Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
-a laptopomban levõ x1270-es videokártyához nincs normális driver, ezért csak standard dolgokra használható, és ezért (???) nem tudom hdmi kábellel LCD-tévére kötni, így pl. a kényelmes filmnézés egyenlõre nem megoldott.
- a flash-ek lejátszása esetleges, a Firefox és a Konqueror alól is, nem tudom, esetleg próbáljam ki az Operát?
- amit még nem próbáltam, jelesül az Imgburn fut-e Ubuntu alatt, xbox360 lemezeket írnék, de ennek még nem néztem utána
- illetve még egy, mobilinternet Vodafonéktól, egyenlõre ezzel se jutottam dûlõre.
Amint ezek a problémák rendezõdnek, búcsút mondok a windowsnak, de addig még marad, pedig már nem használom napi szinten.
Applying display rotation using Catalyst™ Control Center or XRandR no longer
causes display to turn blank with mouse cursor
Disabling the primary display in clone/dual-head mode no longer causes Catalyst™
Control Center not to launch after X restart
CrossFire™ can now be enabled properly on the first Gemimi card under a 2 Gemini
multi-adapter configuration
Xserver no longer fails when applying "Maintain Aspect Ratio" option from GPU
scaling at maximum resolution
Control Center and restarting X
Enabling a second ASIC without a monitor connected no longer causes black screen
and X window not launching when startx is executed
systems
Catalyst™ Control Center: Gamma control changes no longer affect the wrong
display in clone mode
Switching to clone mode by pressing Fn+F4 now functions properly after connecting
an external VGA monitor
X-window no longer fails with some ATI card plugged in NV's C51 IGP board
[merlinw.org]
ugyanis lusta vagyok és sosem írom rá az írott cd -kre hogy mi micsoda, így általában ha keresek egy cd -t, az minimum egy 15 perces mûvelet😄
Bazinga!
De kb. csak dísznek lenne jó, a Lucid amúgyis megvan pendrive-on. 😊
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
viszont az enyémben sincs matrica, de még mindig megvan a hardy csomagból 😊
wtf😄
ez mondjuk windows-nál is jelentkezett, de nincs ötletem miért
ma jött meg 😊 szép lila 😊
azt hittem, hogy matrica is lesz a csomagban, de sajnos nem volt 😞
Bazinga!
2. próbálgasd végig a bootmenüben a noacpi, noapic, stb opciókat (alsó sávban vannak a hibakezelõ funkciók)
[merlinw.org]
Raadasul,ha meg az 5870-es vga a gondja,akkor meg foleg hogyan telepitsem,ha kiszedem.
konfig:
q9550 proci
asus ati 5870
8gb ram
audigy 4
asus pro turbo alaplap
<#worship>#worship>
\" A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...\"
Kérünk egy részletes hardverkonfigurációt is.
Ritka, de lehet videókártya is, a boot menüben választhatsz csökkentett módú indítást, próbáld azzal is.
[merlinw.org]
Maga a Linux csak durva hardverhiba esetén fagy, az esetek 99%-ban a grafikus szerver azaz az Xserver/gdm/gnome/compiz hal meg.
[merlinw.org]
Jul 25 11:27:14 ferivr6-desktop acpid: client connected from 1470<108:114>108:114>
Jul 25 11:27:14 ferivr6-desktop acpid: 1 client rule loaded
Jul 25 11:27:14 ferivr6-desktop wpa_supplicant<910>910>: Trying to associate with 00:14:78:51:9c:38 (SSID='TP-LINK' freq=2437 MHz)
Jul 25 11:27:14 ferivr6-desktop NetworkManager: <info> (wlan0): supplicant connection state: scanning -> associating
Jul 25 11:27:15 ferivr6-desktop wpa_supplicant<910>910>: Association request to the driver failed
Jul 25 11:27:15 ferivr6-desktop wpa_supplicant<910>910>: Associated with 00:14:78:51:9c:38
Jul 25 11:27:15 ferivr6-desktop wpa_supplicant<910>910>: CTRL-EVENT-CONNECTED - Connection to 00:14:78:51:9c:38 completed (auth)
es tulajdonkappen mi volt olyan latvanyos,ket dologra hasznalom az ubuntut most, net es film nezes, ebbol az egyik nem volt jo,nyilvan akkor nem is kellene,de sikerult megoldani, a nagy gepre meg fel sem megy.
