Időutazás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sz4bolcs
nem láttál még elég scifit. 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Mr Csé
kérdésem mi értelme az idõutazásnak?

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

sz4bolcs
Vannak még érdekes felvetéseim, de azt majd holnap talán...

sz4bolcs
Jók az érveid, én is hasonló érveket hoztam volna föl.
Konklúzió: bármi lehetséges. 😊

norbre
mégvalami:
"Ha õ épp pihen, akkor számunkra olyan létezõ, mint a nem esõ esõ."

esõ: 1 => az esõ megléte
nem esõ: -1*1= -1 ==> nem lévõ esõ
(nem esõ) esõ: (-1*1)*1= -1 ==> nem lévõ esõ

viszont a "pihen", az nem a dolog létével van összefüggésben, hanem a láthatóságával és ez nagy különbség

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

norbre
huh akkor sorban:
"..Ami nem lehet tudatosság tárgya az nem elképzelhetõ, és itt van egy bazi nagy paradoxon. Nem tudod elképzelni az elképzelhetetlent. Mihez kapcsolódna így a "létezõ" ?"

az "el tudom képzelni" nem egyenlõ feltétlenül azzal hogy megjelenik a dolog a szemed elõtt, uh ez nem paradoxon
ennek a rövid lényege csak annyi hogy el tudom fogadni, lehetnek oylan dolgok, amik meghaladják még a képzeletemet is (nem feltétlenül kell látom lelki szemeim elõtt v elképzelni)
ha maradunk a vakond eseténél, és mondjuk én vagyok a vakond, akkor az én esetemben az amit nem tudok hogy létezik és nem is tudom elképzelni, amit nem ismerhetek meg: az a fény
de attól hogy nem tudok "képet" formálni róla, még elfogadom hogy lehet ilyen dolog
én nem tudom elképzelni a végtelent, de képletesen mondva "el tudom képzelni" hogy lehet végtelen (amit mellesleg nem tudok felfogni)

"Ha õ épp pihen, akkor számunkra olyan létezõ, mint a nem esõ esõ."
a nem esõ esõt nem hívják esõnek. Esõnek azt a folyadékot hívják ami esik. ha nem esik akkor azt mondják: nem esik, nem pedig azt hogy itt van az esõ csak éppen nem látjuk.
viszont ha "A"-t nem látom, attól még õ "A" uh nem jó a gondolatmeneted

#434-et sajnos nincs idõm most elolvasni, de egysszer biztos megnézem, köszi

"A végtelen túl van megismerhetõségen, mégis képesek vagyunk kijelentést tenni róla, így viszont már kérdésessé válik a megismerhetetlensége."

attól hogy valamit nevesítesz és használod, bár csak elméleteid vannak róla, attól még nem mondhatod el hogy úton vagy annak megismerése felé. Az elméleted megismerésnek az útján haladsz, az pedig nem feltétlenül ugyanaz magával a dologgal
A végtelen egyenlõre csak egy elméleti fogalom (és pont azért nehéz az embernek felfognia, mert véges dolgok között nõ fel.)

"Amúgy most ír másik fórumban egy srác:
szerinted nem lehet megmagyarázni a negyedik dimenziót?"

ennek én nem mondtam ellent sehol, én is azt mondom hogy felépítettünk rá egy logikai magyarázatot. Viszont attól hogy van egy elmélet rá, még nem biztos hoyg helyes.
ennek a helyességének az igazolását pedig maga az elmélet zárja ki, ugyanis az elmélet szerint nem léphetsz át a 4d-be, vagyis nem nézheted meg hogy tényleg igazak-e a feltételezéseid

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

sz4bolcs
Van egy olyan sanda gyanum, miszerint a #365-os hozzászólásodban tett kijelentés egy metafizikai állítás.
Hasonló a végtelen, és a semmi vizsgálata.
A végtelen túl van megismerhetõségen, mégis képesek vagyunk kijelentést tenni róla, így viszont már kérdésessé válik a megismerhetetlensége.

Amúgy most ír másik fórumban egy srác:
"szerinted nem lehet megmagyarázni a negyedik dimenziót?

