1091
Időutazás
  • Christiansen
    azt mondjuk megnézném az ilyenek mit kezdenek józan paraszti ésszel a kétrés interferencia kísérlettel..
  • Christiansen
    lefordítom hogy értsék: _D:D_:dd

ha megfeszülünk se lehet elérni a fénysebességet,
    mert ahhoz olyan cucc kell, ami az univerzum összes anyagát (és még
    egy kicsit:P) egyetlen hajtóműben csutkán nyomatja.

féreglyukak lehetségesek,
    teleportálás nem.
  • kamov
    Nem.
    A fénysebesség csak egy megnevezés.

A relativitáselméletben szereplő c értéket csak azért nevezzük fénysebességnek mert először az optikában találkozott vele az emberiség.
    A c érték az elektrodinamikát leíró egyenletekből is kijön például.

A foton tömegére korrektül azt mondhatjuk hogy biztosan kisebb mint amit jelenleg mérni tudunk. A kvantummechanikát leíró egyenletek szerint nagy valószínűséggel nulla.

Ha egyszer kiderülne hogy a fotonnak van valami nagyon kis tömege, az csak azt jelentené hogy nagyon sokkilences százalékban közelítené a c értéket a fény sebessége. A c érték által adott felső sebességkotlát ugyanúgy érvényes lenne az univerzumra.

A fény tömegének nullát adó kvantummechanikai egyenletek igen alaposan igazoltak. A részecskegyorsítókban másodpercenként többszázezer részecskeütközés kimutathatóan (természetesen a műszerek hibahatárán belül)pontosan úgy viselkedik ahogy a jelenlegi kvantummechanikát leíró egyenletek leírják.

