát,amit a felsőbb erő hagyott ott,és a végén kiderül,hogy a mi kis világunk is egy pályaudvari megörző egy nagyobban,vagy az első rész végén mint üveggolyó jelenik meg az univerzum.Vmint a mátrix virtuális realitás szimulációja is hitelesebb magyarázat a "nem tudom,e felsőbb erő nincs" demagógiánál.Mindenkinek van vmielképzelése a dologról,de ez nem jelenti azt,hogy neki van igaza,és mások tévednek.Végső soron mindenki hisz vmiben.Én személyszerint úgy képzelem el a dolgot mint amikor mondjuk leejtesz egy bögrét,és annak a darabjai apró porszemekké törnek és szétszállnak.Lehet ez neked egy tizedmásodperc,de lehet közben a darabok között lejátszodik egy egész univerzum felvirágzása és elmúlása háborúkkal mindennel,hiszen az idő relatív dolog.Nem tudni mi mennyő idő,mi emberek csk viszonyszámokat alakítottunk ki,hogy mégis tudjunk arányítani vmihez,ezek nem fix dolgok.Tiszavirágnak 1nap egy élet,nekünk 50-80év,teknősöknek 200év,relatív dogok ezek,és mindenki hisz vmiben,nem tudom miért kéne bebizonyítani neki,hogy téved,amikor az ég egy adta világon senki de senki nem tudja mi az igazság.

Ami az egyházat illeti,az erkölcsi tanításokat ad tovább éverzedek óta,hála a sok kételkedőnek egyre kevesebb sikerrel,de hát ennek megvan a jótékony hatása,lásd gyerekgyilkosságok,pedofília,homoszekszualitás,csökkenő népességszaporulat stb stb.Ez egy emberi intézmény,és hibázik mint mi emberek is.Te is hibáztál,én is hibáztam,mégse kérdőjelezik meg a létjogosultságuk.
  • mikike
    miért szerinted hogyan keletkezett és működött?
    talán véletlenül?
    én nem tudom, hogy te hol élsz, de ahol én lakom, ott minden tudatos tervezés eredménye
    elöszőr gondolkoznak, elképzelnek valamit, megcsinálják, fejlesztik
    így jött létre a TV, a rádió, a szagos marcipán és az élet
    ezekhez mindhez elöszőr valakinek gondolkodnia kellett
    ahogy mondák:
    kezdetben vala az ige

• Killgore
    Nah nekem most lépnem kell :) Kösz a társalgást:)
  • Killgore
    Én azt nem tudom agyilag felfogni, hogy Isten. Isten teremtette a világűrt. És honnan? És egyáltalán melyik isten? Az araboké? a keresztényeké? az indiaiaké? :)
  • Killgore
    ehh, bocs a hibákért, álmos vok még :S
  • Botond #41
    Ami a második lépés volt,az elsőre még csak gyenge tipp sincs...És mint mondottam ehhez,hogy vmiről kijelentsem,hogy nem így volt,nem tudom miért nem így volt,és fingom nincs mi volt,sokat nem kell gondolkozni,legalábbis semmivel nem kell többet annál,hogy azt mondjad,elhiszem,biztos így volt.
  • Killgore
    Nem tudom mi volt. nem tudom, hogy mi hozta létre ezt az egészet, de túdósok egyre több bizonyítíkot találnak az ősrobbanást illetően.
  • Killgore
    Hát biztos hogy Isten nem. Istent az Ember találta, ki, és ember még akkoriban nem nagyon volt:D
  • Botond #38
    alternatív válaszok előnyben,már tudjuk mi nem volt szerinted,na akkor mi volt?:-o
  • Botond #37
    Csak kezdjük az elején,honnan került ide az ősmassza,csak hogy legyen vmi kiinduló pont :-o aztán mi hozta létre az ősrobbanást,aztn mivel úgye az ősrobbanás jó nagy hővel járhatott,meg ugye eleve jó nagy hő lehetett az összepréselt ősmasszában,szal ebből a sok hőből hogy lett élet,hiszen az általunk ismert életformák fő pusztítója a hő :-o Ha ezekre van válasz majd továbbléphetünk oda,hogy jó e az abortusz vagy sem ^.^
  • goblyn
    kimaradt egy "pár", tanárúr...nem tudtam, hogy a kilenc az még a pár kategória....
  • Killgore
    De szerintem sem Isten hozta létre a világegyetemet. Ezt én baromságnak tartom.

már bocs :)
  • goblyn
    de egyébként mire gondoltál, hogy most itt felszólításra fölböfögöm a világegyenletet?
  • Botond #33
    Pár száz év az nem 100 kereken.Alapvető szövegértelmezési problémáid is vannak.
  • Botond #32
    Tudtuk mi a Föld.Egy lapos korong,aminek a szélén lefolyik a víz.Aztán megint tudtuk,egy gömb ami körül forog a Nap.Aztán megint tudtuk,egy ovális vmi,ami anap körül forog.Aztán lesz újabb tipp is,érdeklődbve várjuk. ^.^ Mások már évezredek óta tudják mi is valójában.Vmi amit olyan erő hozott létre amit mi sose fogunk felérni ésszel.
  • goblyn
    és még én vagyok a tájékozatlan :)
    de egyébként szívedjoga, egyszerűbb leostobázni ;)
  • Killgore
    :D
  • goblyn
    egyébként meg nem 100 év, mert II. Ince találta ki (asszem) a 12. században
  • Botond #28
    Vakon hisz?Mi az,hogy vakon hisz?A vallásos tanítások,feljegyzések évezredekre mennek vissza,a tudományos eszmék meg évente változó találgatások.Vagy te láttad az ősmasszát,és most arról filózól,vagy vakon találgatsz?:-D

Amúgy teljesen tájékozatlan vagy a témában,az egyik oldal demagóg szövegeit nyomod.Válaszod nincs semmire,csak ostobaságokkal támadsz,úgyhogy részemről le is zárnám a vitát,amennyiben feltudsz mutatni vmi kézzel foghatót,akkor folytathatjuk,de ez sok ez rossz,ez nincs,ez csak tagadás,azt meg én is tudok,nem kell hozzá 6 általánosnál több :-D
  • Killgore
    Én asszem az arany középúton vagyok. Hiszek is a kereszténységben, amíg az a realitás talaján megmarad, azonfelül nem hiszek benne.
  • goblyn
    most cölibátus van, korábban meg inkvizíció...mikor hogy
    a jelent kell tekinteni
  • goblyn
    Mint már írtam, és ebben egyetértettem veled, egyelőre fingunk sincs tudományosan, hogy alakult a világ. De az emberiség fejlődik, és mintahogy 1000 évvel ezelőtt arról se tudtunk mi az a Föld, és mostmár tudjuk, valószínű, h erre is találunk választ....
    De mondom mégegyszer én pl. _nem_ a tudományos eredményekben hiszek...
  • Botond #24
    amúgy gondolom tudod,hogy a katolikus egyház 2000éves intézmény a cölibátus meg pár 100éve van csak :-o
  • goblyn
    Meg ez a szemlélet is furcsa, hogy aki "vakon" hisz abban, amit mások (papok, Biblia) mondanak az megvilágosult, míg, aki inkább aki a saját igazát keresi, gondolkodik, filózik, az eltévelyedett, vagy ostoba (mint K. Béla a példádban).