Időutazás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
És én nem is próbálom most bizonyítani... mint ahogy Isten létét sem lehet cáfolni, és ahogy láthatatlan rózsaszín egyszarvú létezését sem. Még szerencse, hogy nem az a módszer ha éhes vagyok, hogy körüljárom a világot, és kizárom hol nem lehet kenyeret kapni, hogy a végén megvegyem a kenyeret, pedig tök logikus lenne, ugye?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Elsõ pontodhoz: lejjebb már leírtam, hogy miért nem fogadom el ezt az érvet. - a legkomplexebb és legegyszerûbb elképzelés is ugyanazt a logikát használja.
Megint ugyanazt a nonszensz dolgot írod: Logikai rendszer ami elgondolás terméke lehet olyan, ami nem elgondolható.
Ennél viccesebb már csak Anzelm Istenérve...
Kettõ: Egyetlen jelenség sincs, aminek ne lenne oka, mint ahogy semmibõl sem lesz valami.
Valami nagysága gyermeteg érv a logika ellen, úgymond nem üti a kettõ egymást.
Ez olyan, mint az elõzõ hozzászólásod végi "lehet, hogy holnap fel sem ébredünk, nem biztos, hogy meghalunk", továbbvitele, de ugyanúgy nem cáfolja a logika érvényességét. Az okság nem valószínûséggel dolgozik, azonos feltételek mellett a jelenségek nem a-szerint jönnek létre, hogy kedvük tartja-e vagy sem.
kicsit elkanyarodtam, de visszatérve akkor az elsõ megnyilvánulásomhoz
az én világképembe belefér sokminden addig amíg az ellenkezõjérõl meg nem bizonyosodom.
1. (a logikával kapcsolatosan) ebbe beletartozik az hogy létezhet olyan logikai rendszer amit az emberi agy nem képes feldolgozni, ezért nem képes rá magyarázatot adni sem
2. belefér az is hogy a dolgok nem szükségszerûen mûködnek ok-okozati alapon
tudom erre mondhatod azt hogy nincs más logikai rendszer mert az 1+1 mindenhol 2
de ezt nem lehet biztosan tudni, a világegyetem irdatlanil hatalmas, és ennek iszonyatosan kis részét ismerjük csak, és ez az ismeret is a Földön megalkotott tudáson alapulnak.
úgy értem azt "látjuk" amit látni tudunk.
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Na de most behoztál olyan új dolgokat az érvelésbe, mint a tudás, és felfogóképesség, amikrõl eddig szó sem volt. Én eddig csak és kizárólag a logikáról írtam, ami tudtommal egyiknek sem szinonimája.
Ha azt írod, hogy van olyan létezõ amirõl ma még nem tudunk azt minden bizonnyal elfogadom.
A "nem lehet az emberi logikával megmagyarázni." és a "nem tudjuk megmagyarázni" az én értelmezésemben nagyon is mást jelent.
Nem fogadom el az oknélküliséget. Egy másik fórumon beszélgettünk errõl a minap, és szó volt a féláteresztõ tükörrõl. Mi az oka, hogy egyes fotonokat átereszt, másokat nem? Nem megjósolható, de nem oknélküli. De nem-megjósolhatót hogyan különböztetünk meg egy olyan dologtól ami oknélküli? És ha nem megkülönböztethetõ, akkor egyáltalán mi bizonyítja, hogy van oknélküli? Nos.. semmi.
A hozzászólásod második fele lrdekes. Ha így mûködne a világ, akkor fölöslegessé válna beszélgetni bármiféle logikáról, ugyanis a jelneségek létrejötte nem lennne feltételekhez kötött, ez nem csak az indító hozzászólásoddal kerülne ellentmondásba, hanem a logika mûködését is kétségbe vonná.
De ha megfogalmazod úgy, hogy "sztem lehetnek olyan logikusan mûködõ dolgok, aminek megértése az emberi logika határain túl van, az igen nonszenszen hat.
A logika amit mi ismerünk emberi fogalom, nyelvi jelentésen kívüli értelme nincs, nem megfogható.