• Anaid
    Szerintem ez a fénysebesség talán azért annyira elérhetetlennek tűnő dolog, mert abból az alpfeltevésből táplálkozik a fény megismerése, hogy a fotonnak nincs tömege, na most akkor hogy a fenébe tudná egy tömeggel rendelkező űrhajó legyorsulni a fotont, melynek állítólag nincs tömege, tehát nem kell légellenállással egyebekkel megbirkóznia.
    Mivel a fény hullám és részecske tulajdonságokkal is rendelkezik honnan lehet azt tudni, hogy más közegben hullámtermészete miatt lassul le, nem pedig azért mert mégiscsak lehet minimális tömege a fotonoknak, csak annyira kicsiny, hogy nem tudjuk megmérni?
    Jaj, megint jót kérdeztem, igaz? Sajnálom...
  • kiflee
    De szerintem a teleportáláshoz még annyi esélyünk sincs, mint a fénysebességhez.
  • kiflee
    Úgy is működne a dolog.
    És a fénysebességet lehetne mellőzni.
  • Anaid
    És mit szólsz a teleportáláshoz, mint egy időutazási módszerhez?
  • kiflee
    Nincs értelme marakodni!
    Főleg olyan dolgokon nincs, amik fényévekre állnak tőlünk.
    De nem szép dolog másokat negatívan minősíteni, egy olyan portálon, ahol eszmecsere folyik és egymással osztjuk meg a gondolatainkat!
  • Anaid
    Ami késik nem múlik, vagy csak lassan jön, vagy meg sem érkezik...
  • sz4bolcs
    Sőt csillagrombolók ma sem léteznek, de biztos vagyok benne, hogy Ackbar admirálissal nemsokára bezúzunk mi is egy párat.
  • Anaid
    Kösz a célzást.
    Frappáns(?) válasz: Amikor megalkották a Csillagok háborúja sorozatot fantáziának tűnt, hogy egy levágott kéz helyett egy "robotkéz" működjön. Jelen tudományos cikk miről ír, csak nem igen fejlett művégtagról? Először mindig álmok, fantáziálások voltak, utána pár belőlük megvalósult....Aludjatok csak álmok nélkül én tovább álmodok...
  • Anaid
    A 839-es beírás részemről hozzád is szól válaszképp!
  • Anaid
    Nem olvastam még tőled semmi olyat, ami alapján téged bárki hozzáértőnek tekinthetne. Én biztosan nem. Mást lehülyézni, ahhoz sem kell hatalmas fizikai ismeret...Nem linkelsz se tudományosat, se nem tudományosat, nem írsz saját ötletekről, csak kritizálsz vaktába. Bocs, de nem hiszem, hogy nekem ebből azt a következtetést kellene levonnom, hogy neked van bármi közöd a tudományhoz, ahogy nem is sikerült még ilyen következtetésre jutnom veled kapcsolatban. Nekem sem tudományos, sem áltudományos gondolkodást nem tükröztek eddig a hozzám intézett szavaid, csak egy kötekedőt. Te ezzel tudsz hozzájárulni egy beszélgetéshez? Elismerésem!
  • kiflee
    Ebben egyet értek veled!
    Csak az a baj, hogy az időutazás a szokványos értelmében, továbbra is fogalom marad. És ez nem is fog változni.
    Amiről írtam, az csak játék a fizikával.
    És csak bizonyos szemszögből nézve tudhatjuk be időutazásnak!
  • sz4bolcs
    Én is ezt írom. Egyáltalán ne gondolkozz. Először felejts el mindent. Csak hátráltat a berögződött logika. Itt valami nagyon újban kell gondolkoznunk, ha megoldást szeretnénk találni az időutazásra; valami olyat, ami köszönőviszonyban sincs a gyorsulással, meg a többi törvényszerűséggel. Nem tűnik lehetetlennek. Ha így állsz hozzá, soha nem fog sikerülni. Egely György, és a többi is ezt mondja, aki ismeri az eltitkolt találmányok működését.
  • kiflee
    Vágom hát!
    Ami a fénysebességet illeti, szerintem ne gondolkozz ennyire sarkalatosan.
    Neked a gyorsulás az smafu?
    Vagy... szerinted vissza fog rántani valami erő, hogy ha túlléped?
    Persze, hogy lehetetlennek tűnik. Hisz csak fénysebességgel látunk ill. érzékelünk. A gyorsabb "dolgokat" nem érzékeljük. De ha mégis... azt csak fénysebességgel érzékelhetjük.
    Remélem vágod, hogy mit akarok kihozni belőle. Mert én már kezdek belekavarodni.:)
  • kiflee
    Ja! Meg Schobert Norbi utasnak, hogy el ne hízunk.
    És persze, valami csini hölgyike, hogy tutira ne!
  • sz4bolcs
    "Ha nem a fénysebesség elérése ill. annak túllépése a kulcs, az időutazáshoz. Akkor mi?" - Paradigmaváltás. Nem kell túllépni, ki kell kerülni féregjáratokkal, fekete lyukakkal. Denver dínó jó barát, vágod?

A fizika határain belül ezt nem lehet tárgyalni, mert a fizika szerint a fény sebességét túllépni lehetetlen. Ha ez mégis sikerülne, azt nem tudjuk tudományosan vizsgálni, ki kell hozzá fejleszteni a tecnológiai apparátust.

További információkért kérdezzétek Anaidot.
  • Christiansen
    pedig de :P
    E=mc2, ikerparadoxon, gyors űrhajó meg pár pepperónis pizza..
  • kiflee
    Ha nem a fénysebesség elérése ill. annak túllépése a kulcs, az időutazáshoz. Akkor mi?
    De ne gyertek nekem a nagy koponyákkal pl:Albert Einstein. és az elméleteikkel.
    Én a ti véleményetekre vagyok kíváncsi! Persze a fizika határain belül!!
  • kiflee
    Látom most már virágokat is nemesíttetek.:)
  • qetuol
    saját hozzá nem értésedet hozod felszínre azzal ha csak mindenfélét belinkelgetsz. mert nem tudod kiválogatni h amit kigúglizol az ostobaság e vagy sem. a nagy részük ostobaság.

azzal h belinkelgetsz mindenfélét, semmivel nem járulsz hozzá a témához, mi is ismerjük a gúglit:). (egyébként amúgy sem)

szóval ha már gúglizol, javaslom h a wikipédiát olvasd, azt több 100 ember szerkeszti és felügyeli, kisebb a alószínűsége h marhasággal találkozol és beszopod mint oly sok mindent már.
  • Christiansen
    orchidea
  • sz4bolcs
    Neem?! Hát milyet szarsz te? Holland tulipánt?
  • Christiansen
    A relativitáselméletet vonjátok kétségbe, puszta fantáziálással.
    az kb. mindennek a legalja _D:D:_D

