11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Itt válogathatsz az előző Vostro szériákból is jó áron
  • Balumann
    Hát, felrakni sikerült, de az összes betü ami a google eartben van most olyan kicsi, hogy nem lehet elolvasni :|
  • MerlinW
    Közben utánanéztem, 429$ a Dell-nél. link
    Ez kb 80-90e Ft. Persze itthon úgyis ráhúznak még vagy 40-et. Tehát érdemes kintről rendelni. Akár Ausztriából, hogy ne utazzon sokat.

Dell Magyarország Vostro adatlap

Vostro v130 magyar teszt

Én legutóbb ilyet vettem egy partnernek, aki Linuxozik.
  • Hecker007
    igen tudom hogy árulnak, csak azok vagy nem tetszettek, vagy a hardver ami alattuk volt az nagyon sz*r, tudom van jó is, de azt nagyáruházban nem találni, vagy csak nagyon ritkán, legalábbis én még nem láttam itt
  • MerlinW
    Rengeteg laptopot árulnak Linuxal. HP, Asus, Dell, Acer, Packard.. szinte mind. A lenti speckókkal rendelkező vasak 100-130 között mozognak.
  • Hecker007
    Az árukról lehet tudni valamit? Egyetem miatt szükségem lenne nekem is valami laptopra csak amiket eddig láttam a boltokban a winfos miatt drágák...:S
  • MerlinW
    Chrome automatikusan frissített saját Flashpluginjának használata Firefox-ban
  • MerlinW
    Dell is beállt a sorba, elkezdte gyártani az Ubuntu-ra optimalizált hardvereit:

Dell Vostro V130 - ultravékony Ubuntu laptop - december 5-től a boltokban:

Ubuntu 10.04 pre-installed
    A Celeron Dual Core U3400 @ 1.06ghz (offers a lot of performance/mhz because it is an arrandale CPU like the core i3/i5.)
    2GB DDR3 RAM
    250GB 5400RPM HDD (Windows versions come with a 320GB 7200RPM HDD)
    The new Intel GMA HD graphics built into the CPU.
    A HDMI port in addition to a VGA port
    Usual extras like Bluetooth 3.0, card reader and 2MP built-in webcam
    6 cell battery
    Base weight of 3.5 pounds/1.6 kilograms
  • MerlinW
    Ubuntu Light laptopokra a Dell-től
  • MerlinW
    CLI Companion 1.0 - terminál kezdőknek

letöltés
  • MerlinW
    Longhorn theme:

letöltés
  • MerlinW
    Google Earth 6 telepítése
  • MerlinW
    Fix HDA Intel (Realtek ALC887) No Sound Issue In Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat
  • MerlinW
    Új Flash plugin, állítólag komoly teljesítménynövelő hatással.

Flash plugin 10.2 beta
  • HiPPoNaX
    Termeszetesen megtur, csak sajat particio(k) kellenek neki.
  • Ryleh
    gepemen egyeduli system az Ubu.
    tehetek melle masik disztrot,hogy ez ne seruljon?...azaz az ubu "megtur" maga mellett masik linux -ot?

• MerlinW
    Hogyne tudnám
  • Palinko
    azt tudod hogy imádunk? :D köszi!
  • MerlinW
    Chromium dev (tehát a 9-es verzió). Címsorba beírva: about:flags előjönnek az extra opciók, mint hardveres gyorsítás, stb.A Flah gyorsabb lesz, de maga a böngészés kicsit lassabb. Ubuntu-Tweak-ben találsz forrást hozzá, illetve telepítheted is onnan.
  • Palinko
    Probléma: Böngészés közben flash kiüti a procit és élvezhetetlen kőkorszaki gépen az ubuntuzás.

Kérdés: Ha nem akarok se reklámot, se flasht, se scriptet se semmit blokkolni mert gépet olyan használja aki úgy sem tudná ezt beállítani bla bla bla... Melyik böngésző használja ki legjobban a grafikus gyorsítási lehetőséget? Chrome ra gondoltam, de lehet tudtok valami jobbat. Vagy ha találok firefox bétát stb, de nem szeretném azt az ubuntut összeszarni szal max a firefox tárolót vinném fel ha ilyesmit javasoltok. Szeretem a csomagkezelőt mert ez a frissítési dolog nagyon tuti :) Válasznak elég ha egy szerintem és nevet küldtök többit sztem megoldom.
  • Rotyoka
    <3
  • MerlinW
    Jah, összekevertem a hozzászólásokat, azért válaszoltam , amit. Akkor tárgytalan:)
  • Palinko
    jaja követem én a topicot és progikat azért jobb feltenni szerverre is főleg ha nincs ekkora gyakorlata az embernek mint neked :) de kell az olvasnivaló mert látom már win7 enterprise is annyira levan butítva.... öreg gép meg valószínűleg szerver sorsra jut, mégis csak kevesebbet fogyaszt a kis tápjával :) csak még ha nem csináltál max lanpartyn xp-k között hálózatot akkor elég új dolgokra jöhetsz rá így kérdezősködéssel. igaz aki ilyen szerver próbálkozásokra hajlamos a full circlet nem árt ha átnézni, linkeles is hadd legyen meg :)

http://www.fullcircle.hu/
  • MerlinW
    - berakod egy text fájlba (pl.: kernelpucolo),
    - adsz neki futtatási jogot (chmod +x fájlnév),
    - bemásolod az /usr/bin-be (sudo cp kernelpucolo /usr/bin/kernelpucolo) és onnantól egyetlen parancs.

