5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • QuippeR
    na igen...
  • SRobert
    És az a nemzet, akinek csaló, kétszínű királya/vezetője volt? :)
    Szakadj ki a kockából és free your mind, Neo! :)
  • smity 8D
    vannak "rosszak" igen. de megint más egy nemzetért harcolni, mint csaló kétszínű emberkék hatalmáért. (ja és isten nevében. )
  • smity 8D
    tökéletes :) na csak összehoztuk :)))))))
  • QuippeR
    a múltban is voltak "kivételek", csak azt nem olyan divatos hangoztatni.

különben meg nem teljesen értem azokat, akik ezzel érvelnek. akkor az egész emberi civilizáció rossz, nemde? merthogy nem volt egy fényes történelmünk, ha csak azt nézzük, hogy hányan haltak erőszakos halált/rettegtek egy életen át.
  • SRobert
    A jelenben és a múltban is vannak kivételek, de az egyház ettől még nem lehet büszke a történelmére.
    Így jó? :D
  • smity 8D
    najo, akor így fogalmazok: a jelenben vannak kivételek, de a múltjára nem leht büszke ez egyházi propaganda az biztos
  • SRobert
    Na akkor mostmár csak az a kérdés, h a kivétel erősíti-e a szabályt?
    Mert részemről marad a ráció és így, ha kivétel van, a szabály érvénytelen, v jelen formájában nem igaz.
    Tehát nem volt megkötve a kezük. :)
  • smity 8D
    persze kivételek voltak
  • SRobert
    Egy érdekes adat:
    A gyógyító és ápoló jellegű rendek nővérei, akik kórházakban szolgáltak, átlag 60 évet éltek, annyit dolgoztak.
    A hatalom egy furcsa megnyilvánulása. :)
  • smity 8D
    egy bibliát követő emebr és azt mondja nem hisz a msékben :DDDDDDDDDDDD ez aranyos :DDDDDDDDD
  • smity 8D
    nekem két pap ismerősöm is volt. smit nem csináltak, csak agyakat mostak és folyt a zsebükbe a pénz. kényelmesen felektek 9.-re és betönyögtek a templomba. ennyi. persze vannak rendes papom is. nem tagadom
    . rendes hívő meg még több. ők csak áldozatok. de nem is inkább a mai egyházról beszélek( mer egyre jobban veszti az erejét) hanem ami régebben volt, ezt te is tod.
  • SRobert
    Tudtad, h a kereszténység kezdetekor az egyik legnagyobb egyházatyának tartott Origenes tulajdonképpen neoplatonista volt és számtalan dologban nem egyezett a véleménye a biblia tanaival?
    Tudtad, h a sötét középkorban egy szimpla szerzetes vitába szállhatott Aquinói (akkormégnemszent) Tamással az istenérvekkel kapcsolatban és a válasz nem retorzió, hanem ellenérvelés volt?
    Tudtad, h több egyház által is elismert művész (köztudottan) különböző titkos társaságok tagja volt és ennek ellenére élhetett és alkothatott? (Da Vinci, Bosch)
    Tudtad, h az 1800-as évek közepéig magasrangú egyházfők, is tagjai voltak különböző szabadkőműves páholyoknak? (Hercegek, sőt királyok tovább is.)

stb...stb...
  • QuippeR
    a Biblia nem mindenre ad választ, de azt feltételezni, hogy minden válasza helytelen, még a józan paraszti észre támaszkodva sem logikus.

