Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- Elõrébb hozták a Maverick megjelenését Október 10-re.
(a számlálót majd módosítom)
- Megszületett az következõ Ubuntu név:
Ubuntu 11.04 Natty Narwhal
Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" megjelenési dátuma: 2011.04.28
Kiadási dátumok:
November 4th - Alpha1
December 2nd - Alpha2
January 6th - Alpha3
February 3rd - Alpha4
March 3rd - Alpha5
March 31st - Beta
April 28th - Ubuntu 11.04
(a számlálót majd módosítom)
- Megszületett az következõ Ubuntu név:
Ubuntu 11.04 Natty Narwhal
Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" megjelenési dátuma: 2011.04.28
Kiadási dátumok:
November 4th - Alpha1
December 2nd - Alpha2
January 6th - Alpha3
February 3rd - Alpha4
March 3rd - Alpha5
March 31st - Beta
April 28th - Ubuntu 11.04
[merlinw.org]
Bazinga!
Huhh, tegnap 14:30-tól 22:15-ig telepítettem Ubuntut mamám gépére. A végére már kicsit kivoltam 😄
Hello!
Megírnád privát üzenetben azt a scriptet amivel a hozzászólások hátterét átlátszóvá tudtad tenni? Ja meg amivel ahova írunk képet lehet rakni. Elõre is köszi.
Megírnád privát üzenetben azt a scriptet amivel a hozzászólások hátterét átlátszóvá tudtad tenni? Ja meg amivel ahova írunk képet lehet rakni. Elõre is köszi.
IntelŸ Core™ i5-661 Dual-Core 3.33 Ghz, 2 GB DDR3 1333Mhz RAM, Nvidia Geforce Gt440 (1Gb DDR3), Win 7 Sp1 64 bit, Logitech Driving Force Pro
Azert csak ovatosan es megfontoltan a particionalassal, konnyen adatvesztes lehet a vege
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
Kesobb torolheted a particiot, ha folosleges es az ures helyet hozzaadhatod az sda2-hoz.
Ha csak tesztelni akarod, akkor jó a wubi. Ha használni is akarod, akkor felejtsd el, telepítsd normálisan, Windows-tól távol.
[merlinw.org]
köszi a gyors választ,leszedtem a wubi.exe-t,remélem sikerül,hali!
Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!
hali,az lenne a kérdésem,hogy szeretnék felrakni egy Linuxot,de csak olyan verzió jöhetne szóba,amit nem kell kiírnom CD-re/DVD-re. Remélem tudtok segíteni,köszi!
Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!
találtam egy leírást, amivel gyorsítható a boot idõ:
At your boot screen press “e” (for edit).
Use your arrow key and move down to the entry beginning with “kernel”.
Press “e” again.
Add “profile” (no quotes) at the end of this line.
Hit Enter.
Click “b” (for boot).
De indításná hiába nyomok e-t, nem csinál semmit, megjelenik az ubuntu logó és megy a gép
Mit csinálok rosszul?
At your boot screen press “e” (for edit).
Use your arrow key and move down to the entry beginning with “kernel”.
Press “e” again.
Add “profile” (no quotes) at the end of this line.
Hit Enter.
Click “b” (for boot).
De indításná hiába nyomok e-t, nem csinál semmit, megjelenik az ubuntu logó és megy a gép
Mit csinálok rosszul?
Terminálba..😊 A parancsok elõtt navigálj el a driver-hez (pl.: cd ~/Asztal vagy ahova letöltötted)
Megj:
a "cd ~" = "cd /home/user"
a "cd /" = vissza a gyökérbe
a "cd .." = egy könyvtárral vissza
Megj:
a "cd ~" = "cd /home/user"
a "cd /" = vissza a gyökérbe
a "cd .." = egy könyvtárral vissza
[merlinw.org]
Igen, az sda2-bõl elvenni, de ha egyszer kell a hely valami másnak akkor formáznám, és szeretném az sda2-be visszahelyezni. Lehet?
"vissza lehet illeszteni"? Teljesen kulon particiot kell neki letrehozni. Legegyszerubb valoszinuleg, ha a mostani D: meghajtod, alias az sda2 particiobol csipsz le egy darabot (10-20 giga korul) az Ubuntunak. Igy lesz 3 particiod, a rendszert fel tudod telepiteni, az ntfs-re formazott meghajtoidat pedig gond nelkul irja-olvassa majd az Ubuntu.
