11431
Ubuntu Linux
  • HiPPoNaX
    Fejlodni fejlodik, ennel sokkal rosszabb volt, de azert meg most sem leanyalom, foleg nem gyengebb vason :] Mondjuk a flash sosem kedvelte a gyenge vasat.
  • MerlinW
    Debian netinstall. Telepítője (~150MB) automatikusan telepíti a grafikus felületet és a szükséges csomagokat. Nem bonyolult a telepítője, és 100MB memória alatt fogyaszt frissen. Csomagkezelése ugyanolyan, mint az ubuntunak.
  • Palinko
    szerintem a flash eléggé fejlődik, már 64 bites ubuntumon is egész jó :D
  • Maximus4
    Ok,köszi a segítséget.
  • HiPPoNaX
    A flash jelen allas szerint nem lesz egy leanyalom, legalabbis en meg nem talalkoztam olyan flash playerrel linux alatt, ami megkozelitette volna a windowsos verzio sebesseget. A processzort meg a kijelzomeretet leszamitva teljesen hasonlo notebookom van, az 1 giga ramot sosem sikerult meg telepakolni, igaz a compizt mindig kilottem es igyekeztem 10-15 fulnel nem tobbet megnyitni a bongeszoben :]
    Abszolut eroforras takarekos megoldas peldaul a Puppy Linux, de azert ezzel egy picit tullonel a celon szerintem :D Ubuntu alapokon maradva en kiprobalnam a Xubuntut vagy a Lubuntut. Sajnos a Fluxbuntu elegge halott projektnek tunik, viszont kiprobalhatod mi tortenik, ha egy normalis ubuntut fluxbox vagy openbox ablakkezelovel hasznalsz.
  • Maximus4
    Annyira nem sajnos.Nekem az lenne a lényeg,hogy minél kevesebbet zabáljon a rendszer.
    Nekem ilyenem van.Erre mit ajánlasz?
    Netezésre használom csak és az általam oly sokat emlegetett flash alapú böngészős játékokat játszom/játszanám,de olyan baromi lassan megy rajta néha mintha képregényt néznék.
  • MerlinW
    Ha otthon vagy a dologban annyira, hogy 0-ról be tudod rendezni a rendszert, akkor persze.
  • Maximus4
    És ezt notebookra is ajánlod?
  • tmp
    Ha már a gyors ubiról volt szó, úgyis aktuális:

Nem tudom melyikőtök ismeri a CRUNCHBANG linuxot, most ötödikén jött ki a legújabb kiadása, debianra épül, openbox-os környezettel (van xfce is), és valami elképesztően gyors!

40 perc után (kis videózás, netezés) ennyi memóriát eszik:

Az összes hardveremet out of the box felismerte, szal nagyon le vagyok nyűgözve, és a design valami elképesztően minimal :D pont nekem való. Alapból nincs magyar nyelv (nekem mondjuk nem is kell). viszont minden videót alapból lejátszik, van java, flash nagyon jól összerakott rendszer.

Pár gyerekbetegsége neki is van, akit érdekel írok még a rendszerről. Ha valaki kedvet kap hozzá és feltelepíti, ne lepődjön meg ha nem fog tudni bejelentkezni ugyanis átáll a bill kiosztás angolra és nem is lehet átállítani csak ha már beléptél (tehát olyan jelszót válassz amit tudsz majd reprodukálni angol kiosztáson is!!)

• mrphoenix
    Boot-animációk megváltoztatása
  • MerlinW
    Tessék
    és tessék
  • amd123
    Bocsi h újra megkérdezem, de egyszerűen képtelen vagyok bejelentkező képet(gondolom ez a logger) és boot képet változtatni. Sehogy sem változik meg. Ha lenne valaki olyan türelmes h leírja nekem, megköszönném.
    (bocs a kezdő problémáimért, de valamikor ezt is meg kell tanulnom)
  • MerlinW
    Kérdés, hogy akarsz-e fájlrendszert módosítani, azaz formázni. A GRUB többnyire az első lemez MBR-jében tartózkodik. Amennyiben ezt a lemezt szeretnéd piszkálni:

Ha nem akarsz hozzányúlni a fájlrendszerhez:
    - törölsz fájl szinten mindent a már nem használatos particióról, az elég.
    - az aktuális rendszeren újratelepíted a GRUB-or.

