Időutazás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sz4bolcs
Ja és én tényleg nem tudom bizonyítani, hogy nincs olyan dolog, aminek nincs oka, ellenben a tudomány okokkal foglalkozik, és elég meggyõzõen vizsgálja a feltételeket.
És én nem is próbálom most bizonyítani... mint ahogy Isten létét sem lehet cáfolni, és ahogy láthatatlan rózsaszín egyszarvú létezését sem. Még szerencse, hogy nem az a módszer ha éhes vagyok, hogy körüljárom a világot, és kizárom hol nem lehet kenyeret kapni, hogy a végén megvegyem a kenyeret, pedig tök logikus lenne, ugye?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Az én világképembe is sok minden befér, akár Isten is, más dolog, hogy a jelenségvilágból nem párosítok ehhez a névhez semmit. 😊

Elsõ pontodhoz: lejjebb már leírtam, hogy miért nem fogadom el ezt az érvet. - a legkomplexebb és legegyszerûbb elképzelés is ugyanazt a logikát használja.
Megint ugyanazt a nonszensz dolgot írod: Logikai rendszer ami elgondolás terméke lehet olyan, ami nem elgondolható.
Ennél viccesebb már csak Anzelm Istenérve...

Kettõ: Egyetlen jelenség sincs, aminek ne lenne oka, mint ahogy semmibõl sem lesz valami.

Valami nagysága gyermeteg érv a logika ellen, úgymond nem üti a kettõ egymást.
Ez olyan, mint az elõzõ hozzászólásod végi "lehet, hogy holnap fel sem ébredünk, nem biztos, hogy meghalunk", továbbvitele, de ugyanúgy nem cáfolja a logika érvényességét. Az okság nem valószínûséggel dolgozik, azonos feltételek mellett a jelenségek nem a-szerint jönnek létre, hogy kedvük tartja-e vagy sem.

norbre
értem már mire gondolsz a logika és a magyarázat különbségében, nem figyeltem eléggé, elismerem.
kicsit elkanyarodtam, de visszatérve akkor az elsõ megnyilvánulásomhoz
az én világképembe belefér sokminden addig amíg az ellenkezõjérõl meg nem bizonyosodom.
1. (a logikával kapcsolatosan) ebbe beletartozik az hogy létezhet olyan logikai rendszer amit az emberi agy nem képes feldolgozni, ezért nem képes rá magyarázatot adni sem
2. belefér az is hogy a dolgok nem szükségszerûen mûködnek ok-okozati alapon

tudom erre mondhatod azt hogy nincs más logikai rendszer mert az 1+1 mindenhol 2
de ezt nem lehet biztosan tudni, a világegyetem irdatlanil hatalmas, és ennek iszonyatosan kis részét ismerjük csak, és ez az ismeret is a Földön megalkotott tudáson alapulnak.
úgy értem azt "látjuk" amit látni tudunk.

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

sz4bolcs
Egyszer valaki azt írta, hogy a jelenségeknek nincs komplexitása, hanem csak azok magyarázatának van. Vele is egyet tudok érteni, pedig általában azon az állásponton vagyok, hogy a jelenség és magyarázata nem elkülöníthetõ.

Na de most behoztál olyan új dolgokat az érvelésbe, mint a tudás, és felfogóképesség, amikrõl eddig szó sem volt. Én eddig csak és kizárólag a logikáról írtam, ami tudtommal egyiknek sem szinonimája.
Ha azt írod, hogy van olyan létezõ amirõl ma még nem tudunk azt minden bizonnyal elfogadom.
A "nem lehet az emberi logikával megmagyarázni." és a "nem tudjuk megmagyarázni" az én értelmezésemben nagyon is mást jelent.
Nem fogadom el az oknélküliséget. Egy másik fórumon beszélgettünk errõl a minap, és szó volt a féláteresztõ tükörrõl. Mi az oka, hogy egyes fotonokat átereszt, másokat nem? Nem megjósolható, de nem oknélküli. De nem-megjósolhatót hogyan különböztetünk meg egy olyan dologtól ami oknélküli? És ha nem megkülönböztethetõ, akkor egyáltalán mi bizonyítja, hogy van oknélküli? Nos.. semmi.

