1091
Időutazás
  • n3whous3
    4D : Tér+idő.
    Matematikában pedig ugyanúgy térmérték mind a négy "irány".

Pfú..... Kész is az időgép. Mindjá' kipróbálom. Affrancba, még hiányzik egy DeLorian, na meg a 88 MPH
  • ultimodragon
    Sziasztok.beleolvastama regebbi beszelgetesekbe ebben a topicban es szerintem nagyon erdekes.Ti 4 dologrol beszeltetek espedig:ido/idoutazas,dimenziok,Isten es a tudat alatti.
    Szerintem Isten ahogy ti is leirtatok egy 4 dimenzios leny.
    Az 1 dimenzio a hosszusag
    A 2 dimenzio a szelesseg
    A 3 dimenzio a magassag vagy vastagsag
    Ez a harom a ,,ter"
    Es a 4 dimenzio az ,,ido"
    Az hogy Isten 4 dimenzios ebbol kovetkezik hogy terben es idoben mindenhol es mindig jelen van .
    Idoutazas:Ha tokeletesen hiszunk a Bibliaban akkor az idoutazas ,,lehetetlen"
    mert az ember 3d os es Isten 4 ,ha az ember tudna utazni az idoben akkor bejutna a 4 ik dimenzioba vagyis Istenhez,Es ahogy a Biblia leirja hogy az ember fel akart epiteni egy tornyot vagyis noe es csaladja es Isten megbuntette oket hogy mas nyelvezetuk lett pedig ok csak a terben maradtak volna vagyis eselyuk se lett volna eljutni a 4ik dimenzioba.
    De ha megis lehetseges lenne;ebbol az kovetkezn hogy Isten nem 4 dimenzios es hogy az ember el akarna jutni az 5 ik dimenzioba.
    Beszeltetek a fekete jukrol hogy lehet koze az idoutazashoz de mit gondoltok akkor a Bermuda 3 szognek nem lehet ehez koze?
    Ezek olyan kerdesek amire az ember jobb ha nem tudja a valaszt,szerintem,de megis en is kivancsi vagyok.
    Vagy az is lehet hogy Isten egy energia akarcsak a gravitacio es ugy az Univerzum korul van mind a foldon az ATMOSZFERA csak ez is egy kerdes hogy terben es idoben hol vegzodik az ur . Mert az ember ezekre a megvalaszolhatatlan keredesekre ravagja hogy vegtelen ami koran sem biztos mert ugy ahogy a regi emberek azt hittek hogy a fold lapos ugy tevedhet a jelenkori ember.Szerintem ezelot meg elt ember a foldon . Es vajon mennyi ideje teremtette az Isten a Foldet meg a galaxist.Most tudom hogy kicsit elkalandoztam de ezek ugyanolyan valaszolatlan kerdesek(ekezeteket azert nem tettem mert angol a billentyuzetem)
  • patiang
    Én elhiszem Neked, de a fekete lyuk talán kiesik ebből a körből, mert ott az anyag közel 100% energiává alakul. És mivel az energia összenyomhatósága végtelen, ezért a "tömege" is végtelenhez közelít.
    A bibi meg ott van, hogy akkor nekünk is át kellene alakulni közel tiszta energiává. A mostani elméletek szerint, ahhoz, hogy fénysebeséggel haladjunk fotoni alakot kellene felvennünk. A foton pedig csak virtuális anyag, vagyis mérhető tömege /perdülete/ csak max sebességnél van.
  • qper192
    A nagy tömegek körüli időgörbülés azt jelenti, hogy az idő "járása" lelassul. Vagyis minél közelebb vagy a nagy tömegű testhez, annál lassabban telik számodra az idő. Ez egy lehetőséget teremt az időutazásra de csak egy irányba a jövőbe. Pl. a fekete lyuk eseményhorizontjától nem messze elidőzik valaki 1 évet, közben a Földön meg eltelik 100 év (ez nem pontos adat, nem emlékszem mennyi írt a könyv).