Nekem elmagyarázták a végtelendimenziós tereket, és még vizsgáztattak is belõle 😄"

sz4bolcs
Most sok mindent olvasok egyszerre, de belinkelem neked, hátha több idõd van ezzel a témával foglalkozni:
metafizika
Csak beleolvasgattam, értelmesnek találtam, hátha a témába vág. 😊

sz4bolcs
na utánaolvasok még a kérdésnek, hogy több érvet tudjak hozni, amit kitárgyalhatunk. Kezdem Rudolf Carnappal. 😊

sz4bolcs
A létezés elsõsorban filozófiai fogalom. Több álláspont szerint minden létezik, amirõl tudomásunk van, míg mások a létezésen a konkrét fizikai, jelen idõben való történést értik.

Problémák a fogalom körül:
Nincs pontosan definiálva az adott dolog, aminek a létezésérõl döntést kellene hozni.
Nincs pontosan definiálva a hely, vagy a környezet, ahol az adott dolog létezését vizsgálnunk kellene.
Nincs pontosan definiálva a létezési forma.
Nincs pontosan definiálva az idõintervallum, amiben a létezést vizsgálni kellene

Ezen dolgok pontos tisztázása és megadása nélkül értelmetlenség tudományos, vagy logikai alapokon vitázni, bárminek a létérõl, vagy nem létérõl. Az addig a szójátékok és látszatállítások értelmetlen világa.

sz4bolcs
Már elég emberi tulajdonsággal ruháztuk föl a 4d lényt, ahhoz, hogy szegényt létezõnek nyilvánítsuk.

Ha õ épp pihen, akkor számunkra olyan létezõ, mint a nem esõ esõ. 😄

sz4bolcs
Ami érzékelhetõ az megjelenhet a tudatban. Ami nem lehet tudatosság tárgya az nem elképzelhetõ, és itt van egy bazi nagy paradoxon. Nem tudod elképzelni az elképzelhetetlent. Mihez kapcsolódna így a "létezõ" ?

norbre
de ez csak az esõ fogalmi meghatározása
mert ha éppen nem esik akkor nincs esõ, csak mint fogalom létezik

de ha valaki pihen és nem látod, attól még létezik és nem csak mint fogalom

norbre
jó ez igaz

sz4bolcs
Ha épp az egész világon nem esne, akkor az esõ nem létezne? 😊

sz4bolcs
Szerintem az esõ esõ marad akkor is ha nem esik éppen.

sz4bolcs
Az esõ nem ugyanaz a jelenség, ha nem esik?

norbre
de ha az esõ nem esik, akkor az nem esõ
visznot ha egy 4d-s lény pihen attól még az ugyanaz a lény

sz4bolcs
Ja most jutott eszembe egy mókás ötlet:
Egy 4D-s lény amikor pihen a 4Ds világában pont annyira létezõ számunkra, mint itt az esõ, amikor nem esik.

norbre
láthatatlan rózsaszín egyszarvú-t értem

akkor szerntem itt tér el alapvetõen a nézetünk, ugyanis én el tudom képzelni hogy van amit nem tudunk érzékelni

pl a vakond sem lát, így fel sem merül benne hogy van fény

sz4bolcs
És akkor mindjárt definiálnom kell a létezést.

sz4bolcs
A dolgok közti összefüggés meglátásának képessége. Nekem most ez ugrott be legelõször.

Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú

Szerintem nem létezik érzékelésen, és megismerhetõségen kívüli dolog.

norbre
szerinted létezhet-e olyan dolog, ami az ember érzékelésén kívül esik?

norbre
úgy értem hogy még nem hallottam a láthatatlan rózsaszín egyszarvúról, de Istenrõl már igen
persze attól létezhet, csakazért kérdezem hogy miaz, mert esetleg valami tényleges dolgot említhetsz

a logikáról pl itt van egy link
A wikipédia szerint a logika

ami nekem a logikával kapcsolatbvan elsõre az jut eszembe, hogy bizonyos alapigazságokra épülve, jelenségekre próbál magyarázatot találni, majd a további magyarázatokhoz felhasználja a már meglévõket

sz4bolcs
Úgy sejtem, minden jelenség így mûködik.

