60334
  • picket
    Mert nem hatalmas kihívásokat és hosszú órák bóklászását, keresését, farmolását éhezed és szomjazod egy átdolgozott nap végén, hanem az egyszerű szórakozást.
  • PiszkosFred
    Azert ennek nemileg ellentmond a TES sorozat (igaz offline, mmo csak jovore) mindenkori aktualis reszenek sikere.
  • picket
    Az a baj, hogy ezeken a vitákon már legalább kétszer túl vagyok. Ha annyit játszottál, amennyit írtál, akkor napi 2-2,5 órát töltöttél a játékkal. Amikor volt erről vita, akkor én is kiszámoltam, és nekem is annyi jött ki (xfire profil alapján, nem hasraütésre). Nekem az jött le a hozzászólásodból, hogy nagyságrendekkel játszottál többet.

Első hsz:
    -"minden nap vártunk egymásra"
    -"Naponta 6-8 órákat toltuk, minden nap! Márciusra mindenki főkarija kétszeresen is full epicben volt"
    -"naponta letoltunk 4-5 HC FP-t, csakhogy segítsünk random embereknek"

Második hsz:
    -"képes vagyok este 8-tól mondjuk éjfélig minden nap játszani (ami csak napi 4 óra, nem 6-8), egy-két nap kihagyással rendszertelenül (mozi, buli akármi, barátok)".

"feltételezésed ellenére nem vagyok az a tipikus vérkocka nem?" - Nem értem hogyan várhatod el, hogy ezek alapján eldöntsem, hogy most akkor mennyit is játszottál. Pedig a második hsz alapján sem sorolnálak a teljesen casual szintre, de ezt nem is feszegetem tovább, mert fogalmam sincs, hogy most akkor melyik az igaz. Ráadásul ez relatív. Eddig azt tapasztaltam, hogy saját véleménye szerint senki sem kocka (mégis átlag napi 5 órát játszott a sok casual).

"Az, hogy egy játék themepark, az NEM azt jelenti, hogy közösségi események szervezésére ne legyen lehetőség" - Melyik játék ad közösségi események szervezésére bármilyen toolt? A példában szereplő wow sem adott, mégis azt tapasztaltad, hogy voltak ilyenek... Groupba invelni itt is lehet, mégsem történik semmi.

"Ezeknek a dolgoknak egy modern MMO-nál kezdésnél ott kell legyenek" - Szintén sokadik kör ezzel. Ha van könyv, ahol ez le van írva, akkor link, vagy isbn szám, vagy valami. De ilyen lista nincs, aminek az a címe, hogy "modern mmo valami, ha a következők mindegyike tejesül".

Utolsó bekezdésre meg csak annyit, hogy eddig minden wow verő (meg nem verő is) kezdeti játékosszám spike után hanyatlásba, vagy alacsony szinten stagnálásba fordult, és nem sikerült milliókat megtartania egyiknek sem. Egyszer volt Budán kutyavásár. Ma már csak irreális elvárások vannak, negédes álmok bugmentes játékokról, amikben kedvünkre pve-zhetünk akár évekig, vagy akár kiharcolhatjuk a balance-olt pvp-ben a legtökösebb pvp-huszár címet...
  • Omlás
    Sajnos a játékosok túlnyomó része elveszik a sandbox rendszerű játékokban mert egyszerűen NULLA a kreativitása és nem találja fel magát ha nem vezetik A-ból B-be. Én is szeretem a sandbox "rendszert" de sajnos a játékosok nagy részének pont az nem jön be.:(
  • Torzonborz
    Nem fog eltűnni semmi. A minőséget MINDIG megfizetik az emberek. Csak hát ugye akkor úgyis kéne kiadni valamit.
  • TDC Geronimo
    Pont hogy a fizetős modell fog eltűnni idővel.
  • Bandras DaSilva #45149
    Hát lehet, hogy én már nagyon oldschool vagyok, de én inkább fizetek havi 3-4 ezer pénzt egy játékért mint, hogy mindenféle cuccokat, packeket kelljen vásárolgatnom.

Nincs baj a fizets mmokkal, csak most sokan az ingyenes-mikro-tranzakciós játékokra bukik. Ez is divat, trend. majd elmúlik.

