11431
Ubuntu Linux
  • kalimpa
    Köszi, amint hazaérek nekiesek! :)
  • MerlinW
    Ezt fejtsd ki...
  • JoeFromHun
    Szerintem BadSectoros a vinyód!
    TestHDD!
  • MerlinW
    dmesg - boot napló
    kern.log - kernel mapló
    daemon.log - szervízek naplója
    syslog - rendszer napló

Keress hibákat, errororkat, stb. Ismerkedj velük, guglizz. Fontos, hogy otthon érezd magad a log mappában a későbbi problémák elhárítása miatt. Most első körben ki kell nyomoznod, hol akad el a bootolási folyamat..

Másik lehetséges megoldásként, nyomon követheted a boot-olási folyamatot, ha az /etc/default/grub -ban a:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT mögül kitörlöd a "quiet splash"-t.

sudo update grub, majd reboot és figyeld, hol a bibi.
  • kalimpa
    Mit kellene ott keresnem?

Egyébként újraraktam, sima Ubuntu 10.10. A probléma (lassú boot) továbbra is fennáll.
  • pxxl
  • Jim Morrison
    sokan remélik, hogy az is elkezd majd haldokolni és tovább bandázhatsz itt :D
  • pxxl
    na már megint meghalt a vinyóm, sztem végleg :/ addig bandázok veletek ubival, míg nem jön meg az új vinyó...
  • MerlinW
    Nézd át a /var/log könyvtárat.
  • kalimpa
    Valamint olyan problémám is van (az előbbitől függetlenül) hogy a minap lefagyott a rendszer, újraindítás után, és azóta is kb másfél perc eltelik, míg be tudok jelentkezni, valamint érdekességképp mondom, hogy a hosszú bootolás alatt a hd led félerővel világít...
  • MerlinW
    A script szerint Unix/Linux alól böngészel:)
  • mumpic
    hehe, mé' kaptam beastie jelvényt? :)
  • kalimpa
    Sajnos ezzel nem jutottam előrébb, továbbra sem választható a Vista...:(
  • MerlinW
    Első lépés:

sudo update-grub

Második: /etc/default/grub -ban a timeout paramétert növeld ha 0, hogy megjelenjen a Grub menü.
    Ezután ismét sudo update-grub

Valamint 10.04 óta van startup manager az adminisztráció menüben, azzal is tudod variálni.
  • kalimpa
    Fárasztalak én is titeket még egy kicsit.

4 partícióra van szedve a merevlemezem, 1 a rendszernek, 1 a home-nak, 1 a cserének, és van 1 partíció, amin Vista van. Namost ezt a Vistás partíciót nem tudom indítani, a Grub menüje meg sem jelenik, és fogalmam sincs hol kell szerkeszteni, egyáltalán hogy lehet felismertetni, hogy a 4. partíciómon van még egy oprendszer, amit néha kénytelen vagyok használni, de nem tudom elindítani. Örülnék minden segítségnek!

• JoeFromHun
    Sziasztok!

Lehet picit OFF.. de talán mégse.
    Szóval.. ismertek esetleg olyan LiveCD vagy BootCD-s rendszert ami működő rendszerünkről képes megadott heylre akár egy szabad particióra image-t készíteni?
    Megesküdnék,hogy van kifejeztetten ilyen distro csak én nem ismerem.
    Köszi előre is!
  • kalimpa
    Mondtam, hogy láma a kérdés, de köszi a választ, így már értem, azt hittem valami speciálisabb
    szerepe van. :)
  • MerlinW
    /home/neved/Asztal-ra gondolsz? Ami abban van, az látszik az asztalon.
  • kalimpa
    Egy kérdés motoszkál bennem...igazából mire jó, mire kellene használni az "asztali mappát" ? Sehol nem találok erre való leírást. Bocs ha nagyon láma a kérdés. :)
  • MerlinW
    gcdemu - olyan, mint a daemon tools. Egy kattintás a mount, egy kattintás a leválasztás.
  • djsenki
    Javaslom a mountertoolt, nekem sokkal jobban bevált. http://nyilasmisi.myip.hu/2010/11/07/megjelent-a-mountertool-1-1/
  • lampard99
    hello valaki eltudna mondani hogy a acetoneISO ba meg amugy egy ISO-s virtualis meg hajtó ba nem tudom bele rakni a Football Manager 2011. iso mert mindig le error-oz Valaki valami ötlet?
  • mt91
    Sziasztok!
    Ha volt már a kérdés ezer bocsi, de sajnos most nincs időm átnézni a régebbi hsz-eket, mert mennem kell z.h-ra. De utána pedig sűrgős lenne a megoldás, mert kéne a linux, h tudjak készülni a progalap z.h-mra. Na szóval az a gondom, hogy felraktam az Nvidia drivert, de nem tudom a monitor felbontását megváltoztatni csak a képernyőét. tehát ha megvltoztatom a felbontást akkor a monitor ugyanolyan kicsi marad így a nagyobb felbontás miatt az asztal lelóg a képről... Pedig tudom, hogy képes a monitor is meg a vidi katyi is nagyobb felbontásra, mert amikor még nem volt rajta a driver akkor még nagyobb felbontásban ment z Ubuntu, de most már nem tudom ugyanott átállítani a felbontást. Gondolom a driver miatt...
    Egyébként a gép nagyon régi egy Nvidia mx440 agp 8x kártya van benne, de a futási sebességgel nincs is baj csak azzal, hogy nem tudom a felbontást állítani...