norbre
"...amint átnyúl a 3d-be, ilyenkor viszont egybõl belefér mind logikába, mint magyarázhatóvá válik..."

igen, de csak azon részérõl tudsz bármit is állítani amit érzékelünk belõle, nem pedig az egész 4d-s lényrõl

sz4bolcs
Na.. ez már egy érdekesebb téma, és nem olyan gyomorforgató, mint az észlelhetõségen kívüli létezõ. 😄 Valóban ha 4ds lény létezik, azzal akkor kerülhetünk kapcsolatba, amint átnyúl a 3d-be, ilyenkor viszont egybõl belefér mind logikába, mint magyarázhatóvá válik...

A logika nem tesz elérhetetlenné semmit, amit észlelni, érzékelni, megfigyelni tudunk.

sz4bolcs
Pedig már a nevébõl is kiderül, mi a láthatatlan rózsaszín egyszarvú.

Én is megkérdeztem már tõled, mi szerinted a logika, csak elfelejtettél válaszolni, vagy nem vetted észre..

norbre
amúgy nem ezt írtam:
"logikailag létezhet logikán kívüli"

hanem hogy a világ felépítését magyarázó logika tesz elérhetetlenné bizonyos ismeretanyagot

te írtad: "Nem üldögél az Isten a trónján, akivel semmiféleképp nem tudunk kapcsolatba kerülni"

pedig ha Isten egy magasabb dimenzióban létezik, akkor csak rajta múlik hogy tudunk-e vele kapcsolatot létesíteni

norbre
igen (bár nem tom mi az a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú),
de mint pl Isten
szerintem a dimenziók felépítésébe bõven belefér hogy Isten egy 4dimenziós vagy még magasabb szinten lévõ lény

de ha ennyire kötöd az ebet a karóhoz, határozd meg mi a logika

sz4bolcs
Olyan, mint a végtelen.

"logikailag létezhet logikán kívüli"

Mint pl. a "Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú" ?

norbre
ez nem eldöntendõ kérdés.
a jelenség amit leírtam a mi logikánk következménye, mégsem magyarázható azzal, hiszen soha nem ismerheted meg
amit nem ismersz arról nem jelenthetsz ki semmit

sz4bolcs
Akkor döntsd el, hogy logikán kívül esnek-e ezek a dolgok, vagy belül. Amint belül vannak, magyarázhatóvá válnak, amint nincsenek jelen nem megismerhetõk. De ez nincsen másképp egyetlen jelenséggel sem.

norbre
az nem logikus amit írsz sztem

ha ez a logikus felépítés igaz a dimenziókra, akkor ezen logika alapján lehetnek olyan dolgok, amelyek a felettünk lévõ dimenziókban léteznek.
namost ha vannak ilyen dolgok, akkor azokat nem ismerjük, csak logikai alapon következik hogy létezhetnek.
mivel logikusan létezhetnek ilyen dolgok de nem ismerhetjük meg õket mert egy magasabb dimenzióban vannak, akkor semmit nem jelenthetünk ki biztosan róluk.

ha semmit nem jelenthetünk ki róluk biztosan, akkor azt sem hogy milyen logikát követ a létezésük és a cselekedeteik

magyarán logikusan létezhetnek olyan dolgok a világban amelyekrõl soha nem fogunk megtudni semmit

sz4bolcs
Amennyiben logikán belül esik, annyiban belátható.

norbre
namost ha ez belátható, akkor az is belátható logikai alapon hogy valószínûleg a mi dimenziónknál magasabb dimenziókban is léteznek dolgok. nem?

sz4bolcs
Ez logika, de csak a dimenziók egymáshoz való viszonyát mutatja, és mindez dolog nem esik logikán kívülre, ugyanis foglalkoznak vele a tudósok, egyes leírások már a tizenXedik dimenziónál tartanak. ;]

Most eltûnök egy idõre. 😊

norbre
ez a dolog a dimenziók egymáshoz való viszonyáról szted fantázia vagy logika?

sz4bolcs
Jelenségeket szoktak magyarázni. 😊
Ami nem megismerhetõ, nem lehet tudat tárgya az nem dolog.
A nyelvi viselkedés csalóka ebbõl a szempontból, hiszen a mondat elsõ felében feltettem, hogy létezik a nem-megismerhetõ dolog, másodikban pedig cáfoltam... érdekes.
Ha egy elméletnek nincs párja a jelenségvilágban az szerintem kimeríti az objektív nem-létezés fogalmát.