Igazából csak annyi van, hogy a fejlesztőknek egyszer egy olyan játékot kellene megint kiadniuk, ami azért kész van. Persze azokat is kell fejlesztgetni meg csinosítgatni, de azért az ilyen 1-2 raid meg 4-5 instás indulások eléggé haloványok.

Pvpre is oda kell figyelni, mert az elég sokat ad a játékélményhez. Tudom én, hogy az nem annyira egyszerű, meg rengeteget kell tesztelni mert mindig vannak csalások/exploitok...de azért pl itt a tor esetében...azért annak nagyon régen ki kellett derülnie, hogy az Ilum pvp úgy szar ahogy van + az openworld pvpnek sem nagyon van értelme...főleg úgy, hogy tök más zónákban kalandozik az ember ha repes meg ha imp.

Továbbra is azt gondolom, hogy nem nagyon mer senki belevágni újító projektekbe és éppen ezért van, hogy kijön az x+1. olyan mmo, amit már xszer láttunk csak kicsit más köntösben.

Akkor is a sandboxé a jövő:)...és lehet, hogy megszokták az emberek a butított questezést meg stb, de erről megint a cégek tehetnek. Csak még nem jöttel rá túl sokan, hogy ha jó az alap és átgondolt a rendszer, akkor nem okoz problémát senkinek sem.

Nem kell percenként fejlesztési irányt váltani és az alapkoncepciót sem szabad elfelejteni és akkor nincs nagy gond. Olyan meg nincs, hogy mindenkinek megfelel. Valaki mindig sírni fog.
  • Nephin
    A f2p-re váltás után nyilván ugrásszerűen megnő a játékosállomány mindenhol, az "ingyenes" címszó nagy vonzóerővel bír. Braikingbossal értek egyet, általában ha rendesen akarsz haladni, gyakorlatilag többet kiperkálsz, mint a havidíjjal tetted, nem hülyék a cégek, lásd Lotro. Ezeknél már csak a Silkroad és társai rosszabbak ezen a téren, szerintem.

Más tészta az alapból ingyenes AAA játékok, mint pl. a GW2 lesz, ahol elvileg valóban nem ad majd előnyt a shop, csak fluffcuccokat és kényelmi megoldásokat... persze szerintem mindenki megveszi majd pl. az inventory bővítését, mert "véletlenül" elég szűkre tervezték, de ennyi még belefér talán. :)
  • a.carkey
    WOT? :) Lehet, hogy rég nyomtam, de ott azért elég macerás volt prem nélkül nagyobb tiert fenntartani farm nélkül. :(

Megj. jún 11., és ismét elindul az SWG, legalábbis "EMU" formában. Igazából abban benne van minden, ami nekem kell. Ha SWG CU lenne, még jobb lenne, de a PRE-CU-val se volt sok bajom.

Aztán ha jön a GW2 vagy a AoW, akkor azokat is kipróbálom, mert érdekel.

TORban azért reménykedem. Valaki írta az Alderaant, hogy ott fulladt ki a game az altokkal. Nos, nekem a sokaidk Nar Shaddaan. :)
  • MarkBlade
    nem tudom hány ilyen játékkal játszottál még. Star Trek, Champions online, Dc online, Age of Conan.. pont az f2p után kezdtek fejlődni és nagyon jól működnek sokan vannak a szervereken és játszanak.És természetesen fizetnek is.
    Alapvetően igazad van viszont nincsen a játszanom kell mert fizettem érzés és ez sokakat elrémít.. főleg a mai gazdaság mellett. Amiket felsoroltam simán játszhatsz mert nincs nagy előnyöd ha fizetsz..
  • Braikingboss
    Azért a F2P modell 95% egy rakás trágya átbaszás már elnézést. Milliószor több pénzt kell belefektetni azokba a játékokba mint ha havidíjassal játszanál. Nem tok sok olyan F2P játékot mondani amiben emberi elviselhető jó F2P rendszer van. Eddigi tapasztalatok alapján a LOL,WOT és majd a GW2 aminek úgy néz ki értelmes rendszere lesz és nem az hogy mindent pénzért kell megvenni ha érvényesülni akarsz.
  • Torzonborz
    "A fizetős havidíjas mmoknak leáldozott.."
    Ez azért így nem igaz. Egyszerűen csak túl sok mmo van a piacon és nem képes mindegyik a p2p modellből megélni.
  • MarkBlade
    Alapvetően az a baj hogy mindent a Wow-hoz mérnek az emberek. És itt a mostani wow-ot értem alatta. Szerintem ha most jelenne meg az is ugyan úgy bukna. Miért? Mert fejlődik az ember és változnak az igények. A fizetős havidíjas mmoknak leáldozott.. helyette jönnek az F2P és tényleges pénzt kereshető játékok.Ahol real pénzkereskedelem is zajlik. Ebben van a jövő. Ez a játék jó csak rossz időben jelent meg..
  • Nephin
    Minden relatív, tudod, ultimate kijelentéseket tenni veszélyes. :D
  • eurom
    ezzel most kb azt mondod ,hogy filmeket is kell készitenem hogy tudjam melyik jo és melyik zs kategoriás
  • Nephin
    Micsoda éleslátás! Biztosan tucatnyi blockbuster játék készítése áll a hátad mögött, hogy ez ilyen nyilvánvaló számodra... :D :P
  • eurom
    én már leépetettem öket az elsö ilum patchnél számomra ott kiderült hogy dilettáns banda,

