Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

AMD Boss
Sziasztok!
Van XP és Ubuntu a gépemen, most szeretnék telepíteni 1 7est, és azt szeretném megtudni, hogy az be-e fog zavarni a boot-olásnál ?

Válaszaitokat elõre is köszönöm !

MerlinW
Meerkat Ninja 😊

[merlinw.org]

MerlinW
Te is nyálazd át ezt: #7654

[merlinw.org]

littleNorbi
Kösz, az volt a baj, hogy nem a parancs mezõbe írtam a nevet...
Az tény, hogy full noob vagyok a Linuxhoz...😊
Gondoltam, hogy nincs exe. Mivel Win-es vagyok így tudtam megértetni magam...

MerlinW
Linuxban nincs exe... a parancs mezõbe beírod: emesene

Minden telepített program indítófájlja az /usr/bin könyvtárban van, ez pedig a PATH-ban, ergo nem kell foglalkozni az útvonallal.

A telepített programok adatfájljai pedig az /usr/share, /usr/local -ban vannak. Ha kíváncsi vagy egy alkalmazás teljes adatállományára:
sudo dpkg -L emesene | more (emesene helyére mehet bármilyen program/csomag neve)
verzióinfó:
sudo dpkg -l emesene (kis L betü)

Te is olvasd el a lent linkelt doksikat, mert fogalmad sincs az egészrõl😊

[merlinw.org]

MerlinW
Akkor valamelyik Firefox plugin bugos.

Lehet, hogy a flash. Telepíts egy ilyet:
flashplugin-nonfree

ha nem javul, akkor ezt:
adobe-flashplugin

Vagy használj chromium-browser-t.

[merlinw.org]

littleNorbi
Ezt megtaláltam, de nem tudom hova telepítette a programot, és hogy majd melyik "exe" fájl...

MerlinW
Elõzõ hozzászólásom második bekezdése...

[merlinw.org]

littleNorbi
Hogy tudom megoldani, hogy az Emesene program a startup-ból induljon?

Maximus4
köszi, a plugin container eszik sokat.Ezt lelõhetem?

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Alt+F2 gnome-system-monitor - Nézd meg mi eszik sokat.

Rendszer - Beállítások - Indítópult, itt kipucolhatod az "autorun-t".

Kb ennyi. Itt nincsenek rejtett cumók, mint Windows-ban, amit látsz az fut😊

[merlinw.org]

Maximus4
Tudnátok ajánlani valami rendszeroptimalizáló programot?Pár oldal van csak nyitva és a cpu terheltségem 95% körül mozog és baromi lassú minden.

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Calibre-vel nem sikerült átkonvertálnod õket?

[merlinw.org]

Trucker39
Üdv!
Megoldódni látszik az e-book könyvek olvasása, ubuntu alatt. Többen ajánlották az fbreader-t, de sajnos nem mindent sikerült vele olvasnom. Végül a Mobipocket Desktop Reader (windows) mellett maradtam, hiszen régebben is ezt használtam. Wine alkalmazás alatt egyenlõre szépen fut.

MerlinW
Játszottam😊

[merlinw.org]

Maximus4
Köszönöm,el fogom olvasni õket!

MerlinW
Semmi gond, csak fogadd meg a tanácsom: mielõtt bármit csinálsz olvass utána, esetleg kérdezz. Linux-ra átállni nem lehet "csapjunk a közepébe" módon, más világ, más logika. Szánj rá pár órát és fusd át ezeket:

Unix/Linux alapok
Ubuntu felhasználói alapok
Ubuntu adminisztátori alapok (telepítés, stb)
Ubuntu súgó

[merlinw.org]

Maximus4
Köszönöm,és bocsi a tegnapi lámaságom miatt😄
Ha nem gond jövök még ha problémám lesz😊

MerlinW
Ugyanúgy nem tudom, de Avant Window Navigator (awn), cairo dock és docky is tud ilyet. Telepítheted szoftvercenterbõl.

[merlinw.org]

Maximus4
Feltelepítettem ezt a verziót amit ajánlottál és tökéletesen mûködik.Köszönöm a segítséget!<#worship>
Már csak egy kérdésem lenne.Annál a verziónál amit használtam az asztal bal oldalán voltak felsorolva a menük.Ezt valahogy nem lehet itt is beállítani?

MerlinW
valamint Vuze, qBittorrent

[merlinw.org]

JoeFromHun
Torrent😄eluge, Transmission

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

JoeFromHun
Krusader, Gnome Commander
Vagy van még MC konzolból..

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

Fabio Capello
van valami Total Commander féle program Ubuntura?

avagy valami torrentes dolog is érdekelne :]

Maximus4
Ok,köszi,majd megnézem holnap.

MerlinW
~/.gnome
~/.gnome2
~/.gconf
~/.gconfd
~/.metacity könyvtárak (a "~/" = "/home/felhasználónév/")

Szerintem kattintgasd újra végig, sosem szerencsés a gányolás fõleg, hogy problémád volt vele elõzõleg. Netbook Remix és Ubuntu között pedig fõleg nem, mert más a felület.

[merlinw.org]

Maximus4
Mert fogalmam sem volt,hogy olyan is van😄
Viszont,hogy tudnám áthozni a Gnome-ból a beállításokat?

MerlinW
Netbook Remix. Ennek örülök. Ezt említhetted volna 12 órával elõbb is...

Kijelentkezel, alul kiválasztod a sima Gnome felületet és jók lesznek a panelek.

Notebook-ra miért netbook rendszert telepítesz? A kettõ nem ugyanaz😊
Notebook-ra/laptop-ra sima Ubuntu,
Netbook-ra (tudod azok a 10 colos kvarcjátékok) Ubuntu Netbook Remix.

