341
-
#61 Egy dologhoz kétségtelenül ért: hogy nyögve-nyelve visszamondja az éppen tesztelt típus bemagolt gyári adatait :) -
#60 Meg egy barom is hozzá. Miért egy hozzá nem értő gyökeret tesznek be egy ilyen adásba? Hihetetlen... -
#59 Autómánia tényleg vicc, főleg a műsorvezető miatt. Az az ember nem tud normálisan beszélni.. -
#58 Még mindig jobb, hogy ismételnek, mintha Autómánia szintű autós magazinnak látszó műsorszerű idétlenségeket nyomatnánank, a Startról nem is mondok inkább semmit. -
#57 Én most Top Gear-t és Fifth Geart nézek amíg nincsen új TC, de lassan azok is elfogynak, úgyhogy adhatnának már új adást -
#56 A Net-röl le lehet tölteni a total car adásait, úgyhogy ne ismételgessenek! -
Vlala #55 szvsz jó, hogy ismételnek, legalább látom azt is, amit nyáron "egyéb elfoglaltságaim miatt" elmulasztottam. A Saab 96-os pl. nagyon tetszett, egyáltalán nem a hatvanas éveket idézi... -
#54 márciusig van szünet, #15 -
#53 ezt énis szeretném tudni -
#52 wazz, amúgy miért ismételnek egyfolytában mostanában?
elfogyott az ihlet? -
#51 hát sajnálom ha így van -
#50 -
#49 én meg a viasat3as "fickókat" sokkal jobban bírom, mint a totalcaros idiótákat :) -
#48 a viasat3 as fickókat kurvára nem bírom a totalcar sokkal jobb :) -
#47 fogyaszást csökkentendő okból IS rakHATNAK bele...
különbség! -
#46 dízelnél maradva, a motor nem gazdaságosan működik, koxol/nem elégett anyag távozik/, több levegőt bejuttatva tökéletesebb égés, nagyobb motorhatásfokot érsz el. És tekintve hogy a turbó és az adagoló között összeköttetés nincs/újabbakban lehet ezt nem tudom/, ELMÉLETILEG egy bizonyos használati szinten kevesebbet fog enni. Hangsúlyozom ezt dízelre mondom, mert ebben vagyok otthon, tehát erről a technikáról beszélek. Újabbaknál könnyen lehet hogy nem így van.
De hogy a r3alitások talaján maradjunk Golf III szívódízel júzer szerint a kocsi 6-6,5 et eszik, míg GolfIII TDI /nem Cvd/ 4,5 - 5,5.
Akkor? -
Cvd #45 Megint egy felesleges hozzászólás. Én továbbra is tartom hogy ehet kevesebbet turbóval az autó ésszerűen használva, közútról volt szó és nem versenypályáról. De a fikázással ne tereljük el a szót, továbbra is ki kellene magyaráznod pár dolgot:
- Caddy példa. Azóta utánaszámoltam, a turbós kevesebbet eszik még ha le is osztjuk (1968ccm/5,3l, 1896ccm/5,1l) ugyanabban az autóban, hogyan lehetséges ez?
- hogy belevegyük fifi példáját is, hogyan lehetséges hogy fogyasztást csökkentő okból raknak turbót egy autóba?
Próbáld meg ezeket megérteni, és gondold át a valószínűleg FnF/NFS:U/Tuning&Stereo forrásokból építkező álláspontodat. Majd ha ezeket kimagyarázod, akkor lehet(ne) igazd, és akkor lehet nagymellénnyel okoskodni. -
#44 Mondjuk hülyeség volt 150-es átlagot mondani mert az tényleg nagyon sok. Attól függetlenül, hogy tényleg 150-el járnak azzal a Golffal és asszem bőven 200felett tud... -
#43 motorostalálkozókra jársz
? -
#42 Jól belenyúltál, mert külön lakom fősuli melett dolgozom, és motoroztam eleget ahoz hogy tudjam mi a 150-es átlag...De hogy én semmiről nem akarlak meggyőzni az biztos. Ja és csak hogy gondolkodjál kicsit: nem tizenévesen, de 20éves koromtól magamra voltam utalva, ráadásul külföldön...
most jó? -
#41 Te meg nyalod a seggét! Ja, nem! Csak turbóval kevesebbet eszik!
