1091
Időutazás
  • n3whous3
    Ez az amit mondok.
  • Albertus
    Sziasztok!

Látom nagy a káosz az idő értelmezéséről.

A további meddő vita helyett javaslom, hogy mindenki olvassa el
    a gezoo.fw.hu időről szóló részét. Nagyon tanulságos érthető
    és közben nyúlfarknyi csupán..
  • rikox
    Az idő is dimenzió ami hat mindenre,az hogy telik az idő azt ugy is felfoghatjuk,hogy haladunk benne egy irányba ami nem térbeli irány hanem időirány.
  • n3whous3
    "Miért, te meg tudod nekem mutatni hogy merre van az idődimenzió?"

Nem feltétlenül kézzelfogható dolog. A dimenzió nem teret jelent. Kiterjedést. A világ pedig 4 dimenzióban terjed ki. Ott van a tér 3 dimenziója és az idő.
  • light00
    Szerintem hogyha te 10m-t 10s alatt teszel meg, akkor 1m-t 1s alatt teszel meg. vagy mégsem?
  • citromlikor2
    "kisebb uthoz kisebb idö tartozik"

Érdekes gondolataid vannak.
  • light00
    Az idöben is oda kell menni-t elmagyaráztam az elözöben, ennél jobban nem tudom elmagyarázni. Esetleg átfogalmazással: "...ha térben odalépünk, idöben is odalépünk, a dimenziok közötti utazás értelmében."

Hogy tényleg megértsd, miért kellene idöben is odamenni, ami oké, hogy egy viszonyszám, de kisebb uthoz kisebb idö tartozik, igy a többieknek is keveseb ideje jut egy cselekvés végrehajtására.
    Ezt reakciokinetikai ábrákkal tudnám szemléltetni, nem tudom, neked mit mondd a reakciokinetika.
    És nem rontottad el a játékom, csak minden álmomat romba döntötted:D.
    Ezért van a topik, vitázni.
  • citromlikor2
    Hatérben odamentél, akkor ott vagy és kész.
    Miért kéne időben is odamenni? Meg mi az hogy időben odamenni?

Ha valaki nézi a mozgásomat, akkor pl mondhatja, hogy addig mentem, ameddig a Föld kétszer körbefordult.
    De az csak egy viszonyszám. De mégis ez az idő.

"Ezt ugy mondod, mintha nem tartalmazná. "
    Nem úgy mondtam, de mindegy.
  • light00
    Ezt ugy mondod, mintha nem tartalmazná. A mindenség elméletébe (TOE) nagyonis belevették az einsteini relativitást, ezért a MINDENség elmélete.Egy mindenre felirhato egyenlet kellett az embereknek.
    Ha már ennyire hiszel a relativitásban, akkor igaz az, hogy dimenziok léteznek. Legyen akkor csak a 3 térdimenzio.
    Ha a megtett ut-idö összefüggést nézzük, mindegyik uthoz más-más idöpont tartozik, mert az utat dimenziokra bontottuk, igy a megtett ut is 3 részre bomlott. Eszerint, ha térben utazunk, ami csak a dmenziok szétválásával, majd ujraegyesülésével lehetséges, az idö is felbomlik, és az elért térhez egy másik idöpont kapcsolodik, mert lényegében a cél más mint a kiindulási pont, sokkal hamarabb/késöbb létezett, igy ha térben odalépünk, idöben is oda kell menni.
  • citromlikor2
    Tudom hogy elrontom a kedvenc játékodat, de amiről írsz, az egy álomvilág, nem a valóság.
  • citromlikor2
    De mindnek köze van a relativitáshoz.

Amelyik elmélet TOE szeretne lenni, annak tartalmaznia kell a relativitást.
    A nélkül nem veszi senki komolyan.
  • citromlikor2
    Az időt Einstein tette különlegessé, de ő mindig órákról beszélt.
    Fényelekkel szinkronizált órákról. Ezek járása függ a megfigyelő sebességétől.
    Nem az idő múlásáról beszélt. Az órák járásáról.