Ha valamit nem tudunk megérteni, az nem az emberi logika elégtelenségét jelenti, sokkal inkább a jelenség mûködésének komplexitását. A komplexitás pedig nem azt jelenti, hogy valami más, bonyolultabb logikát használ. Ugyanazok a logikai összefüggések, mint egy egyszerûen magyarázható jelenségnél, csak összetettebb.
Ettõl mûködik a matematika, vagy a tudományok, a számítógép. Egy egyszerû összeadást ugyanazzal a logikával oldasz meg, mint egy bonyolultabb többismeretlenes egyenletet.
"..dolgok amiket nem lehet az emberi logikával megmagyarázni."
szal ha van is rá logikus magyarázat, az vagy a jelenlegi emberi tudáson túl, vagy egyáltalán az emberi agy felfogóképességén túl van, de attól még lehet olyan dolog.
Sõt tovább megyek. Azt is el tudom képzelni hogy egyáltalán logikai magyarázat, vagy egyszerûen ok nélkül létezik valami. Amíg ennek az ellenkezõje nem bizonyított, addig ezt a lehetõséget sem lehet kizárni.
ez olyan mint az hogy a halál sem biztos.
nagyon nagyon nagy a valószínûsége, amit az alapján vonunk le, hogy eddig még senki nem találkozott olyan emberrel aki nem halt volna meg.
ez alapján egy olyan nagy valószínûséggel jelenthetõ ki hoyg mindenki meghal, amit az emberek a "biztos" szóval illetnek. De attól ez még csak valószínû..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
sztem lehetnek olyan logikusan mûködõ dolgok, aminek a megértése az emberi elme határain túl van
De szerintem egyetlen dolog sincs ok nélkül. Ha pedig nincs ok nélkül (oka van), akkor magyarázható logikai módszerekkel.
szerinted az emberi agy mindent fel tud fogni?
attól hogy valamirõl (most még) nem tudjuk hogy létezik, még létezhet
39 ?
lehet hogy csak annyira hülye az ember hogy nem képes bizonyos dolgokat felfogni
"Amit nem lehet logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ. - Az "IGAZ"
Amit nem lehet (az emberi) logikai módszerrel meghatározni, az NEM LEHET IGAZ (az emberi logika szerint). - de attól még létezhet
javítom magamat hogy az egszerûbbek is értsék:
szerintem lehetnek olyan dolgok amiket jelenleg még nem lehet az emberi logikával megmagyarázni..
Persze tisztában vagyok vele, hogy a "létezõ", és az "igaz" nem szinonimák, mégis vonható párhuzam az alábbi idézet, és a létezés, mint olyan közt.
Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?
Szóval sztem lehetnek korlátozó tényezõk, amik megoldhatóak lennének, csak vérnehezen és túl nagy áldozatokkal, amikre nem képes az ember természeténél vagy másmilyen korlátainál fogva. Meg az is kérdés, hogy ha idõben mondjuk tudsz utazni majd a Proxima Centauri rendszerben pár mrd év múlva, akkor még mindig lehet, hogy a térbeli gyors utazásnak lesznek korlátai, vagy az idõutazás is csak rövid idõkre 😊 lesz lehetséges...
szerintem
Az emberiség valójában nem nőtt fel az általa megalkotott technikához. Konrad Lorenz
Talán tele is vagyunk. De gondolom elcsépelt, hogy a homo supersapiens egy az egyben úgy néz ki, mint az vízfejû UFO-k. 😊
De jól látod, ha van idõutazás akkor ma is van és itt is van. Tele azért nem lennénk, mert biztos nem olcsó... 😊 Vagy ha olcsó akkor meg államtitok a technológia... 😊
Az emberiség valójában nem nőtt fel az általa megalkotott technikához. Konrad Lorenz
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
ILUVU4EVERCLEO
Az, hogy a fénynek milyen ideje van, az egy dolog.. Mi azt látjuk, hogy
két pont között s utat t idõ alatt tesz meg...c=s/t ~ 300 000 000 m/s