1091
Időutazás
  • tomcat1
    Addig jó hogy befagyasztott pillanatok vannak, d emilyen időközönként, vagyis mi az idö alapegysége?
  • ivjoe
    Az attól füg, mihez/kihez képest.
  • Csirke4
    Ugyebár ezt érdemes elolvasni :D
  • mod
    Úgy, hogy a mozgás az a befagyasztott pillanatok tömkelege. -.-
  • Csirke4
    És ha valaki fénysebességgel megy a világűrben és visszajön 1 év múlva akkor ugyanannyi idős, nem?
  • HUmanEmber41st
    Hát úgy, h csak a jelen VAN
  • sz4bolcs
    Durva.. Csak most van. De az sincs. Tudat szinten van mozgás :)
    Kedvencem, amit már másik topicba is beírtam:
    Van mozgás az éppen járva levő úton?
    A járt úton nincs mozgás, mert az már elmúlt.
    A még meg-nem járt úton nincs mozgás, mert az még nem kezdődött el.
    A megjárt és a meg-nem-járt úttól elkülönítve az éppen járva-levő út nem ismerhető meg, mert nincs rajta mozgás. Ha ott nincs mozgás, akkor a jelenben hogy lehetséges a mozgás?
  • tomcat1
    Egyetértek...
  • tomcat1
    Azé me multba ha mész akkó a saját jövöjüket változtanák meg a kedves "multutazók" és esetleg még meg is halnának :)
    gondolkodj..
  • HUmanEmber41st
    Az anyagi világ jól el van idő nélkül is.
    Ha volna múlt, ahova "visszatérhetnél" akkor volna jövő is, ahova "előremehtnél".
    Teljes lenne a káosz..
    Szerintem teljesen lehetetlen visszatérni fizikai valódban az időben, mert nincs semmi a múltban, a Világegyetem mindig csak MOST létezik, nem létezik a múltban és még nem "jött létre" a jövő.
    UFF beszéltem :) :)
  • sz4bolcs
    A jövőben már hétköznapi ember számára is elérhetők tökéletes álcázó technikák. :D
  • sz4bolcs
    hahaha :DD::D:D
  • rafaello
    jaja
  • ivjoe
    Akkor meséld már el, h ha fel fogjuk találni, és nem lehet betiltani, akkor miért nem vagyunk még tele a jövőből érkező túristákkal? Mert ugye ha fel fogjuk találni, akkor a jövőben már feltalálták...
  • tomcat1
    Amugy nem mondasz hülyeséget, de gondolj bele, ebben az esetben sosem tudnád hogy változott valami, mert nem volna az a "valami"...
  • REALista
    Te aztán nagyon képben vagy!
  • tomcat1
    ez nagy logika... :)
  • Izé bizé
    Az időutazás lehetséges...elég bonyolult technologia kell hozzá amit az emberek nagyon sokáig nem fognak még használni tudni.De amint felfedezik katasztrófa lesz nem lehet sehogyse betíltani lehetetlen betíltani.
  • feketeribizli
    Lehet, mert már akkor hit gyülibe jártam!
  • Arvind
    Bisztos részeg voltál...
  • feketeribizli
    Egyszer több mint tiz évvel ezelőtt 1993 januárjában, egy hogolyót dobtam a Jószef Attila sgt áramkebelei közé, s meglepetésemre nem esett le az, eltünt, de ugy tiz nap mulva a külvárosban hazafelé menve hirtelen egy hogolyó csapodott le előttem az utca áramkábelei között.

A közelben nem volt senki akkor rajtam kivül.
  • palack
    Az idő nem az, aminek az ember először gondolja, ez itt a probléma.
    Az idő attól idő, hogy van egy határozozz iránya. Ez az irány pedig mindig az az irány lesz ami az előző állapotokból következik.
    Vagyis a múlt soha nem előzheti meg a jövőt, mert abban a pillanatban a múlt lesz a jövő.