Anya akarok egy kocsit turbóval,de csak azér, mer az kevesebbet eszik! Lécci! Naaaaa!
Ti vagytok az okosak, csak én vagyok helikopter! Vágom én! Én is azért fogok ilyet venni, mert nem akarok pénzt költeni benzinre!
Egyébként te mi tudsz rólam? Mi az,hogy 50X annyit dolgozott érte? Ki vagy te, mi? Nem hinném! Én egyedül élek már nem is emlékszem mióta, mert árva vagyok. Hét éve! Te gyökér! Te is magadra voltál utalva tizenévesen, ugye? De már megtanultam itt, hogy turbóval kevesebbet eszik az autó. Logikus! Én is, ha gyorsan futok, akkor hamarabb elérek oda, ahova akarok, és nem is vagyok annyira fáradt! Ez teljesen természetes, nem? Így lett kitalálva!Nem?
Bocsánat, ha egy kicsit erős voltam, de így jött ki! És ha valaki megpróbál arról meggyőzni, hogy turbóval kevesebbet eszik az autó, akkor mindig ilyen leszek! Bár igazad van, én motoros vagyok inkább, és lehet, hogy csak a motoroknál eszik csak többet? Vagy mi a fasz? Ti tudjátok, ti érzitek, de minden ellenetek szól. Én csak tényeket, és tapasztalatokat közöltem
Fifi! Te meg egy kicsit azért gondolkodjál, mielőtt leírod a dolgaidat! Én suli mellet dolgozom, hogy tudjam fizetni az albérletet egyáltalán, még jó, hogy az egyetemem államilag finanszírozott! És te iS hidd el, hogy turbóval többet fogyaszt az autó, nem számít mennyit is dolgoztál érte! Meg tudod mennyi a 150-es átlag? Ilyet senki nem csinál, csak a motorosok. -
#40 Már vártam az apuka-anyuka megvette aforizmát a kocsihoz...
Különben attól tartok kb 50X annyit dolgozott azért az autóért mint te egész életedben...
-
#39 mégmielőtt folytatnád a nagyívő okosat megsúgom hogy PÉLDÁUL régebbi Saab-okban is kétféle turbós volt.
1 teljesítményt növelő szériával
2 fogyasztáscsökkentő szériával
továbbiakban elárulom hogy a titok nyitja a töltőnyomás, nyitófordulat, betöltött levegő tömege, de ezt biztosan te is jól tudod, ha így fölényeskedsz.
Mindemellett sokat elmond a dolog, hogy Suprával hasonlítgatsz ami megint egy külön kategória. -
Cvd #38 A suprát gyorsan felejtsük el, hagyjuk a versenyzésre/gyorsulásra való kocsikat, maradjunk az életszerű példáknál.
Nézzük először a gyorsulást:Abban igazad van hogy a turbós motor több üzemanyagot eszik gyorsításhoz mint a sima. Csak épp a turbós sokkal könnyebben és gyorsabban éri el a kívánt fordulatot mint a sima (tehát "rövid" ideig eszik többet, míg a szívómotor több ideig zabál, így simán megeszik több üzemanyagot, főleg ha a sofőr nem figyel a fogyasztásra, folyton padlót nyom hozzá, így az üzemanyag egy része feleslegesen fogy).
Egyenletes sebességgel haladás: a turbós motorok erősebbek, így ugyanakkora sebességgel való haladáshoz alacsonyabb fordulatszám is elég, vagyis kevesebb üzemanyag. Persze itt is bejátszhat a turbó miatti magasabb fogyasztás, csak még mindig gazdaságosabb a szívónál.
