1091
Időutazás
  • norbre
    mellesleg még egy javítás a tiédre:
    "Amit nem lehet logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ. - Az "IGAZ"

Amit nem lehet (az emberi) logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ (az emberi logika szerint). - de attól még létezhet
  • norbre
    imádom amikor az emberek inkább kötözködnek mintsem gondolkodnak

javítom magamat hogy az egszerűbbek is értsék:
    szerintem lehetnek olyan dolgok amiket jelenleg még nem lehet az emberi logikával megmagyarázni..
  • sz4bolcs
    Valami hasonló a gondolatmenet "létező" dolgokra is.
    Persze tisztában vagyok vele, hogy a "létező", és az "igaz" nem szinonimák, mégis vonható párhuzam az alábbi idézet, és a létezés, mint olyan közt.
  • sz4bolcs
    "Amit nem lehet logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ. - Az "IGAZ" ugyanis logikai fogalom." - szerző ismeretlen.
  • norbre
    miért is?
  • feketeribizli
    Jól vagy?
  • norbre
    szerintem meg lehetnek olyan dolgok amiket nem lehet az emberi logikával megmagyarázni..
  • laca103
    Túlságosan komplex a világunk ahhoz hogy akár egy molekula is előbb létezzen mint hogy létrejött volna. Ez a tiszta káosz elmélet. Amit élsz ezen a világon az a határoazatlanságokállandója. Az időutazás pedig nem illeneegy ilyen a káoszra alapuló világba. Akinek valaha lesz esze a földön ahhoz hogy időgépet alkosson akkor elég bölcs lesz ahhoz is hogy még használat előtt szétcsessze a gépet. Különben nem lenne alkalmas arra hogy megcsinálja. A világunk (az én laikus véleményem szerint) a káoszra épül. (Ami szoros kapcsolatban van a jelenidejű téridővel.) És ha ezt egy nagyon alap kis összetevőnél megváltozatjuk akkor az EGÉSZ RADIKÁLISAN VÁLTOZIK MEG. (lsd.: fraktálgeometria). Egy molekula ami rosz helyen van rossz időben vagy csak máshol ahol kéne abban a pillanatban egy olyan alternatív jövő kezd kialakulni amelynek semmi köze nem lesz ahhoz világhoz ahová küldték (előre vagy hátra) ERGO Megszünik az a világ is ahol keletkezett és innen jönnek a paradoxonok. szerintem...
  • sz4bolcs
    hogy képzeled pontosabban ezt az első mondatod?
  • Riggerjack
    értem én amit monc, de lehet, hogy pont ez és pont 10.000-100.000 évenként pusztít el hiperfejlett társadalmakat egészen a kihalásig vagy a barbarizációig. Idővel meg ugye a Föld is elpusztul aztán akkor nincs játék tovább.
    Szóval sztem lehetnek korlátozó tényezők, amik megoldhatóak lennének, csak vérnehezen és túl nagy áldozatokkal, amikre nem képes az ember természeténél vagy másmilyen korlátainál fogva. Meg az is kérdés, hogy ha időben mondjuk tudsz utazni majd a Proxima Centauri rendszerben pár mrd év múlva, akkor még mindig lehet, hogy a térbeli gyors utazásnak lesznek korlátai, vagy az időutazás is csak rövid időkre :) lesz lehetséges...