hacsak nem direkt azért irták, hogy mindent és mindenkit leigázzanak a világon. én szeretem az x-aktákat, de sajna már elmúltam 4 éves, szóval nem hiszek a mesékben.
  • QuippeR
    menj el ma egy paphoz, és nézd meg hogyan él. ne a püspökhöz menj, ne is espereshez. egy olyan paphoz, akinek 5-6 faluról kell gondoskodnia. nézd meg mit tesz a hivőkért, hogy hogyan él és miért. ha ezután a szemébe mered mondani, hogy csak a hatalom miatt tagja az egyháznak, akkor azt hiszem erős a szűrőd.
    ha mégsem, és elgondolkozva erről talán belátod, hogy ő rendes ember, és jó hogy azt csinálja, amit csinál, akkor gondolkozz el arról, hogy hány ilyen pap van, és hány püspök. csak az arányokról.
    ha ezzel kész vagy, térjünk rá arra, hogy a püspökök között is lehet rendes ember. tudom számodra ez idegen dolog, de próbáld meg elképzelni. legyen mondjuk 1% az esélye, hogy egy püspök jó ember. nem túl nagy szám, de a világ összes püspökének számával felszorozva még mindig elég nagy tömeget kapunk.
    és akkor most térjünk rá a hivőkre. még mindig csak karcolva a gondolatmenetet, talán köztük is vannak jó emberek. mondjuk 2%. mennyi is ez összesen?
    azt mondanám, hogy több millió emberről van szó. még mindig lehet általánositani, mert az a legegyszerűbb dolog a világon, de talán -annak a néhány millió embernek a kedvéért- nem érdemes...
  • smity 8D
    "komoly tudósokat és filozófusokat "termelt ki" magából"-- naigen, ez igaz. de ők csak úgy kutathattak, filozófálhattak, hogy nem sérthették meg a bibliát. már pedig a biblia minere ad választ. (helytelen választ), így alaposan megvolt kötve a kezük
  • SRobert
    Részben működött visszatartó erőként. Másrészről komoly tudósokat és filozófusokat "termelt ki" magából, akik előre vitték a tudományt és az emberiséget.
    A humanizmus és a reformáció alapjait is katolikusok, sok esetben egyházi emberek életművére lehetett alapozni.

A visszatartó erőnek a hatalomhoz van köze, ugyanúgy, mint a felvilágosodás és a mostani modern tudomány esetében is.
    Csak egy példa a fraktálgeometria és a káoszelmélet alapjait egy francia matematikus (neve most nem jut az eszembe) kezdte el pedzegetni az 1800-as évek végén, 1960-as években több tudós egymástól függetlenül bizonyítékot talált a dolog igazságára vonatkozóan, de a tudomány csak 1980-ban volt hajlandó elismerni, h létező probléma. :)
    Nem püspökök ültek már akkoriban az akadémiák bársonyszékiben, igaz-e? :)
  • smity 8D
    tudom :)))))
  • Takezó
    jó, ez most kötekedés volt ;)
  • smity 8D
    ehh :DDDDDDD

külömben meg azt írtam , hogy boldogok. és nem vagyunk, hanem ők azok. érted? :)))
  • Takezó
    magus
    2005. nov. 09. 23:01 | Privát | Válasz | #677
    nem is tudom mikor voltam mostanában igazán boldog. Sőt nemcsak mostanábanm úgy általában

© smity 8D ma 14:51 | Privát | Válasz | #688
    én se
    Válasz 'magus' üzenetére (#677)
  • smity 8D
    én is megvok ám kersztelve. és még rentgeteg ismerősöm, akik helyel közel ateisták :) és boldogok. nem szűrőn át nézem a vilgátot hidd el. de eszmecsere közben csak egyetlen egy dologkra fuigyelek: a tagadásra. majd mikor elgondolkozom magamban este az egész beszélgetésen , kiterjed az egész látóköröm minere. lehetőséget adok minere., még isten létezésére is.
  • SRobert
    Ismétlem, h vannak katolikusok, akiket senki és semmi nem kényszerített arra, h katolikusok legyenek.
    Másrészt ajánlom figyelmedbe az olyan dolgokat, mint pl a dévai ferences atya küszködéseit, a gyerekek megsegítésére. De ugye régebben is voltak olyan fazonok, mint pl Don Bosco.
    Másrészt a kereszténység nem csak a katolikusokból áll. :)