\" A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...\"
De a megoldás megosztásáért jár a pirospont. <#eljen>#eljen>
Tessek,igy nez ki az avatar:
Aztan ma fel akartam tenni desktop gepre a 64-est(q9550, ati 5870, 8gb ram, audigy 4)
Lemezt beraktam, kaptam egy ubuntu logot, majd a hangszorok ugyanugy "pukkantak" egyet,mikor a win betolt, ez normalis,de itt kifagyott az egesz,gondoltam telepitem win alol, ujrainditas utan a szokasos hang es szinten megallt, de olyan furcsan, hogy a belapcsolas utan meg az alap alaplapi infokat sem kapom meg, csak egyszer bekapcsol a monitor,hohy tolti be a wint.
nem gondoltam,hogy ilyen szopattyu az egesz :/
Yeahhh
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
[merlinw.org]
sudo add-apt-repository ppa:c-korn/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
vagy
sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc
[merlinw.org]
video output plugin-t állítsd custom-ra
video output -ot változtasd erre:
ffmpegcolorspace ! video/x-raw-yuv,format=(fourcc)YV12 ! xvimagesink
Ha gond lenne vele, akkor próbáld:
videobalance hue=-1 ! autovideosink
vagy
videobalance hue=-0 saturation=1 brightness=0.25 ! autovideosink
Edit->Preferences, Display, Reset to Defaults is segíthet.
[merlinw.org]
most raktam fel az ubuntut,tehat egybol ilyen lett...
igen minden filmnel :/
olyan gondom lenne,hogy film lejatszasnal nem stimmel a szinek, pl az emberek borszine kek :/
ez mitol lehet?
vlc-vel is ez a helyzet
Mint írtam egy OS-nek nem célja hogy "pixelszép" legyen, hanem, hogy használható. A csicsát a "casual" OS-ek hozták be az átlagfelhasználóknak. Linux célja sosem az átlagfelhasználó volt. Ha csicsa kell, ott a másik kettõ rendszer. Én pl nem is tudom mikor kattintottam utoljára a panelekre😊 Terminál, mc (midnight commander), oszt sanyi😊 Minden elvégezhetõ velük. Tulajdonképpen grafikus felület nélkül is tök jól ellennék😊
Ez egy ilyen rendszer😊 Meglátod az elõnyeit, megszokod a hátrányait, vagy megszöksz😄
[merlinw.org]
Egyébként a KDE lehet tetszene neked, többnyire Windows szerû a megjelelése, de marha erõs OSX beütéssel.
például: felsõ sávban 1-el kisebb betûméret, a firefox és a súgó ikon 2-2 pixellel kssebb, az alsó sávban szintén kissebb betûméret, itt kettõvel, aztán a hovernél ki volt az az állat aki majdnem fehér háttérre fehér betût rakott be? alul a kis gombokat nem kell lekerekíteni, és egy pixellel elválasztani õket
tök apróságok, és semmi ördöngõség nem lenne benne, de kb olyan, mintha lenne egy jó ötletük, papíron, és mikor megvalósítani próbálják, felénél félbemaradt és a többit csak odahányják
Ilyen értelemben sosem kapsz egy teljesen elõre elkészített, szép, könnyen használható rendszert, a Linux nem mostanában lesz egy szinten az OSX-el. Másrészrõl ha valaki szán rá egy kis idõt, akkor teljesen a saját igényeihez tudja szabni a környezetét. Szóval jó dolog a Linux, csak még bizonyos értelemben gyerekcipõ. Ettõl függetlenül Windowsra már nem váltanék vissza, egyedüli esélyes egy OSX lenne, arra viszont gondolkodás nélkül. Bár dualbootban tuti felkerülne rá egy Ubi is. 😉
- VLC 1.1.1 Released
- Firefox 4.0 (Nightly)
- Chrome AdBlock Can Now Block Ads Before They Are Downloaded
- VLC Default In Kubuntu 10.10 Maverick Meerkat?