de azért jószivvel emlékszem vissza mert akkoriban még 200 dollárért simán elment a majdnem battlemasterem
  • Jeffjohnson
    A baj az inkább, hogy komoly változások amik a játék iránt ismét felkeltenék az érdeklődést hamarosan nem lesz és ha lesz is akkor is valamilyen kiegben ami nem egyhamar lesz. Az emberek igényei "fejlődtek" nem olyan már mint anno tehát ezeknek kell megfelelni nem fogják/fogjuk kivárni azt a 1-2 évet mire igazán jó lenne mint anno wowban. Ez van alkalmazkodni kell kiadni egy tökéletes játékot és azzal lehet hosszútávra tervezni de itt a WH sorsa látszik megismétlődni. Én szívesen visszajönnék ha lenne ami felkelti az érdeklődésem de olyan még eddig nem volt és bár nem vagyok naprakész de egyhamar nem is lesz.
  • Nephin
    Semmi gond nincs a kulturált negatív véleménnyel és vitával, a probléma az egy helyben pörgő, önismétlő, gyakran a tényeklet hajlítgató trolloknál és nyomdafestékriasztó stílusnál kezdődik. :)

Nagyon negatívan hangzik most is a leépítés, de - több helyen is írták - valahol természetes. SR esete kirívó, de nem tudjuk, mi van a háttérben, a többi pedig sima "nem kell ennyi ember már" kategória is lehet. Egyébként ha megnézitek az álláshirdetéseket, QA tesztereket keresnek, szóval lehet, hogy a munkájukkal nem voltak megelégedve, ki tudja.

Az EA több interjúban is deklarálta, hogy a játék mögött állnak, sok fejlesztést és update-t akarnak, nincs okunk kételkedni ebben, majd meglátjuk. A fejlesztési költség a részvényeseknek adott beszámoló szerint 80 milla volt + 20 milla marketing, tehát a 200 milliós becslések erősen túlzottak voltak, 100 milliót pedig már simán visszaszedtek.