Ha formázni szeretnéd:
    - formázod a particíót
    - LiveCD-ről bootolsz és újratelepíted a GRUB-ot

Ha nem azt az MBR-es lemezt macerálod, akkor akármit csinálhatsz, nem lesz hatással semmire. Csak egy grub-update kell az aktualizáláshoz.
  • Ryleh
    Hello MerlinW:)
    A leirasod alapjan a leheto legjobb etvagyu ubu sziszeg a gepen.Igy sokkal jomm mutatoi vannak mint a MINT-nek.
    Egy disztro torlese hogyan tortenik?
    Fizaikailag egy vinyo,egymas melle telepitve a mint es ez az uj Ubu megoldas.
    ha baromallat modjara lehuzom a masik particioit,akkor a kov. restartnal az inditomenu fog bekavarni,igy a kerdesem:mi az emberibb modja ennek?
    vagy marad az:mindent kimenteni,es full formattal egy reinstall avval,amiivel megallopodok?

• MerlinW
    Valószínűleg igen. Mondjuk Linuxnál elég a Home könyvtár mentése a környezet és beállítások visszaállításához. Esetleg még az usr/share és /etc. Webszerver esetén a /var/www és az usr/lib/mysql/posgresql, stb.
  • Ryleh
    Kivalo!
    Most vegeztem a progik felrakasaval,es valoban:
    CPU alapon alig 1-4%
    Ram alapon 115Mb

Eddig ez a legjobb Alt.megoldas egy gyors Ubihoz low gepen.

X 100
  • Ryleh
    keszitettem egy mentes .Iso-t az APTonCD vel korabban.Ez tartalmazza azt a kornyezetet ami nyersen megfelelo a szamomra.
    azota tortent egy s mas:)
    Ha ezt mint visszaallitast alkalmazni fogom ,akkor az azota a gepre kerult allomanyok is eltunnek?
    Pl: letoltesek,munkak mentesei,stb?Erdemes errol mentest keszitenem,vagy csak a programallomonyomat modositja vissza?

(meg win-en egy system visszaallitas egyenerteku volt az idogeppel,azaz torolte meg a zeneket,filemeket is)

remelem nem off: Linux Mint rol van szo...koszi
  • kifli
    lehet hülye kérdés, de win mobile összehozható linuxal? :D
  • MerlinW
    Adminisztráció, illesztőprogramok vagy zárt meghajtók (magyarul valami ilyesmi - zöld chip ikonja van). Nézd meg mit talált és hogy zöld-e. Ha igen, akkor telepítve van. Ha piros, akkor telepítsd - engedélyez.
  • amd123
    A linux alapból felpakolja az illesztóprogramokat(pl videókártya), csak mert érdekes módon szaggat pár dolog, pedig nagyon nem kéne...
  • Máté94
    omgubuntu-t szoktam nézni :D
  • MerlinW
    Jópofa oldal: Élő Ubuntu hírek, állapotjelentések
    Valamint: UbuntuHQ
  • MerlinW
    "168,046,316 Ubuntu letöltés CSAK TORRENTEN keresztül, 2009. Szeptember 12. óta."
  • MerlinW
    Találtam ilyet
  • Máté94
    Nem net itt a baj, hanem, hogy a gép 10 éves...
    Egyszerűen nem bírja. Már a szoftverközpont megnyitása is komoly gondot okoz. :)
  • MerlinW
    Az az internetkapcsolatodtól függ:)

Egyet dolgot megpróbálhatsz.
    - A hálózati kapcsolatoknál szerkesztés a kapcsolatodon,

- IPV4 fül
    - legördülőben Auto DHCP addresses only

- DNS Servers-hez írd valamelyik kiszolgáló adatait (csak az IP címeket):

