1091
Időutazás
-
#531 és miért telne az idő gyorsabban annak aki nem mozog? -
#530 Ha jól értem, egy repülőgépen gyorsabban tellik az idő, mint, a földön álló hapi stopperjén, aki méri? :) -
#529 http://faraday.physics.utoronto.ca/PVB/Harrison/SpecRel/Flash/TimeDilation.html -
#528 nem teljesen. Az idődilatáció az egy relativisztikus jelenség. Amikor két pontból figyeljük az idő múlását és eltérés lép fel a két megfigyelő között. A nyugalomba lévő vonatkoztatási rendszerből nézve a mozgó esemény időtartama hosszabb lesz, mint az eseménnyel együtt mozgó vonatkoztatási rendszerből. A speciális relativitás elméletben a Lorentz-transzformáció kapcsán találkozhatsz vele. Nem is időutazás, csak az idő lerövidül, az egyik megfigyelő számára.
részletesebben:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Idődilatáció -
#527 Az idő dilatáció == időutazás? -
#526 az micsoda? =) -
#525 Nekem a másfél liter hp jobban tetszik -
#524 slspozod=alapozod...
bocs. -
#523 a spec rel-re slspozod? -
#522 nem.. -
#521 Akkor nem csak a szilveszterek estek ki? =) -
#520 amúgy csak poén, én nem szoktam többet inni akkor sem, mint máskor. :D -
#519 Úgy néz ki nálad kicsit másképp van az alkohol hatása, tehát azokra az időpontokra emlékszel, amikor iszol. :D Én pl. nem emlékszem szilveszterekre. :D -
patiang #518 Sztem pedig létezik előre időutazás, mert úgy tűnik, hogy tegnap volt 2005 szilveszter, és pár nap 2006 szilveszter. Közte levő idő kiesett.:DDDDDD -
#517 Ezek szerint az időutazás soha nem lesz hétköznapi, vagy átlagnak elérhető. :D -
#516 Sztem csak viccből irta, hogy előre megyünk az időbe, tehát telik az idő...
-
Bammy #515 Elmagyaráznád hogy ez hogyan lehetséges? -
#514 a témához kapcsolódik egy könyv, épp most olvastam ki, és nagyon jó elgondolások olvashatóak benne, számomra, új szemszögből bemutatva. Az egész könyv az időről eddig alkotott modelleinket, elképzeléseinket, tudásunkat foglalja össze, egészíti ki és mutatja be, számomra egy teljesen új szemszögből. Ezek mellett még kitér rengeteg dologra, de most nem részletezem. Nagyon ajánlom azoknak, akiket csak kicsit is érdekel az idővel kapcsolatos témakör. Nagyon érthető, és mégsem idiótáknak, laikusoknak van írva. :) Ha van két bigmac menünyi pénzed, sztem inkább erre költsd...
link -
#513 Dehogynem! De csak előre. -
#512 az időutazás nem lehetséges. -
Indriqk #511 Hy! A témához csak egy gondolat: ahhoz hogy az időutazásról valamit is tudjunk, ahhoz egy picit legalább ismernünk kéne ezt a dimenziót, amit időnek nevezünk, mert ezen ismeret nélkül kár paradoxonokon agyalni, mert nem tudjuk az idő milyen, "lineáris" stb.
Tudjátok itt jön a képbe a tér, meg a gravitáció. Nagy gravitáció=tértorzulás, de ha a tér változik, akkor mit csinál az idő?, mert ugye állandó nem sok van az univerzumban, eddig ezt mondták a fényről, de már azt is bizonygatták, hogy az sem konstans. Remélem nem mentem nagyon más felé :)! -
#510 Sztem ha visszautazbnál az időben az két szempontból lenne ártlamas, változtatnámeg a világot rossz irányba:
1, amit emlitettél, hogy egy idegen anyag kerülne oda...
