11431
Ubuntu Linux
-
#8385 És ez milyen márkájú laptopnál van, illetve melyik üzletbe mondták ezt? Én a 900HA -mat vettem linuxal (a Windowsos ugyanez 15ezerrel drágább lett volna...), és kérdeztem, hogy telepíthetek-e rá mást. Mondták, hogy nyugodtan telepíthetek, meg amúgyis van hozzá egy lemez, ami teljesen visszaállítja eredeti állapotába. A pontos disztrót, hogy mi volt rajta, máig nem tudom, de abban biztos voltam, hogy nekem windows mindenképpen fog kelleni, meg magam akarom particionálni, és inkább ubuntut rakok föl mellé (bár az eredeti is valószínű ubi disztrib volt, csak elég érdekes, de nem netbook edition). -
#8384 jaja más az eset de gondoltam érdekességként leírom azt amit írtam.
remélem optimalizáció azt jelenti jelen esetben hogy sok kütyüt ráakasztanak ami szokásos és menni fog ubuntuval (pl webkamera stb stb) ez jobb reklám mint egy fapadra csupaszított laptop :) -
#8383 Itt most olyan laptopokról van szó, mint a Mac, azaz olyan hardverekkel, megoldásokkal vannak felvértezve, amelyek a legmegfelelőbbek az Ubuntunak (és ezáltal a legtöbb Linux disztrónak).
Linuxot több mint 20 millióan használnak felhasználói szinten, így akár sikere is lehet egy ilyen olcsó eszköznek. -
#8382 én már hallottam olyat egyik ismerősöm akart venni laptopot, és Ubuntu volt rajta, kérdezi mi az tudom-e? persze írtam róla a legfontosabbat meg agyon dícsértem de megmondtam hogy ha nem akarsz dolgokat tanulni meg olyanra használod a gépet amire nincs még Ubuntus megoldás akkor inkább ne vedd meg hiába jó az ár, azért mondtam ezt mert bizony elveszett volna a gari ha rátesz egy Windowst :D
Eddig windowsnál már megszokhattuk hogy eladják hardwarevel a softwaret is termékkapcsolás okés, és akkor lehet ilyen idióta szabály hogy elveszik a gari ha teszel rá másik OP rendszert. de ezek szerint gyártók ennyire félősek és nem m$ lefizetés volt a termékkapcsolás meg garancia dolog. ezekszerint egyszerűen csak arról van szó hogy nem akar a termékére garanciát adni és keresi a kibúvókat, csak sajna ebből a szemszögből az emberek nem fogják erőszakkal megkedvelni az ubuntut báris lesznek rázós heteik :D -
#8381 azért szép hogy megy a Crysis kihívásnak jó, de előbb jönnének át azok akiket munka, vagy más miatt valami windows only programhoz kötődnek, és kényelmesen használhatnák Ubuntun is. bár belátom elvben játékosok többen vannak mint akiket 1 program köt windowshoz, de játékosok szerintem akkor is tartanának windowst ha az emulátorban már nem tudnának very high on csak high-on játszani.....
szerencsére az általános(openoffice, vlc), sőt néha profi (blender, gimp) programok annyira megtetszettek hogy windowson is csak ezeket használom mert többet tud mint amire kell, és szerencsére jellemző a népszerű programoknál hogy jól átlátható, egyszerűen kezelhető de még is sokat tud. -
#8380 [URL=http://www.omgubuntu.co.uk/2010/11/system76-to-begin-shipping-to-the-uk-end-of-this-month/]Hivatalos "Ubuntu hardvergyártás"[/URL], az első Linux-ra optimalizált laptopok a hónapban kerülnek a boltokba a System76 jóvoltából.
-
#8379 Már 3D-hez sem kell telepíteni, 10.10 már a catalyst-al együtt telepíti a 10.9-es teljes értékű Ati driver-t, mikor ráböksz a zárt meghajtóra.
Wine-vel sokat foglalkozom a telepítőscriptem miatt, elég gyorsan fejlődik mostanában, már a Crysis Warhead is elfut vele:) -
#8378 Működnie kellene zsh-val is. bash-el én felapplikáltam és működik probléma nélkül. A dolog lényege a cgroup-ok kipucolása, ha bővebben érdekel a téma nézz utána, ki van fejte több helyen mik is azok. -
#8377 jah értem hát mindenre nem gondolhatnak, főleg ha ATI nem dolgozik együtt minden disztróval :D
eddig enyém volt az említett Ubis gép nekem próbálgatások miatt kellett a 3d gyorsítás, de emígy már fel sem kell rakni drivert mert netezéshez stb elég jól felismer már mindent az Ubis, ezen is javítottak saját berken belül.
most winre kényszerültem, de megkedveltem az Ubit mikor az volt a jobb megoldás és érdekelne a véleményed, mert mérvadó lehet ebben a kérdésben. Van-e technikai akadálya annak, hogy a wine végül is egy egyszerűen kezelhető "setup.exe-t nyitom, progi fenn van, és csak használom" dolog legyen, és persze ne vigyen el milliószor több erőforrást mint egy virtuális gép?