Én meg vagyok a Jenő. De nem a jövő, hanem a menő :-).
  • DEXTER92
    Lőrinc L. László: A hosszú szafári

ezt olvassátok el, iszonyat jó, érdekes, minden tekintetben király könyv. időelveszésről szól az első fele
  • REALista
    Igazság szerint az is elég hogy ha elhatározom hogy holnap visszamegyek az időben és mondjuk elrejtek egy kulcsot a szekrényben!Szerintem akkor a jelenben megtalálom úgy a kulcsot hogy még nem tettem semmit érte majd csak holnap fogok!Szerintem ez logikus de csak akkor működik ha holnap 100% hogy visszamegyek az időben!
  • Arvind
    De meg tudná! CSakhogy ezt rajta kívül senki más nem venné észre, mert csak annak van viszonyítási alapja aki visszament!
  • kvalentin
    ha vki visszamenne az időben, nem tudná megváltoztatni a jövőt, mert jövő aszerint alakul h. az az illető aki visszament,mit csinált
  • Crokin
    Ha minden "visszatekeredne", akkor azt nem tűnne fel senkinek, mert azt hinnénk, hogy az a természetes.
  • oniel
    Na ez igen ezért én neked nobel dijat adnék!!!!!
  • palack
    Még az sem tuna róla. Hiszen ha visszatekeri a fullos időt, akkor ő is visszatekeredik minden mozdulatával, gondolatával együtt, hacsak nem tudja elszigetelni magát a visszatekeréstől (szerintem nem:-)).
    A másik kérdés, hogy a tér is visszatekeredik-e?
    Ha nem akkor a visszatekerés közben a nem visszatekeredő cucc neki megy a tekeredőnek.
    Ha igen akkor a tér mekkora része tekeredik vissza?
    Egy atomnyi? Egy bolygónyi? Egy galaxisnyi? Akkor ezek mind neki mennek a nem visszatekert cuccoknak.
    Ha meg az egész tér tekeredik akkor a tekerő is tekeredik és még arról sem fog tudni, hogy tekert. Sőt le sem tudja majd állítani a tekerést, úgyhogy astala vista baby :-)

Az biztos, hogy ez egy rendkívül tekervényes ügy :-).
  • oniel
    tehát ha az idöutazás létezne is, akkor csak azok tudnának rola akiket érintet a dolog vagy ö szerkesztete vagy csinálta.
    vagy mindennapos cikk lenne belöle de nem tudnánk ki mikor használja???
    egyáltalán nem zavarodna össze minden ha "tesco gazdaságosként"árulnák forgalmaznák az idögépet????
    minden multban tet dolognak van jövöképe!!!!!
    milyen jövökép lenne akkor????
  • Zsoldos
    idezojel ;)

A hipertér egy alhipersíkját, az "idő" egy -a "tér"től linearisan fuggetlen- eleme által generált hiperterét értem alatta. (az ido es a ter a hiperter megfelelo koznapi hasznalatban is levo alterei)

3 dimenzóban tetszoleges ortogonalis bazis egy elemet veve(az idorol es a terrol feltehetjuk hogy ortogonalisak) jo példa lehetne erre egy sík, ezt használtam hasonlatként.

Gondoltam közérthetőbben célszerűbb lenne írni, ezért egyszerűsítettem, mert ezekrol eloszor starwars jut az atlag ember eszebe.

Persze ez az egesz humbug, csak akkor lenne barmi ertelme, ha elfogadnank a #246-os kicsit tul egyszeru modellt. Kicsit reszeg vagyok, bocs ha nem teljesen preciz a matek resz :)
  • tomcat1

Most olvastam ki a Relat. elméletét !
    Már nagyon okosnak és szépnek érzem magam :)
  • oniel
    hi!igen tehát ha valami változna is, azt csak az az egyén tudja aki a változást elöidézte!!!!a többinek minden ugy menne tovább mintha az a kiszámithatatlan jövö lenne.mert a viszonyitási pont az az ember aki az idöben utazik ő látja csak a változást,mi nem.
    mi van ha most is, ebben a pillanatban jövöutazok megváltoztatják a jövöt???
    akkor az ember aki mondjuk ugy 3200 böl visszajön 2006 ba hogy elkerüljön az emberiség egy nagy virust azt mi nem igazán fogjuk tudni hogy hogyan is végzödöt volna.
    (tehát az ember saját magára vigyázz!!!)
    tehát minden ami elkezdödöt (ösember), azt egy lény (mondjuk 3400 ban)a jövöben kedvére alakitja, öt akkár istenek is hivhatnánk.ezért van az is hogy mindenki csak a saját idösikjába érhet vissza mert azt "ismeri".
  • palack
    Ha már a Vissza a jövőbe című kedvenc filmem szóba került (min 10-szer láttam:-)). Az amúgy zseniálisan megszerkesztett történetbe többek közt egy kis bibi került: mikor az öreg Biff ellopja a kocsit, és odaadja saját magának a sportalmanachot, neki egy másik "időbsíkba" (brrrrr!) kellett volna visszatérnie, csak ezt elsumákolták a filmben nyilván a nagyobb élvezhetőség kedvéért :-)
    Később a Doki elmagyarázza, hogy mért kerültek vissza '85 be a Biff-anarchiába, csakhogy ez is sántít, mivel nekik a saját múltjukba kellett volna, hogy visszatérjenek.