E = mc2 tessék már gondolkozni ha lehet
    részecskegyorsítós téma se ártana
    -> és ezzel még ontopik irányba is húzok, remek kísérleti példa
    erre pl. a müonok "hosszabb" élete, ill. egyáltalán megfigyelhetősége

számtalanszor leírtam már, előbb olvassatok, és
    közben/utána fantáziálgatás.

rossz érv, hogy bármi megtörténhet, mert azt is elmondtam,
    hogy ha beleszarok egy üvegbe nem kel ki belőle másnapra fokföldi ibolya.
  • uwu
    Tényleg ilyen egy tudományos topik?
    A téma az időutazás, nem a hiányos fizikai ismeretek korrepetálása, azt lehet egyedül is.
  • Szelőd
    Hello
    A fényt lassítani menet közben az egy dolog na de gyorsítani az egy másik hiszen a puskagolyót is lehet lassítani miután kilőtték. Na most képzeljük el hogy a fénynél gyorsabban megyünk ami érdekes fisz a fényt tudjuk csak érzékelni mert az érzékszerveink erre valók tehát az amivel gyorsabban megy az ember a fénynél egy ojan "jármű"- nek kell lenie amiben a fény átlagos sebbeségel megy. De akkor mi nem is veszük észre azt hogy átléptűk a fénysebeséget. Sőt még visza sem tudjuk "jáccani" valamijen képrőgzitöröl hisz nem tudjuk lefilmezni mert gyorsabb mint mi.
  • Anaid
    Na ez is érdekes..
  • Anaid
    Milyen mérési módszer alapján konstans?
    Nos melyik eredményről?
  • Anaid
    Hogy végezték el azt a kísérletet?
  • kiflee
    Én akkor is kötöm az ebet a karóhoz.
    Mert a sebességnek nincs határa!
    Az már megint más kérdés, hogy mi mennyit érzékelünk.
    Mert az tény, hogy mi a fénynek köszönhetően látunk, de ugyanúgy korlátoz is minket.
    Remélem ebben azért egyet értünk
  • Desiderata #820
    olyan mint idő, nem létezik

tessék, lassították is a fényt

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    nem piszkálásból, de a helyesírásodon változtass, mert senki nem fog komolyan venni
  • qetuol
    ó, dehogyis kanyarodtunk el, te vagy az aki el van egy kissé tájolva, de itt majd rendbejössz ne félj semmit^^
  • qetuol
    "Nem hinném, hogy bizonyította Albert Einstein az állítását,"

ő nem is, de már sokan bizonyították azt, először Michelson és Morley, szal nem kell itt akadékoskodni arról h a c konstans-e.
  • qetuol
    "Az ember úgy látja a csillagokat, hogy vissza verődik róluk a fény."

az a hold meg a bolygók. a csillagoknak saját fényük van.

• kiflee
    Nagyon el kanyarodtunk.
  • Christiansen
    olvass.
  • kiflee
    Nem hinném, hogy bizonyította Albert Einstein az állítását, miszerint nincs gyorsabb a fénynél. De tény, hogy okosabb nálam.
    Mint ahogy az is tény, hogy abban az időben földhözragadtabbak voltak az emberek, mint ma.
    Ki tudja? Hogy a mai világban egy hasonló kaliberű személy mint Einstein.... lehet, hogy rá cáfolna.
  • Christiansen
    az a probléma, hogy az éter mint olyan az NEM létezik, úgyhogy sehova
    se vezetnek a soraid
  • kiflee
    Például vízben 225 000 km/s, az üvegben 200 000 km/s a fény terjedési sebessége. Két anyag közül azt nevezzük optikailag sűrűbb közegnek, amelyben a fény terjedési sebessége kisebb.
    Most néztem utána!
    De kérlek vedd bele az űrt is! Ott nyilván gyorsabb!!!