Itt programoknál felhasználói dolgokra gondolok, akár internet eléréssel stb, és nem csak hogy a népszerűeket támogassa mint most, és azokat is sokszor csak megnyitja internetre nem engedi ki, valahol valami összeomlik stb.
Mert igazából wine így is fantasztikus emulátor, csak nem túl kényelmes és utána kell nézni annak is hogy egy állandóan errort dobáló program elfusson, pedig kényelmes hogy látszatra úgy el lehet rendezni a progit mintha ubuntus csomagból telepítetted volna :) Virtuális gép mint kényszermegoldás használtam ha nem kell nem szívózok vele, ezért érdekel hogyan látod ezt a dolgot.
Mert ahogy nézem évről évre alig növekszik a multiplatform fejlesztések száma, mert még közel sem érné meg úgy csinálni, ezért csak emulátorban bízok. -
#8376 Hupon láttam, de sajnos hiába olvasom el hogy mi a lényeg, akkor sem értem.
Kipróbáltad már? :)
Ha valaki bash helyett pl zsh-t használ akkor már nem is működik? -
#8375 Pidgin - MSN tanúsítvány probléma elhárítása -
#8374 [URL=http://www.webupd8.org/2010/11/alternative-to-200-lines-kernel-patch.html]"kernel patch"[/URL], ami ad egy lökést az egész rendszer sebességének. Logikusan csak az Ubuntu rész kell Ubuntura.
A hekkelés az üres cgroup-okat távolítja el. Linus Torvalds (a Linux kernek atyja) által jóváhagyott - bár nem ért egyet a kivitelezéssel, mert nem kernelszintű a megoldás. 64bites rendszereken csak saját felelőségre.
Linus reakciója a témára
Kernelszinten csak a 11.04-ben találkozhatunk e fícsörrel. -
#8373 A lenti probléma csak akkor jön elő, ha használsz külön zárt videokártya driver-t (gyártó oldaláról töltöttet). Ha az Ubisat használod, nem lesz ilyen problémád. Ha használsz hivatalos drivert, megelőzheted a problémát, ha upgrade előtt eltávolítod. -
#8372 jah szal csak végszükségnek jó, hát nem az a probléma 1 megás nettel is lejön viszonylag gyorsan, tényleg nem éri meg akkor hülyéskedni vele ha valamit összetákol :D
igaz a #8354 ben leírt probléma jött elő bár semmilyen adatokat nem írt ki a gépről bejelentkezés után csak simán grafikus felületet nem indította, én meg mivel nincs kedvem órákat googlezni megoldásért, nem szerver ez csak fater gépe akinek nem szeretném elmagyarázni hogy "nah apu ezután mindég be kell jelentkezned és tess itt a papír a parancsal amit be kell gépelned-ránéz papírra =hireoglifa, aztán rámnéz wtf fejjel" elképzeltem a jelenetet és inkább reinstall mellett döntöttem mint leggyorsabb megoldás :D
kár hogy vannak még mindég ilyen bakik néha, okés tudom hogy kuszált a fejlesztés és összeakadhat könnyen és nem úgy van hogy ezelőtti váltásnál nem volt akkor következőnél sem lesz hasonló, de így nem lesz terjeszkedés ebből hiába jobb a struktúra mint egy windows. -
#8371 Megoldható, viszont a folyamatosan változó függőségek miatt nem mindig ajánlott. Főleg, ha használsz nem hivatalos forrásokat is.
A másik, hogy miután ápgrédeltél CD-ről, utána úgyis kapsz majd ~1GB-nyi újabb frissítést, így pedig majdnem ugyanott vagy. Online frissítés pedig logikusan rögtön a legfrissebbet tölti mindenből. -
#8370 Megoldható, viszont a folyamatosan változó függőségek miatt nem mindig ajánlott. Főleg, ha használsz nem hivatalos forrásokat is.
