Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
E-Book Reader programok:

FBReader
Lucidor
Reed

PCR-t konvertálhatsz Calibre segítségével:
Leírás és telepítés
Szintén leírás és videó

Legrosszabb esetben kis szerencsével és Wine-al futtathatod a Windows-os olvasódat😊

[merlinw.org]

Trucker39
Sziasztok!

Néhány napja feltelepítettem a netbookom-ra az Ubuntu 10.4 netbook edition verziót, termézetesen csak próbaképpen. Azóta rajta maradt. Az ok igen egyszerü, megtetszett a dolog. Elötte sosem használtam még linux-t.
Minden szép és jó, csak egy nagy bánatom van. Nem tudok rajta e-book könyveket olvasni, pedig annak idején ez volt az egyik kiemelkedõ ok, amiért ezt a kis gépet megvásároltam (MSI-Wind).
Találtam Linux alá olvasó programot, Fbreader, de sajnos arról a könyv oldalról, ahonnan évek óta beszerzem a könyveket, hiába töltök le, DRM probléma miatt nem tudom megnyitni.
Az oldal nevét nem írnám le ide, de lelkes magyar könyvrajongók, igényes mûveket alakítanak .prc formátummá. Aki ismeri õket tudja mirõl van szó.

Azt szeretném megtudakolni, hogy tudnátok-e erre valami megoldást javasolni. Csak ezért nem szeretném újra a windowst telepíteni.

HiPPoNaX
1. Mi is az a disztribucio? Szepen osszeszedi, mik lehetnek a kulonbsegek a kulonfele "valtozatok" kozott.
2. Az Ubuntu topicban jarsz, eleg egyertelmu valasz lesz az, hogy tegyel fel Ubuntut :] A netezeshez, filmnezeshez, zenehallgatashoz tokeletes, a Corel es a Photoshop viszont ebben a formaban problemas lehet. Wine-al vagy mukodnek, vagy nem (de inkabb nem). Ha viszont nem vagy konkretan ehhez a 2 szoftverhez kotve, akkor linux ala is talalhatsz nativ vektor- illetve pixelgrafikus programot, pl. Inkscape vagy Gimp. Esetleg marad a dualboot megoldas, netezeshez es hasonlokhoz linux, rajzolni es jatszani meg windows.
3. Az Ubuntut egyaltalan nem nehezebb feltelepiteni, csak egy pici particionalasi ismeretet igenyel. Olvass vissza egy picit, MerlinW szepen elmagyarazta a temat kb 1 oldallal ezelott. Szemelyre szabni sem bonyolult szerintem, bar nyilvan elsore nem fog kezreallni, hiszen eddig mast hasznaltal.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

berczely
Sziasztok!

Szeretném kipróbálni a Linux operációs rendszert!

Lenne pár kérdésem:

1. Miben különbözik a sok Linux változat?pl.: debian,ubuntu stb.
2. Nekem melyiket lenne érdemes felraknom a gépemre?Én csak netezek, filmet nézek és zenét hallgatok suli idõben pedig Corel-t és Photoshop-ot használok.
3. Nehezebb feltelepíteni és személyre szabni mint egy Windows-t?

MerlinW
Ha nvidia-d van:

sudo apt-get update
sudo apt-get purge nvidia-common
sudo apt-get install nvidia-common
sudo apt-get dist-upgrade

[merlinw.org]

N o N a m e
linux-image-2.6.32-24-generic (2.6.32-24.42)

Ezt napok óta nem tudom frissíteni/telepíteni. Terminálban ezt írja ki:

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-24-generic
Not updating initrd symbolic links since we are being updated/reinstalled
(2.6.32-24.39 was configured last, according to dpkg)
Not updating image symbolic links since we are being updated/reinstalled
(2.6.32-24.39 was configured last, according to dpkg)
Running postinst hook script /usr/sbin/update-grub.
/etc/default/grub: 9: splash: not found
User postinst hook script [/usr/sbin/update-grub] exited with value 127
dpkg: hibás feldolgozás: linux-image-2.6.32-24-generic (--configure):
installed post-installation script alfolyamat 127 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
linux-image-2.6.32-24-generic
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

valaki légyszi!
MerlinW
MerlinW
Conky Colors Cairo Mode, Elementary Theme:

Conky Colors 4.0

./conky-colors --cairo --theme=elementary --cpu=2 --swap --clock=cairo --rhythmbox=cairo --network --unit=C