Aham. Tehát telepítõben létrehozom ezt a partíciót Ext3 vagy Ext4 fájlrendszerre módosítom és akkor elvileg majd vissza lehet illeszteni, jelent esetben a D-re, amibõl majd elveszi.
Formázni kell NTFS fájlrendszerre, és akkor Windows kompatibilis lesz. Linux esetében Ext3 vagy Ext4 fájlrendszer kell, ezt is felajánlja a telepítõ partíciókezelõje.
[merlinw.org]
Bocsi, csak azt hittem, hogy még mindig itt vagy, mert hamar válaszoltál eddig. 😄
Akkor marad az Ubuntu saját partíció készítõje, de ha egyszer le szeretném törölni akkor az a rész amit elvett azt majd visszarakja? Vagy ott marad üresen egy partíció? 😊
Akkor marad az Ubuntu saját partíció készítõje, de ha egyszer le szeretném törölni akkor az a rész amit elvett azt majd visszarakja? Vagy ott marad üresen egy partíció? 😊
1. ez nem chat, nem ülök egész nap a gép elõtt és várom a kérdéseket😊
2. Nehezet, mert hiányoznak az alapvetõ informatikai ismereteid, és nem tudom hogy kezdjem el magyarázni😊
C, D, stb jelölések csak Microsoftnál vannak. A merevlemez particiókból áll. Ha egy lemez van a gépben és C,D-t látsz Windows alatt, akkor neked 2 partíciód van. Ez Linux nyelven sda1 és sda2-t jelent.
Ha az sda2 (D)-re szeretnéd telepíteni a Linuxot, akkor az törli az összes adatot a D partíciódról. Tehát csak akkor telepítsd oda, ha nem kellenek az ott levõ adatok, vagy ha üres.
Telepítéskor a partíciókezelõ lépésénél a kézi beállítást kell választanod és mindent az sda2-re csatolnod. Swap partíció ugyan nem lesz így, de az lehet fájlban is, mint Win esetében.
További megoldások: ha veszel egy másik HDD-t és arra telepíted, vagy ha kikukázod a Windowst és cseréled Linuxra.
Ubuntu oldalán, Youtube-on, Howtoforge-on, Ubuntuforums-on vannak hülyebiztos telepítési leírások.
2. Nehezet, mert hiányoznak az alapvetõ informatikai ismereteid, és nem tudom hogy kezdjem el magyarázni😊
C, D, stb jelölések csak Microsoftnál vannak. A merevlemez particiókból áll. Ha egy lemez van a gépben és C,D-t látsz Windows alatt, akkor neked 2 partíciód van. Ez Linux nyelven sda1 és sda2-t jelent.
Ha az sda2 (D)-re szeretnéd telepíteni a Linuxot, akkor az törli az összes adatot a D partíciódról. Tehát csak akkor telepítsd oda, ha nem kellenek az ott levõ adatok, vagy ha üres.
Telepítéskor a partíciókezelõ lépésénél a kézi beállítást kell választanod és mindent az sda2-re csatolnod. Swap partíció ugyan nem lesz így, de az lehet fájlban is, mint Win esetében.
További megoldások: ha veszel egy másik HDD-t és arra telepíted, vagy ha kikukázod a Windowst és cseréled Linuxra.
Ubuntu oldalán, Youtube-on, Howtoforge-on, Ubuntuforums-on vannak hülyebiztos telepítési leírások.
[merlinw.org]
Nem is fogja szerintem. Wubi (Windows-os telepítés) csak tesztelésre szánt virtuális lemezre kerülõ telepítés. Hétköznapi használatra, mondhatni alkalmatlan. Normálisan telepítsd lemezrõl boot-olva, külön lemezre/partícióra. Egyrészt sokkal gyorsabb lesz, stabilabb, látni fog mindent és egy rakás problémától is megszabadulsz.
[merlinw.org]
Megoldva. Mármint a felbontás dolog.