2, Másrészt amit én említettem lentebb, hogy teljesen megválztozatná az erkölsci normákat, gazdasági helyezeteket. gondolj bele visszamennék és megnyerném az ötöst...vagy hasonló gazdasági dolgokat csinálnék ami megváltoztatná a jelent, vagyis a jövőt. Esteleg megölném például Kolumbusz. ki tudja leheet még mostse tudnánk amerikáról, és teljesen máa kulturánk lenne. Egyszóval ha egyszer ez egy elérhető és létező technika lesz, biztosan enm adják ki mindneki kezébe. Sőt. teljesen angy államtitokként fogják kezelni. Nem fog tudni róla senki, csak az a pár személy, akinek van vmi köze hozzá. Ugyaniyg mint például most az 51-es körzetet, ahol állítólag a Rooswlet-i lezuhant UFO-kat boncolják. De ez már egy más téma. Szoval sztem ez egy óriási államtitok lesz. És valószínüleg azokban az államokban, ahol ezekre van pénz,és lehetőség, hogy hasonló kutatásokat végezzenek. pl : USA, Oroszország.
De ki tudja? Ha ekkora nagy államtitokként fogják kezelni, akkor lehet már létezik ez a tecnológia, csak senki titkolják. (bár nem hiszem, de minden elképzelhető).
Egyébként ma a FILM+ 16:40 ezzel kapcsolatos dokumentumfilm lesz. A KGB titkos UFO-aktákról. -
patiang #509 Így igaz!!:)) -
homeless #508 Már azzal megváltoztatnád az egész világot, ha csak egy másodpercre visszautaznál a múltba, mert egy olyan anyag(te) kerűlne oda, aminek ott nincs helye. -
patiang #507 Látod, ezért jó a vallás /kereszténység/. Minden végletekig leegyszerűsített......
:)) -
#506 Sztem nem és ha létrehozol egy másikat,akkor két vagy több párhuzamos idősik lesz.
sz4bolcs:értem mire gondolsz...akkor viszont, az lehet magyarázat, amit már leirtam, hoyg csak kivételes emberek utazhatnak az időben, mint pl ma az űrhajósok, azért nem találkozol az utcán időutazókkal. -
patiang #505 Csak úgy filozofálok: Mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy ez a világegyetem nemis lineáris /többsíkú. Mi van akkor, ha az idő sem lineáris / feltételezés /, bár vannak rá elméletek. Akkor, ha én fizikailag beavatkozok a múltban / esetleg a jövőben, mely még faramucibb /, létrehozok egy másik idősíkot / "universumot"/, melynek semmi köze sem lesz ahhoz , melyből indultam. Hülyeség?!
Hát lehet!!!:))) -
#504 "hogy még nem találták fel az időutazást," - :D:DD: Nem érted? Mikor nem találták még föl? 10200-ban, vagy 22000-ben? :D -
#503 Erre a kérdésre senki sem tudja a választ, de sok Hollywood-i film foglalkozott a témával(Vissza a jövőbe, stb..)
sz4abolcs: Erre sem tudom a választ: Mondom, amit leirtam az mindössze egy bizonyos logikai útvonal az időutazás fejlődéséhez. Semmi konkrétumot nem irtam. Egyébként igazad van, erre nem is gndoltam...De ha valaki a jövőböl jött volna,és odamegy például hozzád és azt mondaná, hogy 2547-ből jöttem, sztem mindenki hülyenék nézné, persze akkor nem ha esetleg olyan ruhája, eszközei lennének ami a mai technológiával nem lehetséges...de sztem ilyenre még nem volt példa...ebből ezt vonhatjuk le, hogy még nem találták fel az időutazást, vagy csak még a mi idősíkunkba nem utazott senki, esetleg csak kivételes emberek utazhatnak a jövőben is. Speciálisan arra kiképzett pár ember, úgy mint a mai űrhajósok, egy-két arra hosszú éveek során kiképzett ember. És az egész államilag támogatott, természetesen nem a mi országunkban, hanem például az USA-ban, és ezt is csak jó célókra, a tudomány fejlődésére használják...Nem idejönnek és beköszönnek hogy: "Helló! jövöböl jöttem...":D -
#502 Lenne bizonyítékod, az időgép. -
tomcat1 #501 Na én tuti nem mondanám elsenkinek mi lesz, meg még ha elis mondanám el se hinnék, me gakkor már változna az eseményhorizont és fedné a későbbi valóságot. NEkem elégg lenne egy pár tőzsdézéshez :) -
patiang #500 Azt amit leírtál, símán elfogadom. Csak eggyel van problémám. Az idővel. Ha, mint fizikailag is majd vissza tudunk menni az időben, akkor megkereshetem az akkori önmagamm, és megfojtom. Ekkor szerinted mi történne? Minden ami ezután velem kapcsolatban "történni fog" semissé válik. Paradoxon.
