Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Akkor valamit nem jól csinálsz.
Ha a /home/neved/.cache/chromium és /home/neved/.config/chromium
könyvtárakat törlöd, azzal eltávolítod a teljes profilodat. Ezután jónak kell lennie.

rm -rf ~/.cache/chromium
rm -rf ~/.config/chromium

Értelemszerûen zárd be a böngészõt elõtte. Ezzel a megoldással elveszik minden könyvjelzõd, kiterjesztésed, kedvenced, elõzményed.

[merlinw.org]

Maximus4
Ezekkel sem állt helyre.

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Nem kell letörölni a böngészõt. Egyébként nem számít a sorrend.

[merlinw.org]

Maximus4
És ezeket azután indítsam,miután letöröltem a böngészõt vagy az nem lényeg?

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Akkor ezt próbáld:
sudo chown -R neved:neved ~/.cache

Ha így sem jó, akkor:
rm -rf ~/.cache/chromium

[merlinw.org]

Maximus4
Köszi,de sajna így sem jó😞

MerlinW
Melyik? A kernel/rendszerválasztó (GRU😎 vagy a lila grafikus betöltõ (plymount)?

Melyik Ubuntu? 10.04?

[merlinw.org]

MerlinW
sudo chown -R neved:neved ~/.config

[merlinw.org]

Lyukasbogrács
szerintem próbáld meg kitörölni a /home/<neved>/.config/chromium mappát

Maximus4
Ilyen hibaüzenettel indul a chromium.Már megpróbáltam letörölni és vissza,de nem lett jó.Mi lehet a megoldás?

itamragy
egy kicsit pontosabban?pls

Egyszer fenn, Egyszer lent.

Fejlécben 3. sor.

Hyper Super !!!

itamragy
Hali.
Olyan gondom van hogy nincs boot betõltõ képernyõ, vagyis inkább eltunt már 1 hónapja.
Kérdés
-Hogy lehet ne uj boot betõltõ képernyõt rakni?

Egyszer fenn, Egyszer lent.

precision
próbáld terminalból indítani, és nézd meg milyen hibaüzenetet dob

Bazinga!

passatgt
nem indul el a rythmbox
ez miért lehet?😊

MerlinW
Nautilus Elementary ClutterView

32bit:

sudo apt-get install libzeitgeist-1.0-0 libclutter-1.0 libclutter-gtk-0.10
wget http://dl.dropbox.com/u/4135996/nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_i386.tar.gz
tar -xvf nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_i386.tar.gz
cd nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_i386/
sudo dpkg -i *.deb
sudo apt-get install -f
nautilus -q

64bit:

sudo apt-get install libzeitgeist-1.0-0 libclutter-1.0 libclutter-gtk-0.10
wget http://dl.dropbox.com/u/4135996/nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_amd64.tar.gz
tar -xvf nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_amd64.tar.gz
cd nautilus_2.31.90-0ubuntu5~ppa108_amd64/
sudo dpkg -i *.deb
sudo apt-get install -f
nautilus -q

Nautilusban F4-el csalható elõ.

[merlinw.org]

MerlinW
Bisigi theme

10.04 Lucid:
sudo add-apt-repository ppa:bisigi/ppa && sudo apt-get update
sudo apt-get install bisigi-themes

10.10 Meerkat:
sudo add-apt-repository ppa:bisigi/dev && sudo apt-get update
sudo apt-get install bisigi-themes

[merlinw.org]

MerlinW
Hogyan varázsoljuk teljesen transzparenssé a panelünket:

ALT+F2
gksudo gedit /usr/share/themes/Ambiance/gtk-2.0/apps/gnome-panel.rc
# a következõ sort kommenteljük ki (elé írunk egy # karaktert)
# bg_pixmap = "img/panel.png"

(Ha radiance, vagy más témát használunk akkor a /theme/ után logikusan azt a könyvtárat kell megadni)

[merlinw.org]

MerlinW
Ez mekkora ötlet már😊

sudo add-apt-repository ppa:flozz/flozz
sudo apt-get update
sudo apt-get install nautilus-terminal
nautilus -q

[merlinw.org]

MerlinW
Csak a szokásos októberi ráncfelvarrós kiadás. Az áprilisi példányok hozzák általában nagyobb lépéseket, a legnagyobbakat pedig 2 évente az LTS kiadások, mint a Lucid (tehát a következõ LTS a 12.04 lesz).

Lényeg, hogy az új kiadásokra csak november-december környékén érdemes frissíteni a kellemetlenségek elkerülése végett.

