5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Takezó
    látom vitzes kedvedben vagy :D:D
  • Takezó
    mindre az, hogy "semmit nem értő dolog"? :Ð
  • SRobert
    Isten mindentudó és ezért mindenen meghatódik.
  • SRobert
    A válasz a kérdéseidre: Szalmakutya! :P :D
  • Takezó
    áh, a mester visszajött^^
    bocs az utóbbi pár óra hlalgatásért, csak épp gazdasági és üzleti jogot tanulok most inkább csak figyelnék, szal hajráhajrá:D:D
  • SRobert
    HÁÁÁÁÁÁÁÁBORÚÚÚÚÚÚÚ!!! :)
  • Gorvik #696
    Persze leírhatod, nyílván, "isten" mencs, hogy korlátozzalak...
    De
    nézd, valaki szerint a "szívünkben" (igen, időzéjelben), valaki szerint másutt, szerinted a Q kontinumban van.
    Ennek így nagyon nincs értelme, akkor már logikusabb lenne a keresztény egyházak hivatalos álláspontjával jönni.
  • QuippeR
    "Szvsz ilyen dolgokbn ne a saját véleményünket írjuk le (mármint hogy hol is van Isten)"

akkor inkább ne fórumozzak? ok, de akkor ti is az ateisták hivatalos álláspontját irhatjátok csak le. megegyeztünk? :)
  • Gorvik #694
    "ez nem a keresztény egyházak hivatalos álláspontja"
    Szvsz ilyen dolgokbn ne a saját véleményünket írjuk le (mármint hogy hol is van Isten)

Amúgy fel lehet fogni a tér, idő, stb dolgokat. Ti nem néztétek a ST Deep Space 9-tt?
  • QuippeR
    mivel arról az Istenről beszélünk, aki mindent teremtett ebben a világban, igy az időt is ő teremtette. hogyha nem igy lenne, akkor felvetődne a kérdés, hogy az idő honnan jön, és azt ki teremtette...
  • QuippeR
    hopp, a félreértések végett egy jó nagy szvsz-t véssünk minden hozzászólásom elé, mert ez nem a keresztény egyházak hivatalos álláspontja (bár tudtommal nem is ellenkezik vele, de mivel nem vagyok teológus, ezért előfordulhat, hogy mégis. még szerencse, hogy az én szavam nem Szentirás :D)
  • Takezó
    "Feltéve, de nem megengedve" válaszolok soxor kérdésekre, és felhasználom a katolikus egyház tanításait, de azért az idővel ne szarozzunk már:) Mivel az idő elvont fogalom, mindig is volt... Pár posttal ezelőtt írtam, hogy persze, Istent nem érthetjük meg, mert ilyen és ilyen, de ami a Bibliában van - és én szigorúan ezeket boncolgatom, illetve a Szent Hagyományokat - azokat nyugodt szívvel elemezhetjük, hiszen azokat nekünk szánta, azoknak úgy van értelme, ahogy leírták őket. (természetesen itt is felteszem, h a katolikus, keresztény Isten létezik)
  • Gorvik #690
    Nem tudom mikor kezdték el ezt hangoztatni (bár nem tudom, hogy most ezt mondják e egyáltalán), de biztos nem ezer évvel ezelőtt találták ki...

mármint "ha most sem az időben él.", "hanem egy idő nélküli valamiben (ami nem is tér, ugyebár)"
  • Takezó
    sebaj, belevettem :Ð
  • Gorvik #688
    én meg szmájlit lehagytam :)
  • Takezó
    ^^ sryak, nincs zöldem, nem tok lassulni:DS:ASD
  • QuippeR
    szerintem az a baj, hogy időben gondolkozol. a keresztény tanitás szerint Isten az idő kezdete előtt is létezett. (megjegyzem, ezt nem lehet jól körülirni, lásd múlt időt használunk egy olyan esetre, amikor még nem volt idő.) én ezt nem tudom másként értelmezni, csak úgy, ha most sem az időben él. következésképp nem előre tudja minden döntését, hanem egy idő nélküli valamiben (ami nem is tér, ugyebár) él, következésképp itt is dönt dolgokról. ezt meg kicsit nehéz lenne ép ésszel felfogni.
  • Gorvik #685
    Csezedmeg a gyorsaságoddal [hasonlót akart írni]
  • Takezó
    oksi, nekem tulajdonképpen mind1, miről van itt szó :)
  • QuippeR
    valóban, de ugyebár nem is az egyház megitélése topikban, mégis volt erről is szó. szerintem ez is belefér. ha nem, csapjatok le. ^^
  • Takezó
    nem jó a példád, sztem ezért nem érted, szal térjünk vissza az istenes esetre: ő már 500milliárd éve is tudta, amikor teremtette a világot (csak mondtam egy időpontot;)), hogy Xdsaerqw ősember 300milliárd éve le fog ejteni egy fűszálat, és emiatt ifj. George Bush megtámadja Irakot, és mindezt azért, mert ő ÚGY teremtette ezt a világot, tehát mindenről ő tehet, ugyanakkor mégse, hiszen már születése pillanatában, ha volt neki olyan, el volt rendelve, hogy miket fog tenni
  • QuippeR
    az lehet, de szerintem a hozzászólásom első felével ő is egyetértene
  • QuippeR
    otthon majd megnézem
  • QuippeR
    nem értem a logikát. dönthetnék máshogy is, csak nem fogok. ettől még a lehetőségem meg van rá, tehát döntést hozok.
  • Gorvik #678
  • Takezó
    nem, de hangsúlyozom, hogy itt a Biblia értelmezése tápikban vatyunk ^^
  • Gorvik #676
    Ok, te nem hiszed, Fony viszont igen...
  • Takezó
    egy doksi, amit még filozófia tanárgyamból írtam házidogára, sztem akár érdekes is lehet ^^ (az istenbizonyításokról)
  • QuippeR
    Őt szokták antikrisztusnak nevezni, de elvileg még nem "jött el".