:)) -
#499 És mit mondasz arra az érvre, hogy ha valaha feltalálják az időgépet, akkor már rég tele kéne lennünk jövőből jött időutazókkal, és azokról szóló feljegyzésekkel? -
#498 Sziasztok!
Az én elméletem az időutazásról:
Régen amikor még nem volt telefon, vagyis az emberek, akik nagy távolságban laktak egymástól nem tudtak közvetetten kommunikálni. Csak postai úton levélben, vagy valami futárral, stb... Nem is gondolták volna ezek az emberek, hogy egyzser kialakul (egy hosszas folyamat nyomán) a telefon. Hiszen számukra ez egy komplikált, hossszas művelet volt mire egyik személy egy pár soros levelet eljutatott a tőle kis vagy akár másik földrészes távolságba(!). Szoval visszatérve föltalálták a telefont. nem kell bemutatnom gondolom senkinek h néz ki egy telefon.
Egy kagyló amibe beeszélünk és maga a szerkezet. Gondoljatok bele valaki fölveszi és egyből tud beszélni a kiválasztott személyel, lakjon az akár pár utcányira vagy akár egy másik országban. Persze a telefon történetében is voltak különböző szakaszok. Pl.: eleinte rossz hangminőség, kis beszédtávolság, de ezek a problémák folyamatosan megoldodtak. Ne is beszéljünk a mai telefonokról, telekommunikációs készülékekről. Nos ezzel a telefonos példával minössze azt akartam kifejezni, hogy hogyan lehet a hangot "utaztatni", egyszoval egy A pontból pár másodperc alatt B pontba juttatni.De itt most enm erről van szó. Lépjünk tovább egy lépéssel...
Szoval megvolt a hang közvetítésének technikája, a következő folyamat a kép illetve mozgókép (video) közvettítése. Itt is leirhatnám azt a hossszadlmas folyamatot amin ez a közvetítő réteg is végbe ment. Pl megjelennek az első fekete-fehér televíziok..."otthoni színházak". Eleinte mint minden dolog ez is a gyerekkorszakát élte. Nem voltak tévécsatornák, távkapcsoló, ilysmik az akkori embernek eszébe sem jutottak. vagyis eszébe kellettt juttni, hiszen mégiscsak feltaalállták, de nem az átlagembernek. Nagy dogok akkor születnek, ha igény van rá.
Szoval ugyanúgy mint a telefon történetében a televíziózsá történetében is kialakult egyfajta kultúre. (lásd hol tart ma...)
Szoval akkor már kialakult a hang és a mozgókép könnyed közvettítő közege. Manapság szinte a világ bármelyik pontjából fogni lehet bármelyik tévécsatornát. Vagyis ha te a szobádból pl egy arab televíziot szeretnél megnézni ninsc semmi technikai akadálya. De még mindig nem ez a fő téma.
A harmadik dolog ami ma jár a gyerekcipőjében, az nem más mint a különböző fizikai anyagok "A" pontból a "B" pontba juttatása, vagyis mondjuk ki nyugodtan a teleportálás. Véleményem szerint ez is egy hosszas folyamat lesz, mint az előző két példám fejlődése. Eleinte csak könnyű felépitésű,nem bonyolult szerkezetű anyagokat tudnak kis távolságban átküldeni. pl egy szénatomot átküldenek egy laboratórium egyik sarkából a másikba. Ez egy kis dolog, de mégsem az, hiszen megvan az eljárási technológia, márcsak tökéletesiteni kell. Miután a tökéletesítés megtörtént akár egy embert is el tudnak majd küldeni Californiából Moszkvába pár másodperc alatt. De itt egy nagyon fontos dolog. Amit itt most én elképzeltem az mindössze térben történik meg, vagyis az a tárgy, élőlény amit "teleportálunk" az ugyanabban az időben marad ahonnan elindult (kivéve persze az "utazás" időtartamát. Itt arra gondolok ha pl valaki Kaliforniából elindul 20:00-kor és Moszkvába érkezik 20:01-re az enm hajtott végre időutazást.)
Szoval ha már a "teleportálás" teljsen kifejlődött akkor jelennek meg az első "időgépek" amelyek már nemcsak térben hanem időben is "utaztatnak".