forrás: Greene, Brian : Az Elegáns Univerzum
  • patiang
    Hát igen, érdekes. Csak az a probléma ezzel, hogy a gravitáció tömeghez kötött. Persze ez a tömeg nem biztos, hogy számunkra értelmezhető /egyenlőre/.
  • sz4bolcs
    A gravitáció fénysebességgel terjed? :)
  • patiang
    Persze, hogy nem. Ez csak a dolgok végletekig való leegyszerűsítése. Az, hogy most úgy tudjuk, hogy leggyorsabb valami a fény, ez csak lineárisan érvényes. Hiszen a fény terjedése, egy-két kölcsönhatástól eltekintve, egyenes vonalú. S pl itt lép a képbe a fekete lyuk, ahol a jelenlegi fizikai törvények hatályukat vesztik. Mert Te hogy tudnád értelmezni azt, hogy meggörbül az idő. Ez is bizonyára nem lineárisan érvényes. Ha tehát meghaladjuk a linearitást, és találunk "valamit", ami gyorsabb a fotonnál, az Isten tudja milyen lehetősgek állnak előttünk.
    Próbáltad volna elmagyarázni pár évtizeddel ezelőtt, hogy eltudod hagyni saját hangodat. Ugye, hogy minimum háborodottnak tartottak volna. Bocsi!!
    Olyan mint időutazás /nem szó szerint/ elképzelhető, de soha nem tudunk beleavatkozni a történésekbe, esetleg más idősíkot hozunk létre. De attól a világegyetem egységes egész marad. Abból egy "húrt" sem lehet elvenni, vagy hozzáadni.
  • laci3000
    szinte aznos a véleményünk egy dolgtól eltekintve:
    szerintem a fénysebesség legyőzése még nem vezet efektív időutazáshoz
    és véleményem szerint a fénysebesség csak egy határértéket képviselő jelenség aminek legyőzése után más fizikai szabályok lépnek éltbe...
    pl ha repül egy űrhajóval a rád eső fotonok megalkotják a látható képedet és te fizikailag ott vagy a térben,
    ha elkezdesz gyorsítani és megelőzöd a fényt visszanézve láthatod
    magadat (mert az információdat hordozó fény előzted meg) de fizikailga nem vagy ott (max "visszatekintesz a közelmúltba" de efektíve nem utazol az időben)
  • patiang
    Tudom, hogy nem kérdezted, csak úgy jött.:))
  • sz4bolcs
  • Crokin
    Nem bántottál meg, ilyet se írtam. Te olyan dolgokra válaszol nekem, amiket nem is kérdeztem, csak ezt furcsállom.
  • patiang
    Eszem ágában sem volt, hogy megbántsalak, csak a mottód nagyon találó.
    :))
  • juzosch
    Én is imádom:D
  • Crokin
    Ezt miért nekem?
  • patiang
    Ha nekem szólt: JA!!
  • juzosch
    Túl sok vissza a jövőbent nézett:)
  • sz4bolcs
    Hagyd már végre ezt a "megszűnne a világ" dumát, nagyon irritáló. :))
    Ha nem tudsz megtenni egy dolgot akkor annak nem lesz soha semmilyen következménye. Érted a logikát?
  • patiang
    A tudomány mai állása szerint a fény mint információhordozó is szerepel. Hiszen, ha minél messzebbről fogjuk a fényt / távoli galaxisok/ annál inkább a múltba nézünk vissza. A jelenlegi tudás szerint a foton a leggyorsabb fizikai részecske, tehát őt megelőzni nem tudjuk. Mert ha megtudnánk megvalósulna az időutazás. De tételezzük fel, hogy majd lehetségesek lesznek majdan a dimenzióugrások. Megkerülöm az én fizikai állapotomra jellemző időt, majd vissza lépek ebbe a dimenzióba, akkor látom a múltat. Persze ez rohadtul leegyszerűsítve. Gondolom, ha léteznek UFO-k / miért ne?! /, ők sem fizikailag zötykölődnek fényéveket, hanem más módszert használnak.
    Úgy visszatérni, vagy előre, hogy bele is avatkozzunk, lehetetlen,mert időparadoxont hoznánk létre, és megszűnne a világegyetem létezni.