==============

Más: Ubuntu Tweaks 0.5.6 -ba került "Desktop Settings Backup and Recovery" funkció

[merlinw.org]

MerlinW
Tegnap telepítettem fel Prey-t natívan. Jó játék nagyon és gyönyörûen fut (Doom3 engine)

[merlinw.org]

Ability
:/

Remélem elõbb-utóbb azért lesz belõle valami. Ez megadhatná a kezdõlöketet a Linux nagyobb terjedésének irányába.
MerlinW
Itten

Itt pedig a teljes cikk

Az elolvasáshoz kell egy gyors regisztráció (az opciók közül az utolsót válaszd). A játékfejlesztõk európai híroldala, érdemes regisztrálni, mert elsõ kézbõl ír dolgokat a kiadóktól.

[merlinw.org]

Ability
Ez hol olvasható? Én nem hallottam róla semmit, sõt, elvileg nemrégiben hivatalosan is megerõsítették a Linuxos szándékaikat.
MerlinW
Kell lennie archive manager-nek Ubuntuban... nézd át a kellékek menüt, vagy jobb klikk nautilusban a fájlon,

Én mindig paranccsorban csináltam, így csak arról tudok beszélni:

sudo apt-get install unrar rar arj lha unzip gzip p7zip-full ncompress

Rar kitömörítés:
unrar x valami.rar

=====================================================

Ezt az apró scriptet még ezer éve írtam, de mûködik
Ez kicsomagol 11 féle archívumot.
Használat:
chmod +x decomp (ezt csak egyszer kell)
decomp fájlnév

=====================================================

Nem ajánlott megoldás:
Elvileg megy Winrar Wine-vel, és állítólag még gyorsabb is.

[merlinw.org]

bakkerman
ubuntu alá tudtok valami kicsomagoló progit?? szeretnék kicsomagolni cuccokat,mert xp alatt nem megy,szokásos I/O eszközhibák miatt,de az ubuntun tuti menne,szal kéne valami progi,meg leírás,hogy tehetném fel,leszedtem valami rar for linuxot,de ilyen parancssoros baromságokat nem értem...köszi!

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

precision
kapják be... bezzeg osx -re nyomatják most a játékokat ezerrel... steam is van már rá

Bazinga!

MerlinW
Az😊 Sajna tegnap jelentette be Valve, hogy egyelõre nem tervezik Linuxra a Steam-et, nem dolgoznak rajta :/

[merlinw.org]

precision
ez wine, ugye? 😊

Bazinga!

MerlinW
Muhaha😊

[merlinw.org]

MerlinW
Úgy látom ennek a Wine 1.3.1-nek örülnek a népek, mert rászálltak a cuccra mint a legyek😊 Majdnem 200-an lecuppantották😊 Kéne már új weboldalt készítenem, mert ez a 10 éves valami botrány😊

[merlinw.org]

MerlinW
Uhum, köszi. Hiányzott egy pont a tar elõtt😊 (git-1.7.2.1tar.gz)

Git tulajdonképen nem szerves része a dolognak, csak Lucid óta megszûnt a sima git csomag és csak git-core van. Ezt fel is telepíttetem vele, viszont sehol sem láttam utalást arra hogy a git-core tartalmazza-e magát a git-et. Így biztos ami biztos alapon fordítok egyet neki telepítés elõtt.

Javítottam mindkét hibát és frissítettem a git-et is a legfrissebb 1.7.2.2-re.
Köszi a tesztet😊

Wine+Pulse+DX9 Installer v1.3.1.38-7

[merlinw.org]

Ability
Szia!

Volt egy kis szabadidõm, gondoltam besegítek a tesztelésbe. Két fura dolgot találtam, az egyiktõl nálam le is halt a telepítés, de végeredményben minden frankó lett és jól szuperál. :]

Itt az egyik furcsaság, a letöltött tarnak más a neve mint amivel próbálna dolgozni. A másik hogy nálam nem volt létrehozva /usr/local/bin mappa, ettõl szépen le is halt a dolog. Létrehoztam manuálisan, a probléma eltûnt, bár ezután sem pakolt oda semmit. :X
MerlinW
Wine+Pulse+DX9 Installer v1.3.1.38-5

- Wine 1.3.1 (2010.08.20)
- Pulseaudio plugin 0.38 (2010.07.07)
- Microsoft DirectX 9.0c (2010.02)

[merlinw.org]

MerlinW
Ezt NE használja, akinek NV vagy Ati kártyája van. Csak az integrált GPU-sok. A jelenlegi Ati és NV DPKMS modul nem fordul le a 2.6.32-esnél újabb kerneleken.