Viszont, Win-bõl raktam fel Ubi-t. Van két meghajtóm, C a rendszernek és egy másik a filmek, játékok, programoknak + Ubi. Nos nem látja ez a szerencsétlen a D-t, csak a C-t. Lehet ezzel tenni valamit?
Viszont, Win-bõl raktam fel Ubi-t. Van két meghajtóm, C a rendszernek
Aham. És ezt a pppoe beállítást, hogy lehet beállítani?
Felbontás baj, úgy mint vártam. Amikor beírom ezt a szöveget a terminálba kidob egy új ablakot amibe lehet írni, de teljese üres.
Felbontás baj, úgy mint vártam. Amikor beírom ezt a szöveget a terminálba kidob egy új ablakot amibe lehet írni, de teljese üres.
Nem ismerem a LANNET-et, így lövésem sincs, mit lehet vele kezdeni. A "nincs telefondíj" -ból arra következtetek, hogy DSL alapú a dolog így pppoe beállítás kell neki, mint a sima ADSL netnél. Ha nem megy, hívd fel a LANNET technikai ügyfélszolgálatot és kérdezd meg mi a teendõ.
Link
Link
[merlinw.org]
Panelba van ilyen Lan Net. Ha netet akarunk akkor van egy ikon amire kattintani kell és akkor lesz net. Van neki egy felhasz. név és jelszó.
Ez attól függ, milyen netkapcsolata van. DSL, kábel, stb. VPN szerintem nem fog kelleni neki, az virtuális privát hálózatot jelent.
[merlinw.org]
Holnap megyek mamámhoz, felrakom neki az Ubi-t és akkor majd el kellene egy kis help, hogy miket kellene csinálni, hogy legyen neki net. Most nálam itt látom, hogy valamit itt a VPN-el kell csinálni, remélem jó helyen járok.
Ez egy õsi probléma, sosem volt a módosításra szükségem, így nem tudom pontosan 😊
Régebbi Xorg/X11-ben Option "VertScrollDelta" "érték" volt a megoldás az input szekcióban. Most nem látok egeres megoldást erre, csak tapipadost:
Link
Talán ez is segít. Böngészõkben általában külön-külön be lehet állítani.
Mozilla pl:
címsorba: about:config
itt pedig keresd a set mousewheel.* opciókat
Régebbi Xorg/X11-ben Option "VertScrollDelta" "érték" volt a megoldás az input szekcióban. Most nem látok egeres megoldást erre, csak tapipadost:
Link
Talán ez is segít. Böngészõkben általában külön-külön be lehet állítani.
Mozilla pl:
címsorba: about:config
itt pedig keresd a set mousewheel.* opciókat
[merlinw.org]
köszi!
még egy utolsó kérdés. ezt próbáltam googlezni de nem találtam rá választ sehol. hol tudom az egér görgetési sebességét beállítani?
még egy utolsó kérdés. ezt próbáltam googlezni de nem találtam rá választ sehol. hol tudom az egér görgetési sebességét beállítani?
:3
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Section "Monitor"
Option "PreferredMode" "1680x1050" #vagy amit szeretnél.
Így néz ki nálam
Section "Monitor"
Option "PreferredMode" "1680x1050" #vagy amit szeretnél.
Így néz ki nálam
[merlinw.org]
"át lehet rakni a három kis négyzetet a bal oldalról a jobbra?😄"
- Letölt
- Indít
- Ablakkezelõ beállítások
- Elrendezés
- Letölt
- Indít
- Ablakkezelõ beállítások
- Elrendezés
[merlinw.org]
Ati driver telepítése:
chmod +x ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
rm -r -f /usr/share/ati
sudo ./ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
reboot
chmod +x ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
rm -r -f /usr/share/ati
sudo ./ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
reboot
[merlinw.org]
Kiszolgálóhoz kell csatlakozni, nem tudom hogy pontosan hol, mert eleve nem gnome-ot használok, meg régi ubit, de pl a barátnõmnek a kolijában az volt, hogy egy windowsos gépen megnéztük hogy mihez is csatlakozik, aztán az ubiba meg kézzel beírtuk.