Crokin: "Nem a valóság világában élünk, hanem az ahogyan érzékeljük a valóságot világában."
  • Crokin
    Éles meglátás.
  • patiang
    Csak, hogy én is belekotyogjak: amiről én még nem tudok, nem azt jelenti, hogy nem lehetséges.
  • upload6
    Jobb ha nem talalod fel az idogepet, az idourai tudni fognak rola
  • sz4bolcs
    nem látni, nem hallani, nem érzékelni, nem tudni, tehát van. :D
  • sz4bolcs
    erre vissza is kérdezhetne bármelyik jóravaló hívő: "Miért, talán láttad már őket?" ...
  • sz4bolcs
    Szerintem hiszem, hogy nincs..
  • The Methode
    Szerintem lehetséges az időutzás,de az nem emberenek való.Sem technikailag és ami a legszomorúbb sem pedig morálisan nem állunk olyan fokon,hogy ezt végre hajtsuk.
    Hiszem,hogy az anyagon kívül is van létezés(lásd:olyan energiák amik nem rendelkeznek semmiféle anyagi formával mégis léteznek,pedig testük nem anyagi összetételü).
  • Albertus
    Szia!

Majdnem. Ha pontos akarok lenni:

A tudattól függetlenül létező anyag megjelölésére, megnevezésére, leírására,
    a tudat képzett egy fogalmat.
    A fogalom megjelőléséhez az "anyag" szót rendelte.

Az anyag létezéséhez a mi világunkban kétszer három tér és két idő irány elválaszthatatlanul kötődik.

A fogalom tartalmának leírására, pontosítására számos más fogalmat is
    definiált a tudat.
    Alapfogalmaknak nevezte a közismert tulajdonságú fogalmakat, fogalmi
    meghatározásokkal megnevezve tulajdonságaikat.
    Ezen tulajdonságok fogalmaival kölcsönösen definiáltatva egymást.

• sz4bolcs
    Nyílt egy "Az emberi agy" topic, oda írjunk még a témával kapcsolatban.
  • sz4bolcs
    Milyen módon lehet meggyőződni arról, hogy a tudaton kívül is van létezés?
  • norbre
    jó meglátás, de nem paradox

az anyag csak egy fogalom amit a tudat állít elő
    az anyag attól függetlenül is létezik hogy a tudat megfogalmazná
  • sz4bolcs
    Nekem ebből az jött le, hogy a tudat anyagból áll elő. De a tudat mondja, hogy mindez anyag.
    Ez nem paradox egy kicsit?
  • norbre
    "A tudat az élőlények viselkedésének leírásakor használt fogalom, amellyel az ú.n. tudatos gondolkodást foglaljuk össze egy szóban, mint egy entitásként gondolva rá. A tudat helyett tehát inkább a tudatos gondolkodást lehet könnyebben meghatározni. Vagy még inkább a tudatos viselkedést, vagy élőlényt."

tudat - Wikipédia
  • norbre
    "Az anyag közönségesen az a szubsztancia, amibő a tárgyak állnak. Ez építi fel a megfigyelhető Világegyetemet. A relativitáselmélet értelmében nincs különbség az anyag és az energia között, mivel kölcsönösen egymásba alakíthatók."

anyag - Wikipédia
  • norbre
    "Az idő az a fogalom, mely a történések egymásutániságát fejezi ki. Az idő olyan tényező, mely az állapotváltozásokat jól jellemzi. Az időszámítás az a mérési rendszer, amellyel meghatározzuk egy folyamat hosszát. Sokféle időmérték van, de a legelterjedtebb az év / hónap / nap / óra / perc / másodperc egységekkel dolgozó."

idő - Wikipédia
  • sz4bolcs
    Mégis használják. De. pl a tudomány is ettől működik. Absztrakció.. megfoghatatlan dolgok, aztán mégis előáll egy gép, ami ultrahangot használ.
  • Gerbill
    Ezek csak fogalmak amik olyan megfoghatatlan dolgokra utalnak, amiről egyesek állítják hogy létezik mások tagadják.
  • sz4bolcs
    Gyors kérdések: mi a tudat? Mi az anyag? Mi az idő? :)
  • Gerbill
    Ha van idő akkor eltudod mondani hogy mi az?
  • sz4bolcs
    A felvetéseim pedig elfelejtettem, mert rég foglalkoztam a témával, bocsi ezért, majd ha eszembe jut valami, azért írok ide.
  • norbre
    jaja olvastam köszi
  • sz4bolcs
    Ez neked most mitől olyan egyértelmü? :)