Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Elegánsabb megoldás:
Telepítsd a netspeed csomagot (szofver központ, vagy terminálban: sudo apt-get install netspeed)
Majd jobb klikk a felsõ panelon, hozzáadás a panelhez, hálózatfigyelõn duplakatt.
Kapsz egy ilyet:
Ha nem találná a netspeed csomagot (universe tárolóban van), akkor "Start"menü, rendszer, adminisztráció, szoftverforrások, elsõ és a harmadik fülön az elsõ négyet pipáld be, lépj ki, hagyd frissíteni, majd próbáld újra telepíteni a csomagot.
Screenlet-et nem szeretem, helyette a conky-t, de azzal majd akkor foglalkozz, ha beletanultál a Linux világába és nem ijeszt el a terminál😊
Telepítsd a netspeed csomagot (szofver központ, vagy terminálban: sudo apt-get install netspeed)
Majd jobb klikk a felsõ panelon, hozzáadás a panelhez, hálózatfigyelõn duplakatt.
Kapsz egy ilyet:
Ha nem találná a netspeed csomagot (universe tárolóban van), akkor "Start"menü, rendszer, adminisztráció, szoftverforrások, elsõ és a harmadik fülön az elsõ négyet pipáld be, lépj ki, hagyd frissíteni, majd próbáld újra telepíteni a csomagot.
Screenlet-et nem szeretem, helyette a conky-t, de azzal majd akkor foglalkozz, ha beletanultál a Linux világába és nem ijeszt el a terminál😊
[merlinw.org]
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.Felraktam a notimra az ubuntu 10.4-et.Most ismerkedem vele,szóval totál kezdõ vagyok,nézzétek el nekem.Telepítettem az ubuntu tweak programot és azon belül a screenlet-et.Ott találtam egy netmonitor nevezetû kiegészítést ami elvileg adatforgalom számlálásra való,de nekem sajna nem számol semmit.Nem tudtok esetleg egy más programot erre a célra vagy nincs ötletetek,hogy tudnám ezt mûködésre bírni?Nagyon fontos lenne,köszi!
Egy kis segítséget kérnék.Felraktam a notimra az ubuntu 10.4-et.Most ismerkedem vele,szóval totál kezdõ vagyok,nézzétek el nekem.Telepítettem az ubuntu tweak programot és azon belül a screenlet-et.Ott találtam egy netmonitor nevezetû kiegészítést ami elvileg adatforgalom számlálásra való,de nekem sajna nem számol semmit.Nem tudtok esetleg egy más programot erre a célra vagy nincs ötletetek,hogy tudnám ezt mûködésre bírni?Nagyon fontos lenne,köszi!
"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"
Midnight Commander (mc) 4.7.0.8
sudo add-apt-repository ppa:zyv/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install mc
sudo add-apt-repository ppa:zyv/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install mc
[merlinw.org]
VLC 1.1.4
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc
[merlinw.org]
Wine+Pulse+DX9 v1.3.1.38-8 (tesztelve Lucid, Meerkat és Debian 6-on)
- Aug.31-es Wine 1.3.1git és pulse driver
- Nem kell többé /usr/local útvonallal bohóckodni
- Egy hiányzó függõség javítva (cabextract a DX-hez)
- Elõzõleg csomagból telepített wine eltávolítása a problémák elkerülése végett.
- Aug.31-es Wine 1.3.1git és pulse driver
- Nem kell többé /usr/local útvonallal bohóckodni
- Egy hiányzó függõség javítva (cabextract a DX-hez)
- Elõzõleg csomagból telepített wine eltávolítása a problémák elkerülése végett.
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Csak a 3D gyorsításhoz kell, a 2D-hez elég az alap Radeon modul. Nem kell lemondani róla, biztos meg fog oldódni, csak várni kell rá pár hónapot. Nemsokára jön a 10.10, a hajtáspajtás után úgyis nekiállnak foltozgatni ami eddig nem mûködött.