SR az egyik utolsó twitterében azt írta, a transfer hamarosan jön, még akár az 1.3 előtt is lehetséges, megint csak meglátjuk, mi lesz az eredménye.
  • gseldon
    Engedd meg, hogy viszontreagáljak erre (remélem Nephin ízlésének is megfelel a kulturált vitatkozás).
    29 éves vagyok, feleséggel és egy multinál dolgozom, ahol gondolom nem kell ezt bemutatni, nem kevés a túlóra. Tehát elvileg én vagyok a célközönség az eszmefuttatásod szerint. Ha én képes vagyok este 8-tól mondjuk éjfélig minden nap játszani (ami csak napi 4 óra, nem 6-8), egy-két nap kihagyással rendszertelenül (mozi, buli akármi, barátok), akkor is übergyorsan kivégzek bármit. Félreértés ne essék, én sem előtte, sem amikor abbahagytam, sem most nem sírok, hogy mekkora szar ez, csak kesergek az elszalasztott lehetőségen. Annak ellenére, hogy március óta nem játszom vele, én ŐSZINTÉN kívántam ennek a játéknak, hogy sikeres legyen. Pont azért, mert én tudom magamról, hogy túl gyorsan kipörgetem a tartalmat, de azért még másoknak megfelelhet. Nem ugrálok nagyon a játékok között sem, SWTOR előtt csak LOTRO-t (kb. 1 év) és DDO-t (3 év) játszottam akkor, mikor még egyik sem volt free (meg iszonyatosan régen még vanilla WOW-ot). Szóval ezzel azt akartam mondani, hogy feltételezésed ellenére nem vagyok az a tipikus vérkocka nem? Ennek ELLENÉRE bajok vannak ott, ahol nemcsak a vérkockák, hanem a normális, nem csiga, nem übernoob játékosok is nagyon hamar végeznek a tartalommal és nincs játékosok által szervezett tartalomra lehetőség. Az, hogy egy játék themepark, az NEM azt jelenti, hogy közösségi események szervezésére ne legyen lehetőség. WoW is themepark nem? Mégis voltak szervezett raid-ek az ellenfél fővárosán például, mekkora király dolgok voltak azok? Vagy player/guild házak, amiket szépítgetni lehet stb. Kláncsaták, kihívások, "aki tartja a területet pvp-ben, annak megnyílik egy extra raid/dungeon" típusú metajáték. Tudom, hogy ezek közül a dolgok közül több JÖN, de sajnos már késő. Ezeknek a dolgoknak egy modern MMO-nál kezdésnél ott kell legyenek, mert fejlődött időközben az emberek elvárása is.
    Az pedig, hogy egy játék akkor halott, ha le van kapcsolva az utolsó szerver is - nem igaz. Valószínűleg mást és mást ért "halott" alatt mindenki, amikor egy MMO-ról van szó. A WAR például halott, hiába megy még pár szerver. Az SWTOR-t sem fogják csak úgy lekapcsolni nyilván. Egy MMO halott, amikor nem váltja be a hozzá fűzött reményeket fejlesztői/kiadói oldalon, ezért egyre kevesebb pénzt költenek rá, amiért egyre több ember megy el, amiért még több költségcsökkentés a válasz, és belekerül egy ilyen ördögi spirálba, aminek az a vége, hogy pár fanatikus játszik egy kihalt szerveren, a fejlesztő pedig semmit nem költ az egészre a szerver fenntartásának és karbantartásának költségein kívül (ami azért annyira nem sok). Így - nyilván - nyereséges tud lenni. Mégsem neveznénk egy ilyen MMO-t "élőnek", azaz sikeresnek. Persze, ha az MMO-t eleve egy pár tízezres, esetleg százezres rétegnek tervezték (mint például a DDO-t anno), és soha nem voltak WoW verő lázálmai a fejlesztőknek, attól, hogy kevés az előfizető még lehet sikeres, hiszen eleve annyi embernek tervezték, ergo a fejlesztői elvárásoknak megfelel. De az SWTOR-nál a maga csillagásztai fejlesztési költségeivel gondolom nem ez volt a cél...
  • Nephin
    Akiket elért a célkereszt eddig és tudok róla:

- SR
    - QA testerek
    - videószerkesztő, animátor, webdesigner
  • Nephin
    Ha megnézed az oldalt, az utóbbi napokban szinte másról sem írtam, csak az EA meg a BW körüli bonyodalmakról, nem tudom, miylen beismerést vársz, vagy egyáltalán mit kellene nekem beismernem. :D

Azt viszont, hogy - még akkor is, ha leszámolom a trialosokat - ennek a játéknak van a legnagyobb előfizetői tábora a WoW után, ergo bőven nem veszteséges (ugye ott az az ominózus 500k limit, ami duplán is megvan), hülyeség tagadni és elfelejteni, csak azért, mert az EA olyanokat mond, amiket (egyébként azt is mondták, hogy fejlesztik a játékot és támogatják a továbbiakban is, annak ellenére, hogy nincs a top 5-ben) és elküldenek embereket, ami persze rossz és negatív hír, de nem egyedülálló az iparágban, sőt, mondhatni tendencia.

