1091
Időutazás
-
#771 Ez az időutazás téma rendkívül agyzsibbasztó hatású :DD
Ráadásul több mint valószínű, hogy lehetetlen, hiszen rengeteg paradox helyzetet produkálna.
Ha pedig úgy gondolok az univerzumra, mint részecskék összességére, amikkel folyamatosan történik valami, akkor az idő mint olyan csak az emberi elme számára szükséges, máskülönben nem tudunk mihez viszonyítani. Ha időt utaznék, akkor ugye az adott időből eltűnne egy halom részecske és energia, ami feltűnne valahol jóval korábban, és kialakulna egy végtelen folyamat, mi miatt a múlt abban a pillanatában szép lassan végtelen mennyiségű anyag halmozódna fel :D
Jóvan, hülyevagyok, még egyetemre se jártam soha :c -
Pares #770 Jaja, az a könyv nekem is megvan, naon jó! -
#769 hülyeség, helytelen és értelmetlen. -
#768 próbálj még kíssé őszeszedeteben és helyéseben írní meg hásznální írásjélekét mert így ólvashatátlán a szővég kőszőnőm szépén -
bergerj #767 a tér ami több teret egyesit önmagába tehát végtelen de mégse mert bele lehet lépni és ki a az univerzum végtelen mert nincs ami ösze tartcsa a galaxisnak igen tömeg tér van tehát határos -
bergerj #766 idö nincs csak változó esemény tömegváltózás galaxis tágul de a körülvevö tér nem, Ha a tér megváltózik tórzulás keletkezik ami a belsö tömegre hatást gyakórol, Váltózást eredményez adig amedig kinem egyelitödik tehát a keletkezés óta változot tömeg hulámót gerjeszt ami álandoan vátózik az esemény ha együt pulzár legnagyob tér változás jön létre ami a jelen eltünését hóza létre és uj esemény tömeget hóz létre -
#765 úú az nekem is sokkoló volt..
de ugye vele indult a történet, hogy meghalt a faterja stb-stb.
hülye dokumentumfilmes fogások... -
#764 amikor az a néger csákó bemutatotta azt a szerkezetét, ami 4 merőleges lézernyalábból állt és azt mondta hogy a fény "körbe-körbe megy" (lol?), és azt, hogy a végleges változat olyan vékony lesz mint a hajszál és 10000 nyalábból fog állni... hát az no comment -
#763 az a része tényleg csak elméleti őrültködés
(amerikában is van national geographic:P) de azt mondták is.
volt benne az az ősz japán prof, (Mitchio Kaku)
olvasd el a Hipertér c. könyvét, na abban nincs kamu -
Roland16F #762 sztem ez egy nagy hülyeség,én azt vettem észre a műsorban hogy ez az egész időutazás dolog egy nagy humbuk,semmi bizonyíték nincs arra hogy ha ilyen hurokat megkerülsz akkor hamarabb vissza érsz még mielőtt elindulnál...bár ez csak az én személyes véleményem. -
#761 hogyhogy papírlapként?
térnek és időnek csak együtt, egy rendszerben (téridő)
van értelme. a relativitáselmélet is erről szól -
blackgamer #760 ott vesztettem el a fonalat hogy van a tér és van az idő és ennek összevonása a "téridő" amit papírlapként ábrázolhatunk...
asszem utána kéne olvasni -
#759 másodszorra is jó volt:P -
#758 sztem azt akarta mondani h holnap megnéztem -
blackgamer #757 ez ilyen időutazós humor? :)
egy hasonló téma lesz kedden este a History-n "A világegyetem" című sorozatban -
#756 de.. -
#755 nem holnaplesz? -
#754 nna, tegnap megnéztem :PP -
#753 már nagyon várom a vasárnap estét:)
-
#752 Merthogy? Az idő az csak az ember számára létezik.... -
blackgamer #751 Mindennapi tudomány VI.: Időutazás NATIONAL GEOGRAPHIC: január 11. Vasárnap, 23:00
január 16. Péntek, 21:00
január 16. Péntek, 0:00
január 16. Péntek, 3:00
január 17. Szombat, 12:00 -
#750 Elvileg akkor sikerülne, ha anélkül lépnénk át a fénysebességet,
hogy akár csak egy pillanatig is ugyan, de pont annyival mennénk..