[merlinw.org]
Ahh CX620. Azon egyelõre felejtsd el, mert nem megy. Legközelebb ezzel kezdd és spórolunk pár kört😊 Ha nem játszol a laptopon úgysem kell zárt driver, max a Compiz-hoz, de szerintem lehet anélkül élni.
"MSI CX620 ATI 5470 not working in Kubuntu Lucid"
"Black screen after installing ATI drivers on MSI CX620"
Nincs még megoldás rá.
Egyébként az ubuntuforums.org és a google is csodákra képes 😉
"MSI CX620 ATI 5470 not working in Kubuntu Lucid"
"Black screen after installing ATI drivers on MSI CX620"
Nincs még megoldás rá.
Egyébként az ubuntuforums.org és a google is csodákra képes 😉
[merlinw.org]
MSI CX620-008 laptop. De akkor az elõbb miért volt, tényleg nem csináltam mást, elvégeztem a szükséges frissítést meg aktiváltam a zárt driver-t ?!
Úgy volt, hogy elindítottam a recovery módot, akkor mentek lefelé a szövegek és elsötétült a kép, nem volt semmilyen választási lehetõségem... Úgyhogy most ha megint aktiválni fogom a zárt driver-t gondolom, ugyanez lesz...
Recovery módban a legutolsó opciót választottad? Ha ott fekete a képernyõ, akkor más lesz a probléma. Oda nem kell driver, az csak paranccsor. Valszeg hazavágtad a kernelt.
Újratelepítés után a második dolgod (elsõ a frissítések telepítése, majd reboot a friss kernel miatt) legyen, hogy engedélyezed a zárt driver-t, és csak azután csinálj minden mást.
Újratelepítés után a második dolgod (elsõ a frissítések telepítése, majd reboot a friss kernel miatt) legyen, hogy engedélyezed a zárt driver-t, és csak azután csinálj minden mást.
[merlinw.org]
Az a helyzet, hogy recovery módban is fekete képernyõ van. Ha újrarakom az Ubuntut akkor a driver letöltése elõtt ezt a módszert választjam amit itt az imént leírtál, mert ahogy látom, itt megint letöltni a driver-t?
Ja hogy a zárt driver csinálta? Az más...
Akkor viszont ezt csináld:
1. Recovery módban indíts, válaszd a root parancssort
2. rm -r -f /usr/share/ati (magyarul törlöd a könyvtárat mindenestõl, amennyiben létezik)
3. cd /home/neved (vagy "cd ~")
4. wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
5. chmod +x ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
6. sudo ./ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
7. sudo reboot
Akkor viszont ezt csináld:
2. rm -r -f /usr/share/ati (magyarul törlöd a könyvtárat mindenestõl, amennyiben létezik)
3. cd /home/neved (vagy "cd ~")
4. wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
5. chmod +x ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
6. sudo ./ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
7. sudo reboot
[merlinw.org]
Én szóltam elõre... azt is olvasd, amit másnak írok, ne csak azt amit neked. Egy problémával kevesebb lenne most.. (#7580)
3. ./ati-driver-telepito.run
4. reboot
Külsõ drivert Linuxra 2 esetben telepítünk:
1. nem mûködik a hardver
2. nem megfelelõen mûködik
Csak úgy poénból nem.
3.
4. reboot
Külsõ drivert Linuxra 2 esetben telepítünk:
1. nem mûködik a hardver
2. nem megfelelõen mûködik
Csak úgy poénból nem.
[merlinw.org]
Ha a régi kernelekre gondolsz, legegyszerûbb az Ubuntu-Tweak Kernel pucoló opciójával. Ubuntu Tweak telepítése:
sudo apt-add-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak
Elindítva: csomagtisztító menü, majd kernel eltávolítása menüpont. Bátran törölhetsz mindent, az aktuálisat nem listázza.
Ha a memóriaellenõrzésre akkor
sudo chmod -x 20_memtest86+
Ha a recovery sorra akkor /etc/default/grub konfigban a
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true" sor elõl töröld a # karaktert. (NEM AJÁNLOTT!)