- Blender 2.53 Beta (3D Graphics Application), Released
Részletek
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Mondjuk nem tudom mi bajod a Karmic-os Gnome-al, szerintem egyáltalán nem csúnya. Úgy érzem nem lesz hosszú életû a Linuxos életed😊 Sosem lesz Windows féle csilivili butaság a Linuxból, azt ne is várd. Mert nem cél😊
Ha nem a desktop-ot bámulod, úgysem látsz semmit a GUI-ból az ablakkereten kívül😊 Aero is csak azért került a Windowsba, hogy megvegyék a laikusok (gyak. ösztönzés a frissítésre, ami teljesen normális). Itt nincs ilyen hálisten. Ha Ubuntuból ilyen lesz egyszer, biztos visszatérek a jó öreg Debian-hoz😊
Egyébként tényleg nem tudom mi ebben a csúnya. Letisztult, egyszerû, átlátható, amilyennek egy GUI-nak lennie kell:

[merlinw.org]
programozókba egy fikarcnyi szépségérzet nem szorult, nem véletlen két külön szakma
vagyis leginkább egy gond volt vele, hogy ha új szoftvert telepítettem akkor vagy nem jelent meg a cardapio menüben vagy semmi nem jelent meg benne 😄 csak restart után 😊
de egy update után ez a gond már megszûnt, azóta semmi egyéb gondom nem akadt vele
Bazinga!
Azért köszi az ajánlást, utánajárok, hátha ez lesz a kivétel. 😊
link
telepítés után panelen jobbklikk/hozzáadás a panelhez/cardapio
a régit pedig el lehet szépen távolítani 😊
Bazinga!
Annyit tennék még hozzá, hogy hasonló megkötések szinte minden operációs rendszeren vannak, maximum nem ennyire agresszív formában. Windows alatt sem lehet egyszerre több programot telepíteni, bár kevésbé szembetûnõ mert ... Windows, senki sem számít erre és a logikai menete is másabb kicsit. Linuxon ezzel csak annyi a baj, hogy a hibaüzenetek nem igazán konzisztensek, minden program/modul/akármi mást ir ki ugyan arra az eseményre. Egyébként szerintem egyértelmûek az üzenetek, csak kicsit ismerni kell a Linux világát. Nyilván ha valaki azt az üzenetet látja hogy "egy másik Synaptic is fut jelenleg", az nem sûrûn lesz érthetõ neki, de ha kicsit is ismeri a rendszert, akkor teljes mértékben egyértelmû számára.
OSX szintet szerintem sosem érjük el egyébként, túl sok függõségek vannak a projektek között. A Canonicalnak lenne anyagi forrása egy szép és letisztult rendszert varázsolnia az Ubuntu-ból, csak éppen a GTK fejletlensége miatt be vannak korlátolva egyelõre. Bizonyos értelemben rugalmas, testre lehet szabni, sok téma van hozzá, csak a layerezés elég nagy határokat szab.
Érintõlegesen de most is megemlíteném a KDE-t. Sok baj van vele, fõleg Kubuntu alatt, eléggé hanyagolva van, de egyébként az ilyen Windows közeli "élmény". Hasonló a felépítése, megjelenése, illetve sokkal inkább karban van tartva, ott kevésbé vannak jelen a kezdõknek érthetetlen hibaüzenetek, stb. Más kérdés hogy már túl van bonyolítva és sok dolog elrendezése zavaró, kényelmetlen.
