5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • HUmanEmber41st
    Itt a story Saulról..
    ( Bár elég közismert történet ..fogadjunk, h Smithy nem olvasta a Könyvet..aztán itt vitázik.. na mindegy :) :) :) )
    Ap. csel. 9/3
    És amint méne,lőn, h közelge Damaskushoz, és nagy
    hirtelenséggel fény sugárzá őt körül a mennyből.

És ő leesvén a földrehalla szózatot, mely ezt mondja vala néki:
    Saul, Saul, mit kergetsz te engem?

Saul mondá:
    KIcsoda vagy Uram?
    Az Úr pedig monda:
    Én vagyok Jézus, akit te kergetsz:
    nehéz néked az ösztön ellen rúgódoznod.

Remegve és ámulva monda:
    Uram mit akarsz, hogy cselekedjem?
    Az Úr pedig monda néki:
    Kelj fel és menj be a városba és majd megmondják néked, mit kell cselekedj.

A vele utazó férfiak pedig némán álltak, hallva ugyan a szót, de senkit sem látva.

Saul a keresztségben Pál nevet kapta... még most sem rémlik???
  • smity 8D
    valamennyire én is korlátozva vagyok a társadalom miatt.de ez a korlát ugyanúgy köti a hívőket is. szóval én még mindig szabadabb vagyok.
  • Pluskast
    Ez tény és való. De én nem erről beszéltem:)
  • Inquisitor
    Az lehet, de ha valaki CSAK azért nem lop, vagy gyilkol, mert tiltja a törvény és/vagy a vallása, akkor annak az embernek tök mindegy már, hogy ateista, istenhívő, vagy akármi. Annak annyi.
  • Inquisitor
    Amikor még nem volt így elszállva magától, voltam élő előadásán. Ott még el tudta adni magát, de szerintem totál hülyét csinál magából mostanában, meg az olvasóiból.
  • Pluskast
    Ja hogy az UFO-k azok akit ma mi istennek hiszünk? Én nem hiszek benne.
  • Derapo
    Bocsánat ha megszakítom a gondolat menetet.Hallotatok már däniken-ről? Mit szóltok az ő biblia értelmezéséhez?
  • Pluskast
    Ezen az alapon akkor meg szopsz akkor is ha ateista vagy. Mivel az emberölés vagy a rablás vagy a lopás bűn. Ergó nem teheted meg ezeket szabadon mert mész a börtönbe vagy egyes országokban meg kivégeznek miatta. Szóval ha így vesszük az egész életed egy rabszolgaság.... Alapvető szabályrendszerek magában a társadalomban is létezik. Függetlenűl attól, hogy hiszel istenben vagy sem.
  • Pluskast
    Nézd erről nincs tudomásom. Egyrészt mert nem emlékszem rá:) Másrészt meg a biblia nem említ ilyet.
  • Tikal #973
    korlátok csak az elmédben vannak, amiket te állitasz fel, dontsd meg oket, és nem lesznek, nincs semmisem előre leirva...
  • Tikal #972
    talán mert Jézus is járt Indiában? :) elég jol ismerik arrafelé, még sirja is van ott, és a biblia nagyon sok évet kihagy Jézus életébol....hm és a biblia miért nem szol mária magdolnárol? mert az nem illik bele a szerzetesi, onmegtartoztatásos vallásba amit buta emberek alkottak meg Jézus határozott tiltása ellenére? Miért baj az hogy Jézusnak volt egy nője, szeretője, akivel egyutt járták a lelki utat? Miért kell ezt eltusolni? na ezért nem birom ezt a keresztény vallásossságot, mert elavult...
  • Tikal #971
    köszönöm hogy kockagondolkodo lehetek :)
  • Tikal #970
    pontosan azért szép az élet mert nem biztos semmi, és valoban az emberek félnek ezért szeretik ha irányitják oket, ha meg mondják mi miért van, ha a jot és a rosszat rá lehet fogni valakire, aki mindig figyel ránk stb, pedig minden torténésért az életedben csakis TE vagy a felelős, nem más! :)
  • smity 8D
    öö nem csak. a környezetetd is sokat változtat az akaratodon és rajtad. de ez teljesen mellékes.

