11431
Ubuntu Linux
  • donatus13
    Okés :D megnéztem ezt a netinstallt is jól gondoltam a működését :D De alapokat nézem.
  • MerlinW
    Azon belül kezdd a Unix ismertetőkkel (első linkek jobb oldalt).
  • MerlinW
    Nemtom. Talán. Mondjuk nem szerencsés, de próba cseresznye. Én inkább virtuális XP-t telepítenék és arra a Nokia cuccot. Vagy megpróbálhatod Wine-al is.
  • donatus13
    Találtam már sok leírást googleban de mind angol volt nagyon sok szak szóval , szabilinuxot olvasom.
  • plck
    Bocsi de nemértem, most akkor telepitem a konqueror-t és megvanoldva a probléma?
  • MerlinW
    Nem sok jövőt jósolok neked ha már itt elakadsz:) Google..:)
  • donatus13
    Neki lendültem volna az alapoknak de :
    Nem található, avagy 404

Sajnálom, de a keresett oldal nem létezik.

Rossz helyre mentem vagy csak valami hiba van?
  • MerlinW
    "ismerni kell a parancsait"

Az az legelső lépése az egésznek. Olvasd végig a fejlécben az alapok és szabilinux oldalakat és megvilágosodsz. "Redszerparancsok" nélkül semmire sem mész. Sokszor még Ubuntunál sem.
  • donatus13
    Kicsit mesélhetnél még erről a netinstall os dologról, feltelepíted a rendszer indítót és a netről egyenként rakod össze a rendszeredet ? de ehez azért már ismerni kell a parancsait a rendszernek nem?
  • donatus13
    Köszi a leírást de egy kicsi modernizálást adnék még hozzá + ban :D ez a tree kicsit frisebb a lényegen nem változhat de ha netán a bannerba lenne a régi akkor itt az új
  • MerlinW
    Linuxot kitanulni nem felhasználói szinten a másik irányból kell. Én úgy kezdtem anno, hogy fogtam egy debian netinstall-t, - 100MB, gyakorlatilag telepít egy rendszerindítót a kernelt és a legfontosabb rendszerfájlokat. - és elkezdtem összelegózni. Alsa/Pulseaudio, Xorg, Gnome/KDE/Xfce stb telepít, beállít, utánaolvas ha valami nem megy, stb. Összeraksz 0-ról egy rendszert, megérted mi-hol-hogyan-miért és megkapod azt a képet amivel autána bármilyen disztróval elboldogulsz. (Emellett, ha sikerül összelegóznod kapsz egy teljesen tiszta, személyre szabott rendszert)

Nincs konkrétan profiknak és nem profiknak való Linux (főleg, hogy az általad felsoroltak mind desktop környezetbe valók), csupán az előretálalás a különbség, azaz hogy mit tartalmaz az alaptelepítés.

Linuxban állapotok vannak: unstable (lefrissebb csomagok), testing/experiemental, stable.
    és disztibutor függő támogatottság, pl:
    Debian, RedHat - Stable,
    Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, stb. - Testing/Experimental
    Arch Linux - Unstable

Logikusan akik testing/unstable forrásból dolgoznak azok először tesztelik esetleg javítják őket, mielőtt publikálják.

Szumma szummárum: Nincs nehezebb vagy könnyebb Linux, mindegyik ugyanazt a kernelt használja, mindegyik ugyanazokat a programokat használja, mindegyik logikája ugyanaz.

A Grafikus felületet se keverd a rendszerrel. Nem szervers része a rendszernek, mint Windows esetében. Xorg egy teljesen független program. Attól hogy nem működik valami pl. Gnome alatt, nagy valószínűséggel működik rendszerszinten. A hibát mindig terminálban kell elkezdeni keresni, azért van mindenről naplózás /var/log, ott van a komplett rendszerkonfigurációs könyvtár /etc, stb.