Régi kínai bölcsesség:

Nem az óra méri az időt, hanem az idő méri az órát.

• hispan2
    Attól függetlenül, hogy létezik-e időutazás, vagy sem, ha visszamegyünk az időben és ide az sg helyre egy warezoldalt csinálnuk, akkor arról mi (azon idővonal lakói, akik közül az utazó visszament) nem fogjuk észrevenni, mert azzal, hogy valami a múltban megváltozott, létrejött egy alternatív időegyenes. Ez az utazó szemszögéből azt jelenti hogy a továbbiakban csak annak mentén mozoghat (bár lehet, hogy ez neki fel sem fog tűnni) nekünk pedig azt jelenti, hogy nem érzékelünk a múltbéli változtatásokból semmit. Többek között azért nem, mert pillanatszerű változások nincsenek a Világegyetemben tehát nem állhat fenn olyan helyzet, hogy itt már az "új" múlt érvényes, másutt meg még a "régi".
    Ez az idővonalas megközelítés a Vissza a jövőbe trilógiában bukkant fel, mint legnyilvánvalóbb dolog.
    Alá éehet támasztani az idővonalak hasadását azzal a kvantumos megközelítéssel, miszerint minden kvantumos szintű, tehát megjósolhatatlan döntésnél a lehetséges kimenetelen számában új Világegyetemek jönnek létre. Ennek most nem a gykorlati megvalósulását kell nézni, mert ez csak az oly sokszor emlegetett macskás kísérlet egy értelmezése. De ha ezt használjuk, akkor nem mondja azt semmi sem, hogy a mi múltunkban (tehát ami számunkra már megtörtént) ne lehessenek uganilyen szakadások. Szélsőségekkel élve: ha valaki visszamegy az időben és nagyerejű atomfegyverekkel tavat csinál a Kárpát-medencéből (még belegondolni is rossz) akkor velünk "itt" semmi sem fog történni, ugyanis annak az eseménynek mi is (a mi jelenlegi helyzetünk) egy lehetésges jövője, legfejebb az időutazó létrehozott még egy pár lehetséges jövőt. A kvantumos szintű szakadás tehát jól példázza, hogy ránk egy esetleges isőutazás minden bizonnyal semmilyen hatással sem lenne. Mi legjobb esetben is csak a jövőnket tudjuk megváltoztatni de azt meg rend szerint el soktuk rontani.
  • palack
    Hmmm. Keverik a szezont a nemi szervemmel :-)
    A 4. dimenzió Einsteinnél az időt jelenti. Tehát egyértelműen egy pont helyzete nem írható le csupán a 3 térdimenzió-paraméterrel, henem kell egy 4. is.
    Pl. Mondjuk, hogy elmegyek bevásárolni a közértbe.
    Majd te is elmész bevásárolni a közértbe.
    Ha csak a 3 térdimenziót szemléljük, akkor az atomjaink akár fuzionálhatnának is, hiszen ugyanazon az (x,y,z) koordinátán lennénk mindketten.
    De mivel van egy (t) koordináta is, ezért nem történik magfúzió minden egyes bevásárlásnál. :-)
    Tehát én a (x,y,z,t1) te pedig az (x,y,z,t2) "4. dimenziós" paraméterrel leírható pontban vagy a túrórudi beszerzése közben.
    És ennek a 4. "dimenziónak" semmi köze a 3 térkoordinátához!
    Amikor sok dimenziós (legújabban 11! (marhák!:-))) térről beszélnek, akkor az alatt 11 térkoordinátát értenek. Csak győzzék megszámolni :-)

• zombinyuszi
    milyen sikban???
  • zombinyuszi
    en nem tudom
  • Zsoldos
    Hat egyreszt semmi sem bizonyitja, hogy az ido igy mukodik, szoval ez igy csak egy erdekes mese. Masreszt: a ter gorbulhet, torzulhat pl grav. hatasara, miertne tehetne ezt az ido is? Ha ezt megteszi akkor mar idot is utaztal, ha ottvagy abban a 'sik'ban :)
  • palack
    Végre egy értelmes hozzászólás :-)