#!/bin/bash

sudo dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed 's/-[^0-9].*//';"s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get purge

de írtam párszor, hogy ott az ubuntu-tweak. Én is azt használom.
  • Palinko
    nos ez hasonló feledékeny barátaimnak úgy kell most mint egy falat kenyér :)
    és persze faternak is jobb odadni hogy tesség egy szakkönyv mert az az igazi kihívás olyannak elmondani aki még a windowst sem tudná kezelni.
  • mumpic
    regular expression hell :]
  • MerlinW
    Linux alapparancsok.pdf
    Linux.halozat.pdf
    Linux.hejprogramozas.pdf
    Linux.karbantartas.pdf (bash)
    Linux.segedprogramok.pdf
  • MerlinW
    sudo dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed 's/-[^0-9].*//';"s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get purge

de ubuntu tweak-ben is van kernelpucoló.
  • MerlinW
    vnc-vel tudsz olyat csinálni. Linuxra vnc-server, windowsra vnc kliens.
    Linux pedig rdesktop-al látja a Windows-os remote desktop-ot.
  • Máté94
    Lomtalanítóval törölheted.
  • Rotyoka
    A problémám még mindig fenn áll:

utolsó Ubuntu updatelésem óta h-h a rendszerválasztóban jelenleg 2 verzió számú ubuntu (+ a 2 recovery) van ? (5 napja a frissítés óta van ez)
  • Palinko
    Kérdeznék egy igen csak morbid dolgot mint ahogy szoktam is, technikailag lehetséges kipróbálni egy win7 gépről elérni a távoli asztalt? Ubuntu módosítás céljából, persze ha valamivel többet jelent ha tud 2 ubuntu kommunikálni, nekem van virtualboxon fenn ubuntu mert ott nézegetem hová fejlődik, de öreg gépet meg jó volna kényelmesen szerverként módosítgatni :) itt csak igen, vagy nem választ várok meg kis leírást mik a lehetőségek googlezást bízzátok nyugodtan rám!
  • MerlinW
    fejléc, dokuments menüpont, szabilinux (Unix ismertetők), sugo.ubuntu
  • Ryleh
    megoldva...viszont:

szegyen-nem szegyen de tok sotet vagyok a linuxhoz.
    hogy ne itt- vagy mashol- sirjak alapdolgokert,azt kerdem milyen oldalt,vagy alapkonyvet tudnatok ajanlani nekem.
    illene ismernem magat a renszert...mint win-hez szokott lama,nekem ha nem duplaklikk egy .exe re akkor mar vakarom a fejem.
    jojo,neha el tudok ezt azt inditani konzolbol is,de
    1.fingom sincs mi az amit beirok
    2.nem ismerem a folymatokat
    tehat ismereteim egyenloek a nullaval.
    Emellett linuxkonyvek hegyekban vannak,de ezek tulnyomo resze nem terjes ki az ilyenekre.
    nem akarok fejleszto lenni,de illene s muszaly lenne ,ha konyitanek valamit is ehhez.
    Legutobb kezembe akadt a "valts linuxra"..nos ez is egy regi mu,es a 70% arrol szolt,hogy mi helyett mi van,de alapokat nem nyujtott.Neten ,leirasokban meg nem peldakkal magyaraznak,hanem uberelmeleti szinten(amikre en bukkantam)
    UBU vagy ami hajaz erre:gyorstalpalo,konyhaneyelven magyarazat van?....a (kezikonyvet olvastam)

koszonom
  • Ryleh
    Hp nyomtato telepitese (eddig sosem kellett semmi periferiat telepitenem,netet sem,stb)
    de ez kifog rajtam.
    Szoftverkozpontban van vmi "varazslofele" ?

/HP Deskjet 3550/
  • Lyukasbogrács
    windózos, nem Wine-s :D
  • Máté94
    Wine mondjuk nincs fent. Csak azt kellene tudnom, hogy akkor mit állítsak át?
    Úgy is majd újra jövőhéten lesz rá alkalom. :)
  • Lyukasbogrács
    igazából az adott weboldal szabja meg, hogy mit használjon a böngésző az adott oldalon. a böngészőben csak azt lehet beállítani, hogy mi legyen az alapértelmezett betű, ha esetleg nem létezne a betűtípus, vagy nem lenne megadva, hogy mit használjon. ha felrakod a fontokat, akkor működnie kell a böngészőben is, feltéve ha a Megjelenés, Betűkészletek résznél tudod módosítani wines betűre valamelyiket. legalább is ubi 10.10 alatt nálam...
  • Máté94
    Opera meg FF elég lenne akkor. Akkor végülis mit kellene csinálnom? ttf-mscorefonts fent van eleve. Nem én telepítettem.
  • Lyukasbogrács
    én be szoktam állítani mindet Arial-ra, firefox meg opera már jól mutatja a betűket, de a chrome, meg chromium még nem, akkor írom át a /etc/fonts/conf.d/10-antialias.conf -ban true-t false-ra, hogy ne használjon simítást, hanem éles betűk legyenek.