1091
Időutazás
-
#571 XD -
#570 Akarj vitazni.
A mondandod eleje, altalanositas. Attol hogy ket valami hasonlit egymasra,
attol meg nem feltetlenul kell az egyiknel megismert OSSZES tulajdonsagot
rahozni a masikra. A vilag fraktal, onhasonlo.
Az hogy valami hasonlo, nem azt jelenti hogy egyforma.
A tudomany kozeleti a valosagot, es egyre kozelebb van hozza. Nem egyenes
ez a fuggveny, hanem gorbe. Nem lesz mar tul nagy elteres a jelenlegi felfogastol.
Latod en se mondom hogy akar a specrel, akar az altrel hibas. Nem hibas
egyik se. Csakhogy a specrel altal megkivant gravitaciomentes ter nem realis.
Az utolso kerdesed nem ertem. Mi az hogy ott is? Mar a Nap mellett is gorbul
a palyaja. -
#569 Hallod, Te kertész vagy, vagy bőrdíszműves? -
#568 Ne vedd már el szegény gyerekek játékszerét! :) -
patiang #567 Nem vitázni akarok Veled, de a fény csak az egyenes vonalú mozgás esetén a leggyorsabb. Az atomról /oszthatatlan /is úgy tudták sokáig, hogy a legkisebb valami. És ki tudja hol a határ akár lefelé, akár felfelé. A tudomány is talán ilyen :végtelen.
Vagy vedd azt a példát / feltételezés /, hogy a fény a feketelyukban másképp viselkedik, mint a normál térben. Ott is egyenes vonalú a mozgása? -
#566 Idoutazas pedig nincs, mivel az idokoordinara a terben van.
Sot nagyon valoszinu, hogy nem lehet a fenynel gyorsabban menni.
Ami gyorsabban megy nala, annak az osszetevoi el fogjak egymast
vesziteni szem elol, ecceruen szet fog esni az illeto.
Az anyag TALAN ennek a ternek a rezgese, na de ez mar csak feltetelezes. ;) -
patiang #565 Azért nem semmi, ha valaki ilyen tisztán látja a problémát.:)) -
#564 A QM hullamfuggvenye egy reszecskere nem mas, mint a reszecske alkotoelemeinek
fenysebessegu mozgas a terben, ami ekvivalens a fenyoraval.
Ezt irja le a specrel terideje is. Ez a terszeru idokoordinata.
Es ez az ido a terben van,nem valamifele altalunk nem lathato dimenzioban.
Fel van csavarodva? Nos igen olyasmi. De nem valamifele elkepzelhetetlen,
misztikus modon, hanem egyszeruen a terben nem egyenesen haladnak, van a mozgasi
iranyra meroleges komponens. Pont mint a fenyoranal. -
#563 Tehat az ido mulasanak merteket az atomokban fenysebesseggel pattogo fotonok, es a
magban a fenysebesseggel pattogo gluonok adjak, amelyek a gravitacios terhez kepest
haladnak c-vel. Helyesebben a gravitacios ter OLYAN, MINTHA a ter alattunk aramlana.
Tehat a relativitaselmelet allitasaval ellentetben, letezik kitunktetett rendszer,
ez a gravitacios mezo. -
#562 Sot annyira igaz amit irok, hogy ha a Hafele-Keating
atomoras kiserletet nem a szokasos haromfele keplettel szamolom,
hanem csak a specrel kepletevel az elobb kapott sebesseget szamolva
es hozzaadva a Fold forgasi sebesseget es a repulogepek sebessegek,
akkor pontosabb eredmenyt kapok.
A titok annyi, hogy nem egyszeruen ossze kell adni a ket sebesseget,
hanem vektoros osszeadast kell alkalmazni, mivel a gravitacio
sebessege meroleges mind a Fold forgasi sebessegere, mind a repulogepekere.
-
#561 Igen, a hivatalos allaspont ez, hogy ekvivalens a ket rendszer. Gyakorlatilag
ez gravitacio mentes terben talan igaz lenne, ilyen a VALOSAGBAN viszont nincs.
A c fenysebesseg allando a gravitacios terben szabadon eso rendszerben.
Mondhatod erre, ja persze.
Nos nezzuk a gravitacios idodilatacio kepletet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_time_dilation
t=t0*gyok(1-2GM/rc2) amibol latszik,hogy rokona az elozo kepletnek.
A vak is latja, hogy a 2GM/r egy sebesseg negyzetet irja le.
Szamoljuk ki mennyi ez a Fold felszinen.
G=6.67e-11 M=5.97e24 kg a Fold tomege r=6378135 m a Fold sugara
Je 11.2km/s csak nem a szokesi sebesseg?
Csak nem ennyivel mozog alattunk a ter?