A hozzászólásod második fele lrdekes. Ha így mûködne a világ, akkor fölöslegessé válna beszélgetni bármiféle logikáról, ugyanis a jelneségek létrejötte nem lennne feltételekhez kötött, ez nem csak az indító hozzászólásoddal kerülne ellentmondásba, hanem a logika mûködését is kétségbe vonná.

sz4bolcs
Nem tudom, hogy mit hívsz elmének, úgyhogy ebbe nem mennék bele. Az elme az én szótáramban a "racionális, logikus gondolkodás szerve", vagy valami hasonló.
De ha megfogalmazod úgy, hogy "sztem lehetnek olyan logikusan mûködõ dolgok, aminek megértése az emberi logika határain túl van, az igen nonszenszen hat.
A logika amit mi ismerünk emberi fogalom, nyelvi jelentésen kívüli értelme nincs, nem megfogható.
Ha valamit nem tudunk megérteni, az nem az emberi logika elégtelenségét jelenti, sokkal inkább a jelenség mûködésének komplexitását. A komplexitás pedig nem azt jelenti, hogy valami más, bonyolultabb logikát használ. Ugyanazok a logikai összefüggések, mint egy egyszerûen magyarázható jelenségnél, csak összetettebb.
Ettõl mûködik a matematika, vagy a tudományok, a számítógép. Egy egyszerû összeadást ugyanazzal a logikával oldasz meg, mint egy bonyolultabb többismeretlenes egyenletet.

norbre
az elsõ mondatot is így értettem:
"..dolgok amiket nem lehet az emberi logikával megmagyarázni."

szal ha van is rá logikus magyarázat, az vagy a jelenlegi emberi tudáson túl, vagy egyáltalán az emberi agy felfogóképességén túl van, de attól még lehet olyan dolog.
Sõt tovább megyek. Azt is el tudom képzelni hogy egyáltalán logikai magyarázat, vagy egyszerûen ok nélkül létezik valami. Amíg ennek az ellenkezõje nem bizonyított, addig ezt a lehetõséget sem lehet kizárni.

ez olyan mint az hogy a halál sem biztos.
nagyon nagyon nagy a valószínûsége, amit az alapján vonunk le, hogy eddig még senki nem találkozott olyan emberrel aki nem halt volna meg.
ez alapján egy olyan nagy valószínûséggel jelenthetõ ki hoyg mindenki meghal, amit az emberek a "biztos" szóval illetnek. De attól ez még csak valószínû..

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

norbre
márpedig ez így nem igaz sztem
sztem lehetnek olyan logikusan mûködõ dolgok, aminek a megértése az emberi elme határain túl van

sz4bolcs
Ami nem áll oksági összefüggésben más dologgal az nem magyarázható logikával.
De szerintem egyetlen dolog sincs ok nélkül. Ha pedig nincs ok nélkül (oka van), akkor magyarázható logikai módszerekkel.

sz4bolcs
nem "fel tud fogni"-ról volt szó, hanem logikai magyarázhatóságról

norbre
ezt te tök komolyan mondod?
szerinted az emberi agy mindent fel tud fogni?

sz4bolcs
Semmi. Csak szerintem pedig nem lehet olyan dolog, amit emberi logikával nem lehet megmagyarázni.

norbre
akkor mi a rossz a gondolatmenetemben? ez csak ennyirõl szól

norbre
olvastam, de a lényeg ugyanaz:
attól hogy valamirõl (most még) nem tudjuk hogy létezik, még létezhet

sz4bolcs
De bizony vannak. Szerinted a logika nem változik?

sz4bolcs
#369-est sry.

norbre
szerinted nincsenek olyan dolgok amiket az ember még nem ért vagy nem tud?

norbre
nem tudom mi benne a hiba de szived joga
39 ?

sz4bolcs
A 39est is elolvastad? 😊

sz4bolcs
Az értéssel nincs gond, ellenben nem értek egyet. Még ezzel a "javított" változattal sem.

norbre
vagy még egyszerûbben:
lehet hogy csak annyira hülye az ember hogy nem képes bizonyos dolgokat felfogni

norbre
mellesleg még egy javítás a tiédre:
"Amit nem lehet logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ. - Az "IGAZ"

Amit nem lehet (az emberi) logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ (az emberi logika szerint). - de attól még létezhet

norbre
imádom amikor az emberek inkább kötözködnek mintsem gondolkodnak

javítom magamat hogy az egszerûbbek is értsék:
szerintem lehetnek olyan dolgok amiket jelenleg még nem lehet az emberi logikával megmagyarázni..

sz4bolcs
Valami hasonló a gondolatmenet "létezõ" dolgokra is.
Persze tisztában vagyok vele, hogy a "létezõ", és az "igaz" nem szinonimák, mégis vonható párhuzam az alábbi idézet, és a létezés, mint olyan közt.

sz4bolcs
"Amit nem lehet logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ. - Az "IGAZ" ugyanis logikai fogalom." - szerzõ ismeretlen.

norbre
miért is?