Amíg nyereséges a TOR, addig bőven nem halott és jelenleg messze nyereséges - ha nem lenne, ugye nem gondoljátok, hogy az EA nem kapcsolná le az egészet? :D
  • darth devil
    Wowból nem léptek le így az emberek, mert nem volt másik mainstream mmo, amire váltottak vagy épp visszamentek.
    Az árát visszahozta és nyereséges is, csak nem mind1 h mennyire. Nem annyira amennyire az EA számított, és nem biztos, hogy ez a szám is tarható marad. Sajnos.
  • Laroa
    Szerintem meg nem, árát tuti visszahozta, profit is van ha hinni lehet az EA shareholder tájékoztatóinak.
  • darth devil
    Azon se lepődnék meg, ha a bw főbb emberei felmondanának és új stúdiót hoznának létre.
  • DummyBoy
    Az EA jobban tenné ha semmit sem finanszírozna ...

Nálam sikerült életfogytiglanig tartó helyet szereznie a Creative - Logitech - Ati vonatban ...
  • TDC Geronimo
    Azt nem fogják, elég ránézni warra, de attól függetlenül lassacskán beismerhetnéd te is, hogy hamarosan mellékpályára kerül EAnél, akárcsak a warhammer. Ezzel akkorát buktak, hogy EA jobban tenné, ha több MMOt nem finanszírozna.
  • Bhalage
    errol a diabló 3 jut eszembe, hat nem vegigtoltak mar azt is? :D:D:D
    le sem merem irni hol tartok :D
  • maniac002
    Így van, a játék még nem halt meg, csak haldoklik, meghalni majd pár hónap múlva fog :)
  • picket
    "A casualokból nem igazán lehet megélni" - Ez egy hatalmas tévedés szerintem. A fizető közönség nagy része dolgozó 25-30 éves fiatal, akinek nincs napi 25 órája a játékra. Mint ahogy az is tévedés, hogy themepark mmo-ban napi 8 órát játszva majd nem fogy el a content (ezt te is belátod, és így is lesz amíg világ a világ). Meg az is tévedés, hogy más mmo-kban nem történt ugyanez: wow-ban is tömegesen léptek le fél év után azok, akik az elején nagy kockák voltak, mert mindent elértek, mindent kifarmoltak, nem volt mit megszerezni. Csak más volt a hozzáállás, nem mentek tömegesen telesírni mindent, hogy vége, törlöm, szar, haldoklik, hanem volt rendesen utánpótlás. Meg kevesebben is voltak ezek a vérkockák, azóta kitermelődött egy ilyen réteg. Kicsit lassabb volt a fejlődés is, nem tolták végig egy hónap alatt. Az az általános vélekedés, hogy mmorpg-hez fel kell áldoznod az életedet ha még nem halt ki, akkor ki fog, mert üzletileg az éri meg, hogy fizetésképes, (a játék mellett) kitartó, közösséget építő felnőttek tetszését érdemes elnyerni, nem nolifer sihederekét, akiknek anyu-apu vagy fizeti a játékot, vagy nem, meg rohannak amint megjelenik valami másik kedvenc...
  • Nephin
    A játék nem halt meg, azért túlzásokba nem kell esni. :D Majd ha becsukják az összes szervert, akkor halt meg.
  • gseldon
    Nagyon szomorú vagyok a hírek hallatán.
    Én magam már hónapok óta nem játszom az SWTOR-al (asszem kb. március óta), de nem hittem el, hogy ilyen nagyok a bajok.
    Nekem nagyon jó tapasztalatom volt vele, amíg játszottam, hihetetlen hangulat, jó sztori, és mivel direkt egy kisebb angol szerverre mentem (a magyar közösségből egyszer és mindenkorra elegem lett egy másik mmo-ban), nagyon jó közösséget is kovácsoltunk. Sima questelés közben jött össze kommunikációval egy 4 fős csapat, és onnantól minden nap vártunk egymásra. Senki nem csinált se daily-t, se FP-t, se semmit amíg mindenki ott nem volt. Naponta 6-8 órákat toltuk, minden nap! Márciusra mindenki főkarija kétszeresen is full epicben volt (dps meg tank set is megvolt kb. a hc raidből), naponta letoltunk 4-5 HC FP-t, csakhogy segítsünk random embereknek. A teljes daily quest chaint (az összes Ilum és Belsavis daily quest egybe) olyan tökélyre vittük, hogy 19 perc alatt megvolt, egyszer lemértük :)
    Aztán jött a dögunalom. Beütött a krach, elkezdtünk alt-okat nyomni, de Alderaan tájékán mindig feladtuk, egyszerűen nem vitt rá a lélek hogy ugyanazokat a küldiket nyomjuk egymás után megint és megint...
    Mondhatjátok, hogy aki ilyen sokat és intenzíven játszik, az nem csoda, hogy megunja és talán igazatok is lenne, DE! Őszintén, egy MMO-nak nem pont ezt kellene lekezelni rendesen? A casualokból nem igazán lehet megélni, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Azoknak nagyszerűen lehet egy F2P fizetős opcióval MMO-t csinálni, mint pl. a LOTRO. Az a sikeres MMO amelyik a nagyon sokat játszó, nagyyhangú, véleményvezér játékosréteget meg tudja fogni. És ezt NEM content-el lehet elérni, mert egyszerűen nem lehet olyan gyorsan minőségi content-et gyártani, mint amit ezek a játékosok kivégeznek (egy alrétegnek, a profi raid-es társaságnak persze lehet übernehéz raid-et csinálni). Az EVE is azért sikeres, mert a politika, a cselszövések, egyszóval a játékosok által generált történések amelyek izgalmassá teszik. Ez az úgynevezett META-játék, avagy játék a játékban, amely dinamikusan változik klánszövetségekkel, háborúkkal stb. Az SWTOR ennek semmilyen terepet nem hagy vagy biztosít, véleményem szerint ezért is halt meg. Pedig milyen lehetőség volt benne! Mekkora ígéretes lehetőség...
  • TDC Geronimo
    Stephen Reid ‏@Rockjaw
    I was one of those affected by layoffs at BioWare Austin yesterday. I got to build an amazing team while I was there, and miss them already.