Minden változtatás után nyomj egy sudo update-grub -ot
sudo apt-add-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak
Elindítva: csomagtisztító menü, majd kernel eltávolítása menüpont. Bátran törölhetsz mindent, az aktuálisat nem listázza.
Ha a memóriaellenõrzésre akkor
sudo chmod -x 20_memtest86+
Ha a recovery sorra akkor /etc/default/grub konfigban a
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true" sor elõl töröld a # karaktert. (NEM AJÁNLOTT!)
Minden változtatás után nyomj egy sudo update-grub -ot
[merlinw.org]
Nem kellene. Próbáld így:
sudo update-grub
sudo gedit /etc/default/grub
sudo update-grub
sudo update-grub
sudo gedit /etc/default/grub
sudo update-grub
[merlinw.org]
Ja hogy Kubuntud van. Nem mondtad (vagy nem figyeltem).
Kate ugyanúgy, csak azt is sudo-val kell indítani, hiszen root jogkör kell az etc módosításához. (fejbõl nem tudom mi KDE sudo-ja, talán ksudo, de terminálból a sudo kate-vel mûködnie kell)
Itt van KDE-hez szép grafikus GRUBolás
Kate ugyanúgy, csak azt is sudo-val kell indítani, hiszen root jogkör kell az etc módosításához. (fejbõl nem tudom mi KDE sudo-ja, talán ksudo, de terminálból a sudo kate-vel mûködnie kell)
Itt van KDE-hez szép grafikus GRUBolás
[merlinw.org]
Kate-tel megpróbáltam átírni a grub fájlt, de egyszerûen nem bírom menteni a változtatásokat...
Alt+F2 - gksudo gedit /etc/default/grub
vagy terminál - sudo gedit /etc/default/grub
és a GRUB_DEFAULT=0 sort átírod. (a menüpontok száma, 0-tól kezdõdõen)
vagy terminál - sudo gedit /etc/default/grub
és a GRUB_DEFAULT=0 sort átírod. (a menüpontok száma, 0-tól kezdõdõen)
[merlinw.org]
Hello!
Hogy bírom beállítani azt, hogy a Win 7esem legyen az alapértelmezett op rendszerem az Ubuntu helyett ?
Hogy bírom beállítani azt, hogy a Win 7esem legyen az alapértelmezett op rendszerem az Ubuntu helyett ?
Ubuntu verziószáma 10.04
Kernel verzió: 2.6.32.24 #42
(a #42 a revision azaz a 32.24-es kernel 42. javítása)
Terminálba írd be, hogy "uname -a" és látni fogod.
Ubuntu verzióadatok pedig: "lsb_release -a"
Ubuntu és a kernel verzió két különbözõ dolog. Maga a kernel az összes Linux disztribúcióhoz jó.
A Linux kernel jelenleg a 2.6.35.4-es verziónál jár, ez az Ubuntu 10.10-be kerül be, októberben.
Kernel verzió: 2.6.32.24 #42
(a #42 a revision azaz a 32.24-es kernel 42. javítása)
Terminálba írd be, hogy "uname -a" és látni fogod.
Ubuntu verzióadatok pedig: "lsb_release -a"
Ubuntu és a kernel verzió két különbözõ dolog. Maga a kernel az összes Linux disztribúcióhoz jó.
A Linux kernel jelenleg a 2.6.35.4-es verziónál jár, ez az Ubuntu 10.10-be kerül be, októberben.