Jól vagy?
norbre
szerintem meg lehetnek olyan dolgok amiket nem lehet az emberi logikával megmagyarázni..

laca103
Túlságosan komplex a világunk ahhoz hogy akár egy molekula is elõbb létezzen mint hogy létrejött volna. Ez a tiszta káosz elmélet. Amit élsz ezen a világon az a határoazatlanságokállandója. Az idõutazás pedig nem illeneegy ilyen a káoszra alapuló világba. Akinek valaha lesz esze a földön ahhoz hogy idõgépet alkosson akkor elég bölcs lesz ahhoz is hogy még használat elõtt szétcsessze a gépet. Különben nem lenne alkalmas arra hogy megcsinálja. A világunk (az én laikus véleményem szerint) a káoszra épül. (Ami szoros kapcsolatban van a jelenidejû téridõvel.) És ha ezt egy nagyon alap kis összetevõnél megváltozatjuk akkor az EGÉSZ RADIKÁLISAN VÁLTOZIK MEG. (lsd.: fraktálgeometria). Egy molekula ami rosz helyen van rossz idõben vagy csak máshol ahol kéne abban a pillanatban egy olyan alternatív jövõ kezd kialakulni amelynek semmi köze nem lesz ahhoz világhoz ahová küldték (elõre vagy hátra) ERGO Megszünik az a világ is ahol keletkezett és innen jönnek a paradoxonok. szerintem...

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

sz4bolcs
hogy képzeled pontosabban ezt az elsõ mondatod?

értem én amit monc, de lehet, hogy pont ez és pont 10.000-100.000 évenként pusztít el hiperfejlett társadalmakat egészen a kihalásig vagy a barbarizációig. Idõvel meg ugye a Föld is elpusztul aztán akkor nincs játék tovább.
Szóval sztem lehetnek korlátozó tényezõk, amik megoldhatóak lennének, csak vérnehezen és túl nagy áldozatokkal, amikre nem képes az ember természeténél vagy másmilyen korlátainál fogva. Meg az is kérdés, hogy ha idõben mondjuk tudsz utazni majd a Proxima Centauri rendszerben pár mrd év múlva, akkor még mindig lehet, hogy a térbeli gyors utazásnak lesznek korlátai, vagy az idõutazás is csak rövid idõkre 😊 lesz lehetséges...

szerintem

Az emberiség valójában nem nőtt fel az általa megalkotott technikához. Konrad Lorenz

sz4bolcs
a nagyon hosszú idõben egyszer ingyen, és gyermekjáték lesz az idõutazás, ha valaha föltalálják. ha pedig államtitok, akkor valamikor az idõben kitudódik. Az idõ múlása bármelyik ilyen ellenérvet föloldja.

sz4bolcs
Talán tele is vagyunk. De gondolom elcsépelt, hogy a homo supersapiens egy az egyben úgy néz ki, mint az vízfejû UFO-k. 😊
De jól látod, ha van idõutazás akkor ma is van és itt is van. Tele azért nem lennénk, mert biztos nem olcsó... 😊 Vagy ha olcsó akkor meg államtitok a technológia... 😊

Az emberiség valójában nem nőtt fel az általa megalkotott technikához. Konrad Lorenz

Mert pl. ha látsz egy csillagot az égen akkor az valójában nem biztos hogy létezik, lehet hogy már felrobbant, de a fénye még nem ért el a földig

elméletileg ja

Nuxa
😄

Because cheese...

Csirke4
hja 62 fényévrõl láccik a normandiai partraszállás =)
És ha x fényév távolságból 'nézzük' a földet, akkor nem az a kép jut csak el hozzánk, ami x éve volt?

sz4bolcs
Már telelennénk az eljövendõ korok idõutazóival..

sz4bolcs
Azt nem tudom, hogy van-e avagy nincs-e. 😄

berlinboy6329
Milyen eszköz lenne képes 1 ilyen cucc végrehajtásához?Milyen képleteket kell megalkotni,szerkezeteket megépíteni,milyen elven mûködik,és ha vissza is mennénk 1x, csak mi mennénk vissza és semmi háború nem lenne mittomén a középkorban mert azok az emberek akik ott harcoltak,azok nem mehentek vissza mer má mehóttak meg...........Van bõven még.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

ivjoe
HA tudsz válaszolni a kérdésre, akkor azt is el tudod mondani, h miért úgy válaszoltál rá, nem? :o
sz4bolcs
Én nem tudom. ;]

Szerintem testünkkel képesek vagyunk gyorsitani, vagy lassitani az idõt, de az idõutazást sem tartom lehetetlennek. Viszont nem is az utazás a lényeg, hanem a jövöt alakitó helyes multbeli döntés!
ivjoe
El tudom mondani, hogy szerintem miért nem. -.-
sz4bolcs
szerinted létezik Isten?

ivjoe
Ezt alá is támasztanád valamivel? :o
berlinboy6329
idõutazás az szvsz tuti lehetetlen.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

sz4bolcs
Az a világ.

Az hogy mit látsz, az egy dolog.

ILUVU4EVERCLEO

Szia!

Az, hogy a fénynek milyen ideje van, az egy dolog.. Mi azt látjuk, hogy
két pont között s utat t idõ alatt tesz meg...c=s/t ~ 300 000 000 m/s