arvindnak igaza van. vagy nyalsz istennek vagy mész a pokolra örökre égni. nesze neked szabad akarat.
    az embernek korlátok közt kell élnie, mert ez (is) választja el az embert az állattól. de a saját korlátai közt, nem egy isten által szabott kalitkába. nem késő kirepülne, de a nyakörv egy idő után egyre szorosabb lesz...
  • Arvind
    Oké, de ettől meg egyszer megszületsz! nem? és ezt te magad döntöd, hogy ki leszel, vagy nem?
  • Pluskast
    Ezt nem tudom, honnan vetted de a keresztény felfogás szerint nincs lélekvándorlás...
  • smity 8D
    dehogy is :DDDD

különben sem utálom "úgy" , mert nem hiszek benne.
  • Arvind
    "Az Atyától halhatalan lelket kaptatok, hogy sok életen keresztül szolgálhassátok Őt...."
    Mind szolgák vagytok akik hisztek! Rabok, és ez a világ a börtönötök!
    Ennyit a szabad akaratról!
    Vajon csak ezen az életen át tart a rabság, vagy örökké? Hisz a lélek örökké él.
    Vajon van e választása a lélek, hogy mivé szülessen? Most így belegondolva, nem sok lehet, mert ki akar nyomoérknak születni...
  • Pluskast
    Már bocsi a kérdésért de azért utálod az istent mert 6 éves korodban fohászkodtál hozzá és nem segített? Tényleg csak kérdezem.
  • smity 8D
    "( Ha nem ugrik be a történet vége, majd elmesélem :) )"

nem ismerem a sztorit, de gondolom az a vége hogy jézus nagy hősiesen meg térítni. igaz? :)
  • smity 8D
    "nick4 sem éppen szépen vitatkozik"

minden esetre durvábban mint én. de ez amit ő folytat már nem vita hanem veszekedés, marakodás. nagyon unom.

"de azért ha azt hiszed magadról, hogy te itt senkinek nem adtál okot a sértődésre, akkor eléggé tévedsz"

