1091
Időutazás
  • qetuol
    nem lesz ez így jó, hogy állandóan félrebeszélsz és kiforgatod mások szavait. pontosan te vagy az, aki mindenhonnan mindent belinkelget, kvázi mást ismétel, aztán osztja az észt mintha jártas lennea témában senki nem mondta h nem lehet HINNI a dolgokban. de egy jelenség létét éppen a megfigyelhetősége jelenti. ha nem megfigyelhető, nem létezik. persze attól még hihetsz, semmi gond.
  • Anaid
    "Az itt para-témában okoskodók 98%-ának konkrétan NULLA fogalma van ezekről a dolgokról. Nekik egy szinten van az auralátás, a gondolatolvasás, az ősrobbanással meg a relativitáselmélettel. Elmélet, elmélet, nem?

Én kérek elnézést bazmeg, hogy az ilyen faszságokat próbálom kiigazítani, még akkor is, ha nem ez a szakterületem.

Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba."

És szerinted az lenne a tiszta víz, hogy nincsenek is ilyen jelenségek? Aki meg azt "hiszi" hogy igen, az hülye, meg fantáziál, meg az agya játszik vele? Honnan ez a "felsőbbrendű" hozzáállás a dolgokhoz? Miért a lekezelés? Azt hiszed én nem tudnám megtenni, hogy elolvasok pár szakszöveget és szó szerint idézem? Attól okosabbnak látszanék? Az óvodás fiam el tud olyan bonyolult kifejezéseket ismételni, mint kb. egy hete mondta azt, hogy szubdurális hematóma (7 éves! zseni lenne? Nem csak hallotta valahonnan.). Ehhez nem kell okosnak lenni, csak hallja az ember meg egy kicsit utánaolvas és kész. Nálad ennyin múlik a tudományosság? A látszaton? Nem szeretném elhinni, hogy ilyen felületes és sekélyes vagy....
  • Christiansen
    akkor már _:D:Ddd
  • sz4bolcs
    Maradona mindet üti.
  • Christiansen
    nana D_:Dd

Del Piero, Nesta, Bergkamp, Batistuta..

(gondolatban időutaztam kicsit:)
  • sz4bolcs
    Messit kihagytad. xDDD
  • Christiansen
    oppá. nemtom milyen szó illik
    akkor Einstein-re, Hawking-ra,
    Davis-re, Coltrane-re, Hendrix-re, Picasso-ra, Dalí-ra stb..

szerencsés emberek jó-helyen-jó-időben, mi? _:D:D_D?d
  • dronkZero
    Egyébként welcome... :P Látom te is belevetetted magad az ismeretterjesztésbe. Csak hajrá, hajrá! :)
  • sz4bolcs
    Nem tudom igazán megfogalmazni, de a "másként gondolkodás" szerintem nem elég hozzá.
  • Christiansen
    LOL!

viszont teljesen jogos
  • dronkZero
    Na emellett nem tudok elmenni.

Lófaszt. Ismeretterjesztésnek hívják azt, ami itt a fórumokon folyik. Abban teljesen igazad van, hogy esetenként nekünk sincs sok közünk a témához.

DE LEGALÁBB HALLOTTUNK RÓLA.

Az itt para-témában okoskodók 98%-ának konkrétan NULLA fogalma van ezekről a dolgokról. Nekik egy szinten van az auralátás, a gondolatolvasás, az ősrobbanással meg a relativitáselmélettel. Elmélet, elmélet, nem?

Én kérek elnézést bazmeg, hogy az ilyen faszságokat próbálom kiigazítani, még akkor is, ha nem ez a szakterületem.

Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Arról már nem is beszélve, hogy ez egy kibaszott tudományos fórum, nem tudom, hogy mi a tököm helye van itt az ilyesminek, meg a "szerintem azé' lehet időutazni" szintnek...
  • survite
    "Minden periódikusan mozgó anyagi pontnak nagyobb utat kell megtennie, ha az egész rendszer mozog."

Azon gondolkodtam, hogy lehetne azt rövidel leírni, hogy miért mondhatja ugyan ezt el a mozgó rendszer az állóról.
    Mert szerinte meg az mozog, és annak a pontjai tesznek meg nagyobb utat.

Az egyenletekből ennek az oka egyszerűen kiolvasható, de le lehet ezt írni szavakkal?
  • survite
    "könyv de tuti hogy neked is be fog jönni "

Tuti nem. Egy fél oldalnyi egyenlet messze többet elmond a lényegről, mint 200 oldal szövegelés.
  • survite
    A lambda a(v) pedig egy atom Lorentz kontrakciójával egyezik v sebességnél, ezrelékes pontossággal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Length_contraction

• survite
    Referenciák

http://hu.wikipedia.org/wiki/Relativisztikus_Doppler-effektus

http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity-addition_formula
  • survite
    A szöveg képletekben felírva.

http://www.sg.hu/galeria/1239340721/12393407211239520372.gif

Az alfa a finomszerkezeti állandó, az f0 az elektron Compton hullámhosszához tartozó frekvencia.

• survite
    Most miközben ezt kerestem, olvastam egy fórumon egy jó gondolatot.