Egyébként meg a teizmus nem jelenti egyből, hogy a sátán létezését is elismeri valaki.
  • Takezó
    Csakhogy én azt is tudom, hogy meg fogom-e menteni, tehát máris szó sincs döntésről.
  • QuippeR
    Nem kell, hogy gépies legyen attól, hogy előre tudja a jövőt. Gondolj bele, ha te tudnád, hogy holnap 12:34-kor megmentheted egy rokonod életét, akkor megmentenéd. Attól még hogy ezt előre tudod, a saját döntésedről van szó, hiszen hagyhatnád meghalni is. Mivel Isten mindentudó (induljunk ki ebből legalábbis), ezért önmagával is tisztában van, tudja, hogy milyen helyzetben mit fog cselekedni/cselekedett meg/cselekszik (ne feledjük, hogy arról a helyről, ahol Isten él, nem tudunk semmit, lehet hogy ott nincs is idő, szvsz pl igy van).

Ha 2D-ben élnénk, akkor sem tudnánk felfogni a 3D-s világ minden aspektusát, de ez nem feltétlenül baj. Gondolkodni rajta persze lehet, csak nem biztos, hogy az alapok, amelyekből kiindulunk helyesek lesznek. (Persze az is lehet, hogy pont beletrafálunk, de erről nem tudunk megbizonyosodni.)
  • Gorvik #671
    Isten szószólója Jézus vót. Luci hogyan mutatkozott fizikailag?
  • Gorvik #670
    Szalamkutya írásából kiindulva? :o
  • Gorvik #669
    na most megkavarodtam naon -.-
  • Gorvik #668
    Ha most Szalmakutya (Takezó?;)) írásából indulunk ki: a kezdet kezdetén, vagy már alapból el volt döntve minden. Tehát már nem változtathat a (mindenttudó) mindenható soha semmikor semmin, így szvsz logikailag nem lehet képes mindenre, mert ahhoz folyamatos döntések kellenek. De ha már minden eleve eldöntetett...
  • Takezó
    nah, azé van másik lehetőség is, hogy nem létezik ^^
  • Takezó
    TEKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK, SRY
  • Takezó
    Akkor jó, egyetértünk ^^
  • Takezó
    Ha úgy vesszük, ahogy én mondtam, hogy logikailag mindenre képes, szintén hord magában egyébként problémákat, hiszen így meg más tulajdonságaival válik összeegyeztethetetlenné ez a jellemzője:
    Nyilván Isten képes lett volna teremteni egy tökéletes világot, sooook-sooook mosolygó emberkével, katrina és egyéb természeti szörnyűségek nélkül, ahol mindenki naaagy-naagy bódottában élt volna ^^. Nem, a miénk nem ilyen, szal nem tette, de vajon miért?
    Miért lehetnek rossz dolgok? Vagy, mert különben képtelenek lennénk gyakorolni szabad akaratunkat: Vajon az angyaloknak van szabad akaratuk? Hát hogy a csudába ne lenne? Pedig a mennyországban élnek, csudajó lehet érezniük Isten közelségét. Másrészt: ezeket a szörnyűségeket nem csk emberek követik el szabad akaratukból, hanem ott vannak betegségek, földrengések, stb.
    Mondják azt is, hogy a rossz nem Isten műve, hanem a Sátáné. Ebben az esetben viszont Isten nem teremthette egyedül a világot - nyilván szüksége volt a Sátánra, a szükség pedig már ellentmondanak mindenhatóságának, vagy csak úgy megengedte a Sátánnak, hogy odaszarjon világunk közepébe - akkor viszont nem jó :o. Azért vannak rossz dolgok, hogy próbára tegyenek minket: erről már írtam kéccáz posttal ezelőt, de röviden újra: Isten mindent tud, akkro minek tenne minket próbára? És ha esetleg ezekkel jellemünket formálni akarja? Őzgida meghal az erdő közepén példa, vagy végtagelvesztős példa... Hol is formálják ezek a jellemünket?
  • sz4bolcs
    Most úgy állok, hogy van egy mindenható, aki minden logikailag lehetséges dologra képes, ez teljes passzivitást feltételez, tehát nem mindenható, vagy egy mindenható mindenható, aki nem megismerhető.

Kicsit hasonló: "A microsoft föltalálta a program nélküli hibát" :-)