valóban ebben reménykedtem. én tulajdonképpen a chatről jöttem , ahol úgy össze szoktak a szoba lakói ,hogy szinte mindent megengedhetek maguknak. én olyan lény vagyok akinek a kedély állapota nehezen lendíthető ki negatív irányba, tehát minimális szintű érzékenységet mutatok szellemileg. néha magamból indulok ki és rájövök ,hogy nem mindeki van így ezzel . sry
  • smity 8D
    "Az Atyától halhatalan lelket kaptatok, hogy sok életen keresztül szolgálhassátok Őt...."
    human ez elnyerte a teccésem. neked kellett volna írni a bibliát, mert te hiszel is de azért látod ,hogy erősen hiányos a kis könyvecske. :)))
  • HUmanEmber41st
    Kedves Smity !
    (mert tudom , h lányból vagy :) :) )
    Biztosan hallottál már egy Saul nevezetű zsidóról, aki keresztényeket ment elkapni Damaszkuszba...
    ( Ha nem ugrik be a történet vége, majd elmesélem :) )
    Remélem, h Veled is meg fog történni a csoda.
    Visszatalálsz 6 éves önmagadra és alkalmazod Jézus tanítását, mikor is elmagyarázta, hogyan kell imádkozni
  • Gorvik #959
    Nem igazán "általánosan elfogadott szabályra" gondoltam. Nem is lehetne ilyet alkotni.
  • QuippeR
    nick4 sem éppen szépen vitatkozik, de azért ha azt hiszed magadról, hogy te itt senkinek nem adtál okot a sértődésre, akkor eléggé tévedsz. ennyire azért még nem élünk kutya világban, hogy ne ismerhetnéd fel ezeket. főleg mivel Takezó és én is szóltunk.
  • QuippeR
    ezeken lehet vitázni, de mivel nem írták le/kitörölték a könyvből (csak hogy a te teóriádat is megemlítsem, hátha neked van igazad) ezért sosem fogjuk megtudni az igazat. esetleg halálunk után.
  • HUmanEmber41st
    Tudod, az a problemám, h teljesen alap kérdéseken vitázik a felvilágosodás kora óta a keresztény vallással foglalkozó filozófia.
    Amik itt is felmerülnek ( lélekvándorlás, feltámadás, mit csinált valójában Jézus 12-33 éves koráig, mi maradt ki a Bibliából, halhatatlan-e a lélek stb..)
    Szal lehet 2000 év alatt öszeokoskodott magyarázatokkal szolgálni, de ezt mindenki érzi, h nem az igazi..
    Én hiszem, és megértem, h Jézus az volt akinek a Biblia leírja.
    De az akkori egyház által összeállított könyv számora igencsak hiányos ( mert ezekre a kérdésekre nem ad 100% konkrét választ, csak ilyen kikövetkeztetőset, amit mindig másképpen lehet magyarázni)
    Mert ha az állna a Könyvben:
    -És Jézus mondá:
    Az Atyától halhatalan lelket kaptatok, hogy sok életen keresztül szolgálhassátok Őt....
    szerintem ilyesminek kell lennie egy konkrét válasznak..
  • smity 8D
    "mert ha itt annyi mindenből eleged van - minek is vagy még itt? "
    ninsc elegem semmiből. mondom szeretek itt lenni, cask kár hogy néha bejön egykét antiszociális ember aki elrontja a hangulatot. most bejönnek a többiek , és mit látnak? hogy mi marjuk egymást. hagyj békén. menyj vissza az ovodába ott még lehet ilyet.nekem ne válazolj ezekre, nem érdekelsz.
  • smity 8D
    ,ásrészt kb 5 üzimet olvastad csak eddig, szal nem tudhatod hogy sóltam hozzá a témákhoz. azért reaglálok ( most elmondom neked harmadjára, nem tudom hanyas voltál szöveg értésből) az userekere, mert ez egy fórum és it így kell. te vagy az aki magadban beszélsz, mert senkire nem válaszolsz, csak berontottál nekem leharaptad a fejemet, közbe senki nem kivácsi rád.
    ( és most nehogy azt írd ,hogy rám se , mert a hívők mégis kivel folytatnának eszmecserét, ha csak ugyanolyan nézetű emberek jönnének fel? nekem szükségem van rájuk ,hogy az ő nézeteiket is megismerjem és megszűrjem. nekik is rám hogy ugyan ezt tegyék)
  • smity 8D
    INGYEN CIRKUSZ GYEREKEK :DDDDD
    te jó ég :DD
    nem tudom te hol élsz, de én csak poénkodtam. a legtöbbenértették. Pl: ZSoló. bens a szívére vette, tőle bocsánatot is kértem ráadásul versbe foglalva.
    én nem vergődök, nem kötekszek mint ahogy le írod. és nem is sértegetek senkit. ha nem tünt volna fel mi itt jól elbeszélgetünk. vannak érvek és ellenérvek. te teszed magad ezzel nevtségesség ,hogy itt ugrálsz, és játszod a megvilágosult embert aki hú de okos, és mindent tud rólam , meg a világról. én szeretek a fórumra járni, és még ha te nem is veszed észre , de kialakulnak bizonyos szimpátiák . én szeretem benst is zsolót is, attól függetléenül ,hogy néha néha elvetem a sulykot a hülye poénjaimmal. remélem ők azért értik. veled meg nem tudok mit kezdeni, mert reménytelen vagy. beszélek neked és észre sem veszed. nem gondolod hogy én jobban ismerem magam mint te ? akkor énis fel teszem a kérdést: ki vagy te ,hogy ilyen következtetéseket vonsz le rólam? de haa világról is hasonló sötét képed van ami nem tükrözi a valóságot akkor sajnálom.
    nem én nem azt írtam ,hogy attól rendes ember egy ember mert harcol. de sztem ez azért alap, hogy ha vki akar vmit akkor ne csak várja, hanem tegyen is érte vmit. na mindegy. én ráérek itt vok egész nap. ha továbbra is égetni akarod magad harjrá.
  • nick4
    Írtam: "- VELE EGyütt legfeljebb"-
    Írod: egy fenét. sose azt kéritek ,hogy együt oldátok meg hanem azt hogy ő . kiadjátok a parancsot neki kicsi rizsával, meg had ne mondjam mivel. aztán várjátok a sült galambot.
    MOST: KI VAGY TE??? MINEK HISZED MAGAD??? NEM FÁJ MÉG EZ A HANG???Bárhol,bármikor,hogy más emberek hitét,imáját is vízióid és fikciók szerint megcáfold?(Aggódva kérdezem: Pszichiáter látott már? Úgy látom azért vagy itt, -mert bár mindenki működése erősen irritál, de legalább érdemben, értelemben semmihez semmit nem tudsz hozzátenni,nem a témáról, - szimplán a magadra irányuló figyelemfelkeltésről szól a fórumozásod, az állandó provokációiddal biztosítasz Magadnak valami kis aktívnak tűnő létezést? Kétségbeesett, átlátható működés - mert ha a téma Tőled idegen - hiteltelen a fenti beszólásod is) Takezó is kétkedő és kérdező - de nézd már meg, hogy mi a cél, így mi a különbség a tudni akarás és a kiút nélküli gonoszkodás között! Ez házi feladat!