A másik, hogy miután frissítettél CD-ről, utána úgyis kapsz majd ~1GB-nyi frissítést, így pedig majdnem ugyanott vagy. Online frissítés pedig logikusan rögtön a legfrissebbet tölti mindenből. -
#8369 kipróbáltam volna hogyan kell cdről installálni (gyári, az gondolom a Live besorolású :) ) és hát találtam ugye ezt a lapot:
de látom itt Alternate verzióval van a példa meg a kódsor, de egy próbát megér alapon kipróbálom ,persze nem találta a dolgokat.
gondoltam megkérdezem, hogy lehet-e gyáriról frissíteni, vagy csak alternateről?
persze úgy én is tudnám hogy a csomagkezelő felugrik mert lát új csomagokat a meghajtóban és frissítem a csomagot, de valahogy én úgy gondolom egy dist-upgrade hez hasonló valami gyorsabb, mert ott vannak az adatok ugye a cdn és nem kell netről töltögesse.
-
#8368 sziasztok!
zsir uj ubu 10.10 re
eddig kifogastalan,de a Firefoxban a beallitasok ban,nem reagal a billentyuimre.
Fox frissitve -
#8367 Ubuntu - Wine+Pulse+DX9 v1.3.7.39-18 -
#8366 ja akkor sorry, nem mindig olvasom figyelmesen a topikot, mert kényszerből win -t kell használnom :(
jó lenne már egy natív adobe programcsomag linux -ra, akkor itt tudnám hagyni a windowst teljesen -
#8365 Én is ezzel kezdtem:) -
#8364 "kivéve a 25 reallokáltat" Azt max teljes formázással tudod helyreállítani. Viszont mindig ott van a lehetőség, hogy a lemez vagy az elektronika hibája miatt jöttek létre az anomáliák. Én ezekben a helyzetekben szoktam venni új lemezt és áttükrözöm az adatokat. A régit megformázom és vagy tartaléknak megtartom, vagy eladom (ez már lelkiismeret kérdése:)). -
#8363 nem biztos, hogy a hdd miatt tölt lassan az ubuntu, pláne, hogy a windows gyorsan bootol
szerintem vmivel pöcsölget a bootnál az ubuntu, lehet vmi hálózati eszközzel (pl ip -t kér le a dns servertől) vagy vmi bedugott usb -s cucc fogja meg a boot folyamatot
nyomj egy esc -et a bootnál, elvileg ilyenkor átugrik szöveges üzemmódba és látod is, hogy mit csinál éppen... legalábbis régebbi ubuntuknál lehetett esc -et nyomni a bootoláskor -
kalimpa #8362 Bocs, tudom, hogy ez nem hardware fórum, de úgy gondolom összefügg a rendszerrel a problémám...:) -
kalimpa #8361 Jó reggelt!
Ma reggeli állapot: Nincs jelenleg rossz szektor a hdd-men, kivéve a 25 reallokáltat, de gondolom azokat nemigen lehet már visszaállítani, mert a meghajtó firmware-jét kellene hozzá piszkálni. Az Ubuntu továbbra is kb. 30 mp üresjárattal kezd el töltődni. Amúgy a gép stabilan működik, ezt leszámítva semmilyen lassulás, semmilyen probléma nem észlelhető. Törődjek bele? :)
-
kalimpa #8360 Sziasztok!
No a múlt heti nyavajámmal eddig jutottam:
Kipróbáltam az etc/default/grub átírását, hogy nyomon kövessem a bootolási folyamatot. Na most úgy néz ki, hogy ahogy indítom a gépet, a grub menüjéből választom az ubuntut, kb. fél percig nem történik semmi (hdd led halványan világít, nem úgy mint szokott), majd ezt követően hibák és problémák nélkül betöltődik a rendszerem. (A Vistát indítva nincs üresjárat, az a szokott módon és idővel töltődik).
Megnéztem a Lemezkezelő nevű alkalmazással, 25 rossz szektorom van.
Leszedtem az előbb említett HDAT2 nevű dolgot (Hiren's Boot Cd vagy mi a fene tartalmazza), azzal csináltam egy egy lemezfelületellenőrzést, de nem találtam hibát. (?)
Valaki mondta a HDD Regenerator nevű programot, hogy azzal a nem fizikailag sérült szektorokat vissza lehet állítani. Ezt nem próbáltam még, mert nem találtam meg ezt a HDD Regenerator nevű dolgot sehol, helyette tartalmazza a Hiren"S CD ezt a HDAT2-t.
Hogyan tovább? -
kalimpa #8359 Na sikerült kideríteni, hogy mintegy 25 reallokált szektor keletkezett a lemezemen, kérdésem, hogy ezt lehet-e módosítani, javítani stb. A HDAT2 nevű programmal bűvölöm a gépet, igazából azt szeretném elérni, hogy a rendszer bootolása visszatérjen a normális sebességre. Ebben tud valaki segíteni? -
#8358 Akkor lehet az Xorg.conf (és társai) a bűnös, nyomj egy "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" parancsot a terminálba. Mert látszólag a siker nem lesz lesz permanens, ez viszont lehet helyrerakja a dolgokat. Engem mondjuk érdekelne az indításkor jelentkező hiba miértje, ha legközelebb is csinálja, indítsd parancssoros módban és a startx kimenetét másold be, valószínűleg benne lesz a hiba. Egyébként tuti vagy Xorg konfig, vagy pedig egy driver lesz a tettes.