A szokásos példa: Valaki 20:00-kor elindul Kaliforniából ésmegérkezik 14:00 re Moszkvába. Időben is és térben is utazott. (Persze itt nem vesszük figyelembe a különböző időzónákat.) De ez még angyon messze van, még a teleportálás is nagyon gyerekcipőbe jár, ha a telefonos példával párhuzamba vonom, akkor körülbelül ott tart ha két szomszédos házban két konzerves dobozt összekötök egy zsinorral. (mint a filmekben a gyerekek) Tehát enenk manapság olyan konkrét megnyílvánulásai vannak, mint pl: Nekem van egy képemés én ezt meg szeretném osztani egy, az ország másik végén lakó partneremmel...mi a legegyszerübb módja? bedigitalizálom, elküldüm neki interneten keresztül és ő kinyomtatja és neki is van egy példány ameg nekem is. Hasonló alapon működik a fax is. Persze ez nem a legjobb példa,de nem tudtam jobbat találni, mert annyira fejletlen még ez a technologia. Szoval először sztem ez fog tökéletesedni és kifejlődni ami sztem több 10 év sőt lehet száz vagy még több...bár a mai technologia...És ha ez megtörtén akkor kezdhetünk el beszélgetni az időutazás kialakulásáról, ami ismét egy hosszas foylamat lesz mire tökéletesedik,kifejlődik.
Én iyg vezettem le egy logikai irányvonalat a időutazásig a technika fejlődésében, persze ez korántsem biztos hogy így lesz. Hangsúlyozom h a térben és/vagy időben való utazás komoly társadalmi, gazdasági fejlődéseket, alapszabályokat, erkölcsi normákat taposhat a porba...
Aszthiszem volt is egy iylan filmsorozat(Időzsarú).
mindnekinek megvan a maga szabadséga ahhoz hogy elképzelje a jövöt, mi is lehet 10, 50 vagy akár 100 év múlva. Én iyg képzelem el.
Várom a véleményeket.
Köszönöm -
patiang #497 Mivel a tudomány mai állása szerint, mint egyenes vonalú mozgás, a fény a leggyorsabb, így esélyünk sincs megdöntésére. Ha léteznek dimenzióugrások /majd /, akkor sem tudod, hogy ott kilépve milyen fizikai, kémiai törvényszerűségek várnak. Dehát csak idő kérdése, mert régebben bebizonyították, hogy 50Km/h felett az emberi test elenyészik.
A tudomány határtalan, csak az emberiség evulóciója kitart-e addig?:)) -
#496 Maga az univerzum kérdése se tisztázódott.Ugye van az az elmélet, hogy az univerzum az ősrobbanás ideje óta tágul, fénysebességgel.Tehát ha az ember eléri a fénysebesség többszörösét, elér az univerzum határához? -
patiang #495 Az Univerzumot 100%-an ismerni........???????
-
#494 de ezek csak elmeletek ami vagy igaz vagy nem es nem ertem ezeket a csillagaszokat meg filozofusokat megy tudosokat meg ezt az univerzumot se ismerik 100%osan es mar a tobbit akarjak kutatni -
patiang #493 Egyes elméletek szerint több univerzum is létezhet, párhuzamosan egymás mellett ill. alatt. Csak azért nem "zavarják" egymást, mert a rezgésük más-más intervallumba esik. Ezek tulképp energiaszintek, és ahhoz, hogy az egyikből a másikba átjussunk óriási befektetés szükséges. Ezt hozzák létre a fekete lyukak, amikor egyszerűen átrobbannak egy másik dimenzióba. -
#492 a fekete lyuk:Egyenes nagytomegu csillagok elete vegen keletkezo objektum , melynek gravitacios tere annyira eros hogy semmilyenanyag,sugarzas,igy a feny sem tudja elhagyni . Egy -at csak gravitacios hatasa reven lehet kimutatni-.A hataranakaz esemenyhorizont feluletet tekintik,melyen belulrol semmi sem juthat ki.-ak-szupernova-robbanasokkal keletkezhetnek,ha a csillagrobbanas utan visszamaradt magjanak a tomege meghaladja a kb 3 naptomeget.Ekkor a mag zsugorodasat emmilyen ismert fizikai folyamat nem kepes megallitani.A zsugorodas soran egyre erosebb lesz felszinen a gravitacios ter vegul az obiektum-ka alakul.Leteznek emellett szupernehez -ak.melye tomege sok milli naptomeg.Ezek -aktiv galaxisok centrumaban talalhatok,eredetuk ismeretlen.Ez roviden a fekete lyuk meghatarozasa.....