Aztán találtak egy matematikai leírásmódot erre, ez lett a téridő, vagy a Minkowsi tér.
    Ebben pillanatszerű események tér és időkoordinátái vannak. Ezek a téridő elemei.

Most ott tartunk, hogy sokan ezt az idődimenziót kezdik valós negyedik térbeli dimenziónak képzelni.

De a relativitás semmi ilyet nem állít.
    Az csak a méréseinkre vonatkozó értékeket ad.
    Ha ennyivel mész, ezt a hosszt és ezt az időt fogod mérni.
    Semmi többet nem mond.

Erre valaki gondol egyet, és azt mondja, utazzunk ebben a dimenzióban.

Miben is utazzunk?
    Az órák által mutatott értékekben?

Totális fogalomzavar.
  • citromlikor2
    Az idő mint téma leginkább idevaló.

Akkor leírom szerintem mi is az a rejtélyes idő.
    Nem más, mint egy viszonyszám. Viszonyítunk egy mozgást egy periódikus mozgáshoz.
    Lehet ez a periódikus mozgás a bolygóké, vagy egy ingáé, órarugóé, kvarckristályé, vagy valami atomi rezgés.

Szerinted lehet egy viszonyszámban utazni?

• light00
    Ha nem tetszik, hogy ilyen dolgokrol beszélgetünk, nem kell látoggatni a topikot^^. És egyelöre senki sem tudja megmondani, hogy mi igaz, mi nem, mert csak az az igaz, ami kisérletekkel bizonyithato. És Einsteint sem kell nagyon ajnározni, a gravitácio a mai napig rejtély, hogy mi fán terem, a hön szeretett gravitonokat még senki sem látta:D. A hurelmélet messzemenöen nem Einsteinböl nötte ki magát, ugyanis alapul veszi a gyenge és erös kölcsönhatást, aminek létezését Einstein elvetette. De ez nem az a topik, ahol ezt kéne megvitatni. Az idö valamilyen formában létezik, nem egyszerüen csak "telik" meg "van", a világegyetemhez tul egyszerü lenne. Valamilyen formában leirhato kell legyen, különben maguk az alapok esnének össze.
  • citromlikor2
    Furcsa ez a világ. A speciális relativitás az utolsó szóig igaz,
    ennek ellenére a téridő fikció, a valóságban nincs ilyen.
    Nevetséges.
    Húrelmélet, meg kvantumhab meg multidimenziók.
    Ez mint Einstein téridejéből és a kvantummechanikából nőtte ki magát.
    A téridő fikció. Akkor szerinted amik erre építenek, azok mik?
  • citromlikor2
    Ó én már nem harcolok, csak leírom az igazságot is, hogy az is itt legyen ;)
  • light00
    Egyezzünk ki egy döntetlenben^^ Öszintén, ez az egész topik fikcion alapszik, jelenleg egyáltalán nem vagyunk képesek ilyesmire, igy ide be lehet irogatni fiktiv dolgokat. A hurelméletet is 80 éven át bizonygatták. Nem állitottam, hogy van idödimenzio, de amigy nem cáfolja meg senki, addig nyugodtan létezhet.
  • citromlikor2
    Miért, te meg tudod nekem mutatni hogy merre van az idődimenzió?
  • light00
    Miért, mondta neked hogy nem létezik?
  • citromlikor2
    Persze téridő,haha.
    Csak a tér van, ehhez Einstein hozzátett egy nem létező dimenziót,
    amit az órák által mért értékekből kreált.
    De nincs olyan, hogy idődimenzió. Nem görbül a téridő, nem lassul az idő, csak a
    mozgó órák járnak lasabban. Nem az idő, mivel az csak egy kitalált fogalom.