Azt meg persze már álmomban sem merném kérni, h olvass el egy olyan irodalmat, mint amilyen pl: John Henry Newman-tól az Apologia pro vita sua.
    (Egy anglikán, pápát leantikrisztusozó lelkész áttérése a katolikus hitre.)
  • Takezó
    mind1, legalább mondhattam egy okost:DS:D:A
  • QuippeR
    ad 1: az egyház kétezer éve létezik. tevékenysége nem korlátozódott 100-150 évre.
    ad 2: nem voltál ott tehát nem tudhatod mi történt akkoriban. természetesen nem tagadom az inkvizició voltát, de enyhén szólva viccesnek tartom, hogy szerinted az egész népet rettegésben tartották. rövid úton végzett volna velük egy forradalom.
    ad 3: ha nem találkoztál még konstruktiv, szép élettel keresztény emberektől, akkor bizony be van épitve az a szűrő hozzád, amiről előbb beszéltem. szűrőkkel élni szar dolog, és én nem ajánlom.
    ad 4: mondtam már, hogy az egyház minden olyan embert jelent, aki meg van keresztelve. szerinted mi el akarjuk nyomni magunkat?
  • Takezó
    Én személy szerint csak úgy gondolom, hogy visszatartó erőként dolgozott az egyház - erre bizonyítékunk is van, ha Giordano Bruno, v Galilei esetét nézzük, nem teljesen tudta ellehetetleníteni a fejlődést.
  • SRobert
    Milyen jó, h ezt csakúgyba írtam...
    De úgy látszik Takezó a kiválasztott. :D
  • SRobert
    Egy kérdés. (Csak mert ezen nem szokás elgondolkozni.)
    Ha az egyház rémuralmának tartott un. sötét középkorban tehetetlenek voltak az emberek és nem volt fejlődés, miből is lett a reformáció, a humanizmus és a felvilágosodás? :D
  • smity 8D
    azon törekszem. csak mindig letérek az útról :)
  • smity 8D
    kontstruktív szép élet? persze ,hogy nehezebb számolni mikor ilyenek szinte nem is voltak. féltek halálosan az inkvizíciótol így , az emberekre erőltetve a vallást nem hiszem ,hogy vmi szép életük lehetett. és ha még az is vlt eg kettőnek, nem az egyház miatt. mert a egyháznak nem az volt a célja hogy az emberekt boldoggá tegyék, hanem csakis a hatalom. teháét ha jót csináltak még azt is csak véletlenül.
  • QuippeR
    civilizált vitának az az ismérve, hogy megpróbálja mellőzni a beszólásokat. talán ezt az utat kéne követned.
  • QuippeR
    maradjunk annyiban, hogy erőszakos halálokat könnyebb számolni, mint konstruktiv és szép életeket. pedig azt hiszem az utóbbiból sokkal több lenne.
  • smity 8D
    jol vanna :((
  • SRobert
    Hehehe... SRobert, mint tudatmódosító szer. :)
  • Takezó
    nah ez az, amire azt mondtam, hogy túl magas a ló -.- sztem most álljál le, de tényleg
  • smity 8D
    "egyrészt ezzel a beszéddel egy kevésbé higgadt hivő számára "-- kevésbé higgat hívők nem érdekelnek :D azok nyugodjanak meg, és ha ez megvolt jöhetnek :D
  • smity 8D
    a rosszab oldalát könnyebb egy olyan dolgonak meglátni amibe jó alig van. és ha van az se olyan szintű ,hogy belehessen számítani.
  • Takezó
    nem, bár tény, hogy a beszélgetésünk óta nem is támadom olyan élesen minden témában az egyházat :ÐÐÐ
  • QuippeR
    "gyilkos egyházzal szembe"
    egyrészt ezzel a beszéddel egy kevésbé higgadt hivő számára már nem is tudnál érvelni a világnézeted javára. ez majdnem olyasmi, mint másnak a családját szidni, hiszen az egyháznak minden megkeresztelt ember a része, nem csak a papok és egyéb egyházi tisztviselők.

másrészről az egész azt feltételezi, hogy egyfajta szűrőn keresztül nézed az egyházat. csak a rossz részét veszed észre a tevékenységének, pedig nem csak az létezik. természetesen az egyház nem a megtestesült jóság, amire aztán egy szavunk sem lehet, annyira tökéletes intézmény. nem is lehet, hiszen emberekből áll. ha lehetne emberi életeket mérlegre tenni, akkor talán eldönthetnéd, hogy az egyház jó vagy rossz, de egyelőre maradjunk annyiban, hogy nincs rálátásod a dologra, ahogy nekem sem.
  • SRobert
    Nem, nem vagy az...
    Ha jól mérem fel az ilyesmit. :D