Előre is köszi: mt91
  • Lyukasbogrács
    2db 512
    egy időben tudja használni mind a kettőt, így elvileg gyorsabb.
  • Máté94
    Áhh, köszi. Ez lett volna a kérdés, hogy akkor hány MHz-es kell bele. :)
    Akkor végülis nem lesz olyan nehéz találni bele. De, hogy lenne jobb? Egy 1 GB-os, vagy 2 512 MB-os?
  • MerlinW
    Ott írja:

2 DDR DIMM Sockets
    Two 184-pin 2.5V DDR SDRAM (DDR200/266)
    Maximum: 1GB

Tehát 2 darab DDR1-es memória mászik bele, max 1GB-ig. Azaz max 2db 512MB-os és max 266MHz-es modul.
  • Máté94
    Fenn hagytam még az XP-t amikor Ubuntut telepítettem, biztos ami biztos. És, hogy megtudjam milyen RAM való ebbe a gépbe csináltam egy "riportot" Everest-el. Pár napja kérdeztem, hogy régen milyen RAM-ok voltak, mert szeretném mamám gépét kicsit felgyorsítani. :)
    Ilyen alaplap van benne.
  • MerlinW
  • Máté94
    Na csináltam riportot mamám informatikai őskövületével :DD
    Feltöltsem valahova, vagy elég pár infót kiírni, hogy megtudjuk mi megy bele?
  • MerlinW
    Gnome 3 újdonságok, finomságok.
  • donatus13
    Örülhetek egyáltalán hogy tudok honozni windows alatt lefagy valamiért az S2 logon és akár mit csináltam nem javul.
  • donatus13
    Akkor megvan megoldás , sok ötletem nem maradt, sajna a szerverünk ts 2 es ezért így jártam :D de nem okoz gondot nem beszélek és kész.
  • Ams
    ez a ts2 linux kliensének a hibája.
    használj ts3at.
  • MerlinW
    Hát a fene sem emlékszik már rá:) Lehet.
  • donatus13
    Kössz mindjárt utána járok.
  • Ability
    Lehet rosszul tudom, de az ALSA is képes volt több szálon futni. A HoN egy új játék, van Pulseaudio támogatása. Illetve magának a Pulseaudionak is van failsafe ALSA kompatibilitása. Én úgy vettem észre hogy az ALSA-t használó alkalmazások is gond nélkül mennek mellette, akár többszálasítva is.

Lehet nincs igazam egyébként. Viszont a játékban a hangbeállításoknál megnézném mi van kiválasztva, lehet az alapértelmezés nem a Pulse.
  • donatus13
    Kár:( igazából az lenne jó tudnék beszélni ts 2 ön de ha nem nem így jártam, sok ötletem nincs mit tehetnék, hon nak van linux kliense nem is értem miért nem támogatja.
  • MerlinW
    Pulseaudio-t? ne próbáld, mert alapértelmezett. Ez nem rajtad múlik, hanem a játékon. Ha a játék nem támogatja, akkor nem tehetsz semmit.

Pulseaudio egy audio interfész, ami többszálasítja az ALSA-t. (talán az OSS-t is, de erre nem esküszöm).
  • donatus13
    értem köszi, megpróbálom telepíteni.
  • MerlinW
    Ha nem pulseaudio-t használ a játék, akkor ez teljesen normális. Csak a pulseaudio tud egyszerre több eszközt megszólaltatni egy időben.