[merlinw.org]
A driver kezelõ a Canonical féle fglrx-et tölti le, ami kiadás elõtt lett "lepecsételve", azaz stabilnak elkönyvelve. Ez általában a disztró megjelenése elõtti hónap verziója. Persze ez elég majdnem mindenre, ezért is beszéltem le berczely-t a küzdelemrõl😊
A Gimp-es dologról nem tudtam, Feisty óta frissítgetem a rendszerem és utoljára Hardy-t telepítettem munkahelyre😊
A Gimp-es dologról nem tudtam, Feisty óta frissítgetem a rendszerem és utoljára Hardy-t telepítettem munkahelyre😊
[merlinw.org]
A beépített driverkeresõ nem dobja ki a legfrissebb zárt (AMD) verziót? Úgy csak pár kattintás lenne és tuti siker. Egyébként ha jól emlékszem akkor a Lucid-ban már a Gimp nincs benne alapból. :]
Canon oldalán nézted már...?😊)
(debian-t kell nézni. Második a nyomtatáshoz, harmadik a scan-neléshez)
Leírások
Valamint fusdd át ezt, mert hasznos
(debian-t kell nézni. Második a nyomtatáshoz, harmadik a scan-neléshez)
Leírások
Valamint fusdd át ezt, mert hasznos
[merlinw.org]
Nem akarok itt megint izélni, de a nyomtatómhoz Canon Pixma MP250-hez nem találok drivert!Maga a linux sem talál!
Na jó tényleg ilyen könnyût már többet nem kérdezek! <#vigyor>#vigyor>
Köszi az eddigi segítséget!
Köszi az eddigi segítséget!
Gimp. Alapból benne van. Nézd végig mit kaptál. Ubuntu menü lenyit, kattintgat.
Fejlécben ott az alkalmazások link, pirossal kiemelve. Írtam már... Te is ilyen write only júzer vagy?😊
Fejlécben ott az alkalmazások link, pirossal kiemelve. Írtam már... Te is ilyen write only júzer vagy?😊
[merlinw.org]
Végül is jól mûködik minden szóval ezt hanyagolom!
Photoshophoz hasonló képszerkesztõ program mi van linuxra?Fõként retusra kéne!
Photoshophoz hasonló képszerkesztõ program mi van linuxra?Fõként retusra kéne!
1. Rossz a sorrend: Elõbb olvas, aztán telepít😊
2. Miért szeretnéd telepíteni a zárt drivert? Lassú az ablakkezelés? Nem megfelelõ a felbontás? Játszani szeretnél? Ha nincs rá szükséged, feleslegesen ne telepítsd, okozhat problémát kezdõk számára.
3. Ha mégis, telepítés szûz rendszerre:
- Rendszer - Adminisztráció - Eszközmeghajtók - Ati zárt driver-t aktiválni.
- Reboot
- Terminál megnyit
- sudo rm -r -f /usr/share/ati (ha azt írja, nincs ilyen könyvtár az nem baj)
- chmod +x ati*.run
- sudo ./ati*.run
- Reboot
* Az ati*.run a fájl neve logikusan
* Telepítés után a Rendszer - Beállításokban megtalálod a CCC-t.
2. Miért szeretnéd telepíteni a zárt drivert? Lassú az ablakkezelés? Nem megfelelõ a felbontás? Játszani szeretnél? Ha nincs rá szükséged, feleslegesen ne telepítsd, okozhat problémát kezdõk számára.
3. Ha mégis, telepítés szûz rendszerre:
- Rendszer - Adminisztráció - Eszközmeghajtók - Ati zárt driver-t aktiválni.
- Reboot
- Terminál megnyit
- sudo rm -r -f /usr/share/ati (ha azt írja, nincs ilyen könyvtár az nem baj)
- chmod +x ati*.run
- sudo ./ati*.run
- Reboot
* Az ati*.run a fájl neve logikusan
* Telepítés után a Rendszer - Beállításokban megtalálod a CCC-t.
[merlinw.org]
Frissítõ:
Menü, rendszer, Adminisztráció, Frissítéskezelõ.
Programok telepítése:
Menü, szoftvercenter
Illesztõprogramok 90%-ban nem kellenek linuxon, a legtöbb hardver alapból támogatott. Akkor kell csak, ha valami nem mûködik.
Max videókártya driver kellhet, ha szükséged van a zárt kódú technológiákra, de ha meg vagy elégedve a jelenlegi teljesítménnyel, akkor az sem kell. Videó driver-t a gyártó honlapján találsz (AMD, Nvidia).
Viszont mielõtt nekiesnél ilyeneknek ismerkedj a terminállal, a parancsokkal, fájl és felhasználó jogosultságokkal, a könyvtárstruktúrával és magával a rendszerrel.