Szóval én most drukkolok a Gnome projektnek, remélem a v3.0 pöpec lesz. Az új ablakkezelõ annyira nem izgat, nekem 3 dolog kellene nagyon:
- GTK fejlesztése, új layerezési megoldások, rugalmasabb felület
- Gnome menüvel nagyon kezdeni kellene valamit, ez így már elavult (az új megjelenés sem sokkal különb, ugyan úgy szét van szemetelve az egész)
- Nautilust is rendbekaphatnák, gyakorlatilag 2-3 év alatt annyi fejlesztést csináltak hogy össze-vissza állították az alapértelmezett beállítási lehetõségeket.
+1 másik dolog: Pidgin. Nem értem miért nem akarnak lépni bizonyos dolgokban. P2P fájlküldés, modernebb GUI. Az Adium is a Pidgin fejlesztéseire épül tudásom szerint, bizonyos tekintetben példát vehetnének róluk.
A Linux még csak most indult el az asztali OS-ek útján. Többnyire szerver rendszer. A kiszolgálók majd' 90%-án Linux fut.
Lassan fejlõdik, mert ingyenes. Ubuntu az oka, hogy beindult a dolog, de ez is csak azért van, mert mögötte áll a multimilliárdos Canonical alapítvány. (2004 óta)
Pénz nélkül nincs semmi. A GNU-ban pedig nincs pénz. (legalábbis nem úgy) Szervezettség, hajszolás sincs. Az emberek nagy része 2-3 fõs csapatokban sem képesek együtt dolgozni, most képzelj el több százezer embert akik közösen fejlesztenek egy OS-t a világ minden táján, különösebb kommunikáció nélkül, megkérdõjelezhetõ alapszabályok mellett.
Nem könnyû. Viszont ingyen van, nekünk és egymásnak csinálják, többnyire (90%-ban) önzetlenül és szabadidejükben.
Senki sem várja el, hogy elterjedjen. Terjed ez magától. Az informatikus hamarabb átlátja értékeli és szereti. Rendszergazdáknak, programozóknak, hozzáértõ/lelkes embereknek már a 10 évvel ezelõtti pingvin is jó volt. Pedig akkoriban még nem sok dologhoz volt grafikus felület😊 Mert a lehetõségek tárháza. De láttam már laikus titkánõt is Linux elõtt (Openoffice, böngészõ, pár játék oszt sanyi)
A lényeg: Windowst, OSX-et lehet használni úgy hogy leülsz elé mindenféle ismeret nélkül - cserébe gúzsba köti a kezedet. Linux-ot érteni kell, cserébe 110% szabadságot kapsz.
A kíváncsi, lelkes, kezdeti kihívásoktól, olvasgatásoktól nem félõ embereknek abszolút ajánlott megismerni a Linux világát, de aki csak kattintgatni szeretne és játszani, az még pár évig maradjon a Windows-nál. Még ebben a felgyorsult ütemben is kell neki szerintem még 5-6 év mire eléri az OSX féle "hülyebarát" szintet.
Egyébként maga a Linux készen áll régóta hogy jobb legyen bárminél. A nagy része tulajdonképpen már csak a grafikus felületért felelõs csapatokon múlik.
[merlinw.org]
A panel méretét meg tudod változtatni, csak kattints rá, és tulajdonságok.
amúgy az is poén, hogy felül az ubuntu logó illetve a firefox/súgó ikon csak 4 db pixellel lenne kissebb, és úgy lenne vertikálisan középre igazítva, sokkal jobban nézne ki😊
Egyébként szoftver center vagy synaptic csomagkezelõ és flashplugin-nonfree-t telepíted.
Ki kell tanulni a használatát, nem olyan egyszerû, mint a Windows. Ha terminálban ügyködsz, ott minden hibát szépen kiír. Az más dolog, hogy a grafikus alkalmazások spórolnak a hibaüzenetekkel.
Google-ban "Ubuntu kérdés/hibaüzenet" "Karmic kérdés/hibaüzenet" -re mindig találsz megoldást.
[merlinw.org]