-
#560 Spanyolviasz, a kepletek is a fenyorarol szolnak.
gyok(1-v2/c2) ez a tag szerepel a legtobb helyen, tomegnovekedes,
idodilatacio, lorentz trafo. Ranezesre hasonlit az c=gyok(a2+b2) pitagorasz
kepletre.
Nos nem veletlen. Alakitsuk at a kepletet.
gyok(c2/c2-v2/c2) = gyok((c2-v2)/c2) = gyok(c2-v2)/c
amibol a gyok(c2-v2) egy haromszoget ad, ahol a c az atfogo, a v az egyib befogo,
a haladasi irany. Tehat nem mast szamolunk ki, mit a fenyoraban pattogo feny.
haladasi iranyra meroleges komponensenek az aranyhat a c-hez. -
#559 Felejtsetek mar el ezt a multidimenzios ertelmetlenseget,
ezt csak a kvantummechanika egyik felreertelmezese. -
endrow #558 Szerintem tök mindegy hogy meghal-e a gazdag 20 éves éned, vagy sem. Az már úgyis egy másik dimenzió lesz. Szerintem minden döntésünkkel létrehozunk egy új dimenziót. -
#557 Ha én találkoznék a 60 éves önmagammal mennék Base Jumpolni :D -
#556 nem szakad meg! :D -
#555 Elgondolkodtató kérdés.
A válaszom annyi, hogy ha viszamész és odaadod a pénzt akor meg foogod érni azt a kor különben nem kapnád meg. Szóval ha 60 éves éneddel találkozol akkor tutira megéred a 60 at. -
raptor22 #554 hali!!
szernintetek??
ha én 60 évesen megnyerem a lottot és visszautazok az időbe amikor 20 éves vok és odaadom maganak h már 20 évesen gazdag legyek. és igy megváltoztatam a jövömet szal gazdag lettem ,és mondjuk lezuhan a 20 éves énem repülővel és meghal akkor leszek-e 60 éves,és megtom nyerni a lottot,és el tom-e vinni a 20 éves énemnek és aztán le tudok zuhanni??? hol szakad meg?? remélem érthető volt :DD -
#553 Amit leirtál az nem időutazásnak tünt nekem hanem inkább az idő leálitásához lelasításához. Szerintem ha tul gyorsan mozogsz a surlodás miatt nagy hő keletkezhet. Védőöltözéket vegyél magadra és ne trabit :D -
patiang #552 Hétfő Kossuth rádió: Einstein-i elmélet szerint elképzelhető az időutazás, de csak előre. Ehhez óriási energiával meg kell görbíteni a teret, és az időt. Ezt úgy kell elképzelni mintha a bolygón elindulunk egyirányba, és ugyanoda jutunk vissza. Azért szerintem ez kissé sántít, mert azt a helyet én előtte elhagytam, tehát visszaáll az egyensúlyi állapot. De viszont, ha igaz, akkor vissza kell alakulnom időben nekem is. Hm???? -
#551 honnan veszed, hogy a ferrari látja a trabit, ellenben a trabi nem annyira? :) -
nardis1 #550 HAli!
Véleményem szerint, az időutazás csak egyféleképpen lehetséges;
Pl: ha én töfögök a kis trabimmal 50-el(mellesleg nincs ) :)) És mellettem elhúz egy Ferrari 250-el ő azt fogja látni belőlem hogy én állok, de én belőle valószínűleg semmit, mert olyan rohadt gyorsa hogy mire odanézek eltűnt. Ezt a példát ha áttesszük emberre, tehát én úgy felgyorsítom a részecskéimet,( az egész testemet) hogy a "jelenben" lévő ember nem fog látni, mert hozzá képest olyan gyors vagyok, de én őket úgy érzékelem majd, mintha megállt volna az egész világ,( ahogy a ferraris látta a trabit) nagyon nagyon lassan fognak mozogni, szinte állnak. Ezzel az elméletel is csak előre lehet utazni, csak az a kérdés ha anyira gyorsan mozog az a felgyorsított valaki nem fok egyszerűen szénné égni?? Mi a vélemyénetek?
-
#549 Az utolso felcsigázta érdeklődésem. Köszike :) -
#548 Ajnálom a Terminatort. :))
Viccet félretéve.. Vissza a jövőbe 1-2-3..
na jó, most már tényleg komolyan
..Donnie Darko -ezt haverom mondta. -
#547 Hello
Tudtok mondani pár filmet ami az időutazással foglalkozik.
Amik már megvannak: Butterfly effect, Végső visszaszámlálás.
Régen volt egy 2 részes film amiben a ficko viszament az időben. ez a film valamikor a 90 es évek eleén volt, amire emlékszem, hogy a 2. vh-ba is visszament és az ellenségének megölte az apját aki persze Náci tiszt volt. Főleg ezt a filmet keresem.
A témával kapcsolatban meg annyit, hogy nem lenne rosz az időutazás, de akaratlanul is bele nyulna az ember a multba, hogy szebbé és jobbá tegye azt.