Fejlécben a dokumentumok elég sok mindent lefednek. Ajánlom a régi, de alapokat jól elmagyarázó szabilinux oldalon a Linux/Unix ismertetõket és a hivatalos ubuntu doksikat.

Menü, rendszer, Adminisztráció, Frissítéskezelõ.
Programok telepítése:
Menü, szoftvercenter
Illesztõprogramok 90%-ban nem kellenek linuxon, a legtöbb hardver alapból támogatott. Akkor kell csak, ha valami nem mûködik.
Max videókártya driver kellhet, ha szükséged van a zárt kódú technológiákra, de ha meg vagy elégedve a jelenlegi teljesítménnyel, akkor az sem kell. Videó driver-t a gyártó honlapján találsz (AMD, Nvidia).
Viszont mielõtt nekiesnél ilyeneknek ismerkedj a terminállal, a parancsokkal, fájl és felhasználó jogosultságokkal, a könyvtárstruktúrával és magával a rendszerrel.
Fejlécben a dokumentumok elég sok mindent lefednek. Ajánlom a régi, de alapokat jól elmagyarázó szabilinux oldalon a Linux/Unix ismertetõket és a hivatalos ubuntu doksikat.

[merlinw.org]
Értem!Szoktatom még magam ezzel a mostani rendszerrel aztán leszedem a 32bitest és véglegesen felrakom azt! 😊
Amúgy nézegettem videókat, elég durva vizuális hatásokat lehet ezzel az op.rendszerrel mûvelni!Ilyeneket hol találok?Értem arra hogy átlátszó ablak meg elég az ablak stb.
Videókártya meghajtó programot honnan szerzek?Van ennek valami beépített szoftverfrissítõ cucca?
Amúgy nézegettem videókat, elég durva vizuális hatásokat lehet ezzel az op.rendszerrel mûvelni!Ilyeneket hol találok?Értem arra hogy átlátszó ablak meg elég az ablak stb.
Videókártya meghajtó programot honnan szerzek?Van ennek valami beépített szoftverfrissítõ cucca?
Nem nagy baj, csak a 64bites pingvin még gyerek. Lehetnek majd problémák lesznek a flash-el és egy két alkalmazással. A 4GB memóriát pedig nem fogod kihasználni még jó pár évig Linuxon😊
[merlinw.org]
Nem tudom nagy baj e, de én már 64bitest raktam fel azt hittem itt is számít hogy 4GB memóriám van!
Amúgy nagyon durva ez a linux!Eddig csak ámulok és bámulok milyen könnyû használni és beállítgatni a dolgokat és semmilyen meghajtó programot nem kellett eddig lemezrõl telepítenem alapból volt hang is!
Majd még lesznek kérdéseim szerintem remélem nem nagy baj!Úgy néz ki átálltam Windows-ról ingyenes és jó Linuxra!<#taps>#taps>
Már magyarítást is megcsináltam!A szoftver frissítõ izét pl hangkártya, videókártya illesztõprogram telepítõt merre találom?
Amúgy nagyon durva ez a linux!Eddig csak ámulok és bámulok milyen könnyû használni és beállítgatni a dolgokat és semmilyen meghajtó programot nem kellett eddig lemezrõl telepítenem alapból volt hang is!
Majd még lesznek kérdéseim szerintem remélem nem nagy baj!Úgy néz ki átálltam Windows-ról ingyenes és jó Linuxra!<#taps>#taps>
Már magyarítást is megcsináltam!A szoftver frissítõ izét pl hangkártya, videókártya illesztõprogram telepítõt merre találom?
A prc formatum sajnalatos modon elegge szivas, mivel zart formatum, amit az Amazon megvett. Esetleg a Calibre nevu szoftverrel nem tudnad a .prc fajlokat .epub-ba konvertalni? Nekem is voltak .prc formatumu konyveim, azokon segitett ez a megoldas, igaz nem voltak DRM-mel vedve.
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.