A relativitás és a newtoni fizika csak abban különbözik, hogy a relativitás egy jobb közelítés. De mindkettő csak egy közelítés, és a maga módján helyes.
  • survite
    Na, megtaláltam az idézetet. A magyar forditás kicsit más volt, de a lényeg ugyan az

"The Feynman Lectures on Physics (1964)

* Each piece, or part, of the whole nature is always an approximation to the complete truth, or the complete truth so far as we know it. In fact, everything we know is only some kind of approximation, because we know that we do not know all the laws as yet. Therefore, things must be learned only to be unlearned again or, more likely, to be corrected.......The test of all knowledge is experiment. Experiment is the sole judge of scientific “truth”."

http://en.wikiquote.org/wiki/Richard_Feynman

• neB
    Most nem olvasgattam vissza lehet hogy volt már ez a vélemény de azért leírom

Szerintem nincs időutazás (jó lenne ha lenne) mert akkor már a jövőből felkerestek volna minket vagyis eljöttek volna a mi korunkba röviden ennyi.
  • Anaid
    Mit jelent az a szó, hogy zseni? Én nem szeretem ezt a kifejezést, mert szerintem sok ember kicsit félreérti a fogalom jelentését...
  • survite
    Kösz, de én inkább megvárom az LHC beindítását.
    Majd kiderül, melyik elmélet volt a helyes.

Zsenik pedig nincsenek.
    Mindenkinek ugyanannyi neuronja van.
  • Christiansen
    így van, különben "látens zseni" marad

meg kell tanulnia a közeget amiben ki tud majd bontakozni
    legyen az fizika vagy zene vagy rajz teljesen mindegy
  • Christiansen
    újra itthon:)
    örülök hogy pörög a topik

Survite, ezt né, egy (magyar szinkronos) dokumentumfilm
    a húrelméletről
    amolyan könnyed stílusban:)

látom Kaku-t ismered, tőle olvasd el a Hipertér c. könyvet (2-3e Ft)
    kvantummechanika, többletdimenziók, húrelmélet, egyesített elmélet mindenféléről ír, ugyan "ismeretterjesztő" könyv de tuti hogy neked is be fog jönni
  • survite
    A topik címe.
  • sz4bolcs
    És pontosan mi a hülyeség?
  • survite
    Népszerű témák 8.időutazás.

Lehet hogy hülyeségeket írok, de felfuttattam egy tudomány topikot. lol

Félre ne érts, nyilván jobban ért a témához, mint itt bárki.
    De hülyeséget csak akkor hiszek el, ha már nincs más választásom.
  • sz4bolcs
    Épp pár napja beszélgettem erről a zseniség témával valakivel, aki azon az állásponton van, hogy zseniség nem létezik önmagában, tehát valamilyen módon kapcsolódnia kell a valósághoz, anélkül csak fantáziálás van.

Erre hozott egy találó Pege Aladár idézetet: "Ha valaki virtuóz, az muzikális is. Olyan nincs, hogy valaki virtuóz, de nem muzikális.""
  • survite
    Én leszek majd az első, aki elhiszi amit mond michio kaku.
    De csak miután visszamegy majd az időben.

Addig kicsit még kételkedem.
  • sz4bolcs
    Velem sem értenek egyet sokan, amikor elkezdem ilyenekről osztani az észt. Vajon mi lehet a különbség?
  • survite
    Itt egy elismert mai zseni, többekközt köze volt a slider sorozathoz.

youtube:time travel michio kaku

Biztosra veheted, hogy rengeteg fizikus nem ért vele egyet az időutazással és a párhuzamos világokkal kapcsolatban.
  • survite
    De, így már régen fáradtam el. Nem is tudtam, hogy a fórumozgás az egy fizikai munka.
  • Roland16F
    vagy duracell elemmel működsz ??
  • sz4bolcs
    Lófeszt. Ma simán kiátkoznák a tudomány papjai, megpróbálnák máglyán elégetni, aztán ha mégis megmenekülne, mehetne Egely Potterrel gabonakört taposni. lol.. Egy ekkora gondolkodót, mint Einstein, ma is ugyanúgy elismernének, ne próbáld már a megnemértett kanálhajlítgató zsenik szintjére süllyeszteni.
  • Roland16F
    survite: nem merült le még az akkud? :D
  • survite
    A fórumok biztosítják a pontos emlékezés lehetőségét.
  • survite
    Akkor, öntudat = időutazás?

Ez jó. ,)
  • Anaid
    Minek ennyire bonyolítani? A múltamat a saját agyam meg tudja mutatni nekem, hisz vannak emlékeim meg jó a memóriám. Ehhez nem kell időutazni...Emlékezni lehet anélkül is...Bár igaz, hogy az emlékek lehetnek többé, kevésbé pontatlanok.
  • survite
    "mert a jövő még nem történt meg"

Nagyon jó meglátás. Többekközt emiatt nincs idődimenzió.
  • survite
    "Mert ez lényegében nem időutazás, csak gyorsabb voltál a fénynél. És ez által a múltadat látod."

Ez tetszik. Ha át lehetne lépni a fénysebességet, akkor ez mindennapi esetté válna, és többé senki nem csodálkozna azon, ha teszemazt felhívja magát videótelefonon a múltból. Igaz, visszabeszélni már nem tudna.

• survite
    Igazából nem Einstein a probléma középpontja, hanem az oktatás tempója és követelményszintje. Nem azt mondom hogy rossz, de szerintem képteleség ekkora információmennyiség megtanulása mellett még meg is érteni, értelmezni azt.
    Einsteinnek volt erre ideje, hiszen szabadalmi hivatalban dolgozott. Nem sürgette senki.

Gondolkozni meg csak lassan érdemes. Ha az ember gyorsan gondolkodik, elmegy a részletek mellett. Pedig azokban van a lényeg.