az iker-paradoxon meg nem számít időutazásnak::D:D -
kocsisgabor9999 #749 Az időutazás akkor hülyeség.... ÁÁÁÁ hogy lehetne időt utazni??? Ekkora baromságot is régen hallottamXDDD -
#748 Vagy drog, vagy skizofrénia. :) -
#747 Azt, hogy megint begombáztál. :C -
rolipoli #746 Képzeljétek én találkoztam a jövőbeli énemmel! Eljött hozzám és azt mondta akadályozzam meg a gonosz születését,na ez mit jelent? -
#745 Nem tudom nekem ez az időutazás elméleti levezetése is kínai. -
patiang #744 Talán(?) az elképzelhető, hogy újralátni, beleavatkozni?! -
#743 Ok de ettöl nekem még mindíg nem tiszta, hogy pl hogy a fenébe mehetnék én vissza az időben? Hogy tudok egy adott eseményt újra látni, átélni? -
#742 Nekem ez az egész elmélet kínai, viszont az állat lenne ha egyszer sikerülne az időutazás megvalósítása még az én életemben. Bár erre kevés az esély de azér van... -
#741 oké most már végigolvastam és értem, amit irtál, amugy n3whous3-nak szántam a térmegnyulásos részt, az ö hozzászolásához is inkább passzol, csak véletlen rányomtam az utolso nem olvasott üzenetre az pedig Te voltál. Bocsi^^
de nyulik-rövidül, gömbtöl eltérö alakot vesz fel, nem gondolkodom rajta, milyet mert nem akarok hülyeséget mondani, mert pontosan nem tudom, de lényeg a lényeg, az alaktani változás ugyanaz, az ut irányába keskenyebb lesz... -
Albertus #740 Jó a megközelítésed!
Ha gorsabban haladsz a térbeli dolgok rövidebbnek látszanak..
Szóval nem a tér, hanem azok amik benne vannak.. Tudod, mint a tó, ha jetsky-vel hasítasz rajta az elütött úszók sokkal sűrűbbnek látszanak,
mint akkor ha te is köztük pl. mellúszásban úszól.. -
Albertus #739 Szia!
Nos, nem nyúlik, hanem rövidül. Einstein szerint. Amivel sokan egyetértünk.
Ha az előbbi válaszomat végig olvastad volna, akkor tudnád, hogy
a nagyobb sebességgel a nagyobb tehetetlen tömeg jár együtt, viszont a mozgató elektromágneses mező ereje közel változatlan marad.
Így a nagyobb "tömeg" lassabban reagál ugyanarra az erőre:
F=m*a a=F/m azaz nagyobb m érték kisebb gyorsulás.. remélem érted. -
#738 Utaztál már fénysebességgel??? -
n3whous3 #737 Én talán értem ezt, de azt nem, hogy én miért nem érzem, hogy megnyúltam... -
#736 A nagy sebességhez tartozo idöváltozás azért van, mert korábban megállapitották, hogy minden anyag (tehát az atomok) a mozgásuk irányába megnyulnak. Ebböl lett az a téves eszme hogy a tér nyulik meg, pedig az anyag nyulik meg a térben a haladás irányába.
Ezt késöbb továbbvitték, hogy nagy sebességnél,(szerintem) ha megnyulik az anyag hosszabb ut kell (pl.) az elektronoknak, igy "lassabban" telik az idö a sebességben lévö testnek. Az tény, hogy lassabban telik az idö nagy sebességü testnél, csak pontosan nem tudom miért.
Kisérleteztek is ezzel, hogy egy ürhajora atomórát raktak (nagyon de nagyon pontosan mérö "idömérö" eszköz), azt atalmas sebességre gyorsitották Föld körüli pályán, és mikor visszatért, az atomorán pár millisecundumos eltérést találtak a Földi környezethez képest. -
n3whous3 #735 Jó, nem úgy értettem. Egy tér van. Csak más kiterjedésben létezel benne, ha más a sebességed (nem?) Mindegy. -
Albertus #734 A térről, az időről gezoo.fw.hu oldalon nagyon korrekt megfogalmazásokat olvashatsz.
Példáúl, valahogy így:
"a tér az események, az anyag helye." vagy valami ilyesmi..