De hogy gyakorlati példát is hozzak (nem volt egyszerű, alig találtam olyan autót amit árulnak szívódízel és turbós motorral is, és még ez se tökéletes), a VW Caddy 2.0 szívódízel 5,3-at eszik 100-on (gyári adatok), az 1.9-es TDI testvére meg 5,1-et. Nem kellene az alig kisebb, de turbós motornak legalább annyit vagy többet ennie mint a simának, ha neked mindeképp igazad van?
Ja bocs így utólag hogy nem a te stílusodban válaszolok, de szeretem értelmes embernek hinni magam.:) -
#37 Ez tényleg idióta. Turbóval kevesebbet eszik, mi? Inkább te eszel kevesebbet, mert több pénz kell benzinre, ha van turbód. Már kínomba röhögök, ez eddig felülmúlja az eddigi fórumon látott baromságot, ez eszméletlen, beszarok (erre nem lehet találni szavakat) -
#36 Te normális vagy?
"- Attól hogy turbós nem többet eszik, hanem inkább kevesebbet"
Ha ezt tényleg így gondolod, akkor nem értesz a turbókhoz! Hogyan lehet több eröt kihozni a motorból? Ha több üzemanyagot porlasztunk el. Mi is kell hozzá? Mi is kell az égéshez? Üzemanyag + oxigén. Akkor juttassunk be több oxigént! A turbó a kipufogógázt felhasználva túlnyomással juttatja az oxigént az égéstérbe! Ezzel együtt több üzemanyag kell a motornak, többet fogyaszt! (Mert ha csak oxigént kap a motor,akkor tolhatod hazáig!) Vágod? Megvette apu a járgányt, hogy játsszál vele, mi? Nagyon jó... Szerinted egy 900 Hp-s Supra-ba azért raknak turbót, hogy ne egyen annyit???!!!! Ha tehetnék akkor egy egész benzinkutat mögé kötnének, hogy el tudjon menni a szomszéd utcába, mert a turbótól kajak megnő a fogyasztás!!! Érted? És még neked van turbós autód? Vazze... Legalább tudnád, hogy mi az a csiga alakú játékszer a kocsidban!!! -
Cvd #35 Teljesen logikus amit mondasz, attól eltekintve hogy nem 150-160-as tepóval kell számolni hanem kevesebbel, ha az átlagot veszük. Van benne annyi is amit te írsz, de sokszor kilométereken át kell araszolni teherautók mögött is. Másrészt meg semmi okom nincs túlozni, ha akarok akkor mondhattam volna 5-6 litert is, az is belefért volna az alaphelyzetbe mely szerint egy 2.0TDI motor beéri 6-7 literes fogyasztással. Csak ebben az esetben igaz lenne a "túlzás". De majd a fényképes bizonyíték tisztázza a helyzetet.:) -
Vlala #34 nem baj, ha beleszólok?
if DE then goto #nextmessage;
a katalógusadat ezekre a TDI motorokra 3,9 lityó 90-nél.
Ismerősöm BX-ével is kreáltunk már 5,5 L/100 km-es adatot, öt személlyel, vegyes használatban (volt benne egy pesti szakasz, kis heegymenet, és autópálya), habár ott a katalógusadat egy literrel magasabb volt...
150-160-as tempónál max. úgy tudnám elképzelni, ha folyamatosan ennyivel mennél, valaki mögött, hogy törje előtted a levegőt, akkor talán beérné ennyivel. De vegyes használatban, gyorsítva-lassítva - szerintem itt még nem tart a technika.
Nagyon jók a VW TDI motorjai, de ebben szvsz van egy kis túlzás. -
Cvd #33 Ha jó idő lenne akkor azonnal tisztázhatnánk a dolgot, így adós vagyok addig egy képpel (le tudnám fotózni a műszerfalról az utolsó 100 km átlagfogyasztását). Jelenleg áll a gép, nem fekszik neki ez az idő. De hogy eloszlassak pár tévhitet:
- nem kezdek megzakkanni.:)
- a súlya 1100 kiló, tehát messze NEM kétszerese a 830 kilós Lupo-nak.
- 110 lovas, nem 90. 90 ló az első szériás benzines 1.6-os volt.