Nekem az NV driver szokott ilyet csinálni, nem tudja betölteni a kernelmodult, ilyenkor egy újratelepítés/kernel modul beforgatása megoldja a problémát. -
#8357 Nah, happy van! :) sudo gdm service stop és sudo gdm service start-al megy a rendszer :) -
#8356 Ugyan az a probléma :)
Mostmár rájöttem mi a helyzet, nem támogatja a Meerkat az nvidia 96-os chipseteket, ezen a szar gépen pedig az van. -
#8355 hasonló probléma -
#8354 Ma rávettem magam arra hogy 10.04-ről 10.10-re frissítsek. Rendben le is zajlott a frissítés folyamata, újraindítottam a rendszert és teljes képernyőben a Terminál fogadott. Kérte a login nevet és a jelszót, beírtam és kiirt valami adatokat a rendszerről, hogy mikor volt az utolsó belépés, Ubuntu 10.10 stb. és annyi. Tovább nem működik. Teljes képernyős Terminálom van, nem jön elő a kedvelt Gnome menü, háttérkép, semmi. Mi lehet a probléma? Hogyan tudnám javítani, mert semmi ötletem nincsen. :S -
kalimpa #8353 Köszönöm má' szépen mindenkinek ezt a segítő hozzáállást, tegnap már nem volt erőm bűvölni a rendszert, de majd ma, meg hétvégén! :) -
#8352 Segíteni szerettem volna.. hátha tudok neki valami okosat mondani. -
#8351 ott van még a jó kis hdd regeneretor, csak kell vele írni egy boot cd-t, és szkenneli, javítja, vagy teljesen újra írja a szektorokat adatvesztés nélkül :) hosszas folyamat, de megéri, mentettem már meg vele vinyót, amiről azt hittem h megfeküdt. azt nemtom hogy linux-ra is települ-e, de egy haver gépén meg lehet írni a bootcd-t ha nincs win a közelben. -
#8350 Én csak azért húztam a számat, mert attól hogy valamelyik alkalmazás/modul hanyatt vágja magát és lelassítja az indítási folyamatot, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni:) Ha így állunk hozzá, akkor az összes Windows-os gépben hibás a HDD, hiszen 1-2 teljes percig indul a rendszer:)
Más: fsck van ext-re. chkdsk nem tud Ext-es particiót ellenőrizni. Persze biztonság kedvéért sosem árt, de szerintem nem ezzel lesz a probléma. Hibás szektor instabilitást okoz, nem lassulást. Ha modernebb SMART-al felvértezett lemeze van,. akkor pedig a SMART azonnal átpakolja az adatokat egy jó szektorra. -
donatus13 #8349 -
#8348 Én a vinyó tesztet (felület) több féle eszközzel szoktam.. ebből bármelyik jó..
1.Sok sok netről lekapható BootCD-n szerepel a Test Hard Disk 1.0 ingyenes (DOS) bajom az vele,h nem mindíg látja meg a vinyót főleg ha valami egzotikus vezérlő van a gépben.
2. Ilyenkor erre a célra van még nekem ingyenesen beszerezhető (Partition Wizard Home Edition) ez egy LiveCD bartáságos grafikus felülettel. Ebben van felület teszt (egyébként ez gyorsabban végez mint a Test Hard Disk 1.0
Van aki szerint a sima CHKDSK is megmondja,hogy van e hibás szektor a vinyón. (ez utóbbit azért nem használom mert ahhoz túl gyorsan végez,hogy hihető eredményt adjon. -
donatus13 #8347 Szerintem azt akarta mondani,hogy egy kezdőnek ne írj ilyet hanem fejtsd ki neki ,hogy szerintem a winchesterével lesz a baj és ajánlasz neki ,egy programot megmondod mit ,hogy mert lehet ,hogy a tömör lényeget nem ismeri:) -
#8346 Csak egy ötlet volt.. De a mai világban amikor már alíg gyártanak tartós dolgot sajnos megesik sűrűn az is (gyártótól függetlenül),hogy a polcról leveszek egy vinyót PL és hát xar.
És ahogy ő leírta,hogy különösebb előzménye nem volt ennek a problémának hanem az az eset tipikusan amikor (egyszer csak..)
Így én erre tudok gondolni.
De bocsi nem bele akartam szólni .. ismétlem csak egy ötlet volt!
Üdv!