Inkább ne háborgassuk a megtörénteket. -
patiang #546 Pedig de sok embert el tudnak kábítani.:(( -
#545 Nincs nekik túlzott szépérzékük. :D -
homeless #544 Hogy lehet, hogy az ufok csak ilyen igénytelen oldalt tudnak csinálni? -
feketeribizli #543 Hát a kurzort levidd az egérrel a magyar zászlóra,s ott kattanj az egérrel, akkor magyar lesz a szöveg. -
#542 lol :D -
#541 Hogyhogy egy órával? :)
Én azt hallottam, hogy sokkal kisebbek a mértékek ebből a jelenségből adódó pontatlanságnál. -
feketeribizli #540 Figyelmetekbe ajánlom a www.zetatalk.com oldalt, ahol az ufok leirnak sok bennünket érdeklő témát, de egy helyen elszúrják a dolgot, mégpedig ott Jézusnál, mert azt irják, hogy visszautaztak a forráshoz, nos akkor nekik ott kellett lenniük, különben nem tudtak volna odautazni, s ha ott voltak, akkor ők csak angyalok lehetnek. Most, nos akkor az angyalok időutazók is! -
feketeribizli #539 Nos a tér keletkezése folytonos, igy minden ujból megtörténik, de már egy másik sikban, mivel ez már foglalt mivelünk, ez miatt térgörbitéssel át lehet ugrani a múltba, de csak akkor, ha ott volt egy jelenünk, vagyis egy másik bolygón élő lény multjába nem utazhatunk bele, mert mi oda sosem mentünk el.
Az utazás veszélyes, mert a jelenbeli én egybe olvadhat a multbelivel, s akkor azt nem viseli el egyik én teste sem. pl. visszafiatalodsz, de utána elpusztulsz. -
#538 ...de mondtam, hogy lehet én nem értek valamit...de akkor mit? -
#537 arról én is hallottam... -
#536 JAja naponta egy órával kell mindíg pontosítani a navigációs műholdakat. -
#535 De ez a jelenség ugye nem csak elmélet.. én azt olvastam valahol, hogy ezzel a jelenséggel már kalkulálnak a műholdak összehangolásánál. (?) -
#534 nem épp fordítva? :D -
#533 ...különben ismerem valamelyest az elméletet de szeritem megvan a buktatója....
Ezt már egyszer régen leírtam:
"Nos ...reggel picit gondolkodtam és -mivel nem értek hozzá- valószínű téves következtetésekre jutottam, de azért megkérdezek itt valakit,hátha tud segíteni...nos nem értem az egész spec rel hátterét, szal elméletileg gondolkodtam csak az egészen....szal igaz az a helyzet hogy Einstein bácsi azt mondá, hogy ha egy egyenletesen mozgó űrhajóra fénnyórát helyezünk és ezt kivülről szemléljük olyankor, mikor az űrhajó a féynsebességét megközelítő, mondjuk 250.000 km/s -al száguld, akkor nekünk, a kivülről szemlélőnek úgy tűnik, hogy az az olda lassan jár a mi ugyanolyan fényóránkhoz képest.Elméletileg, ha jól tudom, akkor azért, mert a belső szemlélőnek az óra "normálisan" jár és a kintinek pedig késik.Az óra egy tükörből áll meg egy fénykibocsájtóból, s amikor a fénykibocsájtó fényjelet bocsájt ki és az visszaverődik a tükörről a fénykibocsájtón elhelyezett érzékelőbe, akkor a fényóránk egyet kettyen.De a kivülről szemlélőnek azaz út, amelyet a fényjel egy kettyenés melett megtesz az hosszab, mivel az űrhajó egy külső szemlélő számár mozog, és mivel a fény sebessége állandó ezért logikusan következik, hogy akkor azaz óra lassabban jár.Ez az effektus belső szemlélő számára nem lép fel, hisz számára a rendszer állónak tűnik.Az egészet összegezve a kivülről szemlélő órája gyorsabban ketyeg és a belső lassabban(ez szintén a külső szemlélő szemszögéből).
DE Einstein azt is mondta, hogy minden relatív....és hogy mnindegy hogy a vonat megy az állomásba, vagy az állomás megy a vonat alá, mert az ugyan az, csak attlól függ, hogy honnan nézzük.Akkor a belső szemlélő számára a külső szemlélő órája éppugy lassabban jár mint az övé, hisz a belső szemlélőnek tűnik úgy mintha a külvilág mozogna, és ő lenne álló, nem??....
tehát a kettő kiegyenlíti egymást és nincs időeltolódás...." -
#532 A másik viszont mozog, ehhez viszonyítod, neki az allóhoz képest lasabban telik az idő, az állónak pedig a mozgóhoz viszonyítva gyorsabban?
+ A gravitáció is beleszól. :)