Érdemes lenne elolvasnod, ha nem akarsz olyan hibákat elkövetni mint a:
"Azért, mert más "térben" vagy akkor. Meghajlik/nyúlik/... "
Nincs másik tér. Egy végtelen tér van. -
n3whous3 #733 Ha bele gondoltok, az idő a térnek inkább része, mint kiegészítője.
Ugyanis azon kívül, hogy mi valamiképp a saját módunkon mérjük, attól azt még lehet máshogy is "nézni". Sőt, az időt mi is a mozgással írjuk le. A Föld forgása saját tengelye körül, a Nap körüli keringés és a relativitás elmélet szerint a fénysebességhez közeli sebességgel utazva máshogy telik az idő. Azért, mert más "térben" vagy akkor. Meghajlik/nyúlik/... a tér a nagy sebesség miatt, ezért máshogy méred az időt. Mármint az órád, ami a kezeden van. És persze te is hajolsz a térrel, ezért rád is hat az időzavar.
Szerintem ez egy elég jó alap lenne az idő megközelítéséhez, ha valaki többet tud, akkor írja, mert én nem tudom máshogy elképzelni. -
Albertus #732 Nos, mi is az idő?
Egy kérdés az Index - tudomány- “Cáfoljuk a relativitás elméletét” topicból, Ivivan nick tulajdonosától:
a 34554. hozzászólásból: Tisztáztuk, hogy az atomi részecskék, így az idő múlásáért kiemelten felelős elektronok is, a távolodási sebességük növekedésének függvényében szerzett egyre nagyobb tehetetlenségükkel egyre lassabban mozgathatók a sebességnövekedéstől függetlenül állandó elektromos potenciál hatására.. Ezért a lelassult elektronjaink miatt lelassulnak óráink, fizikai, kémiai és biológiai folyamataink."
Ezt olvastam Gezoo oldalán... Azért ez ütött :-) Hogy lehet valami felelős az idő múlásáért? (emléxem gyerekkoromban azt hittem, hogy a fák fújják a szelet és nem fordítva :-) )
Válasz:
Az idő múlása... Miből is áll az idő múlása? Egymást követő változások sora.
Milyen gyorsan követik ezek a változások egymást? A saját ütemükben.
Akkor hogyan mérjük az idő múlását, sebességét? Kiválasztunk egy szerintünk megfelelő, általánosan használható etalon változást és hozzámérjük.
Milyen etalonok vannak? Szívdobbanás, napszakok, évszakok, hold fázisok, óra kattogása, másodperc, perc, óra, nap, hét év, stb., cézium meghatározott rezgésszáma. Mindenféle, a szerint, hogy mikor mekkora pontosságra van szükségünk.
Nos, oké, de mi határozza meg az etalonjaink sebességét? A bennük végbemenő folyamatok.
Minden órában a mozgások, változások elektronok mozgásával, áramlásával, energia szint váltásával zajlanak le.
Mi mozgatja az elektronokat? Minden esetben elektromos potenciálkülönbség.
Mi határozza meg az elektronok reagálási sebességét? Minden esetben az elektromos potenciál gyorsító erejének és az elektron tehetetlenségének aránya.
Változik az elektromos potenciál vagy a tehetetlenség a sebesség függvényében?
Az elektromos potenciál közvetlenül nem változik. Az elektronok tehetetlensége pedig a sebességük függvénye, gyorsabban mozgó elektronnak nagyobb a tehetetlensége. A fénygömb középpontjától v=c- In sebességgel távolodó elektroné a legnagyobb és a fénygömb középpontjában álló elektroné a legkisebb. Így a v=c- In sebességű elektron rendszere a leglassabb órájú, a fénygömb középpontjában állóhoz képest.
Az összes fizikai, kémiai és biológiai folyamatunk elektronok közvetítésével zajlik. Így ha óráink elektronjai lelassulnak, akkor velük együtt az összes folyamatunk elektronjai is. Vagyis az "időnk" lassul le a többi, nálunk a fénygömb középpontjához mérten lassabb mozgású rendszerekhez képest.
Természetesen, a teljességhez hozzá tartozik, hogy minden részecske folyamatra a vázolt kettősség vonatkozik. Vagyis a tehetetlenség növekedésének és a sebességgel közvetlenül nem növekvő elektromos potenciál arányának hatására pl. a nukleáris folyamatok is lelassulnak.
(Köszönet Ivivannak a kérdésért.)