A cáfolhatatlanság nem létezést támaszt alá, fõleg nem itt. 😊 Isten, meg a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú is ezrét cáfolhatatlan kb. , pedig nem valami létezõk. De akár létezhetnének is. 😊 Végülis ebbõl a szempontból igazad van. De ez nem logikai hatáskör, az már Occamnél megbukott, max fantáziai.

norbre
"Csakhogy ezt bármelyik általunk ismert jelenségre ráhúzhatjuk. "

így van, de vannak dolgok amiket meg lehet maygarázni simert jelenségekkel is. de hogy vannak oylanok amiket nem ismerhetünk meg? igen. és akkor mi van?
de ezt az elõbbi logikai gondolatmenetet nem én találtam ki, ez létezõ, a tudomány által is használt elv

"Cáfolhatatlanság nem létezést támaszt alá."

ez igaz: a mi dimenziónkban való létezést

sz4bolcs
Csakhogy ezt bármelyik általunk ismert jelenségre ráhúzhatjuk. Hogy egy magasabb dimenzió mûködése hat rá... Cáfolhatatlanság nem létezést támaszt alá.
Általában ilyenkor jön Occam és az ilyeneket megnyirbálja jól. 😊

norbre
szerintem a példa igenis jó
ugyanis pont a logikát követve építi fel a mi érzékelési terünket.

minden dimenzió az egyel alatta lévõk halmazából épül fel
vagyis:
minden 2D (sík) pontok halmazából, minden 3D (tér) a síkok halmazából, minden 4D (idõ) a tér halmazából épül fel

illetve minden dimenzió csak az alatta lévõ dimenziókban tud közvetlenül beavatkozni, csak azokat érzékeli közvetlenül.

ezek alapján pedig valószínûleg van oylan, a mi dimenziónk feletti dolog aminek mi csak a hatásait érezzük, de soha nem fogjuk meglátni azt, ergo nem tudunk logikus magyarázatot sem adni a létére, mert nem szerezhetünk róla tudomást. csak azokból következtethetünk esetleg logikai alapon a létére, amilyen hatást gyakorol a mi dimenziónkra.

ezt nem én találtam ki, ez az emberiség logikai következtetésének jelenleg is része

sz4bolcs
Nem jó példák, és ugyan nagyon szemléletesek, de a mi logikai körünkbe tartoznak, ezért érvként nem elfogadhatóak.

Én nem léptem kapcsolatba Istennel, de épp azt magyarázom, hogy ezt a logikát követve semmiképpen nem is léphetnék.

Maradok azon az állásponton, hogy minden ami létezõ lehet a tudat tárgya.
Ha megkérdezném, e-kívül milyen létezõ van, akkor bizony zavarba lenne az ember, mert létezõ dolgokat a tulajdonságaik alapján illetünk azzal, hogy léteznek.
Tulajdonság híján létezés sincsen. Megismerhetõ tulajdonságok híján nincs ezen kívüli létezõ. Olyan nincs, hogy valami hatást gyakorol, okként mûködik, viszont nem értelmezhetõ, hiszen az okság épp ettõl okság.

norbre
vagy egy másik példa:

"Edwin Abbott Abbott Síkföld címû könyvében egy olyan négyzetrõl ír, amely kétdimenziós világban él, mint egy papír felszíne. Egy háromdimenziós lénynek e négyzet szempontjából látszólag isteni hatalma van: képes például egy páncélszekrénybõl tárgyakat kivenni anélkül, hogy kinyitná (azáltal, hogy a harmadik dimenzión keresztül mozgatja õket), lát mindent, ami a kétdimenziós szemszögbõl falak mögé van elzárva, s eközben teljesen láthatatlan marad, mert a síktól néhány centire áll a harmadik dimenzióban. A dimenziós analógia arra enged következtetni, hogy egy négydimenziós lény hasonló bravúrokra lenne képes a mi háromdimenziós perspektívánkból."

norbre
de ezt honnan tudod hogy így van? te kerültél már kapcoslatba vele? tudod mit miért tesz?
szerintem az ember elég kicsi (még) ahhoz hogy ilyen kijelentéseket tehessen.