It begins...
  • Bhalage
    na jol fogalmaztam szal a bc ota nem elveztem ennyire raidelest mint az swtorban mostanaban :D es akkor is a tarsasag+raid egyvelege-, most is ennek egy nagyon barati egyensulya adja a jatekelmenyt
  • maniac002
    A diablót én is leszarom, klikkelőbajnokság. Jelenleg a Tera (ami rétegjáték ugye) a nagy megváltó, a wow bc óta nem élveztem ennyire egy mmo-t sem.
  • Bhalage
    az a fura, hogy tenyleg megy a vegtelen picsogas a kezdetek ota. gyk juj igy szar ugy szar, ami egyreszrol jogos, masreszrol kitudja milyen karokat okozott, en meg kurva jol erzem es meg mindig elvezem a jateot es van egy jo kis kozossegunk. nem tudom miert ilyen kurva lassu tempoban nyomjak a patcheket. (lasd ranked warzone, javitasok tomkelege kurva lassan jon, uj content) pl egy rift egyszeruen ugy agyonbassza, hogy arra nincs szo,de szerencsere mint casual jatekosnak/ raidernek nagyon jo kis jatek ez! nalunk pl mindenki leszarja a diblót ami valljuk szep, de ritka egy gyoker jatek:D
  • Pacho
    Dehogynem, csak elköltik magánrepülőgépre az EA-nél.
  • maniac002
    A kiegészítő pénz. Szerintem nem is kevés pénz. Szerintem egy ilyen eset után amit az swtor produkált a várthoz és a hype-hoz képest, az EA kizárt hogy finanszírozna egy kiegészítőt.
    valószínű hogy annyi pénzt és időt kapnak hogy korrigáljanak valamit, de ez már késő ahogy írta is itt valaki nemrég.
  • Laroa
    Jobb ötletem nincs, biztos nem azért rúgnak ki ennyi embert mert öntik a pénzt talicskával hozzájuk.
  • maniac002
    Hát esküszöm jó a show. Szerintem az egész világon csak itt van 2-3 fanboy, aki még a leépítésben is jót lát. Ha az EA shift + Del-t nyomna a játékra, akkor is azt mondanák a fanboyok itt hogy ez azért volt, mert a game annyira jó hogy nem érdemli meg az emberiség még :)
    Besz..k komolyan :D

Véletlenül sincs szó arról, hogy a game annyira nem sikerült, hogy a bukás szélén áll, ezért vannak a leépítések meg a szellemszerverek.

Hát parádé komolyan :D