Írtam:"tapasztalat"
    Írod: --hajajj. tapasztaltam eleget az isteneddel kapcsolatba. (mint már írtam) több se kel belőle.
    Magyarul:mégis csak kéne az a szótár.. - ..az Isteneddel kapcsolatban. Több sem kell Belőle.
    MOST: megteheted,hogy nem kéred - szabad akaratod van -, de a törvényen kívüli életed törvényen kívóüli is lesz - szabad, ezt is lehet... Ahogy pl. itt sem kötelező hívőket provokálni... - azt is lehet szüneteltetni...-de ha Neked élő alany kell - hát látjuk, mire mész vele..

ÍRtam:"- ERŐT és reményt!? IGEN!Szeretnéd te is? ott van, csak kérni kell.. "-- Írod: nem . nem szeretném. az erő a változtató erő bennem van, benned , bennünk.
    MOST: megteheted, bár a saját erőd véges, mint Te magad - amíg egyetlen erő van a világon, ami több, mint a Tiéd, bármikor alárendelt lehetsz.. - tehát logikailag is indokolt, hogy a véges és halandó lény ha szükséges, akár kérjen,kérhessen is.Ahogy naponta földi szinteken egymástól, úgy akár Istentől is..Mert az emberi erőkészlet mondom véges.. Vagy emberektől sem kérsz soha semmit?Segítséget, elnézést például? (Utóbbit pl. azoktól, akiknek a hitét sértegeted - jót tenne néha ,nemesíthetné a lelked.. - bár nekem 8,hogy kit, hogy szidsz, csak tudd, ettől Te magad leszel kevesebbé és még keserűbbé - mert kilátszol... - sajna)

Írtam: "Azt is kéred?"--mármint a hitélet komoly lelki és szellemi munkáit..
    Írtad: én nem kérek, nem is kuncsorgok. én megharcolok mindenért, mint rendes emberhez illik.
    MOST:HURRÁ!! Rendes ember - gratula!Ettől rendes a rendes? Újabb kérdés..mert aki nem úgy, ahogy Te, az nemis rendes? Harcolj csak, harcolj - de miért is? Bár összekeverted a témát, mert a hitélet nehéz munkáiről volt szó, hogy azt KÉRNÉD-E? Szóval szellemileg, lelkileg hogy is "harcolsz?"- nem erre válaszoltál - ahogy arra sem,jössz-e nyomorultakat ápolni a Magad harcos erejéből? Az mindenképpen látszik, hogy nagyon vergődsz, mert ha itt annyi mindenből eleged van - minek is vagy még itt? LEHET hogy mégis csak a MÁSOK, pl-hívők bosszantásán keresztül elérhető RÁD figyelés (ego) miatt? Kb.5 kérdés - tehát 5 válasz??? ..és ne parázz - az őszinteségeddel, ha lenne, nem lennél kevesebb, mint bárki, aki bajban van... (sőt!) - minél durvább vagy, annál jobban látszik hogy segítségre volna szükséged! - ami felejthető, ha valaki önerőből, önmagáért önmagát hozta világra.. Nos? Nálad így volt?
  • SRobert
    köpködték
  • SRobert
    Sok-sok irományt találtak.

Köztük olyanokat, ami állította, h Jézust nem feszítették keresztre.
    (Állítólag a templomosok elleni egyik jelentős súlyú vád az volt, h beavatáskor meg kellett tagadniuk a keresztre feszített Jézust.)