Nem tudtok valamit erre a LAN Net dologra? Win-be kattintani kell egy ikonra amibõl megjelenik egy kis ablak és ott mindig a Csatlakozás-ra kell kattintani. Meg van adva egy felhasz.név és egy jelszó. Ubuntu, amikor live CD-vel néztem, hogy mit mutat, akkor nem volt net. Gondolom mert nem tudott csatlakozni. Hol lehet ezeket beállítani?
elkezdtem az ubuntumat testre szabni.
lenne pár kérdésem: hogyan tudnám windows-osabbá tenni? kb. úgy nézzen ki a kezelõfelülete mint a linux mint-nél. családtagom is használná az ubuntut ezért szeretném.
azt hol tudom beállítani, hogy egy egér görgetésnél hány oldalt görgessen?
valamint: letöltöttem ezt a drivert. leírását elolvastam és ott azt írja, hogy támogatja a 10.4-et, de én mégsem tudom telepíteni. azt mondja, hogy karakterkódolás miatt nem nyitható meg.
elõre is köszi a segítéset!
lenne pár kérdésem: hogyan tudnám windows-osabbá tenni? kb. úgy nézzen ki a kezelõfelülete mint a linux mint-nél. családtagom is használná az ubuntut ezért szeretném.
azt hol tudom beállítani, hogy egy egér görgetésnél hány oldalt görgessen?
valamint: letöltöttem ezt a drivert. leírását elolvastam és ott azt írja, hogy támogatja a 10.4-et, de én mégsem tudom telepíteni. azt mondja, hogy karakterkódolás miatt nem nyitható meg.
elõre is köszi a segítéset!
:3
elvileg igen 😊 nemtom, sosem volt még ATI -m, de itt is volt már róla szó, meg ati oldalán is van részletes leírás, hogy hogyan kell felrakni az ati drivert
de ha nincs semmi a zárt meghajtóknál akkor elvileg a driver már fent is van (az amit alapból tartalmaz az ubuntu, lehet hogy attól már van frissebb)
de ha nincs semmi a zárt meghajtóknál akkor elvileg a driver már fent is van (az amit alapból tartalmaz az ubuntu, lehet hogy attól már van frissebb)
Bazinga!
köszi, átnézem
mégegy kérdés akkor😊
ha az Eszközmeghajtók progi nem talál semmit, az azt jelenti, hogy a videókártyámnak alapból van drivere?
Ati 9550-es van a gépbe
mégegy kérdés akkor😊
ha az Eszközmeghajtók progi nem talál semmit, az azt jelenti, hogy a videókártyámnak alapból van drivere?
Ati 9550-es van a gépbe
- ki kell kapcsolni a compizt (rendszer/beállítások/megjelenés/vizuális effektusok/normál legyen kiválasztva (vagy extrém lassúság esetén a "nincs")
- rendszer/beállítások/indítópult -> itt pedig szedd ki a pipát minden olyan dolog elõl amire biztosan nincs szükséged... gondolok pl ilyenre, hogy ha nem használsz nyomtatót, akkor minek induljon el minden indításkor a nyomtatókezelõ... 😊 nézd át, hogy mi az ami kell és mi az ami nem
most így hirtelen ez a kettõ jutott eszembe 😊
- rendszer/beállítások/indítópult -> itt pedig szedd ki a pipát minden olyan dolog elõl amire biztosan nincs szükséged... gondolok pl ilyenre, hogy ha nem használsz nyomtatót, akkor minek induljon el minden indításkor a nyomtatókezelõ... 😊 nézd át, hogy mi az ami kell és mi az ami nem
most így hirtelen ez a kettõ jutott eszembe 😊
Bazinga!
köszi😊
Egy elég régi gépre raktam fel(amt athlon 1700+, 756mb ram, 80gb hdd, ati 9550), esetleg van valami tippetek, hogyan lehet gyorsítani a rendszeren?
Egyenlõre teljesen korrekt, de azért nem teljesen megfelelõ hozzá a vas gondolom😊
Egy elég régi gépre raktam fel(amt athlon 1700+, 756mb ram, 80gb hdd, ati 9550), esetleg van valami tippetek, hogyan lehet gyorsítani a rendszeren?
Egyenlõre teljesen korrekt, de azért nem teljesen megfelelõ hozzá a vas gondolom😊