Az idő nem hat semmire.
  • light00
    A Csillagkapuban nemegyszer felhasználták az idöutazást, szinte mindig más elmélet szerint.:DD(tér-idö kapcsolat(féregjárat) alapján, alternativ valoság, hasonlo dimenziok)
  • rikox
    Érdekes elmélet,hogy az antianyagra másképp hat az idő könnyen lehet.
    Ami az alternativ valóságokat illeti ezt is lehetségesnek tartom mivel van a kvantummechanikának egy értelmezése amely az állitja,hogy léteznek alternativ valóságok.
    A Csillagkapu atlantiszban is volt egy része mely arról szólt,hogy
    időutazást tettek és ezért alternativ valóság keletkezett.
  • light00
    Az idöutazás következményeivel kapcsolatban gondoljunk csak a Pillango hatás (Butterfly) cimü filmre. Habár ott nem tényleges idöutazás történik, de oly kis változtatások oly nagy változást okoztak.

De amugy régebbi üzenetekre visszatérve (#690-#691), nem tudom hallottatok-e rola, az antianyag-kisérleteknél gondolkodnak azon elég széles körben, hogyha már oly sok tulajdonságuk különbözik, ami emberi mértékkel még felfoghatatlan, elképzelhetö, hogy az idö is forditva hat rájuk. Tehát a molekulák "fiatalodnak". Egy ilyen elmélet után sok-sok-sok év mulva lehetövé válhat (elvileg) az idöutazás. Igy ha valamit is megváltoztatnánk, két párhuzamos alternativ valoság élne tovább, egy megtörtént (mivelhogy mi is ott vagyunk, vagy aki változtatott) és egy uj, amit a változással gerjesztett(ünk).
  • n3whous3
    Ez a "visszautazok, de csak körülnézek" dolog szerintem csak úgy valósítható meg, mint abban a Ben Afleckes filmben (mi is a címe...) Szóval egy monitoron keresztül.

Ugyanis: Nem csak emberek életét lehet megváltoztatni. Ha visszamész, akkor már a ki-be légzésed is megváltoztatja a múltat: a légkör összetétele változik, az a levegő, ami körülötted van, ugyancsak eltérül "eredeti céljától". Tehát fizikailag eszerint nem lehet visszamenni a múltba, nem?
  • n3whous3
    És a jövőbe utazás se nagyon költséges dolog: csak aludni kell egy nagyot és máris pár nappal később találod magad.
  • laca103
    mert tegnap elfedtettem veled...
  • Csirke4
    Bezzeg holnapután még szó sem volt időutazásról :o
  • GVG
    nálam az sántít, hogy egyáltalán találkozhatsz önmagaddal...
    mivel belőled 1 van, ezért mikor elmész időutazni kilépsz a dimenzióból..szóval nincs is jövőd addig, de multad sem mivel nem vagy az adott dimenzióban és idősíkon
  • laca103
    Az időgép létezése egy kicsit necces...im a saját hasonlatom...

reggel találok egy köteg papírt az asztalomon, egy rakás tervet, meg miegymást...s mi ez? egy időgép tervei... megépítem, és ha 30 év múlva nem mnegyek vissza multba hogy rátegyem az asztelra terveket, akkor nem épül meg...

DE ha megtelálom a terveket akkor jön a kérdés...
    Ki az aki elkészítette a terveket?
  • SteWhite
    Locutos!

Minnél távolabbi objektumot figyelsz meg, a róla jövő fény annál később indult el. Tehát az a fény ami a legmesszebbről jön a legrégebbi.

rikox!

Az időgép létezik! Úgy hívják dokumentumfilm! :) Visszamész az időben és beavatkozni sem tudsz. ^^
  • rikox
    Üdv mindenkinek.