Fõbb változások:

- Linux Kernel 2.6.35
- GNOME 2.31 (új gconf és gsettings API-val)
- Evolution 2.30 (gyorsabb lett sokkal)
- Shotwell (F-Spot helyett került be)
- Gwibber (gyorsabb lett)
- Sound Indicator (felturbózva, lejátszógombokkal, stb)
- Ubuntu Software Center (kismillió új funkcióval, új dizájnnal)
- Ubuntu One (új funkciók, minr SSO, Music Store, stb)

Valamint 701db egyéb csomag (mai állás szerint, ez még bõvül októberig)

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Ilyen esetben lehet, hogy tenyleg meg kene nezned, nincs-e valami hardverhibaja a gepnek. Fogj egy hiren's boot cd-t es nezegess vegig mindent.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

JoeFromHun
Sziasztok!

29 nap múlva megjelenik az új UBI .. lehet e tudni,hogy lesz e benne valami olyan újítás ami szembetûnõ vagy csak fõként a 04-es javításai lesznek benne?

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

A telepítés 78%-ánál teljesen lefagyott a gép. Most nem tudom a merevlemezem kellene lecserélni? :ert a vista is egy hónap alatt másodjára nem müködik, most be se tölt csökkentett módban sem. A win7 telepítése közben is utolsó lépésnél nem ment tovább (bár ott volt még ezer más gond is úgy hogy nem tudom).

köszönöm!!

Lyukasbogrács
csak ökörködni jó, visszahúzza a "gyengébb" gépeket :]

Sikerült, de nekem nincsenek olyan szép effektjeim, azokhoz hogy lehet hozzájutni ?

Hyper Super !!!

precision
csak extra -n mûködnek a compiz "hülyeségei" 😊

Bazinga!

Lyukasbogrács
megjelenés beállításainál a vizuális effektusok be van kapcsolva? (normál vagy extra)

Itt kell beállítani ? Mert itt bármit is pipázok be nem történik semmi változás...

Hyper Super !!!

MerlinW
Rendszer - beállítások - Compiz beállítópanel vagy valami ilyesmi.

Ha nem lenne ott akkor telepítsd: sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

[merlinw.org]

JoeFromHun
Köszönöm szépen.. Király 😊

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

Hello!
Ezeket az effekteket hogy lehet beállítani?

Hyper Super !!!

MerlinW
CD berak, boot-olsz róla telepítés, és ha az 50GB-os particiód üres, akkor oda telepíted. A 30-asra ne telepítsd, mert lesikálja a Windows-odat, méretezni nem érdemes, mert úgy meg nem lesz elég hely a Windows-nak.

Tehát az 50GB-ost célozd meg, vagy abból csípj le 20-30GB-ot a Linuxnak.

Linux Ext4 (vagy Ext3) fájlrendszert használ, Windows alapból nem látja, Max Ext3-at ilyen-olyan pluginek-kel azokkal is csak olvasni tudja.

Linux viszont írja/olvassa a Windows-os (FAT/NTFS/exFS) particiókat.

Telepítheted ugyan FAT-ra is a Linuxot, de semmi értelme, ezzel elveszik a komplett fájljogosultság-rendszer, csak egy instabil, buta, lassú valami lesz.

A legkényelmesebb tehát, ha lecsípsz - akár Windowsban, ha az jobban kézre áll - 20-30GB-ot az 50GB-os particiódból és arra telepíted natívan, CD-rõl boot-olva.

Vagy amit Hippo mutatott, de azt csak XP esetén csináld 15-15GB-os felezéssel. Vista/W7 esetén ne, azoknak kell a 20-30GB.

[merlinw.org]

HiPPoNaX

Ez elvileg nem okoz adatvesztest, gyakorlatilag azonban mindig jobb felni, mint megijedni, ha particionalasrol van szo.

Arra gondolok ami az elsõ lehetõség telepítéskor. Ilyenkor mi történik? Van az 30 gb-om a windowson c-men, és 50 egy másikon. (a plussz hddt direkt kikötöttem). Csinál egy teljesen új particiót amit lehet látni majd win alatt is? Mert a munkahelyem van egy gép amin a c-re van téve, nem tudom már milyen módon.
Annyira nagyon komolyan nem használnám az ubuntut, inkább csak 2. oprendszerként.

MerlinW
Elegant theme

Avant Window Navigator 0.4.1:

sudo apt-get remove avant-window-navigator avant-window-navigator-data awn-settings awn-applets-c-core libawn1 vala-awn && sudo apt-get autoremove

sudo add-apt-repository ppa:awn-testing/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install avant-window-navigator-trunk avant-window-navigator-data-trunk python-awn-trunk awn-settings-trunk awn-applets-python-core-trunk python-awn-extras-trunk awn-applets-python-extras-trunk awn-applets-c-core-trunk awn-applets-c-extras-trunk dockmanager-daemon dockmanager

Faenza iconpack

Conky-Colors 4.2

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Tisztazzuk, mirol is van szo. Ha windows "melle" telepitesz es atmeretezesrol van szo, akkor tulajdonkeppen uj particiora kerul az Ubuntu es a particionalas mindig kockazatos az adatok szempontjabol. Ha szo szerint a windows melle telepited wubi-val particionalas nelkul, akkor viszont csak egy felkaru oriast kapsz, az igy telepitett rendszer inkabb csak jatekra, probalgatasra alkalmas, mintsem komoly felhasznalasra.