szerintem
  • sz4bolcs
    a nagyon hosszú időben egyszer ingyen, és gyermekjáték lesz az időutazás, ha valaha föltalálják. ha pedig államtitok, akkor valamikor az időben kitudódik. Az idő múlása bármelyik ilyen ellenérvet föloldja.
  • Riggerjack
    sz4bolcs
    Talán tele is vagyunk. De gondolom elcsépelt, hogy a homo supersapiens egy az egyben úgy néz ki, mint az vízfejű UFO-k. :)
    De jól látod, ha van időutazás akkor ma is van és itt is van. Tele azért nem lennénk, mert biztos nem olcsó... :) Vagy ha olcsó akkor meg államtitok a technológia... :)
  • mate317
    Mert pl. ha látsz egy csillagot az égen akkor az valójában nem biztos hogy létezik, lehet hogy már felrobbant, de a fénye még nem ért el a földig
  • mate317
    elméletileg ja
  • Nuxa
    :D
  • Csirke4
    hja 62 fényévről láccik a normandiai partraszállás =)
  • mate317
    És ha x fényév távolságból 'nézzük' a földet, akkor nem az a kép jut csak el hozzánk, ami x éve volt?
  • sz4bolcs
    Már telelennénk az eljövendő korok időutazóival..
  • sz4bolcs
    Azt nem tudom, hogy van-e avagy nincs-e. :D
  • berlinboy6329
    Milyen eszköz lenne képes 1 ilyen cucc végrehajtásához?Milyen képleteket kell megalkotni,szerkezeteket megépíteni,milyen elven működik,és ha vissza is mennénk 1x, csak mi mennénk vissza és semmi háború nem lenne mittomén a középkorban mert azok az emberek akik ott harcoltak,azok nem mehentek vissza mer má mehóttak meg...........Van bőven még.
  • ivjoe
    HA tudsz válaszolni a kérdésre, akkor azt is el tudod mondani, h miért úgy válaszoltál rá, nem? :o
  • sz4bolcs
    Én nem tudom. ;]
  • feketeribizli
    Szerintem testünkkel képesek vagyunk gyorsitani, vagy lassitani az időt, de az időutazást sem tartom lehetetlennek. Viszont nem is az utazás a lényeg, hanem a jövöt alakitó helyes multbeli döntés!
  • ivjoe
    El tudom mondani, hogy szerintem miért nem. -.-
  • sz4bolcs
    szerinted létezik Isten?
  • ivjoe
    Ezt alá is támasztanád valamivel? :o
  • berlinboy6329
    időutazás az szvsz tuti lehetetlen.
  • sz4bolcs
    Az a világ.
  • dhcp
    Az hogy mit látsz, az egy dolog.
  • Albertus
    Szia!

Az, hogy a fénynek milyen ideje van, az egy dolog.. Mi azt látjuk, hogy
    két pont között s utat t idő alatt tesz meg...c=s/t ~ 300 000 000 m/s
  • Albertus
    Szia!

Félek valamit nagyon félreértettél..

A szemből jövő világ képét láthatja, az hathat a fotonra..

Oldal az határ eset.
    A világ számára oldalról nézve a zéró vastagságtól a látható hatásokig..
    Hiszen ha a fotont oldalra hagyná el a fény akkor nincs semmi ok,
    hogy ezt megcáfoljuk.. és a kintről jövő fénnyel éppen ott találkoznak
    még éppen láthatná a foton... hátúlról már nem érheti utol a fényt a fény sem..
    A foton számára előről mindent "lát",egészen 180 fokban,
    hátulról pedig semmit...

• utility
    Az hogy a foton számára nincs idő, nem azt jelenti, hogy számunkra sincs...

Mondtam már, a múltba max 1 fotonelnyelődésnyire lehet visszahatni, az pedig a Földön kb 42000/300000 másodperc alatt mindenképp végbemegy. Ráadásul nem is tud körbe-körbe menni a fény a Föld felületén.
  • feketeribizli
    Ujra fáj a fogam és ujra müködik a presszó, de van e összefüggés a két dolog között?!

Nem járok a presszóba, de a zene szól a presszóban és talán a multbeli időszálakat is megrezgeti, igy a fogam a zezgésektöl a jelenben fájhat.
  • utility
    Talán azt lehetne mondani, a fotonnak nincs sebessége az időben, a többinek van. De ehhez kell még egy koordináta a 3tér és egy időkoordinátához...
  • utility
    Magyarul a fotonnak számunkra van sebessége és időkoordinátája, de önmaga számára nincs sebessége se időkoordinátája. Az első még érthető is, hiszen önmagához képest semmi nem mozog.
    A második érdekes ...
  • utility
    A másik topikban már írtam, hogy a Lorentz transzformáció a térkoordinátákból időkoordinátákat csinál és fordítva. Igy lehet a fotonnak időkoordinátája a mi inerciarendszerünkben.
  • utility
    Nem baromság, csak nem veszed figyelembe, hogy minden mozgó rendszernek sajátideje van.
    A foton saját rendszerében nem telik az ideje. De a mozgásirányban a foton számára a világnak nincs is kiterjedése...
  • Shaman
    huhh kezd elmenni a totyik a témától.

laikus kérdésem:
    Ha azt vesszük,hogy fénysebességnél nem telik az idő,akkor egyáltalán miért beszélünk fénysebességről?A sebesség a fizikában az időhöz is kötve van ugye (m/s,km/h,stb)Hiszen az adott dolog ami fénysegességgel utazik azonnal bárhol ott van lévén nem telik számára az idő,vagy az időt mint olyan külső szemlélőként,vonatkoztatási pontból értelmezzük?

Biztos baromságot kérdeztem,mondom laikus vagyok...
  • utility
    Probléma?
  • Albertus
    Ezt ugye nem mondtad komolyan??