- a vége olyan 220 óra szerint(215-ig volt eddig hajtva), 180-190-ig még határozottan jól húz.
- Nem azt mondtam hogy 170-190-es átlaggal, hanem ha lehet menni, akkor ennyivel. (írtam hogy mekkora az átlag lakott területen kívül, és számoljuk bele a lakott területeket is.). Tranzitutakon jár sokat, nagy (teher)autó forgalomban, úgyhogy tartósan nem lehet ennyit menni vele. Egyébként legtöbbet 130-140 között jár, itt ötödikben bő 2ezret forog a motor, talán érthető miért eszik keveset.
- Attól hogy turbós nem többet eszik, hanem inkább kevesebbet (nem véletlenül turbós a legtöbb teherautó is, ahol számít a kisebb fogyasztás). Nem forog többet a motor, csak hamarabb felveszi a fordulatot, így kevesebb üzemanyag kell a gyorsításhoz.
De majd a fénykép beszél, anélkül nem mennék bele a témába mélyebben mert megint az lesz a konklúzió hogy távolról mindenki jobban tudja, én meg le leszek ugatva mint Golfbuzi.:)
-
#32 Egyébként egy Focus 1,8 TDCI (115 LE) fogyaszt 6,2-t normÁlis mindennapi használat során. Ehhez jön az 1-2 száz kg-mal nehezebb 2,0 TDI Octavia (+25 LE). normál használatnál 7 liter alá nem hozod ki (város, országút) Mellesleg mindenki autópályával jött elő, amikor én vegyes fogyasztásra gondoltam. -
#31 ezt ajánlom figyelmedve cvd. -
#30 Egy Lupo 3L eszik 4 litert, ha nincs speciális üzemmódban. Mert csak ezen üzemmód után érhető el a 3 literes fogyasztás, így is nagyon óvatosan kell vele menni, hogy elérd. Nem hogy 170 nel egy hámas Golf (súlya is 2x nagyobb). CVD te kezdesz megzakkanni nem? Egy Golf III TDI (90 LE, vagy tévedek, mert nem biztos) viszi egyáltalá a 190-et? :) -
#29 Total Car-ban miért nem mutatnak tuning autókat? Vagy az nem érdekelné a népet? Vagy mi van? -
#28 Ez akkor lehetséges, ha folyamatosan tartod a tempót, váltások, gázadások nélkül. Mi az 1.6 TSpark Alfánk-kal mentünk 160-as utazóban, 300 km-t, 6.6l/100km. Ja, ez benzines, úgyhogy a diesel simán kevesebbet eszik. Aki érti, az tudja, miröl beszélek.
Mondjuk szerintem ez a 4.2-4.5 egy kicsist azért kevés, ha TDI. De nekem nincs se turbós, se diesel-es autóm, úgyhogy a tulaj tudja... -
#27 Hát persze. Gyere már át az Autómániába és meséld el ott is.
Összefoglalom amit állítasz:
Egy Volkswagen Golf III TDI, 170-190 es utazótempóval 4,2-4,5 liter üzemanyagot fogyaszt 100km-en.
Tartod?
-
Cvd #26 Azt hiszel amit akarsz, egy halom tanum van rá. -
#25 Ne essünk púzásokba... -
Cvd #24 Golf III 1,9TDI 4,2-4,5 között eszik úgy hogy küldve van rendszeresen, lakott területen kívül 140-150-es átlaggal, ha lehet menni akkor 170-190-es utazóval. Nem katalógusadat, tapasztalat. Akkor miért ne lenne elég 6 liter egy picivel nagyobb motornak? -
Cvd #23 Szerintem autót venni ilyen műsorokra alapozva tilos, úgyhogy részemről marad a "szórakozás" mint nézőpont. Nem foglalkozok vele hogy milyen autóról/mennyire részletesen/objektíven van éppen szó, csak szórakoztasson a műsor. Ebből a szempontból a Totalcar a nyerő, második a Start, több meg nincs, az Autómánia dögunalmas. -
#22 pedig nem esznek többet...