Nem rég olvastam,hogy a kvantummechanika törvényei nem akadályozzák meg a múltba való utazást de viszont változtatni a múltban nem lehet. Vagyis az adott eseménysorozat ami meg történik azt nem lehet meg változtatni.
    Tehát körülnézhetünk a múltban változtatni nem lehet ha csak a sokvilág értelmezés igaz ha igen akkor más a helyzet.
  • Locutos
    Nem olyan biztos... már most is van lehetõség a múltba látni, tudjuk hogy minél mélyebben nézünk a távcsõvel az Univerzumba annál jobban a múltat látjuk. Azt én se tudom hogy hogy lehet az, de az tény, hogy valahogy így van...nemtudom esetleg ti tudtok-e valami új elméletrõl hogy hogy lehetséges ez.
  • Mirk
    hát szerintem még soksok ezer évre vagyunk az időutazástól, ha egyáltalán.
    Bár az egyik asimov könyvben már a 27. században tudtak az időben utazni:)
  • Locutos
    Egy piros pont? legalább vagy száz...mivel még ha gondolok is valamire az nagyon nehezen megfogalmazható. Tálán lehetne úgy mondjam, hogy az idõ kvantált paraméter a fizika törvényei között amelytõl/amelyekkel összefüggésben vannak más törvények(pl. távolság), és mivel az idõ paraméter számunkra a folyamatértelmezõ/viszonyító, minden olyan törvény ami nem az idõre épül végtelen sebességû folyamat (számunkra)(pl. fényelektromos hatás ha jól tudom)
    Viszont az idõutazással kapcsolatban nemtudom felemrült-e már közöttünk az ötlet/gondolat, hogy ne úgy vegyük feltétlenül az idõutazást hogy a globális egész világra vonatkozóan, hanem csak mondjuk egy térrészre, egy kísérleti rendszerben.
  • Mirk
    aki megfogalmazza nekem hogy mi az az idő kap egy pirospontot
  • dover85
    Egy olyan gépet kellene kitalálni ami a jövöbe tudna menni, mert akkor nem változtattnánk az itteni dolgokon.
    Elvileg csak a teret kellene meghajlitani nem kell ahoz sebesen száguldani hogy ezt megcsináljuk lehetne zárt térben egy olyan mezöt generálni mely nagyon gyors és benne kellene hogy legyunk bár szerintem a polusok változtatásával lehetne vissza és elöre menni nehéz de szerintem lehetséges, de ehez még nem fejlett a tudomány ugy hogy nem érdemes ilyenen tanakodni.
  • pet0330
    Ja és az időt az elméletemben én is úgy képzelem el mint HUmanEmber41st .
  • pet0330
    Sziasztok!

Szerintem az időutazáson törni a fejünket teljesen hülyeség mivel hogyha a jövőben feltalálják az időgépet és azzal visszajönnek a múltba azzal elvileg megváltoztathatnák a múltat de ha az megváltoztatják akkor lehet hogy fel sem fogják fedezni az időgépet.

Én nem nagyon értek ehez de szerintem az időt úgy kéne felfognunk mint ha már a jövő is megtörtént volna és amit a jövőben visszajönek a múltba az már elvileg a mostani időben látszódna, tehát ha egyáltalán felfedeznék az időgépet akkor sem mennének vele semmire mert ha felfedezik és visszajönnek vele a múltba akkor az az akkori jövőben már megtörtént amikor visszamentek, tehát szerintem az időgép nem érne semmit, mert ha visszajönnének bármit csinálnak akkor is az akkori jövő fog megtörténni.

Tehát az időgépnek semmi hasznát nem vennék.

EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM HA VALAKI ÉSZ ÉRVEKKEL MEGTÁMADJA ELFOGADOM ÉS ÚJRAGONDOLOM AZ EGÉSZET.
  • sz4bolcs
    na igen, nekem is valami hasonló a nézetem az idővel kapcsolatban, de lehet csak a hibás felfogásból és meg nem értésből adódik.

"Ha örök változás van, hogyan létezhet
    Nem pillanatnyi dolog?
    Ha viszont nincs változás,
    Hogyan lesz valami valóban más?"
  • HUmanEmber41st
    Én azt szólom ehhez, h az idő nem dimenzió, csak egy viszonyítási alap, melyet az ember a környezetéből származtatott.
    Hova is lehetne visszamenni?
    Képzeljük el a világot, mint a filmszalag képeit, melyek mérhetetlen rövid időre felvillannak és a mi tudatunk egyik képről a másikra vándorol?
    Ezek a képkockák el vannak tárolva valahol ? Vagy az úgynevezett valóság úgymond készen van az elejétől a végéig, és "lépegetni" lehet közöttük?
    Egyáltalán hova is utaznánk ????