Halihó! 10-es ubuntunál ha a windows mellé telepítést választom és átméretez, akkor ugye nem ront el semmit a fájlokból? tudom hogy jobb lenne új partició, de nincs se sok helyem, se müködõ windowsom, se idõm... KÖSZI

JoeFromHun
Ahh de jól néz ki.. De nekem nem jön össze.. mik kellenek ehhez?

Ability
Okés, köszi a válaszokat! 😊

Végeredményben mindent jól csináltam akkor, csak kíváncsi voltam hogy a videóteljesítmény lehet-e ennél jobb. :]
MerlinW
OSX esetén nem kell semmi. Ha azt tölötted le amit linkeltem, akkor az úgy jó, ahogy van. Direkt VMWare-re lett telepítve, minden gépen jó, minden VMWare virtuális gép ugyanazokkal a szabvány eszközökkel rendelkezik. Pont ez a lényege, ettõl lesz mobilis.

Win, Linuxhoz kell a VMware Tools amit fel is ajánl (az oldja meg a dinamikus felbontást, egérkezelést, Win Luna-t, stb).

A Tools a CD eszközre csatolódik, onnan kell telepíteni. Windows esetén ez autorun-os. Más driver-t nem is tudnál telepíteni, hiszen virtuális eszközökról van szó.

Win7-et szerintem tök felesleges virtualizálni, egyrészt mert nagy a gépigénye, másrészt úgysem tudod futtatni a W7 specifikus komolyabb alkalmazásokat erõforrás hijján. XP bõven elég mindenre.

[merlinw.org]

Ability
Ezt értem, csak nem vagyok biztos benne hogy egy virtualizált Win7-re kell-e külön drivert telepíteni, vagy a HostOS biztosítja neki a kraftot. Például a W7 eléggé gyérül fut, pedig minden hardveres körülmény adott lenne a gyorsabb mûködésre. Míg az OSX egész jól fut, csak ott meg nem tudom be kell-e tölteni valamilyen kext modult driverként.

Ebben tudnál segíteni? 😊 Újonc vagyok a virtualizáció terén.
precision
az már úgy van megcsinálva (a vmware image) hogy elindítod és kész, mûködik (az adott verziójú vmware -el vagy vmware playerrel)
amúgy a vmware hardvereket is virtualizál, szóval a virtuális os nem látja a host gép hardvereit, "sajátja" van 😊

Bazinga!

Ability
Napot!

Merlin: VMware virtualizált OS-hez kell külön drivert telepíteni, vagy a Host OS dolgait használja? Köszi elõre is! 😊

ui.: VMware Player 3.1.1 for Linux és OSX SnowLeo VMware image (amit linkeltél)
MerlinW
- 14-15 ezer körül van (én még 21-ért vettem valamikor tavaly õsszel), jár hozzá a mágneses szobaantenna (használata esetén célszerû egy USB hosszabbító hozzá), tvkábel csatlakozó.

- Csak digitális adást fogad, analóghoz más tipusok vannak. Ingyenes digi adás jelenleg 8 van (RTL, TV2, M1, M2, Duna, Antonomia, Euronews EN/FR)

- USB-s tehát sokat nem kell vele vacakolni, Ubuntun:
linux-firmware
dvb-apps
w-scan
csomagok telepítése, reboot, majd "w_scan -c HU -X > channels.conf" parancs lefuttatása után a channels.conf-ot VLC-vel megnyitva mehet is a móka.

Windows-hoz a legfrissebb driver telepítése után Windows Media Center rögtön keresi a csatornákat és mûködik jóal.

Vannak olcsóbb pédányok is, - én beleszerettem a tálalásába (pinnacle mindig mocsok volt e-téren😊) - csak utána kell járni, hogy mennyire támogatott, fõleg Linux téren.

Nanostick weboldala

Itt egy bolt ahol 14-ért adják

[merlinw.org]

MerlinW
Persze. Mármint a szoftver veszi fel a kimenetet, esetemben a VLC (de ott a Me-TV, XMBC, Xine, MythTV, stb - nekem csak a VLC-t sikerült tökéletesen belõni, de nem is baj, mert az a leggyorsabb/szebb/kényelmesebb).

Windows-on pedig a media center, vagy a Pinnacle TVCenter.

[merlinw.org]

Máté94
Ezzel fel is lehet venni? 😄
Fabio Capello
hmm, priviben dobhatnál róla infót, mit fog, mibe fáj, mennyire fifkás a használata, ilyenek :]

MerlinW
Kicsi USB-s digitális (DVB-T) kütyü, szobaantennával(kábelt is eszik) 😊

Pinnacle PCTV Nanostick 73e

[merlinw.org]

Máté94
Tv-kártya<#idiota>
Fabio Capello
atévétazthogyan :|