[merlinw.org]

MerlinW
Ahogy olvasgattam 2.6.33-as kernel megoldhatja a problémát:

sudo add-apt-repository ppa:bojo42/rt
sudo apt-get install linux-rt
sudo reboot

Ha valami gond lenne vele, a bootmanager(GRU😎-ben választhatod az eredetit is.

[merlinw.org]

Fabio Capello
alapvetõen VLC-t, viszont sajnos a youtube-os vidiken még ez se segít :/

MerlinW
Modernebb GUI az mplayer-hez.

[merlinw.org]

zeli
Tegnap én is feltoltam egy VLC-t, de kipróbálom ezt az smplayert.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

precision
intel kártyákhoz alapból fent van a driver, legalábbis az én intel gm965 -ömhöz volt

milyen programmal játszod le a videókat? próbálj meg egy vlc -t vagy egy smplayer -t, azokkal szerintem nem lesz gond

töltsd le az ubuntu-tweak -et és azon belül add hozzá az smplayer forrást, így mindig a legfrissebbet fogod megkapni, én is smplayert használok, codec nélkül visz mindent 😊

Bazinga!

Fabio Capello
Üdv mindenki :]

Feltettem nemrég az Ubuntu 10.4-et, minden a legnagyobb rendben vele, kivéve, hogy a videók szaggatnak/szellemképesek, olyan mintha be lenne lassítva az egész. Arra gyanakszom, hogy a videókártya driverével lehet valami zûr, ezt lehetne valahogy orvosolni?

egy beépített intel kártyáról lenne szó... :]

elõre is köszönöm!

zeli
<#eljen>

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Máté94
Hmm, megnézem majd nála. Mert recovery módba a dpkg futtatása kor írta, hogy letölt akkor max. majd úgy frissítek ha van mit 😄
MerlinW
Ennyi infóból semmi.

Olvasgass

[merlinw.org]

MerlinW
Készül az uTorrent Linuxra.

"We're making good progress on the Linux client. Sit tight and we'll have a client out soon enough.

Firon"

[merlinw.org]

Máté94
Hmm, pppoeconf-al csináltam netet mamám gépén de észrevettem, hogy nincs jel, hogy csatlakozva lenne, sõt kint sincs az ikonja. És amikor kényszeríteném, hogy frissítsen akkor nem tud csatlakozni, miközben van internet. Ötlet?
MerlinW
Új nagy játék és alkalmazás oldal: lin-app.com
Commerical oldal így többnyire demo-k találhatók rajta, viszont tisztán látni, hogy jönnek a komolyabb programok Linuxra.
Amolyan Linuxos Steam/D2D oldal.

[merlinw.org]

MerlinW
Megjelent az Ubuntu 10.04 Second Edition (10.04.2)
(Az eddigi frissítéseket tartalmazza, így telepítéskor kevesebbet kell letölteni.)

[merlinw.org]

MerlinW
Mankó kezdõknek😊

[merlinw.org]

MerlinW
Okos terminál készül:

weboldal

[merlinw.org]

MerlinW
Mindenre jó ez, nem csak netezésre😊 Csak játékra nem😊 Miután megismerted/kitanultad, jó móka pingvinnel élni😊

[merlinw.org]

bakkerman
persze,netezésre jó lesz,nagyon macerás ez nekem.

MerlinW
Vagy megy Wine-vel, vagy nem. Itt egy Wine telepítõ ami telepíti DirectX-el stb-vel a legfrissebb emulátort, de ne számíts sok jóra.

Játékra használj Windows-t. Linuxon nem sok új játék fut, és azok életre lehelése is legtöbbször némi szakértelmet igényelnek.

[merlinw.org]

bakkerman
természetesen keresgettem neten leírásokat,de ilyen kódokról írnak,meg ilyen számomra érthetetlen dolgokról

bakkerman
mit kéne csinálnom ahhoz,hogy el tudjam indítani az FM2010 játékot ubuntu 10.4-en?

MerlinW
Drake (6.04)

Badger (5.10):

Hedgehog (5.04)

Warthog (4.10) sem volt aranyosabb😊

[merlinw.org]

MerlinW
Ja de😊

Narvál (11.04):

Meerkat (10.10):

Lynx (10.04):

Koala (9.10)