(Google Public DNS)
    8.8.8.8, 8.8.4.4

(OpenDNS)
    208.67.222.222, 208.67.220.220

(Comodo Secure DNS)
    156.154.70.22, 156.154.71.22

Talán gyorsabb lesz, ha ez volt a baja.
  • Máté94
    Hmm, bár ha belegondolok szerintem érdemi változás úgy se történne. A weblapok nemfognak gyorsabban tölteni. :D
  • MerlinW
    Ugyanaz, csak kevesebb előretelepített programmal, szervízzel. Ha valamire szükséged van, telepíted magad.
  • Máté94
    Nehogy elkezdjek kísérletezni. :)
    Semmibe se másabb mint a desktop? :D
  • MerlinW
    Tegnap kísérleteztem és megtaláltam az alacsony erőforrásigényű Ubuntu telepítésének módját:)

1. Ubuntu Server 32bit letöltése, telepítése - nem kell megijedni, annyit sem kérdezősködik, mint a desktop.
    2. Aktualizáljuk: sudo apt-get install update && sudo apt-get install dist-upgrade
    3. Gnome-ot telepítünk: sudo apt-get install ubuntu-desktop gdm
    4. reboot, administration-startup applications - töröljük ami nem kell.

Ennyi. ~120MB memóriát eszik, szinte 0 procit. Mondjuk így is 3GB helyet foglal, de a nem kívánatos programok eltávolíthatók pikk-pakk.
  • MerlinW
    Nem ott. keress rá csomagkezelőben a plymouth szóra és telepítsd amelyik szimpatikus. Vagy gnome-look.org-on keress magadnak valamit.

(én mondjuk kikapcsoltam az egészet, hogy lássam a bootolási folyamatot és az esetleges hibaüzeneteket:))
  • amd123
    olyan kérdésem lenne, hogy boot képet lehet-e változtatni. Mert a boot mappán belül találtam fájlokat és gondolom ott lehet valamit változtatni. Nekem valami lilás ubuntu feliratos valami van.
  • MerlinW
    PPA telepítő a Wine+Pulse+DX9-hez. Gyorsabb sokkal, de nem mindig a legfrissebb.
  • MerlinW
    Használd a dev-et, ne a daily-t (ubuntu tweak powa), az még a 9.x-et tartalmazza azzal nincs gond.
  • amd123
    köszi:)
  • Lyukasbogrács
    kicsit bugos a flash-el, pl csak félig jelenik meg, vagy meg se jelenik, vagy csak fekete hátteret látok a helyén, de hang az van.
  • Palinko
    ez elég jó könyv, igaz nem ma íródott, nem tanulsz meg sokat a rendszer használatáról de szerintem érdemes elolvasni, nekem tetszett:
    toros.hu/ubuntu/az-ubuntu-vilaga.pdf
  • MerlinW
    Megérkezett a Chromium 10:)
  • mousee
    Amit mindenképpen érdemes megcsinálnod, az az, hogy telepíted a kodekeket, flasht, és egyéb nyalánkságokat.

Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy nyitsz egy csomagkezelőt (rendszer-adminisztráció alatt találod), és bepötyögöd a keresőbe hogy restricted, majd kijelölöd az ubuntu-restricted-extras csomagot. Ilyenkor fel fog dobni egy ablakot amiben csomó függőség van, engedd neki. Utána nyomj rá a végrehajt (vagy valami ilyesmi, nem tudom pontosan, nekem angol nyelvű) gombra. Ekkor szépen összekaparja a netről a programokat, és telepíti őket. Kényelmes.

Az, hogy mit érdemes változtatni, az csak is tőled függ, ha valamire szükséged van, a szoftverközpontból egyszerűen felrakod. Ha valami nem stimmelne, akkor írj nyugodtan, de rengeteget segítséget találsz az ubuntu.hu fórumában is.
  • amd123
    Sziasztok. A felraktam az ubuntu 10.4-et, ismerőseim ajánlották. Sosem volt linuxom, szóval teljesen kezdő vagyok ehez. Ismerősök említettél, h van pár dolog amit érdemes alapból megváltoztatni vagy nem tudom h mondják ezt. Annyit tudok(remélem jól) h a linux szabad forráskódú oprendszer. Esetleg valaki valami tippet tudna adni? Természetesen majd kérdezek még, meg tanácsot is akármikor meghallgatnék.