Ez pont olyan mintha pl egy házimacska gondolná azt hogy az ember azért van hogy adjon neki enni, meg hogy simogassa, nem is jut eszébe hogy másképp is lehet.

"semmi, ami felfogható nem esik felfoghatóságon kívülre. "

én ezt nem is cáfolom, hanem pont azt mondom hogy lehetnek dolgok amiket mi emberek nem tudunk se felfogni, ergo logikusan megmagyarázni

pl itt van a gondolat elindító kérdés : létezhet-e valami hamarabb mint ahogy létrejön?
logikusan nem lehet ilyen

de mi van akkor ha ez mégis bekövetkezik, de senki nem tud rá logikus magyarázatot adni, pedig attól még valaki teszemazt konstatálja a dolgot?

erre mondhatod azt hogy csak idõ kérdése hogy megtalálják azt.
de én meg úgy gondolom hogy lehetnek oylan dolgok amik nme a mi logikánk szerint mûködnek

nyilván ez lehet hogy valahol csak fantazmagória, de amikor már szerinteünk mindenrõl tudjuk az univerzumban hogy hogyan mûködik, akkor is csak azon dolgokat fogujk ismerni amiket fel tudunk fogni.
értem ezalatt azt, hogy szerintem sosem értjük meg mi az hogy Isten, szellemvilág, stb (persze már ha léteznek)

el tudom hinni hoyg léteznek olyan létformák amelyek a mi érzékelésünkön túl esnek, de kihatással vannak a mi világunkra

erre mondok is egy pédát:

vegyük a síkot, és rajta a képzeletbeli síkbeli élõlényeket
namost õk csak a saját síkjuk történéseit látják.
viszont ha egy térbeli alakzat áthalad ezen a síkon, akkor látják az õ síkjukban megjelenõ keresztmetszetét az alakzatnak
fogalmuk sem lesz róla soha a büdös életben hogy mi az a térbeli alakzat, pedig látnak belõle valamit

sz4bolcs
Tehát semmi nincs, ami ne lehetne a tudat tárgya.

sz4bolcs
Itt tér el a véleményünk.
Szerintem semmi, ami felfogható nem esik felfoghatóságon kívülre. Ez elég fatális. 😊

Nem üldögél az Isten a trónján, akivel semmiféleképp nem tudunk kapcsolatba kerülni.

norbre
annak ellenére hogy a fogalmat az ember alkotta, nem tudom, mert el tudom képzelni hogy van olyan logikai rendszer amit nem az ember foglmazott meg.
nem biztos hogy van, de el tudom képzelni (pl isteni logika, földönkívüli logika, a világegyetem logikája stb, és ezek sztem nem biztos hogy feltétlenül egyeznek a miénkkel)

sz4bolcs
Na aludtam erre egyet. 😊 Azért jól elbeszélgettünk.
Nekem az jutott eszembe, hogy ami megértésének múltban a logika volt a határa, annak jelentben is az, és a jövõben is az lesz. Egyszerûen azért, mert ami magyarázható az nem esik kívül rajta.
Ha arra gondolsz, hogy a tudásunk nincs meg még valami megértéséhez abban egyetértek.
Hagyhatjuk ennyiben, de azért elõtte megkérdezném, hogy neked mit jelent a logika, és hogy szerinted egy olyan világban, ahol nincs ember, létezne-e logika?

norbre
én ezt nem is cáfoltam, de nem érted mit akarok mondani ezzel az egésszel uh inkább annyiban hagyom a dolgot egyenlõre hogy nem tudjuk meggyõzni egymást