De ebben sincs semi rejtélyes. A keresztes hadjáratok alatt (és azt megelőzően is) Jeruzsálem iszlám (előbb arab, majd török) hitű nép megszállása alatt volt. Az iszlám egyik tanítása, h nem Jézust, hanem a rá nagyon hasonlító Júdást feszítették keresztre.

(Ezek után még az is érthető, ha igaz a vád, h a keresztesek leköpkötték a feszületet.)
  • SRobert
    Amúgy sok középkori keresztény szerzetes is hitt a lélekvándorlásban, de ők már a keleti tanok hatására.
  • SRobert
    Is-is. Neked is és nekik is.
    Mindenkinek, aki kockába zárva szemléli a világot és a saját hitét/nézőpontját tartja egyedül értelmesnek.

Krsna ezen szavainak megértése pedig a megvilágosodás egyik előfeltétele, nem maga a megvilágosodás.

Jézus bármely korban is jelenik meg, egy vallási vezető sem fog neki bólogatni, u h a pápára mutogatás megint csak a kockagondolkodás iskolapéldája.
  • SRobert
    A bibliából nem maradt ki semmi, mert a kanonizálás előtt nem volt biblia, a biblia meg azokból áll, amit az akkori egyház elfogadott. :)
  • SRobert
    A zsidók férfit sem temettek a templomukba, nemhogy nőt. A középkorban, a keresztények temettek templomba, innen is látszik, h kitől és milyen korból származik ez az egész elmélet.

Olvasd el a Foucoult-ingát, érdemes. (Templomos témájú regény szintén, csak tudós írta.) Meggyőződésem, h ennek hatására született a DV kód.
  • SRobert
    Látom, nem bírod felfogni, h a kereszténység eredetileg nem tanította a lélekvándorlást. :)

Nem azért van ezzel az állítással gond, mert ördögi lenne. Ez szimpla hitkérdés.
    Kb 100 érvet is írtam (ebből többet konkrétan Neked), amiben kifejtem, h sem teológiailag, sem tudományosan nem áll meg ez a nézet.
    De sebaj. Ebből is látszik, mekkora értelme van fórumozni. :D

A bibliában 1 olyan rész van, ami felveti a kérdést. Méghozzá János evangéliuma (9. fejezet). "Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?"
    Jézus "érthetetlen" és "értelmezhetetlen" válasza: "Sem ez nem vétkezett, sem a szülei, hanem isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk."

Tehát: nem a szülők bűnének következménye, nem vétkezett előző életében, hanem azért történt ez, h Jézus meggyógyíthassa. Erről ennyit.

Ez történik akkor, ha valaki szórja az igét, de minimálisan sem képes utánanézni dolgoknak. Jézus és a tanítványok Názáretben éltek. Názáretet azért nézték le a zsidó vallási vezetők, mert vegyes lakosságú volt, sok vegyes házassággal, erősen helleniszikus élet- és világfelfogással. Láss csodát, a görögök hittek a lélekvándorlásban (platonizmus, később a neoplatonizmus).

A zsidó hitvilágba is a hellenizmus hatására (Izrael görög megszállás alatt) került, a halhatatlan lélek fogalmával együtt. A halhatatlan lélek hivatalos álláspont maradt, a lélekvándorlás "kiszorult" a titkos tanok (kabbala) közé. Mivel jócskánt ellentmond a zsidó vallás feltámadás-hitének.

Erről ennyit.

Rühellem Lenint, de azért:
    Tanulni, tanulni, tanulni!
  • HUmanEmber41st
    Bocs akkor, de sok a kérdésem, és a válaszom is..:) :) :)
  • HUmanEmber41st
    Nah jó, a zsidók sem tisztelték a nőket (régebben még a zsinagógába sem mehettek be, ma is csak karzatról nézhetik orthodoxéknál).
    De nem is ez a lényeg, hanem mindenki szeretné tudni valójában mi maradt ki a Bibliából, amiért aztán rentgeteg kérdés merül fel az értelmével-mondanivalójával kapcsolatban. Értve főleg Jézus tetteire, példabeszédeire vonatkozólag.( Lásd a fórumot :):) )
    Azért a templomosok tényleg voltak nem?? Befolyásosok voltak, ki is irtották őket... bár lehet, h egészen mást találtak ott..talán a frigyládát??? :):)