[merlinw.org]

Maximus4
Nekem most ez van:ubuntu-10.04-netbook-i386.iso

MerlinW
32bites rendszert telepíts.

[merlinw.org]

Maximus4
Az lesz.Nekiállok most és újrarakom az egészet,aztán majd jelentkezem😊

MerlinW
A technika ördöge mindig ott van. Felhasználó szinten a Linux messze nem tökéletes, de mint írtam volt 10 év alatt még nem találkoztam ilyennel.

A legrosszabb ilyenkor hogy a kezdõ el sem tudja konkrétan mondani mi-mikor-miért, így nekem sincs könnyû dolgom. Valszeg 3 kattintás a megoldás.

Csak arra utaltam, hogy ha egy
rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity

parancs nem fut le (remove --recursive --force), akkor egyetlen probléma lehet, hogy nem a megfelelõ könyvtárban adtuk ki.

Így biztos lefut:
sudo rm -rf ~/.gnome ~/.gnome2 ~/.gconf ~/.gconfd ~/.metacity

De próbálkozhatsz az Alt+F2 - gksudo nautilus paranccsal is, azzal törölve a fent felsorolt rejtett (. elõttük ezt jelenti) könyvtárakat.

Vagy újratelepíted a rendszert és 99%-ban biztos vagyok, hogy többet nem fordul elõ. Ja igen, telepítés után futtasd le a frissítéskezelõt (rendszer-adminisztrátor-frissítéskezelõ).

[merlinw.org]

Maximus4
A kitartásommal semmi baj.Itt és itt van ennek a dolognak elõzménye ha van kedved olvasni.

Maximus4
Persze,nem is csináltam semmi extra dolgot,csak egy-két dolgot telepítettem amire úgy gondoltam szükségem lesz.Muszájból kellett fölraknom ezt az oprendszert,de ezek szerint nem jött be.De azért köszönöm a segítséget!

MerlinW
Nos, Linux nem hûbelebalázs😊 Elõtte célszerû elsajátítani az alapokat, mint pl. fájl, könyvtár törlése, ilyenek...

Telepítsd újra a rendszert és úgy csinálj dolgokat, hogy tudod pontosan mit csinálsz. A topik fejlécében van egy rakat doksi (documents menüpont)

A kitartásodat tekintve még minimum 3-4 évig nem ajánlom neked a Linuxot😊

[merlinw.org]

Maximus4
Az elsõ nem hozott sikert a másodiknál pedig végig azt rja ki,hogy nincs ilyen fájl vagy nem törölhetõ.Föladom,ezt nem értem.

MerlinW
Nincs.. Tweak-ben zárold, majd nyisd meg, hátha átbillent valamit...

[merlinw.org]

Maximus4
Találtam valamit.Ha jobb gombal nyomok bárhova a tálcán akkor kijön többek közt,hogy zárolás a panelhoz.És ez be van pipálv de nem tudom kivenni,mert szürke.Erre nincs valami ötleted?Aztán megpróbálom amit írtál.

MerlinW
Akkor marad a reset:

Terminál megnyit:

gconftool-2 --shutdown
gconftool --recursive-unset /apps/panel
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
pkill gnome-panel
sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha ezután sem jó, akkor teljes Gnome reset:

CTRL + ALT + F1, bejelentkezel
rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity
sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha nem ugrana a grafikus felületre akkor: CTRL + ALT + F7

[merlinw.org]

Maximus4
Ezzel csak at a gond,hogy bármelyik ikonra kattintok,evolution,bluetooth stb. vagy egy üres területre mindenhol szürke az eltávolítás opció.Csak az értesítésgyûjtó néjegye aktív.

MerlinW
Ha a panel teljesen üres közepére kattintasz, és felajánlja az "eltávolítás a panelról" menüt, katt rá. Utána próbáld ki megint és számolj be róla mi történt😊

[merlinw.org]

Maximus4
Na ez az ami nekem sehol nem jön elõ.Nincs valami ötleted mit cseszhettem el?

MerlinW
Hát, ezt én sem...

Ilyennek kellene lennie:

Valamit te maszatolhattál el, mert nincs ilyen hiba jelentve, én sem tapasztaltam ilyet még.

[merlinw.org]

Maximus4
Megnéztem,nincs zárolva.Na szóval.A tálcán az ubuntu ikon után ahol nincs semmi elvileg,oda kattintok és ott is ezt írja ki.Nem értem😞

MerlinW
Ha zárolva van azt Ubuntu Tweak-ben láthatod és feloldhatod.

Az "eltávolítás a panelról" menüpont logikusan csak akkor jelenhet meg, ha valamire kattintasz a panelon. Indítsd újra a rendszert, hátha csak megzakkant. Alapból nincs zárolva a panel soha.

[merlinw.org]

Maximus4
Tudom,de bárhova kattintok mindenhol ez van😞 Olyan mintha zárolva lenne,bár nem értek hozzá.

MerlinW
ne ikonra kattints, hanem a panel egy üres pontjára😊

[merlinw.org]

Maximus4
Elolvastam azt is,de nem tudok hozzáadni semmit,mert nincs olyan opcióm😞 Névjegy,eltávolítás a panelról,eltávolítás,zárolás a panelhez.Csak ezek vannak.

MerlinW
Ne csak az elsõ sort olvasd...

"Majd jobb klikk a felsõ panelon, hozzáadás a panelhez, hálózatfigyelõn duplakatt."

[merlinw.org]

Maximus4
Telepítettem,de hol keressem?