Tulajdonképpen Linux egy van, annak van jelenleg 3 nagy fajtája és kismillió alfaja:

• donatus13
    Én órán láttam érdekes :D nekem a 3d kocka egyszerűbb.
  • MerlinW
    Még nem láttam, csak képeken így nem tudom:) Mire megjelenik úgyis tök máshogy fog kinézni:)
  • donatus13
    Linux profik segítségét vagy véleményét kérném. Iskola miatt is sokat foglalkozom linuxxal ott mandrivat használunk de azaz igazság ,hogy nem igazán jön be, legjobban a fedora,és az opensuse tetszik, opensuse van most fent de elég nehezen haladok vele, hanghibák vannak,banshee nem játsza le a zenéket, időképen kb mindenre ilyen playgombos cucc jön ki és a fluendo oldalára dob de fogalmam nincs mi jót kéne tennem ott, legjobban fedorat szeretnék használni de ahogy olvastam az már olyan felhasználóknak való akik tényleg értenek a dolgokhoz.Közömbösen nézve melyik az a linux ami legalkalmasabb a linuxok megismerésére ,hogy aztán bonyolultabb dolgokat lehessen csinálni nehezebb linuxon?Ubuntuval is próbálkoztam egy ideig tetszett is de nem ment rendesen a gépen , most már van "jó" pc m hozzá így tudnék tesztelni bármilyen linuxot és tanulni.
  • donatus13
    Nektek mi a véleményetek az új gnome shellről?
  • MerlinW
    Kell neki KDE-s kview... ezt szerintem csak erős gányolással tudod telepíteni: Asszem konqueror-t kell telepítened, rajtad áll bevállalod-e:)
  • kifli
    hmm az alkalmazások közt megjelent a wine rányomtam és telepítette magát :D
    Próbáltam az uninstall script-el leszedni de nemmegy :D

Most ha futtatom az install scriptet, bejön egy ilyen hogy Postfix configuration, de itt nem tudok nyomni semmit, és irni sem

• plck
    Hi all.

Megpróbáltam a Nokia6120-as telefonomat csatlakoztatni a géphez EZ alapján...megcsináltam lépésről lépére mindent és hát kaptam egy ILYEN hibaüzit:(

Mi a teendő, valaki tud segiteni?
  • kifli
    ok, megcsinálom ha hazaérek sulibol mert most megyek előadásra :)
  • MerlinW
    Ezt töltsd le és futtasd.

4db log fájl fog készülni, azok tartalmát másold nekem ide
    Nem kell megijedni, most nem fognak a képernyőn szaladgálni a krixkraxok:)
  • MerlinW
    Uhmm, akkor már az elején volt gond, valamiért nem fordult le a wine. Mindjárt teszek naplózást a telepítőbe, abból majd kiderül hol a bibi.
  • kifli
    tényleg :D

de van következő :)

dani@ubuntu:~$ sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
    winetricks: 64: wine: not found
    ------------------------------------------------------
    Cannot find wine (wine)
    ------------------------------------------------------
  • MerlinW
    Elgépelted.

http://www.kegel.com/wine/winetricks

s-el a végén.

Tudsz innen beilleszteni (paste) terminálba Shift+insert-el.
  • kifli
    dani@ubuntu:~$ wget -m -nd http://www.kegel.com/wine/winetrick
    --2010-10-18 16:35:07-- http://www.kegel.com/wine/winetrick
    www.kegel.com feloldása… 216.92.86.126
    Csatlakozás a következőhöz: www.kegel.com[216.92.86.126]:80… kapcsolódva.
    HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra… 404 Not Found
    2010-10-18 16:35:07 HIBA 404: Not Found.
  • MerlinW
    G9 szöszmötölés
  • kifli
    nekem igazából 1 gomb az ami hiányzik, az pedig a görgö lenyomása, a többi nem olyan fontos...

a wine cuccot pedig majd megcsinálom nemsoká és írom mivan :)
  • MerlinW
    Hangkártya működik ha van hang, max szoftveresen nincs jól belőve:

sudo apt-get install pavucontrol
    pavucontrol

Logitech egerekkel lehet mazsolázni, de nem egyszerű. Nálam se működik 3 gomb a 8-ból.
  • MerlinW
    Kibővítettem az előző hsz-omat. Terminál megnyit, egyesével másolgasd be a parancsokat és másold ide ha valami baja van. Így megtalálhatjuk, hol a bibi. Ez nekem is segítség, mert több százan töltögetik tőlem:)
  • kifli
    így csináltam:

-letölt
    -mozgat home könyvtárba
    -chmod
    -majd futtatni próbálom

(Amúgy most azt próbálom kideríteni, hogy mennyire tudom használni ezt az oprendszert, mert ha menne ami kell, akkor feltenném rendesen, csak 1x már egy linux instal-uninstal elcseszte a win-t is, pedig külön hdd-n volt...)
  • kifli
    valamint még az érdekelne, hogy tudom működésre bírni a realtek hangkártyámat, mert csak az előlapi panel füles része jó, mikrofon és a többi kimenet néma.

És a logitech g9 egeremen sem működik minden gomb :(
  • MerlinW
    Nem a saját home könyvtáradban futtattad a scriptet.

Utólag is javíthatod:

sudo rm /usr/bin/wine
    sudo rm /usr/bin/winecfg
    sudo ln -s /usr/local/bin/wine /usr/bin/wine
    sudo ln -s /usr/local/bin/winecfg /usr/bin/winecfg
    cd ~
    sudo rm -rf ~/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp
    wget -m -nd http://www.kegel.com/wine/winetricks
    chmod +x winetricks
    sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
    winecfg

Nem baj, ha valamelyik rm parancs hibát dob.
  • MerlinW
    Az 1.6 megy emuval, Source nem tudom megy-e. Talán PlayonLinux+Steam kombóval életre lehet lehelni, viszont nem tudom hogy áll a dolog az új Steam klienssel.

Azonban ha Wubi-t telepítettél akkor kb fele olyan gyors a fájlkezelésed mint natívan, így az is lassítja az ilyen dolgokat.
  • kifli
    counter-strike sourca-al szeretnék játszani, ahoz viszont emu kell ahogy nézem.
  • kifli
    nekem ez nem akar települni :(

„winetricks” nem írható (Engedély megtagadva).
    chmod: ”winetricks” nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    sh: Can't open winetricks
    ln: ”/usr/bin/wine” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik
    ln: ”/usr/bin/winecfg” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik

application path: /usr/bin/wine
    config path: /usr/bin/winecfg
    other binaries: /usr/local/bin

usage: wine program.exe

./winepulse_installer.sh: line 65: winecfg: parancs nem található
  • MerlinW
    Több 10.000 játék fut natívan, de gondolom a Windows-os játékokra gondolsz.

Civilization: Call To Power Activision
    Heavy Gear 2
    X2, X3
    Unreal 1
    Unreal Tournament 1-2004
    Quake 3
    Doom 3
    Prey
    Myth II
    Duke Nukem 3D
    Rise of the Triad
    Homeworld
    Sim City 3000
    Shadow Warrior
    Heavy Metal: F.A.K.K.2
    SiN
    Amnesia: The Dark Descent
    Freespace 2
    Americas Army
    Neverwinter Nights
    Samorost
    Penumbra
    World of Goo
    ScummVM-el ~100+ jó öreg Lucasarts, Sierra, stb kalandjáték
    ... stb

Itt van natív játéklista, valamint
    itt megtalálod a legkedveltebb Linuxos játékok listáját, illetve még többet a fejléc Games menüpontjában.

Az emulátor érzékeny téma, nincs válasz a kérdésedre. Valami elindul, valami nem, valami gyors, valami nem:)
  • kifli
    melyik játékok futnak nativa linuxon?

És emu mennyi teljesítményt vesz vissza?
  • donatus13
    örülök neki :D mivel stratégia fan vagyok szinte csak stratégiát játszom:)
  • MerlinW
    Maverick hibalista, aki figyelemmel szeretné kísérni. Átlagfelhasználó számára mondjuk nem sokat mond - de azért mégis -, én speciel ez alapján szoktam frissíteni a rendszeremet újabb kiadásra.
  • MerlinW
    Az Unigine (aki elkövette a híres Heaven benchmarkot is) stratégiai játékot készít Linuxra is.

• MerlinW
    A Linux közösség elkezdte számolni a valós Linux felhasználókat. Töltsétek ki ezt a pici űrlapot